Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-08-27
Alla krönikor

Kraften som vänder utvecklingen

I Makedonien är det våra vänner som just nu förändrar landet i dess grundvalar, på Filippinerna är det vårt systerparti som står upp mot Dutertes tyranni och i Turkiet dokumenterar våra partnerorganisationer brotten mot mänskliga rättigheter.

I augusti månads nyhetsbrev kan du bland annat läsa mer om valet i Zimbabwe, där den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa har utropats som segrare.

Det var det första valet sedan ex-presidenten Robert Mugabe avgick och det fanns stora förhoppningar om att valdagen skulle bli ett steg på vägen i arbetet för frihet och demokrati. Tyvärr utbröt våldsamheter omedelbart efter valet. Militär sattes in mot demonstranter och minst sex personer miste livet, flera av dessa deltog inte ens i protesterna.

Palmecentret arbetar sedan många år i Zimbabwe, bland annat för att stödja fackförbund och kvinnoorganisationer, och det finns all anledning att bevaka utvecklingen. Tills vidare måste omvärlden kräva att våldet upphör och att rätten att demonstrera fredligt skyddas. Stödet till demokratiska krafter måste fortsätta!

Vi ser nu hur kampen om demokratin hårdnar också i vårt eget land. När hoten växer måste motståndet göra detsamma. I Almedalen syntes tydligt vilken viktig roll den svenska arbetarrörelsen – Palmecentrets medlemsorganisationer – har i det arbetet. När LO-representanter med sina kroppar och jackor skymde nazisterna när Mångfaldsparaden tågade förbi. När statsminister Stefan Löfven intog scenen och höll ett av de starkaste talen från den scenen på mycket länge. När representanter från ABF och Socialdemokrater för tro och solidaritet uppträdde på Länsteaterns scen tillsammans med dramatikern Stina Oscarson i uppsättningen av hennes bok ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?”.

Detsamma gäller förstås globalt. I Makedonien är det våra vänner som just nu förändrar landet i dess grundvalar, på Filippinerna är det vårt systerparti som står upp mot Dutertes tyranni och i Turkiet dokumenterar våra partnerorganisationer de övergrepp på mänskliga rättigheter som ökar i en rasande fart.

Just nu har många av våra svenska vänner fullt upp med valrörelsen. För mig är alternativen den 9 september tydliga. En röst på högern är en röst mot fortsatt hög ambition i det internationella solidaritetsarbetet, mot ett kärnvapenförbud och mot en fortsatt feministisk utrikespolitik.

Vår medlemsorganisation LO har släppt en valfilm till tonerna av Billy Braggs There is power in the union. Det är en paroll som vi på Palmecentret kan skriva under på. Det finns en väldig kraft i att organisera sig tillsammans. Och det är den kraften som kan vända utvecklingen.

Text: Anna Sundström