Skriv ut
2020-04-24

Behoven stora i Syriens flyktingläger

I Idlib, Syrien sitter drygt 250 familjer fast i det trångbodda Al-Ram lägret, utan tillgång till hälsovård och ordentlig hygien. Hittills har inga coronafall bekräftats men oron är stor för att ett utbrott ska nå lägret.

2020-04-06

Kriserfarna Palestina möter nya utmaningar med corona

Till följd av coronakrisen har Palestinska myndigheten och Israel infört ytterligare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Palestinierna har en viss erfarenhet när det kommer till att arbeta, leva och organisera sig aktivt även under helt eller delvis nedstängda förhållanden.

2020-02-25

Samira har inte gett upp hoppet om kvinnornas Syrien

Det är nu nio år sedan kriget i Syrien bröt ut. Det som började som en folklig revolution mot den styrande auktoritära regimen, har nu – nästan ett decennium senare, blivit till en humanitär katastrof utan någon fredlig lösning i sikte. Vi bevittnar nu den största flyktingströmmen under krigets alla nio år – över 800 000 människor flyr från provinsen Idlib. Finns hoppet om demokratin kvar?

2019-10-11

Stoppa invasionen - stöd ett demokratiskt och fredligt Turkiet!

Olof Palmes Internationella Center kräver stopp för Turkiets invasion av norra Syrien. Palmecentret ger konkret stöd till rörelser i Turkiet som verkar för ett demokratiskt och fredligt Turkiet, och till stöd för syriska flyktingar. Vi behöver ditt stöd för att öka våra insatser. Swish: 1232406072

2019-10-07

Kommentar: Turkisk offensiv i norra Syrien

Turkiet har i flera dagar signalerat att de snart kommer att gå in i norra Syrien. USA har i natt meddelat att Turkiet snart kommer att gå in i norra Syrien samt att Turkiet nu kommer att ansvara för alla IS-krigare som har tagits tillfånga under de senaste två åren.

2018-12-17

Israels mur hindrar Haya och Ayham att leva fritt

Inför julen vill Palmecentret uppmärksamma situationen för de barn som lever i Jesus födelsestad Betlehem i dag. Deras och andra palestinska barns frihet vidgas något av insatser från flera organisationer inom svensk arbetarrörelse.

2018-12-04

Ayham, 11 år: Karate har gjort mig motiverad och medveten

En stor del av Betlehems befolkning lever i trångbodda flyktingläger. Dheisheh etablerades 1949 i centrala Betlehem för att rymma 3 000 flyktingar. I dag lever cirka 15 000 människor där.

2018-11-30

Rätten att leva i fred

Julen börjar närma sig, en tid på året då många riktar en extra tanke till ett barn som kom till världen i Mellanöstern för drygt 2000 år sedan.

2018-11-12

Turkiet är på väg mot en avgrund

En oppositionsledare och en röst för fred och demokrati i Turkiet arresteras i sitt hem. Åtalen lindas in i den turkiska terrorlagstiftningen och Selahattin Demirtas riskerar 142 år i fängelse för kampen att ingen ska diskrimineras utifrån kön, etnicitet, tro, sexuell läggning eller språk, skriver Helin Sahin.

2018-10-18

Högernationalismen i Israel ökar polariseringen

Som vänner till Israel är vi djupt bekymrade över i vilken riktning landet håller på att utvecklas. Samtidigt förgiftas samhällsklimatet av tonläget i debatten, skriver Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén, Jan Eliasson, Pierre Schori och Anna Sundström.

2018-08-09

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck

Saudiarabien har utvisat Kanadas ambassadör, stoppat nya affärskontrakt och ställt in flyg till Kanada – för att Kanadas utrikesminister vädjade om frihet för regimkritiker. EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström.

2018-06-27

Palestina: Att få barn att sätta ord på sina känslor

Ett ockuperat land och ett samhälle genomsyrat av våld och hot. Men där ljuset kommer i form av ord. Ord som sätts på känslor kring trauman, stress och rädsla. Organisationen Al-Marfas arbete för barnen på Västbanken ger dem självkänslan tillbaka.

2018-05-31

Eren Keskin får Anna Lindh-priset

Människorättskämpen Eren Keskin från Turkiet har utsetts till årets mottagare av Anna Lindh-priset. Hennes arbete med att hjälpa våldsutsatta kvinnor, HBTQ-personer och andra förtryckta upphör aldrig trots att Keskin förföljs som oppositionell i Erdogans Turkiet.

2018-05-17

Omvärlden måste reagera på vad som händer i Palestina

Så många gånger har vi fördömt Israels övervåld, så många gånger har vi förfasats över Gazabornas umbäranden och krävt att blockaden mot Gaza ska upphöra. Så många gånger att orden nu känns ihåliga och platta. Men siffrorna talar sitt tydliga språk.

2018-04-16

Palestina: Projektet som förändrar hela livet

När kvinnor i ett samhälle med konservativa värderingar kommer samman och får chans att utvecklas händer det saker. I gruppen av kvinnor i den palestinska staden Hebron ska flera ställa upp som kandidater i lokalvalen, en har fått ett bra jobb och ytterligare en har bestämt sig för att ta det stora steget och lämna ett destruktivt äktenskap. Det är ett projekt som på riktigt förändrar livet för kvinnor i Palestina.

2018-03-27

Turkiet: Efter kursen vågar jag fråga

– Kursen stärkte mitt självförtroende. Jag fick syn på mig själv. Det säger 25-årige Turgay Dogan, en av deltagarna vid the Other School of Politics som Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discrimination (ZDA) arrangerade för unga romer förra sommaren.

2018-03-19

Palmecentret fördömer Turkiets invasion av Afrin

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över centrala Afrin och tvingats tiotusentals människor på flykt. Enligt uppgift har minst 280 civila dödats. 

2018-03-13

När bistånd är som bäst får tjejer en talan

En del av en feministisk biståndspolitik måste vara att på olika sätt få tjejer att känna att de har rätt att bestämma över sina egna liv, skriver Otto Widmark.

2018-02-22

Palestina: Motarbetad förening förändrar ungdomars liv

I normala fall borde polisen vara glad när ungdomar finner engagerande fritidsaktiviteter, och håller sig borta från kriminalitet och droger. Men i östra Jerusalem gör polis och myndigheter vad de kan för att sabotera för de palestinska ungdomarnas förening.

2018-02-02

Turkiet behöver fler romska opinionsbildare

– Vi planterar ett frö. Det kan vara för tidigt att skörda nu, men om tio år eller så kommer vi att ha resultat, säger Elmas Arus, ordförande för Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discimination (ZDA) och initiativtagare till en specialutbildning för unga romer som arrangerades förra sommaren.

2018-01-24

Så länge det finns människor som fortsätter kämpa finns det hopp

Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål. Beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte fördömt Turkiets orättfärdiga agerande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2018-01-23

Stoppa attackerna mot Afrin!

I helgen inledde Turkiet en attack mot det kurdkontrollerade Afrin. Striderna som intensifierades under måndagen har krävt flertalet civila offer enligt Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

2017-12-18

Jerusalem skulle kunna vara en fredens stad

Nu när julen närmar sig är det många som tänker lite extra på en judisk flyktingpojke som föddes i Mellanöstern för ungefär 2000 år sedan. Utvecklingen i Israel och Palestina har under senare år hamnat lite i skuggan av kriget i Syrien. Men konflikten har fortfarande inte fått någon lösning och emellanåt dyker den upp i nyhetsflödet.

2017-12-08

Trumps beslut väcker ilska i Palestina

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker starka känslor i Palestina.

2017-11-20

Kvinnor befriar kvinnor med lagens hjälp

Palmecentrets Helin Sahin skriver om mötet med N.C, en kurdisk flicka som våldtogs och såldes under flera månaders tid och den organisation som gav henne upprättelse.

2017-11-07

Facklig organisering i Palestina

DWRC grundades 1993 på initiativ av palestinska arbetare. Centret utbildar fackligt aktiva och stöttar fackföreningar på olika sätt.

2017-10-16

Alla måste kompromissa om Syrien ska bli helt

I Syrien talas det allt mindre om regimskifte och allt mer om dialog. Om en försoningsprocess ska bli möjlig måste alla parter vara beredda att kompromissa, skriver Danielle Barsoum Malki.

2017-05-23

Tunisien – ett ljus i mörkret

LO:s systerorganisation i Tunisien Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT) var en del av ”kvartetten” som belönades med Nobels fredspris 2015. De fick priset för att de bidragit till att förhandla fram en konstitution för Tunisien som baserades på grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati.

2017-05-10

Debatt bland unga förändrar Palestina

Hanin Othnani, Dalia Alahmad och Dujana Abu Alrab är överens. Projektet Palestinian Debate Program har fått dem att förstå att kvinnor och män kan agera tillsammans för att förändra samhället. Alla tre är i dryga 20-årsåldern och pluggar på universitetet eller har just avslutat sina studier.

2017-05-08

Kurdernas vägval viktigt för Turkiet

Kommer kurderna att välja den progressiva rörelsens demokratiska kamp för sitt motstånd efter folkomröstningen i Turkiet? Nu utformas oppositionens strategier, vägvalen är viktiga, skriver Palmecentrets Helin Sahin.

2017-04-20

Västsahara: Snart är tålamodet slut

Det finns en gräns för lojalitet och tålamod. Om inget händer snart är risken stor att västsahariska ungdomar radikaliseras och ansluter sig till extrema grupper. Det säger allt fler i dag i de västsahariska flyktinglägren.

2017-04-13

Turkiet: Livstids fängelse hotar känd människorättsadvokat

Militärens försök till kupp i Turkiet sommaren 2016 misslyckades. Sedan dess har president Recep Tayyip Erdoğan förföljt akademiker, journalister, politiker och människorättsaktivister som inte vill underkasta sig regimens kontroll.

2017-03-30

Syrien: Utbildning för återuppbyggnad

Konflikten i Syrien är en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid med nära tolv miljoner människor som har flytt sina hem, hälften av dem barn. Cirka fem miljoner har flytt till grannländerna och ungefär en miljon har tagit sig till Europa. Hundratusentals människor har mist livet. Men mitt i mörkret finns ljusglimtar – förändringar sker, särskilt på lokal nivå och det civila engagemanget är stort.

2017-01-16

En glimt av hopp i Syrien

Nu samlas oppositionen och regeringen i Syrien för att återuppta fredssamtalen. Den militära obalansen kan resultera i att de väpnade striderna ersätts av diplomati, skriver Palmecentrets handläggare Danielle Barsoum Malki i en krönika i Dagens Arena.

2016-12-21

Utbildning om faran med missbruk

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet och de västsaharier som bor kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land.

2016-12-15

Folket har besegrat regimen i Makedonien

Det är oklart vem som bildar ny regering i Makedonien, men valet var en framgång för socialdemokratiska SDSM.

2016-12-09

Kritik mot arresteringar av unga aktivister i Palestina

Ett närmande mellan Hamas och Fatah och allmänna val för första gången på drygt tio år kan bli resultatet av Fatahs nyligen avslutade kongress i Palestina. Men omvalde ledaren Abbas kritiseras av Anders Österberg efter att unga Fatahkritiker har arresterats. – Vi stödjer Palestinas rätt till oberoende. Men vi är oroliga för hur demokratin i rörelsen fungerar, menar han.

2016-11-01

Uttalande om den alarmerande situationen i Turkiet

Situationen i Turkiet fortsätter att eskalera i fel riktning. I går sattes den turkiska tidningen Cumhuriyet under utredning av turkiska myndigheter och dess chefredaktör och ett dussin medarbetare har arresterats, anklagade för att ha stött terrorism.

2016-10-17

Turkiets demokrati ett spel för gallerier

För folket här är allt ett spel för gallerierna och en maktstrid som sker mellan de starkaste, oavsett vilka som styr landet.

2016-10-04

Uttalande om attackerna mot Aleppo, Syrien

2016-08-29

Kvinnornas Egypten – fem år efter revolutionen

Palmecentrets kommunikationschef Magnus Nilsson besökte under fyra dagar World social forum – världens största samling av progressiva gräsrotsrörelser.

2016-06-01

Västsaharas president Mohamed Abdelaziz har avlidit

Presidenten för Västshara avled igår efter en lång tids sjukdom. Palmecentret har skickat sina kondoleanser till Västsahara.

2016-05-30

Turkiet på gränsen till kaos

President Erdogans makt över Turkiet blir allt starkare. Samtidigt trappas kriget mellan PKK och turkiska militären upp. Regionen är på väg in i en djup kris.

2016-05-09

Det är den syriska aktivisten vi ska stödja

Inom bistånds- och utvecklingssamarbeten ställer många ofta frågan vad vårt arbete egentligen gör för skillnad.

2016-05-02

Turkiet påverkas av Syrienkriget

Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin rapporterar från Gaziantep i Turkiet – ett land som håller på att dras in i det syriska inbördeskriget och där friheten inskränks alltmer. De som kritiserar IS riskerar att dödas. 

2016-03-11

Kurdiska områden under attack

Utegångsförbud, beskjutningar och bombningar av områden i sydöstra Turkiet, där befolkningen domineras av kurder, har drabbat civilbefolkningen hårt. Hundratusentals människor har flytt.

2016-03-11

FN måste anordna en folkomröstning i Västsahara

I ett gemensamt uttalande kräver skandinaviska organisationer som arbetar i Västsahara att FN anordnar en folkomröstning där Västsaharas folk får ta ställning till självbestämmande.

2016-01-29

Han lär unga i Palestina göra motstånd med kultur

Den palestinske prästen Mitri Raheb får tillsammans med israeliske journalisten Gideon Levy årets Palmepris som delas ut den 29 januari.

2016-01-26

Det behövs fler röster för fred och försoning

Årets Olof Palme-pris går till palestiniern Mitri Raheb och israelen Gideon Levy.

2016-01-18

Erkänn Västsahara!

Det ska inte löna sig att ockupera ett annat land, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2015-12-16

Unga slåss mot både ockupationen och patriarkatet

Hur är det att vara ung i Palestina idag? 14-årige Mohajed i flyktinglägret Jalazone nära Ramallah på Västbanken funderar en stund. – Jag vill bli snickare och ha en familj. Men jag har ingen bra framtid, inte med ockupationen. Så jag kanske hamnar i fängelse. Det är helt normalt här.

2015-12-14

Ett erkännande till fredliga krafter

Valet av fredspristagare är ett erkännande till alla krafter som på fredlig väg strävar efter demokratisk förändring.

2015-12-10

Nobelpris till tunisiskt fredsarbete

Tunisiens nationella dialogkvartett får Nobels fredspris för sin roll i landets demokratiseringsprocess. En viktig roll spelades också av Mustapha Ben Jaafar, ledare för Tunisiens socialdemokratiska parti, som nyligen besökt Sverige.

2015-12-08

Stark kvinnorörelse i Tunisien

Thouraya Hammami Bekri, ledande tunisisk socialdemokrat, ser Tunisiens starka kvinnorörelse som ett hoppfullt tecken. Men jihadister, korruption och ungdomsarbetslöshet kastar mörka skuggor över den unga arabiska demokratin.

2015-12-04

Oberoende facklig kamp i Iran

Situationen för fackligt aktiva i Iran var temat på ett seminarium som arrangerades av LO, Transportarbetareförbundet och Palmecentret den 2 december i Stockholm.

2015-10-28

Blixtinsamling för Västsaharas flyktingläger

De västsahariska flyktinglägren i Algeriet har drabbats av svåra översvämningar. Palmecentret genomför just nu tillsammans med flera medlemsorganisationer en snabbinsamling för översvämningarnas offer.

2015-10-20

Västsahara: Inga folkrättsliga hinder för ett erkännande

Förra veckan var Palmecentret med och arrangerade ett seminarium om Västsahara. Flera röster har höjts för att Sverige borde erkänna staten Västsahara, på samma sätt som vi erkänt Palestina.

2015-10-16

Fackligt besök i Palestina och Israel

Den svenska fackföreningsrörelsen försöker knyta närmare kontakter med fackförbund i både Palestina och Israel.

2015-10-15

Västsahara: Kampen för ett fritt land

– Jag hoppas att den svenska regeringen ska stå upp för sina principer och göra som man lovade i valrörelsen, att erkänna Västsahara. Ett erkännande skulle vara mycket viktigt och kunna bidra till att lösa en konflikt som pågått i 40 år, säger människorättsaktivisten Aminatou Haidar.

2015-10-09

Tunisien: Nobels fredspris till demokratiarbete

Från Oslo meddelades i dag att Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiens nationella dialogkvartett – som består av den fackliga centralorganisationen UGTT, arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och den nationella advokatföreningen ONAT.

2015-09-17

Palestina: Fackliga rättigheter i Ramallah

Jag befinner mig i Palestinas administrativa center Ramallah sedan fem dagar tillbaka. Inresan till staden från flygplatsen Ben-Gurion i Tel Aviv var fin fram tills att muren som omringar Västbanken blev påtagligt närvarande när den uppenbarade sig bland olivträden.

2015-08-25

Utbildning för unga kvinnor

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet. Palmecentret och S-kvinnor arbetar tillsammans med den västsahariska kvinnorörelsen för att förbättra kvinnornas ställning.

2015-08-24

Turkiets progressiva krafter behöver vårt stöd

Två månader efter det turkiska valet är vapenvilan avblåst och fredsprocessen har avstannat. Oppositionella trakasseras och journalister åtalas.

2015-06-15

Turkiet: En historisk valseger för vänstern

Valet i Turkiet blev en stor framgång för nya vänsterpartiet HDP. Nu finns goda chanser att förändra Turkiet i en demokratisk och pluralistisk riktning. Turkiet skulle kunna bli ett föredöme för regionen.

2015-05-19

Palestina: Sabrine vågar sjunga igen

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-05-04

Västsahara: Snart orkar de unga inte vänta längre

Ett svenskt erkännande av Västsahara skulle sätta tryck på omvärlden. Det skulle dessutom lugna den västsahariska befolkningen. Snart orkar de unga i flyktinglägren inte vänta längre.

2015-04-30

Lärare med Syriens framtid i sina händer

I skolor i Syriens grannländer försöker syriska flyktingbarn glömma kriget och i stället lära sig läsa, skriva och räkna. Men hur undervisar man barn som flytt undan våld och bomber? Nidal är en av de lärare som brottas med den svåra uppgiften.

2015-04-28

Stöd Syriens lärare!

Över 12 miljoner människor har flytt kriget i Syrien. Hälften av dem är barn.

2015-04-23

Palestina: Hjälp till ett bättre liv

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-04-21

Västsahara: Sahara marathon

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 40 år tillbaka. I februari 2015 arrangerades Sahara marathon för löpare som ville visa solidaritet med det västsahariska folkets längtan efter frihet.

2015-03-09

Turkiet: Orädd och stridbar människorättsadvokat

Inga frivilligorganisationer blir insläppta i de flyktingläger som drivs av den turkiska staten, berättar Eren Keskin, ordförande för Föreningen för avgiftsfri rättshjälp i Turkiet.

2015-02-24

Öppnare och mer demokratiska partier

Inom programmet ”Från vapen till valsedlar” samarbetar partier från olika länder för att bli mer öppna och demokratiska. Palestinska Fatah är ett av partierna.

2015-01-19

Vi har vårt öde i våra egna händer

Det tunisiska socialdemokratiska partiet Ettakatol var med och utformade den nya konstitutionen. Men i valet hösten 2014 åkte partiet ut ur parlamentet. Nu satsar Ettakatol på nästa års lokalval, där de hoppas att inte minst kvinnorna, som har fått stärkt ställning, ska ge partiet ny kraft. Men framför allt gäller det att konsolidera den bräckliga demokratin, förklarar Lobna Jeribi som var med och skrev den nya författningen.

2014-12-04

Iran: Regimen är rädd för fackföreningar

I Iran är det förbjudet att organisera sig i oberoende fackföreningar. Ändå växer antalet strejker och protester. I slutet av november kom Ahmed Shaheed, som är FN:s rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, till Sverige och deltog bland annat på ett seminarium i Stockholm.

2014-11-17

Över 50 miljoner människor på flykt

Inte sedan andra världskriget har så många tvingats fly från sina hem. FNs flyktingkommissariat UNHCR räknar med att över 50 miljoner människor befinner sig på flykt i världen, de allra flesta i utvecklingsländer. – I u-länderna får detta väldigt stor påverkan på det lokala samhället. Enorma flyktingströmmar ger enorma problem, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

2014-11-17

Katastrofalt läge i irakiska Kurdistan

Just nu pågår en humanitär katastrof i irakiska Kurdistan. Över en miljon människor befinner sig på flykt undan den militanta islamistgruppen Isis. På Palmedagen i Göteborg visades Hogir Hiroris film ”Isis offer”, inspelad för drygt två månader på gränsen mellan Syrien och Irak. – Flyktingarnas liv är redan förstörda, de blir aldrig sig själva igen, säger filmaren.

2014-11-14

DU OCH JAG FÖR GAZA - Hit går insamlade medel

Sommarens krig i Gaza har fått förödande konsekvenser för befolkningen. Tusentals familjer är nu hemlösa i ett samhälle till stor del i ruiner. Behovet av stöd för återuppbyggnad är stort. Därför startade Palmecenter tillsammans med Aftonbladets ledarsida insamlingen ”Du och jag för Gaza” till stöd för civilbefolkningen. Tack till alla er som bidragit till insamlingen. Som på möten tagit med bössor, som uppmanat vänner att ge och delat information om insamlingen. Ett särskilt tack till Stefan Löfven som under sitt sommartal lyfte insamlingen och därmed hjälpte till att samla in 27 000 i bössorna.

2014-11-04

Situationen i Kurdistan i Irak

Terrorgruppen IS har på kort tid erövrat stora områden i Syrien och Irak. Det har fått allvarliga humanitära konsekvenser: massavrättningar, våldtäkter och en stor utsatthet för regionens religiösa och etniska minoriteter.

2014-10-30

”Därför erkänner Sverige i dag staten Palestina”

Viktigt steg. Somliga kommer att hävda att beslutet kommer för tidigt. Jag är rädd att det snarare är för sent. Nya bosättningsbeslut försvårar en tvåstatslösning. Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till målet att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fredlig samexistens, skriver utrikesminister Margot Wallström.

2014-10-20

Palestina: Utnyttja tiden fram till erkännandet

Sverige har all anledning att dra ut på det formella erkännandet av Palestina. Det för att hålla diskussionen vid liv och få fler länder att ta steget till ett erkännande, skriver Palmecentrets Isabel Lundin i Dagens Arena.

2014-10-17

Mellanöstern: Stöd från omvärlden behövs

”Kriget mot Isis kommer tyvärr att bli ett långvarigt krig tror jag. Men hur många som kommer att dö och skadas är upp till omvärlden.” Det säger Shoresh Rahem, som är Kurdistans Regionala Regerings (KRG) representant i Sverige.

2014-10-13

Margot Wallström: Det talade ordet gäller

Utrikesminister Margot Wallströms tal vid The Cairo Conference on Palestine - Reconstructing Gaza, från den 12 oktober 2014.

2014-10-06

Mellanöstern: Hotet från Isis enar kurder

En av vår tids stora humanitära katastrofer pågår i Syrien och Irak. Framtiden är ytterst oklar i hela regionen. Det skriver Helin Sahin i Dagens Arena.

2014-09-09

Palestinier besöker valrörelsen

Hur genomför man en valrörelse? Det ville Palmecentrets samarbetspartners i Palestina veta när de fick chansen att besöka Sverige i början av september. Men själva lär de inte få delta i ett demokratiskt parlamentsval på länge än. Risken är för stor att Hamas vinner, anser både palestinska och internationella rådgivare.

2014-08-22

Vittnesmål från Gaza: Abdel Samih Harb Al-Najjar

Abdel Samih Harb Al-Najjar är ordförande för Independent Labor Committees Union i Gaza. Den 29 juli förlorade han i ett israeliskt flyganfall sin dotter Ibtisam, sin svärson Ata Mohammed och sina barnbarn Rafif och Mohammed, 3 respektive 1 år gamla.

2014-08-18

Vittnesmål från Gaza: Ulla Abu Hleilu

Ulla Abu Hleilu är 20 år och engagerad i Palmecentrets palestinska partnerorganisation Pyalara. Här skriver hon om sina upplevelser under kriget i Gaza.

2014-08-15

Vittnesmål från Gaza: Tawfiq Hamid

Tawfiq Hamid är 22 år och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i Beit Lahiya i norra Gaza. Genom Palmecentrets partnerorganisation Filistiniyat har han utbildat sig i debatt och dialog. Den 19 juli träffades hans hem av en missil.

2014-08-07

Du och jag för Gaza - alla bidrag behövs! PG 570-2

De senaste fyra veckorna har vi varje dag sett hemska bilder från Gaza och den förödelse som kriget fört med sig. Fler än 1800 palestinier har dödats, de flesta civila och 400 av dem barn. Därför startar Palmecentret en insamling till stöd för civilbefolkningen - sätt in ditt bidrag på plusgiro 570-2.

2014-07-16

Jens Orback: Nödgad att avstå israeliska varor

Om jag hade växt upp i dagens Israel hade jag förmodligen känt en osäkerhet inför mina grannländer. Jag hade också, på goda grunder, känt en misstro gentemot det internationella samfundets stöd om och när mitt land skulle angrips. Och kanske är det också ett av skälen till att Israel fortsätter att mejsla sig ur det internationella samfundets regelverk. Ett val som emellertid inte talar för Israels säkerhet på längre sikt. För om israeliska politiker besökte sitt grannland Palestina, vilket de allt för sällan gör, skulle de övertygas om att den politik som Israel för skapar både hat och rädsla - vilket är grogrunden för osäkerhet och våld. Därför anser jag att en reaktion mot folkrättsbrotten också är ett sätt att långsiktigt stödja Israels rätt och möjlighet till en säker framtida existens.

2014-06-17

Palestina: Från isolering till kunskap

De tillhör de fattigaste och mest utsatta kvinnorna i Palestina. Ingen kunde väl ana att de en dag skulle skriva egna plakat och gå med i en demonstration mot kvinnovåld i Ramallah. Men det var precis vad de gjorde, kvinnorna från byarna Azmout och Ras elin som deltar i Palmecentrets kvinnoprojekt.

2014-06-02

Tunisiens kvinnor vann maktkamp

– Den arabiska våren startade här. Nu tar vi nästa steg mot demokrati. Då ska kvinnorna ha lika rättigheter! Det säger Lobna Jeribi - IT-expert, tunisisk s-parlamentariker och medförfattare till Tunisiens nya konstitution, som är en av världens mest progressiva.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Västsahara vid vägskäl – fredlig eller väpnad kamp?

I 20 år har västsaharierna drivit fredlig kamp för att få rätt till sitt land Västsahara, som står på FN:s lista över stater som ska avkoloniseras. Västsaharierna står nu inför ett vägskäl om den fredliga kampen ska fortsätta eller om de ska ut i krig. Detta framkom på samtalet mellan Brahim Dahane och Natasa Mirosavic som diskuterade Västsahara under ett seminarium på Palmedagen i Uppsala.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Åldern är en kritisk aspekt för fred

Både Shimon Peres och Mahmud Abbas är båda i åttioårsåldern och detta är ett hinder för fred, menade Hasan Faraj från Fatahs ungdomsförbund i sitt anförande på Palmedagarnas seminarium om den israelisk-palestina konflikten.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Ny generation ledare för befrielse och frihet

Åtta ungdomar har begått självmord sedan det senaste kriget på Gaza. Och i tälten i Västsahara har de unga tappat tålamodet. I stället för att vänta på en omröstning om självstyre vill en del ta upp vapen.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Drömmen om frihet står högst

Ordet frihet återkommer gång på gång när Lama Qumsiyeh ska beskriva sin vardag, berätta vad hon önskar mest eller hur det är att leva som ung i Palestina. Det vill säga drömmen om frihet - att en dag leva i ett land utan ockupation.

Till toppen av sidan