Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-06-07
Alla case

Makedonien: Stora förhoppningar på ny socialdemokratiskt ledd regering

Fem månader efter valet presenterade ledaren för socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, sin regering i förra veckan. Det innebär slutet på elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en utdragen och våldsam process efter valet.

Förhoppningarna på att den nya regeringen ska lyfta landet ur det politiska dödläget och blåsa liv i processen att närma sig ett EU såväl som ett NATO-medlemskap är stora. Folket förväntar sig bättre levnadsstandard, fler jobb och högre löner.

Den nya regeringen består av SDSM samt de albanska partierna DUI och Alliansen av albaner. Regeringen har en väldigt knapp majoritet i parlamentet vilket gör den sårbar, men det albanska oppositionspartiet Besa har utlovat att de stödjer regeringens sociala reformpaket och breddar således den knappa majoriteten.

De makedonska socialdemokraterna höll nyligen kongress, där man förlängde mandaten för dess representanter som ska driva partiets och nya regeringens tydliga linje om ekonomisk utveckling, ökad levnadsstandard, avpolitisering av statliga institutioner och euro-transatlantisk integration. Omedelbart efter tillträdet beslutade regeringen om reformer i utbildningsväsendet. Maktmedel som den tidigare regimen använde för att pressa lärare avskaffades. Detta första beslut ger en tydlig signal om den förändring regeringen vill se.

Plattform byggd på ideologi och värderingar

Men det kommer inte att bli lätt. Den nya regeringen tar över ett Makedonien som i elva år har styrts av en högerregim där korruption, maktmissbruk och misstro mot staten är utbrett.  Och oppositionen kommer använda varje tillfälle att försöka blockera den nya regeringen, troligen med målet att få till ett nyval.

Den nya regeringen kommer behöva internationellt stöd i processen framåt. När SDSM höll kongress i maj var svenska Socialdemokraterna och Palmecentret på plats för att visa vårt stöd.

Premiärminister Zoran Zaevs regering utgör något nytt på Balkan i och med att de har vunnit valet och regeringsmakten på en multietnisk, inkluderande plattform baserad på ideologi och värderingar. Zaev och det socialdemokratiska partiet har statuerat ett exempel och visat regionen att förändring är möjlig.

Text och foto: Jonas Andersson, handläggare på Palmecentret

[factbox]

Relaterade artiklar:

Socialdemokraternas uttalande om valet i Makedonien

Konflikt om makt inte om etnicitet

Makedonien: Folket har besegrat regimen

[/factbox]