Skriv ut
2020-03-05

Motvind för demokratin i Belarus

I Belarus laddar det socialdemokratiska partiet BSDP upp inför det stundande presidentvalet i augusti. Men chanserna för partiet och andra politiker i opposition ser bistra ut, sittande presidenten Lukasjenko håller landet i ett järngrepp. Palmecentrets ambassadör Markus Alexandersson (S) har varit på BSDP:s partikongress i Minsk.

2020-01-20

Chockerande verklighet i Nordmakedonien

- Jag blev chockerad över hur kvinnorna inom textilindustrin har det på sina arbetsplatser. Jag kunde knappt ta in att förhållandena i ett land i Europa kan vara så upprörande, säger Maja Ullberg, Handelsanställdas förbund.

2019-08-09

Kommunal Öst stöttar kvinnors organisering

Kommunals avdelning Öst stöttar genom Palmecentret ett nätverksprojekt för kvinnor på landsbygden i Bosnien och Hercegovina. Mevlida Mehanović är en av eldsjälarna som samlar kvinnorna i de isolerade byarna.

2019-03-29

Bosnien och Hercegovina: Kvinnor på landsbygden organiserar sig

Palmecentret samarbetar med Vive Zene – en organisation som verkar på landsbygden i östra Bosnien och Hercegovina och arbetar med kvinnor som överlevde krigen på Balkan.

2019-01-30

Belarus: Böter och husarrest för facklig ledare

Situationen för fackligt aktiva i Belarus är svår och de trakasseras av myndigheterna. Ihar Komlik är en av dem som drabbats.

2018-09-27

Sarajevo – en vacker stad med ett smärtsamt förflutet

Många oroas av ökande nationalistisk propaganda och spänningar mellan olika etniska grupper i Bosnien och Hercegovina. Vi såg på 1990-talet vilken katastrof det kan leda till.

2018-05-16

Det är dags att släppa in Balkan i EU

Det saknas en bit i det europeiska pusslet. Strax öster om Italien, söder om Ungern, väster om Bulgarien och norr om Grekland ligger sex länder på Västra Balkan som måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett. Det skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

2018-03-21

Människors frihetslängtan är imponerande stark

I Belarus förbereder oppositionen firandet av Frihetsdagen 25 mars. I år är det dessutom 100 år sedan staten Belarus bildades och protesterna väntas bli ännu större än vanligt.

2017-12-13

Föreningshus för möten och sociala aktiviteter

Tuzla Community Foundation har varit med och stöttat utvecklingen av ett föreningshus i den lilla byn Hrasno, som ligger strax utanför Tuzla. Hrasno har knappt 1300 invånare och kämpar mot hög arbetslöshet och isolering.

2017-12-01

Jämställdhet och demokrati i Tuzla

Den 10–12 november gick Freja Forum av stapeln för elfte året i rad. Freja Forum är ett forum för jämställdhet, demokrati, mångfald och dialog.

2017-10-20

Tusentals sprang för kampen mot bröstcancer

I Bosnien och Hercegovina har frågan om bröstcancer tidigare varit förknippad med skam. Palmecentrets samarbetsorganisation Agora Center har deltagit i ett lopp för att samla in pengar till kampen mot bröstcancer.

2017-09-11

Krönika: Frys EU-medlemsförhandlingarna med Turkiet

Utvecklingen i Turkiet fortsätter att vara en fara för befolkningen i Turkiet, Mellanöstern och Europa. och det är dags att frysa förhandlingarna om EU-medlemskap tills landet åter är på rätt spår, skriver Evin Incir, samordnare för demokratistöd vid Palmecentret i en krönika i Dagens Arena.

2017-08-30

Kosovo: Facket en arena för förändring

– Kön ska inte bestämma människors liv. Jag vill att alla ska kunna göra den karriär de vill och utvecklas utan att styras av sitt kön, säger Mimoza Pacuku, som jobbar med Palmecentrets partner Peer Educators Network i Kosovo.

2017-08-10

Ryssland: Straff för kvinnomisshandel mildras

Kvinnors rättigheter offras när Ryssland vill försvara traditionella värden. Det är den ryska ortodoxa kyrkan och företrädare för staten som går i armkrok. – Vi måste ha en ny politik, säger Marina Pisklakova-Parker på kvinnocentret Anna i Moskva .

2017-08-02

ABF i Belarus engagerar ungdomar

I Belarus anordnar ungdomar studiecirklar som motvikt till det statliga undervisningssystemet. Deras organisation ABF BY – där BY står för Belarus – har byggts upp i samarbete med ABF Gästrikebygden.

2017-07-31

Palmecentret publicerar första oberoende rapporten om mänskliga rättigheter i det omstridda Abchazien

Palmecentret har beslutat att offentliggöra en rapport om mänskliga rättigheter i Abchazien, ett omstritt territorium i tidigare Sovjetunionen. Rapporten var beställd av EU där ledningen bedömde den som alltför känslig för att publiceras.

2017-06-28

Albanien: Valvinst för sittande regeringen

Den sittande regeringen ledd av socialistpartiets premiärminister Edi Rama vann helgens parlamentsval i Albanien. De fick 48 procent av rösterna och nådde egen majoritet i parlamentet med 74 av totalt 140 mandat. Valet blev en framgång för Rama som under valkampanjen satte som mål att kunna bilda regering på egen hand. Han lovar nu fler reformer för att kunna öppna förhandlingar med EU om medlemskap.

2017-06-15

Kosovo: Den politiska kartan ritas om

En allians av partier med rötter i Kosovos gerillarörelse vann helgens val och ska nu försöka bilda regering. Alliansen leds av Kosovos demokratiska parti (PDK), men de behöver stöd från andra partier för att nå en majoritet i parlamentet. 

2017-06-09

Belarus: Ilska över straffskatt för arbetslösa

Straffskatt för arbetslösa. Så var det tänkt när president Aljaksandr Lukasjenka utfärdade dekret nummer tre. Den som inte arbetar eller lyckas få ett arbete ska böta 2 500 kronor per år. Förslaget väckte folkets vrede. I mars utbröt omfattande protester och 900 människor arresterades.

2017-06-07

Makedonien: Stora förhoppningar på ny socialdemokratiskt ledd regering

Fem månader efter valet presenterade ledaren för socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, sin regering i förra veckan. Det innebär slutet på elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en utdragen och våldsam process efter valet.

2017-05-30

Nya fackföreningar startas i Bosnien och Hercegovina

CGS i Bosnien och Hercegovina hjälper till med att starta fackföreningar. Nya fackföreningar är nu på gång inom metallindustrin och träindustrin.

2017-05-03

Ryssland: Utbildning för fackliga rättigheter

De ryska facken kläms mellan arbetarnas vilja att få bättre villkor och regeringens vilja att skapa en stormakt. En ny organisation arbetar med utbildning och att främja samarbete mellan olika fackförbund.

2017-04-28

Makedonien: Konflikt om makt inte om etnicitet

Igår kväll utsåg den folkvalda parlamentariska majoriteten i Makedonien en ny talman. En förutsättning för att kunna bilda en ny regering. I samma ögonblick stormade cirka två hundra anhängare till regimpartiet VMRO-DPMNE parlamentet. Mobben attackerade flera parlamentsledamöter från den nya parlamentariska majoriteten, varvid ett tiotal ledamöter skadades, inklusive den socialdemokratiska partiledaren Zoran Zaev som slogs blodig.

2017-04-27

Palmecentrets partner stärker facket i Albanien

– Frustrationen är enorm och det finns ett uppdämt behov av att få vara med och påverka utvecklingen i landet. Vi hoppas kunna hjälpa till att kanalisera denna energi till att stärka den fackliga rörelsen i Albanien.

2017-04-21

Turkiets förvandling - så stryper Erdogan demokratin

När Erdogan kom till makten för femton år sedan uppfattades han av många som en demokratisk kraft, men efter att ha manövrerat ut militären och den gamla eliten från makten slog hans regering in på en allt mer auktoritär väg.

2017-04-03

Serbien: Väntad valseger för Vucic

Serbiens nuvarande premiärminister och ledaren för Serbiens progressiva parti, Aleksandar Vucic, vann som väntat presidentvalet den 2 april. Han fick 55 procent av rösterna och kan nu ta ett ännu starkare grepp över landets framtid.

2017-03-15

Uttalande om gripna oppositionella i Belarus

Under helgen den 11-12 mars genomförde den politiska oppositionen i Belarus protester mot den så kallade parasitlagen som Lukasjenka infört i landet. Lagen innebär att den som är arbetslös betalar en straffskatt, en pålaga som drabbar hårt i ett land där arbetslösheten är hög och många oppositionella är svartlistade från vanliga arbeten. Hittills har cirka 150 oppositionella gripits i samband med protesterna.

2017-03-13

Skaffa en rysk vän för vänskap och fred

Palmecentrets Inga Näslund ser ett samband mellan en skev Sverigebild i Ryssland, rysskräck i Sverige och kraftigt minskade kontakter på folklig nivå i en krönika i Dagens Arena.

2017-02-13

Året började med gungfly på Balkan

Folket på Balkan har tappat tålamodet med den inhemska politiska klassens arrogans, skriver Palmecentrets Johan Schmidt i en krönika på Dagens Arena.

2017-01-12

Möten mellan unga kvinnor från Serbien och Sverige

SSU och serbiska Demokratska omladina driver ett projekt som går ut på att uppmärksamma jämställdhetsfrågor i Serbien och Sverige, samt att stärka kvinnor som är politiskt engagerade i länderna.

2016-12-12

Moldaviens Trump vann valet

Presidentvalet i Moldavien tar landet ett steg närmare Ryssland.

2016-10-05

Stora utmaningar i lokalvalen i Bosnien och Hercegovina

De lokala valen i Bosnien och Hercegovina överskuggades som vanligt av nationalistisk retorik, nationella frågor och utnyttjande av de etniska konflikterna för politisk vinning.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: EU i framtiden - sammanhållning eller splittring?

En utvidgning av EU blir knappast aktuell på många år och det finns ett behov av en tydligare socialdemokratisk linje inom EU-politiken. Det var ett par synpunkter i samtalet om EU i framtiden under Palmedagarna 2016. EU har växt förhållandevis snabbt till nuvarande 28 medlemsländer och ytterligare fem kandidatländer knackar på dörren för medlemskap.

2016-08-10

Kraftiga översvämmningar i Makedonien

Makedonien var under måndagen i landssorg efter att minst 22 personer omkommit till följd av den storm med kraftiga skyfall och hård vind som drog in över huvudstaden Skopje under lördagskvällen. Under mindre än två timmar föll det 93 millimeter regn i de kraftiga åskskurarna, mer än en normal augustimånad.

2016-06-16

Små steg i rätt riktning i Albanien

ABF och SAP i Gävleborg och Örebro har tillsammans med Gävleborgs internationella länsförening Internationali(s)ten och Europahuset Gävleborg gjort en "Läs- och res"-satsning om Albanien.

2016-05-26

Ett Europa ur tiden

För många svenskar har det europeiska samarbetet historiskt präglats av en försiktighetsprincip, en princip där utökade befogenheter har mötts med skepsis.

2016-05-18

Städerskor slåss för sina rättigheter

Det bosniska handelsfacket STBIH samarbetar sedan 2010 med svenska Handelsanställdas förbund. För närvarande driver de tillsammans nätverket Para-Legal som ger stöd till arbetare vars rättigheter har kränkts.

2016-04-18

En skandal som hotar demokratin

Den politiska krisen i Makedonien har under den senaste veckan förvärrats på ett mycket alarmerande sätt. Talmannens hårt kritiserade beslut från i fredags att valet trots allt ska hållas den 5 juni har försvårat en fredlig lösning.

2016-04-14

Oppositionen i Serbien förbereder sig för valet

Den 24 april är det val i Serbien. Valkampanjen blir ett tillfälle för dem som deltagit i Palmecentrets projekt att dra nytta av sina lärdomar.

2016-04-08

Albanien: Från soptunnan till skolbänken

Det här är berättelsen om Beni, en nioårig romsk pojke, och hans familj. För ett år sedan påträffades han varje dag inuti en soptunna i en av Tiranas förorter där hans föräldrar arbetade. Hans enda uppgift i livet var att ta hand om lillasyster Kassandra medan föräldrarna rensade sopor. I dag är Benis liv annorlunda. I dag har han ett liv, ett framtidshopp. Han har börjat i skolan.

2016-04-04

Känd människorättsaktivist förbjuds lämna Turkiet

Eren Keskin, chefredaktör och internationellt prisbelönt advokat med fokus på mänskliga rättigheter, har i samband med en rättsprocess belagts med utreseförbud. Därmed bekräftas den negativa utvecklingen ifråga om yttrandefrihet i landet.

2016-03-31

Agentlagar stryper fria organisationer i Ryssland

Det oberoende samarbetet med Ryssland faller samman. Stöd från internationella samarbetspartners ger föreningar stämpeln ”utländsk agent”.

2016-03-29

En skandal som hotar Makedoniens demokratin

I ett spektakulärt beslut bestämde Makedoniens författningsdomstol att presidenten ska kunna benåda personer som misstänks för valfusk. Opinionsbildare talar om ett nederlag för demokratin, och spänningarna växer sig allt starkare mellan opposition och regering.

2016-03-21

Kosovo söker en väg ur tårgasdimman

Det finns två diametralt olika sätt att beskriva läget för Kosovo. Regeringen talar om hög tillväxt, framsteg i förhandlingarna med både Serbien och EU och pekar på en ljusnande framtid för den unga nationen. Oppositionen menar att allt är på väg åt fel håll.

2016-03-08

Handelsanställda i Sarajevo ockuperar arbetsplats

På den vackra gågatan Strosmajerova i Sarajevo ligger butiken Mura. Den drevs fram tills förra året av företaget Sarajevotextil som har funnits i 65 år. I dag är affären ockuperad av 45 medelålders kvinnor som kräver att få ut obetalda löner och pensioner.

2016-01-25

Den nya propagandan i Ryssland

I övergången från Radio Moskva till Sputnik News har den ryska propagandan förändrats. Få hade kunnat förutse Rysslands stöd till fascism och rasism.

2016-01-15

Premiärministern avgår i Makedonien

Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski lovar att avgå. Det är ett stort och glädjande framsteg, tycker Jonas Andersson som är Palmecentrets partistödshandläggare för Västra Balkan och Moldavien.

2015-11-30

Belarus: Hur härdar man ut

Mikola känner sig som den friaste mannen i Belarus. Vare sig han sitter i fängelse eller är fri.

2015-11-16

Vilken väg väljer Makedonien?

Makedonien står inför ett vägskäl. Gruevskis avgång i januari kan leda till riktig demokrati och ett tydligt närmande till EU. Om inte riskerar landet att bli allt mer isolerat, vilket också skulle skicka negativa signaler till resten av regionen.

2015-10-27

Belarus: Jag vill försöka få bort rädslan

Människor är så skrämda, det hölls inte ett enda protestmöte under de år jag satt i fängelse. Jag vill försöka få bort rädslan genom att visa att jag vågar, säger Mikola Statkevich.

2015-10-20

Belarus: Motståndet hann inte mobilisera

Samma vecka som det blev känt att Svetlana Aleksijetivtj tilldelas Nobelpriset i litteratur hölls presidentval i hennes hemland Belarus. Enligt officiella siffror vann den sittande presidenten, Aleksander Lukasjenka, med 83,5 procent av rösterna.

2015-10-14

Ukraina: Lönekamp i krigets skugga

Industristaden Kharkiv var en gång huvudstad i delrepubliken Ukrai­na i Sovjetunionen. 1991 föll imperiet samman och Ukraina blev självständigt. Kharkiv fortsatte att spela en viktig roll som Ukrainas näst största stad.

2015-10-13

Ryssland: "Jag vill berätta historier om människor och hjälpa till"

Journalisten och fotografen Victoria Ivleva har just återvänt från Odessa när vi ses. Hon bjuder på borsj och starkt kaffe hemma i sin lägenhet i centrala Moskva i september 2014. Här bor hon med sina två vuxna barn. I ut­givningen finns två böcker och ett pris från World Press Photo Golden Eye 1991 för hennes bilder inifrån kärnkraftreaktorn i Tjernobyl.

2015-10-08

Belarus: En politisk fånge blir fri

2015-09-24

Albanien: Fortsatta studentprotester

Albanska studenter fortsätter att protestera mot höjda avgifter. Studentrörelsen i Albanien har inte varit så här stark sedan 1990-talet.

2015-09-01

Bosnien och Hercegovina: Många utmaningar för unga

Det finns många problem att lösa men kämpar man finner man en väg, säger Katarina Vuckovic, projektkoordinator på Kult, som arbetar för ungas rättigheter.

2015-08-05

Vi lever med rädsla och våld

I Serbien väntar fortfarande hbt-personer på att deras rättigheter ska respekteras. Lagstiftningen har de senaste åren förbättrats men i praktiken härskar traditionella könsnormer och homofobi.

2015-06-16

Belarus: Oppositionen vill ha ett rättvist val

Den socialdemokratiska oppositionen arbetar för att presidentvalet i Belarus i höst ska bli så rättvist och demokratiskt som möjligt.

2015-05-27

Serbien: En egen nyhetshemsida

I Serbien uttrycker många oro över pressfriheten. Men det finns också goda exempel. En av Palmecentrets partnerorganisationer, Bečej Youth Association (BUM) bestämde sig för att starta en egen nyhetsportal där de skriver om sådant som inte publiceras i de lokala medierna.

2015-05-25

Makedonien: Protesterna kan bli slutet för Gruevski

Den 50 000 personer starka demonstrationen i Skopje är kulmen av den fördjupade politiska kris som landet befunnit sig i sedan socialdemokratiska ledamöter och journalister kastades ut med våld från parlamentet 2012.

2015-05-11

Serbien: Lokalt initiativ ska stoppa korruptionen

Roma Center for Democracy är en organisation som bland annat arbetar med att öka romers deltagande i demokratiska processer och förbättra deras möjligheter till försörjning.

2015-04-28

Idrott och politik hör ihop

Obetalda löner, barackboende på bygget och dålig arbetsmiljö. Det är vardagen för de som bygger VM-arenan i S:t Petersburg. Risken är att fotbolls-VM i Ryssland 2018 blir ännu ett lågvattenmärke för mänskliga rättigheter. Det är på tiden att idrottens makthavare tar sin del av ansvaret.

2015-03-30

Sverige kan säga ifrån

Politiska fångar och förtryck mot oppositionen fortsätter att vara politisk vardag i Belarus. Sverige kan vara det land som ifrågasätter presidentens deltagande på toppmötet i Riga.

2015-02-26

Serbien: Lika rättigheter för alla

I Kragujevac arbetar facket med projektet ”Mi smo jednaki” – ”Vi är lika” för att stärka kvinnors ställning på arbetsplatserna och i de fackliga organisationerna.

2015-02-18

Belarus: Nya möjligheter med internet

En delegation med unga socialdemokrater från Belarus har varit på besök i Sverige. Internet och sociala medier är ett viktigt vapen i deras kamp för demokratiska rättigheter.

2015-02-06

Makedonien: Oroväckande politisk utveckling

I Makedonien har den demokratiska utvecklingen tagit flera steg bakåt under nuvarande regering. Bland annat har regeringen genom påtryckningar nästan total kontroll över media.

2015-01-15

Bosnien och Hercegovina: Fler jobb är viktigast

Irma Maric är internationell sekreterare för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Bosnien och Hercegovina. Hon är 30 år och beskriver sin hemstad Sarajevo som multikulturell, där många olika typer av människor, religioner och kulturer blandas.

2015-01-07

Makedonien: Människor är rädda för att uttrycka åsikter

Stefan Bogoev är ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Makedonien. Han är 24 år, bor i huvudstaden Skopje och arbetar på att slutföra sina masterstudier i finansiell ekonomi. Som ordförande för ungdomsförbundet arbetar Stefan Bogoev ideellt, precis som alla andra som är aktiva inom det socialdemokratiska partiet. Partiet leder oppositionen mot den konservativt ledda koalitionsregeringen.

2014-12-15

Belarus: Hungerstrejk och facklig strid i Babrujsk

– Jag vet hur det är att utsättas för repression. Därför hungerstrejkade även jag. Barnboksbibliotekarien Svetlana Gritsenko gjorde något ovanligt när hon öppet agerade för traktorfabrikens avskedade arbetare.

2014-12-08

Västra Balkan: Djup kris för socialdemokratin

I Serbien och i Bosnien-Hercegovina har de socialdemokratiska partierna förlorat valen på ett spektakulärt sätt under 2014. Sammanbrottet är i det närmaste totalt. I Makedonien förlorade man det fjärde valet i rad.

2014-12-01

Bosnien-Hercegovina än mer splittrat efter valet?

Splittringen inom landet blir ännu värre av att inte heller politikerna vill ha ett land med gemensamma framtidsvisioner, skriver Palmecentrets Christina Bergman i Dagens Arena.

2014-11-26

Serbien: Folkrörelser ska förändra landet

Bojana Srebro, 24 år, kommer ursprungligen från Novi Sad i norra delen av Serbien men studerar sedan några år tillbaka rehabilitering med fokus på rörelsehindrade barn och vuxna i Serbiens huvudstad Belgrad. På sin fritid är hon engagerad i en av Palmecentrets serbiska partnerorganisationer: Group Let’s som bland annat arbetar med att öka ungas deltagande i samhället genom aktivism.

2014-11-21

Albanien: Vi kan arbeta för förändring

Det är kul att få träffa och lära sig av de unga som har mest engagemang och energi i hela Albanien. Det säger Albana Kulari som är engagerad i ungdomsorganisationen New Epoch Center i staden Feir.

2014-10-28

Serbien: Samarbete kräver tillit

Många unga lämnar Serbien på grund av landets höga arbetslöshet. För Miloš Savić var det ett viktigt skäl att stanna kvar. Nu arbetar han med fackliga och medborgerliga rättigheter på Palmecentrets partnerorganisation Center for Democracy Foundation (CDF).

2014-10-23

Västra Balkan: Nya röster i EU:s väntrum

– Efter de många krigen har Västra Balkan blivit lite bortglömt. Folk tror att det nu är lugnt och stabilt. Men tyvärr är det inte riktigt så, säger Christina Bergman, som samordnar Palmecentrets program för Västra Balkan.

2014-10-21

Västra Balkan: Samarbete för förändring

I Albanien och Kosovo är varannan kvinna och varannan ung människa arbetslös. Den utbredda arbetslösheten medför fattigdom och ett bristande inflytande i samhället. Tre av Palmecentrets samarbetspartners i Albanien och Kosovo har nyligen gått samman för att förändra situationen.

2014-10-10

Socialdemokraterna i Makedonien: Satsa på näringslivet

På väggen i Radmila Šekerinskas kontor hänger en tavla från 2005. Den visar hur hon klättrar uppför ett berg med en EU-flagga och årtalet 2010 på toppen. Året innan tavlan målades hade Makedonien ansökt om medlemskap i EU.

2014-09-22

Makedonien: Romers rättigheter måste stärkas

Šuto Orizari i Makedonien – Šutka i folkmun – är världens största romska stad. Det är också den enda stad i världen där både borgmästaren och majoriteten i stadsfullmäktige är romer, och där romani är officiellt språk. Här arbetar romska politiker och unga aktivister för lika rättigheter och de använder förhandlingarna med EU i sin kamp.

2014-09-17

Svensk modell förebild för serbisk fackförening

– Facket hade en mycket starkare ställning förr, då var det en ära att få vara med. I dag kallas man modig om man vågar vara aktiv, säger Radmila Jolić från metallfacket SSMS i staden Novi Sad i Serbien. Hon är en av deltagarna i ”Lokala fackliga förändringsledare” som är ett samarbetsprojekt mellan SSMS och IF Metall Östergötland.

2014-09-10

Ryssland: Författare hängs ut som förrädare

Författare och journalister förväntas stödja Putins politik. Allt annat definieras som förräderi av makten. Sverigeaktuelle Arkadij Babtjenko tror att ”allt går åt skogen” och ser framför sig ett stort krig i Europa. Den hyllade Ljudmila Ulitskaja säger att Ryssland som nation tappat allt förnuft och fotografen Victora Ivleva är chockad över hur publicering kan misstolkas.

2014-08-27

Unga stärks på Agora Center

Den första som kommer till Agora Center i utkanten av Tuzla denna eftermiddag är tioårige Mersed Bečirović. Han kommer hit efter skolan för att lära sig engelska bättre. Just i dag är det bara han, för de andra i gruppen kunde inte. Men Mersed kommer ändå.

2014-07-09

Belarus: Kampanj mot dödsstraff – när musik kan nå fler än politik

Belarus är det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff. Sedan 1997 har fler än 400 människor avrättats. Med risk för repressalier pågår musikprojekt för att stoppa avrättningarna. "Konst och musik kan vara mer effektivt än politiska paroller" säger juristen Marina Adamovitj.

2014-07-01

Ryssland: Oberoende fackföreningar hotas

I Ryssland blir situationen allt svårare för oberoende organisationer och fackförbund. Fackligt aktiva riskerar att utsättas för trakasserier och påtryckningar. En försvagad fackföreningsrörelse gynnar Putin, menar två aktivister inom den ryska fackföreningsrörelsen som är på tillfälligt besök i Stockholm. 

2014-06-25

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2014-05-14

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2013-12-18

Turkiet: Romernas rätt till likabehandling

I slutet av november välkomnade Palmecentret en delegation från Turkiet. I delegationen ingick bland annat Elmas Arus, 2013 års mottagare av Europarådets Raoul Wallenberg-pris och ordförande för organisationen Zero Discrimination Association (ZDA), tillsammans med fler företrädare för ZDA och tjänstemän och representanter för turkiska myndigheter och den turkiska regeringen.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Ökade klyftor i kölvattnet av en ökad globalisering

Medverkande: Daniel Wolski och Charlotte Malmborg. Seminariet arrangerades av S-studenter i Malmö.

2013-12-03

Europarådets Raoul Wallenberg-pris till Elmas Arus

Elmas Arus är ordförande för organisationen Zero Discrimination Association (ZDA) som arbetar för romers rättigheter i Turkiet. Olof Palmes Internationella Center stödjer ZDA:s arbete och nominerade tidigare i år Elmas Arus till Europarådets Raoul Wallenberg-pris.

2013-12-03

Raoul Wallenberg-priset till Elmas Arus

I dag tillkännagavs att Europarådets nyinstiftade Raoul Wallenberg-pris går till Elmas Arus. Elmas Arus är ordförande för organisationen Zero Discrimination Association, som är en av Palmecentrets samarbetspartners i Turkiet. Zero Discrimination Association är en av de främsta rösterna för romers rättigheter i Turkiet.

2013-11-29

Moldavien närmare EU

Moldavien inledde i dag ett associationsavtal med EU, med syfte att öka det politiska och ekonomiska samarbetet. Det skedde på toppmötet i Vilnius som pågår den 28-29 november. På dagordningen står det så kallade östliga partnerskapet, det vill säga relationen mellan EU och ett antal före detta sovjetiska stater.

2013-11-25

Med Anna Lindh som förebild

Anna Lindh, som spelade en viktig roll för att hindra att krig bröt ut i Makedonien 2001, är Radmila Sekerinskas förebild. Själv var Sekerinska en nyckelaktör för att ta Makedonien från gränsen till krig till att bli en stabil EU-kandidat med framtidstro. Men i julas blev hon och landets politiska opposition brutalt utburen ur parlament av säkerhetstjänsten.

2013-11-08

Ryssland: Situationen svår för oberoende organisationer

I Ryssland får oberoende organisationer allt svårare att verka fritt. Utvecklingen har pågått i flera år och stegrats under den senaste tiden. Särskilt utsatta är organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Detta framkom under ett seminarium på ABF-huset i Stockholm den 24 oktober.

2013-11-01

Valet i Kosovo

Den tredje november är det kommunval i Kosovo. Democracy in Action, som stöds av Palmecentret, är ett nätverk av oberoende organisationer som bland annat övervakar kandidaternas kampanjer. Detta eftersom tidigare kommunval har kantats av fientligheter, aggressivitet, fusk och korruption.

2013-09-27

Små förbättringar men fortsatt förtryck i Belarus

Den politiske fången Mikola Statkievitj, S-ledare, fick inga vykort med födelsedagshälsningar den 12 augusti. Fängelseledningen sa nej. Människorättsaktivisten Ales Bialiatski, dömd till fyra års fängelse, fick efter åtta månader ett matpaket av sin fru Natallia Pintjuk.

2013-09-15

Turkiet: Syrienkonflikt känslig fråga för Erdogan

Turkiets premiärminister Erdogan har tidigare förespråkat en ”Kosovo-modell” för Syrien. Men i motsats till Erdogan är folket i Turkiet knappast berett på att delta i ett krig.

2013-09-11

Pinochet igår, Lukasjenka i dag

40 år har gått sedan militärkuppen i Chile. Då intog Pinochet och hans mannar Santiago med våld, avsatte president Allende och gjorde landets nationalstadion till tortyr- och avrättningsläger. Partier och fackföreningar förbjöds och sträng censur infördes. Tusentals människor mördades, ”försvann” och torterades.

2013-09-01

Bosnien och Hercegovina: Nyfödda i laglöst land

Politiskt storbråk i Bosnien och Hercegovina har lett till att nyfödda barn lever i något som liknar ett laglöst land. Nu protesterar tusentals människor i Sarajevo.

2013-08-27

Se seminariet Occupy Gezi - vad hände?

Måndagen 26 augusti arrangerade Palmecentret och ABF Stockholm ett seminarium om sommarens protester i Istanbul och Turkiet.

2013-07-02

Palmecentret om situationen i Turkiet: Stödet till civilsamhället måste fortsätta

Under den senaste månaden har Turkiet skakats av demonstrationer runt om i landet. Det som började som protester mot regeringens planer att bygga ett köpcenter i Geziparken i centrala Istanbul ledde till landsomfattande demonstrationer. Det polisvåld som har riktats mot demonstranter har eskalerat och kritiserats av bland annat Europaparlamentet, Amnesty International, Solidar och Human Rights Watch.

2013-06-10

En revolution har skett i människors sinnen

De turkiska protesterna är 1980- och 90-talisternas egen 68-rörelse som tycks ha överrumplat regeringen. Palmecentrets Helin Sahin rapporterar från protesterna i Turkiet och hur de påverkar landets politik och ekonomi.

2013-06-04

Turkiet har kommit över en mur av rädsla

Gatorna har väckts till liv. Erdogans exkluderande politik har lett till djupa samhällsklyftor och fängslade demokratiaktivister. Nu förenas turkar, kurder, män, kvinnor, hbt-personer, fotbollsanhängare, uteliggare, unga, äldre, skådespelare, politiker, lärare, muslimer och aktivister mot regeringen. Vill Erdogan fortsätta sitta kvar har han inget annat val än att lyssna på folket, skriver Palmecentrets Helin Sahin.

2013-05-23

Albanien: Försök att skapa plats för unga i valet

Kampanjarbetet har påbörjats inför det albanska parlamentsvalet den 23:e juni. Valet ses som något av ett eldprov för Albaniens möjligheter att gå med i EU. Partierna har ordnat massmöten och debatter och prytt städerna med affischer. Däremot har kampanjer och informationsmaterial riktat till unga lyst med sin frånvaro.

2013-04-25

Ryssland: Kan svenska och ryska organisationer samarbeta för demokrati och mänskliga rättigheter?

Det var temat för ett seminarium som ordnades gemensamt strax före påsk av OSSE-nätverket, Palmecentret, Föreningen Norden Stockholm, Sällskapet för Studier av Ryssland, Öst- och Centraleuropa samt Centralasien och ABF Stockholm.

2013-04-24

Albanien: Nytt nätverk för ungdomar

Den 6 april samlades 36 ungdomsorganisationer från hela Albanien på European University of Tirana för att delta i kongressen “Unite in Action”. Kongressen anordnades av Olof Palmes Internationella Center och Friedrich Ebert Stiftung. Deltagarna diskuterade de största samhällsproblemen som unga står inför i Albanien: framför allt arbetslöshet, brister i utbildningssystemet och få möjligheter till kultur- och fritidsverksamhet.

2013-04-04

Demokratistöd till Ryssland främjar svensk säkerhet

I ljuset av satsningarna på Jas, som motiveras med svensk säkerhet, borde det vara självklart att höja nivån på stödet till arbetet för demokrati i Ryssland. Något som främjar både svensk, rysk och europeisk säkerhet. Stödet borde uppgå till minst 100 miljoner kronor. Det framstår ändå som småpengar jämfört med Jas 90 miljarder. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2013-03-31

Dialog pågår mellan Serbien och Kosovo

De senaste veckorna har de pågående förhandlingarna mellan Serbien och Kosovo totalt dominerat nyheterna i de både länderna. Den så kallade Belgrad-Prishtina-dialogen sker under EU:s medling och inleddes 2011 för att normalisera relationerna mellan partnerna. Frågor om vad som menas med en normaliserad relation finns det gott om. Liksom om hur utsikterna för att nå dit ser ut. Det skriver Palmecentrets Stina Oskarsson om i dag i Dagens Arena.

2013-03-15

Albanien: Krav på ökad representation för kvinnor

På den internationella kvinnodagen den åttonde mars arrangerade Palmecentrets partnerorganisation Children’s Rights Center Albania, CRCA, en ljuddemonstration utanför valkommissionens byggnad i Tirana. Med visselpipor och plakat uppmärksammade de att endast 16 procent av ledamöterna i det albanska parlamentet är kvinnor.

2013-03-13

Vart går Moldavien?

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Inrikespolitiskt präglas det av parlamentarisk instabilitet. Tidigare i mars avgick koalitionsregeringen, ”Allians för europeisk integration”, som styrt landet i minoritet sedan 2009. Utrikespolitiskt är det framför allt två frågor som dominerar: EU och den så kallade frusna konflikten med Transnistrien. Den 6 mars arrangerades ett seminarium på ABF för att fördjupa den ofta knapphändiga rapportering om vad som sker i Moldavien.

2013-02-28

Turkiet: Utrikespolitisk roll i förändring

För några år sedan låg Turkiet i intensiva förhandlingar med EU om ett framtida medlemskap. I svensk media rapporterades med jämna mellanrum om nya turer i diskussionen. Men plötsligt slutade nyheterna att handla om EU. I stället har Turkiet mer och mer figurerat i samband med rapporter om Mellanöstern. Särskilt i bevakningen av det pågående inbördeskriget i Syrien.

2013-02-12

Turkiet måste försonas med mörkt förflutet

För en verklig demokrati och fred i Turkiet behöver historien kring såväl folkmordet av armenier som de tiotusentals ouppklarade mord begångna av både regeringen och PKK konfronteras. Det skriver Palmecentrets Programkoordinatör Helin Sahin i Dagens Arena.

2013-01-08

Serbien: Civilsamhället mobiliserar för framtiden

”Jag skulle verkligen vilja se en del förändringar i civilsamhället i Serbien” säger Dragormir Pop Mitis från organisationen Uzice Center for Human Rights and Democracy. Han var en av deltagarna på en konferens för organisationer i civilsamhället som arrangerades i Belgrad i december.

2012-12-13

Utbildning för jämställdhet i Turkiet

I sydöstra Turkiet, i kurdiska städer och byar, verkar organisationen Selis för kvinnors rättigheter. Omkring en tredjedel av kvinnorna i Turkiet uppskattas arbeta obetalt i hemmet samt i jordbrukssektorn och många har aldrig gått i skolan. Selis besöker bland annat byar och talar med kvinnor om deras rättigheter.

2012-12-04

Ny skrift om Turkiet

Palmecentrets verksamhet i Turkiet startade i sin nuvarande form 2005. Sedan dess har Palmecentret tillsammans med drygt 40 turkiska och runt 30 svenska organisationer genomfört cirka 80 projekt. I en nya skrift beskrivs samarbetet.

2012-11-14

Putin III – Vad ska ske?

”Man kan inte ge upp i tron om att Ryssland är dömd av sin historia till ett auktoritärt styre. Varför skulle inte Ryssland kunna bli en demokrati”? Det frågade utrikeskorrespondenten Stig Fredrikson i sitt anförande under ett seminarium på ABF-huset i Stockholm om den politiska utvecklingen i Ryssland.

2012-10-25

Facklig kämpe från Belarus till Palmedagen

”Folkrörelser spelar en avgörande roll för att etablera demokratiska principer i ett samhälle.” Det säger Oleg Podolinski, internationell sekreterare i BKDP, Congress of Democratic Trade Unions of Belarus, den enda oberoende fackföreningsfederationen i landet. Oleg Podolinski medverkar på årets Palmedag den 17 november.

2012-10-23

Genombrott i rysk facklig-politisk samverkan

”Fackföreningar och ryska socialdemokratiska partier. Ihop eller isär?” Det var temat på ett dialogmöte mellan fackföreningar och socialdemokratiska partier i Sankt Petersburg och Leningrad-regionen den 5 oktober. Dialogmötet var ett gemensamt initiativ från fackföreningarna och de socialdemokratiska partierna i regionen.

2012-10-17

Unga tränas i representation i Sarajevo

KULT är en organisation i Sarajevo som bland annat arbetar med olika utbildningsprogram för ungdomar. Sista helgen i september arrangerade de en utbildning i Sarajevos parlament då ungdomarna fick lära sig mer om hur EU-kommissionen och EU-parlamentet fungerar.

2012-09-13

Isolering för fängslad politiker i Belarus

Hennes man Mikola Statkevitj, socialdemokratisk oppositionspolitiker, dömdes 2011 till sex års fängelse i Belarus för ”uppvigling mot staten”. Marina Adamovitj, jurist och läkare, lever varje dag i väntan och oro. – Övervakad? Javisst. Det får jag räkna med, hela tiden.

2012-08-01

Fortfarande farligt att vara öppen hbt-person i Turkiet

Just nu pågår Stockholm Pride där hbt-personer från hela världen samlas. I Turkiet verkar Kaos GL för rättigheter och erkännande i en miljö som är allt annat än öppen för homo-, bi- och transsexuella.

2012-06-29

Allvarlig situation i Ryssland

Moskva fylldes av stora demonstrationer på Rysslands nationaldag häromveckan. Det var en massprotest mot president Putin. På gatorna samlades en myriad av organisationer: Från yttersta högerkanten till yttersta vänstra.

2012-06-19

Kvinnor utanför arbetsmarknaden

Daytonavtalet som avslutade Bosnienkriget i november 1995 skrevs utan att en enda kvinna från det forna Jugoslavien var närvarande vid förhandlingarna. I Bosnien och Hercegovinas författning fastslogs att det politiska systemet ska byggas upp kring etnicitet med kvoter för kroatiska, bosniska och serbiska politiker, och en liten kvot för ”övriga folkgrupper”.

2012-06-04

Brist på sociala och ekonomiska rättigheter i Serbien

Endast 46 procent av befolkningen röstade i det serbiska presidentvalet och misstron mot politiker är utbredd. Serbiska arbetare saknar ofta kunskap om sina sociala och ekonomiska rättigheter vilket Palmecentrets samarbetspartners arbetar hårt för att förändra.

2012-05-21

Serbien: ”Fackliga aktiviteter saboteras och fackliga representanter trakasseras och hotas”

Idag fick Serbien en ny president, nationalisten Boris Tadic. Han tar över styret av ett land där hundratusentals arbetare i den ekonomiska krisens spår har blivit utan löner och pensioner. Hälften av landets anställda är fackligt anslutna och rörelsen skulle kunna vara en viktig del av samhällsutvecklingen, men verkar under svåra förutsättningar.

2012-05-11

Brist på framtidshopp i Bosnien och Hercegovina för ungdomar

Unga människor i Bosnien och Hercegovina saknar inflytande över samhället och drömmer om arbete, bostad eller om att emigrera för att få ett bättre liv i utlandet. Palmecentrets samarbetspartners jobbar aktivt för att involvera kvinnor och unga i samhället, men de verkar i en hård miljö och brist på politisk vilja försvårar arbetet.

2012-05-07

Sjung för demokrati – oppositionella hoppas på Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan

I slutet av maj kommer miljontals européer njuta av den pampiga finalen i Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan. Men utanför nybyggda Crystal Hall i Baku, där sånger om kärlek kommer ljuda, tystas och avlyssnas oliktänkande. I hela Europa uppmanas nu artister och medborgare att visa att de vill ha en tävling ”utan politiska fångar”.

2012-04-16

Carin Jämtin om Europas sista diktatur

Samtidigt som demokratin vinner framsteg världen över förföljs människor för sina åsikter på andra sidan Östersjön. Vi Socialdemokrater gör allt för att hjälpa de som vill göra Belarus till ett demokratisk land. Vi i Sverige har ett speciellt ansvar som en nära granne. President Lukasjenka förvägrar sitt folk demokrati, mänskliga rättigheter, öppenhet och pressfrihet. Istället har han isolerat Belarus.

2012-02-20

Den enda ledaren

Väpnade strider med PKK och repression mot politiskt aktiva på vänsterkanten är bakslag för Turkiets demokratisering. Än så länge lyckas premiärminister Recep Tayyip Erdogan bevara sin starka ställning i regionen. Palmecentrets Helin Sahin skriver om situationen i Turkiet i senaste numret av Tidskriften Arena.

2012-02-10

Putin i centrum inför ryskt presidentval

Den 4 mars går Ryssland till val. En protestvåg har svept över landet de senaste månaderna och Vladimir Putins popularitet har dalat. Men samtidigt är han klar favorit i presidentvalet. – Putin kommer att vinna valet även utan manipulationer, något som inte betyder att manipulationer inte kommer att ske, säger Fjodor Lukjanov, chefredaktör för Russia in Global Affairs, vid ett samtal arrangerat av Palmecentret och ABF Stockholm.

2012-02-10

EU-pris till turkisk hbt-rörelse

För tredje året i rad har Palmecentrets nominering till den europeiska utmärkelsen Silver Rose Award fångat juryns intresse. Den 6 mars delas priset ut i Europaparlamentet till en av Palmecentrets partners i Turkiet, hbt-organisationen Kaos GL.

2012-01-16

Vitryssland tema för nya numret av Libertas

Vitryssland/Belarus är temat för senaste numret av Libertas som är Socialdemokratiska studentförbundets tidskrift. Numret innehåller bland annat artiklar från S-studenternas egen resa till Europas sista diktatur.

2011-12-12

Vardagsarbete stärker självkänslan

I den fattiga stadsdelen Tarlabaşi i Istanbul stödjer Palmecentret alfabetisering för kvinnor och aktiviteter för barn som annars inte skulle ha någonstans att ta vägen. – Många kvinnor får också hjälp med juridiska frågor och annat som stärker deras självkänsla, berättar Nörgül Öztürk som arbetar på centret.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Så formades EU:s globala roll

Gunnar Lund, tidigare EU-ambassadör och minister med ansvar för finansmarknader.

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s fiskepolitik

Inger Näslund, expert på fiskefrågor, Världsnaturfonden:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll och folkrätten

Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU ur ett utifrånperspektiv

Raúl L. Cordenillo, chef för IDEA:s interregionala demokratiresurscenter:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll sett från Västsahara

Brahmin Dahane, människorättsaktivist från Västsahara:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Panelsamtal – vilka är utmaningarna för EU?

Göran Färm, europaparlamentariker (Soc & Dem) Marie Granlund, vide ordförande i riksdagens EU-nämnd (S) Lars Lindgren, ordförande Transport Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Arbetarrörelsens handlingsplan för EU:s globala roll

Jens Orback, generalsekreterare, Palmecentret Åsa Westlund, europaparlamentariker (S) Gabriel Wikström, ordförande SSU:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Europeiska fack skulle stärka arbetsrätten

- För att stärka de arbetsrättsliga villkoren inom EU krävs det att det bildas europeiska fackföreningar, snarare än de federationer som finns i dagsläget. Detta menar Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetarförbundet, som deltog i ett seminarium om EU och arbetslivets rättigheter under Palmedagen. Tommy Svensson, kommunikationschef för Arbetarrörelsens Tankesmedja, deltog också i samtalet som modererades av Helena Proos, oppositionsråd (S) i Enköping.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Papperslösa måste inkluderas – inte exkluderas

- Det fanns inga lagliga sätt att resa, och pengarna till smugglarna räckte inte för hela familjen. Sen räckte inte skälen för att få stanna i Sverige och nu verkar alla vägar lika stängda. När Elviras mamma städar svart är det inte för att komma undan skatt, utan för att det är enda möjligheten.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Haven riskerar att tömmas på fisk

- Man glömmer ofta bort att EU påverkar världen genom vad man gör internt.”Så inledde Åsa Westlund, socialdemokratisk europaparlamentariker, seminariet om EU och miljö, jordbruk och handel på Palmedagen i Uppsala. Deltog gjorde också Inger Näslund, expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF, och moderator var Pyry Niemi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Biståndet bör koncentreras till de fattigaste

Hur enad är EU:s biståndspolitik? Det blev en av de centrala frågeställningarna under Palmedagen som i år hölls i Uppsala. Europaparlamentarikern Göran Färm (S) och Peter Sörbom från EU-organet CONCORD deltog i seminariet om EU och utvecklingssamarbetet.

2011-10-11

Minnet av Anna Politkovskaja – Frihetens bittra smak!

Det gått fem år sedan den internationellt kända ryska journalisten Anna Politikovskaja brutalt mördades utanför sitt hem i Moskva. De som tog hennes liv har ännu inte fått sina domar. Som undersökande journalist på Novaja Gazeta var Anna Politikovskaja ibland den enda som gav uttryck åt Putinregimens offer. Politkovskaja uppmärksammades särskilt för sin modiga bevakning av krigen i Tjetjenien, vilken innebar att hon utsatte sig för stora risker.

2011-10-05

Pridefestival förbjöds i Serbien

Många minns bilderna på stenkastande demonstranter från förra årets Prideparad i Belgrad. Paraden har blivit en viktig symbol för Serbiens framsteg gällande respekten för mänskliga rättigheter - ett krav för att beviljas EU-kandidatstatus. Den serbiska regeringens beslut att i sista stund förbjuda årets parad var därför ett stort bakslag i kampen för HBT-personers rättigheter.

2011-09-01

Baltiska staternas självständighet 20 år

Svenska socialdemokraternas stöd till de baltiska staternas självständighet inleddes under 1960-talet. De exil-lettiska socialdemokraterna leddes av Bruno Kalnins och de exil-estniska socialdemokraterna av Johannes Mikhelson, som verkade i Stockholm.

2011-06-08

Turkiet på helspänn inför valet

Tre dagar kvar till valet i Turkiet domineras gatorna i varje stad av högljudda kampanjbilar som åker runt för att väcka väljarnas uppmärksamhet. Valsedlarna som har tryckts inför valet den 12 juni är nära två meter långa och har liknats vid lakan. Palmecentrets Helin Sahin rapporterar om valet direkt från Turkiet.

2011-05-25

Med fatva för en bättre framtid

Medborgare i Bosnien måste trycka på sina politiska företrädare att söka kompromisser framför polarisering. Dels i frågan om hur detta multietniska land ska styras, dels hur ett stabilt samhälle kan skapas med hjälp av social och ekonomisk utveckling, skriver Palmecentrets Johanna Leander i Dagens Arena.

2011-02-21

Kvinnor i Vitryssland

De riskerar fängelsestraff och razzior i sina hem. Ändå väljer de en politisk tillvaro. – Vi tänker på nästa generation, säger Larysa Nasanovitj, journalist, och verksam i staden Salihorsk. – De som kan offrar sina egna liv i förhoppningen om att deras barn ska få det bättre.

2011-02-14

Turkiet – mitt i spänningsfältet

Turkiet – en av de viktigaste knutpunkterna mellan öst och väst, mellan nord och syd. Samtidigt som omvärldens intresse ökar för denna potentiella stormakt råder stor osäkerhet om åt vilket håll landet egentligen är på väg. Kommer reformarbetet leda till verkliga förändringar för kurderna och vad händer om EU stänger dörren till medlemskap?

2010-12-22

19 december i Minsk

Den 19 november 2010 var det presidentval i Vitryssland. Dagen var lugn men efter att vallokalerna stängt samlades människor i protest mot valfusk på Oktoberberget i Minsk. Journalisten Maria Söderberg befann sig mitt i händelsernas centrum när kvällen slutade med våld mot demonstranter och fängslanden av oppositionskandidater

2010-12-17

Högt tonläge i Minsk

Det råder ett stort – kontrollerat - lugn i Vitryssland inför valet på söndag. Under ytan finns försök att bryta den sittande maktstrukturen, men kontrollen av de enskilda medborgarna är stor.

2010-12-16

Partiet mittemellan

20 år efter självständigheten står framtiden i den förra Sovjetrepubliken Moldavien fortfarande och väger mellan EU och Ryssland. I Europas fattigaste land kämpar socialdemokratiska DPM, Demokratiska partiet, i motvind för en tredje väg.

2010-12-16

Unga Örnar i norra Moldavien

Sex års samarbete mellan Soroca i norra Moldavien och Unga Örnar i Borås och Säffle är på väg att avslutas. Resultatet av samarbetet är ungdomar som bland annat blivit medvetna om att det är viktigt med organisering för att Moldavien ska bli mer demokratiskt i framtiden.

2010-12-15

”Valet kommer att bekräfta president Lukasjenkas makt”

Intresset var stort för Palmecentrets seminarium om presidentvalet i Vitryssland den 19 december. – Jag har små förväntningar, tyvärr, sa Tone Tingsgård som tidigare arbetat med valövervakning för OSSE. Andra medverkande i panelen var Amanda Lövkvist, Silc förlag; Stefan Eriksson, ambassadör och Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.

2010-12-06

Palmedagen 2010: Common Security: A Question of Global Solidarity

Inför Palmedagen, den 15 oktober, genomfördes ett rundabordssamtal på temat "Common Security: A Question of Global Solidarity" med en rad intressanta talare.

2010-11-26

Palmedagen 2010: En kärnvapenfri värld – är det möjligt?

Kärnvapen står idag i skuggan av klimatdebatten, men hotet har inte försvunnit. Av de 22400 kärnvapen som finns idag står cirka 2600 kärnvapen i högsta avfyringsberedskap och kan avfyras inom några minuter. Kärnvapen världen runt är redo att förinta världen inom en kvart. – Kärnvapen är det bortglömda hotet mot mänskligheten, säger Josefin Lind, Svenska läkare mot kärnvapen, och Emma Rosengren, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

2010-11-25

Vitryssland - fortsatt diktatur eller förändring

De som väljer att opponera sig mot makten i Vitryssland kan råka illa ut. Vanliga metoder för bestraffning är att anställningskontrakt inte förlängs, att studieplatsen på universitetet inte längre är tillgänglig eller att myndigheterna trakasserar den som vågar protestera mot makten.

2010-11-24

Vitryska valet en rysare

Det vitryska presidentvalet den 19 december blir en rysare. Sittande president Aljaksandr Lukasjenka har styrt landet i 16 år. Nu utmanas han av tio andra som samlat in över etthundratusen namnunderskrifter. En av dem är författaren Uladzimir Nyaklyayeu. "Vi har inte tillgång till statskontrollerad media och ingen har insyn i rösträkningen, men vi ska försöka vinna."

2010-11-23

Vitryssland går mot presidentval

I Sveriges närområde förbereder sig en auktoritär regim för presidentval, ett val som förväntas bli fult och översminkat. Regimen finns i Vitryssland, ett land som allt fler svenskar har fått upp ögonen för.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Ökad samsyn för modern definition av gemensam säkerhet

Det är maten vi äter och blommorna vi köper som bestämmer var vi befinner oss i världen. Med de orden ringade Utrikespolitiska Institutets (UI) nya chef Anna Jardfelt Melvin in den moderna synen på gemensam säkerhet under Palmedagens första pass.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Omvärldens bild av EU

Är EU gammalt, trött och impotent när det gäller mänskliga rättigheter? Eller en förebild för regionala organisationer i andra delar av världen? Det var två frågor på ett seminarium om hur omvärlden ser på EU under Palmedagen den 16 oktober.

2010-11-23

Palmedagen 2010: EU:s ansvar i världen

EU bör främst arbeta med att påverka sitt närområde, menade Urban Ahlin. Glöm inte att stärka demokratikämpar runt om i världen, sa Per Wirtén. ”It´s the economy, stupid”, ansåg Katrine Kielos. Palmedagens sista seminarium handlade om EU:s roll i världen från ett svenskt perspektiv.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Finansmarknaden som dominospel

Finanskrisen avslöjade på ett dramatiskt sätt finansmarknadernas makt över nationella ekonomier och människors ekonomiska trygghet. Finanssektorn är ett dominospel som alla länders ekonomier sårbara och instabila. Medvetenheten om det akuta behovet att få ett reformerat regelverk på plats finns hos världens makthavare.

2010-10-22

Stark kritik mot Turkiet från Palmecentret och Advokater utan gränser

Måndagen den 18 oktober inleddes den uppmärksammade rättegången mot 151 människorättsförsvarare och politiker i turkiska Diyarbakir. Olof Palmes Internationella Center och Advokater utan Gränser fanns på plats för att följa rättegången.

2010-06-16

Aljaksandr Kazulin: Rektorn som utmanade systemet

Aljaksandr Kazulin var presidentkandidat i Vitryssland 2006, och fick 2,3 % av rösterna – enligt den officiella beräkningen. Några dagar efter valet firade oppositionen självständighetsdagen, och Kazulin anförde ett demonstrationståg. Han greps av polisen och dömdes senare till 5,5 års fängelse för uppvigling.

2010-06-08

Utbildning förbättrar projekten i Turkiet

- Det finns inget utvecklat stöd till civilsamhällets organisationer i Turkiet. Speciellt svårt att få stöd är det för minoritetsgrupper och de som arbetar med att stärka de mänskliga rättigheterna. Under sådana omständigheter är det svårare att bedriva en effektiv och väl organiserat arbete, för att stärka civilsamhällets organisationer, säger Palmecentrets Elsa Anderman som besöker Turkiet för första gången.

2010-05-10

Unga Örnar i Vitryssland: Med sikte på framtiden

”Det är ett arbete för framtiden. Vi vill vara med och hjälpa ungdomar att hitta sig själv och utforma sina idéer”. Andrej Agatov, 22 år, började som webbdesigner hos Unga Örnar i Minsk. Idag är han med utvecklar framtidens barn- och ungdomsverksamhet i Vitryssland. Idag har organisationen, med stöd svenska Unga Örnar, aktiviteter i sex städer.

2010-03-26

Unga lär sig förbättra samhället i Tuzla

- För mig har det varit fantastiskt att få lära mig leda och fatta beslut. Det säger Emina Beganovic, som deltagit i den ungdomsverksamhet som drivs med stöd av Unga Örnar och Palmecentret i Tuzla.

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Bistånd bara en av flera faktorer för utveckling

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv och aids-epidemin i global fas

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Global Respekt - kampen för social rättvisa

2010-02-26

Palmedagarna 2004: EU:s grundlag – ny konstitution eller lapptäcke?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: USA-valet – mot ett nytt styre?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Iraks väg mot demokrati och mänskliga rättigheter

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Tjetjener – ett folk under förtryck

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Islamafobi - Västvärldens projektion

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv/aids - ett hot mot demokratin

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Palestinas framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Solidariteten och det gemensamma ansvaret

2010-02-26

Palmedagarna 2003: FN, fred och folkrätt

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Låt Olof Palmes idéarv leva vidare

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palmedagarnas inledning: Anna Lindh, Carin Jämtin och FN

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Efter 11/9, Afghanistan och Irak

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Gemensam säkerhet – inte pistoler under huvudkudden!

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Fackliga och mänskliga rättigheter i Sydostasien

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Hur stärker vi FN och Folkrätten?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palestina och Folkrätten – finns ännu en strimma hopp?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kurdernas rättigheter – hur hanteras frågan idag?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Demokratiutveckling på Filippinerna

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kvinnor viktiga för varaktig fred

2010-02-26

Palmedagarna 2002: En rättvis värld

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Rättvis och hållbar utveckling måste toppa dagordningen

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Global rättvisa – kampen måste föras på alla plan!

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Palmedagarna: Vi kan förändra världen!

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Inledning

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Lika - men olika inför lagen - om brott, polis och rättsväsende

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Stängda eller öppna arbetsplatser - om att få chansen på arbetsmarknaden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Diskriminering eller mångfald i arbetslivet - om världens bäst utbildade städarkår

2010-02-26

Palmedagarna 2001: En skola för andra eller för alla - om utanförskap i skolan

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Kultur och identitet - om kulturella skillnader och sociala förhållanden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Den svarte syndaren – om invandrarfrågor och media

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Delade samhällen - om boendesegregation och trångboddhet

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mäktiga och vanmakt - om hur utanförskap ska brytas

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Socialdemokratins tredje uppgift: Kampen mot diskriminering

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mindre segregation i välfärdsstat

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Efter nittiotalets sparår: Ministrar tror på ljusare framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Deltagarnas botemedel: Medvetenhet och välfärdspolitik

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Vi och utlänningarna - Olof Palme juldagen 1965

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Behövs en särskild integrationspolitik?

2009-12-22

Ryssland idag - inifrån och utifrån

- Alternativen till demokrati är bara kommunism och fascism. Det första har vi redan haft, och det senare vill vi inte ha. Det behövs en mera grundlig och omfattande politisk reform. Det sa Boris Makarenko, chef för en tankesmedja i Moskva. Han var en av deltagarna vid ett seminarium om Ryssland som ordnades av Svenska OSSE-nätverket och Palmecentret.

2009-11-20

RFSL möter Kaos GL i Turkiet

Att vara homosexuell kurd eller att bära slöja innebär att du utsätt för diskriminering från vaggan till graven. Det konstaterade deltagarna under en utbildning i Izmir i Turkiet.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Media som vapen i kampen för frihet

I september visade SVT filmen ”Burma VJ”, en hyllad dokumentär om videojournalisten Joshua. Tillsammans med ett flertal kollegor filmade Joshua från det stängda Burma under saffransrevolutionen 2007.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Vitryssland: Det är ungdomarna som har idéerna

Vitryssland är en diktatur. Landet styrs av diktatorn Alexander Lukasjenko. Men trots våld, trakasserier och fängslande av oppositionella, så fortsätter många att utmana regimen. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter samt Unga Örnar är två organisationer i Sverige som stödjer det vitryska folkets kamp.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Palmedagarna 2009 – från befrielse till frihet

När befrielsekampen övergår till demokrati krävs oftast ett helt nytt styre. Det är då det blir svårt, menade Lena Hjelm-Wallén, ordförande för Palmecentret, i inledningen av årets Palmedagar som hade temat ”Från befrielse till frihet” - hur ledare tar makten och hur de sedan fördelar den.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: SSU pressar moderpartiet i Västsaharafrågan

Det slog gnistor om debatten runt hur Socialdemokraterna bör agera i Västsaharafrågan. Sverige har i historien modigt stött stater i utsatta lägen, vad är skillnaden nu? undrade Jytte Guteland i SSU:s största utrikespolitiska hjärtefråga.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Svårt avgöra solidaritetens gränser

Sverige bör rannsaka sin hållning mot staters agerande efter befrielsekampen, var en åsikt som flera talare under Palmedagarna hade.- Vad hände med vår inre kompass för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter? frågade sig Rädda Barnens Elisabeth Dahlin.

2009-10-30

Blandade signaler i Turkiets arbete för mänskliga rättigheter

Respekten för mänskliga rättigheter har ökat i Turkiet de senaste tio åren. Men sedan 2007 har flera människorättsorganisationer konstaterat ett ökat antal kränkningar. Ville Forsman, Amnesty Turkiet, bekräftar att kränkningar mot enskilda ökat och han ser ett samband med temperaturen i Turkiets medlemsförhandlingar med EU.

2009-09-10

Trondheimsmodellen – välfärd genom facklig-politiska samverkan

- Det som kallas Trondheimsmodellen är ett resultat av att arbeiderpartiet, DNA, återtog makten i Trondheims kommun 2003 efter att den haft borgerligt styre i 14 års tid, sa Aase Saetran, kommunalråd i Trondheim, vid en intervju sista juli samtidigt som Olavfestdagarna pågick i den drygt tusen år gamla staden. Under de dagarna samlas varje år pilgrimer främst från de nordiska länderna för att fira Norges kung, den helige Olav som dödades 29 juli (Olofsdagen) 1030. Relikerna efter Olav förvaras i den mäktiga medeltida Nidarosdomen.

2009-08-05

I gränslandet mellan EU och Ryssland

I augusti i fjol hamnade Georgien och Ryssland i krig mot varandra. Georgien och i något mindre grad Ukraina har försökt distansera sig från Ryssland, som å sin sida strävar efter att behålla inflytandet och utöva kontroll inom sitt nära grannskapsområde. Olje- och gasresurserna är en central faktor i spelet.

2009-06-26

Det tjeckiska ordförandeskapet har lutat sig mot EU:s institutioner

Tvivlen var stora om Tjeckien skulle vara mäktig uppgiften som EU-ordförande som nykomling med sin relativa litenhet, en egocentrisk och EU-skeptisk president Vaclav Klaus samt en instabil politisk situation.

2009-05-20

Segerns dag av "Det stora fosterländska kriget" i Murmansk

- Vi slår tillbaka vilken aggression som helst, sa ryske presidenten Dimitrij Medvedev med anspelning på det rysk-georgiska femdagars kriget från augusti i fjol i sitt tal på Röda torget när Segerns dag av andra världskriget - som kallas Det stora fosterländska kriget i Ryssland - firades den 9 maj. Sovjetunionen förlorade 30 miljoner medborgare i kriget och varje familj har upplevt dödsoffer.

2009-04-23

Dödsoffer och försvunna efter valprotester i Moldavien

Fredliga manifestationer mot fusket i valet i Moldavien, som hölls den 5 april, urartade i våldsamheter. Tre människor har dödats, 30 försvunnit och minst 800 har suttit anhållna. Oppositionen har bevis för att det regerande kommunistpartiet, som vann valet, har manipulerat röstlängderna och provocerat fram våldet.

2009-04-23

Utökat nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete föreslås

Förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg har haft de nordiska utrikesministrarnas uppdrag att presentera en oavhängig rapport med nya förslag om nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete under de närmaste 10-15 åren. Rapporten har presenterats av Stoltenberg vid två olika seminarier i Stockholm. De nordiska utrikesministrarna ska ta ställning till rapporten vid sitt möte 9-10 juni.

2009-04-20

EU utgångspunkt för samarbete

Finlands förre utrikesminister, Erkki Tuomioja, saknar EU i Stoltenbergs rapport om nordiskt försvars- och säkerhetssamarbete. - EU behöver inte stå emot det nordiska. Det politiska samarbetet inom EU måste vara en utgångspunkt för det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet, säger han i en intervju.

2009-03-31

Finland mellan öst och väst – en politisk översikt av självständighetstiden

För drygt 90 år sedan, 6 december 1917, beslutade finska lantdagen att förklara Finland självständigt. Det var en månad efter ryska revolutionen. Efter tidiga överväganden om att göra landet till monarki likt de skandinaviska grannländerna – en tysk tronpretendent hann till och med utses - beslutades att styrelseformen skulle vara republik.

2009-02-19

Kosovo ett år - intervju med Hans Corell

Kosovo ett år – Hans Corell, FNs undergeneralsekreterare och rättschef 1994-2004 svarar på frågor av Palmecentrets Gunnar Lassinantti.

2009-02-19

Kosovos självständighet har ettårsjubileum

17 februari är det ett år sedan Kosovo förklarade sig självständigt. Kosovo ligger mellan Albanien, Makedonien, Serbien och Montenegro och har drygt två miljoner invånare, varav 500 000 bor i huvudstaden Pristina. Kosovo beskriver sig som en ”demokratisk, multietnisk och sekulariserad republik” som inkorporerat FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag rörande områdets status, inklusive skydd och garantier av rättigheter för alla medborgare.

2009-02-10

Många och välkända MR-problem i Turkiet

- Problemen med mänskliga rättigheter i vårt land är både många och välkända. Det har skett en relativ förbättring men respekten för mänskliga rättigheter skiftar när politiska förändringar inträffar. Det säger den turkiska människorättsjuristen Sehnaz Turan i en intervju i samband med en heldagskonferens om Turkiet som Palmecentret anordnat.

2009-02-10

Turkiet - ungdomsorganisering och stärkt roll i civilsamhället

- Vi försöker att stötta ungdomsorganisationer i de aktiviteter de vill involvera sig i, allt från påverkansarbete till social verksamhet. Tidigare arbetade civila samhällets organisationer mest med välgörenhet och annan social verksamhet, men idag blir påverkansarbete vanligare. Det berättar Yoruk Kurtan från Youth Studie Unit i Istanbul i en intervju i samband med en heldagskonferens om Turkiet som Palmecentret anordnat.

2008-12-19

Religiondialogskonferens i Istanbul

Politik och religion är en viktig och omdebatterad fråga i Mellanöstern. Under två dagar möttes politiska och religiösa ledare ifrån Egypten, Syrien, Libanon, Jordanien och Palestina för att diskutera relationen mellan politik och religion i Istanbul. Vad alla instämde i var vikten av dialog, vilket också var huvudtemat för Palmecentrets generalsekreterare Jens Orbacks inledningsanförande.

2008-12-15

”Turkiets medlemskap i EU dröjer men självklart tillhör landet Europa”

Turkiet har väntat på sitt EU-medlemskap i snart 50 år. Det blir verklighet även om det kommer att dröja ett tag till. Det var alla överens om under endagsseminariet Vad händer i Turkiet? Seminariet arrangerades av Palmecentret i samarbete med OSSE-nätverket. OSSE står för Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa.

2008-12-05

Nobels fredspris till Martti Ahtisaari – också ett erkännande av Finland

Finlands förre president Martti Ahtisaari (1994-2000), 71 år, tilldelas årets Nobels fredspris för sina insatser som internationell medlare. Ahtisaari har varit nominerad sedan år 2000.

2008-11-21

Resa i vargens tid - Dagbok från resa i Vitryssland

Maria Söderberg, fotograf och journalist, har sedan 1997 gjort närmare fyrtio resor i Vitryssland. Under oktober-november 2008 gjorde hon sin senaste resa. I form av en dagbok berättas om en resa mellan renoveringsiver, beslagtagen film och gruvarbetarsorg över att livet blir så kort.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Årets Palmedagar handlade om migration

Om cirka 15 år uppstår stora förändringar, och vi måste samverka inom EU. Vi kommer att få ett stort behov av invandrad arbetskraft, bland annat personal för att upprätthålla välfärden. Vår egen befolkning räcker inte längre till. Det är ett fenomen som vi känner från 50-, 60- och början av 70-talen då vi tog emot 100 000-tals invandrare till Sverige. Det sa Joakim Palme, chef för Institutet för framtidsstudier, under en paneldiskussion om "Migration - en överlevnadsfråga för vem?"

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmecentrets roll i en värld i rörelse

- Tal av Jens Orback vid Palmedagarna 2008.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmedagarna 2008

Den 18 och 19 oktober 2008 samlades över 350 deltagare, forskare och politiker i ABF-huset i Stockholm för att delta i Palmedagarna, en tvådagars konferens på temat migration.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Riktat bistånd och rättvisare handel påverkar migrationen

Krig, förföljelser och befolkningsstrukturer i andra länder orsakar migration. Men vi själva påverkar migrationen genom färre handelshinder och riktat bistånd. Och kan vi inte genom ordnade former sköta arbetskraftsinvandringen till Sverige kan främlingsfientligheten öka, menade Lena Hjelm-Wallén och Joakim Palme under Palmedagarna i Stockholm den 18, 19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Han saknar fackets engagemang

Det är dags att fler invandrare inom offentlig sektor hamnar på mellan- och chefspositioner. Det uttryckte Dario Espiga, kommunalråd i Göteborg i ett samtal under Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Sanning och myter om migration

– Att migranter skulle vara en belastning för mottagarlandet, eller parasiter som Sverigedemokraterna säger är nonsens och lögn. De är en synnerligen lönsam affär för mottagarländerna. Migranters samlade produktionsvärde i världen är 2 700 miljarder dollar om året. Det sa före detta migrationsminister Jan O Karlsson under Palmedagarna i Stockholm den 18,19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Fackliga rättigheter och migration

Under debatten om fackliga rättigheter och det filippinska exemplet ställde författaren Anna-Lena Lodenius efter Josua Matas presentation frågan till Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall, om främlingsfientlighet även i Sverige stoppat facket från att ta sig an migrantarbetare.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vård åt papperslösa - dilemma för vårdpersonal

- Dessa människor är utestängda från vården. De borde ha samma rättigheter som övriga medborgare, konstaterar Helena Ganslandt, läkare på Björnstigens vårdcentral som även ger vård åt papperslösa i Röda Korsets regi.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Folkomröstning eller väpnad kamp?

Ultimatum från Afrikas sista koloni till FN: – Låt oss som ett folk få rätten att säga vår mening. Låt oss få vår folkomröstning. Om denna inte genomförs, kommer våra ungdomar inte att acceptera att leva som vi levt de senaste 33 åren. De vill ha sin frihet. Får de inte den, kommer de att betala det slutliga priset – att kämpa in i döden för friheten.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: När blir man svensk?

Migrationen från u-länder ökar världen över. En tredjedel av emigranterna är mellan 18 och 24 år. Under seminariet Migration och ungdomar – vinna och försvinna diskuterades bland annat de identitetsproblem i Sverige, som uppstår när invandrarungdomar betraktas som främlingar.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Samhällets nya A och B-lag

– För 45 kronor i timmen kan vi låta en polsk byggjobbare renovera vårt kök. Det är billigt för oss konsumenter, men är det okej? undrade Byggnads Christer Wälivaara vid seminariet Byggare, bönder och Bandidos.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Från ett helvete till ett annat

Burmesiska immigrantarbetares verklighet i Thailand. – Hon får sova i ett hörn på golvet bredvid hunden. Men å andra sidan får hon en dag ledigt i månaden och oftast lön. Det här är det bästa arbete min burmesiska vän har haft på länge, berättar Jenny Hedström från S-kvinnor Hallsberg.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Nya möjligheter för immigranter

”Sverige skall inte plocka in arbetskraft utifrån förrän alla här inne har fått jobb”. Det sa dåvarande statsministern Göran Persson år 2003. – Det kan verka logiskt men det håller inte för utvecklingen, säger Magdalena Streijffert (s) riksdagsledamot på seminariet Arbetskraftsinvandring – wild card vs blue card?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Asylreformen nödvändig, men inte fullkomlig

– De långa handläggningstiderna är inte bara ett problem för hela asylprocessen, utan också ett stort svek mot de asylsökande. Det säger Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje, under seminariet Två år efter asylreformen – vad är ett krig?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vilket är mitt ansvar?

- Vi har haft vårdcentraler för papperslösa i över tio år, men vi har inte vågat diskutera arbetskraftsinvandring. Det sade riksdagsledamoten Veronica Palm i den debatt som sammanfattade Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm. I centrum stod även de papperslösas situation.

2008-09-19

Regeringskrisen i Ukraina – slutet på orangea revolutionen

Ukraina befinner sig i regeringskris sedan ministrar från president Viktor Justjenkos parti Vårt Ukraina lämnat regeringen. Premiärminister Julia Timosjenko har därefter 30 dagar på sig att försöka bilda en ny koalitionsregering tillsammans med det proryska Regionernas parti som leds av Viktor Janukovitj, orangea revolutionens huvudfiende från den våldsamma striden 2004.

2008-08-29

40 år efter Praginvasionen

Pragvåren 1968 och experimentet ”socialism med mänskligt ansikte” hade gett människor förhoppningar om ett bättre samhälle i dåvarande Tjeckoslovakien och utomlands. Dessa grusades genom invasionen av Warszawapaktsstyrkor från fem länder 21 augusti 1968. Det tjeckoslovakiska svaret med civilt icke-våldsmotstånd bedömdes vara det enda möjliga. Ledningen med partichefen Alexander Dubcek i spetsen fängslades och sändes till Moskva. Den fick återvända efter några dagar och temporärt styra vidare med hårda ”tumskruvar” på sig. I april 1969 övertogs makten av Sovjetstyrda gammelkommunister med Gustav Husak i spetsen. Kommunismen visade sitt verkliga ansikte.

2008-08-29

Praginvasionen 1968 och dess följdverkningar

- Pragvåren ökade starkt det politiska intresset. En huvudfråga var om kommunismen skulle kunna avvecklas. Med de orden inledde tidigare statsministern Ingvar Carlsson ett seminarium om Praginvasionen 40 år senare som ordnades av Palmecentret och ABF Stockholm. Carlsson startade seminariets andra panels diskussion, för vilken uppgiften var att svara på vilka konsekvenserna blev och vilka slutsatser som kan dras. Ett artikelreferat från seminariets första paneldiskussion "Ögonvittnen berättar" redovisas i en separat artikel.

2008-05-26

Var tydlig om folkrätten!

Socialdemokraternas internationella rådslag under ledning av Jan Eliasson har genomfört ett seminarium om folkrätt och mänskliga rättigheter. Kosovofallet lyftes fram i diskussionen. Ledande EU-företrädare, bland dem utrikesminister Carl Bildt, har hävdat att Kosovos utropade självständighet 17 februari 2008 och erkännandet av denna är ”ett särfall och unikt beslut som befinner sig i en gråzon av folkrätten”. Frågan kan inte stoppa upp vid detta konstaterande, utan kräver en närmare granskning.

2008-05-07

Kampen mellan status quo och demokratiska reformer i Turkiet

Medan allt fler regeringar inom EU och dess befolkning är skeptiska inför ett turkiskt EU-medlemskap, slår den djupa staten tillbaka mot de turkiska reformkrafterna. En ny kamp mellan status quo anhängare, kemalisterna, och reformister har tagit form i Turkiet.

2008-04-28

Sverige nytt ordförandeland i Europarådet – Ryssland granskas!

Björn von Sydow, vice ordförande i svenska delegationen i Europarådet har intervjuats av Palmecentrets Gunnar Lassinantti inför Sveriges ordförandeskap i Europarådet som börjar 7 maj. Rysslandsgranskningen kommer att prioriteras enligt von Sydow. Det går sedan 23 år innan Sverige blir ordförandeland på nytt.

2008-03-12

Vad händer i Ryssland – politiskt, ekonomiskt och kulturellt?

– Ryssland är annorlunda. Bilden vi förmedlas av landet är ensidig. Den präglas av vissa attityder och amerikanska analyser. Betydande nyanseringar behöver göras av situationen i Ryssland. Med de orden inledde Örjan Berner, Sveriges Moskvaambassadör från 1989 och några år framåt det sjunde och sista seminariet i ABF Stockholms och Palmecentrets serie om de stora länderna i Europa i en knökfull möteslokal. Seminariet ägde rum åtta dagar efter Dmitrij Medvedev överlägset valts till ny rysk president.

2008-02-28

Hbt-journalisterna i Turkiet blir fler

Palmecentrets arbete i Turkiet syftar till att stärka och fördjupa mänskliga rättigheter, demokrati och EU-integrationen. Detta gör vi genom att uppmuntra projektsamarbete med svenska och turkiska organisationer. Under 2008 stödjer vi ett 20-tal projekt utspridda över hela Turkiet och ett exempel är ett samarbete mellan den turkiska hbt-organisationen Kaos och svenska RFSL.

2008-02-28

Kosovo – Inga entydiga lösningar

– Problemet är att varken folkrätten eller historien ger någon entydig lösning på denna typ av problem, som är mer politiska och humanitära än rättsliga. Det säger Göran Färm, socialdemokratisk Europaparlamentariker, i en artikel om oroligheterna som uppstått i samband med Kosovos självständighet.

2008-02-05

Sarkozy vill föra en mera aktiv fransk politik

– Nicholas Sarkozy vill föra en mera aktiv politik som president och bryta med föregångaren Jacques Chiracs passivare politik, säger Aftonbladets tillförordnade politiske chefredaktör Olle Svenning vid en intervju med Palmecentrets Gunnar Lassinantti. Svenning som väl känner till landet har föreläst om Frankrike i ABF Stockholms och Palmecentrets seminarieserie om de stora länderna i Europa.

2008-02-05

Italien inför nyval lider av strukturella problem

- Italiens enande 1860 genomfördes egentligen aldrig. Det påpekade vänsterfilosofen Antonio Gramsci redan på 1930-talet. Och det förklarar mycket av Italiens strukturella problem ännu idag. Det behövs också en intellektuell och moralisk reform i detta land som har en mycket rik kulturell bakgrundshistoria, inleder författaren och debattören Anders Ehnmark en intervju tillsammans med Palmecentrets Gunnar Lassinantti om Vad händer i Italien? Ehnmark har medverkat som föredragshållare om Italien i ABF Stockholms och Palmecentrets seminarieserie under vintern om de stora länderna i Europa.

2008-02-05

Boris Tadic återvald serbisk president

Trots att mycket stod på spel tycks valet i stort sett ha genomförts mönstergillt ur demokratisk synpunkt. Inget valfusk rapporteras, valdeltagandet var högt, 67 %, och Nikolic var osedvanligt snabb på att tidigt under valkvällen offentligt erkänna sig besegrad. Det säger Palmecentrets Gunnar Lassinantti i en artikel om det serbiska valet.

2008-01-28

Exemplet Spanien: Varför stödde inte alla kampen mot fascistdiktaturen?

– Det är snart 20 år sedan Berlinmuren rämnade, östdiktaturerna föll samman och sovjetimperiet upplöstes. Det markerade en andra fas i Europas frihetskamp under efterkrigstiden. I en första fas, under 60- och 70-talen, gällde striden västdiktaturerna i Portugal (1926-1974), Spanien (1936-1975/78) och Grekland (1967-1974) som låg som ofria, halvfascistiska öar i ett i övrigt demokratiskt Västeuropa. Till den portugisiska diktaturen hörde också världens sista kolonialvälde, de så kallade översjöiska provinserna (Angola, Mocambique och Guinea-Bissau med Kap Verde-öarna) i Afrika.

2008-01-09

Kvinna i Turkiet

Det stora genombrottet för kvinnors rättigheter i Turkiet kom 2004 när strafflagen ändrades från att betrakta kvinnan som en del av gruppen till att bli en individ med enskilda rättigheter, konstaterade Ann Dismorr som tidigare har varit svensk ambassadör i Turkiet, vid ett seminarium arrangerat av Palmecentret, S-kvinnor och ABF om hur Turkiets EU-förhandlingar påverkar kvinnors rättigheter i Turkiet.

2008-01-07

Skolan som förändrar livet

”Folkhögskolan har gett mig ett nytt liv. Nu går jag inte bara mellan arbetet och hemmet, nu lär jag mig nya saker hela tiden”. Ljudmila Gromova, 54 år, har fått en ny chans i livet tack vare folkhögskolan i Novgorod.

2007-12-12

Socialdemokratin i Turkiet

– Många svenskar känner inte till den politiska situationen och utvecklingen i Turkiet. Det är att beklaga eftersom Turkiet är ett av de viktigaste länderna i Europa, inledde Ingvar Carlsson, tidigare ordförande för Sveriges socialdemokrater, ett seminarium om socialdemokratisk förnyelse i Turkiet och Sverige anordnat av ABF Stockholm, Anatoliska Konst- och Kulturcentret och Palmecentret.

2007-11-27

Valet i Kosovo

Framåt tvåtiden på söndagsmorgonen börjar det tunna ut med folk i hörsalen i Pristhinas Grand Hotel. Journalister från lokal och internationell media, representanter för ambassader och internationella organisationer har under kvällens lopp fyllt stolarna för att få de senaste preliminära valresultaten. Glada och utmattade volontärer i gula t-shirts från civilsamhälleskoalitionen Demokracisë në Veprim/Demokratija na Delu (Democracy in Action) arbetar fortfarande energiskt med att uppdatera hemsidan med nyinkomna resultat. Pizzakartonger och colaburkar vittnar om en lång arbetsdag. Representanter för koalitionen har givit oräkneliga intervjuer mellan presskonferenserna.

2007-11-26

Framtid för Kosovo?

Frågan om Kosovos framtid är den idag förmodligen mest svårlösta konflikten på Balkan. På ena sidan står Kosovoalbanska nationalister som inte kan tänka sig något annat än total självständighet. På andra sidan finns Serbien som fortsätter att hävda att Kosovo ska utgöra en del av landet.

2007-11-26

Ekonomisk tillväxt öppnar för framtida Bosnien

Anders Hedlund, chef för Sidas biståndskontor i Bosnien-Hercegovina, beskrev ett land med stark ekonomisk tillväxt, men med en kaotisk administration som inte förmår hantera de många inbyggda konflikter som finns i landets konstitution.

2007-11-20

Tyskland på väg mot ökad inrikespolitisk splittring

– Tyskland av idag påverkas ännu starkt av återverkningarna efter återföreningen mellan förbundsrepubliken och DDR som skedde 1990, sa Sveriges tidigare Tysklandsambassadör Carl Tham inledningsvis vid ett seminarium om Tyskland som Palmecentret och ABF Stockholm ordnade.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Röster från Palmedagarna

Under två dagar samlades representanter från Palmecentrets medlemsorganisationer i Karlstad till en tvådagarskonferans på temat fred och försoning. Vi pratade med några av deltagarna för att höra efter vilka intryck de hade av Palmedagarna 2007.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Palestinierna förnekas rättigheter

- Palestinierna förnekas sina grundläggande rättigheter på livets alla områden. Det är oförlåtligt att ett land som Israel, med sin historia, diskriminerar ett annat folk på det här viset. Det sa Susan Nathan, författare till boken "Ett annat Israel", när hon talade under Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Fred handlar inte om att släta över

– Vill man uppnå varaktig fred handlar det inte om att släta över det som varit. Då måste du öppna upp och gå igenom ett plågsamt händelseförlopp. Det sa Hlengiwe Mkhize, tidigare medlem i den Sydafrikanska Sannings- och försoningskommissionen, när hon talade om försoningsprocesser under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Det man ser med egna ögon det stannar i hjärtat

– Vi kommer aldrig nå en fred i Israel om hela Gazas befolkning spärras in, utan vatten, utan el och utan matleveranser. Det sa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin när hon talade vid Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Fel att bojkotta Hamas

– Det är fel att bojkotta Hamas i de kommande fredssamtalen. Palestinska folket röstade fram Hamas, det internationella samfundet måste erkänna det och inleda samtal. Det sa Fatahmedlemmen Tamer Abu Nejem när han och Ahmad Jaradat från Hamas träffades för ett samtal under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Margot Wallström - EU en politisk arena

- Våga se EU som en politisk arena! Det var vice ordföranden i EU-kommissionen Margot Wallströms inte alltför överraskande budskap under Palmedagarnas seminarium om en politik för fred och försoning.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Likgiltighet det största hotet

– Fredsprocessen hotas numera inte bara av våldet. Utan också av en likgiltighet som breder ut sig bland människor. Det sa Gadi Baltiansky, generaldirektör för Genève-initiativet Israel när han och palestinske kollegan Nidal Fugah möttes under Palmedagarna för ett samtal om förutsättningarna för fred i Mellanöstern.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Solidaritet och Afrika

– Palmecentret spelar en stor roll i att återskapa solidaritetsbanden och Mona Sahlin har sagt att ”vi ska återknyta till Afrika”. Det sade Birgitta Silén, biståndschef på Palmecentret, under seminariet Sydafrika - Uppdrag Solidaritet, kampen mot apartheid.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Trafficking i Europa

– Nu får du väl ändå ta och ge dig. Det svaret fick EU-parlamentarikern Inger Segelström när hon i direktsänd morgon-tv inför fotbolls-VM 2006 berättade att containtrar skulle användas för att fyllas med kvinnor som besökare kunde köpa sexuella tjänster av. Under Palmedagarna i Karlstad berättar Inger Segelström problemen med världens barn- och kvinnohandel.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Acehprovinsens väg mot självständighet

– Tsunamin avslöjade Aceh för världen. Det sade Bakthiar Abdullah, GAM-talesmann, som under Palmedagarnas första dag i Karlstad kom för att tala om landets väg mot självständighet.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Bosnien och Hercegovina – tolv år efter kriget

Tolv år efter freden i Bosnien och Hercegovina finns det fortfarande politiska utmaningar för Västra Balkans framtid. Landet är ett djupt delat med stora etniska och religiösa skillnader samt att landet är trespråkigt. Nina Karadjinovic, koordinator för Forum of Women of SDP BIH (Bosnien och Hercegovinas Socialdemokratiska parti) tror att det finns hopp för Västra Balkan.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: ”Vi har inget val. Vi måste fortsätta”

– Vi har inget val. Vi måste fortsätta. Vi har inte uppnått det vi vill ha, trots att vi har betalat priset. Det sade Aung Moe Zaw, ledare för Burmas socialdemokratiska parti, under ett seminarium om Burma på Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: United Youth - Från Botkyrka till Palestina

- Allt är bara skit i Alby, men det regnar i alla fall inte bomber. Så kan ungdomarna i Alby tycka, sa Johan Wennerstrand, kulturansvarig vid ABF Botkyrka-Salem, när han tillsammans med fritidsgårdsföreståndaren Fuat Nuan, besökte Palmedagarna i Karlstad med sitt projekt United Youth.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Freden – för värdefull för politiker

– Freden är för värdefull för att helt överlåtas åt politikerna. Våra mål går bortom att skriva på ett nytt fredsavtal. Det handlar egentligen om att skapa en ny kultur som ger resonans över hela världen. Samarbete är huvudidén. Det sa Yael Patir, från Perez Center for Peace när hon under Palmedagarna berättade om ”Palestinian Israeli Peace NGO Forum”, ett två år gammalt samarbetet mellan ideella fredsorganisationer i Israel och Palestina.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Inomstatliga konflikter ändrar karaktär

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, startades av svenska regeringen som leddes av Tage Erlander 1966 för att manifestera det faktum att Sverige levt världsunika 150 år sammanhängande i fred. Sipri, med en stab på 55 anställda, som ifjol hade sitt 40 års jubileum har sedan starten varit ett internationellt institut som samlat forskare från hela världen, berättar Sipris nye amerikanske chef Bates Gill inför Palmedagarna i Karlstad bara två veckor efter att han tillträtt sin post.

2007-10-22

Storseger för Medborgarplattformen

Jakub Swiecicki, forskare om Öst- och Centraleuropa vid utrikespolitiska institutet, kommenterar det Polska valresultatet som blev en storseger för Donald Tusk och Medborgarplattformen.

2007-10-19

Nyval i Polen – hur går det för tvillingarna Kaczynski?

– Opinionsundersökningarna har pendlat upp och ner med ett visst övertag för det nu största oppositionspartiet, Medborgarplattformen, PO, sa Jakub Swiecicki inledningsvis under Palmecentrets och ABF Stockholms andra seminarium i en serie om de stora länderna i Europa fyra dagar före det polska valet.

2007-10-05

Våga gå vidare! Willy Brandt – statsman och europé

– Willy Brandt berättade många gånger att han tyckte sig ha haft sina bästa år av sitt liv i Skandinavien. Det blev totalt 15 år, från det att han var 19 år gammal till 34. Detta berättade förre statsministern och mångårige personlige vännen till Brandt, Ingvar Carlsson, vid invigningen av en utställning om Willy Brandt i Stockholms ABF-hus och som visas där till och med 2 november.

2007-10-04

Storbritannien – från Blair till Brown

Storbritannien har förändrats med Tony Blair som premiärminister, men Irakkriget hänger som en kvarnsten om halsen på honom. Under Gordon Browns styre kan några andra betoningar förväntas, men Blairs politik bedöms i all väsentlighet fortsätta.

2007-09-20

Sverige och Finland – närmare än någonsin

– Sverige och Finland har aldrig stått varandra så nära i utrikespolitiken som i dag, sade Finlands tidigare socialdemokratiske utrikesminister Erkki Tuomioja vid ett seminarium om EU och säkerhetspolitik i Stockholm, där även förre svenske utrikesministern med mera Jan Eliasson framträdde.

2007-07-13

På jakt efter turkisk demokrati

Det turkiska presidentvalet blev en utmaning för turkisk demokrati, anser Volkan Aytar från tankesmedjan TESEV och Nigar Göksel från European Stability Initiative (ESI).

2007-07-06

Maktkamp i Turkiet

Det har varit ett stabilt läge i Turkiet sedan AK-partiet kom till makten, men det finns stor oro inför detta år. Regeringspartiets val av presidentkandidat, utrikesminister Abdullah Gül, kommande parlamentsval och presidentval har utöst en maktkamp mellan regeringen och landets militärledning.

2007-05-11

Förändringens vindar i Europa

De ideologiska skillnaderna kommer att förtydligas i Europa under den närmaste tiden. Hur ser vi på globaliseringen och tillväxten? Är det utifrån kapitalets eller arbetstagarnas perspektiv? Hur skapas arbete och välfärd? Hur uppnås jämställdhet och vad är synen på fördelningspolitik och klyftor i samhället? Hur ska miljö- och klimatpolitiken bedrivas?

2007-04-10

Kosovo: På väg mot självständighet?

Efter sju års FN styre kan Kosovo vara på väg mot självständighet. Men hela statsförvaltningen har byggts upp från grunden och det är osäkert om de nyutbildade politikerna och tjänstemännen är mogna att ta sig an uppgiften.

2007-03-08

Yttrandefrihet i turkisk media

Yttrandefriheten i Turkiet har stärkts under 2000-talet, och landet har i princip upphört med att fängsla journalister, författare och förläggare. Men samtidigt ökar antalet åtal, vilket kan leda till fler rättsprocesser mot denna grupp. Det konstaterar Committee to Protect Journalists i sin årliga rapport om tillståndet för yttrandfrihet/pressfrihet i världen.

2007-02-11

Turkiet: Det civila samhället vinner mark

Det självständiga civila samhället i Turkiet växte fram i mitten av 1980-talet. Med självständigheten intog det nya civila samhället en kritisk inställning gentemot det turkiska samhället som staten hade format. Staten reagerade med åtal, husrannsakan och frihetsberövande mot de kritiska rösterna.

2007-02-02

Kosovofrågan på dagordningen

FN-medlaren, förre finske presidenten Martti Ahtisaari har varit i Belgrad och Pristina och presenterat sitt förslag om Kosovos framtida status. Ahtisaaris budskap har tagits emot mera positivt i Pristina. Vad gäller den fortsatta proceduren föreslås en kort tids ytterligare förhandlingar mellan parterna. Därefter ska frågan tas upp i FN och säkerhetsrådet. Ahtisaaris formel till lösning är så nära man kan komma självständighet för Kosovo, utan att just det begreppet används.

2007-02-02

Bosnien - medborgarskap eller etnicitet

Allmänt medborgarskap eller etnicitet är den mest framträdande frågan i Bosnien-Hercegovina. Under det bosniska kriget 1992-95 skärptes innebörden av den etniska tillhörigheten dramatiskt med förödande konsekvenser inom grupperna av bosnijaker (muslimer), serber och kroater.

2007-01-26

Tyskland går i täten för Europa

Förbundsstaten Tyskland är sedan årsskiftet ordförandeland för EU, och dessutom värd för nästa G 8-möte i sommar. Tyskland har under en längre tid sedan den tyska återföreningen 1990 haft ekonomiska problem med hög arbetslöshet, särskilt i landets östra del, och har genomfört kännbara sociala nedskärningar.

2007-01-26

Bosnien tolv år efter kriget

En eftermiddag i januari färdas jag i bil i 18 graders värme från Bosnien-Hercegovinas främsta multietniska stad Tuzla i federationen till huvudorten Banja Luka i Republika Srpska. De omgivande bergen som är skogsbeklädda upp till 2 000 meters höjd över havet är snöfria. Träden saknar löv. Vinterolympiaden i Sarajevo 1984 räddades av att det började snöa natten innan invigningen, erinrar jag mig.

2006-12-22

Tyskland sannolikt mot regeringsskifte

Det vore århundradets politiska sensation om den rödgröna regeringen i Tyskland skulle överleva valet 18 september. Den bedömningen gör Sveriges ambassadör i Berlin, Carl Tham. Men däremot är det oklart om det efter valet blir en ren borgerlig regering med kristdemokrater och liberaler eller ett mer oklart läge som kan sluta i en blåröd samlingsregering mellan socialdemokrater och kristdemokrater.

2006-12-21

Vitryssland: Facket som utför sitt arbete

– Vi vill utgöra en helt normal facklig organisation, som är fria från makten och arbetsgivaren. Det säger Aliaksandr Yarashuk, ordförande för de fria fackförbunden i Vitryssland. Trots stora svårigheter får de många nya medlemmar.

2006-12-15

Putin bygger inte en demokrati

Den ryska politiska makten bär ansvaret för Anna Politkovskajas död. President Putin och hans regering har medvetet tillåtit en fascistisk och främlingsfientlig atmosfär att frodas i samhället. Det hävdar människorättsaktivisten Sergej Kovaljov.

2006-11-29

Ett turkiskt val

År 2007 kommer att avgöra Turkiets framtid under de kommande sju åren. Landet står inför ett presidentval i maj och ett parlamentsval som regeringspartiet Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) fastställt ska hållas i november 2007.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Jobben, facken och företagen

För fackföreningsrörelsen är globaliseringen inte ett hot utan någonting som ska bejakas. Samtidigt måste facket verka för en globalisering där mänskliga rättigheter hela tiden står i fokus. Det ansåg LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin som diskuterade globaliseringens konsekvenser tillsammans med Byggnads ordförande Hans Tilly och Sandviks vd Lars Pettersson.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Sverige i världen och världen i Sverige

Vi måste bry oss om världen utanför Verona, sade Shakespeare. För Jan Eliasson, före detta utrikesminister, är det självklart att Sverige är en del av världen – precis som världen är en del av Sverige.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Har du chattat med din granne?

Vi rör oss alltmer obehindrat mellan att vara off line och on line. Men vi är inte lika öppna i vår närmiljö som vi tycks vara på nätet. Hur påverkas vårt beteende av den interaktiva världen på webben? Är det rentav läge att tillsätta en communityminister?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Islams många ansikten i en globaliserad värld

Det finns inte en sanning, en enda bild av islam. Trots det måste Pernilla Ouis inleda varje samtal med att ta avstånd från de extrema tolkningarna av religionen. – Det är en banal sak egentligen, för det är klart det finns många olika tolkningar i en religion, men ändå måste det alltid sägas, att jag inte är som ”de”. Det känns som ett nederlag att behöva börja så.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Migration, människor och möjligheter

Allt fler migranter i världen är kvinnor. Och allt fler ansvarar för familjens försörjning. Att hindra dessa kvinnor från att röra sig över gränser i jakten på jobb är varken möjligt eller önskvärt, sade före detta migrationsminister Jan O Karlsson.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Världen blir bättre – och sämre

I en globaliserad värld går det inte längre att dela in länder i rika och fattiga, utvecklade och outvecklade. I själva verket är läget i världen på många håll betydligt bättre än vad man kanske tror – samtidigt som utvecklingen i stora delar av Afrika går åt fel håll. Det förklarade Staffan Landin, som med statistikens hjälp tog med publiken på en global resa.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Varaktig fred i Mellanöstern

-Den Israel-arabiska konflikten är bara två år yngre än FN. Konflikten har haft många bakslag, men vissa framsteg har ändå gjorts. Så inledde Palmecentrets generalsekreterare Viola Furubjelke seminariet om konflikten i Mellanöstern under Palmedagarna.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Socialt entreprenörskap

Under senare år har begreppet socialt entreprenörskap vuxit fram. Vilka fördelar finns med företagsformen, och hur kan idéer och verksamheter drivas bättre med dess hjälp? Vilka hinder finns för att starta sociala företag, och hur får man kunskapen att räcka till i ett marginaliserat samhälle?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Ung i El Salvador

Under Palmedagarna besökte sex stycken el salvadoranska ungdomar Gävle för att prata om hur deras situation ser ut idag. Seminariet leddes av José Ortiz, projektledare för projektet ”ungdom till ungdom” som drivs av organisationen Fundahmer, och Lars Bäckius, ombudsman för ABF Gästrikebygden.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Världens största samtal

- Rättvisa måste diskuteras på en global nivå. För att förstå världen som den ser ut idag måste vi ställa frågor om globaliseringen, sa Kent Werne, projektledare vid ABF-förbundet berättade om World Social Forum – världens största samtal - under Palmedagarna.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Öst är öst och väst är väst, men i en global värld måste de mötas

─ Brytningar mellan religion och politik har blivit alltmer vanligt. För ungefär ett år sedan publicerade den danska tidningen Jyllands-Posten karikatyrbilder på Profeten Muhammed. Detta ledde till demonstrationer i Danmark och senare även att ambassader brändes på vissa håll. Detta är bara ett exempel på ett nytt och ökat samspel mellan religionen och politiken.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Letter i Vaxholm och kineser i Älvkarleby

I den så kallade Vaxholmskonflikten upphandlade Vaxholm Söderfjärdsskolan. Laval, ett lettiskt diverseföretag, fick kontraktet, men byggandet hann knappt komma igång innan man hamnade i en fejd med den svenska fackföreningsrörelsen.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Burma - den eviga diktaturen?

Burma är ett stort land med rikliga naturtillgångar och var en gång Sydostasiens största imperium. Men under den nuvarande regimens förtryck saknar befolkningen mänskliga rättigheter och är fattigare än någonsin. Militärjuntan som styrt landet sedan en militärkupp 1962 har slagit ned allt motstånd. Ändå finns det många som är hoppfulla och tror på demokrati.

2006-10-23

Mikola Statkevitj: fängslad vitrysk (s)-ledare som hoppas på kvinnorna

Vitryssland går till presidentval den 19 mars 2006. En av de mest färgstarka oppositionspolitikerna är förvisad och sitter i arbetsläger. Mikola Statkevitj, socialdemokratisk ledare, fick tre års fängelse för att ha organiserat protestdemonstrationer.

2006-10-18

Ungern 1956 och idag

Liksom under höstens missnöjesaktioner i Budapest var det studenterna som höll dagliga demonstrationer i samma stad i slutet av oktober 1956. Bakgrunden för 50 år sedan var det allmänna missnöjet i landet som det inhemska kommunistpartiet och Sovjetunionen hölls ansvariga för.

2006-10-16

Turkiet: Framsteg för det civila samhället

Det civila samhället i Turkiet har stärkts sedan landet erkändes som kandidatland till EU 1999. Innan dess fanns knappast ett aktivt civilt samhälle, de få organisationer som existerade hade ofta en nära relation till staten. De som inte hade det befann sig under ständig övervakning, ständiga trakasserier från säkerhetstjänsten och rättegångsprocedur.

2006-09-29

Toomas Hendrik Ilves överraskande ny president i Estland

Det estniska valkollegiet har överraskande utsett 52-årige socialdemokraten och förre utrikesministern Toomas Hendrik Ilves till ny president i Estland, med 172 mot 164 röster. Valet skulle kunna beskrivas som en seger för det nya Estland mot det gamla. Ilves är den tredje presidenten sedan landets självständighet för 17 år sedan. Alla tre baltiska länder har nu presidenter som är uppvuxna i USA.

2006-09-15

Hon driver politik i diktaturen – öga mot öga

Det hon får se vid besöket i den svenska valrörelsen kanske inte går att använda omedelbart hemma i Vitryssland. Men hon är fast besluten att det en gång ska bli användbart. – I diktaturen i Vitryssland har vi i oppositionen ingen tillgång till medier. Vår kampanj sker öga mot öga – i min hemstad knackade vi på 20 000 dörrar under presidentvalskampanjen. Men jag hoppas situationen snart ändras så jag kan använda det jag sett här, säger Tatsiana Vanina, vice ordförande i Vitrysslands arbetarparti.

2006-07-14

Frankrike förklaras genom historien

Frankrike fascinerar, förbryllar, lockar och skrämmer - allt på en gång. Våra kunskaper om landet är begränsade trots dess geografiska och politiska närhet genom vårt EU-medlemskap. Frankrike verkar ha en förmåga att ständigt komma tillbaka.

2006-06-27

Sverige blir ordförande för Östersjöländerna – avstamp i ryska Pskov

Samtidigt som Finland tar över ordförandeklubban i EU den 1 juli, blir Sverige ordförande för Östersjöstaternas råd, CBSS, som verkar för samarbete och utveckling i regionen. Sverige ska prioritera tre områden: miljö/energi, civil säkerhet och utbildning.

2006-06-26

Ny antiterrorlag tar form i Turkiet

Turkiet erkändes som kandidatland till EU 1999 och i oktober 2005 kunde landet påbörja medlemskapsförhandlingarna. Enligt människorättsorganisationerna i Turkiet har de sex senaste åren inneburit att demokratiseringsprocessen stabiliserats allt mer, antalet tortyrfall minskat, samt att organisationernas inte längre utsätts för repressalier.

2006-06-19

Bosnien och Hercegovina: Fokus måste läggas på återuppbyggnad

– Ingen väntar på dig om du sitter hemma och hatar. Världen går vidare – du blir efter! Dzenana Krehić, Palmecentrets ansvariga i Sarajevo, är orolig för sitt land Bosnien-Hercegovina. Allt för länge har politiker – och en hel del invånare – lagt fokus på nationalistiskt hat istället för att bygga upp landet. Nu måste det ändras.

2006-05-24

Putin lovar ökad levnadsstandard - och ökad militarism

Rysslands folkmängd minskar med 700 000 personer varje år, och levnadsstandarden har sjunkit för många ryssar. I ett försök att vända utvecklingen vill president Putin inrätta ett åtgärdsprogram. I sitt årliga tal till statsduman lovade han bland annat att levnadsstandarden kommer att öka under det kommande decenniet. Det rimmar dock illa med de enorma satsningar som Putin vill göra på militären.

2006-05-19

Lika men olika – Ukraina och Vitryssland efter valen

Grannländerna Ukraina och Vitryssland höll båda val i mars. Det ena var fullt av hopp efter den orangea revolutionen 2004, det andra allt mer totalitärt. Något paradoxalt ökade valen snarast hoppet i totalitära Vitryssland och oron i det mycket öppnare Ukraina. Det framkom vid ett seminarium om de två länderna i Stockholm i maj.

2006-05-05

Den orangea revolutionen lever i Ukraina

Regeringsbildningen efter parlamentsvalet i Ukraina i slutet av mars låter vänta på sig. Trots framgången för den förre presidenten, den Rysslandvänlige, Viktor Janukovitj, fick hans Regionparti ingen majoritet. Istället pekar det mesta på att väljarna återigen gav sitt stöd till den orangea revolution som de röstade fram vid presidentvalet för två år sedan, men som splittrades förra året.

2006-03-30

Lukasjenkos sista val?

Valutgången i Vitryssland befäster Lukasjenkos makt i Europas sista diktatur. Samtidigt har aldrig tidigare så många människor vågat protestera mot Lukasjenkos maktutövande. Det skriver Viola Furubjelke.

2006-03-27

Vitryssland: Lukasjenkos grepp benhårt

Lite talade för att Vitryssland skulle följa i Georgien och Ukrainas spår i och med presidentvalet 19 mars. Att oppositionen inte skulle lyckas knuffa "Vitrysslands enda politiker" av tronen den här gången kommer inte som en överraskning för någon. Nu har de fem år på sig att omgruppera krafterna, skriver frilansjournalisterna Ali Fegan och Johan Lundberg från Minsk.

2006-03-15

Döden kan aldrig skipa rättvisa

Efter 295 olika vittnesmål, över 5 000 framlagda bevis och närmare 2 000 förhandlingstimmar hände det som inte fick hända. När endast 40 timmar återstår av rättegången mot den forne jugoslaviske diktatorn Slobodan Milosevic hittas han död i sin cell. Hans bortgång är tragisk på många sätt.

2006-03-02

Esterna klarar gasen

Rysslands så kallade gaskrig hörde till de största internationella nyheterna omkring årsskiftet. Ryssland höjde sina gaspriser till världsmarknadsnivå, vilket är svårt att protestera emot. Däremot kan man ifrågasätta tillvägagångssättet, som att priserna även för de fattiga grannländerna chockhöjdes, utan att de erbjöds några övergångslösningar.

2006-02-22

Civilsamhället ifrågasatt – skärpta visumregler försvårar kontakterna med Ryssland

En ny lag som innebär strängare regler för registrering och kontroll av utländska och ryska enskilda organisationer antogs av ryska statsduman dagarna efter jul och undertecknades av president Vladimir Putin den 10 januari. Den nya lagen innebär bl a att samtliga ryska och utländska NGOs i praktiken kommer att tvingas omregistrera sig hos myndigheterna inom ett år.

2006-02-01

Vitryssland: Drömmar och slavhandel

I den vitryska staden Barysau finns unga kvinnor som utnyttjats i sexhandel. De flesta hamnar i Ryssland och de flesta belägger sig själva med skuld. – Det finns en underliggande dröm om att tjäna pengar och träffa den rätte som ska lösa alla problem, säger Elena Avtuskho som arbetar i frivilligorganisationen Pravincia. Ett ”Pretty Woman-syndrom”.

2006-01-31

Kan finska presidentvalet lära Sverige något?

Tarja Halonen återvaldes till slut med 51,8 % av rösterna efter en spännande tvekamp i andra omgången av presidentvalet. Den betydligt jämnare utgången än förutspått förklaras av att valet mindre blev ett förtroendeval som bedömdes ha gynnat den sittande presidenten och mera ett ideologiskt höger-vänsterval. Sauli Niinistö och samlingspartiet bedrev också en skicklig valkampanj, "den mest framgångsrika i Finlands historia", enligt egen utsago.

2006-01-19

Den nordiska modellen fungerar i Europa

Den nordiska modellen fungerar – och den kan med fördel användas som förebild i arbetet inom EU. På senare tid har många slagit fast att Norden har världens mest framgångsrika samhällssystem. Om de nordiska länderna håller samman kan de sprida idéerna bakom detta system till de andra EU-länderna.

2006-01-19

Serbien: Demokrati krävs för att unga ska stanna

- Vi måste få Serbiens unga att förstå att de kan - och måste - vara med och förändra landet och göra det värt att bo kvar. 300 000 unga har lämnat Serbien sedan 1990, det är en fruktansvärd förlust.

2005-12-16

Norden visar alternativ väg

Inser vi hur drastiska och genomgripande förändringarna i Europa verkligen är? För första gången i historien finns en möjlighet att vi får leva i fred i Europa. Varje århundrade så långt vi kan gå tillbaka har människorna i vår världsdel slaktat varandra på slagfälten. Allra värst var det senaste århundradet då två världskrig började på vår kontinent med förödande förluster i människoliv och en materiell förstörelse utan like.

2005-11-24

Ryssland - auktoritära och byråkratiska traditionen är stark

Ryssland har fastnat mellan det förflutna och framtiden. Landet är djupt splittrat med en bakåtsträvande politisk maktelit och en ny generation ryssar med liberala demokratiska värderingar. Det hävdar Lilia Shevtsova, politisk analytiker vid Carnegie Endowment i Moskva.

2005-11-22

Bosnien - dags att satsa på de unga

Den 21 november 1995 blev Daytonavtalet om fred i Bosnien färdigt. Idag, tio år senare, är utmaningarna fortfarande stora. Nationalism, korruption, krigsherrar som ännu går fria och en arbetslöshet på uppemot 50 procent plågar landet. Kanske är det inte så konstigt att en undersökning visar att 77 procent av ungdomarna vill lämna Bosnien.

2005-10-07

Fred med Norge och den nordiska modellen - unionsupplösningen 100 år

Den nordiska modellen kan sammanfattas i begreppen demokrati, fredlig konfliktlösning och välfärdsstat. Därom var talarna överens vid en konferens som Föreningen Norden ordnade med nära 300 deltagare i Karlstad på årsdagen 23 september av unionsupplösningen för 100 år sedan. Öppningstalare vid konferensen var den sittande svenske statsministern Göran Persson och hans avgående norske kollega Kjell Magne Bondevik.

2005-10-06

Turkiet nästa?

EU har inlett medlemskapsförhandlingar med Turkiet. Trots förhoppningarna på båda sidor Bosporen kvarstår en rad frågetecken. De rör bland annat Turkiets respekt för mänskliga rättigheter. Men även vilka säkerhetspolitiska konsekvenser ett nej till medlemskap kan innebära. Och vad händer med de turkiska krafter som vill att landet ska slå in på en annan väg än den europeiska? På ett seminarium i Stockholm inför förhandlingsstarten var deltagarna åtminstone eniga om en sak: förr eller senare bör Turkiet upptas i den europeiska familjen.

2005-10-06

Romerna – de fattigaste av de fattiga

På fyra år har en albansk enskild organisation, Albanian Social Service Association (ASSA) – Zeitgeist, lyckats integrera delar av den romska minoriteten i en förort till huvudstaden Tirana i det albanska samhället. Domino Kai, från Romskt kulturcentrum i Stockholm, är imponerad: - För oss i Sverige tog det 35 år att göra det som ni gjort på fyra.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Invigning av Palmedagarna

Lördagen den 24 september 2005 invigdes årets upplaga av Palmedagarna. Denna gång ägde de rum på Aros Congress Center i Västerås. Dagen inleddes av trubaduren Staffan Lindberg som sjöng och berättade anekdoter.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Minoriteternas rättigheter

Romer är den mest utsatta och diskriminerade befolkningsgruppen i Europa. De lever ofta i fattigdom och är avskilda från andra i samhället. Romerna i Västra Balkan är mycket fattiga, lever i slumområden och saknar tillgång till skola och hälsovård.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Lev som du lär!

Alice Bah Kuhnke avslutade 2005 års upplaga av Palmedagarna genom att ge deltagarna en ordentlig tankeställare. Alice trollband publiken, och att försöka förklara hennes engagemang och glöd i text är en omöjlighet!

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Uppdrag: Bevaka mänskliga rättigheter

Trots att de mänskliga rättigheterna är en självklarhet för de flesta människor i Sverige sker kränkningar av dem dag; på arbetsplatser och i offentliga rum.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Framgång med fackligt projekt i Bosnien

Sedan tre år tillbaka har Östergötlands LO-distrikt och ABF drivit ett fackligt projekt i Bosnien–Hercegovina. Med hjälp av den traditionella studiecirkel-metoden har de tillsammans försökt förmedla hur man jobbar med fackliga frågor i Sverige, som man hoppas ska leda till ökat fackligt arbete i Bosnien.

2005-09-15

Polska Solidaritet som modell

Polska Solidaritet som organisation var samtidigt både en fackföreningsrörelse och en bredare samhällsrörelse. Den bestämdes av förhållandena i kommunistiska Polen och Östeuropa. Den reagerade mot myndigheternas förtryck, rådande rättslöshet, varubrist, oändliga köer, chockprisökningar på livsmedel och andra sociala och ekonomiska missförhållanden. Den startade bland varvsarbetarna på Leninvarvet i hamnstaden Gdansk och spred sig snabbt över hela Polen.

2001-11-01

Palmedagarna 2001: Angrepp mot segregation och utanförskap!

Till toppen av sidan