Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-03-21
Alla krönikor

Människors frihetslängtan är imponerande stark

I Belarus förbereder oppositionen firandet av Frihetsdagen 25 mars. I år är det dessutom 100 år sedan staten Belarus bildades och protesterna väntas bli ännu större än vanligt.

– Grattis! Är du glad? Frågar jag den nyvalda partiordföranden Ihar Barisau.

Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes internationella centerFoto: Ylva Säfvelin/AiBild

Jag är på besök i den belarusiska huvudstaden Minsk för att delta vid det socialdemokratiska partiet BSDP Hramadas artonde partikongress.

– I ett demokratiskt land hade jag kanske varit glad. Nu känns det dubbelt för jag vet att det kommer att innebära mycket problem, svarar Ihar.

Oppositionella svartlistas

Ihar är 35 år och som nyvald ordförande för BSDP Hramada den yngste partiordföranden bland Belarus oppositionspartier. Trots att partiet är registrerat och formellt godkänt av justitiedepartementet har Ihar och hans partivänner ständiga problem med myndigheterna. Övervakning, godtyckliga arresteringar och trakasserier är vardag för många av partiets företrädare. Ihar är utbildad ingenjör och statsvetare. Efter att bland annat ha arbetat som journalist, driver han nu ett eget företag, som så många andra politiskt aktiva i Belarus eftersom de ofta svartlistas från anställning.

För ungefär en månad sedan genomfördes lokalval i Belarus. De olika oppositionspartierna hade tillsammans listat några hundra kandidater. 19 000 platser skulle fyllas men av oppositionens kandidater blev ingen vald. Helt enkelt därför att de inte tilläts vinna. Valen var precis som tidigare riggade för att säkra segern åt regimen och valobservatörer hölls på avstånd för att inte kunna rapportera om oegentligheter.

Frihetsdagen 25 mars

Men människors frihetslängtan är imponerande stark. Planeringen är i full gång inför firandet av ”Frihetsdagen”, en slags inofficiell nationaldag, som äger rum den 25 mars. Dagen uppmärksammas årligen främst av oppositionen och används för att protestera mot Lukasjenkos hårdföra diktatur. I år är det dessutom 100 år sedan staten Belarus bildades och protesterna väntas bli än mer omfattande.

Text: Anna Sundström