Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-12-15
Alla nyheter

Folket har besegrat regimen i Makedonien

Det är oklart vem som bildar ny regering i Makedonien, men valet var en framgång för socialdemokratiska SDSM.

Valet som nyligen hölls i Makedonien blev mycket jämnt och det är i dagsläget oklart vem som kommer att bilda regering. Men det är i vilket fall en stor framgång för oppositionen, menar Eli Manchevska, Elena Laslo och Gjorgi Tasev från Makedoniens socialdemokratiska union (Socijaldemokratski sojuz na Makedonija, SDSM).

Eli Manchevska, Elena Laslo och Gjorgi Tasev. Foto: Palmecentret

– Vi har fått ungefär 200.000 fler röster jämfört med förra valet, säger Gjorgi.

– Makedonien röstade för förändring, lägger Eli till.

Palme Academy på Bommersvik

Eli, Elena och Gjorgi är i Sverige för att vara med på Palme Academy på Bommersvik utanför Södertälje. Det är en utbildning för aktivister från Västra Balkan och Östeuropa, där deltagarna får diskutera och utbyta erfarenheter kring kampanjande och kommunikation.

Kamraterna från Makedonien är överlag nöjda med sin valrörelse. Inte bara för att de fick fler röster än tidigare utan också för att de har lyft fram viktiga frågor.

Det som väljarna framför allt efterfrågat är högre löner och bättre sjukvård. Makedonien är ett av Europas fattigaste länder. Ungefär en fjärdedel av makedonierna har flyttat utomlands.

Avlyssningsskandal

SDSM har också drivit frågor om minoriteters rättigheter. Det finns en stor albansk minoritet i Makedonien och det verkar som att många av dem röstat på SDSM i årets val.

Under den konservativa regering som Makedonien har haft fram till och med nu har den demokratiska utvecklingen tagit flera steg bakåt, bland annat eftersom regeringen ökat kontrollen över media. Regeringen har också varit inblandad i en uppmärksammad avlyssningsskandal.

Stort missnöje

Men missnöjet har varit stort. Många makedonier har varit ute på gatorna för att demonstrera och i början av 2016 tvingades landets premiärminister Nikola Gruevski avgå. Valet i december blev ytterligare en bekräftelse på att den politiska utvecklingen i Makedonien har vänt.

– Folket har besegrat regimen! Helt fredligt, med pennor och röstsedlar, säger Elena.