Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Bild: Privat
Publicerad 2021-12-10
Alla case

Liudmila är ständigt orolig för polisrazzia

När Palmecentret för ett år sedan pratade med Liudmila, en ung socialdemokrat från Belarus, hade hon en förhoppning om att de stora protesterna mot diktaturen snart skulle dra igång igen. Men istället har förtrycket bara ökat, och Liudmila är en av de många som blivit personligen drabbad.

– I början av året gjorde polisen en razzia i mitt hem. De tog datorn, telefonen, anteckningsböcker och böcker, berättar Liudmila.

Polisrazzian gjorde att hon drabbades av posttraumatiskt stressyndrom och äter mediciner för att lindra symtomen.

– Det fungerar bra på jobbet. Men hemma har jag hela tiden känslan av att polisen kan komma när som helst, säger Liudmila.

Polisen tog även sonens saker

Polisen nöjde sig inte med att bara ta Liudmilas saker utan även den sexårige sonens tillhörigheter. Han frågar sin mamma när han ska få tillbaka sina anteckningsböcker.

Det är oklart vad myndigheterna egentligen anklagar Liudmila för att ha gjort. Fallet är ännu inte avslutat. Med hjälp av en advokat försöker Liudmila förstå vad hon är anklagade för och hur hon ska ta sig ur situationen.

Ludimila och sonen Belarus

Liudmila med hennes son

– Hur ska jag som ensamstående mamma kunna sitta i fängelse, frågar hon sig.

För farligt att protestera

För ett år sedan berättade Liudmila om sitt politiska engagemang, som fått henne att gå med i ett socialdemokratiskt parti. Hon sitter fortfarande i partiets styrelse.

– Men jag kan inte påstå att jag är så aktiv. Det har blivit allt för farligt med politiska aktiviteter.

Vill men kan inte lämna landet

Liudmila säger att hon i dag har fler vänner i Warszawa än i Belarus. Hon skulle också gärna lämna landet, men barnets pappa tillåter inte att hon tar sonen med sig. Så hon tänker stanna kvar.

När Palmecentret talade med Liudmila för ett år sedan krävdes mycket jobb för att hitta en fotograf som vågade ställa upp och ta bilder. När vi väl fann en person blev det bråttom eftersom hon var dömd att sitta i fängelse över julhelgen. När vi kontaktar henne igen och hör om hon kan ta nya bilder säger hon att hon flytt landet.

Därför får det denna gång bli Liudmilas egna sommarbilder som illustrerar artikeln. Hon är noga med att det inte kan vara bilder där med oppositionens röd-vita symboler syns, vilket är vad diktatorn Lukasjenko hatar mer än något annat. Och vi låter bli att nämna hennes efternamn.

Hoppet lever fortfarande

Trots att läget försämrats vågar Liudmila att situationen i Belarus kommer att bli bättre.

– Diktaturen kommer att äta upp sig själv. Den tar dör på sig själv, bit för bit, dag för dag, säger Liudmila.


Belarus folk behöver vårt fortsatta stöd för att nästa år kunna fira julen tillsammans. Stöd Liudmila och hennes kamrater genom att köpa årets jul-gåvokort.

Köp ett gåvokort