Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-12-16
Alla krönikor

Styrkan ligger i att vara många

Organisering ger oss kraften att förändra. Tillsammans blir vi starka.

Det övergripande målet för oss som jobbar på, med och för Palmecentret är att ge stöd till människor att forma sina samhällen och därmed sina egna liv. Och det finns en metod, som jag efter åtta år som generalsekreterare på centret, vet är avgörande för framgången. Att gå samman, att bli många, att organisera sig. Den som vill hindra oss vet detta och det är just därför det på så många håll är förbjudet att hålla möten, att organisera sig eller att ens yttra sig om de orättvisor man ser och vill bekämpa.Jens Orback. Foto: Jonatan Karreskog

Organiseringen kan dock ta sig många former. I den här månadens nyhetsbrev finns en text om ungdomar i den sydafrikanska kåkstaden Khayelitsha, som har börjat odla sin egen mat för att de och deras grannar ska kunna äta billigt och nyttigt. Det är ett bra exempel på hur organisering kan göra skillnad i människors vardag. Den som har eget bröd eller någon form av socialförsäkring kan ibland våga lite mer när det gäller att kräva sin rätt.

Det är därför vi organiserar oss. Inte för de fina slagorden och fanornas skull, även om sådana kan lyfta oss ibland, utan för att göra världen lite bättre.

Organisering låter inte alltid så spännande, men det är den som ger oss kraften att förändra. Tillsammans blir vi starka.

Tack alla som är engagerade i Palmecentret på olika sätt, om det så bara är genom att följa vårt nyhetsbrev. Och ett extra tack till alla er som organiserar sig, i ert bostadskvarter, på er arbetsplats, i en studiecirkel eller i en partiförening.

God jul och gott nytt år!

Text: Jens Orback