Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-12-11
Alla debattinlägg

Frige de fängslade fackliga aktivisterna

Fackföreningsrörelsen i Hongkong lanserar en stödkampanj för fängslade kamrater i Guangdong i södra Kina.

Foto: HKCTU

Mellan 3 och 5 december skedde ett plötsligt och oväntat tillslag mot fackföreningsaktivister i Guangdong i södra Kina. Polisen grep och förhörde 25 personer som är aktiva i olika fackliga organisationer.

Nu på morgonen 11 december meddelade China Labour Bulletin, som kartlägger och informerar om facklig kamp i Kina, att minst 8 fackliga aktivister fortfarande sitter fängslade. De har inte tillåtits träffa advokat. Läs China Labour Bulletins rapport här.

Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU har protesterat mot fängslandena och bland annat arrangerat en demonstration. HKCTU inleder nu en global kampanj för att stödja de fängslade aktivisterna.

Foto: HKCTU

I ett upprop, som skrivits under av flera andra fackliga organisationer, ställer HKCTU följande tre krav till Kinas regering:

  1. Frisläpp omedelbart de fängslade fackföreningsaktivisterna.
  2. Upphör med förföljelserna mot fackliga aktivister och arbetarorganisationer.
  3. Skydda den föreningsfrihet som föreskrivs i Folkrepubliken Kinas grundlag.

HKCTU bildades 1990 och har drygt 160 000 medlemmar i ett 60-tal förbund och fackklubbar. Tidigare i år engagerade sig HKCTU för fem kinesiska feminister som fängslats i samband med en 8 mars-demonstration. Den gången gjorde de omfattande protesterna att de fem till slut frigavs.

Text: Kalle Holmqvist

Foto: HKCTU