Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-01-07
Alla case

Makedonien: Människor är rädda för att uttrycka åsikter

Stefan Bogoev är ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Makedonien. Han är 24 år, bor i huvudstaden Skopje och arbetar på att slutföra sina masterstudier i finansiell ekonomi. Som ordförande för ungdomsförbundet arbetar Stefan Bogoev ideellt, precis som alla andra som är aktiva inom det socialdemokratiska partiet. Partiet leder oppositionen mot den konservativt ledda koalitionsregeringen.

– Arbetslösheten för de som är 15–27 år är 58 procent och det inkluderar inte studerande utan endast de som söker arbete aktivt och är registrerade för det. Dagens unga ser ingen framtid här och många ser ingen annan utväg än att flytta från landet. Läget i Makedonien är katastrofalt. Många lägenheter och hus står tomma för att människor har tvingats flytta för att få ett arbete och en inkomst, säger Stefan Bogoev.

Han berättar att 33 procent av Makedoniens befolkning lever under fattigdomsgränsen. Den vita ekonomin är liten och det finns en stor så kallad grå ekonomi, där tjänster och varor byts informellt, under bordet. Detta urholkar i sin tur hela samhällssystemet, eftersom det minskar statens skatteintäkter som ska finansiera välfärden och pensionssystemet.

– Politiker spenderar landets pengar på ingenting. De senaste året har regeringen lagt 500 miljoner euro på statyer, var du än går i Skopje ser du nya monument och statyer. Inget har gjorts för infrastrukturen, skolan eller sjukvården. Inte heller görs något för att öka sysselsättningen och tillväxten i landet. De tänker kortsiktigt, säger Stefan Bogoev.

Han menar att det inte finns någon verklig demokrati i Makedonien och tycker inte att det blir bättre utan bara värre och värre.

– Det finns ingen fri media i landet utan allt kontrolleras av staten. Det har blivit svårt och farligt att vara politiskt aktiv, säger Stefan Bogoev.

– Människor är rädda för att uttrycka åsikter som går emot det sittande partiet. Det har blivit normalt att censurera sig själv och sina åsikter. Till exempel vågar få prata i telefon för att de är rädda att bli avlyssnade och ju starkare mitt parti blir desto oftare blir vi arresterade. Andra uppmanar mig att vara försiktig med vad jag skriver på Facebook och så men jag tänker inte låta mig skrämmas, säger Stefan Bogoev.

Om framtiden säger han att han inte tror att Makedonien kan bli en del av EU i dagsläget på grund av hur dagens regering agerar men han hoppas och tror att ett medlemskap i EU och Nato skulle kunna förändra och utveckla landet genom att öka säkerheten, stärka de mänskliga rättigheterna och därmed skapa demokrati. Då skulle Makedonien kunna bli mer mottagligt för utländska direktinvesteringar och därmed öka sysselsättningen och tillväxten menar Stefan Bogoev.

– EU måste erkänna de demokratiska problem som finns i Makedonien. Genom att vara mer specifika med vad som måste göras kan det politiska systemet i Makedonien kanske förändras. Men mitt politiska parti måste också agera. Det kommer bli svårt men har vi viljan kommer vi kunna förändra. Vi tänker gå från dörr till dörr för att informera och engagera och berätta vad vi kan göra. Vi slutar inte, vi erbjuder förändring. Den kraften kan ingen stoppa, säger Stefan Bogoev.

Text: Kerstin Mikaelson