Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-08-22
Alla krönikor

Krönika: Det finns motkrafter

Tillsammans är vi en motkraft som kan möta hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

Sommaren går mot sitt slut och många av oss har kommit tillbaka från våra semestrar.

Men för den som tror på frihet, fred och rättvisa har det inte varit helt lätt att koppla av under sommaren. Vi har mötts av nyheter om terrorattacker, en upptrappad retorik mellan USA och Nordkorea och växande högerextremism – även i Sverige. Behovet av en stark global arbetarrörelse är större än på länge. Våra samarbetsorganisationer runt om i världen behöver vårt stöd. Tillsammans är vi en motkraft som kan möta hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter.

I augusti månads nyhetsbrev träffar ni några av dessa motkrafter som med stöd av Palmecentret och våra medlemsorganisationer arbetar för en bättre värld. I en av artiklarna möter ni Burmese Women’s Union, som i samarbete med S-kvinnor i Hallsberg och ABF i Örebro bland annat utbildar kvinnor för att stärka deras deltagande i den pågående fredsprocessen. En annan text berättar om Women’s Leadership Centre i Namibia som arbetar med att stärka flickor och kvinnor som tillhör minoritetsgruppen san. Deras arbete ger resultat. Aktivisten Elizabeth IKhaxas berättar att trots de stora utmaningarna är hon optimistisk inför framtiden. Den inställningen tycker jag att vi alla ska inspireras av!

Själv fick jag massor av inspiration av möjligheten att fira en 100-åring: Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, som hade kongress nu i augusti. SSU:arnas engagemang, inte minst i internationella frågor, ger hopp om en ljus framtid.  SSU, som är en av Palmecentrets 27 medlemsorganisationer, har en lång tradition av internationell solidaritet. SSU:are har gått i spetsen för demokratin i Spanien på 1930-talet, mot kriget i Vietnam på 1970-talet, för Nicaraguas frihet och mot apartheid i Sydafrika. I dag bedriver SSU, med stöd av Palmecentret, bland annat solidaritetsprojekt i Burma.

Tack till er som följer vårt nyhetsbrev och stöttar oss på olika sätt. I höst väntar många spännande saker, inte minst Palmedagen som anordnas i Stockholm lördag den 11 november. Då ska vi även fira att Palmecentret i år fyller 25 år! Mer om det i kommande nyhetsbrev.

Text: Anna Sundström