
Kosovo: Den politiska kartan ritas om
En allians av partier med rötter i Kosovos gerillarörelse vann helgens val och ska nu försöka bilda regering. Alliansen leds av Kosovos demokratiska parti (PDK), men de behöver stöd från andra partier för att nå en majoritet i parlamentet.Valet var det tredje sedan Kosovo utropade sin självständighet från Serbien 2008 och gick lugnt till väga. Men valdeltagandet var knappt 40 procent, den lägsta siffran i landets korta historia och en indikation på befolkningens besvikelse på landets etablerade partier. Valutgången blev en kalldusch för de tidigare helt dominerade blocken samlade kring PDK, som nådde 35 procent, och Kosovos demokratiska förbund (LDK) som fick 26 procent av rösterna.
Valets relativa vinnare och det enskilt största partiet blev nationalistiska Vetevendosje (Rörelsen för självbestämmande) med 27 procent av rösterna – en fördubbling jämfört med föregående val. Partiet anklagar de etablerade partierna för att ha svikit sina egna ideal, kräver en hårdare attityd i förhandlingarna med grannländerna Serbien och Montenegro och har under de senaste åren upprepade gånger blockerat parlamentsarbetet genom att kasta tårgas inne i parlamentet.
Vetevendosje blev en samlande röst för den stora grupp av missnöjesröster som riktades mot de etablerade partierna. Partiets framgång har ritat om den politiska kartan och brutit PDK och LDKs tidigare ohotade ställning.
De centrala frågorna i valkampanjen var säkerhetsrelaterade så som relationen med Serbien, gränsdragningen gentemot Montenegro och den speciella domstol som skapats för att utreda tidigare medlemmar av gerillarörelsen Kosovos befrielsearmé, misstänkta för övergrepp under kriget mot Serbien. Dessa frågor har dominerat landet sedan självständighetsförklaringen. Men valet visade tydligt att frågor om välfärd, utbildning och ekonomi är mer prioriterade, speciellt bland landets ungdomar.
Nyvalet utlystes i maj då regeringen under premiärminister Isa Mustafa föll efter en missförtroendeförklaring i parlamentet efter anklagelser om korruption och misslyckande att förbättra situation för landets unga. Arbetslösheten för ungdomar beräknas vara över 50 procent.
Nyvalet skulle bryta det politiska dödläge som ledde till föregående regerings fall, men det nya parlamentariska läget är minst lika komplicerat som tidigare. Alliansen kring PDK, som leds av den före detta gerillaledaren Ramush Haradinaj, kommer få uppdraget att försöka bilda regering. Men hårda och troligtvis utdragna förhandlingar stundar för att skapa en majoritet i parlamentet.
– Folket har tydligt visat att man vill ha förändring och en politik för medborgarna, stärkande av rättsstatens principer, jämställdhet inför lagen, samt att Kosovo kommer till bukt med korruptionen, säger Levend Bicaku, Palmecentrets koordinator i Kosovo.
En av Palmecentrets partnerorganisationer i Kosovo var med i den oberoende organisationen ”Demokrati i handling” som övervakade valet och också drev en egen kampanj: #AsUne, som uppmanade folk att inte rösta på korrupta kandidater i valet.
Text: Jonas Andersson