Skriv ut
2019-10-11

Stoppa invasionen - stöd ett demokratiskt och fredligt Turkiet!

Olof Palmes Internationella Center kräver stopp för Turkiets invasion av norra Syrien. Palmecentret ger konkret stöd till rörelser i Turkiet som verkar för ett demokratiskt och fredligt Turkiet, och till stöd för syriska flyktingar. Vi behöver ditt stöd för att öka våra insatser. Swish: 1232406072

2019-10-07

Kommentar: Turkisk offensiv i norra Syrien

Turkiet har i flera dagar signalerat att de snart kommer att gå in i norra Syrien. USA har i natt meddelat att Turkiet snart kommer att gå in i norra Syrien samt att Turkiet nu kommer att ansvara för alla IS-krigare som har tagits tillfånga under de senaste två åren.

2018-12-17

Israels mur hindrar Haya och Ayham att leva fritt

Inför julen vill Palmecentret uppmärksamma situationen för de barn som lever i Jesus födelsestad Betlehem i dag. Deras och andra palestinska barns frihet vidgas något av insatser från flera organisationer inom svensk arbetarrörelse.

2018-12-04

Ayham, 11 år: Karate har gjort mig motiverad och medveten

En stor del av Betlehems befolkning lever i trångbodda flyktingläger. Dheisheh etablerades 1949 i centrala Betlehem för att rymma 3 000 flyktingar. I dag lever cirka 15 000 människor där.

2018-11-30

Rätten att leva i fred

Julen börjar närma sig, en tid på året då många riktar en extra tanke till ett barn som kom till världen i Mellanöstern för drygt 2000 år sedan.

2018-11-12

Turkiet är på väg mot en avgrund

En oppositionsledare och en röst för fred och demokrati i Turkiet arresteras i sitt hem. Åtalen lindas in i den turkiska terrorlagstiftningen och Selahattin Demirtas riskerar 142 år i fängelse för kampen att ingen ska diskrimineras utifrån kön, etnicitet, tro, sexuell läggning eller språk, skriver Helin Sahin.

2018-10-18

Högernationalismen i Israel ökar polariseringen

Som vänner till Israel är vi djupt bekymrade över i vilken riktning landet håller på att utvecklas. Samtidigt förgiftas samhällsklimatet av tonläget i debatten, skriver Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén, Jan Eliasson, Pierre Schori och Anna Sundström.

2018-08-09

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck

Saudiarabien har utvisat Kanadas ambassadör, stoppat nya affärskontrakt och ställt in flyg till Kanada – för att Kanadas utrikesminister vädjade om frihet för regimkritiker. EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström.

2018-06-27

Palestina: Att få barn att sätta ord på sina känslor

Ett ockuperat land och ett samhälle genomsyrat av våld och hot. Men där ljuset kommer i form av ord. Ord som sätts på känslor kring trauman, stress och rädsla. Organisationen Al-Marfas arbete för barnen på Västbanken ger dem självkänslan tillbaka.

2018-05-31

Eren Keskin får Anna Lindh-priset

Människorättskämpen Eren Keskin från Turkiet har utsetts till årets mottagare av Anna Lindh-priset. Hennes arbete med att hjälpa våldsutsatta kvinnor, HBTQ-personer och andra förtryckta upphör aldrig trots att Keskin förföljs som oppositionell i Erdogans Turkiet.

2018-05-17

Omvärlden måste reagera

Så många gånger har vi fördömt Israels övervåld, så många gånger har vi förfasats över Gazabornas umbäranden och krävt att blockaden mot Gaza ska upphöra. Så många gånger att orden nu känns ihåliga och platta. Men siffrorna talar sitt tydliga språk.

2018-04-16

Palestina: Projektet som förändrar hela livet

När kvinnor i ett samhälle med konservativa värderingar kommer samman och får chans att utvecklas händer det saker. I gruppen av kvinnor i den palestinska staden Hebron ska flera ställa upp som kandidater i lokalvalen, en har fått ett bra jobb och ytterligare en har bestämt sig för att ta det stora steget och lämna ett destruktivt äktenskap. Det är ett projekt som på riktigt förändrar livet för kvinnor i Palestina.

2018-03-27

Turkiet: Efter kursen vågar jag fråga

– Kursen stärkte mitt självförtroende. Jag fick syn på mig själv. Det säger 25-årige Turgay Dogan, en av deltagarna vid the Other School of Politics som Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discrimination (ZDA) arrangerade för unga romer förra sommaren.

2018-03-19

Palmecentret fördömer Turkiets invasion av Afrin

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över centrala Afrin och tvingats tiotusentals människor på flykt. Enligt uppgift har minst 280 civila dödats. 

2018-03-13

När bistånd är som bäst

En del av en feministisk biståndspolitik måste vara att på olika sätt få tjejer att känna att de har rätt att bestämma över sina egna liv, skriver Otto Widmark.

2018-02-22

Palestina: Motarbetad förening förändrar ungdomars liv

I normala fall borde polisen vara glad när ungdomar finner engagerande fritidsaktiviteter, och håller sig borta från kriminalitet och droger. Men i östra Jerusalem gör polis och myndigheter vad de kan för att sabotera för de palestinska ungdomarnas förening.

2018-02-02

Turkiet: ”Vi behöver fler romska opinionsbildare”

– Vi planterar ett frö. Det kan vara för tidigt att skörda nu, men om tio år eller så kommer vi att ha resultat, säger Elmas Arus, ordförande för Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discimination (ZDA) och initiativtagare till en specialutbildning för unga romer som arrangerades förra sommaren.

2018-01-24

Nytt år och nya förhoppningar

Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål. Beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte fördömt Turkiets orättfärdiga agerande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2018-01-23

Stoppa attackerna mot Afrin!

I helgen inledde Turkiet en attack mot det kurdkontrollerade Afrin. Striderna som intensifierades under måndagen har krävt flertalet civila offer enligt Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

2017-12-18

Anna Sundström: Jerusalem skulle kunna vara en fredens stad

Nu när julen närmar sig är det många som tänker lite extra på en judisk flyktingpojke som föddes i Mellanöstern för ungefär 2000 år sedan. Utvecklingen i Israel och Palestina har under senare år hamnat lite i skuggan av kriget i Syrien. Men konflikten har fortfarande inte fått någon lösning och emellanåt dyker den upp i nyhetsflödet.

2017-12-08

Palestina: Trumps beslut väcker ilska

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker starka känslor i Palestina.

2017-11-20

Turkiet: Kvinnor befriar kvinnor med lagens hjälp

Palmecentrets Helin Sahin skriver om mötet med N.C, en kurdisk flicka som våldtogs och såldes under flera månaders tid och den organisation som gav henne upprättelse.

2017-11-07

Facklig organisering i Palestina

DWRC grundades 1993 på initiativ av palestinska arbetare. Centret utbildar fackligt aktiva och stöttar fackföreningar på olika sätt.

2017-10-16

Alla måste kompromissa om Syrien ska bli helt

I Syrien talas det allt mindre om regimskifte och allt mer om dialog. Om en försoningsprocess ska bli möjlig måste alla parter vara beredda att kompromissa, skriver Danielle Barsoum Malki.

2017-05-23

Tunisien – ett ljus i mörkret

LO:s systerorganisation i Tunisien Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT) var en del av ”kvartetten” som belönades med Nobels fredspris 2015. De fick priset för att de bidragit till att förhandla fram en konstitution för Tunisien som baserades på grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati.

2017-05-10

Debatt bland unga förändrar Palestina

Hanin Othnani, Dalia Alahmad och Dujana Abu Alrab är överens. Projektet Palestinian Debate Program har fått dem att förstå att kvinnor och män kan agera tillsammans för att förändra samhället. Alla tre är i dryga 20-årsåldern och pluggar på universitetet eller har just avslutat sina studier.

2017-05-08

Kurdernas vägval viktigt för Turkiet

Kommer kurderna att välja den progressiva rörelsens demokratiska kamp för sitt motstånd efter folkomröstningen i Turkiet? Nu utformas oppositionens strategier, vägvalen är viktiga, skriver Palmecentrets Helin Sahin.

2017-04-20

Västsahara: Snart är tålamodet slut

Det finns en gräns för lojalitet och tålamod. Om inget händer snart är risken stor att västsahariska ungdomar radikaliseras och ansluter sig till extrema grupper. Det säger allt fler i dag i de västsahariska flyktinglägren.

2017-04-13

Turkiet: Livstids fängelse hotar känd människorättsadvokat

Militärens försök till kupp i Turkiet sommaren 2016 misslyckades. Sedan dess har president Recep Tayyip Erdoğan förföljt akademiker, journalister, politiker och människorättsaktivister som inte vill underkasta sig regimens kontroll.

2017-03-30

Syrien: Utbildning för återuppbyggnad

Konflikten i Syrien är en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid med nära tolv miljoner människor som har flytt sina hem, hälften av dem barn. Cirka fem miljoner har flytt till grannländerna och ungefär en miljon har tagit sig till Europa. Hundratusentals människor har mist livet. Men mitt i mörkret finns ljusglimtar – förändringar sker, särskilt på lokal nivå och det civila engagemanget är stort.

2017-01-16

En glimt av hopp i Syrien

Nu samlas oppositionen och regeringen i Syrien för att återuppta fredssamtalen. Den militära obalansen kan resultera i att de väpnade striderna ersätts av diplomati, skriver Palmecentrets handläggare Danielle Barsoum Malki i en krönika i Dagens Arena.

2016-12-21

Västsahara: Utbildning om faran med missbruk

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet och de västsaharier som bor kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land.

2016-12-15

Makedonien: Folket har besegrat regimen

Det är oklart vem som bildar ny regering i Makedonien, men valet var en framgång för socialdemokratiska SDSM.

2016-12-09

Palestina: Kritik mot arresteringar av unga aktivister

Ett närmande mellan Hamas och Fatah och allmänna val för första gången på drygt tio år kan bli resultatet av Fatahs nyligen avslutade kongress i Palestina. Men omvalde ledaren Abbas kritiseras av Anders Österberg efter att unga Fatahkritiker har arresterats. – Vi stödjer Palestinas rätt till oberoende. Men vi är oroliga för hur demokratin i rörelsen fungerar, menar han.

2016-11-01

Uttalande om den alarmerande situationen i Turkiet

Situationen i Turkiet fortsätter att eskalera i fel riktning. I går sattes den turkiska tidningen Cumhuriyet under utredning av turkiska myndigheter och dess chefredaktör och ett dussin medarbetare har arresterats, anklagade för att ha stött terrorism.

2016-10-17

Turkiet: "Det är bara ett spel"

För folket här är allt ett spel för gallerierna och en maktstrid som sker mellan de starkaste, oavsett vilka som styr landet.

2016-10-04

Uttalande om attackerna mot Aleppo, Syrien

2016-08-29

Kvinnornas Egypten – fem år efter revolutionen

Palmecentrets kommunikationschef Magnus Nilsson besökte under fyra dagar World social forum – världens största samling av progressiva gräsrotsrörelser.

2016-06-01

Västsaharas president Mohamed Abdelaziz har avlidit

Presidenten för Västshara avled igår efter en lång tids sjukdom. Palmecentret har skickat sina kondoleanser till Västsahara.

2016-05-30

Turkiet på gränsen till kaos

President Erdogans makt över Turkiet blir allt starkare. Samtidigt trappas kriget mellan PKK och turkiska militären upp. Regionen är på väg in i en djup kris.

2016-05-09

Det är den syriska aktivisten vi ska stödja

Inom bistånds- och utvecklingssamarbeten ställer många ofta frågan vad vårt arbete egentligen gör för skillnad.

2016-05-02

Turkiet påverkas av Syrienkriget

Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin rapporterar från Gaziantep i Turkiet – ett land som håller på att dras in i det syriska inbördeskriget och där friheten inskränks alltmer. De som kritiserar IS riskerar att dödas. 

2016-03-11

Turkiet: Kurdiska områden under attack

Utegångsförbud, beskjutningar och bombningar av områden i sydöstra Turkiet, där befolkningen domineras av kurder, har drabbat civilbefolkningen hårt. Hundratusentals människor har flytt.

2016-03-11

FN måste anordna en folkomröstning i Västsahara!

I ett gemensamt uttalande kräver skandinaviska organisationer som arbetar i Västsahara att FN anordnar en folkomröstning där Västsaharas folk får ta ställning till självbestämmande.

2016-01-29

Palestina: Han lär unga göra motstånd med kultur

Den palestinske prästen Mitri Raheb får tillsammans med israeliske journalisten Gideon Levy årets Palmepris som delas ut den 29 januari.

2016-01-26

Jens Orback: Det behövs fler röster för fred och försoning

Årets Olof Palme-pris går till palestiniern Mitri Raheb och israelen Gideon Levy.

2016-01-18

Erkänn Västsahara!

Det ska inte löna sig att ockupera ett annat land, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2015-12-16

Palestina: Unga slåss mot både ockupationen och patriarkatet

Hur är det att vara ung i Palestina idag? 14-årige Mohajed i flyktinglägret Jalazone nära Ramallah på Västbanken funderar en stund. – Jag vill bli snickare och ha en familj. Men jag har ingen bra framtid, inte med ockupationen. Så jag kanske hamnar i fängelse. Det är helt normalt här.

2015-12-14

Ett erkännande till fredliga krafter

Valet av fredspristagare är ett erkännande till alla krafter som på fredlig väg strävar efter demokratisk förändring.

2015-12-10

Nobelpris till tunisiskt fredsarbete

Tunisiens nationella dialogkvartett får Nobels fredspris för sin roll i landets demokratiseringsprocess. En viktig roll spelades också av Mustapha Ben Jaafar, ledare för Tunisiens socialdemokratiska parti, som nyligen besökt Sverige.

2015-12-08

Tunisien: Stark kvinnorörelse

Thouraya Hammami Bekri, ledande tunisisk socialdemokrat, ser Tunisiens starka kvinnorörelse som ett hoppfullt tecken. Men jihadister, korruption och ungdomsarbetslöshet kastar mörka skuggor över den unga arabiska demokratin.

2015-12-04

Iran: Oberoende facklig kamp

Situationen för fackligt aktiva i Iran var temat på ett seminarium som arrangerades av LO, Transportarbetareförbundet och Palmecentret den 2 december i Stockholm.

2015-10-28

Blixtinsamling för Västsaharas flyktingläger

De västsahariska flyktinglägren i Algeriet har drabbats av svåra översvämningar. Palmecentret genomför just nu tillsammans med flera medlemsorganisationer en snabbinsamling för översvämningarnas offer.

2015-10-20

Västsahara: Inga folkrättsliga hinder för ett erkännande

Förra veckan var Palmecentret med och arrangerade ett seminarium om Västsahara. Flera röster har höjts för att Sverige borde erkänna staten Västsahara, på samma sätt som vi erkänt Palestina.

2015-10-16

Fackligt besök i Palestina och Israel

Den svenska fackföreningsrörelsen försöker knyta närmare kontakter med fackförbund i både Palestina och Israel.

2015-10-15

Västsahara: Kampen för ett fritt land

– Jag hoppas att den svenska regeringen ska stå upp för sina principer och göra som man lovade i valrörelsen, att erkänna Västsahara. Ett erkännande skulle vara mycket viktigt och kunna bidra till att lösa en konflikt som pågått i 40 år, säger människorättsaktivisten Aminatou Haidar.

2015-10-09

Tunisien: Nobels fredspris till demokratiarbete

Från Oslo meddelades i dag att Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiens nationella dialogkvartett – som består av den fackliga centralorganisationen UGTT, arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och den nationella advokatföreningen ONAT.

2015-09-17

Palestina: Fackliga rättigheter i Ramallah

Jag befinner mig i Palestinas administrativa center Ramallah sedan fem dagar tillbaka. Inresan till staden från flygplatsen Ben-Gurion i Tel Aviv var fin fram tills att muren som omringar Västbanken blev påtagligt närvarande när den uppenbarade sig bland olivträden.

2015-08-25

Utbildning för unga kvinnor

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet. Palmecentret och S-kvinnor arbetar tillsammans med den västsahariska kvinnorörelsen för att förbättra kvinnornas ställning.

2015-08-24

Turkiets progressiva krafter behöver vårt stöd

Två månader efter det turkiska valet är vapenvilan avblåst och fredsprocessen har avstannat. Oppositionella trakasseras och journalister åtalas.

2015-08-19

Turkiska HDP besöker Sverige

Den 20 augusti besöker, på inbjudan av Olof Palmes internationella center och Socialdemokraterna, det socialdemokratiska partiet HDPs ordförande Selhattin Demirtas Sverige. Under besöket kommer Selhattin Demirtas att träffa bland andra utrikesminister Margot Wallström samt representanter för Socialdemokraterna. Demirtas har en bakgrund som jurist och engagerad aktivist för mänskliga rättigheter.

2015-06-15

Turkiet: En historisk valseger för vänstern

Valet i Turkiet blev en stor framgång för nya vänsterpartiet HDP. Nu finns goda chanser att förändra Turkiet i en demokratisk och pluralistisk riktning. Turkiet skulle kunna bli ett föredöme för regionen.

2015-06-08

ISIS föddes inte ur ett vakuum

Den 3 juni arrangerade Olof Palmes internationella center ett seminarium med Rami Khouri som inbjuden gäst. Rami Khouri är en mycket välkänd journalist, skribent och föreläsare som är bosatt i Beirut och framför allt täcker nyhetsrapportering från Mellanöstern. Utöver Rami Khouri medverkade även Ann Dismorr som är svensk ambassadör. Samtalsledare för seminariet var Thomas Hammarberg, svensk diplomat och tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet.

2015-05-19

Palestina: Sabrine vågar sjunga igen

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-05-04

Västsahara: Snart orkar de unga inte vänta längre

Ett svenskt erkännande av Västsahara skulle sätta tryck på omvärlden. Det skulle dessutom lugna den västsahariska befolkningen. Snart orkar de unga i flyktinglägren inte vänta längre.

2015-04-30

Lärare med Syriens framtid i sina händer

I skolor i Syriens grannländer försöker syriska flyktingbarn glömma kriget och i stället lära sig läsa, skriva och räkna. Men hur undervisar man barn som flytt undan våld och bomber? Nidal är en av de lärare som brottas med den svåra uppgiften.

2015-04-23

Palestina: Hjälp till ett bättre liv

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-04-21

Västsahara: Sahara marathon

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 40 år tillbaka. I februari 2015 arrangerades Sahara marathon för löpare som ville visa solidaritet med det västsahariska folkets längtan efter frihet.

2015-03-09

Turkiet: Orädd och stridbar människorättsadvokat

Inga frivilligorganisationer blir insläppta i de flyktingläger som drivs av den turkiska staten, berättar Eren Keskin, ordförande för Föreningen för avgiftsfri rättshjälp i Turkiet.

2015-02-24

Öppnare och mer demokratiska partier

Inom programmet ”Från vapen till valsedlar” samarbetar partier från olika länder för att bli mer öppna och demokratiska. Palestinska Fatah är ett av partierna.

2015-02-20

Fel att exportera vapen till Saudiarabien

Den 15 maj löper avtalsperioden om vapenhandel med Saudiarabien ut. Det innebär att vi nu har chansen att rätta till det som gått fel, skriver Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare, och Jytte Guteland, EU-parlamentariker (S), på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

2015-01-26

Egypten: Protester mot dödsskjutning

Egyptens socialdemokratiska parti protesterar mot dödsskjutningen av en vänsteraktivist. Partiet kräver att de demokratiska rättigheterna respekteras.

2015-01-19

Vi har vårt öde i våra egna händer

Det tunisiska socialdemokratiska partiet Ettakatol var med och utformade den nya konstitutionen. Men i valet hösten 2014 åkte partiet ut ur parlamentet. Nu satsar Ettakatol på nästa års lokalval, där de hoppas att inte minst kvinnorna, som har fått stärkt ställning, ska ge partiet ny kraft. Men framför allt gäller det att konsolidera den bräckliga demokratin, förklarar Lobna Jeribi som var med och skrev den nya författningen.

2015-01-12

Syrien: Krigets vardag

I varje väpnad konflikt finns det otaliga berättelser om mänskliga öden. I boken Krönet berättar syriska kvinnor om vardagen bakom nyhetsrubrikerna.

2014-12-04

Iran: Regimen är rädd för fackföreningar

I Iran är det förbjudet att organisera sig i oberoende fackföreningar. Ändå växer antalet strejker och protester. I slutet av november kom Ahmed Shaheed, som är FN:s rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, till Sverige och deltog bland annat på ett seminarium i Stockholm.

2014-11-14

DU OCH JAG FÖR GAZA - Hit går insamlade medel

Sommarens krig i Gaza har fått förödande konsekvenser för befolkningen. Tusentals familjer är nu hemlösa i ett samhälle till stor del i ruiner. Behovet av stöd för återuppbyggnad är stort. Därför startade Palmecenter tillsammans med Aftonbladets ledarsida insamlingen ”Du och jag för Gaza” till stöd för civilbefolkningen. Tack till alla er som bidragit till insamlingen. Som på möten tagit med bössor, som uppmanat vänner att ge och delat information om insamlingen. Ett särskilt tack till Stefan Löfven som under sitt sommartal lyfte insamlingen och därmed hjälpte till att samla in 27 000 i bössorna.

2014-11-14

Följ Aftonbladets ledarskribenters resa med Palmecentret i Palestina och Israel

Under sex dagar deltar två av Aftonbladets ledarskribenter i en journalistresa anordnad av Palmecentret.

2014-11-04

Situationen i Kurdistan i Irak

Terrorgruppen IS har på kort tid erövrat stora områden i Syrien och Irak. Det har fått allvarliga humanitära konsekvenser: massavrättningar, våldtäkter och en stor utsatthet för regionens religiösa och etniska minoriteter.

2014-10-30

”Därför erkänner Sverige i dag staten Palestina”

Viktigt steg. Somliga kommer att hävda att beslutet kommer för tidigt. Jag är rädd att det snarare är för sent. Nya bosättningsbeslut försvårar en tvåstatslösning. Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till målet att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fredlig samexistens, skriver utrikesminister Margot Wallström.

2014-10-20

Palestina: Utnyttja tiden fram till erkännandet

Sverige har all anledning att dra ut på det formella erkännandet av Palestina. Det för att hålla diskussionen vid liv och få fler länder att ta steget till ett erkännande, skriver Palmecentrets Isabel Lundin i Dagens Arena.

2014-10-17

Mellanöstern: Stöd från omvärlden behövs

”Kriget mot Isis kommer tyvärr att bli ett långvarigt krig tror jag. Men hur många som kommer att dö och skadas är upp till omvärlden.” Det säger Shoresh Rahem, som är Kurdistans Regionala Regerings (KRG) representant i Sverige.

2014-10-13

Margot Wallström: Det talade ordet gäller

Utrikesminister Margot Wallströms tal vid The Cairo Conference on Palestine - Reconstructing Gaza, från den 12 oktober 2014.

2014-10-06

Mellanöstern: Hotet från Isis enar kurder

En av vår tids stora humanitära katastrofer pågår i Syrien och Irak. Framtiden är ytterst oklar i hela regionen. Det skriver Helin Sahin i Dagens Arena.

2014-09-09

Palestinier besöker valrörelsen

Hur genomför man en valrörelse? Det ville Palmecentrets samarbetspartners i Palestina veta när de fick chansen att besöka Sverige i början av september. Men själva lär de inte få delta i ett demokratiskt parlamentsval på länge än. Risken är för stor att Hamas vinner, anser både palestinska och internationella rådgivare.

2014-08-22

Vittnesmål från Gaza: Abdel Samih Harb Al-Najjar

Abdel Samih Harb Al-Najjar är ordförande för Independent Labor Committees Union i Gaza. Den 29 juli förlorade han i ett israeliskt flyganfall sin dotter Ibtisam, sin svärson Ata Mohammed och sina barnbarn Rafif och Mohammed, 3 respektive 1 år gamla.

2014-08-18

Vittnesmål från Gaza: Ulla Abu Hleilu

Ulla Abu Hleilu är 20 år och engagerad i Palmecentrets palestinska partnerorganisation Pyalara. Här skriver hon om sina upplevelser under kriget i Gaza.

2014-08-15

Vittnesmål från Gaza: Tawfiq Hamid

Tawfiq Hamid är 22 år och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i Beit Lahiya i norra Gaza. Genom Palmecentrets partnerorganisation Filistiniyat har han utbildat sig i debatt och dialog. Den 19 juli träffades hans hem av en missil.

2014-08-11

Du och jag för Gaza - kampanjmaterial

Kriget i Gaza har fått fruktansvärda konsekvenser för civilbefolkningen. Palmecentret bedriver en insamling till stöd för de drabbade. Stöd insamlingen på Plusgiro 570-2 och hjälp själv till att samla in.

2014-08-07

Du och jag för Gaza - alla bidrag behövs! PG 570-2

De senaste fyra veckorna har vi varje dag sett hemska bilder från Gaza och den förödelse som kriget fört med sig. Fler än 1800 palestinier har dödats, de flesta civila och 400 av dem barn. Därför startar Palmecentret en insamling till stöd för civilbefolkningen - sätt in ditt bidrag på plusgiro 570-2.

2014-07-16

Jens Orback: Nödgad att avstå israeliska varor

Om jag hade växt upp i dagens Israel hade jag förmodligen känt en osäkerhet inför mina grannländer. Jag hade också, på goda grunder, känt en misstro gentemot det internationella samfundets stöd om och när mitt land skulle angrips. Och kanske är det också ett av skälen till att Israel fortsätter att mejsla sig ur det internationella samfundets regelverk. Ett val som emellertid inte talar för Israels säkerhet på längre sikt. För om israeliska politiker besökte sitt grannland Palestina, vilket de allt för sällan gör, skulle de övertygas om att den politik som Israel för skapar både hat och rädsla - vilket är grogrunden för osäkerhet och våld. Därför anser jag att en reaktion mot folkrättsbrotten också är ett sätt att långsiktigt stödja Israels rätt och möjlighet till en säker framtida existens.

2014-07-15

Märk ockupationen!

Den israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten. Därför uppmanar Socialdemokraterna och Palmecentret regeringen att införa ursprungsmärkning av produkter från bosättningarna. Kampanjen startades för över ett år sedan men vi lyfter den igen med tanke på den nuvarande utvecklingen.

2014-06-17

Palestina: Från isolering till kunskap

De tillhör de fattigaste och mest utsatta kvinnorna i Palestina. Ingen kunde väl ana att de en dag skulle skriva egna plakat och gå med i en demonstration mot kvinnovåld i Ramallah. Men det var precis vad de gjorde, kvinnorna från byarna Azmout och Ras elin som deltar i Palmecentrets kvinnoprojekt.

2014-06-02

Tunisiens kvinnor vann maktkamp

– Den arabiska våren startade här. Nu tar vi nästa steg mot demokrati. Då ska kvinnorna ha lika rättigheter! Det säger Lobna Jeribi - IT-expert, tunisisk s-parlamentariker och medförfattare till Tunisiens nya konstitution, som är en av världens mest progressiva.

2013-12-12

Palestina: Viktigt att debattera problemen

Att lära varandra att debattera blir allt vanligare i Palestina och kan komma att spela en viktig politisk roll i framtiden. Varannan vecka deltar ett tiotal unga palestinier i Ramallah i en studiecirkel om debatteknik som arrangeras av Filastiniyat, en av Palmecentrets palestinska partnerorganisationer.

2013-12-01

Syrien blöder

I veckan som gått har vi på olika sätt blivit smärtsamt påminda om det laglösa tillstånd som råder i Syrien. Det är svårt att ta in verkligheten bakom siffrorna i nyhetsrapporteringen. Det skriver Palmecentrets Stina Oskarsson i Dagens Arena.

2013-11-22

Projektaktiva avvisade från Israel

Fyra av Palmecentrets projektaktiva har avvisats från Israel.

2013-10-22

PUK backade i valet i irakiska Kurdistan

21 september var det val i irakiska Kurdistan. Socialdemokraternas systerparti The Patriotic Union of Kurdistan (PUK) backade med flera mandat i parlamentet. Några veckor innan valet var representanter för Örebro arbetarekommun i Suleymani i irakiska Kurdistan för att diskutera kampanjarbete. Det skedde inom programmet Från vapen till valsedlar, som Palmecentret driver tillsammans med Socialdemokraterna.

2013-09-24

Palestina: Viktigt partisamarbete med östra Jerusalem

Samarbetet mellan Socialdemokraterna i Stockholm och systerpartiet Fatah i östra Jerusalem har stor politisk betydelse i Palestina. Projektet som heter ”Capital to Capital” är viktigt eftersom det bidrar till att ge legitimitet till östra Jerusalem som huvudstad i en framtida fri palestinsk stat.

2013-09-13

Syriska kvinnor i nytt nätverk

Syriska kvinnoaktivister har med stöd av Palmecentret bildat ett nätverk för att främja kvinnors ställning i Syrien – i dag och i morgon. ”Kvinnofrågorna kan inte vänta”, säger Basma Qadmani, ledande profil i Syriens demokratirörelse.

2013-09-13

Ur Tyst territorium – sju reportage om Västsahara

Tyst Territorium – sju reportage om Västsahara är en av de första svenska skildringarna inifrån ett land som inte finns trots att det borde. Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975 och den halva av befolkningen som stannat kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land. Den andra halvan av befolkningen lever sedan snart fyrtio år i tältläger i öknen på andra sidan gränsen till Algeriet. Varför ser det ut så här? Det försöker författarna Fredrik Laurin och Lars Schmidt att ta reda på. Här presenterar vi ett utdrag ur boken.

2013-09-12

Syrien fortsätter att blöda

Tragedin i Syrien har nu kostat minst 100 000 döda. Varken regimen eller rebellerna har kontroll över hela landet. Ju längre detta blodiga inbördeskrig pågår, desto svårare blir det att bygga upp en fungerande nation igen. Läs Bitte Hammargrens artikel från mitten av augusti.

2013-08-23

Stöd Syriens kvinnor - alla bidrag behövs!

Varje dag blickar krigets fasor mot oss från dödandet i Syrien. Mer än 100 000 människor har mist livet. Lidandet är omätbart. Kvinnorna från Syrien vet vad det handlar om. Men de vägrar ge upp kampen för fred och frihet. De behöver ditt stöd. Därför startar vi nu en insamling tillsammans med Aftonbladets ledarsida. Sätt in din gåva på plusgiro 570-2 och märk det Syriens kvinnor.

2013-08-07

Syrien: Att gå från ord till handling

Varje dag blickar krigets fasor mot oss i rapporterna från dödandet i Syrien. Kriget slår besinningslöst. Mer än 100 000 människor beräknas ha mist livet. Lidandet är omätbart.Kvinnorna från Syrien vet vad det handlar om. Men de vägrar ge upp kampen för fred, frihet och demokrati.

2013-06-16

Israel/Palestina: Utan Frihet ingen fred

Ekonomisk utveckling är i fokus i vad som beskrivits som det kraftfullaste initiativet på flera år för att skapa fred mellan israeler och palestinier. När USA:s utrikesminister John Kerry i slutet av maj besökte regionen och World Economic Forum i Jordanien för att blåsa liv i den strandade fredsprocessen avslöjade han sitt ess i rockärmen, en plan om ”ekonomisk fred” som kvartettens ordförande Tony Blair har arbetat fram.

2013-05-27

Nybildat syriskt kvinnonätverk

Den 23-25 maj samlades 140 syriska kvinnor i Kairo där de grundade The Syrian Women Network. Nätverket samlar organisationer och individer som representerar mångfalden i alla Syriens regioner, olika generationer och yrkesidentiteter. Målet är att uppnå jämställdhet mellan män och kvinnor, och att arbeta för fred och demokrati.

2013-05-21

Syriska kvinnor organiserar sig

Den 23-25 maj samlas syriska kvinnor för att konstituera ett brett nätverk. Syftet är att stärka kvinnors inflytande och representation i fredsprocessen och i ett framtida fredligt Syrien.

2013-04-25

Märk ockupationen: Tillåt svenska konsumenter att välja

Palmecentrets Palestina-handläggare Isabel Lundin skriver en debattartikel i nya numret av S-Kvinnors tidning Morgonbris. Där berättar hon om kampanjen Märk ockupationen som Palmecentret driver tillsammans med den svenska arbetarrörelsen med syftet att svenska konsumenter ska kunna välja bort israeliska produkter från ockuperad mark.

2013-04-22

Palestina: Bryt tystnaden om ockupationen

”Det är vår moraliska skyldighet att göra de här berättelserna kända”, sade Dana Golan från den israeliska organisationen Breaking the silence på ett seminarium i samband med lanseringen av boken Bryt tystnaden. Boken, som ges ut av Leopard förlag, samlar vittnesmål från israeliska soldater om deras tjänstgöring och kontakt med palestinier i de ockuperade områdena på Västbanken.

2013-04-09

Betlehems borgmästare: Staden håller på att bli en ö omgiven av murar

För en tid sedan var Betlehems första kvinnliga borgmästare Vera Baboun på besök i Sverige, inbjuden Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Stockholm i samarbete med Palmecentret. Bland annat framträdde hon på ABF på Sveavägen i ett samtal med Isabel Lundin, handläggare på Palmecentret.

2013-03-21

Krav på märkning av produkter från bosättningar

Roula Meri från Nablus köper inte varor från ockuperad mark. Svenska konsumenter har i dag ingen möjlighet att välja bort produkter från de israeliska bosättningarna.

2013-03-08

Syrien: De låter sig inte tystas

Situationen i Syrien innebär upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter. Samtidigt klassas Syrien som det fjärde sämsta landet i världen sett till pressfrihet. Bara Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan rankas lägre. Och de syriska aktivister som dokumenterar vardagen och övergreppen lever farligt. Några av dem deltog på den konferens for syriska kvinnoorganisationer och aktivister som Palmecentret arrangerade den 17-20 februari utanför Stockholm.

2013-02-26

Syrien: ”Det var vi som bar den här revolutionen”

”Det var vi som var ute på gatorna, det var vi som bar den här revolutionen: Ungdomar, kvinnor, journalister, lärare och studenter. Det jag är rädd för är att vi kommer att marginaliseras när striderna är över”. Det säger Reem ”Hala”, som nyligen deltog på en konferens för syrisk opposition, som Palmecentret arrangerade utanför Stockholm.

2013-02-20

Syrien: Konferens utmynnar i nätverk för kvinnor

I tre dagar har aktivister och representanter för den syriska oppositionen samlats utanför Stockholm för att diskutera kvinnors inflytande och representation under konfliktperioden och i ett post-auktoritärt Syrien. Konferensen arrangerades av Olof Palmes Internationella Center som sedan 2011 haft ett nära samarbete med olika delar av oppositionen.

2013-02-12

Därför måste regeringen erkänna Västsahara

I Marockos huvudstad Rabat står just nu 24 människorättsaktivister från Västsahara inför en militärdomstol. De har suttit fängslade sedan hösten 2010 då marockansk polis och militär brände och rev tältlägret Gdeim Izik med 200 000 protesterande västsaharier. Sverige har möjlighet att markera sitt stöd för den västsahariska frihetskampen vid riksdagens utrikespolitiska debatt på onsdag 13 februari. Då har också Carl Bildt möjlighet att göra en insats.

2013-02-06

Serbien: 1500 på visning av filmen Palme

På dokumentärfilmfestivalen The Magnificent 7, visades i helgen filmen Palme för första gången för en serbisk publik. Dokumentären, regisserad av Kristina Lindström och Maud Nycander, har dragit rekordmånga besökare på svenska biografer under hösten, och lockade 1500 personer till Sava Centar i centrala Belgrad på fredagkvällen.

2013-01-29

Syrisk kvinnokonferens i Stockholm

Aktivister och representanter från den syriska oppositionen möts under en kvinnokonferens i Stockholm den 17-20 februari för att diskutera kvinnors roll under konflikten och i ett post-auktoritärt Syrien. Omkring 70 personer väntas delta, varav en majoritet kvinnor.

2013-01-28

Israel vid ett vägskäl

Trots en sömnig valrörelse och högerns grepp om opinionsundersökningarna, blev det israeliska valet en nagelbitare. Det jämna valresultatet chockade inte bara en samstämmig skara valanalytiker utan också en redan segerviss premiärminister Benjamin Netanyahu.

2013-01-17

Palestinsk politiker ”vägrar vara typisk”

Fadwa Tmeize från Idhna, en by i närheten av Hebron, är politiker och projektledare. Men detta var inte ett självklart val. Hon gifte sig när hon var 17 år, lämnade skolan och fick sju barn inom tio år. Livet kretsade kring familjen och hon saknade sociala kontakter.

2013-01-10

Facklig organisering i Ramallah

Unga och kvinnor inom den palestinska vårdsektorn vill bli bättre på att förhandla. Palmecentret och LO Skellefteå stödjer dem genom Democracy and Worker´s Rights Center. I december samlades medlemmarna i Community Health Workers till en konferens i Ramallah där LO Skellefteå var med.

2013-01-02

Från minilivs i Stockholm till minister i Irak

”Det är viktigt att skapa relationer och få kontakt med sin omvärld, att kunna visa att vi är ett folk som älskar livet och att vi därför förtjänar att leva”, säger Narmin Osman från det kurdiska partiet PUK:s verkställande utskott. Hon var en av partiets representanter på årets Från Vapen till valsedlar-konferens i Sulymaniyah i irakiska Kurdistan.

2012-11-21

Eldupphör!

Palmecentret har ett långvarigt engagemang för en fredlig tvåstatlösning mellan Israel och ett självständigt Palestina. Det är med oro vi följer den kritiska situationen i Gaza. Vi manar till eldupphör. Den militära eskaleringen i Gaza och södra Israel måste upphöra för att förhindra en vidare upptrappning av våldet och skydda liv.

2012-10-12

Stöd den demokratiska oppositionen i Syrien - alla bidrag är viktiga

Palmecentrets insamling till Syrien har hittills gett nästan 45 000 kronor. "Vi är mycket tacksamma över det här stödet som visar solidaritet med dem som kämpar för demokrati i Syrien och gör vårt arbete möjligt", säger Ulrika Lång, operativ chef på Palmecentret.

2012-09-21

LO Skellefteå stärker facket i Palestina

Palestinska kvinnor och ungdomar ska bli bättre representerade i den oberoende fackliga federationen i Palestina. Projektet drivs av Democracy and Worker´s Rights Center med stöd av Palmecentret och det får nu en viktig svensk partner: LO Skellefteå.

2012-09-17

Oklara förutsättningar för syrisk fred

”Vi står inför en situation av ett öppet, grymt och brutalt inbördeskrig med stora humanitära konsekvenser för en stor del av den syriska befolkningen”. Så inledde Thomas Hammarberg, människorättsexpert och tidigare kommissionär i MR-frågor i Europarådet, seminariet "Fallet Syrien – Brott mot folkrätten och mänskliga rättigheter".

2012-09-03

Med vatten som källa till förtryck i Palestina

Vatten är inte bara vatten. I konflikten mellan Israel och Palestina är den även en av de mest svårlösta frågorna för att få till stånd en rättvis fred. – Vi kräver bara vad den internationella rätten uttrycker. När det finns gemensamma resurser ska de fördelas rättvist och rimligt, det är det vi ber om, förklarar Dr. Shaddad Attili, minister för den palestinska vattenmyndigheten PWA (Palestinian Water Authority).

2012-08-22

Stöd den demokratiska oppositionen i Syrien!

Strider rasar i Syrien och FN:s observatörer har lämnat landet. Den syriska regimen försöker strypa informationsflödet till omvärlden och inom landet genom att blockera internettillgång och mobiltrafik. I samband med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens sommartal i Stockholm arrangerar Palmecentret en insamling till den demokratiska oppositionen i Syrien.

2012-08-08

Stöd till demokratiska krafter i Syrien

Palmecentret stödjer oppositionsgrupper som kämpar för ett demokratiskt Syrien. Projekten genomförs av organisationer kopplade till Syriska nationella rådet, SNC, och dess koordinationsgrupper samt med Syrian Revolution Coordinators Union, SRCU. I samarbetena ingår bland annat utbildning i demokratisk organisering och jämställdhet.

2012-07-18

Svårt läge i Syrien: Analys av de senaste avhoppen

I juli 2012 hoppade två viktiga figurer av från regimen i Syrien: Bashar al-Assads personlige vän Manaf Tlass, chef för en brigad med ansvar för presidentens säkerhet, och Nawwaf al-Fares, ambassadör i Irak och tung stamledare i den syriska östern.

2012-07-09

Oppositionella studenter från Iran möts i Göteborg

Studenter från den iranska gröna rörelsen utanför Iran möts under några utbildningsdagar i Göteborg den 12-15 juli. Omkring 60 personer väntas delta.

2012-07-05

Ny skrift om den syriska oppositionen

Det råder fullskaligt inbördeskrig i Syrien och tusentals människor har fallit offer för våldet. Oppositionen samlar allt fler som med stort mod protesterar mot regimen. Samtidigt är oppositionen splittrad. Skriften Divided they stand är den hittills mest detaljerade beskrivningen av den syriska oppositionen.

2012-04-24

SNC-ledare på Sverigebesök

I mars 2011 startade protesterna i Syrien. Resultatet har blivit tusentals döda och tiotusentals fängslade. I oktober 2011 bildades det Syriska nationella rådet, SNC, ett försök att samla den syriska oppositionen. George Sabra är talesperson för SNC och anses av många vara en tänkbar ledare om regimen faller. Han besökte den 18 april Stockholm på ett seminarium som arrangerades av Olof Palmes Internationella center och ABF med Amnesty som medarrangör.

2012-04-13

Talespersonen för Syriska nationella rådet talar i Stockholm

George Sabra, talesperson för Syriska nationella rådet, besöker Stockholm nästa vecka och talar på ett seminarium den 18 april om situationen i Syrien.

2012-04-04

Alternativa vägar till ett erkännande av Palestina

Tvåstatsmodellen ser alltmer avlägsen ut. Trots det finns det hopp om lösningar på Israel/Palestina-konflikten.

2012-02-08

Rapport om helgens Irankonferens

Helgens konferens om Iran, samlade drygt 50 iranska oppositionella. I slutet av konferensen skrevs en rapport som kortfattat beskriver konferensen och vad som diskuterades. Merparten av konferensdeltagarna valde att sätta sitt namn under rapporten. Några som också delade rapportens innehåll valde dock att inte skriva under med hänsyn till sitt arbete eller sin säkerhet. Här nedan finns rapporten att läsa.

2012-02-07

Med förtrycket som vardag - att leva i Palestina

En konflikt som aldrig tycks ta slut och ett lidande som knappt går att beskriva. Men hur hanterar man en vardag full av förtryck? – Jag har varit där i två, snart tre år. Första året var jag entusiastisk, under det andra året fick jag mer struktur och under det tredje året känner jag mig känslomässigt sliten, berättar Svjetlana Duric, handläggare vid Olof Palmes Internationella Center i Jerusalem/Ramallah, inför ett femtiotal åhörare på ABF-huset i Stockholm.

2012-01-25

Iranska oppositionella möts i Stockholm

Representanter från den iranska oppositionen och civilsamhället utanför Iran, möts under en konferens i Stockholm den 4-5 februari. Konferensen samlar ledande företrädare från olika delar av oppositionen utanför landet liksom författare, aktivister och universitetslärare utanför Iran. Omkring 50 personer väntas delta.

2011-12-12

Studiecirklar förändrar ungas framtid

En bok av feministen Nawal El Saadawi ändrade riktning på livet för Sophie Abu Soboh i Ramallah på Västbanken. – Jag var bara tolv år när jag började läsa hennes böcker, och de träffade mig rakt i hjärtat. Hon skrev att kvinnor och män var jämlika, att man skulle göra det man ville med sitt liv och inte lyda auktoriteter blint. Det var ett fantastiskt budskap att få med sig som ung!

2011-12-09

Öppna samtal minskar kvinnoförtryck

– Min pappa ville ha en son. Därför var jag en besvikelse för honom och han visade det tydligt. Till slut började jag själv känna mig skyldig för att jag var en flicka. Behiye Aslan vet vad det vill säga att vara kvinna och inte känna något värde. Men hon gav inte upp. I dag är Behiye Aslan advokat och trots sin ungdom en välkänd företrädare för kvinnor som utsatts för våld och övergrepp i östra Turkiet.

2011-12-07

Västsaharierna bortglömda i den arabiska våren

- Situationen i den ockuperade delen av Västsahara är mycket kritisk. Människor är frustrerade, sa Brahim Dahane, västsaharisk människorättsaktivist och Per Angerpristagare vid seminariet ”Västsaharas framtid” i riksdagen i Stockholm i mitten av november.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Västsahara vid vägskäl – fredlig eller väpnad kamp?

I 20 år har västsaharierna drivit fredlig kamp för att få rätt till sitt land Västsahara, som står på FN:s lista över stater som ska avkoloniseras. Västsaharierna står nu inför ett vägskäl om den fredliga kampen ska fortsätta eller om de ska ut i krig. Detta framkom på samtalet mellan Brahim Dahane och Natasa Mirosavic som diskuterade Västsahara under ett seminarium på Palmedagen i Uppsala.

2011-10-13

Läget i Tunisien

– Jag är 60 år gammal och stolt över att få rösta för första gången, säger Omar Mestiri, inför det kommande valet i Tunisien den 23 oktober. Det är det första fria valet på ett halvt sekel. Ett interimsparlament ska väljas för att styra landet fram till dess att ett allmänt val kan äga rum.

2011-10-12

The Syrian Opposition met in Stockholm

The 8-10:th of October the Syrian opposition gathered at a conference that took place in Stockholm, hosted by the Olof Palme International Center. The conference was called “Unify all efforts to support the Syrian people” and aimed at unifying the opposition’s different fractions and their efforts for democracy and human rights in Syria.

2011-10-10

Syriska oppositionen möttes i Stockholm

I helgen möttes ett hundratal representanter från den syriska oppositionen på en konferensanläggning i Stockholm. Deltog gjorde ledande företrädare från en rad olika oppositionspartier, organisationer bildade på etnisk och religiös grund, samt författare, universitetslärare, skådespelare och bloggare. Konferensen genomfördes med stöd av Olof Palmes Internationella Center.

2011-09-23

Erkänn Palestina!

Palestinierna går idag till FN för att erkännas som stat och bli FN:s 194:e medlem. Sverige bör ställa sig bakom detta. Ett erkännande av Palestina och ett palestinskt FN-medlemskap ökar möjligheterna för konstruktiva samtal länderna emellan, och för fred. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback i Dala-Demokraten.

2011-06-20

Gideon Levy: Fredsprocessen är död

- Ingen ska kunna säga att vi inte visste. Därför fortsätter jag att skriva om hur Israels politik drabbar invånarna i Gaza och på Västbanken. Det säger den kände israeliska journalisten Gideon Levy, på Sverigebesök för att presentera sin senaste bok, Gaza mitt älskade. En naken, kärleksfull och drabbande berättelse om människorna på ökenremsan som världen helst vill glömma.

2011-06-13

Kamp tillsammans med Västsaharas folk

- Vi kallar den skammens mur, för det är skamligt att skilja på bröder och systrar på det sättet. Det säger Brahim Mojtar och pekar bort mot en av världens längsta murar som Marocko har byggt mitt genom Västsahara. Muren är dryga 200 mil lång, mer än hela Sveriges längd.

2011-04-11

Nelly Ne'ameh

45 år, bor i Betlehem, Västbanken.

2011-04-11

Ayman Abu Kriem

34 år, bor i flyktinglägret Maghazi, Gaza.

2011-04-11

Nisreen Takatkah

23 år, bor i Beit Jala, Västbanken.

2011-04-11

Hani Temraz

36 år, bor i Deir el-Balah, Gaza.

2011-04-11

Sneen Al Tanani

21 år, bor i Beit Hanoun, Gaza.

2011-04-11

Nidal Abu Ayyasy

53 år, bor i Beit Amar, Västbanken.

2011-04-11

Zakieh Masoud

49 år, bor i Tulkarem, Västbanken.

2011-04-11

Ahmad Abu Haija

32 år, bor i Jenin, Västbanken

2011-04-11

Ibtihal Al Aloul

25 år, bor i Gaza City, Gaza.

2011-04-04

Brev till FN:s säkerhetsråd om Västsahara och Minurso

Jens Orback skriver i ett brev till FN:s säkerhetsråds ordförande, H.E. Mr. Nestor Osorio, om vikten av att Minurso ges mandat att bevaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna. Han skriver tillsammans med Urban Ahlin.

2011-03-29

Västsaharas frihet tabubelagt

I Västsahara, ”Afrikas sista koloni” – ockuperat av Marocko sedan 1975 råder marockanska lagar som ständigt begränsar västsahariska människorättsaktivisters arbete. - Bara du nämner Västsaharas självständighet kan du råka illa ut, säger Mohammed som tvingats fly från ockuperat område och nu gömmer sig i de västsahariska flyktinglägren i öknen Algeriet.

2011-02-28

Låt oss använda vår frihet för att vinna andras

Fantastiskt att leva i historiskt omvälvande dagar. Ett nytt sekels stora demokratiseringsvåg sveper över Nordafrika. Det är en mäktig manifestation av att människors längtan efter frihet till slut kommer att segra. Men situationen ger också vittnesbörd om hur länge en diktatur kan hålla sig kvar vid makten och vilken roll den som står bredvid kan spela.

2011-02-18

Mellanöstern behöver dialog på alla nivåer

Det är hög tid för oss att göra upp med traditionella och auktoritära livsmönster. Hela mellanöstern behöver dialog, på alla nivåer! Det säger Ahmed Abu Haija, aktiv i Palmecentrets dialogprojekt i Palestina och på Sverigebesök den vecka då egypterna befriade sig från envåldshärskaren Mubarak.

2010-12-16

Dialog kring politik och religion i Mellanöstern

Man kan inte styra livet i Mellanöstern med lagar från medeltiden! Det säger Mitri Raheb, välkänd präst från Betlehem på besök i Sverige. Med stöd av bland andra Palmecentret samlar han religiösa ledare i regionen till samtal om förhållandet mellan religion och politik.

2010-11-02

Palestinsk medalj till Sten Andersson

Sten Andersson tilldelas postumt Palestinas näst högsta utmärkelse Jerusalems stjärna (Order of the star of Jerusalem) för sina insatser för fred i Mellanöstern och stöd till det palestinska folket, efter beslut av president Mahmoud Abbas.

2010-07-13

Anna Lindh-seminariet 2010

Fredsinitiativ i Mellanöstern

2010-06-22

Kvinnor driver utvecklingen i Beit Sira

-På kvinnocentret försöker vi säga att det finns tre kriterier för när en kvinna kan gifta sig: hon måste vara minst 18, inte vara släkt med mannen och ha en utbildning. Orden kommer från Amani al-Haj, en av koordinatorerna på kvinnoföreningen Beit Sira Young Women Center.

2010-06-16

Valförberedande utbildningar i Palestina

Sedan fler år tillbaka har Socialdemokraterna och Palmecentret ett samarbete med systerpartiet Al Fatah i Palestina. I början av juni genomfördes en valförberedande utbildning för förtroendevalda och kampanjansvariga inom Al Fatah.

2010-06-01

Gaza - artikelsamling från seminarium

Folkrätten och respekten för mänskliga rättigheter negligeras grovt i många konflikter i världen. Ansvarsfrågan för grova brott mot humanitär rätt och internationella konventioner och överenskommelser har inte utretts och straffrihet har fått råda.

2010-05-12

Gaza – internationell rätt och ansvar

– Sverige anser att Goldstonerapporten är en seriös rapport som måste tas på stort allvar. Vi har tillsammans med majoriteten av EU-länderna röstat för att alla inblandade parter i Gazakonflikten måste göra opartiska och trovärdiga utredningar som lever upp till internationell standard.

2010-04-06

Dialog mellan religioner i Istanbul

- Relationen mellan religion och politik är en utmaning för alla samhällen, även det svenska. Det sa prästen Marta Axner under ett dialogseminarium i Istanbul i slutet av mars, där ett 40-tal deltagare diskuterade religion och samhälle.

2010-03-26

Gaza - internationell rätt och ansvar

Under en del av seminariet om Gaza fick de svenska folkrörelserna ge sin syn på Goldstonerapporten. Bengt Westerberg trodde att Israel skulle ta rekommendationerna på allvar, medan Bo Forsberg menade att ingen hänsyn tagits till liknande rapporter tidigare.

2010-03-26

Goldstonerapporten om Gaza

Kriget i Gaza i fjol saknade motstycke i sin hårdhet och konsekvenserna kommer att bli långvariga. Det konstaterads i Goldstonekommissionens rapport som nu har kommit ut på svenska i en kortare form. Rapporten presenterades av den pakistanska juristen Hina Jilani, under ett seminarium om Gaza.

2010-02-04

Utbildning och barnomsorg viktigast

Vårt samhälle är mycket patriarkalt och det märks inom alla områden. Så kommenterar Shereen Nammari från Västbanken och Yasmin Al Abbadi från Gaza Palmecentrets undersökning om situationen för kvinnor i Palestina. - Generellt är vi palestinska kvinnor starka, engagerade och välutbildade – men alltid underordnade männen, säger de.

2009-12-22

Samtal över politiska och fysiska gränser

Självklart kommer palestinierna i Gaza och på Västbanken att enas – men vi behöver stöd. Splittringen har många orsaker, politiska, regionala och kulturella. Viktigast av allt är att ockupationen upphör. Det var huvudbudskapet när palestinska människorättsaktivister framträdde i Stockholm.

2009-12-03

Participants Dialogue Meeting

A presentation of the participants of the seminars on Palestine, held in Stockholm December 11, and in Gothenburg December 12.

2009-11-24

Organisationer i dialogseminarierna

Följande organisationer deltar i de dialogseminarier som Palmecentret arrangerar den 11-12 december 2009 i Stockholm och Göteborg.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Åldern är en kritisk aspekt för fred

Både Shimon Peres och Mahmud Abbas är båda i åttioårsåldern och detta är ett hinder för fred, menade Hasan Faraj från Fatahs ungdomsförbund i sitt anförande på Palmedagarnas seminarium om den israelisk-palestina konflikten.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Ny generation ledare för befrielse och frihet

Åtta ungdomar har begått självmord sedan det senaste kriget på Gaza. Och i tälten i Västsahara har de unga tappat tålamodet. I stället för att vänta på en omröstning om självstyre vill en del ta upp vapen.

2009-10-06

Jerusalem + Botkyrka = Sant

Palestiniern Riad Shihabi brottar ned Jenni Aho från Stockholmsförorten Botkyrka och håller fast henne i ett stadigt grepp. Båda gapskrattar. På ungdomscentret i gamla Jerusalem möts unga från många kulturer, med stöd av ABF i Botkyrka. Ökad förståelse och respekt för olika livsmönster är ett viktigt syfte.

2009-10-06

På besök hos Fatah i Hebron

Efter valet 2006 blev vi kontaktade av socialdemokratiska partier från många länder. Men vi trivs bäst med svenskarna, säger Khaled Tomaizi på Fatahs partidistrikt i Hebron på Västbanken. - Ni har ingen dold agenda, utan vill verkligen hjälpa till att bygga demokrati.

2009-09-15

Första mötet för två kollegor

Palmecentrets nya koordinatörer i Gaza och på Västbanken Ibtihal al Alouloch och Aida Koni arbetar bara några mil ifrån varandra, men har aldrig träffats. Inte förrän i veckan när båda var i Stockholm. De drömmer om den dag då det är möjligt för palestinier och alla andra att resa fritt i regionen.

2009-08-27

Bosättningarna ett hinder för fred

De israeliska bosättningarna på Västbanken är illegala och ett hinder för en fredlig lösning av Israel/Palestinakonflikten. Det konstaterade de israeliska bosättarexperterna Noa Galili och Eyal Hareuveni, liksom den tidigare chefen för FNs rättssekretariat Hans Corell vid ett seminarium på ABF i Stockholm på onsdagen.

2009-06-26

Iran och Nordkorea – hot mot internationella samfundet

Ahmadinejad har det iranska väktarrådets öra och naturligtvis ett betydande inflytande över den dagliga politiken. För omvärlden är en huvudfråga om Iran kommer att gå vidare med att utveckla sitt civila kärnenergiprogram - vilket är tillåtet enligt ickespridningsfördraget, NPT - till att tillverka egna kärnvapen, som de är förbjudna att göra som signatär av NPT. Iran anklagas för att inte ha rapporterat om sitt kärnenergiprogram till IAEA på det sätt som förutsätts.

2009-06-26

Iran - massdemonstrationer och en hotad regim

Omvärlden hade hoppats på den reforminriktade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi i det iranska presidentvalet nyligen. Mousavi var premiärminister på 80-talet. Men i stället segrade den sittande konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad stort med 63 procent av rösterna.

2009-06-26

Iran - massdemonstrationer och en hotad regim

Omvärlden hade hoppats på den reforminriktade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi i det iranska presidentvalet nyligen. Mousavi var premiärminister på 80-talet. Men i stället segrade den sittande konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad stort med 63 procent av rösterna.

2009-03-18

Olösta politiska frågor i Irak sex år efter krigets början

- Under hösten 2007 rapporterades om en successiv nedgång i våldet över hela Irak. Många ansåg att det berodde på USAs intensiva militära insatser i början av året. Amerikanarna tog äran av att äntligen ha fått stopp på det sekteristiska våldet i Bagdad. Det skriver Laura Macdissi i sin nyutkomna bok ”700 dagar i Bagdad” (Ordfront 2009, 284 sidor).

2009-03-10

Israeler och palestinier överens!?

För första gången sedan kriget i Gaza träffades under tre dagar i början av mars palestinska och israeliska politiker i Stockholm under Palmecentrets värdskap. Detta visade att trots alla bakslag – senast kriget i Gaza och högerns seger i israeliska valet – finns det ännu israeler och palestinier som inte bara kan tala med varandra, utan som också delar samma fredsbudskap.

2009-01-22

Öppet brev till regeringen med anledning av situationen i Gaza

22 January 2009 To: Minister for Foreign Affairs Carl Bildt Minister for International Development Co-operation Gunilla Carlsson

2008-11-26

Konflikten i Mellanöstern

Vid ett seminarium på Umeå universitet anordnat av Palmecentret, ABF Umeå och Utrikespolitiska föreningen vid universitet behandlades konflikten i Mellanöstern. Docent Michael Schulz från Göteborgs universitet inledde och påminde om en inte särkilt avlägsen tid när denna konflikt beskrevs som en kamp mellan arabvärlden och Israel.

2008-06-17

Dyster bild – men nya öppningar

Det var en dyster bild av läget i Israel och Palestina – framförallt om situationen på Gaza – som målades upp under Palmecentrets dialogkonferens om Mellanöstern som hölls i Stockholm förra veckan. Men debatten visade också på en ny öppenhet inför alternativa lösningar - bland annat diskuterades en enstatslösning som ett tänkbart alternativ.

2008-06-17

"Gaza - en kärlekshistoria"

Människor i Gaza varken lever eller dör i värdighet, säger journalisten Catrin Ormestad. Under Palmecentrets Mellanösternkonferens berättade hon om arbetet med sin reportagebok ”Gaza, en kärlekshistoria”, där palestinska människor träder fram ur den anonyma folkmassan och får ansikte och namn.

2008-06-17

Tamimi uppmanade ingen att bli självmordsbombare!

Onsdag den 11 juni arrangerade Palmecentret en dialogkonferens om möjligheterna för fred och samarbete i Mellanöstern. Konferensen ägde rum i Piperska Muren, vid rådhuset på Kungsholmen i Stockholm. Bland deltagarna märktes Ghada Karmi, från Inst. For Arab and Islamic Studies vid Exeter University UK, Azzam Tamimi vid Islamic Political Thought, Avraham Burg, fd talman i israeliska Knesset och Gideon Levy från den israeliska dagstidningen Haaretz samt Mustafa Bargouti palestinsk parlamentariker och partiledare.

2008-06-04

Israel och Palestina 60 år

- Det fanns en mycket stor sympati för judarna, och vi unga socialdemokrater var väldigt imponerade av det kollektiva arbetet på kibbutzerna och den fina gemenskapen. Palestinierna fanns inte i tankevärlden på den tiden. Det sade Maj-Britt Theorin, inledningstalare vid ett seminarium med anledning av att det gått 60 år sedan staten Israel bildades.

2008-05-26

Försoningskonferens på Gaza

Inom ramen för projektet Fred i Mellanöstern.nu har Palmecentret arrangerat en serie workshops och konferenser i Gaza. Det har gjorts i samarbete med University Teachers Society- Palestine ( UTS- P ), en oberoende fackförening som samlar lärare och professorer främst från Gaza. Under våren har sammanlagt åtta dialogmöten arrangerats med fokus på att ge olika aktörer en regelbunden mötesplats. Mötena har främst fokuserats till personer på Gazamensan men även inkluderat personer från Västbanken via länk. Mötena har inkluderat över 350 deltagare sammanlagt och ett antal rekommendationer som ett resultat har antagits. Dessa har främst spridits ut via arabisk media i regionen.

2008-05-16

Vittnesmål från Palestina

Jan-Otto Jansson, f.d. kriminalkommissarie från Citypolisen med bland annat tio års FN-tjänst bakom sig, var under tre månader ekumenisk följeslagare i Palestina. Söndagen den 13 april fick han bevittna rättegången mot en palestinsk professor i civilrätt som blivit föremål så kallad administrative detention, frihetsberövning utan att åtalspunkter offentliggörs. Läs vittnesmålet.

2008-04-08

Kent Härstedt tillbaka från Afghanistan: Kritisk mot obalansen mellan civila och militära insatser

Obalansen mellan militära och civila insatser i de svenska områdena i Afghanistan hotar i förlängningen stabiliteten och säkerheten. Det säger Kent Härstedt, socialdemokraternas biståndspolitiske talesperson, som idag återvänder från en sju dagar lång arbetsresa i Afghanistan.

2008-04-02

Detta är mitt hemland

– Det är det enda ställe dit jag kan komma och lätta mitt hjärta. Här delar jag min rädsla med dom andra som har samma bekymmer som jag. Mest pratar jag om min son som har suttit i israeliskt fängelse i ett och ett halvt år. Det berättar Navel Ahmed, en av de palestinska kvinnor regelbundet besöker ett rådgivnings kontor som drivs av Jerusalem Center for Women med Palmecentrets stöd sedan ett år tillbaka.

2008-04-02

Vissa barn kommer aldrig att vara fredsbenägna

- De hårda uppväxtförhållandena i Gaza kan komma att resultera i att vissa barn aldrig kommer att vara fredsbenägna. De utvecklas till aggressiva vuxna som vänder sin ilska mot samhället och sin egen familj. Det berättar Dr Fadel Abu Hein, professor i psykologi och ordförande i Comunnity Training Center and Crises Mangement som sedan två år stöds av Palmecentret i arbetet med att hjälpa traumatiserade barn.

2008-04-01

Det går inte att bomba fram fred!

– Take protection behind the wall, ropar den israeliska kvinnan åt oss med metallisk mikrofonröst där hon sitter bakom sitt skottsäkra glas. Platsen är Erez, gränspassage till Gaza. Vi, en journalist från AiP, vår palestinska chaufför och jag, har redan väntat flera timmar på att få komma igenom. Vi hör hela tiden israeliska bomber detonera och på avstånd ser vi de svarta rökpelarna torna upp sig när dom träffar sina mål. Palestinierna svarar med sina hemmagjorda Qassamraketer. Bombkrevaderna låter plötsligen mycket nära och det är då hon skriker åt oss att vi ska sätta oss bakom en ca meterhög stenmur som avskiljer den jättestora tomma parkeringsplatsen och grindarna in till själva terminalbyggnaden. Det skriver Palmecentrets Viola Furubjelke efter ett besök nyligen i Gaza där hon deltog i Palmecentrets konferens om Dialog och försoning mellan palestinier.

2008-03-18

Tragiskt 20 års-minne i Halabja

Under förföljesekampanjen Anfal mot kurderna på 80-talet beordrade Saddam Hussein och dennes hantlangare Ali Hassan al-Majid, mer känd som ”Kemiske Ali”, kemisk krigföring mot kurderna i staden Halabja den 16 mars 1988 i slutskedet av kriget mellan Irak och Iran. Gasattackerna skördade 5 000 dödsoffer.

2008-03-06

Gazas civila samhälle – klämt mellan Israel, Fatah och Hamas

– På nätterna rör sig Israels under cover trupper mellan husen i skydd av mörkret. Utklädda till unga palestinier med ansiktet täckt av en kofia kartlägger de och ger koordinater för kommande anfall. Samtidigt har Hamas och Fatah sina egna nattvakter. Rykten sprids i mörkret. Det skriver Broderskaps Ulf Carmesund nyligen hemkommen från ett besök i Gaza.

2008-03-06

Greve Folke Bernadotte blev också skjuten

– Sverige åtnjuter fortfarande ett slags anseende i Palestina vilket delvis bottnar i Olof Palmes namn och politiska gärning, men nu i högre grad i det faktum att Greve Folke Bernadotte dödades av terrorister från den judiska högern. Det skriver Broderskaps Ulf Carmesund i en artikel om palestiniers bild av västvärlden och om Västs många gånger dubbla hållning i relation till demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

2008-03-05

Först fred – sedan jämställdhet i Mellanöstern

– Vi, israeliska och palestinska kvinnoaktivister, samlade i Stockholm på inbjudan av Operation 1325 – som arbetar för att främja kvinnors aktiva deltagande i konfliktlösning – är djupt oroade över det nyligen eskalerade våldet mot oskyldiga civila och de effekter som detta har lång tid framöver på möjligheten att åstadkomma en rättvis och långvarig fred i regionen. Vi fördömer den kollektiva bestraffningen av palestinier som bor i Gaza och användandet av militärt övervåld.

2007-11-30

Bush måste upp till bevis

Fredssamtalen i Annapolis kan vara början till en långsiktig positiv förändring i relationerna mellan palestinier och israeler. Men det förutsätter bland annat att USA och EU lägger intressepolitiken åt sidan och bidrar till att återupprätta respekten för demokratins spelregler, skriver Viola Furubjelke, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center.

2007-10-19

Unga somalier i Jemen

– Att vara en ung man i dagens Mogadishu är livsfarligt, det berättar flera unga somaliska män i flyktinglägret Al-Kharaz i södra Jemen. De etiopiska trupperna betraktar alla unga män som potentiella fiender och de män som bär skägg betraktas utan tvekan som fiender, etiopierna tror att de tillhör de Islamistiska Domstolarna.

2007-10-11

Läget i irakiska Kirkuk kan explodera

– En folkomröstning Kirkuks status och etniska identitet skulle fördjupa den rådande krisen och instabiliteten i Irak. Det säger Viola Furubjelke och Thair Ismail, generalsekreterare respektive Irak-handläggare vid Palmecentret, i en artikel om situationen i norra Irak.

2007-10-11

Sahlin kan spela en roll i Mellanöstern

– Utan ett enat Palestina kommer Gaza att fortsätta utvecklas mot ett svart inferno. Enighet kan aldrig skapas med vapen, utan måste initieras via dialog och kritiska samtal. Det säger Palmecentrets Faraj Abu-iseifan i en artikel om Mona Sahlins besök i Palestina och Israel i början av september.

2007-10-11

I betraktarens öga - religion och politik i Mellanöstern

- Det uthålliga hyckleri som Västerlandet ägnat sig åt har folken i Mellanöstern länge sett. Det kristna västerlandet har utrotat flera miljoner av Europas judar och vill ändå framstå som de mänskliga rättigheternas försvarare, något som självklart är en välkommen ambition. Det säger Ulf Carmesund, internationell sekreterare i Broderskap, i en artikel om Västs syn på Mellanöstern och relationen mellan religion och politik.

2007-10-11

Västbanken - Kooperativet ger kvinnorna självförtroende

– Kooperativet ger kvinnorna i Doma ökat självförtroende och status, både i hemmet och i det patriarkala samhället de lever i. Det säger Barbro Ullberg Gardell, Projektledare för LO-distriktet Gotland och ansvarig för ett utvecklingssamarbetsprojekt i Västbanken.

2007-10-11

Palestinsk försoning måste föregå fredskonferens med Israel

- Det går inte att skapa fred på bekostnad av palestinsk splittring. Det säger Palmecentrets Viola Furubjelke i en artikel om den kommande USA-ledda internationella fredskonferensen om mellanösternkonflikten.

2007-10-03

Dags för en tvåstatslösning för Palestina och Israel – folkrätten måste respekteras

– Efter 50 år av krig och av ockupation är det dags för en tvåstatslösning – något som palestinierna utlovats och hoppats på så länge. Vi är oroliga för vad som händer i Gaza just nu. Området är avstängt och under attack. I går dödades tio personer och dagen dessförinnan fyra.

2007-06-20

Irak ett laglöst land

- Jag är den enda kvinnan i Nasiryya som besöker Internet-caféer ibland. Kvinnorna i Irak idag har knappt några rättigheter. I vissa områden behandlas de som slavar.

2007-06-20

Flykt undan våld

- Visst är jag rädd, men vad ska vi göra? Vi kan ju inte bara lämna över gatorna till de fundamentalistiska grupperna. Vi måste fortsätta arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter.

2007-06-20

Irak - civilsamhälle i framväxt

Medan irakiernas grundläggande fri- och rättigheter kraftigt har förbättrats efter Saddamregimens fall, har det ökade sekteristiskt - nationalistiska våldet, terrorismen, kriminalitet samt bristfälliga rättstatliga institutioner medfört stora brister i mänsklig säkerhet och följaktligen tagit udden av dessa nyvunna fri- och rättigheter.

2007-06-20

Barnen lider mest

- Barn utgör 20 procent av offren för bombexplosionerna som sker varje dag. De som överlever har ofta mycket svåra skador och många lider av svåra traumatiska upplevelser, säger Azad Ahmed Abdullah, en av grundarna för organisationen Centret för Försvar av Barns Rättigheter i Irak.

2007-06-08

Häv bojkotten mot den palestinska regeringen

- Länge ansågs tiden arbeta för fred och försoning i Mellanöstern. I dag är det tvärtom. Tiden har blivit fredens fiende. Varje vecka och månad utan framsteg tar oss längre från fred. Att få parterna att återgå till en fredsprocess är en av vår tids viktigaste frågor, skriver bland andra Viola Furubjelke och Lena Hjelm-Wallén från Palmecentret.

2007-05-11

Utmaningar och möjligheter för de palestinska araberna i Israel

- Det handlar om ockupationen av de palestinska arabernas land och kultur samt förstörelsen av ett folks identitet. Frågan om de palestinska arabernas situation i Israel uppmärksammas allt för sällan och en viktig förklaring är den demonisering som Israelkritiker många gånger får utstå.

2007-04-26

EU:s bojkott orsakar svåra umbäranden för det palestinska folket

EU:s bojkott av den folkvalda palestinska Hamasregimen har orsakat svåra umbäranden för det palestinska folket. Samtidigt accepterar EU att Israel på flera områden bryter mot folkrätten. Sverige och den europeiska unionen måste nu ändra sin politik, hävdade flera talare vid ett seminarium som ordnats av Palmecentret i samarbete med Advokater utan gränser.

2007-03-09

Iran – planer på kärnvapen?

I december ifjol beslutade FN:s säkerhetsråd att införa begränsade sanktioner mot Iran för att landet inte följt rådets uppmaning att sluta anrika uran som kan tänkas användas till att producera kärnvapen. Iran har haft en tidsfrist till 21 februari i år som inte lett till att anrikningen upphört.

2007-01-12

Inga lösningar med Bushs nygamla Irakstrategi

President George W Bush har nu hållit sitt tal om USAs ”nya” Irakstrategi. Bush valde att i stort sett göra en reträtt till den gamla amerikanska Irakpolitiken med betoning på utökade militära insatser. Förväntningarna infriades därmed inte om en förändrad inriktning efter demokraternas vinst i valen till senaten och representanthuset i november, och de 79 förslag som presidentens egen utsedda Baker-Hamilton-grupp ”The Iraq Study Group” presenterade före jul.

2006-11-29

Våldet dödar oss alla

”Vi vägrar att vara fiender”. Under den parollen möttes nyligen några palestinska och israeliska kvinnor på ABF i en diskussion om konflikten, om feministisk fred och om människors vardag på båda sidor gränsen.

2006-11-27

Koranen förespråkar mänskliga rättigheter

- De mänskliga rättigheterna är inneboende i människans väsen. Det är ingenting som tilldelats oss, och därmed kan tas ifrån oss. Därför måste de mänskliga rättigheterna respekteras. Det sa Irans ex-president Abul-Hassan Bani Sadr, som besökte Sverige i samband med att Broderskapsrörelsen i dagarna har givit ut hans skrift "Mänskliga rättigheter inom Isam" på svenska.

2006-10-18

En osäker framtid för Libanon

Beiruts flygplats, Rafik Hariri International Airport, är en av landets stoltheter, en symbol för att Libanon lämnat sin turbulenta historia och istället blickar framåt. När man anlände till Beirut landade man alltid på den nya banan som sträckte sig ut i Medelhavet. Den förstördes under sommarens väpnade konflikt mellan Hizbollah och Israel, och flygplanen måste nu landa på en äldre bana, något som påminner oss resenärer om att Libanons turbulenta historia hunnit ikapp landet och åter lämnat det i spillror.

2006-10-05

Från Al Aqsa Intifadan till uttåget ur Gaza

Det är nu sex år sedan Ariel Sharon besökte tempelberget och den andra intifadan inleddes. Palmecentrets Joakim Johansson summerar kort vad som har hänt i Israel-Palestina-konflikten sedan dess.

2006-10-05

Folkrättsbrotten måste upphöra

De upprepade folkrättsbrotten av Israels regering och militanta palestinska grupper de senaste månaderna har dramatiskt förstärkt en ond cirkel av hat, hopplöshet och våld i Mellanösternkonflikten. I synnerhet våldet mot civila i syfte att skapa rädsla och statuera exempel måste omedelbart upphöra. Det skriver Peter Weiderud, Broderskapsrörelsens ordförande.

2006-10-05

Förvärrat läge i Gaza ett år efter israelernas tillbakadragande

För att komma närmare en fredlig lösning på konflikten i Mellanöstern måste det bli ett slut på symbolpolitiken. Bojkotten och embargot mot det palestinska styret måste hävas. Samtidigt måste Fatah erkänna sig besegrade och arbeta för att en samlingsregering med Hamas bildas.

2006-10-04

"Samarbetsprojekt ger verksamheten en ny dimension"

Hur startar man ett samarbetsprojekt i ett annat land? Hur mycket tid tar det och vad ger det egentligen? I tio år har Unga Örnar Skellefteå samarbetat med ett kulturcentrum på Västbanken. Både Solveig Lindberg i Skellefteå och Areej Jafari i Palestina tycker att projektet varit lyckat och viktigt.

2006-10-04

”Hamas-bojkotten skadar fredsprocessen”

Förre utrikesministern Sten Andersson drev alltid linjen att man för att åstadkomma fred måste tala med alla legitima aktörer i konflikten. Den tanken stödde alla talarna vid ett seminarium om Mellanöstern till hans minne. De kritiserade därför omvärldens vägran att tala med Hamas-regeringen i de palestinska områdena.

2006-09-25

Palmecentrets ansvarige i Palestina: Ohållbar situation i ockuperade områden

– Vi har nog aldrig varit längre bort från freden sedan 1948. Men jag är ändå optimist – det finns inga andra alternativ än fred mellan palestinier och israeler. Vi måste leva sida vid sida och inte på bekostnad av varandra. Hoppet är det enda som ger det palestinska folket styrka – ger vi upp det finns inget kvar. Nabil Khader Sa'adeh är Palmecentrets representant i Jerusalem. Han växte upp i ett flyktingläger.

2006-09-15

”Isolera inte palestinierna”

– Hamas vann inte de palestinska valen för att befolkningen blivit islamister, utan för att alla var så trötta på styrets korruption. Därför ska vi inte isolera palestinierna, utan uppmuntra de goda krafterna. Det sade Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna, vid ett samtal om demokrati i Mellanöstern arrangerat av Palmecentret under festivalen Street goes Middle East i Stockholm i september. Hon gjorde liknande tolkningar av situationen i både Turkiet och Iran.

2006-09-07

Kan säkerhet skapas i Mellanöstern?

Efter kriget i Libanon aktualiseras frågan om det går att skapa fred och stabilitet i regionen. Det är svårt utan att diskutera Hizbollahs roll. Omvärldens engagemang för Libanon var snabbt och resolut, men det är märkligt att inte samma engagemang kan uppbådas för den palestinska saken.

2006-07-13

Krafttag måste till för att få slut på krigshandlingarna i Mellanöstern

FN och EU måste nu med kraft agera för att få slut på de förödande krigshandlingarna i Mellanöstern som om den inte hejdas kan resultera i ett nytt regionalt krig.

2006-06-30

Uttalande av Viola Furubjelke med anledning av situationen i Mellanöstern

Den israeliska invasionen är ett brott mot folkrätten, ett angrepp på demokratin och förändrade i ett slag förutsättningarna för den förhandlingsväg som syntes möjlig genom det palestinska samförståndet.

2006-05-19

Risk för humanitär kris i palestinska flyktingläger

Om inte de frysta biståndspengarna betalas ut inom en snar framtid är risken stor för att den redan i dagsläget svåra humanitära situationen i de palestinska flyktinglägren förvärras. Det var Karen Koning Abu Zaids budskap vid ett seminarium om den humanitära situationen på Gaza och Västbanken. Karen Koning Abu Zaid är chef för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

2006-05-05

Mellanöstern: Människoliv måste gå före prestige

Efter Hamas valseger i det palestinska valet tycks det som om den palestinska oppositionen och omvärlden hoppas på att snabbt kunna "svälta ut" Hamas och tvinga fram en situation där makten återlämnas till Fatah. Det är förståeligt att omvärlden har svårt för en organisation som spridit död och skräck. Men illdåden blir inte ogjorda, eller risken för upprepning mindre, av att Hamas isoleras och svartlistas. I stället spelar vi fundamentalistiska krafter i händerna, skriver Viola Furubjelke

2006-04-13

Iran – på väg att skaffa kärnvapen?

- Från vår synvinkel är det tydligt att Iran inte har några kärnvapen nu. Men om Iran kommer att ha det i framtiden är en öppen fråga, sa Ian Anthony från fredsforskningsinstitutet Sipri på ett seminarium om Irans möjligheter att skaffa kärnvapen. Dialogen mellan FN-organet IAEA och Iran bröts efter att Iran åter påbörjat anrikning av uran i januari i år.

2006-04-13

Inget utrymme för araber i demokratiskt Israel

Med anledning av att Ordfont släppte den svenska utgåvan av boken ”Ett annat Israel” var författarinnan Susan Nathan i Stockholm och på ABF-huset för att tala om den israeliska statens övergrepp på landets inhemska palestinska befolkning. Journalisten Göran Rosenberg ledde samtalet med denna judinna som valt att bosätta sig i en palestinsk bosättning i Israel.

2006-03-21

Långt till ett demokratiskt Irak

Det har skett demokratiska framsteg sedan Saddam Husseins fall, men säkerhetsläget är så instabilt att landets framtid är mycket osäker. Det var forskaren Magnus Norell, Sveriges tidigare Irakambassadör Hans Amneus och Palmecentrets Irakhandläggare Thais Ismail eniga om under ett seminarium i ABF-huset. Det ägde rum dagen innan USAs största militära offensiv i Irak sedan invasionen för tre år sedan.

2006-03-21

Ala jobbar för demokrati i Irak

Hon tror inte på sitt lands politiker – som hon anser är odemokratiska – men är övertygad om att landets demokrati kan stärkas genom att utbilda och stödja det civila samhället. Ala Ali arbetar som lokal samordnare för Palmecentret i Irak med utbildningar och annat stöd till landets frivilligorganisationer.

2006-02-07

Klyfta av okunskap i karikatyrbråken

De våldsamma protesterna mot främst danska, men också andra skandinaviska ambassader och konsulat i Mellanöstern är sorgliga, men föga förvånande. Det säger Palmecentrets generalsekreterare Viola Furubjelke, som tills nyligen var ambassadör i Syrien och Libanon.

2006-01-25

Fredsprocessen behöver en nystart

Det israeliska beslutet att palestinierna i Jerusalem får rösta men att alla partier inte får delta på lika villkor är kontraproduktivt och underminerar den demokratiska processen, skriver Palmecentrets generalsekreterare Viola Furubjelke.

2005-11-09

Utdrag ur boken "Muren": Soldater dödar barn

Här kan du läsa ett utdrag ur boken ”Muren” av Birgitta Albons och Donald Boström.

2005-11-07

En ny chans för fred i Mellanöstern

Under den socialdemokratiska partikongressen i Malmö 2005 gjordes följande uttalande med anledning av situationen i Mellanöstern.

2005-10-20

Efter utrymningen av Gaza: fredsprocessen måste upptas!

- Ingen kan komma in eller ut från Gaza, det är en farlig utveckling som kommer att skapa en ny fängelseatmosfär, sa Yasser Abed Rabbo. Samtidigt blev det uppenbarat för israelerna att bosättningarna kan nedmonteras utan alltför stora problem - och att det i sin tur ger en möjlighet till fred, sa Yossi Beilin. De båda ligger bakom Genèveinitiativet om fred i Mellanöstern och deltog i ett seminarium arrangerat av Palmecentret den 11 oktober.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Drömmen om frihet står högst

Ordet frihet återkommer gång på gång när Lama Qumsiyeh ska beskriva sin vardag, berätta vad hon önskar mest eller hur det är att leva som ung i Palestina. Det vill säga drömmen om frihet - att en dag leva i ett land utan ockupation.

Till toppen av sidan