Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-09-19
Alla case

Latinamerika: Facket försvarar välfärden

På många håll i Latinamerika sker just nu nerskärningar och privatiseringar av välfärdssystemen. Den regionala fackföreningsrörelsen försöker organisera sig för att försvara den offentliga välfärden.

Vilka sociala trygghetssystem behöver byggas ut? Och hur ska fackföreningsrörelsen kunna försvara välfärden mot nerskärningar?

Palmecentret stöttar ett samarbete inriktat på sociala trygghetssystem i latinamerikanska länder. Programmet genomförs av svenska LO och den regionala fackliga organisationen CSA/TUCA.

Arbetet har bland annat lett till att ett nytt departement med ansvar för frågor som rör arbetsmarknad och sociala trygg­hetssystem har inrättats i Paraguay. Insatsen har också bidragit till att den latinamerikanska fackföreningsrörelsen har talat med en röst vid förhandlingar inom den internationella arbetsorganisationen ILO.

På ett möte i São Paulo i Brasilien möttes representanter från fackliga centralorganisationer i 13 latinamerikanska länder för att diskutera välfärd och sociala rättigheter. Mötet anordnades med stöd av Palmecentret och LO.

I Brasilien gjordes under arbetarpartiet PT:s tid vid makten olika försök att bygga ut de sociala trygghetssystemen, till exempel genom bidrag till barnfamiljer. Men hösten 2016 avsattes Brasiliens president Dilma Rousseff genom något som många har kallat för en kupp. Den nya interimsregeringen har genomfört stora nerskärningar.

– I Brasilien pågår en av de starkaste attackerna, bland annat genom ett tillägg till grundlagen som fryser ökningar av den offentliga budgeten, säger Victor Báez som är generalsekreterare för CSA/TUCA.

– Social trygghet är en mänsklig rättighet, menar han.

Även på många andra håll i Latinamerika sker just nu nerskärningar och privatiseringar av välfärdssystemen. Det regionala mötet beslutade att utarbeta ett förslag för att försvara den offentliga välfärden.

Deltagarna på mötet planerade olika aktiviteter i samband med Internationella dagen för anständiga arbetsvillkor (7 oktober) och ett särskilt regionalt möte till försvar för demokratin.