Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-10-31
Alla nyheter

Historiskt FN-beslut om kärnvapen

FN:s generalförsamling röstade i torsdags igenom en resolution om kärnvapennedrustning.

Resolutionen, som lagts fram av bland andra Österrike, Irland och Sydafrika, föreslår att förhandlingar om ett internationellt avtal som förbjuder kärnvapen ska inledas under 2017.

– Detta är ett viktigt steg mot en kärnvapenfri värld. De fortsatta stegen kräver ett folkligt engagemang och regeringar som följer det, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

Carina Ohlsson som är ordförande för S-kvinnor, en av Palmecentrets 27 medlemsorganisationer, håller med.

Carina Ohlsson. Foto: Elin Vinger Elliot

– Det här är otroligt glädjande! Fred och nedrustning är hjärtefrågor för S-kvinnor, redan under 50-talet var S-kvinnor drivande i att Sverige sa nej till kärnvapen. Givetvis ska Sverige verka för detta även internationellt och det här är ett oerhört viktigt steg för att stärka internationell rätt, för fred och nedrustning, säger Carina Ohlsson.

Palmecentret arbetar aktivt för kärnvapennedrustning, bland annat genom att vara anslutet till International Campaign to absolish nuclear weapons (ICAN).

Sverige var ett av de länder som röstade ja till FN-resolutionen om kärnvapennedrustning. USA, Ryssland och 36 andra länder röstade nej.

Beskedet att Sverige stödjer resolutionen har välkomnats av svenska fredsorganisationer. Svenska läkare mot kärnvapen skrev till exempel i ett pressmeddelande att det var ”ett glädjande tecken på att Sveriges röst för kärnvapennedrustning nu är på väg tillbaka”.

Läs mer om FN-beslutet hos Svenska läkare mot kärnvapen.

Läs mer om arbetarrörelsen och kärnvapenmotståndet: Enträgen vinner