Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-08-28
Alla case

Kosovo: Facket en arena för förändring

– Kön ska inte bestämma människors liv. Jag vill att alla ska kunna göra den karriär de vill och utvecklas utan att styras av sitt kön, säger Mimoza Pacuku, som jobbar med Palmecentrets partner Peer Educators Network i Kosovo.

Organisationen arbetar med att stärka ungdomars ställning. Arbete för jämställdhet är en viktig del av det uppdraget, inte minst i relation till fackförbunden, enligt Mimoza Pacuku. Även i fackförbund med många kvinnliga medlemmar är det männen som bestämmer.

– Vi försöker hitta lösningar, vi ser till att diskussionen kommer igång och vi uppmuntrar kvinnor att kandidera till högre positioner i fackförbunden.

De driver också hemsidan www.pengenderhub.org, en plattform för att hitta material om jämställdhet och hur man dekonstruerar sociala normer. Där finns bland annat övningar som man kan göra i sin egen organisation.

Mimoza Pacuku Foto: Ylva Säfvelin– Hemsidan kommer vara användbar inte bara för fackförbund utan även för ungdomar, studenter och för regeringen. Vi hoppas att det ska bli en mötesplats för olika aktörer, vi har bara startat arbetet med hemsidan än så länge.

– Vi har också tagit fram en manual för att jobba med genderbalans, att man ser både till mäns och kvinnors behov. Den visar steg för steg hur du gör när du jobbar i din organisation eller tar fram program eller strategier.

Palmecentret har enligt Mimoza Pacuku varit till stor hjälp i jämställdhetsarbetet, inte minst genom  kontakter med svenska organisationer som ligger långt framme i sitt eget arbete.

– Det är värdefullt, vi hade inte kunnat göra det själva.

Ska man jobba för jämställdhet inom fackförbund i Kosovo får man vara ihärdig, konstaterar Mimoza Pacuku. Man får inte ge upp om de säger nej första gången.

– Första gången vi talar om jämställdhet skrattar de men nu ser vi skillnad. Man måste ha öppna diskussioner och tala om vad vi kan hjälpa dem med, man får inte säga att så här är det, så här ska vi göra. Det är en tvåvägsprocess, vi lär av dem också. Det handlar mycket ”learning by doing”, varje fackförbund är unikt.

Mentorprogram för unga

Inom Peer Educators Network har man bland annat ett mentorprogram för ungdomar, en klubb för unga pojkar och de besöker skolor för att tala jämställdhet.

– Vi diskuterar manliga stereotyper och pratar om könsroller. Vi försöker bryta stereotyperna när de är unga, de är mer öppna för att acceptera förändringar då.

Att organisationen de senaste åren riktat in sig på att jobba mycket mot fackförbund beror på att man ser facket är en bra arena för att lyfta frågor och uppnå förändring.

– Facken är en viktig del av samhället, tidigare har vi koncentrerat oss på andra målgrupper och glömt bort facken. Vi har talat mycket om mänskliga rättigheter, men arbetarnas rättigheter är mänskliga rättigheter. Om arbetslösheten är hög bland kvinnorna beror det på att arbetsmarknaden inte välkomnar dem, det är svårt att vara föräldraledig och ha flexibla arbetstider för att klara av att ha familj. Fackförbunden är en plats där vi kan diskutera de frågorna. Det finns område där facken inte är så aktiva, därför är det viktigt att vi är med och stödjer dem så att de blir bättre på att driva sina frågor och stödja sina medlemmar.

Text: Ylva Säfvelin

[factbox]

Palmecentret stöttar arbetarrörelsen i en rad länder, antingen som en direkt partner till fackföreningar eller via andra organisationer som arbetar med att sätta arbetsmarknadsfrågor på dagordningen. I slutet av 2016 samlade vi våra partner från Afrika, Asien och Europa för att utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter och vi presenterar deras arbete i en serie artiklar.

[/factbox]