Skriv ut
2018-04-24

Mexiko: Hushållsarbetare kräver bättre villkor

I Mexiko finns det över 2 miljoner hushållsarbetare. De flesta, men långtifrån alla, är kvinnor. Villkoren har ofta varit dåliga, hushållsarbetarna saknar rättigheter på jobbet och social trygghet. Men situationen börjar bli bättre efter att hushållsarbetarna i Mexiko organiserat sig.

2017-10-12

Facklig kampanjdag för bättre arbetsvillkor

I lördags – den 7 oktober – firades den internationella dagen för bra arbetsvillkor (World Day for Decent Work), med demonstrationer och möten.

2017-09-19

Latinamerika: Facket försvarar välfärden

På många håll i Latinamerika sker just nu nerskärningar och privatiseringar av välfärdssystemen. Den regionala fackföreningsrörelsen försöker organisera sig för att försvara den offentliga välfärden.

2016-08-22

Brasilien: Kampen om demokratin fortsätter efter OS

En elit som inte lyckats få stöd genom demokratiska val har tagit över makten i Brasilien.

2015-06-22

Bolivia: Förändringarnas vindar blåser

Förändringarnas vindar blåser i Bolivia. De kommer från landets högplatå, där Evaliz Morales och hennes mor Fransisca Alvarado Pinto har varit politiskt aktiva sedan många år. Fransisca blev en central figur i landets folkbildningsrörelse, efter att själv ha rymt hemifrån för att studera. Evaliz är uppvuxen i navet av ursprungsfolkets reformarbete. Nu arbetar mor och dotter för ett mer demokratiskt Bolivia.

2014-12-18

Facket på plats vid klimatförhandlingar

I samband med klimattoppmötet i Lima lyfte den fackliga rörelsen bland annat fram social trygghet, sysselsättning och behovet av en demokratisk kontroll över energin.

2013-09-11

Pinochet igår, Lukasjenka i dag

40 år har gått sedan militärkuppen i Chile. Då intog Pinochet och hans mannar Santiago med våld, avsatte president Allende och gjorde landets nationalstadion till tortyr- och avrättningsläger. Partier och fackföreningar förbjöds och sträng censur infördes. Tusentals människor mördades, ”försvann” och torterades.

2012-12-19

Seminarier om relationen Chile-Sverige under 2013

Den elfte september 2013 infaller 40-årsdagen för militärkuppen i Santiago och störtandet av den demokratiska regeringen i Chile. Pinochets diktatur innebar tortyr, mord och försvinnanden, ett förtryck som tvingade många chilenare att fly landet till bland annat Sverige.

2012-11-30

ABF har fått ett syskon i Bolivia

En motsvarighet till ABF-förbundet i Sverige bildades i oktober i Bolivia - nästan exakt samtidigt som ABF firade 100 år. Organisationen heter Asociación Boliviana por la Educación y Cultura, ABEC. Den bildades av fem lokala eller regionala folkbildningsorganisationer i Bolivia. Åke Söderman, ombudsman på ABF Gävleborg, som var med vid bildandet, beskriver i en artikel denna historiska händelse.

2012-10-12

Ny folkrörelse för fred i Colombia

Den interna väpnade konflikten mellan vänstergerillor och den colombianska staten har pågått sedan sextiotalets mitt. Colombia är ett av de länder i världen som har flest internflyktingar och är ett av de farligaste länderna att vara fackföreningsaktiv i. Nyligen inleddes en fredsprocess mellan staten och Farc-gerillan och med anledning av det ordnade Latinamerikagrupperna ett frukostseminarium på solidaritetshuset i Stockholm.

2012-08-06

I San Miguel skapar kvinnor trygghet genom arbete

Palmecentrets medlemsorganisation ABF driver projekt kring folkbildning i sex orter i Bolivia. ABF:s partner Asociación Boliviana para la Cultura (ABC) håller i studiecirklar, ordnar kurser och kulturfestivaler. Många studiegrupper som ABC organiserar har handarbetet som gemensam nämnare.

2012-05-02

Latinamerika: Samarbete för trygga socialförsäkringar

Nu inleder svenska LO ett samarbete med TUCA, fackföreningsrörelsens samarbetsorgan för den amerikanska kontinenten, för att förbättra socialförsäkringssystemen i Latinamerika. Samarbetet, som stöds av Palmecentret, handlar om utbildning i fem länder och lobbyarbete i internationella arbetsorganisationen ILO för att förhindra att en socialförsäkring som ska omfatta alla inte innebär försämringar för anställda som i dag har en socialförsäkring.

2010-10-26

Analys: Inför andra valomgången i Brasilien

Den sista oktober genomförs den andra omgången av valet i Brasilien. Palmecentrets Latinamerikahandläggare Mikael Näve Ljunggren analyserar situationen.

2010-06-09

Colombia - världens farligaste land för fackligt aktiva

Colombia är världens farligaste land att vara fackligt aktiv i. Förra året mördades 48 fackliga aktivister i landet. Det framgår av Internationella Fackliga Samorganisationens årliga rapport över kränkningar av fackliga rättigheter världen över, som presenterades i mitten av juni. Sammanlagt mördades 101 fackligt aktiva i hela världen under 2009.

2010-03-26

Kvinnokollektivet i PDA

- Jag är inte rädd längre, när jag vill säga något så ber jag om ordet utan att tveka. Ana Maria Cuellar Cubillos är 55 år. Hon kommer från staden la Hormiga, centralort i departementet Putumayo, Colombia. Vi sätter oss ner i anslutning till den nationella konferens som PDA: s kvinnokollektiv anordnar i Bogotá.

2010-03-10

Solidaritet med Chile

Med anledning av jordbävningen den 28 februari i år vill Olof Palmes Internationella Center uttrycka sin stora medkänsla och solidaritet med de chilenska familjer och kamrater som drabbats.

2010-02-04

Det omöjliga existerar inte!

Sylvia och Vilma arbetar för ett öppnare, mer demokratiskt och rättvist Brasilien genom barn- och ungdomsorganisationen Mirim-Brasil. - Det häftigaste är att se hur människors självkänsla växer, säger Sylvia Siqueira Campos, som är ordförande i föreningen.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Latinamerikas snåriga väg mot demokrati

Några av Latinamerikas främsta vänsterpolitiker samlades i Z-salen på ABF-huset under Palmedagarna. Samtalsledarare var Carin Runesson, socialdemokratisk ledamot i Utrikesutskottet.

2008-04-18

Pierre Schori om förändringar på Kuba

Pierre Schori intervjuas om sin syn på Kuba av Palmecentrets Gunnar Lassinantti.

2008-02-12

Inkludering, deltagande och transparens

- Över 1800 personer deltog aktivt i utformningen av det politiska program vi gick till val på. De var såväl partimedlemmar som representanter från sociala rörelser. Ledorden för processen har varit inkludering, deltagande och transparens. Det berättade Hermes Binner, nyvald socialistisk guvernör för provinsen Santa Fé i Argentina, under ett samtal med en delegation från Palmecentret som i början av november förra året fick möjligheten att träffa honom i hans kontor i Rosario.

2007-12-13

Rosario – en ovanlig stad

Rosario är med sin dryga miljon invånare Argentinas tredje största stad och på många sätt en banbrytande sådan. Partido Socialistas snart 18 år långa maktinnehav i staden har satt sina spår, inte minst vad gäller ett institutionaliserat och för regionen mycket progressivt arbete inom genus och HBT frågor. Palmecentrets partistödsgrupp har genom sitt utbildningssamarbete med Partido Socialista haft möjligheten att bidra till och samtidigt verka i det politiskt gynnsamma klimat som råder i staden.

2007-11-30

Argentina – skarpa kontraster

– Mitt kanske starkaste intryck av Argentina är de enorma kontrasterna. Från koncentrationen av välstånd och rikedom i centrala Buenos Aires till den stora fattigdomen och sociala fragmenteringen som präglar områden i utkanterna av staden, som La Matanza. Rent politiskt har det också varit mycket givande med allt från lunchmöten i den argentinska senaten med socialistiska parlamentariker och partiets ordförande till besök av Partido Socialistas distriktslokaler i Rosario.

2007-09-13

Lula: Etanol lösning på Afrikas fattigdom

- Vi är inte bara här för att sälja alkohol till Europa, utan vi vill sprida den revolution som vi startade för tre decennier sedan, sa Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva vid ett seminarium på World Trade Center under ett statsbesök i Stockholm den 11-12 september.

2007-09-03

Lula talade på PTs kongress i Sao Paulo

Igår söndag den 2 september avslutade Lulas PT, Partido do Trabalhadores, sin tredje kongress i Sao Paulo. Kongressen blev ett viktigt avstamp inför nästa års lokalval och framför allt inför presidentvalet 2010. Lula avgår då efter att ha suttit sina två perioder.

2007-01-15

Dödshot under avtalsförhandlingar

När gruvarbetarna i norra Colombia försöker nå ett nytt avtal innebär det inte enbart tuffa förhandlingar med arbetsgivarna. Flera av de fackligt aktiva utsätts också för dödshot för sitt arbete.

2006-03-24

Det röda Latinamerika – En framtida gemenskap?

Under det senaste året har den politiska kartan i Sydamerika skiftat färg. Från att vara ett lapptäcke av olika politiska färger så har Latinamerika i takt med vänsterns framgångar blivit allt rödare. Förutsättningarna att bedriva en progressiv vänsterpolitik har aldrig varit bättre. Men är det verkligen en homogen demokratisk vänster som växer fram?

2006-02-23

Haiti: Valet ett steg i rätt riktning

Haiti är det fattigaste landet i hela den västra hemisfären, och fattigdomen kan på många sätt jämföras med den i Afrika söder om Sahara. Det går inte heller att diskutera Haiti utan att nämna MR-situationen eftersom den under lång tid varit mycket kritisk. Landet har historiskt genomlidit systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna. De senaste fem åren har varit väldigt turbulenta. Den 7 februari, efter fyra uppskjutna val, gick folket till vallokalerna med förhoppningar om en bättre framtid.

2006-02-21

Svar angående Kubaarrangemang

Palmecentret har under den senaste tiden mottagit många mejl och brev angående det arrangemang om Kuba som ägde rum den 6-7 februari Stockholm. Palmecentret var en av arrangörerna. Det är uppenbart att det har spridits osanningar angående detta evenemang som vi kraftfullt vill dementera.

2005-10-20

Kuba inifrån – ny bok

Det finns de som vågar tala om demokrati och kritisera regimen även när systemet inte tillåter avvikelser. De vet att de kommer att bli spionerade på, trakasserade, förmodligen fängslade. De vet att deras familjer kommer att vara rädda, att deras barn kanske blir utan vänner i skolan. De vet att de får offra omänskligt mycket, bara för att få uttrycka en åsikt. Ändå väljer de att tala.

Till toppen av sidan