Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-04-25
Alla nyheter

Marita Ulvskog ny ordförande för Palmecentret

Marita Ulvskog (S) blir Palmecentrets nya ordförande och efterträder Wanja Lundby-Wedin på posten. Hon är Europaparlamentariker och har ett flertal tunga poster inom Socialdemokraterna bakom sig, som kultur- och civilminister och partisekreterare. Marita Ulvskog valdes under Palmecentrets årsmöte onsdagen 25 april till ny ordförande.

Hur känns det nu när du precis har blivit utsedd till ny ordförande för Palmecentret?

– Det känns roligt, men också väldigt högtidligt. Att få vara ordförande för Palmecentret, en organisation som bär Olof Palmes namn, och att vara med och driva på för fred, rättvisa och samtidshopp. Det är verkligen ett hedersuppdrag.

Tidigare ordföranden i Palmecentret har bland annat varit Lena Hjelm-Wallén och Ingvar Carlsson, som du båda suttit i regering tillsammans med. Men du har ju även jobbat på Statsrådsberedningen samtidigt som Olof Palme var statsminister?

– Jag jobbade som pressekreterare åt Ingvar Carlsson när han var vice statsminister, men det var ju bara 25 meter mellan deras rum så det är så klart att ibland fick man hjälpa till med sådant som rörde vad Palme höll på med. Jag jobbade där när Palme mördades och fortsatte jobba där fyra år till när Ingvar tog över statsministerposten efter Palme. Sedan kom jag efter några år på Dala-Demokraten tillbaka till regeringen. Men att få vara där de första åren, när Palme var statsminister, det är klart att det är sådant som formar en för livet, att få jobba i närheten av sådana människor.

Vad är dina tankar om den internationella solidariteten som Olof Palme och den svenska arbetarrörelsen alltid har haft högt upp på dagordningen?

-Det är så viktigt, det är så vansinnigt viktigt. Här i EU-parlamentet tycks alla veta vem Olof Palme var oavsett om de aldrig träffat honom. Och i vår politiska grupp om 190 ledamöter ungefär, är han en person och en socialdemokrat som i högsta grad är levande i berättelsen om internationell solidaritet.

– Vördnad och värme inför Palmes namn, gör att man blir vän direkt med människor runt om i världen. Det är stort.

Marita Ulvskog är sedan 2009 ledamot av Europaparlamentet. Hon är delegationsledare för S-kansliet i parlamentet och även vice ordförande i Europaparlamentets Palestinadelegation. Sedan 25 april är hon ordförande i den nya styrelse som valdes på Palmecentrets årsmöte.

 

Text: Dan Wergelius