Skriv ut
2019-08-28

Stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter

Människors vilja till frihet kan inte slås ner med våld. Den svenska arbetarrörelsen måste tillsammans stå upp för Hongkong, skriver Anna Sundström.

2019-05-12

Viktigt val väntar i Dutertes Filippinerna

Vi måste stå upp för de som orkar fortsätta kämpa i Filippinerna, skriver Anna Sundström.

2019-04-18

Filippinerna: Från slavarbete till facklig ledare

I de organisationer som får stöd via Palmecentret finns många människor med historier som förtjänar att berättas. Som till exempel Novy, som kämpat sig fram till den globala styrelsen för facket för hushållsarbetare samtidigt som hon arbetar och bor hemma hos en familj. Facklig ledare på världsnivå och hembiträde på samma gång.

2019-03-28

Hongkong: Det viktigaste är att organisera

Fackföreningsrörelsen i Hongkong kämpar vidare trots att det finns inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna. Fackets viktigaste uppgift är att organisera fler.

2019-02-05

Filippinerna: Framsteg i arbetet mot psykisk ohälsa

I ett samhälle genomsyrat av den politiska osäkerhet och rädsla som finns i Filippinerna finns risk för stress och hopplöshet inför framtiden för unga. Men Youth for Mental Health Coalition har visat att engagemang kan skapa förändring.

2018-11-27

Filippinerna: Busschaufförer kämpar för sina jobb

Arnulfo Abril kör sin jeepney 17 timmar om dagen, 6 dagar i veckan. Men han och de andra förarna behöver stöd från Sverige för att kunna fortsätta dra in tillräckligt med pengar för att hålla barnen i skolan.

2018-09-24

Stöd fredsaktivisterna!

Inbördeskrig pågår fortfarande på flera håll i Myanmar (Burma) och hundratusentals människor har tvingats på flykt. FN har anklagat militären i landet för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter i samband med fördrivningen av folkgruppen rohingya. Militärens kränkningar drabbar även andra etniska minoriteter i landet.

2018-08-29

Myanmar/Burma: De ansvariga för folkmordet måste ställas till svars

FN:s utredare kräver i en nysläppt rapport att Myanmars militärledning ställs inför rätta för folkmord.

2018-07-24

Manar till opposition mot Duterte

President Duterte målar läget i Filippinerna i ljusa färger. Oppositionspartiet Akbayan talar om kris för mänskliga rättigheter, angrepp mot kvinnor, ökad arbetslöshet och manar till hårdare opposition.

2018-06-29

Öppet brev om situationen i Burma

Sedan augusti 2017 har över 700 000 människor drivits på flykt från delstaten Rakhine till Bangladesh till följd av militärens brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

2018-06-14

Trygga platser i flyktinglägret Kutupalong

I höstas anordnade Palmecentret en insamling till förmån för rohingyier som tvingats fly från Burma. Ett stort antal organisationer och privatpersoner hjälpte till. Tillsammans fick vi in över 530.000 kronor!

2018-05-16

Medborgarjournalister skriver för förändring i Burma

Burma utvecklas i en rasande fart, men få vet vilka övergrepp som sker i landets minoritetsområden. Med stöd från Palmecentret försöker nu journalister från Kachinstaten ändra på det.

2018-04-05

Burma: De dokumenterar militärens övergrepp

Inbördeskriget i norra Burma har härjat i över ett halvt sekel. Många av militärens övergrepp går obemärkt förbi. Men aktivister försöker – med stöd från Palmecentret – dokumentera brotten för att kunna driva på förändring.

2018-03-14

Allt våldsammare strider i norra Burma

Med luftanfall och tungt artilleri har den burmesiska militären intensifierat sina attacker på etniskt baserade väpnade grupper i landets utdragna inbördeskrig. Palmecentret stödjer medborgarjournalister som samlar in och vidareförmedlar information om stridigheterna.

2018-02-14

Olämpligt med vapenexport till Filippinerna

Enligt uppgifter i media ska Inspektionen för strategiska produkter ha gett sitt tillstånd för export av vapensystem till Filippinerna. Detta trots en omfattande kritik mot den filippinska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Olof Palmes internationella center tar avstånd från export av svenska vapen till Filippinerna.

2017-11-29

Bättre villkor genom kollektiva förhandlingar

Kollektivförhandlingar är själva basen för fackföreningsrörelsen; klarar du inte att genomföra förhandlingar och få igenom dina krav är du inte relevant, säger Han Dongfang från China Labour Bulletin i Hongkong.

2017-11-10

Ny bok: Drömmen om ett bättre liv

Miljontals människor lämnar varje år sina hemländer i jakten på bättre villkor.

2017-10-26

Burma: För rohingya betyder den nya regeringen ingen förändring

I november 2015 gick Burma/Myanmar till val för första gången sedan militärstyret tog slut i mars 2011. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vann mot Thein Seins militärstödda parti Union Solidarity and Development Party (USDP).

2017-10-04

Barnen som flyr från Burma: "Man ser i deras ögon att det bara handlar om överlevnad"

John Littleton på organisationen Children on the Edge har precis kommit tillbaka till sitt kontor i Thailand. Fram till och med gårdagen har han befunnit sig i ett otillgängligt område i norra Bangladesh. Där har han träffat och sett tusen och åter tusen rohingyer som flytt från militärens övergrepp i Burma de senaste veckorna.

2017-09-21

Stoppa våldet i Burma!

Den svenska arbetarrörelsen har en lång tradition av solidaritet med Burmas folk. Nu startar vi en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-09-12

Palmecentret kräver sanktioner mot Burma, och omprövat bistånd

De senaste veckornas besinningslösa övergrepp mot minoritetsfolket rohingya i Burma måste få konsekvenser för de styrande i Burma. FN:s högste ansvarige för mänskliga rättigheter använder nu orden ”etnisk rensning”.  Då kan inte längre omvärlden fortsätta att förhålla sig passiv, menar Olof Palmes Internationella Center.

2017-08-18

Filippinerna: Längtar efter mormor varje dag

– Jag vill att mormor Sheilla ska komma och bo med oss. Varför måste hon jobba i Hongkong? Sofia, 9 år, har ögonen fulla med tårar när hon visar oss ett foto på sin mormor i fotoalbumet. Vi befinner oss i en litet samhälle i den filippinska provinsen Pangansinjan, drygt fyra timmar med bil från Manila.

2017-08-04

Burma: Mon Mon Aung håller ordning i Yangon

– Här brukar knarkarna sitta, säger Mon Mon Aung och lyser med ficklampan in i det mörka buskaget. Grenverket kastar långa skuggor över marken; några tomma ölburkar och cigarettpaket glimrar i ljuset.

2017-06-26

Hongkong: Förändringen börjar på arbetsplatserna

Arbetarrörelsen i Hongkong har svårt att få igenom sina krav via parlamentet, eftersom många av ledamöterna tillsätts direkt av näringslivet. Facket försöker i stället organisera ute på arbetsplatserna.

2017-06-16

Anna Sundström: Aung San Suu Kyi i Sverige

Det var glädjande att Aung San Suu Kyi besökte Sverige. Men brotten mot mänskliga rättigheter som sker i Burma måste uppmärksammas.

2017-04-25

Filippinerna: Viktiga framgångar för facket

– Vi ger oss inte utan fortsätter att kämpa tills Citra Minas ägare erkänner vår självklara rätt att bilda en fackförening och till fasta anställningar. Det säger Romulo Dumalag, vice ordförande i fackklubben på tonfiskföretaget Citra Mina i staden General Santos.

2017-04-10

Burma: Förtrycket och brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter

Förtrycket fortsätter i Burma, trots att det demokratiska partiet med Aung San Suu Kyi vann valet 2015. Över 70 000 av minoritetsbefolkningen rohingyas har tvingats fly sina hem efter att militären satt eld på deras hus och fler journalister och demokratiaktivister arresteras nu än tidigare, skriver Frida Perjus, Palmecentret.

2017-03-27

Filippinerna: Fortfarande en utmaning att organisera arbetare

"Vårt främsta mål är att ena arbetarrörelsen, den är väldigt fragmenterad i Filippinerna", säger Jennifer Albano från Palmecentrets partner Labor Education and Research Network Philippines (LEARN).

2017-03-15

Organisering av småbönder i Burma

- Nu när vi har en fackförening kan vi ha en dialog med de lokala myndigheterna. Det kunde vi inte ens drömma om tidigare, säger burmesiska Daw Myat Win, medlem i jordbruksfacket i Kyaung Gone som ligger i Irrawaddy-deltat.

2017-03-07

Praktiskt jämställdhetsarbete i Burma

Burma är trots de senaste årens demokratisering fortfarande männens land. Kvinnor är underrepresenterade i politiken, missgynnade i rättssystemet och utsatta för sexuellt våld och våld i hemmen.

2017-02-27

Burma/Thailand: Han fick rätt mot sockerplantagens ägare

Bara fyra månader efter att burmesiske U Ye Thein kom till Mae Sot i Thailand för att jobba råkade han ut för en olycka och förlorade benet från knäet och ner. Sockerrörsplantagen där han arbetade gav honom bara omkring 130 kronor i ersättning och hävdade att olyckan var arbetarnas fel.

2017-02-17

FN bör utreda pågående människorättsbrott i Burma

I januari 2017 gick över 40 civilsamhällesorganisationer från Burma/Myanmar ut med uppmaningen att en oberoende internationell kommission måste tillsättas med uppgift att utreda vad som uppges vara pågående brott mot mänskligheten i delstaten Rakhine. Vi ställer oss bakom deras uppmaning och vädjar nu till Sveriges regering att agera för att en sådan utredning tillsätts. Det skriver Palmecentret tillsammans med sex andra organisationer i ett gemensamt uttalande.

2017-02-08

Burma: Larm om barnarbete i textilindustrin

En stor del av de kläder som svenska storföretag säljer produceras i Burma. Men enligt en ny holländsk rapport förekommer både barnarbete och tvångsarbete på fabrikerna.

2017-01-20

Burma: De bekämpar slaveriet med lagen

I Mae Sot i nordvästra Thailand finns uppskattningsvis 350 000 arbetare som lever under slavliknande former. Många av dem är migrantarbetare från Burma. De har usla löner, långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö. I de flesta fall har de ingen möjlighet att hävda sina rättigheter. Palmecentrets samarbetsorganisation YCOWA hjälper arbetarna att ta strid mot hänsynslösa arbetsgivare.

2016-08-11

Våg av utomrättsliga avrättningar i Filippinerna

Internationella människorättsorganisationer slår larm om att fler än 700 personer misstänkta för drogmissbruk eller langning har mördats i Filippinerna bara under de senaste tre månaderna.

2016-07-08

Filippinerna: Starkare tillsammans på Coca-Cola

Arbetarna på Coca-Cola fick bättre villkor när de bildade en fackklubb. De filippinska livsmedelsarbetarna har även ett nära samarbete med sina kamrater i Sverige.

2016-07-07

Hongkong: Unga aktivister fackets framtid

En utmaning för den fackliga centralorganisationen HKCTU är att nå ut till och organisera de många unga som bor i Hongkong.

2016-06-08

Olof Palmes gärning uppmärksammades i Hanoi

I den nyrestaurerade entréhallen till det nationella pediatriska sjukhuset i Hanoi, ”Olof Palme-sjukhuset”, står nu samma byst av Olof Palme som i den svenska riksdagen.

2016-05-25

Burma: Bönderna kämpar för sin jord

I Burma vill militärens företag ta över böndernas mark och låta utländska företag bygga lyxhotell på den. Bönderna har nu organiserat sig och hoppas kunna försvara rätten till sin jord.

2016-05-11

Filippinerna: Hotet från högerpopulismen

Bara 30 år efter den folkliga revolutionen 1986 som ledde till störtandet av den filippinske diktatorn Ferdinand Marcos kan landet vara på väg in i en ny auktoritär era – med Marcosklanen tillbaka vid makten. Filippinernas oförmåga att på djupet komma tillrätta med korruptionen, och få till stånd en fungerande rättsstat och ekonomisk utveckling som gynnar alla och inte ett fåtal har krattat manegen för högerpopulisten Rodrigo Duterte i presidentvalet.

2016-04-11

Burma behöver moraliskt stöd från omvärlden

Burma har fått en delvis folkvald regering för första gången sedan 1958. Det är utan tvekan ett historiskt ögonblick. Efter ett halvt sekel av stenhård militärdiktatur återstår dock många hinder innan landet är demokratiskt – vilket Sverige och omvärlden inte bör glömma när vi sänder våra gratulationer.

2016-03-18

Missnöjet ökar bland kinesiska arbetare

Under mer än tjugo år har China Labour Bulletin rapporterat om protester, olyckor och rättsprocesser i Kina. Den Hongkong-baserade organisationen har en unik insikt i utvecklingen i Kina.

2016-03-03

Sveriges regering måste trycka på för demokrati i Burma

Den svenska regeringen måste trycka på för att de demokratiska fri- och rättigheterna ska respekteras samt för mer inkluderande fredssamtal.

2016-02-08

Burma: Hopp om rättvisa och fred

Aung Moe Saw, partiledare för Democratic Party for a New Society (DPNS), hoppas att Burmas nya parlament kan stifta lagar som gynnar jämlikhet, rättvisa och fred.

2016-01-12

Filippinerna: Folkbildning för fackliga rättigheter

I Filippinerna finns en motsvarighet till svenska ABF: Learn. Folkbildningsorganisationen strävar efter att bilda framför allt arbetare inom den informella sektorn. – Vi är en folkrörelse och vill öka engagemanget i samhället, säger Jennifer AC Albano, generalsekreterare på Learn.

2015-12-28

Filippinerna: Kamp mot dödligt slarv med arbetsmiljön

Det är en märklig och skrämmande känsla att stå intill husruinen i staden Valenzuela som ingår i Metro Manila. Några månader tidigare i maj 2015 utbröt här en brand i skofabriken Kentex. En brand som tog minst 80 arbetares liv.

2015-12-11

Frige de fängslade fackliga aktivisterna!

Fackföreningsrörelsen i Hongkong lanserar en stödkampanj för fängslade kamrater i Guangdong i södra Kina.

2015-11-23

Filippinerna: Facklig kritik mot frihandelsavtal

Statschefer från 21 länder samlades 18-19 november i Filippinernas huvudstad Manila för att förhandla om frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership agreement (TPP). Avtalet, som av sina anhängare kallas historiens mest ambitiösa frihandelsavtal, anklagas för att innebära en dödsstöt för arbetares och jordbrukares rättigheter.

2015-11-19

Burma: Hopp om en bättre framtid

Aung San Suu Kyi har inte varit ensam, utan bara den mest kända representanten för demokratirörelsen. Bakom henne står alla människor som trots svåra förhållanden organiserat sig för fred, frihet och rättvisa, skriver Palmecentrets Jens Orback.

2015-11-08

Burma: Kamp för arbetares och bönders rättigheter

I Burma arbetar oppositionspartiet DPNS, Socialdemokraternas systerparti, för böndernas och arbetarnas rättigheter. I valet på söndag ställer DPNS upp med egna kandidater på flera ställen.

2015-11-07

Burma: Kan valet leda till förändring?

Den 8 november går Burma till val och de flesta bedömare tror att oppositionen kommer att vinna.

2015-09-14

Burma: Mörka utsikter för rohyingafolket

Världen brinner. Omkring 60 miljoner människor är på flykt, hälften av dessa inom sina egna länders gränser.

2015-08-27

Filippinerna: Kreativ facklig organisering

Fackföreningsrörelsen i Filippinerna är inte bara extremt fragmentariserad – den är också åldrande. Det är något som SENTRO Youth Council vill ändra på. – Vi vill politisera ungdomar och göra dem till förändringsaktörer, säger Joanna Bernice S. Coronacion.

2015-06-11

Filippinerna: Kamp för bättre arbetsmiljö

I maj omkom 72 arbetare i en brand i en skofabrik i Valenzuela utanför Filippinernas huvudstad Manila. Branden uppmärksammades även i svenska medier. Den filippinska fackföreningsrörelsen jobbar hårt för att arbetsmiljön ska bli säkrare.

2015-05-22

Jens Orback: Flykten är det enda som återstår för rohingyas

Flykten har blivit vår tids ödesfråga. Med över 50 miljoner på flykt från sitt eget land har FN-organet UNHCR konstaterat att de globala flyktingströmmarna inte varit så här omfattande sedan andra världskriget.

2015-04-16

Hongkong: Fackligt stöd för feministiska aktivister

Fem kinesiska kvinnor som greps i mars har nu släppts fria, efter en stödkampanj från bland annat fackföreningsrörelsen i Hongkong.

2015-03-26

Filippinerna: Viktig seger för facket

Nyligen fick 43 filippinska fiskeriarbetare komma hem efter att ha varit strandsatta i Indonesien i över fem månader. Den filippinska fackföreningsrörelsen har jobbat hårt med frågan.

2015-03-06

Burma: Studenterna bemöts med våld

Burmastudenternas uppror fortsätter, men de fredliga protesterna bemöts med våld.

2015-03-05

Kvinnokamp på Filippinerna

Det filippinska arbetarpartiet Akbayan jobbar aktivt med att organisera människor på gräsrotsnivå. Partiet har två platser i parlamentet och har bland annat drivit igenom en lag om rätt till sexualupplysning.

2015-03-02

Studenternas protester fortsätter

Studentrörelsen utgör ett reellt hot mot militärdiktaturen i Burma. Protester skakar sedan flera månader landet.

2015-02-04

Burma: Folkbildning för kvinnor

ABF Örebro län och S-kvinnor i Hallsberg har ett samarbetsprojekt med en kvinnoorganisation i Burma som bland annat arbetar med utbildning.

2015-01-26

Palmepriset till Xu Youyu

Den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youyu får 2014 års Olof Palme-pris för sin långa kamp för demokratiska rättigheter.

2014-12-15

Hongkong: Kampen fortsätter

Torsdagen den 11 december slog polisen till och tömde protestlägret i Admiralty i centrala Hongkong. Bland de gripna fanns generalsekreteraren för Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU. Men facket meddelar att kampen för demokratiska val fortsätter.

2014-11-18

Filippinerna: Trög återuppbyggnad efter tyfonen Yolanda

Drygt ett år efter tyfonen kvarstår de stora problemen i de tyfondrabbade områdena runt Tacloban i Filippinerna. Men många problem som fattigdom och markbrist fanns där redan innan tyfonen drog in och dödade tusentals människor och ödelade hela samhällen.

2014-11-05

Burma: Trafikstockning i Rangoon

Burmas politiska utveckling går trögt. Väpnade sammandrabbningar rapporteras från delar av landet och klyftorna ökar mellan fattiga och rika, skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-10-03

Hongkong: Fackföreningsrörelsen demonstrerar för demokrati

Stora demonstrationer pågår i Hongkong. Kraven är fria och demokratiska val 2017. Bland demonstranterna finns Palmecentrets partnerorganisation, Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), som är Kinas enda fria fackförbund.

2014-08-12

You and I for Gaza - all contributions are needed!

The last four weeks terrible images has reached us from Gaza. The war has brought massive devastation. More than 1 800 Palestinians have been killed, most of them civilians, and 400 of them children. In support of the civilians affected, the Olof Palme International Center has started a fundraising campaign.

2014-07-17

Filippinerna: Hjälpen har nått fram

När tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna inledde Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) en omfattande hjälpinsats. De distribuerade mat, dricksvatten, kläder, filtar och mediciner och upprättade provisoriska sjukvårdscentraler i drabbade områden.

2014-05-28

Unga burmeser kämpar för demokrati

Fram till nyligen har politisk opposition varit olaglig i Burma. Men sedan ett par år har vissa steg tagits mot demokratisering i landet. Nu börjar den demokratirörelse som länge har varit verksam i exil att arbeta innanför Burmas gränser. Det gäller också för den skola för unga burmesiska demokratiaktivister som SSU stöder sedan 2011.

2014-05-05

Katastrofkapitalism i Filippinerna

I kölvattnet efter tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna förra året har regeringen privatiserat återuppbyggnadsarbetet. Hjälporganisationer och lokala myndigheter hålls tillbaka av regeringens byråkrati. Samtidigt har privata företag på flera håll fått fria händer. Det skriver Palmecentrets Viktoria Svensson Tordenborn i Dagens Arena.

2014-04-17

Sexualundervisning införs i Filippinerna

I Filippinerna godkände landets högsta domstol nyligen en lag om reproduktiv hälsa. Den innebär ett stort steg framåt för jämställdheten i det katolska Filippinerna. Socialdemokraternas systerparti Akbayan har varit drivande bakom lagförslaget tillsammans med Palmecentrets partners inom den filippinska fackföreningsrörelsen.

2014-04-07

Burma: Svenskstödd folkräkning spär på konflikter

Folkräkningen som nu genomförs i Burma – med stöd från Sverige – riskerar att spä på de etniska konflikter som finns i landet. Det skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-04-02

Våldet eskalerar i Burma

Burma har under de senaste dagarna präglats av demonstrationer och protestmarscher. Missnöjet över den odemokratiska konstitutionen, fortsatta människorättskränkningar och den utbredda fattigdomen är utbrett. Samtidigt har en ny våldsvåg svept in över den redan oroliga Arakan-staten i västra Burma. Det skriver S-studenters Burmautskott.

2014-03-27

Film om återuppbyggnaden efter tyfonen i Filippinerna

"Den svenska arbetarrörelsen var en av de första som svarade på vårt anrop om att hjälpa offren i de drabbade områdena" säger Marie Chris Cabreros, koordinator för Active Citizenship Foundations (ACF) hjälpinsatser i Filippinerna. Se en film där hon berättar om återuppbyggnaden.

2014-03-22

Filippinerna: "Vi vill bidra med det vi kan"

Josephine Jecino Bendigo och hennes man Ernesto Jecino fick som många andra innevånare i byn Cabalawan, Filippinerna, sitt hus förstört av tyfonen. Nu har de skänkt 1500 kvadratmeter mark, där bostäder till 15 familjer ska byggas. Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) står för material och byns innevånare hjälps åt att bygga husen.

2014-03-10

Brev om svenskt stöd till Burmas folkräkning

Sverige finansierar den folkräkning i Burma som mitt i en skör reformprocess har rört upp starka känslor bland Burmas etniska minoriteter. Hur ser Sverige till att folkräkningen inte bidrar till konflikt? Det undrar Svenska Burmakommittén, Olof Palmes Internationella Center, Swedish Karen Community och Swedish Rohingya Association i ett brev till svenska ambassaden i Bangkok och Sida.

2014-01-17

Hon vill ena facket i Filippinerna

Den filippinska arbetarrörelsen har länge varit känd som en av världens mest fragmenterade. Men under 2013 togs viktiga steg mot ökad enighet. En huvudfråga just nu är kampen för säkra och trygga anställningar, säger Nice Coronacion, nationell ungdomskoordinator för Alliance of Progressive Labor (APL).

2013-12-31

Burma: Utan kvinnor i politiken är det ingen riktig demokrati

Yin Myo från organisationen Women’s Galaxy konstaterar att när det kommer till kvinnofrågor är alla frågor viktiga. Tillsammans med sina kollegor ser hon dagligen olika uttryck för bristande jämställdhet i Burma. Parlamentet är i princip tomt på kvinnor och många kvinnor väljer att inte organisera sig av rädsla för att bli arresterade.

2013-12-11

Återuppbyggnaden inleds i Filippinerna

Fem veckor efter att tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna pågår hjälpinsatserna för fullt. Fortfarande finns ett akut humanitärt behov och Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizen Foundation (ACF) distribuerar mat och tillhandahåller sjukvård. Nu går hjälpinsatserna också in i ett skede av återuppbyggnad av de raserade samhällena.

2013-12-09

Kina: Sociala medier fackligt vapen

Glöm flygblad och kinesiska väggtidningar. När aktivister för arbetares rättigheter i Kina försöker organisera arbetare sprider de sitt budskap via Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Facklig kamp i Kina

– Vi behöver en hävstång för att förändra Kina, och jag tror att den hävstången är arbetarmakt. Kan vi stärka arbetarnas makt då kan vi också förändra Kina till slut. Jag hoppas att den dagen kommer innan Kina förändrar oss, säger Lee Cheuk-Yan, generalsekreterare för Hongkong Confederation of Trade Unions.

2013-11-18

Burma: Modernt slaveri

Om inte villkoren för arbetarna i Burma förbättras kan den demokratiska utvecklingen hejdas och stora ekonomiska klyftor skapas. Det skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2013-11-15

Filippinerna: Stödet stort för hjälpinsatserna

Hjälpbehovet i Filippinerna är enormt. Medan arbetet pågår med att få ut förnödenheter till tyfonens drabbade är engagemanget för hjälpinsatserna stort både i Sverige och Norge. Under de senaste dagarna har privatpersoner och flera organisationer bidragit till Palmecentrets insamling.

2013-11-14

Filippinerna: Mat, vatten och sjukvårdspersonal på väg till de drabbade

I den ödelagda staden Tacloban finns personal från Palmecentrets samarbetspartner Active Citizenship Foundation (ACF) på plats för att förbereda den första ankomsten av förnödenheter och nära 100 volontärer. Ett fartyg avgår mot Tacloban i morgon, fredagen den 15 november. Fler sändningar följer, med bland annat mediciner och sjukvårdspersonal. Samtidigt pågår arbetet med att hitta sätt att nå fram till många av de svårtillgängliga regioner som har drabbats av tyfonen.

2013-11-14

Stöd våra samarbetspartners i Filippinerna

Tyfonen Haiyan har slagit hårt mot Filippinerna och är en av de kraftigaste tyfoner som någonsin har uppmätts. Enligt FN har elva miljoner människor i Filippinerna drabbats och flera tusen beräknas ha omkommit. Stöd Palmecentrets insamling till stöd för tyfonens drabbade.

2013-11-14

Ny rapport om arbetsvillkoren i Burma

I Burmas största stad Rangoon tjänar en genomsnittlig fabriksarbetare 500 kronor i månaden och arbetar 66 timmar i veckan. Det framgår av rapporten ”Modern slavery: A Study of Labour Conditions in Yangon’s Industrial Zones” som har tagits fram av Palmecentrets samarbetspartners i Burma.

2013-11-06

Burma: Folket måste bli delaktigt i demokratiseringen

Efter 23 år i exil flyttade Thaung Htun tillbaka till Burma i början av 2013. Han leder Institute for Peace and Social Justice, en organisation som arbetar för mänskliga och fackliga rättigheter med stöd av Palmecentret.

2013-10-16

Burma: EU måste inkludera civilsamhället

Medan omvärldens ekonomiska stöd till Burma ökar bör EU erkänna att dess mervärde inte bara utgörs av mer ekonomiskt stöd utan av förmågan att inkludera, samarbeta med och på ett politiskt plan stödja ett självständigt och levande civilsamhälle. Det skriver Olof Palmes Internationella Center, tillsammans med flera människorättsorganisationer, i ett brev till EU:s utrikesrepresentant Cathrine Ashton.

2013-10-11

Malala Yousafzais och kvinnokampen i Pakistan

I dag tillkännages vem som får Nobels fredspris 2013. En storfavorit är Malala Yousafzais, en sextonårig kvinna som kämpar för flickors rätt till skolgång i Pakistan.

2013-10-08

Kina – ett år efter folkkongressen

Vid folkkongressen för ett år sedan bytte Kina till en ny ledargeneration. Spekulationerna har handlat om den nya ledningen skulle stå för förnyelse, fortsätta den gamla linjen eller välja en kompromiss. Den första oktober arrangerade Palmecentret och ABF ett seminarium på ABF-huset i Stockholm om vart Kina är på väg – politiskt, ekonomiskt, i miljö- och klimatfrågor och som global och regional stormakt.

2013-10-04

Burmas svåra väg mot demokrati

Att vägen mot demokrati inte är enkel framgår tydligt under en workshop som Palmecentret och våra partners genomför. Polis och militär underrättelsetjänst kommer på besök och dokumenterar vilka som deltar och vad vi pratar om. Men de är mycket artiga, ber om ursäkt för att de stör och uttrycker sin tacksamhet över att vi är där och stödjer landets arbetare. När vi föreslår att polisen ska bilda en fackförening tycker de att det är en lysande idé.

2013-09-17

Var är den svenska närvaron i Burma?

Nu har Sveriges regering öppnat för bistånd till Burma, som ett svar på positiva politiska reformer i landet. Den stora satsningen till trots saknar Sverige ännu en aktiv närvaro i Burma. För att kunna genomföra Sveriges strategi är en officiell närvaro av stor betydelse, skriver sju svenska organisationer med verksamhet i Burma i ett brev till utrikesminister Carl Bildt.

2013-09-09

Thailand: Vägar till försoning

Fiender som inte möts förblir ofta fiender. Palmecentret har därför ända sedan sin start ägnat sig åt att få rivaler att mötas. Oberoende om intressekonflikterna har handlat om gränstvister, religionsutövning, etnisk tillhörigheter eller ideologi.

2013-08-22

Burmesiska kvinnor organiserar sig mot våld

Under många år har kvinnorna bakom Women’s Galaxy varit verksamma på den thailändska sidan om gränsen till Burma. Där har de arbetat med frågor kring trafficking och jämställdhet, och särskilt riktat in sig på burmesiska flyktingar och migrantarbetare. Men för snart ett år sedan kunde Women’s Galaxy för första gången öppna verksamhet innanför Burmas gränser.

2013-08-01

Facklig organisering i Burma

I slutet av maj 2013 arrangerades en workshop för fackanslutna arbetare i Burma, stödd av Palmecentret genom vår burmesiska partnerorganisation Institute for Peace and Social Justice in Burma. En av deltagarna var Aye Aye Thet. Hon är 22 år, arbetar på en skofabrik i Rangoon och var med på en liknande utbildning i oktober 2012. Sedan dess har hon förhandlat fram en kollektiv löneförhöjning på fabriken där hon arbetar.

2013-06-19

Burma: Frisläppt människorättskämpe har fortfarande väskan packad

Burmas regering har uppmärksammats de senaste åren för att ha frigivit många av landets politiska fångar. Det räknas som en orsak till att EU i april 2013 lyfte alla sanktioner mot Burma utom vapenembargot. En av de som frigavs i samband med att USA:s president Obama besökte landet i november förra året var U Myint Aye.

2013-06-05

Burma: Utblidning i demokratiskt ledarskap

I september 2012 deltog Khine Zar Chi Wint och Si Thu Tun i en marsch för fred i Kachinstaten i norra Burma. Marschen gick från huvudstaden Rangoon hela vägen till Kachinstatens gräns 120 mil därifrån.

2013-04-22

EU måste ställa krav på regimen i Burma

I dag väntas EU lyfta sanktionerna mot Burma, vapenembargot undantaget, och därmed påbörja ett nytt historiskt kapitel i sitt förhållande till landet, som bygger på dialog. I denna dialog måste EU tala klarspråk om att omvärlden inte blundar för allvarliga människorättsbrott som fortsatt begås i Burma. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback tillsammans med företrädare för andra människorättsorganisationer.

2013-04-15

Kina: Facklig gryning i Kina

Den senaste tidens många strejker i Kina har tvingat fram små förändringar till de bättre för fabrikernas anställda. Palmecentrets Anna Sundström berättar om hur social oro ses som ett hot mot den stabilitet som, enligt kinesiska kommunistpartiet, är en förutsättning för fortsatt ekonomisk tillväxt.

2013-03-18

Burma: Presidenten på Europaturné medan inbördeskrig rasar

Burmas president Thein Sein avslutade nyligen sin första turné i Europa. Inför det riggade parlamentsvalet 2010 utsågs han av militärregimen att efterträda den före detta diktatorn Than Shwe. Sedan dess har flera avgörande reformer genomförts. Läs Palmecentrets handläggare Frida Perjus krönika som även har publicerats i Dagens Arena.

2013-02-05

Burma – På väg mot demokrati?

De senaste åren har man kunnat läsa mycket om Burma i tidningarna. Den en gång så repressiva militärdiktaturen verkar ha lättat på trycket. Medierna har följt hur oppositionsledaren och Palmepristagaren Aung San Suu Kyi har släppts ur sin husarrest och röstats in i parlamentet. Och samtidigt avslöjades det så sent som i höstas att den burmesiska armén använde det svenska granatgeväret Carl Gustaf i kriget mot sin egen befolkning.

2012-12-12

Hur hamnade svenska vapen i Burma?

Det finns ett land som exporterar mer vapen per capita än något annat land i världen: Sverige. Det finns ett annat land som köper mer vapen än något annat av de länder som står under EUs vapenembargo: Burma. Nu möts de två, när det har visat sig att svenska granatgeväret Carl Gustaf används av den burmesiska regimen.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Folkrörelser för förändring – organiseringens kraft

Arline Santos, partiledare för det filippinska socialdemokratiska partiet Akbayan och sydafrikanen Murphy Morobe, före detta studentledare och facklig aktivist, höll två inspirerande tal på Palmedagen den 17 november.

2012-11-13

Sverige måste ställa tydliga krav på reformer i Burma

Statsminister Fredrik Reinfeldt och handelsminister Ewa Björling är just nu i Burma med svenskt näringsliv för att öppna upp för svenska företag i landet. Reinfeldt och Björling skrev på Brännpunkt igår att Sverige nu ökar biståndet till Burma. Det välkomnar vi! Palmecentret har samarbetat med den burmesiska demokratirörelsen i över 15 år.

2012-10-30

Konflikten i västra Burma fortsätter

Den konflikt som blossade upp i Arakanstaten i västra Burma i juni mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen, rakhaine (arakaneser) och den muslimska minoritetsgruppen, rohingyas har nyligen eskalerat.

2012-07-18

Burma: Det finns ett ljus i tunneln

U Win Tin är fortfarande en av de främsta politiska aktivisterna i Burma trots sin ålder på 83 år. Han började sin kamp för demokrati i Burma redan som ung student. När Aung San Suu Kyi återvände till Burma i slutet av 1980-talet var U Win Tin en av de som hon bildade partiet National League for Democracy (NLD) tillsammans med. U Win Tin var då en framstående författare och journalist.

2012-06-11

Konflikt i nordvästra Burma

En allvarlig konflikt har blossat upp mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen i Arakanstaten i nordvästra Burma, rakhine; och en muslimsk minoritetsgrupp, rohingyas.

2012-02-20

Svenskt stöd till thailändsk försoning

Palmecentret har under en längre tid stöttat arbetet för försoning i Thailand. Kent Härstedt, ledamot i Palmecentrets styrelse och riksdagsledamot, reste den 16-19 mars med Kofi Annan och Martti Ahtisaari till Bangkok för en ny runda försoningssamtal.

2011-12-15

Släpp de politiska fångarna i Burma

Ett drygt år har gått sedan det ifrågasatta valet i Burma förra året. Mycket är sig likt: landet är fortfarande ett av världens mest stängda och att säga vad man tycker är inte sällan förknippat med stor fara.

2011-09-02

Människorättsbrotten i Burma måste stoppas

Att viss politisk dialog i Burma har initierats löser inte problemen med grova människorättsbrott. Därför bör Sverige snarast stödja en FN-ledd utredning av människorättsbrott i Burma. Att det inte redan gjorts är häpnadsväckande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback på Svd Brännpunkt tillsammans med flera representanter från olika människorättsorganisationer.

2011-08-25

"I Pakistan slåss vi inte mot kapitalism, utan mot feodalism"

Khalid Mahmoudi, chef för folkbildningsorganisationen Labour Education Foundation (LEF), är på besök i Sverige. Jag träffar honom på Palmecentrets kontor i Stockholm. Han har varit i Sverige många gånger och är van att bli intervjuad. I ögonen gnistrar engagemanget. Under många år har han varit aktiv för att stärka fackliga rättigheter och demokratirörelser i Pakistan. Det har inte varit enkelt, men hans glöd har inte svalnat.

2011-05-12

Saknar Sveriges röst

- Vi saknar Sveriges röst i kampen för ett fritt Burma. Det säger Thaung Htun, FN-representant för NCUB, den burmesiska oppositionen i exil, på besök i Stockholm. Han hoppas att den svenska regeringen ska ge sitt aktiva stöd till Burmas oppositionsrörelse, där bland andra Aung San Suu Kyis parti NLD ingår. Ett viktigt krav är en FN-kommission för att utreda juntans människorättsbrott.

2011-04-11

Bildt, dags att agera för Burma

Imorgon träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera EU:s politik gentemot Burma. Bildt och Sverige måste då tydligt driva frågan om att EU ska uttala stöd för en utredning om brott mot mänskligheten i Burma.

2011-03-11

Silver Rose Award till pakistanska LEF

Den fackliga folkrörelsen Labour Education Foundation (LEF) från Pakistan mottog i början av mars den europeiska utmärkelsen Silver Rose Award i Europaparlamentet. Priset mottogs av LEF:s chef Khalid Mahmood. Palmecentret har sedan länge samarbetat med LEF för mänskliga rättigheter och demokrati i Pakistan, och nominerade organisationen till priset.

2011-02-17

Aung San Suu Kyi: Vi behöver ert stöd

Aung San Suu Kyi talade till svenska politiker och aktivister på seminarium i riksdagen den 16 februari 2011. Burma är inne i en avgörande tid och det är viktigare än någonsin att omvärlden ger sitt stöd till demokratirörelsen.

2010-11-18

Glöm inte Burmas 2202 politiska fångar!

Le Le och Min Min har båda suttit fängslade i Burma för sina politiska åsikter. Båda två arresterades efter att ha försökt starta organisationer på sina respektive universitet. Om omvärlden legitimerar valet i Burma finns risk att uppmärksamheten riktas från de politiska fångarna, menar de.

2010-11-09

Uttalande om valet i Burma

Här följer ett uttalande om det burmesiska valet från EBN, European Burma Network.

2010-11-09

Burma efter valet

Palmecentret har sedan länge samarbetat med den burmesiska oppositionen för att möjliggöra en demokratisk utveckling i landet.

2010-11-07

Valet i Burma 7 november

Den 7 november i år planerar den burmesiska militärregimen att hålla parlamentsval för första gången sedan 1990. Men årets val har andra förtecken än förra valet, då oppositionspartiet National Leauge for Democracy (NLD) med Aung San Suu Kyi i spetsen vann med över 80 procent av rösterna men förvägrades tillträda makten. Årets val är det första under Burmas nya konstitution.

2010-10-20

Debbie Stothard: Om valet i Burma

Debbie Stothard, en av Palmecentrets samarbetspartners i Burma uppmanade svenska regeringen att ställa sig bakom kravet om en internationell granskning av militärjuntan i en intervju i TV4 i dag.

2010-09-28

Facklig kamp för ett demokratiskt Pakistan

Khalid Mahmoudi är chef för den pakistanska folkbildningsorganisationen Labour Education Foundation, LEF, som drivs av ett 40-tal pakistanska fackliga organisationer och har stöd av Palmecentret. Han är i Sverige på kort besök, och hamnade mitt i det svenska valet.

2010-09-21

Burmas val ett spel för gallerierna

Burma står inför val den 7 november. Men valprocessen är hårt styrd av den sittande militärjuntan och således bara ett spel för gallerierna.

2010-06-17

Oförändrat läge i Nagorno-Karabach

Läget har inte förbättrats i den frusna Nagorno-Karabach-konflikten. Det var det enstämmiga omdömet från Palmepristagarna 1992 Arzu Abullayeva, Azerbajdzjan och Anahit Bayandour, Armenien när de talade vid ett seminarium i ABF-huset.

2010-05-10

Valet försvårar kampen för demokrati

Demokratiaktivisten och före detta kriminalreportern Debbie Stothardt kämpar sedan 15 år mot förtrycket i militärdiktaturens Burma. Hon vill stoppa det odemokratiska val som juntan tänker genomföra i år, men är övertygad om att det sargade Burma en dag får en folkvald regering. - Burmeserna har inte gett upp hoppet om demokrati. Varför skulle vi göra det då?

2010-03-26

Kazakstan – ifrågasatt ordförandeland för OSSE

-Bristerna i demokrati och mänskliga rättigheter gjorde att många länder reste invändningar mot att låta Kazakstan bli ordförandeland i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som har 56 medlemsländer i Europa, Nordamerika och Centralasien.

2010-03-10

Pakistanska kvinnor kräver rättvisa

LAHORE: Över 1500 kvinnor marscherade tillsammans med Palmecentrets samarbetsorganisation Women Workers Help Line (WWHL) för att fira den internationella kvinnodagen den 8 mars.

2010-02-04

Bibliotek smugglar böcker till arbetarna

Myo Zaw arbetade tidigare på en textilfabrik i Mae Sot i Thailand – liksom många andra burmesiska migrantarbetare. När arbetsgivaren vägrade betala ut löner kom han i kontakt med Yaung Chi Oo Worker Association. "För första gången fick jag tillgång till utbildning i vilka rättigheter jag har både som människa och som arbetare", berättar Myo Zaw, som idag arbetar på ett bibliotek som har bokklubbar och ordnar diskussionskvällar.

2009-12-22

Kina: en självmedveten global aktör

- Kinesiska kommunistpartiets budskap är att partiet har förmåga att leda landet och fostra folket. Kinas ledare ser med tillförsikt på framtiden. De viker inte från socialismens väg, men inte heller från reformernas väg.

2009-10-29

Stärker kvinnor i Burmas demokratirörelse

Me La Run tillhör en av de hundratals etniska grupper som lever i Burma. Utan att kunna vare sig burmesiska, thai eller engelska lämnade hon sin by som 16-åring, för att delta i det utbildningsprogram för unga kvinnor som s-studenter och Palmecentret driver med organisationen Student and Youth Congress of Burma, SYCB, i Mae Sot.

2009-10-09

Med videokameran som vapen

Hela världen har sett bilderna från protesterna i Burma för ett par år sedan. När de orangeklädde munkarna intog Rangoons gator för att protestera mot militärdiktaturen. Och när burmesisk polis och militär slog ner folket.

2009-09-24

Civila drabbas hårt i Afghanistan

För mer än 20 år sedan kom jag i kontakt med Afghanistan. I flyktingläger i Peshawar fick jag lära mig mycket om det afghanska folkets utsatthet. Värd för mitt besök var Svenska Afghanistankommittén som redan då uppmärksammade det afghanska folkets kamp för sin frihet.

2009-09-02

Regeringsskifte i Japan – hur går det med säkerhetspolitiken?

Det tio år gamla demokratiska partiet, DJP, segrade stort i det japanska parlamentsvalet och får cirka 300 av parlamentets 480 mandat. Det innebär regeringsskifte och DJPs partiledare Yukio Hatoyama, som tidigare tillhört LDP, kommer att bli ny regeringschef. Liberaldemokraterna, LDP, som förlorar makten har varit ett statsbärande regeringsparti i 54 års tid. Avgående premiärministern Taro Aso lämnar nu också posten som partiledare för LDP.

2009-08-03

Är Afghanistan förlorat?

Det finns en bristande balans mellan de militära och de civila insatserna i Afghanistan och biståndsverksamheten måste få en större andel av de samlade insatserna. Det ansåg flera av de medverkande under ett seminarium som Palmecentret var medarrangör till.

2009-06-04

Direktrapport från Sri Lanka

Nyss hemkommen från Sri Lanka deltog riksdagsledamot Kent Härstedt (S) i ett seminarium arrangerat av Palmecentret. Han var inbjuden av den lankesiska regeringen och deltog i FN:s generalsekreterares Ban Ki-Moons delegation. Programmet innehöll bland annat samtal med regeringsrepresentanter och besök i flyktingläger.

2009-05-27

Indien efter kongresspartiets stora valseger

Kongresspartiet vann sin största seger på 25 år i det indiska parlamentsvalet i vad som brukar kallas "världens största demokrati" med 1,1 miljarder invånare. 714 miljoner indier var röstberättigade och 1 055 partier ställde upp i valet som pågick i en månads tid.

2009-05-20

Sätt press på Burma

Aung San Suu Kyi har tillbringat 13 av de senaste 19 åren i fängelse eller husarrest. Det är hög tid för Europa agerar kraftfullt och i samarbete med Burmas grannländer och övriga ASEAN ökar trycket på Burmas generaler. Det skriver Åsa Westlund och Jens Orback.

2008-12-16

Burma - militärdiktaturen lika hård som någonsin

För ett drygt år sedan dominerade utvecklingen i Burma och kampen för demokrati i landet världens massmedier. - Idag är militärdiktaturen i mitt hemland lika hård som någonsin. I spåren på finanskrisen befarar jag att världen idag glömmer vad som händer i Burma. Det säger Aung Thu Ya, ordförande i det burmesiska sjöfacket SUB (Seafarers’ Union of Burma). Han lever sedan många år i exil i Bangkok.

2008-12-04

Jämställdhetsarbete bland unga burmeser

- Kvinnor behöver mycket utbildning och kunskap för att våga träda fram. De flesta kvinnor är inte ens medvetna om sina rättigheter. Det säger Yin Yin Mon, en ung burmesiska som lever i gränsstaden Mae Sot i Thailand. Hon har deltagit i en utbildning i jämställdhet för unga kvinnor som stöds av S-studenter via Palmecentret. I november besökte hon Sverige.

2008-12-04

HIV-utbildning för exilburmeser

Bilder på kroppen. Kondomer för män och kvinnor. Snoppar av trä. Sex. Sexualitet. För de unga burmeser som kommer till den thailändska gränsstaden Mae Sot för att delta i Student & Youth Congress of Burmas HIV-utbildning är det mesta av det nytt. Utbildningen ges inom ramen för ett projekt som stöds av Palmecentret. Förhoppningsvis tar de det med sig när de åker tillbaka till Burma för att tala med andra ungdomar. Det behövs. I Burmas läroböcker täcks bröst, kön och mage av en stor svart ruta.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Facket och Filippinerna

– De tror att gräset är grönare på andra sidan stängslet, men ibland kommer migrantarbetare till och med tillbaka i likpåsar, sa Josua Mata, generalsekreterare för Alliance for Progressive Labor på Filippinerna då han talade om ämnet migration på årets Palmedagar i Stockholm.

2008-10-15

Kina när den olympiska elden har slocknat

Kina kränker mänskliga rättigheter mer idag än vad de gjorde 2001 när IOK beslutade att OS skulle gå av stapeln i Peking. Det konstaterade generalsekreteraren för Svenska Amnesty, Lise Bergh, på ett seminarium på bokmässan i Göteborg.

2008-08-20

Blodigt propagandakrig i Georgien med farliga efterverkningar

Samtidigt som olympiska spelen började i Beijing inleddes angreppen i Sydossetien. Georgien och Ryssland har dragits in i ett väpnat krig och en oförsonlig propagandastrid mot varandra. Det uppenbara propagandakriget på bägge sidor gör att olika uppgifter måste bedömas med kritisk källgranskning och stor försiktighet.

2008-07-03

Vilken framtid har koreanska halvön?

Är koreanska halvöns framtid en fortsättning av den status quo som rått ända sedan vapenstilleståndet 1953 utan fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea? Eller kommer ett närmande, eller sammanslagning av de bägge staterna att bli framtidens lösning? Kan det bli en ge-och-ta-lösning eller kommer det rikare, väststödda Sydkorea att inkorporera den fattigare, kommunistdiktaturen Nordkorea ungefär som Förbundsrepubliken Tyskland gjorde med DDR för snart 20 år sedan?

2008-07-03

S-studenters arbete för ökad jämställdhet i Burma

Längs gränsen mellan Thailand och Burma, på den thailändska sidan av gränsen, ligger den skumma staden Mae Sot. Det är en stad som varken är helt burmesisk eller helt thailändsk, där majoriteten av invånarna är burmeser och där den thailändska polisen tjänar pengar på att exploatera burmesiska flyktingar. Det är ett smuggelcentrum där smuggelbilarna från Burma på bestämd tid varje kväll rullar igenom.

2008-07-02

Idrott och politik med sikte på OS – fokus Kina

20 000 utländska journalister väntas till Kina under OS i augusti, och många av dem kommer att intressera sig minst lika mycket för frågor utanför sportarenorna, såsom situationen för de mänskliga rättigheterna i landet och hur långtgående eller begränsad pressfriheten kommer att bli för medias samlade representanter. Världens ögon kommer att riktas på Kina under olympiaveckorna både för sportprestationerna och många andra mera politiskt betonade frågor.

2008-07-02

Burma – Problemen är många och akuta

– Det är mycket eftertraktat bland thailändsk polis att bli placerad i Mae Sot, en gränsstad mellan Thailand och Burma, berättar Palmecentrets Asienhandläggare Martin Gemzell. I Mae Sot och längs den thai-burmesiska gränsen har korrupta poliser och myndighetspersoner etablerat sweatshops där de burmesiska flyktingar systematisk exploateras. Som burmesisk flykting i Thailand är du rättslös, konstaterar han. De som lämnar missförhållanden på fabrikerna jagas ofta upp av thailändsk polis och riskerar att bli deporterade om de organiserar sig fackligt.

2008-04-22

Farligt, smutsigt och sämst betalt

Över 100 miljoner människor har lämnat den kinesiska landsbygden för att söka jobb i kuststädernas växande exportindustrier, på byggarbetsplatser eller som hembiträden. Det är en snabb utveckling som exploderat sedan lagändringar under tidigt 1990-tal. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu kommer om 20 år 40 procent av storstadsbefolkningarna vara inflyttade migranter.

2007-12-29

Benazir assassination: unprecedented mass reactions

Pakistan has never seen so many people protesting in streets all over as been the case during the last two days. They were all united across Pakistan to condemn the brutal murder of Benazir Bhutto. The news was heard with a great shock and there was an immediate mass anger erupted in all parts of Pakistan. 28th December was the first day of general strike called by many groups ranging from political parties to various professional groups.

2007-11-21

Fackföreningar ses som terroristorganisationer

Personer som avslöjas som fackliga medlemmar slängs i fängelse. Fackföreningar kallas av landets regering för terroristorganisationer. I militärdiktaturens Burma existerar varken mänskliga rättigheter, yttrandefrihet eller organisationsfrihet. Nyligen uppmärksammades förtrycket i Burma över hela världen efter de stora demonstrationerna i landet med krav på demokrati. Demonstrationerna, som leddes av buddistmunkar, slogs efter en vecka brutalt ned av militärerna.

2007-11-19

Dagarna som skakade Burma

Hösten 2007 hamnade den isolerade militärdiktaturen Burma – som befunnit sig i medieskugga i årtionden – plötsligt i världens blickfång. En folklig, fredlig resning krossades lika snabbt som den flammade upp.

2007-11-14

Crackdowns, arrests, repression, state violence - This is Pakistan

Crackdowns, arrests, repression, state violence---This is Pakistan

2007-11-09

The situation after Emergency / Martial Law in Pakistan - An overview

General Pervaiz Musharraf, Chief of the Army Staff and the President of Pakistan on November 3rd, 2007 imposed a state of emergency through out the country and promulgated a Provisional Constitutional Order (PCO).

2007-10-30

LOs representantskap uttalar sig om Burma

Uttalande av LOs Represesentantskap 2007-10-23 Burma

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Burma – 6000 aktivister fängslade

- 6000 aktivister har förts bort och fängslat sedan höstens folkliga resning i Burma – och övergreppen fortsätter än idag. Det sa Aung Moe Zaw, ordförande för det burmesiska socialdemokratiska partiet, Democratic Party for a New Society (DPNS) när han inledningstalade vid Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Hot och förföljelse vardag för filippinska vänsterpolitiker

Akbayan, Filippinernas motsvarighet till socialdemokraterna har många fiender. Sedan bildandet 1998 har partiet kämpat för att reformera landets sirapströga statsapparat. En kamp som försvåras av korruption och valfusk med president Arroyo i förgrunden. – De tycker vi är ett gäng högljudda bråkstakar, säger Percival Cendaña, biträdande partisekreterare i Akbayan på sitt seminarium i Karlstad under Palmedagarna.

2007-10-26

Burma - Röster från gränsen

- Höstens folkliga resning i Burma och militärregimens våldsamma repression fick - med rätta - ett stort genomslag i världspressen. Samtidigt är situationen för de uppemot två miljoner burmesiska flyktingar och migranter i Thailand i närapå fullständig medieskugga. Det säger Jesper Huor som på uppdrag av Palmecentret har besökt flyktingläger och sjukhus i gränstrakterna Burma och Thailand.

2007-09-28

De burmesiska socialdemokraterna kämpar vidare

– Chris! Listen! Have you heard that China is blocking Security Council action on Burma? Again, only empty words from the International Community. Tomorrow might spell disaster! The SPDC will interpret this as a go ahead and violently try to crush the mass movement for democracy! We might have a new 88! We a preparing escape routes for leading activists. Samtalet ägde rum på onsdagskvällen den 26 september svensk tid. Nu vet vi tyvärr att att Kozin hade rätt.

2007-09-27

Tala klarspråk om Burma

Militären i Burma har slagit till mot de demonstrerande studenterna och munkarna i landets städer. Omvärlden måste göra allt för att ett blodbad skall kunna undvikas, skriver Viola Furubjelke, generalsekreterare, och Martin Gemzell, Asienhandläggare, vid Olof Palmes Internationella Center.

2007-06-07

Kriget i Tjetjenien fortsätter

Frilansjournalisten Elin Jönsson sa att det tjetjenska kriget fortsätter, trots att Kreml hävdar motsatsen. Före första kriget mellan 1994 och 1996 bodde 1,1 miljon personer i Tjetjenien, som varit det folkrikaste området i norra Kaukasus. Andra kriget i Tjetjenien startade 1999, och det finns ingen säker uppgift på hur många människor som nu bor där, utom att det är betydligt färre än före kriget.

2007-06-07

Ryska gasvapnet

- Energi och Kaukasien handlar om det stora maktperspektivet, om Ryssland och gaskranen. Kaukasus som gränsar till Iran/Persien och Turkiet har varit ett ryskt intresseområde i hundratals år. Det har utgjort en försvarslinje mot invasion. Ryssland har tidigare hållit en stark militär närvaro i området.

2007-06-07

Kaukasien - en värld i kanten av Europa

- Kaukasien är ett utkantsområde i Europa som präglas av kamp för självbestämmande och äldre olösta konflikter efter Sovjetunionens upplösning. Regionen har stor betydelse som mötesplats, för säkerhetspolitiken och energiförsörjningen.

2007-06-07

Det komplexa Kaukasien

Riksdagsledamoten Tone Tingsgård känner väl till Kaukasien efter många besök i området och senast som valobservatör i Armenien.

2007-06-07

Revolutionen i Georgien

Statsvetaren och journalisten Hedvig Lohm sa att situationen i Georgien, ett land med 4,6 miljoner invånare, inte är någon dans på rosor, trots att maktskiftet efter valet i oktober 2003 kallas ”rosornas revolution”. Georgien har därefter kommit i stark motsatsställning till Ryssland, och närmat sig väst och USA.

2007-06-07

Nyval i Armenien

Utrikesdepartementets analytiker Torgny Hinnemo talade om Evolution i stället för revolution? Hinnemo nämnde inledningsvis de tre ”revolutionerna” 2003 i Georgien, 2004 i Ukraina och 2005 i Kirgizistan.

2007-06-07

Kaukasien – en historisk autostrada

Lundahistorikern Klas-Göran Karlsson, som studerat området ända sedan konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan blossade upp 1988 före upplösningen av Sovjetunionen, hade till uppgift att besvara frågan - Vad är Kaukasien?

2007-05-24

Pakistan 60 år - en instabil stat

- Pakistan är och har varit en instabil stat och nation ända från tiden för sin tillblivelse för 60 år sedan den 14 augusti 1947. Det sade professor Isthiaqh Ahmed vid en föreläsning om landet som ordnades av Center for Asian and Pacific Studies, CAPS, vid Stockholms universitet.

2007-04-27

Kina och Indien - viktiga globala utmaningar

- Det är cyniskt att ensidigt hävda att vi i västvärlden ska fortsätta att leva som vi gör, men att människorna i Asien inte ska få leva som oss. Det måste bli förändringar på båda hållen. Vi måste bidra ekonomiskt till miljöinvesteringar i Kina och Indien för att stoppa klimatförsämringen. Det sa riksdagsledamoten Hillevi Larsson (s), under Palmecentrets seminarium om Kina och Indien under EU-forum i Hässleholm.

2007-04-19

Burmesiska flyktingbarn extra utsatta

- De burmesiska flyktingbarnen är extra utsatta, de flesta av dem är statslösa barn som aldrig registrerats någonstans. De behöver dels tillgång till sjukvård, men de behöver också registreras, de behöver få utbildning. Det sa Dr Cynthia Maung, en av årets vinnare av Worlds Childrens Prize for the Rights of Child, som nyligen besökte Stockholm.

2007-04-05

Vårt ansvar för Afghanistan

Afghanistan är ett land som i nästan 30 år varit utsatt för Sovjetockupation, inbördeskrig, krigsherrars härjande, talibanernas maktövertagande och amerikansk krigföring i jakt på terrorister. Sedan 2001 pågår ett omfattande återuppbyggnad i landet. Afghanistan har nu en legal och av omvärlden erkänd regering efter president- och parlamentsval i ordnade former. Men landet är fortfarande ett av världens fattigaste och mest våldsutsatta.

2007-03-09

Den politiska kartan ritas om i Nepal

Förändringens vindar blåser i Himalaya. I Nepal stöps politiken om från grunden. Framtiden för detta bergsland, inklämt mellan Indien och Kina, är oviss. Men optimismen spirar. Inte minst därför att det tio år långa inbördeskriget är slut. Den maoistiska gerillan har lagt sina vapen på hyllan och ombildat sig till ett politiskt parti.

2007-02-26

Det är dags att på allvar engagera sig i Swedbank

Banken investerar i dag i Total Oil, ett franskt oljebolag som stödjer den burmesiska militärdiktaturen. Trots att det svenska exportrådet rekommenderar företag att inte investera i Burma har Swedbank börjat göra det.

2007-02-09

Insatser mot hiv/aids krävs i Burma

Det krävs mer resurser och mer genomtänkta insatser mot hiv/aids i Burma. Stödet från FN får inte kanaliseras genom regimen, utan måste riktas till de rörelser som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Magdalena Streijffert och Catharina Ullström.

2007-02-09

Mikrolån och dagis till tsunamidrabbade i Indien

Klockan 9.17 den där olycksaliga söndagsmorgonen forsade vågen in över stränderna i Nagapattinam på Indiens sydöstkust, demolerade fiskebyar och sköljde tre kilometer inåt land. Drygt två år senare bor de flesta överlevande fortfarande i tillfälliga läger, där volontärorganisation Indian Social Service Institute kämpar för att göra livet lättare för de drabbade, bland annat med stöd av Solidaritetsfonden.

2007-01-23

Singapore: bakom fasaden kränks de mänskliga rättigheterna

"Det här var femte gången som jag fängslades för att ha talat på offentlig plats utan tillstånd." Chee Soon Juan, Ledaren för oppositionspartiet Singapores demokratiska parti (SDP) har precis släpps från fri och sitter tillsammans med sina barn i soffan i den oansenliga partilokalen. "Men jag har nya rättegångar att vänta så det lär nog bli fler fängelsestraff, konstaterar han luttrat."

2007-01-18

Indisk polis nonchalerar fattiga

Är alla indier lika inför lagen? Det finns tyvärr tecken på motsatsen: att rättsväsendet agerar olika beroende på om de anklagade är rika eller fattiga. Men det har också visat sig att polisnonchalans och rättsröta kan bekämpas med aktioner, demonstrationer och mediekampanjer.

2007-01-18

Handeln med barn kartlagd i Indien

De senaste fem åren har 3 600 barn försvunnit i Bombay. En del av dem är med största sannolikhet offer för människohandel. Indiska Rädda barnen bedriver därför en kampanj för att få polisen att gripa de mellanhänder som lurar barn från fattiga byar att jobba på Bombays bordeller.

2006-12-15

De förtrycktas pedagog

Hon har kallats de förtrycktas pedagog. Ruth Manorama kämpar för dem som befinner sig på Indiens botten. I början av december var hon i Stockholm för att ta emot Right Livelihood Award - det alternativa nobelpriset - för sin kamp för Indiens lågkastiga kvinnor.

2006-11-02

Unga politiker skapar hopp i Södra Kaukasus

I Kaukasus finns några av de mest svårlösta konflikterna i världen. Sedan mitten av 90-talet har konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om enklaven Nagorno-Karabach låst relationen mellan länderna. Men läget är inte hopplöst, enligt Gayane Sargsyan som leder ett utbildningsprojekt för unga politiker i Södra Kaukasus. - Vi bygger upp förtroende mellan människor som kan skapa fred på längre sikt. Det är den enda vägen som finns att gå och vi ser redan framsteg, säger hon.

2006-10-23

Thailand – är demokratin förlorad nu?

- Vi var många som blev förvånade när vi vaknade den 19 september och hörde om kuppen i Thailand. Egentligen borde vi kanske inte ha varit det, eftersom militären ofta har gripit in. Men nu var att det var femton år sedan sist, sa journalisten Jesper Bengtsson under ett seminarium i Stockholm.

2006-06-19

Dagsverke till STOPs arbete för utsatta flickor i Indien

Organisationen STOP i Indien arbetar med att hjälpa flickor ur prostitution och sedan stödja dem för att hitta en plats i samhället igen. Efter att ha hört Roma Debabrata, grundare av STOP, berätta om flickornas öde, ville Moa Herrgård från Unga Örnar i Västerås göra något.

2006-06-16

En utbildning för fred i Aceh

– Vi måste våga tro på att det blir en varaktig fred, sa Ida, tidigare gerillasoldat i GAM. Hon var en av deltagarna i Palmecentrets utbildning i politiskt arbete och demokratiskt ledarskap, som genomfördes i Malaysia i våras.

2006-06-16

Aceh - en lång väg mot fred

I fjol undertecknades slutligen ett fredsavtal mellan GAM-gerillan och den indonesiska regeringen. Nu håller GAM på att omformas från beväpnad befrielserörelse till politiskt parti, en svår och lång process.

2006-03-10

Aktivist uppmanar till ekonomisk bojkott mot Burma

Omvärldens handel och investeringar håller militärregimen i Burma under armarna. Ekonomiska intressen går före kampen för mänskliga rättigheter. – Avbryt alla ekonomiska kontakter med regeringen i Rangoon, uppmanar Charm Tong, människorättsaktivist och exilburmes.

2006-03-06

Palmepriset 2005: Världen har inte glömt Aung San Suu Kyi

2005 års Olof Palmepris tilldelades den burmesiska frihetskämpen Aung San Suu Kyi. -Priset sänder ett budskap till militärregimen i Burma att världen inte har glömt Aung San Suu Kyi, sa Dr Sein Win, som tog emot priset i hennes ställe. Prisceremonin ägde rum i ABF-huset i Stockholm den 28 februari - på dagen 20 år sedan Olof Palme mördades. Eftermiddagen ägnades därför också åt ett minnesporträtt av Olof Palme.

2006-02-24

Problemen hopar sig i Pakistan

Den fruktansvärda jordbävningens efterverkningar, militärdiktatorn Musharraf kvar vid makten, fundamentalister som vinner nya framsteg och våldsamma protester mot de danska Muhammedkarikatyrerna. I Pakistan är läget hårdare och oroligare än på länge.

2005-10-16

Nagorno-Karabach - en svårlöst konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan

- Det hela började "under jorden" efter klassisk modell för en revolution. Det styrande partiet klarade inte längre av att styra länderna, ekonomin, inrikes förhållandena etc. Det var inte möjligt med demokrati i de bägge sovjetstaterna, och det styrande partiet använde sig av KGB för att upprätthålla kontrollen, sade Arzu Abdullayeva från Helsinki Citizens Assembly, HCA, i azeriska Baku, som tilldelades Olof Palme-priset för år 1992 för sina insatser som fredsmäklare på medborgarplanet, vid ett seminarium som Palmecentret ordnade i Stockholm.

2005-10-06

Burmas långa väg till demokrati

- FN:s säkerhetsråd är Burmas enda hopp - FN måste agera nu! Det sa Debbie Stothard under ett seminarium i Stockholm om Burmas framtid.

2005-10-06

Slavhandel - vår tids ödesfråga

Uppemot fyra miljoner människor dras årligen in i den illegala handeln med kvinnor och barn, så kallad ”trafficking”. En slavhandel där människor säljs, luras eller tvingas in i främst sexindustrin men även i falsk adoption, barnpornografi eller organdonation. På ett seminarium i Stockholm samtalade Roma Debabrata, ordförande för STOP Indien, och Nalin Pekgul, ordförande för S-kvinnor, om denna globala handel.

2005-09-16

Ökad spänning i Centralasien

Centralasien är fem postsovjetiska länder i det inre av Asiens landmassa, alla ganska okända och alla i olika grad auktoritärt styrda. På senare tid har de förekommit allt oftare i nyheterna. – Det finns ett växande intresse för dessa länder, men det är kopplat till en dyster utveckling med kriget i grannlandet Afghanistan och den växande repressionen i vissa av länderna, sade Torgny Hinnemo, analytiker vid Utrikesdepartementet, under ett seminarium i Stockholm i september.

Till toppen av sidan