Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-10-03
Alla case

Namibia: ”Vi kvinnor är starka om vi står upp tillsammans”

Unga kvinnor från sanfolket i Namibia organiserar sig för en bättre tillvaro.

Maria Garises säger att hon tidigare var en typisk sankvinna; blyg och undergiven gentemot män i sin omgivning. Hon blev slagen och våldtagen under sin uppväxt och har tvingats in i destruktiva relationer.

Maria Garises. Foto: Andreas Karlsson

– Som sanflickor får vi lära oss att vara tysta och göra som vi blir tillsagda. Att vi är san är illa nog i samhällets ögon. Att vi är kvinnor i ett mansdominerat samhälle gör det ännu värre, säger hon.

Hon berättar att hon blev gravid tidigt utan att vara gift och att lärarna i skolan både mobbade och slog henne.

– Många föraktar hela vår kultur och livsstil, de tycker att vi är primitiva. Och eftersom vi inte kan få vettig utbildning på vårt eget språk så hoppar många, inklusive jag själv, av skolan. Den utsatthet som fattigdom och avsaknad av utbildning innebär skapar nya problem, som alkohol- och drogmissbruk, och i förlängningen misshandel och sexuellt utnyttjande.

Samtidigt står berättelsen om hennes bakgrund i skarp kontrast till den kvinna hon är i dag. Under en manifestation i byn Drimiopsis är det hon som, klädd i traditionell sandräkt, håller i mikrofonen och med stor auktoritet predikar kvinnors och flickors rättigheter för ett hundratal bybor, däribland en stor skara unga flickor.

– Det var tack vare Women’s Leadership Centre som jag fick upp ögonen för att våld och utnyttjande inte är normalt, att vi kvinnor har rättigheter och att vi är starka om vi bara står upp tillsammans för de rättigheterna.

Hon tillägger:

– Det som äntligen börjar hända nu är helt avgörande, nämligen att även männen börjar lyssna. De vet att vi står enade och de har respekt för oss. De inser att vi inte tänker acceptera att bli utnyttjade. Än så länge är vi långt från att ha nått ut till alla, men vi är på väg i rätt riktning och det går snabbare än jag vågat hoppas, säger hon.

Text och foto: Andreas Karlsson

 

The Women’s Leadership Center

Organisationen The Women’s Leadership Center (WLC) grundades 2004 med syftet att utveckla kvinnligt ledarskap och stärka kvinnor från olika etniska grupper i Namibia. Den huvudsakliga målgruppen är unga kvinnor från sanfolket. Genom utbildning, kapacitetsuppbyggnad och opinionsbildning syftar projektet som stöds av Palmecentret till att uppnå ett mer rättvist samhälle.

 

Läs även: Optimism trots stora utmaningar