Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-04-28
Alla krönikor

Makedonien: Konflikt om makt inte om etnicitet

Igår kväll utsåg den folkvalda parlamentariska majoriteten i Makedonien en ny talman. En förutsättning för att kunna bilda en ny regering. I samma ögonblick stormade cirka två hundra anhängare till regimpartiet VMRO-DPMNE parlamentet. Mobben attackerade flera parlamentsledamöter från den nya parlamentariska majoriteten, varvid ett tiotal ledamöter skadades, inklusive den socialdemokratiska partiledaren Zoran Zaev som slogs blodig.

Händelsen markerar kulmen i landet sedan stämningen blivit allt mer spänd då landets president Gjorge Ivanov under mer än en månad vägrat låta det näst största partiet under ledning av Zaev bilda regering. Ivanov har hävdat att det skulle utgöra ett hot mot landets suveränitet och existens om socialdemokraterna bildade en regering tillsammans med de fyra albanska partierna. Med bland annat detta som argument har man sedan blockerat alla försök att få till en omröstning om ny talman.

Mot bakgrund av denna ohållbara situation valde den parlamentariska majoriteten att stanna kvar efter att parlamentssessionen avslutats och ­- i enlighet med konstitutionen – ändå rösta fram en ny talman. En kvart efter att denne svurits in stormade regimanhängarna parlamentet. SDSM-ledamöter och övriga koalitionspartier tvingades då barrikera sig i ett pressrum med en arg mobb utanför som försökte ta sig in, samtidigt som de förstörde parlamentets egendom utanför.

Detta trots att det fanns polis och säkerhetspolis på platsen. Några få poliser skyddade pressrummet från mobben men de flesta andra tittade på utan att ingripa. Först nästan två timmar efter händelsen ingrep insatsstyrkan för att stoppa upploppet, evakuera de kvarvarande ledamöterna och föra dem i säkerhet.

Händelserna har fördömts kraftfullt av det internationella samfundet, med USA och EU i spetsen, vilka också har erkänt den nye talmannen. Palmecentret ställer sig bakom erkännandet fullt ut och fördömandet av detta odemokratiska och våldsamma agerande.

Två saker är viktiga att framhålla gällande attacken och den allvarliga situationen i landet. Det första är att VMRO-DPMNE-regimen bedrivit en hård propagandakampanj via statskontrollerad media för att göra detta till en etnisk fråga. Deras budskap är att detta är en kamp som måste tas av etniska makedonier mot albaner och socialdemokrater. Men då ska man komma ihåg att VMRO-DPMNE har styrt landet tillsammans med det största albanska partiet Democratic Union for Integration (DUI) de senaste tio åren utan att detta var en ”risk för landets suveränitet”. Nu är det plötsligt ett hot.

Det är tydligt att denna konflikt och dessa aggressioner inte grundar sig i nationalism och etniska motsättningar utan är en fråga om politisk och ekonomisk makt. Regimen håller på att falla, och den skyr inte några medel för att behålla makten och för att slippa ställas inför rätta för de allvarliga brott de har begått under sitt styre.

Anna Sundström, generalsekreterare Palmecentret

_______________

Presskontakt:

Jonas Andersson

Programme Manager Western Balkans and Moldova

Mobile: +46 (0)70 698 00 03

E-mail: jonas.andersson@palmecenter.se