Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-10-10
Alla case

Ungdomar i Namibia förändrar världen

Unga Örnar har flera olika projekt i södra Afrika, i samarbete med Palmecentret. Angelica Berg från Unga Örnar väst åkte till Namibia och besökte bland annat projektet Children's Movement, som handlar om att alla ungdomar kan förändra världen genom att förändra sin omgivning.

Det är inte så lätt att bilda sig en uppfattning om olika projekt genom att bara läsa rapporter, det är enklare att ta till sig det när man ser dem med egna ögon. Och det var det jag fick göra nu.

Besök på skolor

Unga Örnar Väst har ett projekt i Namibia tillsammans med NAWA (Namibia Women Association). Projektet heter Children’s Movement. Tidigare var projektet bara för tjejer, men nu har de öppnat upp så att även killar får vara med. Meningen med projektet är att alla ungdomar kan förändra världen genom att börja med att förändra sin omgivning. Projektet arbetar i olika skolor i Namibia – i södra, centrala och norra delarna.

Jag var och hälsade på projektet i centrala Namibia. Där har ungdomarna bildat grupper som hjälper till på soppkök och äldreboenden, anordnar läxhjälp, debattgrupper och så vidare. De har även skapat olika kampanjer – till exempel en antimobbningskampanj och en menskampanj, för att hjälpa tjejer i skolan som inte har råd med hygienartiklar.

Glädje, kärlek och engagemang

Det bästa var all den glädje, kärlek och engagemang som spreds överallt. De som är med i projektet utför sina aktiviteter i skolan efter skoltid så det finns en stark koppling till skolan och vissa problem som de stöter på där som många av ungdomarna brinner för att ändra på. En dag blev det het debatt när en av tjejerna skulle förklara varför ett av projekten de driver är så viktigt för unga kvinnor.

Det var väldigt roligt att besöka de olika skolorna som samarbetar genom projektet. Children’s Movement hade blivit inbjudna till ett ålderdomshem för att sprida glädje tillsammans med en annan organisation. Under dagen tog de hand om de äldre och hade skoj tillsammans. Manikyr och pedikyr stod på schemat och den glädje som spreds var underbar att se.

Text: Angelica Berg