Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-04-24
Alla case

Mexiko: Hushållsarbetare kräver bättre villkor

I Mexiko finns det över 2 miljoner hushållsarbetare. De flesta, men långtifrån alla, är kvinnor. Villkoren har ofta varit dåliga, hushållsarbetarna saknar rättigheter på jobbet och social trygghet. Men situationen börjar bli bättre efter att hushållsarbetarna i Mexiko organiserat sig.

För två år sen bildades ett landsomfattande fackförbund för hushållsarbetare: Sinactraho – Sindicato Nacional de Trabajadores y Trabajadoras del Hogar (Nationella fackförbundet för arbetare och arbeterskor i hushåll).

Globala målen, mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

– Hushållsarbetare vill ha samma rättigheter som andra arbetare: skriftliga kontrakt, åtta timmars arbetsdag, semester och övertidsersättning, säger Marcelina Bautista från det mexikanska hembiträdesfacket.

För hushållarbetare är den fackliga kampen inte alltid enkel. De flesta arbetar ensamma och det är också svårt att våga säga emot sin arbetsgivare när man har en otrygg anställning. Enligt fackets beräkningar arbetar 99 procent utan riktiga kontrakt.

Diskriminering av hushållsarbetare

– Hushållsarbetare diskrimineras på många sätt. Men mest av allt genom staten, som inte har erkänt oss som lika inför lagen.

I Mexiko är muntliga anställningsavtal juridiskt bindande, men i praktiken är det svårt för en arbetstagare att hävda sin rätt för en arbetare som avskedas, eller inte får rätt lön, eftersom ord står mot ord.

Sinactraho har tillsammans med ett arbetsgivarnätverk förhandlat fram ett kollektivavtal som reglerar hushållsarbetarnas lön, semesterdagar, försäkringar, skatt med mera. Målet är att få 10 000 arbetsgivare att underteckna dessa kollektivavtal.

Ju fler hushållsarbetare och arbetsgivare som undertecknar avtalet, desto större är chansen att politikerna får upp ögonen för frågan och genomför reformer för att förbättra hushållsarbetarnas trygghet.

Facket har under lång tid försökt trycka på för att politikerna ska ta sitt ansvar och skydda hushållsarbetarnas rättigheter. Nu finns ett konkret lagförslag, som lagts fram av en senator från det progressiva partiet PRD. Om förslaget går igenom skulle det kunna ge mexikanska hushållsarbetare rätt till minimilön och bättre arbetsvillkor.

Mexikos hembiträdesfack ingår i International Domestic Workers Federation (IDWF) – en global facklig organisation som verkar för hushållsarbetares rättigheter och för närvarande har ett 50-tal medlemsorganisationer från olika länder.

Stöd från svenska Kommunal

Kommunal, som bland annat organiserar anställda i RUT-branschen och personliga assistenter i Sverige, stödjer IDWF genom Palmecentret.

– Eftersom arbetsmarknaden är en global marknad så är det en självklarhet för oss att stödja IDWF:s arbete samtidigt som vår egen organisation också utvecklas av det, säger Sofia Eriksson som är ombudsman på Kommunals internationella enhet.

Läs mer på IDWF:s hemsida
Se också: Domestic Workers Organize to Fight for Their Rights (TeleSur)