Skriv ut
2020-06-22

Belarus: Motkraften Ihar Barysau blickar framåt

Bara en gång var fjärde år får den belarusiska oppositionen vara med i statlig teve och radio. När det är val. För att regimen vill hålla skenet av demokrati uppe. ”Vi vet att vi inte har någon chans men för mig är valen ett redskap för att visa de problem som finns i samhället. Visa att vårt parti existerar och är ett politiskt alternativ”, säger motkraften Ihar Barysau, partiledare för socialdemokraterna.

2020-06-18

Stödet hjälpte Željko i en svår tid

Oro och förtvivlan präglar nu tillvaron för tusentals personer i organisationer som får stöd av Palmecentret. En av dem heter Željko Lemić, metallarbetare från staden Sombor i norra Serbien.

2020-04-24

I frontlinjen för romers rättigheter

I Serbien arbetar nu Palmecentrets partnerorganisation A11 febrilt för att romerna, som är en av landets allra mest utsatta grupper inte ska berövas sina rättigheter under coronakrisen. I landet lever runt 150 000 romer, de flesta under mycket svåra sociala och ekonomiska förhållanden. Coronakrisen slår inte jämlikt – A11 flaggar för att gruppen drabbas extremt hårt både ur ett hälso- och ekonomiskt perspektiv.

2020-03-05

Motvind för demokratin i Belarus

I Belarus laddar det socialdemokratiska partiet BSDP upp inför det stundande presidentvalet i augusti. Men chanserna för partiet och andra politiker i opposition ser bistra ut, sittande presidenten Lukasjenko håller landet i ett järngrepp. Palmecentrets ambassadör Markus Alexandersson (S) har varit på BSDP:s partikongress i Minsk.

2020-01-20

Chockerande verklighet i Nordmakedonien

- Jag blev chockerad över hur kvinnorna inom textilindustrin har det på sina arbetsplatser. Jag kunde knappt ta in att förhållandena i ett land i Europa kan vara så upprörande, säger Maja Ullberg, Handelsanställdas förbund.

2019-08-09

Kommunal Öst stöttar kvinnors organisering

Kommunals avdelning Öst stöttar genom Palmecentret ett nätverksprojekt för kvinnor på landsbygden i Bosnien och Hercegovina. Mevlida Mehanović är en av eldsjälarna som samlar kvinnorna i de isolerade byarna.

2019-03-29

Bosnien och Hercegovina: Kvinnor på landsbygden organiserar sig

Palmecentret samarbetar med Vive Zene – en organisation som verkar på landsbygden i östra Bosnien och Hercegovina och arbetar med kvinnor som överlevde krigen på Balkan.

2019-01-30

Belarus: Böter och husarrest för facklig ledare

Situationen för fackligt aktiva i Belarus är svår och de trakasseras av myndigheterna. Ihar Komlik är en av dem som drabbats.

2018-09-27

Sarajevo – en vacker stad med ett smärtsamt förflutet

Många oroas av ökande nationalistisk propaganda och spänningar mellan olika etniska grupper i Bosnien och Hercegovina. Vi såg på 1990-talet vilken katastrof det kan leda till.

2018-05-16

Det är dags att släppa in Balkan i EU

Det saknas en bit i det europeiska pusslet. Strax öster om Italien, söder om Ungern, väster om Bulgarien och norr om Grekland ligger sex länder på Västra Balkan som måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett. Det skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

2018-03-21

Människors frihetslängtan är imponerande stark

I Belarus förbereder oppositionen firandet av Frihetsdagen 25 mars. I år är det dessutom 100 år sedan staten Belarus bildades och protesterna väntas bli ännu större än vanligt.

2017-12-13

Föreningshus för möten och sociala aktiviteter

Tuzla Community Foundation har varit med och stöttat utvecklingen av ett föreningshus i den lilla byn Hrasno, som ligger strax utanför Tuzla. Hrasno har knappt 1300 invånare och kämpar mot hög arbetslöshet och isolering.

2017-12-01

Jämställdhet och demokrati i Tuzla

Den 10–12 november gick Freja Forum av stapeln för elfte året i rad. Freja Forum är ett forum för jämställdhet, demokrati, mångfald och dialog.

2017-10-20

Tusentals sprang för kampen mot bröstcancer

I Bosnien och Hercegovina har frågan om bröstcancer tidigare varit förknippad med skam. Palmecentrets samarbetsorganisation Agora Center har deltagit i ett lopp för att samla in pengar till kampen mot bröstcancer.

2017-09-11

Krönika: Frys EU-medlemsförhandlingarna med Turkiet

Utvecklingen i Turkiet fortsätter att vara en fara för befolkningen i Turkiet, Mellanöstern och Europa. och det är dags att frysa förhandlingarna om EU-medlemskap tills landet åter är på rätt spår, skriver Evin Incir, samordnare för demokratistöd vid Palmecentret i en krönika i Dagens Arena.

2017-08-30

Kosovo: Facket en arena för förändring

– Kön ska inte bestämma människors liv. Jag vill att alla ska kunna göra den karriär de vill och utvecklas utan att styras av sitt kön, säger Mimoza Pacuku, som jobbar med Palmecentrets partner Peer Educators Network i Kosovo.

2017-08-10

Ryssland: Straff för kvinnomisshandel mildras

Kvinnors rättigheter offras när Ryssland vill försvara traditionella värden. Det är den ryska ortodoxa kyrkan och företrädare för staten som går i armkrok. – Vi måste ha en ny politik, säger Marina Pisklakova-Parker på kvinnocentret Anna i Moskva .

2017-08-02

ABF i Belarus engagerar ungdomar

I Belarus anordnar ungdomar studiecirklar som motvikt till det statliga undervisningssystemet. Deras organisation ABF BY – där BY står för Belarus – har byggts upp i samarbete med ABF Gästrikebygden.

2017-07-31

Palmecentret publicerar första oberoende rapporten om mänskliga rättigheter i det omstridda Abchazien

Palmecentret har beslutat att offentliggöra en rapport om mänskliga rättigheter i Abchazien, ett omstritt territorium i tidigare Sovjetunionen. Rapporten var beställd av EU där ledningen bedömde den som alltför känslig för att publiceras.

2017-06-28

Albanien: Valvinst för sittande regeringen

Den sittande regeringen ledd av socialistpartiets premiärminister Edi Rama vann helgens parlamentsval i Albanien. De fick 48 procent av rösterna och nådde egen majoritet i parlamentet med 74 av totalt 140 mandat. Valet blev en framgång för Rama som under valkampanjen satte som mål att kunna bilda regering på egen hand. Han lovar nu fler reformer för att kunna öppna förhandlingar med EU om medlemskap.

2017-06-15

Kosovo: Den politiska kartan ritas om

En allians av partier med rötter i Kosovos gerillarörelse vann helgens val och ska nu försöka bilda regering. Alliansen leds av Kosovos demokratiska parti (PDK), men de behöver stöd från andra partier för att nå en majoritet i parlamentet. 

2017-06-09

Belarus: Ilska över straffskatt för arbetslösa

Straffskatt för arbetslösa. Så var det tänkt när president Aljaksandr Lukasjenka utfärdade dekret nummer tre. Den som inte arbetar eller lyckas få ett arbete ska böta 2 500 kronor per år. Förslaget väckte folkets vrede. I mars utbröt omfattande protester och 900 människor arresterades.

2017-06-07

Makedonien: Stora förhoppningar på ny socialdemokratiskt ledd regering

Fem månader efter valet presenterade ledaren för socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, sin regering i förra veckan. Det innebär slutet på elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en utdragen och våldsam process efter valet.

2017-05-30

Nya fackföreningar startas i Bosnien och Hercegovina

CGS i Bosnien och Hercegovina hjälper till med att starta fackföreningar. Nya fackföreningar är nu på gång inom metallindustrin och träindustrin.

2017-05-03

Ryssland: Utbildning för fackliga rättigheter

De ryska facken kläms mellan arbetarnas vilja att få bättre villkor och regeringens vilja att skapa en stormakt. En ny organisation arbetar med utbildning och att främja samarbete mellan olika fackförbund.

2017-04-28

Makedonien: Konflikt om makt inte om etnicitet

Igår kväll utsåg den folkvalda parlamentariska majoriteten i Makedonien en ny talman. En förutsättning för att kunna bilda en ny regering. I samma ögonblick stormade cirka två hundra anhängare till regimpartiet VMRO-DPMNE parlamentet. Mobben attackerade flera parlamentsledamöter från den nya parlamentariska majoriteten, varvid ett tiotal ledamöter skadades, inklusive den socialdemokratiska partiledaren Zoran Zaev som slogs blodig.

2017-04-27

Palmecentrets partner stärker facket i Albanien

– Frustrationen är enorm och det finns ett uppdämt behov av att få vara med och påverka utvecklingen i landet. Vi hoppas kunna hjälpa till att kanalisera denna energi till att stärka den fackliga rörelsen i Albanien.

2017-04-21

Turkiets förvandling - så stryper Erdogan demokratin

När Erdogan kom till makten för femton år sedan uppfattades han av många som en demokratisk kraft, men efter att ha manövrerat ut militären och den gamla eliten från makten slog hans regering in på en allt mer auktoritär väg.

2017-04-03

Serbien: Väntad valseger för Vucic

Serbiens nuvarande premiärminister och ledaren för Serbiens progressiva parti, Aleksandar Vucic, vann som väntat presidentvalet den 2 april. Han fick 55 procent av rösterna och kan nu ta ett ännu starkare grepp över landets framtid.

2017-03-15

Uttalande om gripna oppositionella i Belarus

Under helgen den 11-12 mars genomförde den politiska oppositionen i Belarus protester mot den så kallade parasitlagen som Lukasjenka infört i landet. Lagen innebär att den som är arbetslös betalar en straffskatt, en pålaga som drabbar hårt i ett land där arbetslösheten är hög och många oppositionella är svartlistade från vanliga arbeten. Hittills har cirka 150 oppositionella gripits i samband med protesterna.

2017-03-13

Skaffa en rysk vän för vänskap och fred

Palmecentrets Inga Näslund ser ett samband mellan en skev Sverigebild i Ryssland, rysskräck i Sverige och kraftigt minskade kontakter på folklig nivå i en krönika i Dagens Arena.

2017-02-13

Året började med gungfly på Balkan

Folket på Balkan har tappat tålamodet med den inhemska politiska klassens arrogans, skriver Palmecentrets Johan Schmidt i en krönika på Dagens Arena.

2017-01-12

Möten mellan unga kvinnor från Serbien och Sverige

SSU och serbiska Demokratska omladina driver ett projekt som går ut på att uppmärksamma jämställdhetsfrågor i Serbien och Sverige, samt att stärka kvinnor som är politiskt engagerade i länderna.

2016-12-12

Moldaviens Trump vann valet

Presidentvalet i Moldavien tar landet ett steg närmare Ryssland.

2016-10-05

Stora utmaningar i lokalvalen i Bosnien och Hercegovina

De lokala valen i Bosnien och Hercegovina överskuggades som vanligt av nationalistisk retorik, nationella frågor och utnyttjande av de etniska konflikterna för politisk vinning.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: EU i framtiden - sammanhållning eller splittring?

En utvidgning av EU blir knappast aktuell på många år och det finns ett behov av en tydligare socialdemokratisk linje inom EU-politiken. Det var ett par synpunkter i samtalet om EU i framtiden under Palmedagarna 2016. EU har växt förhållandevis snabbt till nuvarande 28 medlemsländer och ytterligare fem kandidatländer knackar på dörren för medlemskap.

2016-08-10

Kraftiga översvämmningar i Makedonien

Makedonien var under måndagen i landssorg efter att minst 22 personer omkommit till följd av den storm med kraftiga skyfall och hård vind som drog in över huvudstaden Skopje under lördagskvällen. Under mindre än två timmar föll det 93 millimeter regn i de kraftiga åskskurarna, mer än en normal augustimånad.

2016-06-16

Små steg i rätt riktning i Albanien

ABF och SAP i Gävleborg och Örebro har tillsammans med Gävleborgs internationella länsförening Internationali(s)ten och Europahuset Gävleborg gjort en "Läs- och res"-satsning om Albanien.

2016-05-26

Ett Europa ur tiden

För många svenskar har det europeiska samarbetet historiskt präglats av en försiktighetsprincip, en princip där utökade befogenheter har mötts med skepsis.

2016-05-18

Städerskor slåss för sina rättigheter

Det bosniska handelsfacket STBIH samarbetar sedan 2010 med svenska Handelsanställdas förbund. För närvarande driver de tillsammans nätverket Para-Legal som ger stöd till arbetare vars rättigheter har kränkts.

2016-04-18

En skandal som hotar demokratin

Den politiska krisen i Makedonien har under den senaste veckan förvärrats på ett mycket alarmerande sätt. Talmannens hårt kritiserade beslut från i fredags att valet trots allt ska hållas den 5 juni har försvårat en fredlig lösning.

2016-04-14

Oppositionen i Serbien förbereder sig för valet

Den 24 april är det val i Serbien. Valkampanjen blir ett tillfälle för dem som deltagit i Palmecentrets projekt att dra nytta av sina lärdomar.

2016-04-08

Albanien: Från soptunnan till skolbänken

Det här är berättelsen om Beni, en nioårig romsk pojke, och hans familj. För ett år sedan påträffades han varje dag inuti en soptunna i en av Tiranas förorter där hans föräldrar arbetade. Hans enda uppgift i livet var att ta hand om lillasyster Kassandra medan föräldrarna rensade sopor. I dag är Benis liv annorlunda. I dag har han ett liv, ett framtidshopp. Han har börjat i skolan.

2016-04-04

Känd människorättsaktivist förbjuds lämna Turkiet

Eren Keskin, chefredaktör och internationellt prisbelönt advokat med fokus på mänskliga rättigheter, har i samband med en rättsprocess belagts med utreseförbud. Därmed bekräftas den negativa utvecklingen ifråga om yttrandefrihet i landet.

2016-03-31

Agentlagar stryper fria organisationer i Ryssland

Det oberoende samarbetet med Ryssland faller samman. Stöd från internationella samarbetspartners ger föreningar stämpeln ”utländsk agent”.

2016-03-29

En skandal som hotar Makedoniens demokratin

I ett spektakulärt beslut bestämde Makedoniens författningsdomstol att presidenten ska kunna benåda personer som misstänks för valfusk. Opinionsbildare talar om ett nederlag för demokratin, och spänningarna växer sig allt starkare mellan opposition och regering.

2016-03-21

Kosovo söker en väg ur tårgasdimman

Det finns två diametralt olika sätt att beskriva läget för Kosovo. Regeringen talar om hög tillväxt, framsteg i förhandlingarna med både Serbien och EU och pekar på en ljusnande framtid för den unga nationen. Oppositionen menar att allt är på väg åt fel håll.

2016-03-08

Handelsanställda i Sarajevo ockuperar arbetsplats

På den vackra gågatan Strosmajerova i Sarajevo ligger butiken Mura. Den drevs fram tills förra året av företaget Sarajevotextil som har funnits i 65 år. I dag är affären ockuperad av 45 medelålders kvinnor som kräver att få ut obetalda löner och pensioner.

2016-01-25

Den nya propagandan i Ryssland

I övergången från Radio Moskva till Sputnik News har den ryska propagandan förändrats. Få hade kunnat förutse Rysslands stöd till fascism och rasism.

2016-01-15

Premiärministern avgår i Makedonien

Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski lovar att avgå. Det är ett stort och glädjande framsteg, tycker Jonas Andersson som är Palmecentrets partistödshandläggare för Västra Balkan och Moldavien.

2015-11-30

Belarus: Hur härdar man ut

Mikola känner sig som den friaste mannen i Belarus. Vare sig han sitter i fängelse eller är fri.

2015-11-16

Vilken väg väljer Makedonien?

Makedonien står inför ett vägskäl. Gruevskis avgång i januari kan leda till riktig demokrati och ett tydligt närmande till EU. Om inte riskerar landet att bli allt mer isolerat, vilket också skulle skicka negativa signaler till resten av regionen.

2015-10-30

Fackligt arbete i vårt östra grannskap

Medlemmar som tvingas ut i krig och blir dödade, förödande arbetslöshet och Europas lägsta löner - i denna svåra verklighet verkar de fackliga organisationerna i Ukraina just nu.

2015-10-30

Situationen i vårt östra grannskap

- Det känns fantastiskt att komma till Sverige, som betytt så mycket för mig genom åren. Men vägen till frihet och demokrati är lång för mig och folket i Belarus, sa Mikola Statkevich, som nyligen släpptes ur fängelset efter flera år som politisk fånge.

2015-10-27

Belarus: Jag vill försöka få bort rädslan

Människor är så skrämda, det hölls inte ett enda protestmöte under de år jag satt i fängelse. Jag vill försöka få bort rädslan genom att visa att jag vågar, säger Mikola Statkevich.

2015-10-20

Belarus: Motståndet hann inte mobilisera

Samma vecka som det blev känt att Svetlana Aleksijetivtj tilldelas Nobelpriset i litteratur hölls presidentval i hennes hemland Belarus. Enligt officiella siffror vann den sittande presidenten, Aleksander Lukasjenka, med 83,5 procent av rösterna.

2015-10-14

Ukraina: Lönekamp i krigets skugga

Industristaden Kharkiv var en gång huvudstad i delrepubliken Ukrai­na i Sovjetunionen. 1991 föll imperiet samman och Ukraina blev självständigt. Kharkiv fortsatte att spela en viktig roll som Ukrainas näst största stad.

2015-10-13

Ryssland: "Jag vill berätta historier om människor och hjälpa till"

Journalisten och fotografen Victoria Ivleva har just återvänt från Odessa när vi ses. Hon bjuder på borsj och starkt kaffe hemma i sin lägenhet i centrala Moskva i september 2014. Här bor hon med sina två vuxna barn. I ut­givningen finns två böcker och ett pris från World Press Photo Golden Eye 1991 för hennes bilder inifrån kärnkraftreaktorn i Tjernobyl.

2015-10-08

Belarus: En politisk fånge blir fri

2015-09-24

Albanien: Fortsatta studentprotester

Albanska studenter fortsätter att protestera mot höjda avgifter. Studentrörelsen i Albanien har inte varit så här stark sedan 1990-talet.

2015-09-01

Bosnien och Hercegovina: Många utmaningar för unga

Det finns många problem att lösa men kämpar man finner man en väg, säger Katarina Vuckovic, projektkoordinator på Kult, som arbetar för ungas rättigheter.

2015-08-05

Vi lever med rädsla och våld

I Serbien väntar fortfarande hbt-personer på att deras rättigheter ska respekteras. Lagstiftningen har de senaste åren förbättrats men i praktiken härskar traditionella könsnormer och homofobi.

2015-06-16

Belarus: Oppositionen vill ha ett rättvist val

Den socialdemokratiska oppositionen arbetar för att presidentvalet i Belarus i höst ska bli så rättvist och demokratiskt som möjligt.

2015-05-27

Serbien: En egen nyhetshemsida

I Serbien uttrycker många oro över pressfriheten. Men det finns också goda exempel. En av Palmecentrets partnerorganisationer, Bečej Youth Association (BUM) bestämde sig för att starta en egen nyhetsportal där de skriver om sådant som inte publiceras i de lokala medierna.

2015-05-25

Makedonien: Protesterna kan bli slutet för Gruevski

Den 50 000 personer starka demonstrationen i Skopje är kulmen av den fördjupade politiska kris som landet befunnit sig i sedan socialdemokratiska ledamöter och journalister kastades ut med våld från parlamentet 2012.

2015-05-11

Serbien: Lokalt initiativ ska stoppa korruptionen

Roma Center for Democracy är en organisation som bland annat arbetar med att öka romers deltagande i demokratiska processer och förbättra deras möjligheter till försörjning.

2015-04-28

Idrott och politik hör ihop

Obetalda löner, barackboende på bygget och dålig arbetsmiljö. Det är vardagen för de som bygger VM-arenan i S:t Petersburg. Risken är att fotbolls-VM i Ryssland 2018 blir ännu ett lågvattenmärke för mänskliga rättigheter. Det är på tiden att idrottens makthavare tar sin del av ansvaret.

2015-03-30

Sverige kan säga ifrån

Politiska fångar och förtryck mot oppositionen fortsätter att vara politisk vardag i Belarus. Sverige kan vara det land som ifrågasätter presidentens deltagande på toppmötet i Riga.

2015-02-26

Serbien: Lika rättigheter för alla

I Kragujevac arbetar facket med projektet ”Mi smo jednaki” – ”Vi är lika” för att stärka kvinnors ställning på arbetsplatserna och i de fackliga organisationerna.

2015-02-18

Belarus: Nya möjligheter med internet

En delegation med unga socialdemokrater från Belarus har varit på besök i Sverige. Internet och sociala medier är ett viktigt vapen i deras kamp för demokratiska rättigheter.

2015-02-06

Makedonien: Oroväckande politisk utveckling

I Makedonien har den demokratiska utvecklingen tagit flera steg bakåt under nuvarande regering. Bland annat har regeringen genom påtryckningar nästan total kontroll över media.

2015-01-15

Bosnien och Hercegovina: Fler jobb är viktigast

Irma Maric är internationell sekreterare för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Bosnien och Hercegovina. Hon är 30 år och beskriver sin hemstad Sarajevo som multikulturell, där många olika typer av människor, religioner och kulturer blandas.

2015-01-07

Makedonien: Människor är rädda för att uttrycka åsikter

Stefan Bogoev är ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Makedonien. Han är 24 år, bor i huvudstaden Skopje och arbetar på att slutföra sina masterstudier i finansiell ekonomi. Som ordförande för ungdomsförbundet arbetar Stefan Bogoev ideellt, precis som alla andra som är aktiva inom det socialdemokratiska partiet. Partiet leder oppositionen mot den konservativt ledda koalitionsregeringen.

2014-12-15

Belarus: Hungerstrejk och facklig strid i Babrujsk

– Jag vet hur det är att utsättas för repression. Därför hungerstrejkade även jag. Barnboksbibliotekarien Svetlana Gritsenko gjorde något ovanligt när hon öppet agerade för traktorfabrikens avskedade arbetare.

2014-12-08

Västra Balkan: Djup kris för socialdemokratin

I Serbien och i Bosnien-Hercegovina har de socialdemokratiska partierna förlorat valen på ett spektakulärt sätt under 2014. Sammanbrottet är i det närmaste totalt. I Makedonien förlorade man det fjärde valet i rad.

2014-12-01

Bosnien-Hercegovina än mer splittrat efter valet?

Splittringen inom landet blir ännu värre av att inte heller politikerna vill ha ett land med gemensamma framtidsvisioner, skriver Palmecentrets Christina Bergman i Dagens Arena.

2014-11-26

Serbien: Folkrörelser ska förändra landet

Bojana Srebro, 24 år, kommer ursprungligen från Novi Sad i norra delen av Serbien men studerar sedan några år tillbaka rehabilitering med fokus på rörelsehindrade barn och vuxna i Serbiens huvudstad Belgrad. På sin fritid är hon engagerad i en av Palmecentrets serbiska partnerorganisationer: Group Let’s som bland annat arbetar med att öka ungas deltagande i samhället genom aktivism.

2014-11-21

Albanien: Vi kan arbeta för förändring

Det är kul att få träffa och lära sig av de unga som har mest engagemang och energi i hela Albanien. Det säger Albana Kulari som är engagerad i ungdomsorganisationen New Epoch Center i staden Feir.

2014-10-28

Serbien: Samarbete kräver tillit

Många unga lämnar Serbien på grund av landets höga arbetslöshet. För Miloš Savić var det ett viktigt skäl att stanna kvar. Nu arbetar han med fackliga och medborgerliga rättigheter på Palmecentrets partnerorganisation Center for Democracy Foundation (CDF).

2014-10-23

Västra Balkan: Nya röster i EU:s väntrum

– Efter de många krigen har Västra Balkan blivit lite bortglömt. Folk tror att det nu är lugnt och stabilt. Men tyvärr är det inte riktigt så, säger Christina Bergman, som samordnar Palmecentrets program för Västra Balkan.

2014-10-21

Västra Balkan: Samarbete för förändring

I Albanien och Kosovo är varannan kvinna och varannan ung människa arbetslös. Den utbredda arbetslösheten medför fattigdom och ett bristande inflytande i samhället. Tre av Palmecentrets samarbetspartners i Albanien och Kosovo har nyligen gått samman för att förändra situationen.

2014-10-10

Socialdemokraterna i Makedonien: Satsa på näringslivet

På väggen i Radmila Šekerinskas kontor hänger en tavla från 2005. Den visar hur hon klättrar uppför ett berg med en EU-flagga och årtalet 2010 på toppen. Året innan tavlan målades hade Makedonien ansökt om medlemskap i EU.

2014-09-22

Makedonien: Romers rättigheter måste stärkas

Šuto Orizari i Makedonien – Šutka i folkmun – är världens största romska stad. Det är också den enda stad i världen där både borgmästaren och majoriteten i stadsfullmäktige är romer, och där romani är officiellt språk. Här arbetar romska politiker och unga aktivister för lika rättigheter och de använder förhandlingarna med EU i sin kamp.

2014-09-17

Svensk modell förebild för serbisk fackförening

– Facket hade en mycket starkare ställning förr, då var det en ära att få vara med. I dag kallas man modig om man vågar vara aktiv, säger Radmila Jolić från metallfacket SSMS i staden Novi Sad i Serbien. Hon är en av deltagarna i ”Lokala fackliga förändringsledare” som är ett samarbetsprojekt mellan SSMS och IF Metall Östergötland.

2014-09-10

Ryssland: Författare hängs ut som förrädare

Författare och journalister förväntas stödja Putins politik. Allt annat definieras som förräderi av makten. Sverigeaktuelle Arkadij Babtjenko tror att ”allt går åt skogen” och ser framför sig ett stort krig i Europa. Den hyllade Ljudmila Ulitskaja säger att Ryssland som nation tappat allt förnuft och fotografen Victora Ivleva är chockad över hur publicering kan misstolkas.

2014-07-09

Belarus: Kampanj mot dödsstraff – när musik kan nå fler än politik

Belarus är det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff. Sedan 1997 har fler än 400 människor avrättats. Med risk för repressalier pågår musikprojekt för att stoppa avrättningarna. "Konst och musik kan vara mer effektivt än politiska paroller" säger juristen Marina Adamovitj.

2014-07-01

Ryssland: Oberoende fackföreningar hotas

I Ryssland blir situationen allt svårare för oberoende organisationer och fackförbund. Fackligt aktiva riskerar att utsättas för trakasserier och påtryckningar. En försvagad fackföreningsrörelse gynnar Putin, menar två aktivister inom den ryska fackföreningsrörelsen som är på tillfälligt besök i Stockholm. 

2014-06-25

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2014-05-14

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Ökade klyftor i kölvattnet av en ökad globalisering

Medverkande: Daniel Wolski och Charlotte Malmborg. Seminariet arrangerades av S-studenter i Malmö.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Så formades EU:s globala roll

Gunnar Lund, tidigare EU-ambassadör och minister med ansvar för finansmarknader.

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s fiskepolitik

Inger Näslund, expert på fiskefrågor, Världsnaturfonden:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll och folkrätten

Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU ur ett utifrånperspektiv

Raúl L. Cordenillo, chef för IDEA:s interregionala demokratiresurscenter:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll sett från Västsahara

Brahmin Dahane, människorättsaktivist från Västsahara:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Panelsamtal – vilka är utmaningarna för EU?

Göran Färm, europaparlamentariker (Soc & Dem) Marie Granlund, vide ordförande i riksdagens EU-nämnd (S) Lars Lindgren, ordförande Transport Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Arbetarrörelsens handlingsplan för EU:s globala roll

Jens Orback, generalsekreterare, Palmecentret Åsa Westlund, europaparlamentariker (S) Gabriel Wikström, ordförande SSU:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Europeiska fack skulle stärka arbetsrätten

- För att stärka de arbetsrättsliga villkoren inom EU krävs det att det bildas europeiska fackföreningar, snarare än de federationer som finns i dagsläget. Detta menar Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetarförbundet, som deltog i ett seminarium om EU och arbetslivets rättigheter under Palmedagen. Tommy Svensson, kommunikationschef för Arbetarrörelsens Tankesmedja, deltog också i samtalet som modererades av Helena Proos, oppositionsråd (S) i Enköping.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Papperslösa måste inkluderas – inte exkluderas

- Det fanns inga lagliga sätt att resa, och pengarna till smugglarna räckte inte för hela familjen. Sen räckte inte skälen för att få stanna i Sverige och nu verkar alla vägar lika stängda. När Elviras mamma städar svart är det inte för att komma undan skatt, utan för att det är enda möjligheten.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Haven riskerar att tömmas på fisk

- Man glömmer ofta bort att EU påverkar världen genom vad man gör internt.”Så inledde Åsa Westlund, socialdemokratisk europaparlamentariker, seminariet om EU och miljö, jordbruk och handel på Palmedagen i Uppsala. Deltog gjorde också Inger Näslund, expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF, och moderator var Pyry Niemi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Biståndet bör koncentreras till de fattigaste

Hur enad är EU:s biståndspolitik? Det blev en av de centrala frågeställningarna under Palmedagen som i år hölls i Uppsala. Europaparlamentarikern Göran Färm (S) och Peter Sörbom från EU-organet CONCORD deltog i seminariet om EU och utvecklingssamarbetet.

2010-12-06

Palmedagen 2010: Common Security: A Question of Global Solidarity

Inför Palmedagen, den 15 oktober, genomfördes ett rundabordssamtal på temat "Common Security: A Question of Global Solidarity" med en rad intressanta talare.

2010-11-26

Palmedagen 2010: En kärnvapenfri värld – är det möjligt?

Kärnvapen står idag i skuggan av klimatdebatten, men hotet har inte försvunnit. Av de 22400 kärnvapen som finns idag står cirka 2600 kärnvapen i högsta avfyringsberedskap och kan avfyras inom några minuter. Kärnvapen världen runt är redo att förinta världen inom en kvart. – Kärnvapen är det bortglömda hotet mot mänskligheten, säger Josefin Lind, Svenska läkare mot kärnvapen, och Emma Rosengren, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Ökad samsyn för modern definition av gemensam säkerhet

Det är maten vi äter och blommorna vi köper som bestämmer var vi befinner oss i världen. Med de orden ringade Utrikespolitiska Institutets (UI) nya chef Anna Jardfelt Melvin in den moderna synen på gemensam säkerhet under Palmedagens första pass.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Omvärldens bild av EU

Är EU gammalt, trött och impotent när det gäller mänskliga rättigheter? Eller en förebild för regionala organisationer i andra delar av världen? Det var två frågor på ett seminarium om hur omvärlden ser på EU under Palmedagen den 16 oktober.

2010-11-23

Palmedagen 2010: EU:s ansvar i världen

EU bör främst arbeta med att påverka sitt närområde, menade Urban Ahlin. Glöm inte att stärka demokratikämpar runt om i världen, sa Per Wirtén. ”It´s the economy, stupid”, ansåg Katrine Kielos. Palmedagens sista seminarium handlade om EU:s roll i världen från ett svenskt perspektiv.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Finansmarknaden som dominospel

Finanskrisen avslöjade på ett dramatiskt sätt finansmarknadernas makt över nationella ekonomier och människors ekonomiska trygghet. Finanssektorn är ett dominospel som alla länders ekonomier sårbara och instabila. Medvetenheten om det akuta behovet att få ett reformerat regelverk på plats finns hos världens makthavare.

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Bistånd bara en av flera faktorer för utveckling

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv och aids-epidemin i global fas

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Global Respekt - kampen för social rättvisa

2010-02-26

Palmedagarna 2004: EU:s grundlag – ny konstitution eller lapptäcke?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: USA-valet – mot ett nytt styre?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Iraks väg mot demokrati och mänskliga rättigheter

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Tjetjener – ett folk under förtryck

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Islamafobi - Västvärldens projektion

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv/aids - ett hot mot demokratin

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Palestinas framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Solidariteten och det gemensamma ansvaret

2010-02-26

Palmedagarna 2003: FN, fred och folkrätt

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Låt Olof Palmes idéarv leva vidare

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palmedagarnas inledning: Anna Lindh, Carin Jämtin och FN

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Efter 11/9, Afghanistan och Irak

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Gemensam säkerhet – inte pistoler under huvudkudden!

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Fackliga och mänskliga rättigheter i Sydostasien

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Hur stärker vi FN och Folkrätten?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palestina och Folkrätten – finns ännu en strimma hopp?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kurdernas rättigheter – hur hanteras frågan idag?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Demokratiutveckling på Filippinerna

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kvinnor viktiga för varaktig fred

2010-02-26

Palmedagarna 2002: En rättvis värld

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Rättvis och hållbar utveckling måste toppa dagordningen

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Global rättvisa – kampen måste föras på alla plan!

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Palmedagarna: Vi kan förändra världen!

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Inledning

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Lika - men olika inför lagen - om brott, polis och rättsväsende

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Stängda eller öppna arbetsplatser - om att få chansen på arbetsmarknaden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Diskriminering eller mångfald i arbetslivet - om världens bäst utbildade städarkår

2010-02-26

Palmedagarna 2001: En skola för andra eller för alla - om utanförskap i skolan

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Kultur och identitet - om kulturella skillnader och sociala förhållanden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Den svarte syndaren – om invandrarfrågor och media

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Delade samhällen - om boendesegregation och trångboddhet

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mäktiga och vanmakt - om hur utanförskap ska brytas

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Socialdemokratins tredje uppgift: Kampen mot diskriminering

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mindre segregation i välfärdsstat

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Efter nittiotalets sparår: Ministrar tror på ljusare framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Deltagarnas botemedel: Medvetenhet och välfärdspolitik

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Vi och utlänningarna - Olof Palme juldagen 1965

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Behövs en särskild integrationspolitik?

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Media som vapen i kampen för frihet

I september visade SVT filmen ”Burma VJ”, en hyllad dokumentär om videojournalisten Joshua. Tillsammans med ett flertal kollegor filmade Joshua från det stängda Burma under saffransrevolutionen 2007.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Vitryssland: Det är ungdomarna som har idéerna

Vitryssland är en diktatur. Landet styrs av diktatorn Alexander Lukasjenko. Men trots våld, trakasserier och fängslande av oppositionella, så fortsätter många att utmana regimen. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter samt Unga Örnar är två organisationer i Sverige som stödjer det vitryska folkets kamp.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Palmedagarna 2009 – från befrielse till frihet

När befrielsekampen övergår till demokrati krävs oftast ett helt nytt styre. Det är då det blir svårt, menade Lena Hjelm-Wallén, ordförande för Palmecentret, i inledningen av årets Palmedagar som hade temat ”Från befrielse till frihet” - hur ledare tar makten och hur de sedan fördelar den.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: SSU pressar moderpartiet i Västsaharafrågan

Det slog gnistor om debatten runt hur Socialdemokraterna bör agera i Västsaharafrågan. Sverige har i historien modigt stött stater i utsatta lägen, vad är skillnaden nu? undrade Jytte Guteland i SSU:s största utrikespolitiska hjärtefråga.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Svårt avgöra solidaritetens gränser

Sverige bör rannsaka sin hållning mot staters agerande efter befrielsekampen, var en åsikt som flera talare under Palmedagarna hade.- Vad hände med vår inre kompass för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter? frågade sig Rädda Barnens Elisabeth Dahlin.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Årets Palmedagar handlade om migration

Om cirka 15 år uppstår stora förändringar, och vi måste samverka inom EU. Vi kommer att få ett stort behov av invandrad arbetskraft, bland annat personal för att upprätthålla välfärden. Vår egen befolkning räcker inte längre till. Det är ett fenomen som vi känner från 50-, 60- och början av 70-talen då vi tog emot 100 000-tals invandrare till Sverige. Det sa Joakim Palme, chef för Institutet för framtidsstudier, under en paneldiskussion om "Migration - en överlevnadsfråga för vem?"

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmecentrets roll i en värld i rörelse

- Tal av Jens Orback vid Palmedagarna 2008.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmedagarna 2008

Den 18 och 19 oktober 2008 samlades över 350 deltagare, forskare och politiker i ABF-huset i Stockholm för att delta i Palmedagarna, en tvådagars konferens på temat migration.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Riktat bistånd och rättvisare handel påverkar migrationen

Krig, förföljelser och befolkningsstrukturer i andra länder orsakar migration. Men vi själva påverkar migrationen genom färre handelshinder och riktat bistånd. Och kan vi inte genom ordnade former sköta arbetskraftsinvandringen till Sverige kan främlingsfientligheten öka, menade Lena Hjelm-Wallén och Joakim Palme under Palmedagarna i Stockholm den 18, 19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Han saknar fackets engagemang

Det är dags att fler invandrare inom offentlig sektor hamnar på mellan- och chefspositioner. Det uttryckte Dario Espiga, kommunalråd i Göteborg i ett samtal under Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Sanning och myter om migration

– Att migranter skulle vara en belastning för mottagarlandet, eller parasiter som Sverigedemokraterna säger är nonsens och lögn. De är en synnerligen lönsam affär för mottagarländerna. Migranters samlade produktionsvärde i världen är 2 700 miljarder dollar om året. Det sa före detta migrationsminister Jan O Karlsson under Palmedagarna i Stockholm den 18,19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Fackliga rättigheter och migration

Under debatten om fackliga rättigheter och det filippinska exemplet ställde författaren Anna-Lena Lodenius efter Josua Matas presentation frågan till Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall, om främlingsfientlighet även i Sverige stoppat facket från att ta sig an migrantarbetare.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vård åt papperslösa - dilemma för vårdpersonal

- Dessa människor är utestängda från vården. De borde ha samma rättigheter som övriga medborgare, konstaterar Helena Ganslandt, läkare på Björnstigens vårdcentral som även ger vård åt papperslösa i Röda Korsets regi.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Folkomröstning eller väpnad kamp?

Ultimatum från Afrikas sista koloni till FN: – Låt oss som ett folk få rätten att säga vår mening. Låt oss få vår folkomröstning. Om denna inte genomförs, kommer våra ungdomar inte att acceptera att leva som vi levt de senaste 33 åren. De vill ha sin frihet. Får de inte den, kommer de att betala det slutliga priset – att kämpa in i döden för friheten.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: När blir man svensk?

Migrationen från u-länder ökar världen över. En tredjedel av emigranterna är mellan 18 och 24 år. Under seminariet Migration och ungdomar – vinna och försvinna diskuterades bland annat de identitetsproblem i Sverige, som uppstår när invandrarungdomar betraktas som främlingar.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Samhällets nya A och B-lag

– För 45 kronor i timmen kan vi låta en polsk byggjobbare renovera vårt kök. Det är billigt för oss konsumenter, men är det okej? undrade Byggnads Christer Wälivaara vid seminariet Byggare, bönder och Bandidos.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Från ett helvete till ett annat

Burmesiska immigrantarbetares verklighet i Thailand. – Hon får sova i ett hörn på golvet bredvid hunden. Men å andra sidan får hon en dag ledigt i månaden och oftast lön. Det här är det bästa arbete min burmesiska vän har haft på länge, berättar Jenny Hedström från S-kvinnor Hallsberg.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Nya möjligheter för immigranter

”Sverige skall inte plocka in arbetskraft utifrån förrän alla här inne har fått jobb”. Det sa dåvarande statsministern Göran Persson år 2003. – Det kan verka logiskt men det håller inte för utvecklingen, säger Magdalena Streijffert (s) riksdagsledamot på seminariet Arbetskraftsinvandring – wild card vs blue card?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Asylreformen nödvändig, men inte fullkomlig

– De långa handläggningstiderna är inte bara ett problem för hela asylprocessen, utan också ett stort svek mot de asylsökande. Det säger Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje, under seminariet Två år efter asylreformen – vad är ett krig?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vilket är mitt ansvar?

- Vi har haft vårdcentraler för papperslösa i över tio år, men vi har inte vågat diskutera arbetskraftsinvandring. Det sade riksdagsledamoten Veronica Palm i den debatt som sammanfattade Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm. I centrum stod även de papperslösas situation.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Röster från Palmedagarna

Under två dagar samlades representanter från Palmecentrets medlemsorganisationer i Karlstad till en tvådagarskonferans på temat fred och försoning. Vi pratade med några av deltagarna för att höra efter vilka intryck de hade av Palmedagarna 2007.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Palestinierna förnekas rättigheter

- Palestinierna förnekas sina grundläggande rättigheter på livets alla områden. Det är oförlåtligt att ett land som Israel, med sin historia, diskriminerar ett annat folk på det här viset. Det sa Susan Nathan, författare till boken "Ett annat Israel", när hon talade under Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Fred handlar inte om att släta över

– Vill man uppnå varaktig fred handlar det inte om att släta över det som varit. Då måste du öppna upp och gå igenom ett plågsamt händelseförlopp. Det sa Hlengiwe Mkhize, tidigare medlem i den Sydafrikanska Sannings- och försoningskommissionen, när hon talade om försoningsprocesser under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Det man ser med egna ögon det stannar i hjärtat

– Vi kommer aldrig nå en fred i Israel om hela Gazas befolkning spärras in, utan vatten, utan el och utan matleveranser. Det sa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin när hon talade vid Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Fel att bojkotta Hamas

– Det är fel att bojkotta Hamas i de kommande fredssamtalen. Palestinska folket röstade fram Hamas, det internationella samfundet måste erkänna det och inleda samtal. Det sa Fatahmedlemmen Tamer Abu Nejem när han och Ahmad Jaradat från Hamas träffades för ett samtal under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Margot Wallström - EU en politisk arena

- Våga se EU som en politisk arena! Det var vice ordföranden i EU-kommissionen Margot Wallströms inte alltför överraskande budskap under Palmedagarnas seminarium om en politik för fred och försoning.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Likgiltighet det största hotet

– Fredsprocessen hotas numera inte bara av våldet. Utan också av en likgiltighet som breder ut sig bland människor. Det sa Gadi Baltiansky, generaldirektör för Genève-initiativet Israel när han och palestinske kollegan Nidal Fugah möttes under Palmedagarna för ett samtal om förutsättningarna för fred i Mellanöstern.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Solidaritet och Afrika

– Palmecentret spelar en stor roll i att återskapa solidaritetsbanden och Mona Sahlin har sagt att ”vi ska återknyta till Afrika”. Det sade Birgitta Silén, biståndschef på Palmecentret, under seminariet Sydafrika - Uppdrag Solidaritet, kampen mot apartheid.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Trafficking i Europa

– Nu får du väl ändå ta och ge dig. Det svaret fick EU-parlamentarikern Inger Segelström när hon i direktsänd morgon-tv inför fotbolls-VM 2006 berättade att containtrar skulle användas för att fyllas med kvinnor som besökare kunde köpa sexuella tjänster av. Under Palmedagarna i Karlstad berättar Inger Segelström problemen med världens barn- och kvinnohandel.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Acehprovinsens väg mot självständighet

– Tsunamin avslöjade Aceh för världen. Det sade Bakthiar Abdullah, GAM-talesmann, som under Palmedagarnas första dag i Karlstad kom för att tala om landets väg mot självständighet.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Bosnien och Hercegovina – tolv år efter kriget

Tolv år efter freden i Bosnien och Hercegovina finns det fortfarande politiska utmaningar för Västra Balkans framtid. Landet är ett djupt delat med stora etniska och religiösa skillnader samt att landet är trespråkigt. Nina Karadjinovic, koordinator för Forum of Women of SDP BIH (Bosnien och Hercegovinas Socialdemokratiska parti) tror att det finns hopp för Västra Balkan.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: ”Vi har inget val. Vi måste fortsätta”

– Vi har inget val. Vi måste fortsätta. Vi har inte uppnått det vi vill ha, trots att vi har betalat priset. Det sade Aung Moe Zaw, ledare för Burmas socialdemokratiska parti, under ett seminarium om Burma på Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: United Youth - Från Botkyrka till Palestina

- Allt är bara skit i Alby, men det regnar i alla fall inte bomber. Så kan ungdomarna i Alby tycka, sa Johan Wennerstrand, kulturansvarig vid ABF Botkyrka-Salem, när han tillsammans med fritidsgårdsföreståndaren Fuat Nuan, besökte Palmedagarna i Karlstad med sitt projekt United Youth.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Freden – för värdefull för politiker

– Freden är för värdefull för att helt överlåtas åt politikerna. Våra mål går bortom att skriva på ett nytt fredsavtal. Det handlar egentligen om att skapa en ny kultur som ger resonans över hela världen. Samarbete är huvudidén. Det sa Yael Patir, från Perez Center for Peace när hon under Palmedagarna berättade om ”Palestinian Israeli Peace NGO Forum”, ett två år gammalt samarbetet mellan ideella fredsorganisationer i Israel och Palestina.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Inomstatliga konflikter ändrar karaktär

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, startades av svenska regeringen som leddes av Tage Erlander 1966 för att manifestera det faktum att Sverige levt världsunika 150 år sammanhängande i fred. Sipri, med en stab på 55 anställda, som ifjol hade sitt 40 års jubileum har sedan starten varit ett internationellt institut som samlat forskare från hela världen, berättar Sipris nye amerikanske chef Bates Gill inför Palmedagarna i Karlstad bara två veckor efter att han tillträtt sin post.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Jobben, facken och företagen

För fackföreningsrörelsen är globaliseringen inte ett hot utan någonting som ska bejakas. Samtidigt måste facket verka för en globalisering där mänskliga rättigheter hela tiden står i fokus. Det ansåg LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin som diskuterade globaliseringens konsekvenser tillsammans med Byggnads ordförande Hans Tilly och Sandviks vd Lars Pettersson.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Sverige i världen och världen i Sverige

Vi måste bry oss om världen utanför Verona, sade Shakespeare. För Jan Eliasson, före detta utrikesminister, är det självklart att Sverige är en del av världen – precis som världen är en del av Sverige.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Har du chattat med din granne?

Vi rör oss alltmer obehindrat mellan att vara off line och on line. Men vi är inte lika öppna i vår närmiljö som vi tycks vara på nätet. Hur påverkas vårt beteende av den interaktiva världen på webben? Är det rentav läge att tillsätta en communityminister?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Islams många ansikten i en globaliserad värld

Det finns inte en sanning, en enda bild av islam. Trots det måste Pernilla Ouis inleda varje samtal med att ta avstånd från de extrema tolkningarna av religionen. – Det är en banal sak egentligen, för det är klart det finns många olika tolkningar i en religion, men ändå måste det alltid sägas, att jag inte är som ”de”. Det känns som ett nederlag att behöva börja så.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Migration, människor och möjligheter

Allt fler migranter i världen är kvinnor. Och allt fler ansvarar för familjens försörjning. Att hindra dessa kvinnor från att röra sig över gränser i jakten på jobb är varken möjligt eller önskvärt, sade före detta migrationsminister Jan O Karlsson.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Världen blir bättre – och sämre

I en globaliserad värld går det inte längre att dela in länder i rika och fattiga, utvecklade och outvecklade. I själva verket är läget i världen på många håll betydligt bättre än vad man kanske tror – samtidigt som utvecklingen i stora delar av Afrika går åt fel håll. Det förklarade Staffan Landin, som med statistikens hjälp tog med publiken på en global resa.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Varaktig fred i Mellanöstern

-Den Israel-arabiska konflikten är bara två år yngre än FN. Konflikten har haft många bakslag, men vissa framsteg har ändå gjorts. Så inledde Palmecentrets generalsekreterare Viola Furubjelke seminariet om konflikten i Mellanöstern under Palmedagarna.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Socialt entreprenörskap

Under senare år har begreppet socialt entreprenörskap vuxit fram. Vilka fördelar finns med företagsformen, och hur kan idéer och verksamheter drivas bättre med dess hjälp? Vilka hinder finns för att starta sociala företag, och hur får man kunskapen att räcka till i ett marginaliserat samhälle?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Ung i El Salvador

Under Palmedagarna besökte sex stycken el salvadoranska ungdomar Gävle för att prata om hur deras situation ser ut idag. Seminariet leddes av José Ortiz, projektledare för projektet ”ungdom till ungdom” som drivs av organisationen Fundahmer, och Lars Bäckius, ombudsman för ABF Gästrikebygden.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Världens största samtal

- Rättvisa måste diskuteras på en global nivå. För att förstå världen som den ser ut idag måste vi ställa frågor om globaliseringen, sa Kent Werne, projektledare vid ABF-förbundet berättade om World Social Forum – världens största samtal - under Palmedagarna.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Öst är öst och väst är väst, men i en global värld måste de mötas

─ Brytningar mellan religion och politik har blivit alltmer vanligt. För ungefär ett år sedan publicerade den danska tidningen Jyllands-Posten karikatyrbilder på Profeten Muhammed. Detta ledde till demonstrationer i Danmark och senare även att ambassader brändes på vissa håll. Detta är bara ett exempel på ett nytt och ökat samspel mellan religionen och politiken.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Letter i Vaxholm och kineser i Älvkarleby

I den så kallade Vaxholmskonflikten upphandlade Vaxholm Söderfjärdsskolan. Laval, ett lettiskt diverseföretag, fick kontraktet, men byggandet hann knappt komma igång innan man hamnade i en fejd med den svenska fackföreningsrörelsen.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Burma - den eviga diktaturen?

Burma är ett stort land med rikliga naturtillgångar och var en gång Sydostasiens största imperium. Men under den nuvarande regimens förtryck saknar befolkningen mänskliga rättigheter och är fattigare än någonsin. Militärjuntan som styrt landet sedan en militärkupp 1962 har slagit ned allt motstånd. Ändå finns det många som är hoppfulla och tror på demokrati.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Invigning av Palmedagarna

Lördagen den 24 september 2005 invigdes årets upplaga av Palmedagarna. Denna gång ägde de rum på Aros Congress Center i Västerås. Dagen inleddes av trubaduren Staffan Lindberg som sjöng och berättade anekdoter.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Minoriteternas rättigheter

Romer är den mest utsatta och diskriminerade befolkningsgruppen i Europa. De lever ofta i fattigdom och är avskilda från andra i samhället. Romerna i Västra Balkan är mycket fattiga, lever i slumområden och saknar tillgång till skola och hälsovård.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Lev som du lär!

Alice Bah Kuhnke avslutade 2005 års upplaga av Palmedagarna genom att ge deltagarna en ordentlig tankeställare. Alice trollband publiken, och att försöka förklara hennes engagemang och glöd i text är en omöjlighet!

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Uppdrag: Bevaka mänskliga rättigheter

Trots att de mänskliga rättigheterna är en självklarhet för de flesta människor i Sverige sker kränkningar av dem dag; på arbetsplatser och i offentliga rum.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Framgång med fackligt projekt i Bosnien

Sedan tre år tillbaka har Östergötlands LO-distrikt och ABF drivit ett fackligt projekt i Bosnien–Hercegovina. Med hjälp av den traditionella studiecirkel-metoden har de tillsammans försökt förmedla hur man jobbar med fackliga frågor i Sverige, som man hoppas ska leda till ökat fackligt arbete i Bosnien.

2001-11-01

Palmedagarna 2001: Angrepp mot segregation och utanförskap!

Till toppen av sidan