Skriv ut
2020-06-23

Filippinerna: Motkraften Risa Hontiveros - ”Vi har inget val: att hoppas, organisera oss och kämpa!”

Socialdemokratiska motkraften Risa Hontiveros från Akbayan är en av endast fyra oppositionella i Filippinernas senat efter framgångarna för president Rodrigo Duterte och hans allierade i mellanårsvalet 2019. Eftersom presidenten har supermajoritet i underhuset så har han nu enorm makt. Men oppositionen ger inte upp.

2020-04-08

Coronaviruset sätter rohingyer i ny slags dödlig fara

I Burma har invånarna i de etniska minoritetsområdena Rakhine och Chin sedan 2019 levt med hårda blockeringar av internet. Bland annat är minoritetsgruppernas egna nyhetsbyråer nedstängda på order av myndigheterna. I och med den globala spridningen av Covid-19 riskerar nu dessa grupper drabbas extra hårt, i synnerhet de drygt 130.000 rohingyer som sitter fast i interneringsläger dit livsviktig information inte når ut.

2020-03-12

Facklig seger ger kvinnor hopp

67 miljoner människor är hushållsarbetare världen över. De har ofta en utsatt ställning med bland annat oreglerade villkor och långa arbetsdagar. Palmecentret driver tillsammans med Kommunal och Internationella federationen för hushållsarbetare IDWF projektet ”Empowering domestic workers for their rights” i bland annat Mexiko och Hongkong.

2020-02-28

Palmecentret och LO: offensiven mot demokratikämpar måste upphöra

Vår vän Lee Cheuk-yan greps idag i Hongkong. Nu väntar han på rättegång i maj för deltagande vid en olaglig demonstration 31 augusti 2019.

2020-02-12

Här utbildas framtidens kvinnliga ledare

Ett av Palmecentrets viktigaste fokusområden är kampen för global jämställdhet. Framtidens jämlika samhällen kräver sina kvinnliga ledare på alla nivåer. I Burma och Zimbabwe stödjer Palmecentret två organisationer som utbildar framtidens kvinnliga ledare – Altsean Burma och Hashtag Wispers.

2019-08-28

Stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter

Människors vilja till frihet kan inte slås ner med våld. Den svenska arbetarrörelsen måste tillsammans stå upp för Hongkong, skriver Anna Sundström.

2019-05-12

Viktigt val väntar i Dutertes Filippinerna

Vi måste stå upp för de som orkar fortsätta kämpa i Filippinerna, skriver Anna Sundström.

2019-04-18

Filippinerna: Från slavarbete till facklig ledare

I de organisationer som får stöd via Palmecentret finns många människor med historier som förtjänar att berättas. Som till exempel Novy, som kämpat sig fram till den globala styrelsen för facket för hushållsarbetare samtidigt som hon arbetar och bor hemma hos en familj. Facklig ledare på världsnivå och hembiträde på samma gång.

2019-03-28

Hongkong: Det viktigaste är att organisera

Fackföreningsrörelsen i Hongkong kämpar vidare trots att det finns inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna. Fackets viktigaste uppgift är att organisera fler.

2019-02-05

Filippinerna: Framsteg i arbetet mot psykisk ohälsa

I ett samhälle genomsyrat av den politiska osäkerhet och rädsla som finns i Filippinerna finns risk för stress och hopplöshet inför framtiden för unga. Men Youth for Mental Health Coalition har visat att engagemang kan skapa förändring.

2018-11-27

Filippinerna: Busschaufförer kämpar för sina jobb

Arnulfo Abril kör sin jeepney 17 timmar om dagen, 6 dagar i veckan. Men han och de andra förarna behöver stöd från Sverige för att kunna fortsätta dra in tillräckligt med pengar för att hålla barnen i skolan.

2018-09-24

Stöd fredsaktivisterna!

Inbördeskrig pågår fortfarande på flera håll i Myanmar (Burma) och hundratusentals människor har tvingats på flykt. FN har anklagat militären i landet för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter i samband med fördrivningen av folkgruppen rohingya. Militärens kränkningar drabbar även andra etniska minoriteter i landet.

2018-08-29

Myanmar/Burma: De ansvariga för folkmordet måste ställas till svars

FN:s utredare kräver i en nysläppt rapport att Myanmars militärledning ställs inför rätta för folkmord.

2018-07-24

Manar till opposition mot Duterte

President Duterte målar läget i Filippinerna i ljusa färger. Oppositionspartiet Akbayan talar om kris för mänskliga rättigheter, angrepp mot kvinnor, ökad arbetslöshet och manar till hårdare opposition.

2018-06-29

Öppet brev om situationen i Burma

Sedan augusti 2017 har över 700 000 människor drivits på flykt från delstaten Rakhine till Bangladesh till följd av militärens brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

2018-06-14

Trygga platser i flyktinglägret Kutupalong

I höstas anordnade Palmecentret en insamling till förmån för rohingyier som tvingats fly från Burma. Ett stort antal organisationer och privatpersoner hjälpte till. Tillsammans fick vi in över 530.000 kronor!

2018-05-16

Medborgarjournalister skriver för förändring i Burma

Burma utvecklas i en rasande fart, men få vet vilka övergrepp som sker i landets minoritetsområden. Med stöd från Palmecentret försöker nu journalister från Kachinstaten ändra på det.

2018-04-05

Burma: De dokumenterar militärens övergrepp

Inbördeskriget i norra Burma har härjat i över ett halvt sekel. Många av militärens övergrepp går obemärkt förbi. Men aktivister försöker – med stöd från Palmecentret – dokumentera brotten för att kunna driva på förändring.

2018-03-14

Allt våldsammare strider i norra Burma

Med luftanfall och tungt artilleri har den burmesiska militären intensifierat sina attacker på etniskt baserade väpnade grupper i landets utdragna inbördeskrig. Palmecentret stödjer medborgarjournalister som samlar in och vidareförmedlar information om stridigheterna.

2018-02-14

Oacceptabelt med vapenexport till Filippinerna

Enligt uppgifter i media ska Inspektionen för strategiska produkter ha gett sitt tillstånd för export av vapensystem till Filippinerna. Detta trots en omfattande kritik mot den filippinska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Olof Palmes internationella center tar avstånd från export av svenska vapen till Filippinerna.

2017-11-29

Bättre villkor genom kollektiva förhandlingar i Hong Kong

Kollektivförhandlingar är själva basen för fackföreningsrörelsen; klarar du inte att genomföra förhandlingar och få igenom dina krav är du inte relevant, säger Han Dongfang från China Labour Bulletin i Hongkong.

2017-11-10

Ny bok: Drömmen om ett bättre liv

Miljontals människor lämnar varje år sina hemländer i jakten på bättre villkor.

2017-10-26

Burma: För rohingya betyder den nya regeringen ingen förändring

I november 2015 gick Burma/Myanmar till val för första gången sedan militärstyret tog slut i mars 2011. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vann mot Thein Seins militärstödda parti Union Solidarity and Development Party (USDP).

2017-10-04

Barnen som flyr från Burma: "Man ser i deras ögon att det bara handlar om överlevnad"

John Littleton på organisationen Children on the Edge har precis kommit tillbaka till sitt kontor i Thailand. Fram till och med gårdagen har han befunnit sig i ett otillgängligt område i norra Bangladesh. Där har han träffat och sett tusen och åter tusen rohingyer som flytt från militärens övergrepp i Burma de senaste veckorna.

2017-09-21

Stoppa våldet i Burma!

Den svenska arbetarrörelsen har en lång tradition av solidaritet med Burmas folk. Nu startar vi en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-09-12

Palmecentret kräver sanktioner mot Burma, och omprövat bistånd

De senaste veckornas besinningslösa övergrepp mot minoritetsfolket rohingya i Burma måste få konsekvenser för de styrande i Burma. FN:s högste ansvarige för mänskliga rättigheter använder nu orden ”etnisk rensning”.  Då kan inte längre omvärlden fortsätta att förhålla sig passiv, menar Olof Palmes Internationella Center.

2017-08-18

Filippinerna: Längtar efter mormor varje dag

– Jag vill att mormor Sheilla ska komma och bo med oss. Varför måste hon jobba i Hongkong? Sofia, 9 år, har ögonen fulla med tårar när hon visar oss ett foto på sin mormor i fotoalbumet. Vi befinner oss i en litet samhälle i den filippinska provinsen Pangansinjan, drygt fyra timmar med bil från Manila.

2017-08-04

Burma: Mon Mon Aung håller ordning i Yangon

– Här brukar knarkarna sitta, säger Mon Mon Aung och lyser med ficklampan in i det mörka buskaget. Grenverket kastar långa skuggor över marken; några tomma ölburkar och cigarettpaket glimrar i ljuset.

2017-06-26

Hongkong: Förändringen börjar på arbetsplatserna

Arbetarrörelsen i Hongkong har svårt att få igenom sina krav via parlamentet, eftersom många av ledamöterna tillsätts direkt av näringslivet. Facket försöker i stället organisera ute på arbetsplatserna.

2017-06-16

Anna Sundström: Aung San Suu Kyi i Sverige

Det var glädjande att Aung San Suu Kyi besökte Sverige. Men brotten mot mänskliga rättigheter som sker i Burma måste uppmärksammas.

2017-04-25

Filippinerna: Viktiga framgångar för facket

– Vi ger oss inte utan fortsätter att kämpa tills Citra Minas ägare erkänner vår självklara rätt att bilda en fackförening och till fasta anställningar. Det säger Romulo Dumalag, vice ordförande i fackklubben på tonfiskföretaget Citra Mina i staden General Santos.

2017-04-10

Burma: Förtrycket och brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter

Förtrycket fortsätter i Burma, trots att det demokratiska partiet med Aung San Suu Kyi vann valet 2015. Över 70 000 av minoritetsbefolkningen rohingyas har tvingats fly sina hem efter att militären satt eld på deras hus och fler journalister och demokratiaktivister arresteras nu än tidigare, skriver Frida Perjus, Palmecentret.

2017-03-27

Filippinerna: Fortfarande en utmaning att organisera arbetare

"Vårt främsta mål är att ena arbetarrörelsen, den är väldigt fragmenterad i Filippinerna", säger Jennifer Albano från Palmecentrets partner Labor Education and Research Network Philippines (LEARN).

2017-03-15

Organisering av småbönder i Burma

- Nu när vi har en fackförening kan vi ha en dialog med de lokala myndigheterna. Det kunde vi inte ens drömma om tidigare, säger burmesiska Daw Myat Win, medlem i jordbruksfacket i Kyaung Gone som ligger i Irrawaddy-deltat.

2017-03-07

Praktiskt jämställdhetsarbete i Burma

Burma är trots de senaste årens demokratisering fortfarande männens land. Kvinnor är underrepresenterade i politiken, missgynnade i rättssystemet och utsatta för sexuellt våld och våld i hemmen.

2017-02-27

Burma: Han fick rätt mot sockerplantagens ägare

Bara fyra månader efter att burmesiske U Ye Thein kom till Mae Sot i Thailand för att jobba råkade han ut för en olycka och förlorade benet från knäet och ner. Sockerrörsplantagen där han arbetade gav honom bara omkring 130 kronor i ersättning och hävdade att olyckan var arbetarnas fel.

2017-02-17

FN bör utreda pågående människorättsbrott i Burma

I januari 2017 gick över 40 civilsamhällesorganisationer från Burma/Myanmar ut med uppmaningen att en oberoende internationell kommission måste tillsättas med uppgift att utreda vad som uppges vara pågående brott mot mänskligheten i delstaten Rakhine. Vi ställer oss bakom deras uppmaning och vädjar nu till Sveriges regering att agera för att en sådan utredning tillsätts. Det skriver Palmecentret tillsammans med sex andra organisationer i ett gemensamt uttalande.

2017-02-08

Larm om barnarbete i textilindustrin i Burma

En stor del av de kläder som svenska storföretag säljer produceras i Burma. Men enligt en ny holländsk rapport förekommer både barnarbete och tvångsarbete på fabrikerna.

2017-01-20

De bekämpar slaveriet med lagen

I Mae Sot i nordvästra Thailand finns uppskattningsvis 350 000 arbetare som lever under slavliknande former. Många av dem är migrantarbetare från Burma. De har usla löner, långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö. I de flesta fall har de ingen möjlighet att hävda sina rättigheter. Palmecentrets samarbetsorganisation YCOWA hjälper arbetarna att ta strid mot hänsynslösa arbetsgivare.

2016-11-17

YCOWA Thailand

Många av YCOWA:s medlemmar har själva varit migrantarbetare som lidit under slavliknande arbetsförhållanden. Nu jobbar de för att hjälpa sina landsmän ur liknande situationer, trots hot, mordförsök och trakasserier av polisen.

2016-08-11

Våg av utomrättsliga avrättningar i Filippinerna

Internationella människorättsorganisationer slår larm om att fler än 700 personer misstänkta för drogmissbruk eller langning har mördats i Filippinerna bara under de senaste tre månaderna.

2016-07-08

Starkare tillsammans på Coca-Cola

Arbetarna på Coca-Cola fick bättre villkor när de bildade en fackklubb. De filippinska livsmedelsarbetarna har även ett nära samarbete med sina kamrater i Sverige.

2016-07-07

Unga aktivister fackets framtid

En utmaning för den fackliga centralorganisationen HKCTU är att nå ut till och organisera de många unga som bor i Hongkong.

2016-06-08

Olof Palmes gärning uppmärksammades i Hanoi

I den nyrestaurerade entréhallen till det nationella pediatriska sjukhuset i Hanoi, ”Olof Palme-sjukhuset”, står nu samma byst av Olof Palme som i den svenska riksdagen.

2016-05-25

Bönder i Burma kämpar för sin jord

I Burma vill militärens företag ta över böndernas mark och låta utländska företag bygga lyxhotell på den. Bönderna har nu organiserat sig och hoppas kunna försvara rätten till sin jord.

2016-05-11

Hotet från högerpopulismen

Bara 30 år efter den folkliga revolutionen 1986 som ledde till störtandet av den filippinske diktatorn Ferdinand Marcos kan landet vara på väg in i en ny auktoritär era – med Marcosklanen tillbaka vid makten. Filippinernas oförmåga att på djupet komma tillrätta med korruptionen, och få till stånd en fungerande rättsstat och ekonomisk utveckling som gynnar alla och inte ett fåtal har krattat manegen för högerpopulisten Rodrigo Duterte i presidentvalet.

2016-04-13

Palmebyst till Vietnam

Ett stort tack till alla som varit med och skänkt pengar till en Palmebyst i Vietnam.

2016-04-11

Burma behöver moraliskt stöd från omvärlden

Burma har fått en delvis folkvald regering för första gången sedan 1958. Det är utan tvekan ett historiskt ögonblick. Efter ett halvt sekel av stenhård militärdiktatur återstår dock många hinder innan landet är demokratiskt – vilket Sverige och omvärlden inte bör glömma när vi sänder våra gratulationer.

2016-03-18

Missnöjet ökar bland kinesiska arbetare

Under mer än tjugo år har China Labour Bulletin rapporterat om protester, olyckor och rättsprocesser i Kina. Den Hongkong-baserade organisationen har en unik insikt i utvecklingen i Kina.

2016-03-03

Sveriges regering måste trycka på för demokrati i Burma

Den svenska regeringen måste trycka på för att de demokratiska fri- och rättigheterna ska respekteras samt för mer inkluderande fredssamtal.

2016-02-08

Hopp om rättvisa och fred i Burma

Aung Moe Saw, partiledare för Democratic Party for a New Society (DPNS), hoppas att Burmas nya parlament kan stifta lagar som gynnar jämlikhet, rättvisa och fred.

2016-01-12

Folkbildning för fackliga rättigheter i Filippinerna

I Filippinerna finns en motsvarighet till svenska ABF: Learn. Folkbildningsorganisationen strävar efter att bilda framför allt arbetare inom den informella sektorn. – Vi är en folkrörelse och vill öka engagemanget i samhället, säger Jennifer AC Albano, generalsekreterare på Learn.

2015-12-28

Kamp mot dödligt slarv med arbetsmiljön

Det är en märklig och skrämmande känsla att stå intill husruinen i staden Valenzuela som ingår i Metro Manila. Några månader tidigare i maj 2015 utbröt här en brand i skofabriken Kentex. En brand som tog minst 80 arbetares liv.

2015-12-11

Frige de fängslade fackliga aktivisterna

Fackföreningsrörelsen i Hongkong lanserar en stödkampanj för fängslade kamrater i Guangdong i södra Kina.

2015-11-23

Filippinerna: Facklig kritik mot frihandelsavtal

Statschefer från 21 länder samlades 18-19 november i Filippinernas huvudstad Manila för att förhandla om frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership agreement (TPP). Avtalet, som av sina anhängare kallas historiens mest ambitiösa frihandelsavtal, anklagas för att innebära en dödsstöt för arbetares och jordbrukares rättigheter.

2015-11-19

Burma: Hopp om en bättre framtid

Aung San Suu Kyi har inte varit ensam, utan bara den mest kända representanten för demokratirörelsen. Bakom henne står alla människor som trots svåra förhållanden organiserat sig för fred, frihet och rättvisa, skriver Palmecentrets Jens Orback.

2015-11-08

Burma: Kamp för arbetares och bönders rättigheter

I Burma arbetar oppositionspartiet DPNS, Socialdemokraternas systerparti, för böndernas och arbetarnas rättigheter. I valet på söndag ställer DPNS upp med egna kandidater på flera ställen.

2015-11-07

Kan valet i Burma leda till förändring?

Den 8 november går Burma till val och de flesta bedömare tror att oppositionen kommer att vinna.

2015-09-14

Burma: Mörka utsikter för rohyingafolket

Världen brinner. Omkring 60 miljoner människor är på flykt, hälften av dessa inom sina egna länders gränser.

2015-08-27

Filippinerna: Kreativ facklig organisering

Fackföreningsrörelsen i Filippinerna är inte bara extremt fragmentariserad – den är också åldrande. Det är något som SENTRO Youth Council vill ändra på. – Vi vill politisera ungdomar och göra dem till förändringsaktörer, säger Joanna Bernice S. Coronacion.

2015-06-11

Filippinerna: Kamp för bättre arbetsmiljö

I maj omkom 72 arbetare i en brand i en skofabrik i Valenzuela utanför Filippinernas huvudstad Manila. Branden uppmärksammades även i svenska medier. Den filippinska fackföreningsrörelsen jobbar hårt för att arbetsmiljön ska bli säkrare.

2015-05-22

Jens Orback: Flykten är det enda som återstår för rohingyas

Flykten har blivit vår tids ödesfråga. Med över 50 miljoner på flykt från sitt eget land har FN-organet UNHCR konstaterat att de globala flyktingströmmarna inte varit så här omfattande sedan andra världskriget.

2015-04-16

Hongkong: Fackligt stöd för feministiska aktivister

Fem kinesiska kvinnor som greps i mars har nu släppts fria, efter en stödkampanj från bland annat fackföreningsrörelsen i Hongkong.

2015-03-26

Filippinerna: Viktig seger för facket

Nyligen fick 43 filippinska fiskeriarbetare komma hem efter att ha varit strandsatta i Indonesien i över fem månader. Den filippinska fackföreningsrörelsen har jobbat hårt med frågan.

2015-03-06

Burma: Studenterna bemöts med våld

Burmastudenternas uppror fortsätter, men de fredliga protesterna bemöts med våld.

2015-03-05

Kvinnokamp på Filippinerna

Det filippinska arbetarpartiet Akbayan jobbar aktivt med att organisera människor på gräsrotsnivå. Partiet har två platser i parlamentet och har bland annat drivit igenom en lag om rätt till sexualupplysning.

2015-03-02

Studenternas protester fortsätter

Studentrörelsen utgör ett reellt hot mot militärdiktaturen i Burma. Protester skakar sedan flera månader landet.

2015-01-26

Palmepriset till Xu Youyu

Den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youyu får 2014 års Olof Palme-pris för sin långa kamp för demokratiska rättigheter.

2014-12-15

Hongkong: Kampen fortsätter

Torsdagen den 11 december slog polisen till och tömde protestlägret i Admiralty i centrala Hongkong. Bland de gripna fanns generalsekreteraren för Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU. Men facket meddelar att kampen för demokratiska val fortsätter.

2014-11-18

Filippinerna: Trög återuppbyggnad efter tyfonen Yolanda

Drygt ett år efter tyfonen kvarstår de stora problemen i de tyfondrabbade områdena runt Tacloban i Filippinerna. Men många problem som fattigdom och markbrist fanns där redan innan tyfonen drog in och dödade tusentals människor och ödelade hela samhällen.

2014-11-05

Burma: Trafikstockning i Rangoon

Burmas politiska utveckling går trögt. Väpnade sammandrabbningar rapporteras från delar av landet och klyftorna ökar mellan fattiga och rika, skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-10-03

Hongkong: Fackföreningsrörelsen demonstrerar för demokrati

Stora demonstrationer pågår i Hongkong. Kraven är fria och demokratiska val 2017. Bland demonstranterna finns Palmecentrets partnerorganisation, Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), som är Kinas enda fria fackförbund.

2014-07-17

Filippinerna: Hjälpen har nått fram

När tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna inledde Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) en omfattande hjälpinsats. De distribuerade mat, dricksvatten, kläder, filtar och mediciner och upprättade provisoriska sjukvårdscentraler i drabbade områden.

2014-05-28

Unga burmeser kämpar för demokrati

Fram till nyligen har politisk opposition varit olaglig i Burma. Men sedan ett par år har vissa steg tagits mot demokratisering i landet. Nu börjar den demokratirörelse som länge har varit verksam i exil att arbeta innanför Burmas gränser. Det gäller också för den skola för unga burmesiska demokratiaktivister som SSU stöder sedan 2011.

2014-05-05

Katastrofkapitalism i Filippinerna

I kölvattnet efter tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna förra året har regeringen privatiserat återuppbyggnadsarbetet. Hjälporganisationer och lokala myndigheter hålls tillbaka av regeringens byråkrati. Samtidigt har privata företag på flera håll fått fria händer. Det skriver Palmecentrets Viktoria Svensson Tordenborn i Dagens Arena.

2014-04-07

Burma: Svenskstödd folkräkning spär på konflikter

Folkräkningen som nu genomförs i Burma – med stöd från Sverige – riskerar att spä på de etniska konflikter som finns i landet. Det skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-04-02

Våldet eskalerar i Burma

Burma har under de senaste dagarna präglats av demonstrationer och protestmarscher. Missnöjet över den odemokratiska konstitutionen, fortsatta människorättskränkningar och den utbredda fattigdomen är utbrett. Samtidigt har en ny våldsvåg svept in över den redan oroliga Arakan-staten i västra Burma. Det skriver S-studenters Burmautskott.

2014-03-27

Film om återuppbyggnaden efter tyfonen i Filippinerna

"Den svenska arbetarrörelsen var en av de första som svarade på vårt anrop om att hjälpa offren i de drabbade områdena" säger Marie Chris Cabreros, koordinator för Active Citizenship Foundations (ACF) hjälpinsatser i Filippinerna. Se en film där hon berättar om återuppbyggnaden.

2014-03-22

Filippinerna: "Vi vill bidra med det vi kan"

Josephine Jecino Bendigo och hennes man Ernesto Jecino fick som många andra innevånare i byn Cabalawan, Filippinerna, sitt hus förstört av tyfonen. Nu har de skänkt 1500 kvadratmeter mark, där bostäder till 15 familjer ska byggas. Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) står för material och byns innevånare hjälps åt att bygga husen.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Facklig kamp i Kina

– Vi behöver en hävstång för att förändra Kina, och jag tror att den hävstången är arbetarmakt. Kan vi stärka arbetarnas makt då kan vi också förändra Kina till slut. Jag hoppas att den dagen kommer innan Kina förändrar oss, säger Lee Cheuk-Yan, generalsekreterare för Hongkong Confederation of Trade Unions.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Folkrörelser för förändring – organiseringens kraft

Arline Santos, partiledare för det filippinska socialdemokratiska partiet Akbayan och sydafrikanen Murphy Morobe, före detta studentledare och facklig aktivist, höll två inspirerande tal på Palmedagen den 17 november.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Facket och Filippinerna

– De tror att gräset är grönare på andra sidan stängslet, men ibland kommer migrantarbetare till och med tillbaka i likpåsar, sa Josua Mata, generalsekreterare för Alliance for Progressive Labor på Filippinerna då han talade om ämnet migration på årets Palmedagar i Stockholm.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Burma – 6000 aktivister fängslade

- 6000 aktivister har förts bort och fängslat sedan höstens folkliga resning i Burma – och övergreppen fortsätter än idag. Det sa Aung Moe Zaw, ordförande för det burmesiska socialdemokratiska partiet, Democratic Party for a New Society (DPNS) när han inledningstalade vid Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Hot och förföljelse vardag för filippinska vänsterpolitiker

Akbayan, Filippinernas motsvarighet till socialdemokraterna har många fiender. Sedan bildandet 1998 har partiet kämpat för att reformera landets sirapströga statsapparat. En kamp som försvåras av korruption och valfusk med president Arroyo i förgrunden. – De tycker vi är ett gäng högljudda bråkstakar, säger Percival Cendaña, biträdande partisekreterare i Akbayan på sitt seminarium i Karlstad under Palmedagarna.

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...