Skriv ut

Här hittar du arkivet över nyheter och artiklar som vi har publicerat på vår webbplats. Letar du efter något särskilt? Använd sökfunktionen till vänster!

2020-02-12

Här utbildas framtidens kvinnliga ledare

Ett av Palmecentrets viktigaste fokusområden är kampen för global jämställdhet. Framtidens jämlika samhällen kräver sina kvinnliga ledare på alla nivåer. I Burma och Zimbabwe stödjer Palmecentret två organisationer som utbildar framtidens kvinnliga ledare – Altsean Burma och Hashtag Wispers.

2020-01-28

Sydafrikas lantarbetare kräver rättvisa

Det har gått 25 år sedan apartheid avskaffades och demokrati infördes i Sydafrika. Men fortfarande är utmaningarna enorma. Över 70 procent av den odlingsbara jorden ägs fortfarande av den lilla vita minoriteten. Lantarbetare utnyttjas hänsynslöst.

2020-01-28

Örebro mästare i solidaritet

Socialdemokraterna i Örebro län är svenska mästare i internationell solidaritet. Distriktet lyckades värva flest nya månadsgivare till Palmecentret, och vann därmed Solidaritetstävlingen. Vinsten är inget mindre än en resa till Sydafrika där deltagarna kommer få följa hur vi inom svensk arbetarrörelse bedriver solidaritetsprojekt.

2020-01-20

Chockerande verklighet i Nordmakedonien

- Jag blev chockerad över hur kvinnorna inom textilindustrin har det på sina arbetsplatser. Jag kunde knappt ta in att förhållandena i ett land i Europa kan vara så upprörande, säger Maja Ullberg, Handelsanställdas förbund.

2019-12-18

Var med och gör skillnad

Trots ljusen i juletid känns mörkret – i världen. Aldrig någonsin har vi människor varit så sammanflätade som nu, genom Internet, resor och nyheter som direkt når oss från världens alla hörn.

2019-12-17

Kultur sprider glädje i krisens Zimbabwe

En teatergrupp som får stöd av Palmecentret försöker skapa hopp i ett Zimbabwe som befinner sig i en djup kris.

2019-12-11

Vi måste ge människor hopp

Människorna som går ut på gatan i Santiago de Chile och Beirut gör det för att de drömmer om en annan värld.

2019-12-06

Svenska folket är för ett kärnvapenförbud

– Svenska folket känner att kärnvapenhotet är en av vår tids stora globala ödesfrågor, precis som klimatet, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

2019-11-27

Folkens uppror är en möjlighet

Kraven på jämlikhet och demokrati går just nu som en tryckvåg över världen. Chile, Bolivia, Iran, Irak, Libanon, Hongkong …

2019-11-19

Palmedagarna 2019 gav hopp om en bättre framtid

En imponerande samling människor från hela världen, som tillsammans visade på att det finns hopp och konkreta lösningar på de globala utmaningarna. Ungefär så kan man sammanfatta Progressive Alliance Convention och Palmedagarna; tre dagar som fyllde Folkets hus i Stockholm.

2019-10-11

Stoppa invasionen - stöd ett demokratiskt och fredligt Turkiet!

Olof Palmes Internationella Center kräver stopp för Turkiets invasion av norra Syrien. Palmecentret ger konkret stöd till rörelser i Turkiet som verkar för ett demokratiskt och fredligt Turkiet, och till stöd för syriska flyktingar. Vi behöver ditt stöd för att öka våra insatser. Swish: 1232406072

2019-10-07

Kommentar: Turkisk offensiv i norra Syrien

Turkiet har i flera dagar signalerat att de snart kommer att gå in i norra Syrien. USA har i natt meddelat att Turkiet snart kommer att gå in i norra Syrien samt att Turkiet nu kommer att ansvara för alla IS-krigare som har tagits tillfånga under de senaste två åren.

2019-10-03

Kom till Palmedagarna och Progressive Alliance!

Årets viktigaste dagar för dig som bryr dig om världen!

2019-09-25

Tio års fängelse för tro på demokrati

Kontakterna med våra turkiska kamrater är oerhört viktiga. När grundläggande demokratiska fri- och rättigheter hotas måste arbetarrörelsen höja rösten, skriver Anna Sundström.

2019-09-19

Palmecentret ansvarar för Globala Torget på Bokmässan i Göteborg

Sista helgen i september förvandlas H-hallen i Svenska mässan i Göteborg till en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling.

2019-08-29

Nyhetsbrev augusti 2019

Stöd människors kamp för demokrati, mänskliga rättigheter och fred i Olof Palmes anda världen över. Bli månadsgivare. Ditt stöd gör skillnad.

2019-08-28

Stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter

Människors vilja till frihet kan inte slås ner med våld. Den svenska arbetarrörelsen måste tillsammans stå upp för Hongkong, skriver Anna Sundström.

2019-08-09

Kommunal Öst stöttar kvinnors organisering

Kommunals avdelning Öst stöttar genom Palmecentret ett nätverksprojekt för kvinnor på landsbygden i Bosnien och Hercegovina. Mevlida Mehanović är en av eldsjälarna som samlar kvinnorna i de isolerade byarna.

2019-07-12

Regeringen avstår från att underteckna kärnvapenförbud

2019-06-18

Engagerade aktivister i Zimbabwe

Det största hoppet i Zimbabwe inger alla de människor som tålmodigt kämpar vidare, trots svåra förhållanden.

2019-05-23

Demokratin måste försvaras

Kampen för demokratin pågår ständigt. Demokratins genombrott var inget som kom automatiskt, det var ett resultat av långt och envist politiskt arbete, skriver Anna Sundström.

2019-05-22

Zimbabwe: Glöm inte det längre perspektivet

Palmecentret arbetar långsiktigt med lokala partners för en hållbar förändring. Det handlar om att ställa myndigheter till svars, att människor gemensamt kräver sin rätt och gör sina röster hörda.

2019-05-21

Fullfölj Olof Palmes kamp för en kärnvapenfri värld!

Risken för en ny kapprustning med kärnvapen i Europa är mycket stor. Att vika sig för tomma hot är inte bara förnedrande, det äventyrar vår säkerhet och vårt oberoende, skriver Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond.

2019-05-12

Viktigt val väntar i Dutertes Filippinerna

Vi måste stå upp för de som orkar fortsätta kämpa i Filippinerna, skriver Anna Sundström.

2019-05-02

Global Solidaritet 2019

I tidningen Global Solidaritet kan du läsa om Palmecentrets och våra partnerorganisationers arbete runt om i världen.

2019-04-29

En dag för fred, frihet och rättvisa

Första maj är en viktig högtidsdag. Men 2019 kanske ännu viktigare än vanligt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2019-04-18

Filippinerna: Från slavarbete till facklig ledare

I de organisationer som får stöd via Palmecentret finns många människor med historier som förtjänar att berättas. Som till exempel Novy, som kämpat sig fram till den globala styrelsen för facket för hushållsarbetare samtidigt som hon arbetar och bor hemma hos en familj. Facklig ledare på världsnivå och hembiträde på samma gång.

2019-04-16

Tävling: Global solidaritet 2019

2019-03-29

Bosnien och Hercegovina: Kvinnor på landsbygden organiserar sig

Palmecentret samarbetar med Vive Zene – en organisation som verkar på landsbygden i östra Bosnien och Hercegovina och arbetar med kvinnor som överlevde krigen på Balkan.

2019-03-28

Världen brinner – och vi för den

Den svenska arbetarrörelsen har slagits för internationell solidaritet ända sedan den grundades. Gräsrötterna har varit ryggraden i solidaritetsarbetet.

2019-03-28

Hongkong: Det viktigaste är att organisera

Fackföreningsrörelsen i Hongkong kämpar vidare trots att det finns inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna. Fackets viktigaste uppgift är att organisera fler.

2019-02-27

Visselblåsaren som fick Palmepriset

2018 års Palmepristagare Daniel Ellsberg blev på 1970-talet en av världens viktigaste visselblåsare när han offentliggjorde dokument som visade att amerikanska presidenter hade ljugit om möjligheten att vinna kriget i Vietnam. Nu varnar han för en global nukleär förintelse om inte kärnvapenstaterna nedrustar.

2019-02-27

Ödesvalet

En orosanmälan om ett brunt Europa.

2019-02-25

Vi behöver mer jämlikhet och mindre klyftor

Om Olof Palme sägs ofta att han hade en unik förmåga att gå i takt med tiden. Margot Wallström besitter en liknande förmåga att tolka och agera i takt med sin samtid. Det var förra mandatperiodens feministiska utrikespolitik ett lysande exempel på. På samma sätt ligger den demokratioffensiv som presenterades i samband med regeringens utrikespolitiska deklaration helt rätt i tiden.

2019-02-05

Filippinerna: Framsteg i arbetet mot psykisk ohälsa

I ett samhälle genomsyrat av den politiska osäkerhet och rädsla som finns i Filippinerna finns risk för stress och hopplöshet inför framtiden för unga. Men Youth for Mental Health Coalition har visat att engagemang kan skapa förändring.

2019-01-30

En viktig röst för fred och nedrustning

Vi lever i en tid när världsledare hotar med kärnvapen och utrymmet för fri debatt minskar på många håll. Det behövs kritiska röster som granskar makten.

2019-01-30

Belarus: Böter och husarrest för facklig ledare

Situationen för fackligt aktiva i Belarus är svår och de trakasseras av myndigheterna. Ihar Komlik är en av dem som drabbats.

2018-12-27

Starkt stöd för att Sverige undertecknar kärnvapenförbudet

Kampen mot kärnvapen går framåt i världen. Schweiz parlament röstade under december för att landet ska skriva under avtalet om ett globalt kärnvapenförbud. I Sverige vill 85 procent av befolkningen att våra politiker går samma väg.

2018-12-17

Israels mur hindrar Haya och Ayham att leva fritt

Inför julen vill Palmecentret uppmärksamma situationen för de barn som lever i Jesus födelsestad Betlehem i dag. Deras och andra palestinska barns frihet vidgas något av insatser från flera organisationer inom svensk arbetarrörelse.

2018-12-04

Ayham, 11 år: Karate har gjort mig motiverad och medveten

En stor del av Betlehems befolkning lever i trångbodda flyktingläger. Dheisheh etablerades 1949 i centrala Betlehem för att rymma 3 000 flyktingar. I dag lever cirka 15 000 människor där.

2018-12-04

Haya, 7 år: Jag vill bli läkare när jag blir stor

Haya bor med sin familj i ett hus bara några meter från muren i Betlehem. De är förbjudna att röra sig fritt och har begränsade möjligheter att försörja sig.

2018-11-30

Rätten att leva i fred

Julen börjar närma sig, en tid på året då många riktar en extra tanke till ett barn som kom till världen i Mellanöstern för drygt 2000 år sedan.

2018-11-27

Filippinerna: Busschaufförer kämpar för sina jobb

Arnulfo Abril kör sin jeepney 17 timmar om dagen, 6 dagar i veckan. Men han och de andra förarna behöver stöd från Sverige för att kunna fortsätta dra in tillräckligt med pengar för att hålla barnen i skolan.

2018-11-12

Turkiet är på väg mot en avgrund

En oppositionsledare och en röst för fred och demokrati i Turkiet arresteras i sitt hem. Åtalen lindas in i den turkiska terrorlagstiftningen och Selahattin Demirtas riskerar 142 år i fängelse för kampen att ingen ska diskrimineras utifrån kön, etnicitet, tro, sexuell läggning eller språk, skriver Helin Sahin.

2018-10-18

Högernationalismen i Israel ökar polariseringen

Som vänner till Israel är vi djupt bekymrade över i vilken riktning landet håller på att utvecklas. Samtidigt förgiftas samhällsklimatet av tonläget i debatten, skriver Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén, Jan Eliasson, Pierre Schori och Anna Sundström.

2018-10-17

Tiden är knapp för mänskligheten

Samma dag som FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin rapport stod det klart att högerpopulisten Jair Bolsonaro vunnit den första valomgången i Brasilien. Bolsonaro är en av många politiska ledare som tvivlar på klimatförändringarna.

2018-10-11

Palmecentret och LO protesterar mot gripande av fackliga ledare

Palmecentret och LO går ut i en gemensam protest mot att fackliga ledare i dag gripits i Zimbabwe. Polisen gjorde en räd mot den fackliga centralorganisationen när facket var på väg att demonstrera mot den ekonomiska politiken.

2018-10-09

Ja, vi kan förbjuda kärnvapen!

Det mesta tyder på att svensk säkerhetspolitik inte skulle skadas om vi undertecknar FN:s avtal om kärnvapenförbud. Det vore därför ett misstag av de borgerliga partierna att gå emot en folkmajoritet och hålla fast vid sitt nej till avtalet, skriver Anna Sundström.

2018-09-27

Sarajevo – en vacker stad med ett smärtsamt förflutet

Många oroas av ökande nationalistisk propaganda och spänningar mellan olika etniska grupper i Bosnien och Hercegovina. Vi såg på 1990-talet vilken katastrof det kan leda till.

2018-09-24

Stöd fredsaktivisterna!

Inbördeskrig pågår fortfarande på flera håll i Myanmar (Burma) och hundratusentals människor har tvingats på flykt. FN har anklagat militären i landet för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter i samband med fördrivningen av folkgruppen rohingya. Militärens kränkningar drabbar även andra etniska minoriteter i landet.

2018-08-29

Myanmar/Burma: De ansvariga för folkmordet måste ställas till svars

FN:s utredare kräver i en nysläppt rapport att Myanmars militärledning ställs inför rätta för folkmord.

2018-08-27

Globala Torget på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg byter namn på sin internationella avdelning till Globala Torget och sätter ytterligare fokus på framtidens globala utmaningar. I år kommer bland annat Pussy Riot, Anders Kompass och feministikonen Nawal El Saadawi.

2018-08-27

Kraften som vänder utvecklingen

I Makedonien är det våra vänner som just nu förändrar landet i dess grundvalar, på Filippinerna är det vårt systerparti som står upp mot Dutertes tyranni och i Turkiet dokumenterar våra partnerorganisationer brotten mot mänskliga rättigheter.

2018-08-24

Solidaritet ger resultat

Förra hösten gjorde Palmecentret i samarbete med Aftonbladets ledarsida en insamling för att stödja barn från folkgruppen rohingya som flytt undan förtrycket i Myanmar (Burma). Insamlingen har gett resultat i form av trygga platser för flyktingbarnen.

2018-08-09

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck

Saudiarabien har utvisat Kanadas ambassadör, stoppat nya affärskontrakt och ställt in flyg till Kanada – för att Kanadas utrikesminister vädjade om frihet för regimkritiker. EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström.

2018-08-03

Fusk eller rättvisa val i Zimbabwe?

Ett rättvisande valresultat eller fusk? Det är frågan som ställs både i Zimbabwe och omvärlden. Resultatet från måndagens val har nu publicerats och den sittande presidenten Mnangagwa har utropats som segrare.

2018-07-24

Manar till opposition mot Duterte

President Duterte målar läget i Filippinerna i ljusa färger. Oppositionspartiet Akbayan talar om kris för mänskliga rättigheter, angrepp mot kvinnor, ökad arbetslöshet och manar till hårdare opposition.

2018-06-29

Öppet brev om situationen i Burma

Sedan augusti 2017 har över 700 000 människor drivits på flykt från delstaten Rakhine till Bangladesh till följd av militärens brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

2018-06-29

NY RAPPORT: Sveriges feministiska utrikespolitik

I Palmecentrets nya rapport intervjuas makthavare runt om i världen om sina tankar kring Sveriges feministiska utrikespolitik.

2018-06-27

Palestina: Att få barn att sätta ord på sina känslor

Ett ockuperat land och ett samhälle genomsyrat av våld och hot. Men där ljuset kommer i form av ord. Ord som sätts på känslor kring trauman, stress och rädsla. Organisationen Al-Marfas arbete för barnen på Västbanken ger dem självkänslan tillbaka.

2018-06-21

Burma: Utbildning för demokrati och jämställdhet

Palmecentret arbetar i Burma sedan 1990-talet. En av de organisationer vi samarbetar med är Altsean Burma.

2018-06-18

Ödesval i Turkiet

Sommarlovet har börjat och snart står semestern för dörren. För alla oss som har svårt att nöja oss med hängmattan och som gärna följer världspolitikens utveckling även under semestern finns all anledning att hålla sig ”uppkopplad”.

2018-06-14

Trygga platser i flyktinglägret Kutupalong

I höstas anordnade Palmecentret en insamling till förmån för rohingyier som tvingats fly från Burma. Ett stort antal organisationer och privatpersoner hjälpte till. Tillsammans fick vi in över 530.000 kronor!

2018-06-01

Serbien: En cykel ökar inkomsten för romer

Det finns runt en halv miljon romer i Serbien och de möts ofta av fördomar om att de inte vill arbeta och hellre lever på bidrag. Men människorna i bosättningen i Belgrad som Palmecentret stöttar visar på det motsatta.

2018-05-31

Eren Keskin får Anna Lindh-priset

Människorättskämpen Eren Keskin från Turkiet har utsetts till årets mottagare av Anna Lindh-priset. Hennes arbete med att hjälpa våldsutsatta kvinnor, HBTQ-personer och andra förtryckta upphör aldrig trots att Keskin förföljs som oppositionell i Erdogans Turkiet.

2018-05-25

Ny bok: 40 år av solidaritet

Arbetarrörelsens Internationella Centrum (AIC) bildades 1978. 14 år senare slogs AIC ihop med Arbetarrörelsens Fredsforum. Den nya organisationen fick namnet Olof Palmes Internationella Center.

2018-05-17

Omvärlden måste reagera

Så många gånger har vi fördömt Israels övervåld, så många gånger har vi förfasats över Gazabornas umbäranden och krävt att blockaden mot Gaza ska upphöra. Så många gånger att orden nu känns ihåliga och platta. Men siffrorna talar sitt tydliga språk.

2018-05-16

Medborgarjournalister skriver för förändring i Burma

Burma utvecklas i en rasande fart, men få vet vilka övergrepp som sker i landets minoritetsområden. Med stöd från Palmecentret försöker nu journalister från Kachinstaten ändra på det.

2018-05-16

Det är dags att släppa in Balkan i EU

Det saknas en bit i det europeiska pusslet. Strax öster om Italien, söder om Ungern, väster om Bulgarien och norr om Grekland ligger sex länder på Västra Balkan som måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett. Det skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

2018-05-07

Blanda inte samman bistånd och återtagande av flyktingar!

När Socialdemokraterna i går presenterade sin migrationspolitik sades att enbart länder som går med på att återta flyktingar ska få svenskt bistånd.

2018-04-25

Marita Ulvskog ny ordförande för Palmecentret

Marita Ulvskog (S) blir Palmecentrets nya ordförande och efterträder Wanja Lundby-Wedin på posten. Hon är Europaparlamentariker och har ett flertal tunga poster inom Socialdemokraterna bakom sig, som kultur- och civilminister och partisekreterare. Marita Ulvskog valdes under Palmecentrets årsmöte onsdagen 25 april till ny ordförande.

2018-04-24

Mexiko: Hushållsarbetare kräver bättre villkor

I Mexiko finns det över 2 miljoner hushållsarbetare. De flesta, men långtifrån alla, är kvinnor. Villkoren har ofta varit dåliga, hushållsarbetarna saknar rättigheter på jobbet och social trygghet. Men situationen börjar bli bättre efter att hushållsarbetarna i Mexiko organiserat sig.

2018-04-24

Ny tidning: Global Solidaritet

Global Solidaritet är en tidning om Palmecentrets arbete i olika delar av världen.

2018-04-17

Tävling Global Solidaritet 2018

Vinn en bok eller en t-shirt.

2018-04-16

Palestina: Projektet som förändrar hela livet

När kvinnor i ett samhälle med konservativa värderingar kommer samman och får chans att utvecklas händer det saker. I gruppen av kvinnor i den palestinska staden Hebron ska flera ställa upp som kandidater i lokalvalen, en har fått ett bra jobb och ytterligare en har bestämt sig för att ta det stora steget och lämna ett destruktivt äktenskap. Det är ett projekt som på riktigt förändrar livet för kvinnor i Palestina.

2018-04-11

Låt världen ta plats i valrörelsen

Frågor om internationell solidaritet borde få större utrymme i valrörelsen, tycker Palmecentret och 50 andra organisationer som står bakom uppropet #hjärtavärlden.

2018-04-05

Burma: De dokumenterar militärens övergrepp

Inbördeskriget i norra Burma har härjat i över ett halvt sekel. Många av militärens övergrepp går obemärkt förbi. Men aktivister försöker – med stöd från Palmecentret – dokumentera brotten för att kunna driva på förändring.

2018-03-27

Turkiet: Efter kursen vågar jag fråga

– Kursen stärkte mitt självförtroende. Jag fick syn på mig själv. Det säger 25-årige Turgay Dogan, en av deltagarna vid the Other School of Politics som Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discrimination (ZDA) arrangerade för unga romer förra sommaren.

2018-03-21

Människors frihetslängtan är imponerande stark

I Belarus förbereder oppositionen firandet av Frihetsdagen 25 mars. I år är det dessutom 100 år sedan staten Belarus bildades och protesterna väntas bli ännu större än vanligt.

2018-03-19

Palmecentret fördömer Turkiets invasion av Afrin

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över centrala Afrin och tvingats tiotusentals människor på flykt. Enligt uppgift har minst 280 civila dödats. 

2018-03-14

Allt våldsammare strider i norra Burma

Med luftanfall och tungt artilleri har den burmesiska militären intensifierat sina attacker på etniskt baserade väpnade grupper i landets utdragna inbördeskrig. Palmecentret stödjer medborgarjournalister som samlar in och vidareförmedlar information om stridigheterna.

2018-03-13

När bistånd är som bäst

En del av en feministisk biståndspolitik måste vara att på olika sätt få tjejer att känna att de har rätt att bestämma över sina egna liv, skriver Otto Widmark.

2018-02-23

Varför stoppar ingen kriget?

I mars går kriget i Syrien in på sitt sjunde år. Ett krig som hittills krävt mer än en halv miljon människors liv och skapat miljontals flyktingar. Det internationella samfundet står handfallet och FN:s trovärdighet står på spel. Men i Sydafrika blåser förändringens vindar.

2018-02-23

Palmecentret arrangerar Internationella torget vid Bokmässan

I år och nästa år ansvarar Palmecentret för att arrangera Internationella torget vid Bokmässan i Göteborg.

2018-02-22

Palestina: Motarbetad förening förändrar ungdomars liv

I normala fall borde polisen vara glad när ungdomar finner engagerande fritidsaktiviteter, och håller sig borta från kriminalitet och droger. Men i östra Jerusalem gör polis och myndigheter vad de kan för att sabotera för de palestinska ungdomarnas förening.

2018-02-14

Olämpligt med vapenexport till Filippinerna

Enligt uppgifter i media ska Inspektionen för strategiska produkter ha gett sitt tillstånd för export av vapensystem till Filippinerna. Detta trots en omfattande kritik mot den filippinska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Olof Palmes internationella center tar avstånd från export av svenska vapen till Filippinerna.

2018-02-05

Sydafrikanerna är färdiga med Zuma

"Zuma har förstört ditt ANC och ditt arv." Små handskrivna lappar till Nelson Mandela vittnar om krisen för Sydafrikas styrande parti efter åtta år med Jacob Zuma. Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström rapporterar från en kokande kongress i Soweto.

2018-02-02

Turkiet: ”Vi behöver fler romska opinionsbildare”

– Vi planterar ett frö. Det kan vara för tidigt att skörda nu, men om tio år eller så kommer vi att ha resultat, säger Elmas Arus, ordförande för Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discimination (ZDA) och initiativtagare till en specialutbildning för unga romer som arrangerades förra sommaren.

2018-01-25

Turkiet: Tortyroffer fick upprättelse efter 15 års kamp

Tortyr är fortfarande utbrett i Turkiet. Hamdiye Aslan kämpade för rättvisa och till slut avskedades fem poliser.

2018-01-24

Nytt år och nya förhoppningar

Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål. Beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte fördömt Turkiets orättfärdiga agerande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2018-01-23

Stoppa attackerna mot Afrin!

I helgen inledde Turkiet en attack mot det kurdkontrollerade Afrin. Striderna som intensifierades under måndagen har krävt flertalet civila offer enligt Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

2018-01-15

Turkiet: Vi har rätt till åsiktsfrihet

48-åriga Nuray Şimşek arbetade som filosofilärare på gymnasiet. Men efter 26 år med ett jobb som hon älskar fick hon sparken i februari 2017. En dag stod hennes namn på en lista på nätet.

2017-12-20

Fel i gåvobrev

Palmecentret skickade nyligen ett brev till många av våra givare via post. Med utskicket bifogades ett inbetalningskort. Tyvärr blev det ett fel i avin.  

2017-12-19

Belarus: Katten med tre ben slutar inte jaga

För oppositionen i Belarus som fortsätter att kämpa mot Lukasjenkas styre är frihetsberövanden lika vanliga som de är oförutsägbara. Att EU har lättat på sina sanktioner har inte förändrat den verkligheten.

2017-12-18

Anna Sundström: Jerusalem skulle kunna vara en fredens stad

Nu när julen närmar sig är det många som tänker lite extra på en judisk flyktingpojke som föddes i Mellanöstern för ungefär 2000 år sedan. Utvecklingen i Israel och Palestina har under senare år hamnat lite i skuggan av kriget i Syrien. Men konflikten har fortfarande inte fått någon lösning och emellanåt dyker den upp i nyhetsflödet.

2017-12-13

Bosnien och Hercegovina: Föreningshus för möten och sociala aktiviteter

Tuzla Community Foundation har varit med och stöttat utvecklingen av ett föreningshus i den lilla byn Hrasno, som ligger strax utanför Tuzla. Hrasno har knappt 1300 invånare och kämpar mot hög arbetslöshet och isolering.

2017-12-08

Palestina: Trumps beslut väcker ilska

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker starka känslor i Palestina.

2017-12-05

Sydafrika: Vad händer med ANC?

Den 16–20 december 2017 äger ANC:s kongress rum i Johannesburg. ANC har med stor majoritet vunnit alla val sedan 1994 fram till lokalvalet 2016 då partiet fick 54 procent av rösterna. Det var en minskning med åtta procent från valet 2014 och man förlorade majoriteten i fyra storstäder. Nu står man för första gången inför hotet att förlora regeringsmakten i Sydafrika.

2017-12-04

Tack för ert stöd!

Det kom in över 520 000 kronor till insamlingen till förmån för rohingyer som flytt från Burma.

2017-12-01

Bosnien och Hercegovina: Jämställdhet och demokrati i Tuzla

Den 10–12 november gick Freja Forum av stapeln för elfte året i rad. Freja Forum är ett forum för jämställdhet, demokrati, mångfald och dialog.

2017-11-29

Bättre villkor genom kollektiva förhandlingar

Kollektivförhandlingar är själva basen för fackföreningsrörelsen; klarar du inte att genomföra förhandlingar och få igenom dina krav är du inte relevant, säger Han Dongfang från China Labour Bulletin i Hongkong.

2017-11-22

Anna Sundström: Framtidstro på Palmedagen

Den 11 november firade Palmecentret 25 år. Temat för firandet var: Från oro till framtidstro.

2017-11-20

Turkiet: Kvinnor befriar kvinnor med lagens hjälp

Palmecentrets Helin Sahin skriver om mötet med N.C, en kurdisk flicka som våldtogs och såldes under flera månaders tid och den organisation som gav henne upprättelse.

2017-11-17

Osäkert läge i Zimbabwe

I onsdags kom uppgifter om att Zimbabwes militär har tagit över makten från den 93-årige presidenten Robert Mugabe. Läget just nu är mycket oklart.

2017-11-16

Sydafrika: Utmaningar för fackförbunden

Labour Research Service försöker skapa utrymme för sydafrikanska fackförbund att mötas.

2017-11-10

Ny bok: Drömmen om ett bättre liv

Miljontals människor lämnar varje år sina hemländer i jakten på bättre villkor.

2017-11-07

Facklig organisering i Palestina

DWRC grundades 1993 på initiativ av palestinska arbetare. Centret utbildar fackligt aktiva och stöttar fackföreningar på olika sätt.

2017-10-26

Burma: För rohingya betyder den nya regeringen ingen förändring

I november 2015 gick Burma/Myanmar till val för första gången sedan militärstyret tog slut i mars 2011. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vann mot Thein Seins militärstödda parti Union Solidarity and Development Party (USDP).

2017-10-25

Somalia: Fackets avgörande roll i fredsbygget

Den somaliska centralorganisationen FESTU vill stärka fackets roll i freds- och konfliktarbetet i det krigsdrabbade Somalia.

2017-10-25

Stort stöd för kärnvapenförbud

Nästan nio av tio svenskar vill att Sverige undertecknar FN:s avtal om ett kärnvapenförbud. Det visar en opinionsundersökning som Olof Palmes internationella center beställt från Sifo.

2017-10-23

En kärnvapenfri värld är möjlig

Att Nobelkommittén väljer att ge priset till den internationella kampanjen mot kärnvapen är en viktig signal, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-10-20

Tusentals sprang för kampen mot bröstcancer

I Bosnien och Hercegovina har frågan om bröstcancer tidigare varit förknippad med skam. Palmecentrets samarbetsorganisation Agora Center har deltagit i ett lopp för att samla in pengar till kampen mot bröstcancer.

2017-10-16

Alla måste kompromissa om Syrien ska bli helt

I Syrien talas det allt mindre om regimskifte och allt mer om dialog. Om en försoningsprocess ska bli möjlig måste alla parter vara beredda att kompromissa, skriver Danielle Barsoum Malki.

2017-10-12

Facklig kampanjdag för bättre arbetsvillkor

I lördags – den 7 oktober – firades den internationella dagen för bra arbetsvillkor (World Day for Decent Work), med demonstrationer och möten.

2017-10-06

Kampanjdag för bättre arbetsvillkor

Den 7 oktober är internationella dagen för bra arbetsvillkor. Den latinamerikanska fackföreningsrörelsen fokuserar i år särskilt på frågan om sociala trygghetssystem.

2017-10-06

Nobelpriset till Ican – där Palmecentret är medlem

Nobels fredspris 2017 går till International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican), där bland annat Palmecentret är medlem.

2017-10-04

Barnen som flyr från Burma: "Man ser i deras ögon att det bara handlar om överlevnad"

John Littleton på organisationen Children on the Edge har precis kommit tillbaka till sitt kontor i Thailand. Fram till och med gårdagen har han befunnit sig i ett otillgängligt område i norra Bangladesh. Där har han träffat och sett tusen och åter tusen rohingyer som flytt från militärens övergrepp i Burma de senaste veckorna.

2017-10-03

Namibia: ”Vi kvinnor är starka om vi står upp tillsammans”

Unga kvinnor från sanfolket i Namibia organiserar sig för en bättre tillvaro.

2017-09-21

Stoppa våldet i Burma!

Den svenska arbetarrörelsen har en lång tradition av solidaritet med Burmas folk. Nu startar vi en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-09-19

Latinamerika: Facket försvarar välfärden

På många håll i Latinamerika sker just nu nerskärningar och privatiseringar av välfärdssystemen. Den regionala fackföreningsrörelsen försöker organisera sig för att försvara den offentliga välfärden.

2017-09-12

Palmecentret kräver sanktioner mot Burma, och omprövat bistånd

De senaste veckornas besinningslösa övergrepp mot minoritetsfolket rohingya i Burma måste få konsekvenser för de styrande i Burma. FN:s högste ansvarige för mänskliga rättigheter använder nu orden ”etnisk rensning”.  Då kan inte längre omvärlden fortsätta att förhålla sig passiv, menar Olof Palmes Internationella Center.

2017-09-11

Krönika: Frys EU-medlemsförhandlingarna med Turkiet

Utvecklingen i Turkiet fortsätter att vara en fara för befolkningen i Turkiet, Mellanöstern och Europa. och det är dags att frysa förhandlingarna om EU-medlemskap tills landet åter är på rätt spår, skriver Evin Incir, samordnare för demokratistöd vid Palmecentret i en krönika i Dagens Arena.

2017-09-03

Debatt: Viktigt att Sverige ratificerar förbud mot kärnvapen

I somras bröt jublet ut i FN:s högkvarter – 122 stater, däribland Sverige, hade röstat för en konvention om ett totalförbud mot kärnvapen. Ett viktigt steg på vägen för att eliminera ett av de största hoten mot hela mänskligheten.

2017-08-30

Kosovo: Facket en arena för förändring

– Kön ska inte bestämma människors liv. Jag vill att alla ska kunna göra den karriär de vill och utvecklas utan att styras av sitt kön, säger Mimoza Pacuku, som jobbar med Palmecentrets partner Peer Educators Network i Kosovo.

2017-08-24

Sydafrika: Hudfärg avgör lön och förmåner

I Sydafrika visar undersökningar att fler än 200 000 arbetare lever i slaveri. Arvet från apartheid och stor migration från närliggande länder har skapat ett överskott av arbetskraft som framför allt utnyttjas i hushålls-, lant- och byggsektorn.

2017-08-22

Krönika: Det finns motkrafter

Tillsammans är vi en motkraft som kan möta hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-08-18

Filippinerna: Längtar efter mormor varje dag

– Jag vill att mormor Sheilla ska komma och bo med oss. Varför måste hon jobba i Hongkong? Sofia, 9 år, har ögonen fulla med tårar när hon visar oss ett foto på sin mormor i fotoalbumet. Vi befinner oss i en litet samhälle i den filippinska provinsen Pangansinjan, drygt fyra timmar med bil från Manila.

2017-08-14

Namibia: Optimism trots stora utmaningar

Palmecentrets partnerorganisation Women’s Leadership Centre (WLC) i Namibia arbetar med att stärka den mest utsatta gruppen i samhället: flickor och kvinnor i minoritetsgruppen san.

2017-08-10

Ryssland: Straff för kvinnomisshandel mildras

Kvinnors rättigheter offras när Ryssland vill försvara traditionella värden. Det är den ryska ortodoxa kyrkan och företrädare för staten som går i armkrok. – Vi måste ha en ny politik, säger Marina Pisklakova-Parker på kvinnocentret Anna i Moskva .

2017-08-08

Serbien: En tredjedel jobbar i informella sektorn

Center for Democracy Foundation grundades 1984. De arbetar med juridisk rådgivning och försöker vara en brygga mellan fackföreningarna och anställda i den informella sektorn.

2017-08-04

Burma: Mon Mon Aung håller ordning i Yangon

– Här brukar knarkarna sitta, säger Mon Mon Aung och lyser med ficklampan in i det mörka buskaget. Grenverket kastar långa skuggor över marken; några tomma ölburkar och cigarettpaket glimrar i ljuset.

2017-08-02

ABF i Belarus engagerar ungdomar

I Belarus anordnar ungdomar studiecirklar som motvikt till det statliga undervisningssystemet. Deras organisation ABF BY – där BY står för Belarus – har byggts upp i samarbete med ABF Gästrikebygden.

2017-07-31

Palmecentret publicerar första oberoende rapporten om mänskliga rättigheter i det omstridda Abchazien

Palmecentret har beslutat att offentliggöra en rapport om mänskliga rättigheter i Abchazien, ett omstritt territorium i tidigare Sovjetunionen. Rapporten var beställd av EU där ledningen bedömde den som alltför känslig för att publiceras.

2017-06-28

Albanien: Valvinst för sittande regeringen

Den sittande regeringen ledd av socialistpartiets premiärminister Edi Rama vann helgens parlamentsval i Albanien. De fick 48 procent av rösterna och nådde egen majoritet i parlamentet med 74 av totalt 140 mandat. Valet blev en framgång för Rama som under valkampanjen satte som mål att kunna bilda regering på egen hand. Han lovar nu fler reformer för att kunna öppna förhandlingar med EU om medlemskap.

2017-06-26

Hongkong: Förändringen börjar på arbetsplatserna

Arbetarrörelsen i Hongkong har svårt att få igenom sina krav via parlamentet, eftersom många av ledamöterna tillsätts direkt av näringslivet. Facket försöker i stället organisera ute på arbetsplatserna.

2017-06-19

Från oro till framtidstro

Sveriges utrikesminister sedan 3 oktober 2014. Generalsekreterare för Olof Palme Internationella Center sedan 13 februari i år, men med ett långt engagemang i utrikesfrågor. Margot Wallström och Anna Sundström möts för ett samtal om feministisk utrikespolitik, kärnvapen och engagemang.

2017-06-16

Anna Sundström: Aung San Suu Kyi i Sverige

Det var glädjande att Aung San Suu Kyi besökte Sverige. Men brotten mot mänskliga rättigheter som sker i Burma måste uppmärksammas.

2017-06-15

Kosovo: Den politiska kartan ritas om

En allians av partier med rötter i Kosovos gerillarörelse vann helgens val och ska nu försöka bilda regering. Alliansen leds av Kosovos demokratiska parti (PDK), men de behöver stöd från andra partier för att nå en majoritet i parlamentet. 

2017-06-14

Ökade förföljelser av fackligt aktiva

I allt fler länder ökar våldet och hotet mot fackliga aktivister.

2017-06-12

Allt är inte mörkt i Afghanistan

Det finns trots allt en vardag i Afghanistan, trots det försämrade säkerhetsläget. Mycket är mörkt, men det är inte omöjligt att utvecklingen vänder till det bättre, skriver Palmecentrets press- och kommunikationschef Björn Lindh.

2017-06-09

Belarus: Ilska över straffskatt för arbetslösa

Straffskatt för arbetslösa. Så var det tänkt när president Aljaksandr Lukasjenka utfärdade dekret nummer tre. Den som inte arbetar eller lyckas få ett arbete ska böta 2 500 kronor per år. Förslaget väckte folkets vrede. I mars utbröt omfattande protester och 900 människor arresterades.

2017-06-07

Makedonien: Stora förhoppningar på ny socialdemokratiskt ledd regering

Fem månader efter valet presenterade ledaren för socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, sin regering i förra veckan. Det innebär slutet på elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en utdragen och våldsam process efter valet.

2017-05-30

Nya fackföreningar startas i Bosnien och Hercegovina

CGS i Bosnien och Hercegovina hjälper till med att starta fackföreningar. Nya fackföreningar är nu på gång inom metallindustrin och träindustrin.

2017-05-23

Tunisien – ett ljus i mörkret

LO:s systerorganisation i Tunisien Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT) var en del av ”kvartetten” som belönades med Nobels fredspris 2015. De fick priset för att de bidragit till att förhandla fram en konstitution för Tunisien som baserades på grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati.

2017-05-18

Solidariteten behövs mer än någonsin

Nu behövs politiskt mod! Vi måste stå upp för satsningar på välfärden, fred, humanitärt stöd och katastrofhjälp, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-05-18

Sverige godkänner protokoll mot tvångsarbete

Tvångsarbete är ett globalt problem som även förekommer i Sverige. Fackföreningsrörelsen har länge krävt att den svenska regeringen ska godkänna ett ILO-protokoll vars syfte är att motverka slaveri och andra former av tvångsarbete.

2017-05-18

Carin Jämtin blir generaldirektör på Sida

Carin Jämtin som tidigare har arbetat på Palmecentret blir ny generaldirektör på Sida.

2017-05-16

Framtidens politiker i Afrika

Delar av Afrikas nya politiska ledarskap formas på utbildningar som Palmecentret är med och driver. I många länder i Afrika är det äldre män som dominerar i politiken. För att stärka unga och kvinnor behövs kunskaper och nätverk.

2017-05-10

Debatt bland unga förändrar Palestina

Hanin Othnani, Dalia Alahmad och Dujana Abu Alrab är överens. Projektet Palestinian Debate Program har fått dem att förstå att kvinnor och män kan agera tillsammans för att förändra samhället. Alla tre är i dryga 20-årsåldern och pluggar på universitetet eller har just avslutat sina studier.

2017-05-08

Kurdernas vägval viktigt för Turkiet

Kommer kurderna att välja den progressiva rörelsens demokratiska kamp för sitt motstånd efter folkomröstningen i Turkiet? Nu utformas oppositionens strategier, vägvalen är viktiga, skriver Palmecentrets Helin Sahin.

2017-05-03

Ryssland: Utbildning för fackliga rättigheter

De ryska facken kläms mellan arbetarnas vilja att få bättre villkor och regeringens vilja att skapa en stormakt. En ny organisation arbetar med utbildning och att främja samarbete mellan olika fackförbund.

2017-04-28

Makedonien: Konflikt om makt inte om etnicitet

Igår kväll utsåg den folkvalda parlamentariska majoriteten i Makedonien en ny talman. En förutsättning för att kunna bilda en ny regering. I samma ögonblick stormade cirka två hundra anhängare till regimpartiet VMRO-DPMNE parlamentet. Mobben attackerade flera parlamentsledamöter från den nya parlamentariska majoriteten, varvid ett tiotal ledamöter skadades, inklusive den socialdemokratiska partiledaren Zoran Zaev som slogs blodig.

2017-04-27

Palmecentrets partner stärker facket i Albanien

– Frustrationen är enorm och det finns ett uppdämt behov av att få vara med och påverka utvecklingen i landet. Vi hoppas kunna hjälpa till att kanalisera denna energi till att stärka den fackliga rörelsen i Albanien.

2017-04-25

Filippinerna: Viktiga framgångar för facket

– Vi ger oss inte utan fortsätter att kämpa tills Citra Minas ägare erkänner vår självklara rätt att bilda en fackförening och till fasta anställningar. Det säger Romulo Dumalag, vice ordförande i fackklubben på tonfiskföretaget Citra Mina i staden General Santos.

2017-04-21

Turkiets förvandling - så stryper Erdogan demokratin

När Erdogan kom till makten för femton år sedan uppfattades han av många som en demokratisk kraft, men efter att ha manövrerat ut militären och den gamla eliten från makten slog hans regering in på en allt mer auktoritär väg.

2017-04-21

EU:s undfallenhet ger Erdogan legitimitet

Folkomröstningen i söndags ger Erdogan rätt att regera helt utan begränsningar. Nu måste EU stå upp för grundläggande principer om demokrati och mänskliga rättigheter, rikta tydlig kritik mot den turkiska statens auktoritära maktutövning och kräva att rapporter om valfusk utreds, skriver Jesper Bengtsson och Anna Sundström.

2017-04-20

Västsahara: Snart är tålamodet slut

Det finns en gräns för lojalitet och tålamod. Om inget händer snart är risken stor att västsahariska ungdomar radikaliseras och ansluter sig till extrema grupper. Det säger allt fler i dag i de västsahariska flyktinglägren.

2017-04-19

Anna Sundström: Stöd de demokratiska krafterna i Turkiet

Folkomröstningen i Turkiet blev en seger för president Recep Tayyip Erdogan – men en mycket knapp sådan.

2017-04-18

Turkiet: Ett resultat som väcker många frågor

Det blev ett ja i den turkiska folkomröstningen om mer makt till presidenten. Men det var knappast ett bra resultat för ja-sidan, skriver Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin.

2017-04-13

Turkiet: Livstids fängelse hotar känd människorättsadvokat

Militärens försök till kupp i Turkiet sommaren 2016 misslyckades. Sedan dess har president Recep Tayyip Erdoğan förföljt akademiker, journalister, politiker och människorättsaktivister som inte vill underkasta sig regimens kontroll.

2017-04-10

Burma: Förtrycket och brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter

Förtrycket fortsätter i Burma, trots att det demokratiska partiet med Aung San Suu Kyi vann valet 2015. Över 70 000 av minoritetsbefolkningen rohingyas har tvingats fly sina hem efter att militären satt eld på deras hus och fler journalister och demokratiaktivister arresteras nu än tidigare, skriver Frida Perjus, Palmecentret.

2017-04-06

Palmecentret och Socialdemokraterna startar insamling till stöd för fängslade i Turkiet

Olof Palmes internationella center och Socialdemokraterna tar initiativ till en insamling till stöd för fängslade turkiska och kurdiska politiker och deras anhöriga. Insamlingen startar på Socialdemokraternas kongress i Göteborg, som inleds på lördag den 8 april.

2017-04-06

Internationella Socialdemokraten 2017

I tidningen Internationella Socialdemokraten kan du läsa om Palmecentrets och Socialdemokraternas internationella arbete runt om i världen.

2017-04-05

Sydafrika: Att stoppa toleransen för våld

Organisationen Ilitha Labantu arbetar med att försöka stoppa det utbredda våldet mot kvinnor i några av Sydafrikas mest utsatta områden.

2017-04-05

Palmecentret deltar i S-kongressen

2017-04-03

Serbien: Väntad valseger för Vucic

Serbiens nuvarande premiärminister och ledaren för Serbiens progressiva parti, Aleksandar Vucic, vann som väntat presidentvalet den 2 april. Han fick 55 procent av rösterna och kan nu ta ett ännu starkare grepp över landets framtid.

2017-03-30

Syrien: Utbildning för återuppbyggnad

Konflikten i Syrien är en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid med nära tolv miljoner människor som har flytt sina hem, hälften av dem barn. Cirka fem miljoner har flytt till grannländerna och ungefär en miljon har tagit sig till Europa. Hundratusentals människor har mist livet. Men mitt i mörkret finns ljusglimtar – förändringar sker, särskilt på lokal nivå och det civila engagemanget är stort.

2017-03-27

Filippinerna: Fortfarande en utmaning att organisera arbetare

"Vårt främsta mål är att ena arbetarrörelsen, den är väldigt fragmenterad i Filippinerna", säger Jennifer Albano från Palmecentrets partner Labor Education and Research Network Philippines (LEARN).

2017-03-23

Klimatet – en ödesfråga för arbetarrörelsen

Hur kan vi hitta gemensamma lösningar på klimatförändringarna och hotet mot miljön? Det diskuterades på Palmecentrets seminariedag i Stockholm 15 mars.

2017-03-22

Namibia: Forskning för fackliga rättigheter

LaRRI startades av Namibias största fackliga centralorganisation och ägnar sig åt forskning och utbildning kring arbetsmarknadsfrågor.

2017-03-21

En rörelse i rörelse

Det räcker inte att ha det rätta budskapet, vi måste också ha förmågan att samla människor bakom oss, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-03-20

Globala mål för hållbar utveckling

Utrota extrem fattigdom. Minska orättvisor och ojämlikhet i världen. Lösa klimatkrisen. Det är det ambitiösa syftet med de nya globala målen för hållbar utveckling.

2017-03-15

Uttalande om gripna oppositionella i Belarus

Under helgen den 11-12 mars genomförde den politiska oppositionen i Belarus protester mot den så kallade parasitlagen som Lukasjenka infört i landet. Lagen innebär att den som är arbetslös betalar en straffskatt, en pålaga som drabbar hårt i ett land där arbetslösheten är hög och många oppositionella är svartlistade från vanliga arbeten. Hittills har cirka 150 oppositionella gripits i samband med protesterna.

2017-03-15

Organisering av småbönder i Burma

- Nu när vi har en fackförening kan vi ha en dialog med de lokala myndigheterna. Det kunde vi inte ens drömma om tidigare, säger burmesiska Daw Myat Win, medlem i jordbruksfacket i Kyaung Gone som ligger i Irrawaddy-deltat.

2017-03-13

Krönika: Skaffa en rysk vän för vänskap och fred

Palmecentrets Inga Näslund ser ett samband mellan en skev Sverigebild i Ryssland, rysskräck i Sverige och kraftigt minskade kontakter på folklig nivå i en krönika i Dagens Arena.

2017-03-07

Praktiskt jämställdhetsarbete i Burma

Burma är trots de senaste årens demokratisering fortfarande männens land. Kvinnor är underrepresenterade i politiken, missgynnade i rättssystemet och utsatta för sexuellt våld och våld i hemmen.

2017-03-06

Röster för en jämställd värld

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars släpper Palmecentret en ny broschyr med texter om några av våra samarbetspartners som arbetar för ett mer jämställt samhälle.

2017-03-02

Hongkong: Hushållsarbetare organiserar sig

Det är söndag, den dag i veckan då Hongkongs flera hundratusen hushållsanställda är lediga. Dagen då de har möjlighet att träffa och umgås med vänner från hemlandet. Majoriteten av dem kommer från Filippinerna men nästan lika många har sitt ursprung i Indonesien. Andra stora grupper hushållsanställda migrantarbetare kommer från Fastlandskina, Sri Lanka och Bangladesh.

2017-02-27

Burma/Thailand: Han fick rätt mot sockerplantagens ägare

Bara fyra månader efter att burmesiske U Ye Thein kom till Mae Sot i Thailand för att jobba råkade han ut för en olycka och förlorade benet från knäet och ner. Sockerrörsplantagen där han arbetade gav honom bara omkring 130 kronor i ersättning och hävdade att olyckan var arbetarnas fel.

2017-02-20

Kampen mellan oro och framtidstro

Arbetarrörelsens styrka har alltid varit att driva en samhällsutveckling som ger framtidstro, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-02-17

FN bör utreda pågående människorättsbrott i Burma

I januari 2017 gick över 40 civilsamhällesorganisationer från Burma/Myanmar ut med uppmaningen att en oberoende internationell kommission måste tillsättas med uppgift att utreda vad som uppges vara pågående brott mot mänskligheten i delstaten Rakhine. Vi ställer oss bakom deras uppmaning och vädjar nu till Sveriges regering att agera för att en sådan utredning tillsätts. Det skriver Palmecentret tillsammans med sex andra organisationer i ett gemensamt uttalande.

2017-02-15

Debattartikel: Vi måste få till ett tydligt avtal för en kärnvapenfri värld

Låt oss skriva historia - förbjud kärnvapen. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström på Aftonbladet debatt tillsammans med företrädare för nio andra organisationer.

2017-02-13

Året började med gungfly på Balkan

Folket på Balkan har tappat tålamodet med den inhemska politiska klassens arrogans, skriver Palmecentrets Johan Schmidt i en krönika på Dagens Arena.

2017-02-10

Tron på ANC som rörelse och parti

Om ANC:s politiker möter väljarna stärks demokratin och ANC samtidigt. Kanske är just det vägen mot ett bättre Sydafrika och ett bättre ANC, skriver Palmepraktikanten Gustav Björklund Larsen.

2017-02-08

Burma: Larm om barnarbete i textilindustrin

En stor del av de kläder som svenska storföretag säljer produceras i Burma. Men enligt en ny holländsk rapport förekommer både barnarbete och tvångsarbete på fabrikerna.

2017-02-02

Sydafrika: Lantarbetare kämpar för anständiga villkor

Mer än två decennier efter apartheidsystemets fall i Sydafrika lever många av landets lantarbetare fortfarande under slavlika förhållanden. Det säger fackförbundet CSAAWU, Commercial Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union, som arbetar med att försöka förbättra arbetarnas situation.

2017-01-31

Palmecentrets ordförande om ny broschyr mot slavarbete

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna finns ett mycket tydligt förbud mot slavarbete: ”Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna.” Men ändå finns det enligt den internationella arbetslivsorganisationen ILO cirka 21 miljoner människor runt om i världen som utsätts för tvångsarbete under slavliknande förhållanden. Miljontals är offer för trafficking och olika former av människohandel.

2017-01-26

Sydafrikas bostadspolitik – ett eko från apartheid

Trots att apartheid upphörde för snart 23 år sedan syns ojämlikheten fortfarande tydligt i strukturerna på bostadsmarknaden. Politikerna har även uttalat att en låg ambitionsnivå bör förväntas framöver. Ur missnöjet har dock en ny social rörelse som vägrar ge upp kampen om anständiga bostäder, The Housing Assembly, vuxit fram i Västra Kapprovinsen.

2017-01-24

Jens Orback: Förenen eder!

En avgörande framtidsfråga är arbetarrörelsens förmåga att organisera sig globalt, skriver Palmecentrets avgående generalsekreterare Jens Orback.

2017-01-20

Burma: De bekämpar slaveriet med lagen

I Mae Sot i nordvästra Thailand finns uppskattningsvis 350 000 arbetare som lever under slavliknande former. Många av dem är migrantarbetare från Burma. De har usla löner, långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö. I de flesta fall har de ingen möjlighet att hävda sina rättigheter. Palmecentrets samarbetsorganisation YCOWA hjälper arbetarna att ta strid mot hänsynslösa arbetsgivare.

2017-01-16

En glimt av hopp i Syrien

Nu samlas oppositionen och regeringen i Syrien för att återuppta fredssamtalen. Den militära obalansen kan resultera i att de väpnade striderna ersätts av diplomati, skriver Palmecentrets handläggare Danielle Barsoum Malki i en krönika i Dagens Arena.

2017-01-12

Möten mellan unga kvinnor från Serbien och Sverige

SSU och serbiska Demokratska omladina driver ett projekt som går ut på att uppmärksamma jämställdhetsfrågor i Serbien och Sverige, samt att stärka kvinnor som är politiskt engagerade i länderna.

2017-01-04

Anna Sundström ny generalsekreterare

En enig styrelse utsåg idag Anna Sundström till ny generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center. Hon efterträder Jens Orback som i oktober meddelade sin avgång.

2016-12-21

Västsahara: Utbildning om faran med missbruk

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet och de västsaharier som bor kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land.

2016-12-16

Jens Orback: Styrkan ligger i att vara många

Organisering ger oss kraften att förändra. Tillsammans blir vi starka.

2016-12-15

Makedonien: Folket har besegrat regimen

Det är oklart vem som bildar ny regering i Makedonien, men valet var en framgång för socialdemokratiska SDSM.

2016-12-12

Moldaviens Trump vann valet

Presidentvalet i Moldavien tar landet ett steg närmare Ryssland.

2016-12-09

Palestina: Kritik mot arresteringar av unga aktivister

Ett närmande mellan Hamas och Fatah och allmänna val för första gången på drygt tio år kan bli resultatet av Fatahs nyligen avslutade kongress i Palestina. Men omvalde ledaren Abbas kritiseras av Anders Österberg efter att unga Fatahkritiker har arresterats. – Vi stödjer Palestinas rätt till oberoende. Men vi är oroliga för hur demokratin i rörelsen fungerar, menar han.

2016-12-08

Ny broschyr om kampen mot tvångsarbete

Palmecentret har tagit fram en ny broschyr om kampen mot tvångsarbete.

2016-11-30

Sydafrika: Stadsodling i kåkstaden

Ekasi Project Green är ett stadsodlingsprojekt som startades i kåkstaden Khayelitsha och som drivs av unga människor från området. Projektet avser att främja en hälsosam livsstil och producera näringsrik mat som folk har råd med. Dessutom skapar odlingsprojektet en yta där unga människor får utlopp för sin kreativitet och kan utvecklas som individer.

2016-11-28

Turkiet: Nu fängslas meningsmotståndarna

Från flera håll i världen kommer nyheter om hur oppositionspolitiker fängslas. Fängelse är våld. Politik däremot är att verktyg för att lösa intressekonflikter utan våld. Den turkiska regeringen inskränker nu fundamentala demokratiska rättigheter: rätten att mötas, organisera sig och säga vad man vill. Palmecentrets Jens Orback försökte besöka en av Turkiets oppositionspolitiker i fängelset, men blev inte insläppt.

2016-11-23

Sydafrika: En bättre värld är möjlig

YGAP är en internationell utbildning som genomförs av IFWEA, där bland annat ABF​ ingår, och som riktar sig till yngre personer inom arbetarrörelsen.

2016-11-21

Turkiet: Solidaritet med fängslade oppositionella

Jens Orback, Marie Granlund och Johan Büser har besökt Turkiet för att visa sitt stöd för oppositionen i Turkiet.

2016-11-14

Putin och Trump förenas i reaktionär politik

Hur kommer världen se ut med två sådana ledare i Kreml och Vita huset? Framtiden känns plötsligt mörk, skriver Inga Näslund.

2016-11-07

Missbruk hindrar utveckling

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO bedriver flera olika internationella projekt. Men de har starka krafter emot sig, alkoholindustrin vill hitta nya marknader i bland annat asiatiska länder.

2016-11-01

Uttalande om den alarmerande situationen i Turkiet

Situationen i Turkiet fortsätter att eskalera i fel riktning. I går sattes den turkiska tidningen Cumhuriyet under utredning av turkiska myndigheter och dess chefredaktör och ett dussin medarbetare har arresterats, anklagade för att ha stött terrorism.

2016-10-31

Nedrustning: Historiskt FN-beslut om kärnvapen

FN:s generalförsamling röstade i torsdags igenom en resolution om kärnvapennedrustning.

2016-10-24

Jens Orback: Partiernas kris?

Det finns ofta skäl att kritisera både politiker och politiska partier. Men låt mig också få framföra några tankar kring den positiva roll som partierna kan spela. Inte minst nu när en tsunami av populism och anti-etablissemang sköljer över världen.

2016-10-17

Turkiet: "Det är bara ett spel"

För folket här är allt ett spel för gallerierna och en maktstrid som sker mellan de starkaste, oavsett vilka som styr landet.

2016-10-10

Namibia: Ungdomar förändrar världen

Unga Örnar har flera olika projekt i södra Afrika, i samarbete med Palmecentret. Angelica Berg från Unga Örnar väst åkte till Namibia och besökte bland annat projektet Children's Movement, som handlar om att alla ungdomar kan förändra världen genom att förändra sin omgivning.

2016-10-05

Bosnien och Hercegovina: Stora utmaningar i lokalvalen

De lokala valen i Bosnien och Hercegovina överskuggades som vanligt av nationalistisk retorik, nationella frågor och utnyttjande av de etniska konflikterna för politisk vinning.

2016-10-04

Uttalande om attackerna mot Aleppo, Syrien

2016-09-22

Kan man gå före?

Det behövs gemensamma överenskommelser, men det är också viktigt att Sverige vågar gå före, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2016-09-21

Sydafrika: Kan en ny partiledare rädda ANC?

I sommarens lokala val gjorde ANC sitt sämsta val någonsin sedan de första fria valen genomfördes för 22 år sedan.

2016-09-20

Lyckad insamling för lantarbetare i Zimbabwe

Under 2016 har Palmecentret samlat in pengar till förmån för lantarbetarfacket i Zimbabwe. Målet var att förbundet skulle kunna köpa en vävningsbuss för att åka runt på farmerna och organisera medlemmar.

2016-09-19

Sydafrika: Stöd de strejkande lantarbetarna!

Vingårdsarbetarna på Robertson Winery strejkar för att visa att de inte längre går med på dåliga löner och usla arbetsförhållanden.

2016-09-16

Sydafrika: Kvinnliga lantarbetare dubbelt förtryckta

Kvinnliga lantarbetare är i många fall beroende av både sina män och sina arbetsgivare. Women on farms är en av de sydafrikanska organisationer som arbetar för lantarbetarnas rättigheter.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: Om fred och säkerhet, EU och solidaritet

Den 3-4 september 2016 ägde Palmedagarna rum i Bollnäs. Drygt hundra deltagare fick under två dagar ta del av föreläsningar och diskussioner om många olika internationella frågor, bland andra EU:s framtid, fred och säkerhet samt läget i Filippinerna, Albanien, Moldavien, Bolivia och Belarus.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: Fred och säkerhet i en föränderlig värld

Säkerhetsperspektivet behöver breddas. I en alltmer globaliserad värld blir samtidigt politiken alltmer nationell. Det sade Philip Botström, ordförande i SSU, i en diskussion under Palmedagarna om fred och säkerhet i en föränderlig värld.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: EU i framtiden - sammanhållning eller splittring?

En utvidgning av EU blir knappast aktuell på många år och det finns ett behov av en tydligare socialdemokratisk linje inom EU-politiken. Det var ett par synpunkter i samtalet om EU i framtiden under Palmedagarna 2016. EU har växt förhållandevis snabbt till nuvarande 28 medlemsländer och ytterligare fem kandidatländer knackar på dörren för medlemskap.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: Solidaritetens kraft och möjligheter

En solidarisk politik kan göra större skillnad, men då måste även ambitionsnivån höjas. Förändringen av svensk vapenexport är ett lyckat exempel. Det sade Laila Naraghi, nybliven riksdagsledamot från Kalmar län, i ett samtal om solidaritetens kraft och möjligheter tillsammans med Pierre Schori, ordförande för Olof Palmes minnesfond och Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice ordförande i Handelsanställdas förbund.

2016-09-08

Palmepraktikanternas blogg

På bloggen skriver Frida, Mergim och Tom som gör praktik hos Palmecentrets samarbetsorganisationer i Sydafrika.

2016-08-29

Kvinnornas Egypten – fem år efter revolutionen

Palmecentrets kommunikationschef Magnus Nilsson besökte under fyra dagar World social forum – världens största samling av progressiva gräsrotsrörelser.

2016-08-24

Sydafrika: Att stoppa hiv och aids

Att få bukt på spridningen av hiv handlar långtifrån bara om medicinska framsteg, vård och behandling. En rad orsaker i lokalsamhället gör att hjälpen inte når fram, alltifrån brist på rättigheter hos de som bär på viruset till okunskap och svagt ledarskap.

2016-08-22

Brasilien: Kampen om demokratin fortsätter efter OS

En elit som inte lyckats få stöd genom demokratiska val har tagit över makten i Brasilien.

2016-08-18

Klargörande om Zimbabwe

Palmecentrets verksamhetschef Anna Sundström svarar på felaktiga påståenden från Sverigedemokraternas biståndsorganisation Hepatica i Aftonbladet.

2016-08-11

Våg av utomrättsliga avrättningar i Filippinerna

Internationella människorättsorganisationer slår larm om att fler än 700 personer misstänkta för drogmissbruk eller langning har mördats i Filippinerna bara under de senaste tre månaderna.

2016-08-10

Kraftiga översvämmningar i Makedonien

Makedonien var under måndagen i landssorg efter att minst 22 personer omkommit till följd av den storm med kraftiga skyfall och hård vind som drog in över huvudstaden Skopje under lördagskvällen. Under mindre än två timmar föll det 93 millimeter regn i de kraftiga åskskurarna, mer än en normal augustimånad.

2016-07-08

Filippinerna: Starkare tillsammans på Coca-Cola

Arbetarna på Coca-Cola fick bättre villkor när de bildade en fackklubb. De filippinska livsmedelsarbetarna har även ett nära samarbete med sina kamrater i Sverige.

2016-07-07

Hongkong: Unga aktivister fackets framtid

En utmaning för den fackliga centralorganisationen HKCTU är att nå ut till och organisera de många unga som bor i Hongkong.

2016-06-30

Namibia: Kvinnor slåss mot förtrycket

Sister Namibia är en feministisk organisation som bland annat ger ut en egen tidning.

2016-06-22

Jens Orback: Vi behöver inte tycka lika om allt

I många av de länder vi arbetar i finns allvarliga konflikter mellan olika etniska och religiösa grupper. Det gäller till exempel Burma, där den muslimska minoriteten förföljs.

2016-06-20

Stort missnöje bland sydafrikanerna

ANC riskerar att förlora sin dominans på Sydafrikas politiska karta.

2016-06-16

Albanien: Små steg i rätt riktning

ABF och SAP i Gävleborg och Örebro har tillsammans med Gävleborgs internationella länsförening Internationali(s)ten och Europahuset Gävleborg gjort en "Läs- och res"-satsning om Albanien.

2016-06-13

Niklas sprang maraton för fred och demokrati

2016-06-08

Olof Palmes gärning uppmärksammades i Hanoi

I den nyrestaurerade entréhallen till det nationella pediatriska sjukhuset i Hanoi, ”Olof Palme-sjukhuset”, står nu samma byst av Olof Palme som i den svenska riksdagen.

2016-06-01

Västsaharas president Mohamed Abdelaziz har avlidit

Presidenten för Västshara avled igår efter en lång tids sjukdom. Palmecentret har skickat sina kondoleanser till Västsahara.

2016-05-30

Turkiet på gränsen till kaos

President Erdogans makt över Turkiet blir allt starkare. Samtidigt trappas kriget mellan PKK och turkiska militären upp. Regionen är på väg in i en djup kris.

2016-05-26

Ett Europa ur tiden

För många svenskar har det europeiska samarbetet historiskt präglats av en försiktighetsprincip, en princip där utökade befogenheter har mötts med skepsis.

2016-05-25

Burma: Bönderna kämpar för sin jord

I Burma vill militärens företag ta över böndernas mark och låta utländska företag bygga lyxhotell på den. Bönderna har nu organiserat sig och hoppas kunna försvara rätten till sin jord.

2016-05-25

Olof Palmes minne hedras i Vietnam 1 och 2 juni

Sveriges ambassad i Hanoi genomför under den 1 och 2 juni ett antal arrangemang för att hedra minnet av Olof Palme och hans gärning i Vietnam. Tillresta från Sverige är Pierre Schori, huvudtalare den 2 juni, samt f.d. ambassadören till Vietnam Börje Ljunggren och konstnären Thomas Qvarsebo.

2016-05-18

Bosnien och Hercegovina: Städerskor slåss för sina rättigheter

Det bosniska handelsfacket STBIH samarbetar sedan 2010 med svenska Handelsanställdas förbund. För närvarande driver de tillsammans nätverket Para-Legal som ger stöd till arbetare vars rättigheter har kränkts.

2016-05-11

Filippinerna: Hotet från högerpopulismen

Bara 30 år efter den folkliga revolutionen 1986 som ledde till störtandet av den filippinske diktatorn Ferdinand Marcos kan landet vara på väg in i en ny auktoritär era – med Marcosklanen tillbaka vid makten. Filippinernas oförmåga att på djupet komma tillrätta med korruptionen, och få till stånd en fungerande rättsstat och ekonomisk utveckling som gynnar alla och inte ett fåtal har krattat manegen för högerpopulisten Rodrigo Duterte i presidentvalet.

2016-05-09

Det är den syriska aktivisten vi ska stödja

Inom bistånds- och utvecklingssamarbeten ställer många ofta frågan vad vårt arbete egentligen gör för skillnad.

2016-05-02

Turkiet påverkas av Syrienkriget

Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin rapporterar från Gaziantep i Turkiet – ett land som håller på att dras in i det syriska inbördeskriget och där friheten inskränks alltmer. De som kritiserar IS riskerar att dödas. 

2016-04-27

Jens Orback: Bristande tillit blir till allas kris

Den senaste månadens skandaler kring Panama och skatteplanerande borde egentligen inte överraska någon.

2016-04-21

Serbien: Regeringen anklagas för skrämseltaktik

Sittande premiärminister Aleksander Vučić ser ut att gå emot en säker seger i Serbiens parlamentsval på söndag. Vučić är lika populär bland sina anhängare som hatad av sina motståndare som beskyller honom att föra landet mot ett auktoritärt styre.

2016-04-20

Palmebyst till Vietnam

Ett stort tack till alla som varit med och skänkt pengar till en Palmebyst i Vietnam.

2016-04-18

Makedonien: En skandal som hotar demokratin

Den politiska krisen i Makedonien har under den senaste veckan förvärrats på ett mycket alarmerande sätt. Talmannens hårt kritiserade beslut från i fredags att valet trots allt ska hållas den 5 juni har försvårat en fredlig lösning.

2016-04-14

Facklig kamp för en bättre värld

Palmecentret har gett ut en ny broschyr om fackliga projekt.

2016-04-14

Serbien: Oppositionen förbereder sig för valet

Den 24 april är det val i Serbien. Valkampanjen blir ett tillfälle för dem som deltagit i Palmecentrets projekt att dra nytta av sina lärdomar.

2016-04-11

Burma behöver moraliskt stöd från omvärlden

Burma har fått en delvis folkvald regering för första gången sedan 1958. Det är utan tvekan ett historiskt ögonblick. Efter ett halvt sekel av stenhård militärdiktatur återstår dock många hinder innan landet är demokratiskt – vilket Sverige och omvärlden inte bör glömma när vi sänder våra gratulationer.

2016-04-08

Albanien: Från soptunnan till skolbänken

Det här är berättelsen om Beni, en nioårig romsk pojke, och hans familj. För ett år sedan påträffades han varje dag inuti en soptunna i en av Tiranas förorter där hans föräldrar arbetade. Hans enda uppgift i livet var att ta hand om lillasyster Kassandra medan föräldrarna rensade sopor. I dag är Benis liv annorlunda. I dag har han ett liv, ett framtidshopp. Han har börjat i skolan.

2016-04-04

Turkiet: Känd människorättsaktivist förbjuds lämna landet

Eren Keskin, chefredaktör och internationellt prisbelönt advokat med fokus på mänskliga rättigheter, har i samband med en rättsprocess belagts med utreseförbud. Därmed bekräftas den negativa utvecklingen ifråga om yttrandefrihet i landet.

2016-03-31

Ryssland: Agentlagar stryper fria organisationer

Det oberoende samarbetet med Ryssland faller samman. Stöd från internationella samarbetspartners ger föreningar stämpeln ”utländsk agent”.

2016-03-29

Makedonien: En skandal som hotar demokratin

I ett spektakulärt beslut bestämde Makedoniens författningsdomstol att presidenten ska kunna benåda personer som misstänks för valfusk. Opinionsbildare talar om ett nederlag för demokratin, och spänningarna växer sig allt starkare mellan opposition och regering.

2016-03-21

Kosovo söker en väg ur tårgasdimman

Det finns två diametralt olika sätt att beskriva läget för Kosovo. Regeringen talar om hög tillväxt, framsteg i förhandlingarna med både Serbien och EU och pekar på en ljusnande framtid för den unga nationen. Oppositionen menar att allt är på väg åt fel håll.

2016-03-21

Civilsamhällets krympande utrymme hot mot demokratin

I dag lever sex av sju människor i länder där medborgerliga rättigheter är begränsade och hotade.

2016-03-18

Missnöjet ökar bland kinesiska arbetare

Under mer än tjugo år har China Labour Bulletin rapporterat om protester, olyckor och rättsprocesser i Kina. Den Hongkong-baserade organisationen har en unik insikt i utvecklingen i Kina.

2016-03-14

Klargörande om möte med Itamar Marcus

Den 15 mars kommer Olof Palmes Internationella Center att träffa Israels ambassadör Isaac Bachman samt föreläsaren Itamar Marcus för ett internt möte. Eftersom det inkommit ett antal frågor kring mötet vill vi göra några klargöranden.

2016-03-11

Turkiet: Kurdiska områden under attack

Utegångsförbud, beskjutningar och bombningar av områden i sydöstra Turkiet, där befolkningen domineras av kurder, har drabbat civilbefolkningen hårt. Hundratusentals människor har flytt.

2016-03-11

FN måste anordna en folkomröstning i Västsahara!

I ett gemensamt uttalande kräver skandinaviska organisationer som arbetar i Västsahara att FN anordnar en folkomröstning där Västsaharas folk får ta ställning till självbestämmande.

2016-03-08

Handelsanställda i Sarajevo ockuperar arbetsplats

På den vackra gågatan Strosmajerova i Sarajevo ligger butiken Mura. Den drevs fram tills förra året av företaget Sarajevotextil som har funnits i 65 år. I dag är affären ockuperad av 45 medelålders kvinnor som kräver att få ut obetalda löner och pensioner.

2016-03-07

Tydlig koppling mellan demokrati och fattigdomsminskning

När en naturkatastrof inträffar är naturligtvis i första läget katastrofbistånd oerhört viktig. Men långsiktigt krävs även internationellt stöd för att utveckla demokratin om ett hållbart resultat ska uppnås.

2016-03-03

Sveriges regering måste trycka på för demokrati i Burma

Den svenska regeringen måste trycka på för att de demokratiska fri- och rättigheterna ska respekteras samt för mer inkluderande fredssamtal.

2016-02-26

Hopp inför framtiden

Bristen på hopp är det största hotet mot vår säkerhet – både lokalt och globalt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2016-02-24

Trettio år sedan Olof Palme mördades

2016-02-17

Namibia: Nya metoder för fattigdomsbekämpning

I Namibia prövas nu nya metoder för att minska ojämlikheten, till exempel en form av medborgarlön. Pilotstudier i byarna Otjivero och Omitara visar att andelen fattiga kan halveras genom en månatlig summa motsvarande 100 svenska kronor per person.

2016-02-08

Burma: Hopp om rättvisa och fred

Aung Moe Saw, partiledare för Democratic Party for a New Society (DPNS), hoppas att Burmas nya parlament kan stifta lagar som gynnar jämlikhet, rättvisa och fred.

2016-01-29

Palestina: Han lär unga göra motstånd med kultur

Den palestinske prästen Mitri Raheb får tillsammans med israeliske journalisten Gideon Levy årets Palmepris som delas ut den 29 januari.

2016-01-26

Jens Orback: Det behövs fler röster för fred och försoning

Årets Olof Palme-pris går till palestiniern Mitri Raheb och israelen Gideon Levy.

2016-01-25

Ryssland: Den nya propagandan

I övergången från Radio Moskva till Sputnik News har den ryska propagandan förändrats. Få hade kunnat förutse Rysslands stöd till fascism och rasism.

2016-01-18

Erkänn Västsahara!

Det ska inte löna sig att ockupera ett annat land, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2016-01-15

Makedonien: Premiärministern avgår

Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski lovar att avgå. Det är ett stort och glädjande framsteg, tycker Jonas Andersson som är Palmecentrets partistödshandläggare för Västra Balkan och Moldavien.

2016-01-12

Filippinerna: Folkbildning för fackliga rättigheter

I Filippinerna finns en motsvarighet till svenska ABF: Learn. Folkbildningsorganisationen strävar efter att bilda framför allt arbetare inom den informella sektorn. – Vi är en folkrörelse och vill öka engagemanget i samhället, säger Jennifer AC Albano, generalsekreterare på Learn.

2016-01-07

Zimbabwe: Teater för barns rättigheter

Unga Örnar har flera globala solidaritetsprojekt i södra Afrika. I höstas besökte en grupp från Unga Örnar Mlichi grundskola på Zimbabwes landsbygd.

2015-12-28

Filippinerna: Kamp mot dödligt slarv med arbetsmiljön

Det är en märklig och skrämmande känsla att stå intill husruinen i staden Valenzuela som ingår i Metro Manila. Några månader tidigare i maj 2015 utbröt här en brand i skofabriken Kentex. En brand som tog minst 80 arbetares liv.

2015-12-22

Sydafrika: Ett land där klass och hudfärg avgör allt

Att Sydafrika är ett delat land syns både i historien och vid ett besök i landet. Sydafrika var länge ett skrämmande exempel på det rasistiska lagsystemet apartheid, ett system där människor dömdes och behandlades både juridiskt och socialt helt baserat på sin hudfärg.

2015-12-16

Palestina: Unga slåss mot både ockupationen och patriarkatet

Hur är det att vara ung i Palestina idag? 14-årige Mohajed i flyktinglägret Jalazone nära Ramallah på Västbanken funderar en stund. – Jag vill bli snickare och ha en familj. Men jag har ingen bra framtid, inte med ockupationen. Så jag kanske hamnar i fängelse. Det är helt normalt här.

2015-12-15

Demokrati är bara första steget

Så är julen snart här. För många kommer en efterlängtad vila och en möjlighet till eftertanke kring det som hänt och händer i vår omvärld.

2015-12-14

Ett erkännande till fredliga krafter

Valet av fredspristagare är ett erkännande till alla krafter som på fredlig väg strävar efter demokratisk förändring.

2015-12-11

Frige de fängslade fackliga aktivisterna!

Fackföreningsrörelsen i Hongkong lanserar en stödkampanj för fängslade kamrater i Guangdong i södra Kina.

2015-12-10

Nobelpris till tunisiskt fredsarbete

Tunisiens nationella dialogkvartett får Nobels fredspris för sin roll i landets demokratiseringsprocess. En viktig roll spelades också av Mustapha Ben Jaafar, ledare för Tunisiens socialdemokratiska parti, som nyligen besökt Sverige.

2015-12-08

Tunisien: Stark kvinnorörelse

Thouraya Hammami Bekri, ledande tunisisk socialdemokrat, ser Tunisiens starka kvinnorörelse som ett hoppfullt tecken. Men jihadister, korruption och ungdomsarbetslöshet kastar mörka skuggor över den unga arabiska demokratin.

2015-12-04

Iran: Oberoende facklig kamp

Situationen för fackligt aktiva i Iran var temat på ett seminarium som arrangerades av LO, Transportarbetareförbundet och Palmecentret den 2 december i Stockholm.

2015-12-02

Stoppa det moderna slaveriet!

Slaveri är fortfarande ett stort problem på många håll i världen. I samband med internationella dagen mot slaveri kräver den svenska fackföreningsrörelsen att regeringen gör mer i kampen mot tvångsarbete.

2015-11-30

Belarus: Hur härdar man ut

Mikola känner sig som den friaste mannen i Belarus. Vare sig han sitter i fängelse eller är fri.

2015-11-27

Klimatet: Folkrörelser hoppas på vändpunkt

Inför klimattoppmötet i Paris är många folkrörelser och gräsrotsorganisationer över hela världen med och organiserar protester.

2015-11-23

Filippinerna: Facklig kritik mot frihandelsavtal

Statschefer från 21 länder samlades 18-19 november i Filippinernas huvudstad Manila för att förhandla om frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership agreement (TPP). Avtalet, som av sina anhängare kallas historiens mest ambitiösa frihandelsavtal, anklagas för att innebära en dödsstöt för arbetares och jordbrukares rättigheter.

2015-11-19

Burma: Hopp om en bättre framtid

Aung San Suu Kyi har inte varit ensam, utan bara den mest kända representanten för demokratirörelsen. Bakom henne står alla människor som trots svåra förhållanden organiserat sig för fred, frihet och rättvisa, skriver Palmecentrets Jens Orback.

2015-11-16

Vilken väg väljer Makedonien?

Makedonien står inför ett vägskäl. Gruevskis avgång i januari kan leda till riktig demokrati och ett tydligt närmande till EU. Om inte riskerar landet att bli allt mer isolerat, vilket också skulle skicka negativa signaler till resten av regionen.

2015-11-10

Palmecentrets nedrustningsarbete och medlemskap i ICAN

Olof Palmes internationella center har en lång historia av att arbeta med nedrustningsfrågor och var en av de pådrivande organisationerna då Socialdemokraterna på sin partikongress 2013 tog beslut om att verka för ett demokratikriterium i regelverket för vapenexport.

2015-11-08

Burma: Kamp för arbetares och bönders rättigheter

I Burma arbetar oppositionspartiet DPNS, Socialdemokraternas systerparti, för böndernas och arbetarnas rättigheter. I valet på söndag ställer DPNS upp med egna kandidater på flera ställen.

2015-11-07

Burma: Kan valet leda till förändring?

Den 8 november går Burma till val och de flesta bedömare tror att oppositionen kommer att vinna.

2015-10-28

Blixtinsamling för Västsaharas flyktingläger

De västsahariska flyktinglägren i Algeriet har drabbats av svåra översvämningar. Palmecentret genomför just nu tillsammans med flera medlemsorganisationer en snabbinsamling för översvämningarnas offer.

2015-10-27

Belarus: Jag vill försöka få bort rädslan

Människor är så skrämda, det hölls inte ett enda protestmöte under de år jag satt i fängelse. Jag vill försöka få bort rädslan genom att visa att jag vågar, säger Mikola Statkevich.

2015-10-26

Namibia: Nya krav på forna befrielserörelsen

Nya krav ställs på den forna befrielserörelsen SWAPO när en ny generation unga växer upp och vill se politisk förnyelse.

2015-10-20

Västsahara: Inga folkrättsliga hinder för ett erkännande

Förra veckan var Palmecentret med och arrangerade ett seminarium om Västsahara. Flera röster har höjts för att Sverige borde erkänna staten Västsahara, på samma sätt som vi erkänt Palestina.

2015-10-20

Belarus: Motståndet hann inte mobilisera

Samma vecka som det blev känt att Svetlana Aleksijetivtj tilldelas Nobelpriset i litteratur hölls presidentval i hennes hemland Belarus. Enligt officiella siffror vann den sittande presidenten, Aleksander Lukasjenka, med 83,5 procent av rösterna.

2015-10-19

Jens Orback: Stort engagemang för att hjälpa flyktingar

Att människor engagerar sig för att stödja flyktingarna visar att vi alla hör samman. Gränsöverskridande utmaningar måste mötas av gränsöverskridande samarbete och solidaritet, skriver Palmecentrets Jens Orback.

2015-10-19

Välkommen till en inspirerande dag om kommunikation i utvecklingsprojekten

Lördagen den 7 november bjuder Palmecentret in till en utbildning som fokuserar på hur vi kan bli bättre på att kommunicera inom projektet och hur man bäst informerar på hemmaplan i Sverige och tillbaka till sin organisation.

2015-10-16

Fackligt besök i Palestina och Israel

Den svenska fackföreningsrörelsen försöker knyta närmare kontakter med fackförbund i både Palestina och Israel.

2015-10-16

Alla insatser spelar roll

2015-10-15

Västsahara: Kampen för ett fritt land

– Jag hoppas att den svenska regeringen ska stå upp för sina principer och göra som man lovade i valrörelsen, att erkänna Västsahara. Ett erkännande skulle vara mycket viktigt och kunna bidra till att lösa en konflikt som pågått i 40 år, säger människorättsaktivisten Aminatou Haidar.

2015-10-14

Ukraina: Lönekamp i krigets skugga

Industristaden Kharkiv var en gång huvudstad i delrepubliken Ukrai­na i Sovjetunionen. 1991 föll imperiet samman och Ukraina blev självständigt. Kharkiv fortsatte att spela en viktig roll som Ukrainas näst största stad.

2015-10-13

Ryssland: "Jag vill berätta historier om människor och hjälpa till"

Journalisten och fotografen Victoria Ivleva har just återvänt från Odessa när vi ses. Hon bjuder på borsj och starkt kaffe hemma i sin lägenhet i centrala Moskva i september 2014. Här bor hon med sina två vuxna barn. I ut­givningen finns två böcker och ett pris från World Press Photo Golden Eye 1991 för hennes bilder inifrån kärnkraftreaktorn i Tjernobyl.

2015-10-13

Turkiet: Stöd de demokratiska krafterna

Det är fruktansvärt när människor attackeras för att de uttrycker sina åsikter fredligt, säger Jens Orback med anledning av terrorattentatet i Turkiet.

2015-10-09

Tunisien: Nobels fredspris till demokratiarbete

Från Oslo meddelades i dag att Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiens nationella dialogkvartett – som består av den fackliga centralorganisationen UGTT, arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och den nationella advokatföreningen ONAT.

2015-10-08

Belarus: En politisk fånge blir fri

2015-10-05

Sydafrika: Protesterna ger hopp

Sydafrikas historia är fascinerande. Landet som är alla människors ursprung. Här har människor fötts, arbetat, kämpat, älskat och dött i årtusenden. Men det är också ett land där invånarna kämpat mot århundraden av kolonialism och förtryck i olika former.

2015-09-28

Din hjälp når fram – fortsätt skänka!

Stöd människor på flykt!

2015-09-24

Albanien: Fortsatta studentprotester

Albanska studenter fortsätter att protestera mot höjda avgifter. Studentrörelsen i Albanien har inte varit så här stark sedan 1990-talet.

2015-09-22

Ett Turkiet i förändring

Läget i Turkiet är oroligt och missnöjet växer mot ett krig som allt färre ser ett slut på. Förhoppningsvis blir valet i november en kraftmätning där krafterna för en förnyad fredsprocess och stärkande av minoriteternas rättigheter återigen visar sig starka.

2015-09-21

Solidaritet med människor på flykt

Flykten undan inbördeskriget i Syrien och terrorgruppen IS fruktansvärda härjningar fortsätter. Gränserna stängs framför flyktingarnas ögon och de tvingas sova utomhus och finna nya vägar.

2015-09-17

Palestina: Fackliga rättigheter i Ramallah

Jag befinner mig i Palestinas administrativa center Ramallah sedan fem dagar tillbaka. Inresan till staden från flygplatsen Ben-Gurion i Tel Aviv var fin fram tills att muren som omringar Västbanken blev påtagligt närvarande när den uppenbarade sig bland olivträden.

2015-09-14

Burma: Mörka utsikter för rohyingafolket

Världen brinner. Omkring 60 miljoner människor är på flykt, hälften av dessa inom sina egna länders gränser.

2015-09-09

Presidentmakt eller demokrati?

I förra veckan besökte jag tillsammans med en grupp riksdagsledamöter från Socialdemokraterna de turkiska oppositionspartierna CHP och HDP.

2015-09-08

Visa solidaritet med människor på flykt

Miljontals människor har tvingats lämna sina hem. De flyr från inbördeskriget i Syrien och från terrorgruppen IS fruktansvärda härjningar. På sikt måste kriget och terrorn stoppas och ett fredligt, demokratiskt Mellanöstern byggas upp. Men just nu behövs akuta humanitära insatser för att rädda liv.

2015-09-02

Palmepraktikanterna

Nu är det dags för våra nya praktikanter att åka ut i världen.

2015-09-01

Bosnien och Hercegovina: Många utmaningar för unga

Det finns många problem att lösa men kämpar man finner man en väg, säger Katarina Vuckovic, projektkoordinator på Kult, som arbetar för ungas rättigheter.

2015-08-27

Filippinerna: Kreativ facklig organisering

Fackföreningsrörelsen i Filippinerna är inte bara extremt fragmentariserad – den är också åldrande. Det är något som SENTRO Youth Council vill ändra på. – Vi vill politisera ungdomar och göra dem till förändringsaktörer, säger Joanna Bernice S. Coronacion.

2015-08-25

Utbildning för unga kvinnor

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet. Palmecentret och S-kvinnor arbetar tillsammans med den västsahariska kvinnorörelsen för att förbättra kvinnornas ställning.

2015-08-24

Turkiets progressiva krafter behöver vårt stöd

Två månader efter det turkiska valet är vapenvilan avblåst och fredsprocessen har avstannat. Oppositionella trakasseras och journalister åtalas.

2015-08-19

Turkiska HDP besöker Sverige

Den 20 augusti besöker, på inbjudan av Olof Palmes internationella center och Socialdemokraterna, det socialdemokratiska partiet HDPs ordförande Selhattin Demirtas Sverige. Under besöket kommer Selhattin Demirtas att träffa bland andra utrikesminister Margot Wallström samt representanter för Socialdemokraterna. Demirtas har en bakgrund som jurist och engagerad aktivist för mänskliga rättigheter.

2015-08-14

Hyresgäster samarbetar över gränserna

Hyresgästföreningen, som firar 100 år i år, bildades av hyresgäster som ville kämpa tillsammans för bättre villkor. Liknande folkrörelser finns i andra länder och Hyresgästföreningen har flera olika internationella samarbetsprojekt.

2015-08-05

Vi lever med rädsla och våld

I Serbien väntar fortfarande hbt-personer på att deras rättigheter ska respekteras. Lagstiftningen har de senaste åren förbättrats men i praktiken härskar traditionella könsnormer och homofobi.

2015-07-06

HBT-socialdemokrater ny medlemsorganisation

HBT-socialdemokrater Sverige är numera en av Palmecentrets medlemsorganisationer.

2015-07-02

Hållbara samhällen byggs via social rättvisa

Orsakerna bakom extremism är komplexa. Religion är inte den viktigaste orsaken bakom problemet. I stället är islam och andra religioner – eller den roll religion kan ha för stabilare identiteter – snarare en del av lösningen.

2015-06-30

Somalia: Hopp om en bättre framtid

Somalias fackföreningsaktivister utstrålar en enorm framtidstro. Här finns viljan till en bättre framtid för Somalia. Den energin måste tas till vara, skriver Palmecentrets Auburn Daniels.

2015-06-26

Utredningen om vapenexport är ett viktigt steg på vägen

I dag överlämnade den parlamentariska kommittén för översyn av kontrollen av krigsmaterielexport (KEX) sin utredning om svensk vapenexport till utrikesministern och regeringen. Frågan om vapenexport har varit aktuell länge – inte minst sedan det omstridda avtalet med Saudiarabien sades upp i mars.

2015-06-24

Välkommen till Palmedagen 2015

På Palmedagen den 24 oktober 2015 är temat ”Vårt östra grannskap”.

2015-06-23

Rätten att få vara med och påverka

I slutet av maj hade Socialdemokraterna kongress i Västerås. Och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet möttes i Stockholm. Då höll också Riksidrottsförbundet sitt riksmöte.

2015-06-22

Bolivia: Förändringarnas vindar blåser

Förändringarnas vindar blåser i Bolivia. De kommer från landets högplatå, där Evaliz Morales och hennes mor Fransisca Alvarado Pinto har varit politiskt aktiva sedan många år. Fransisca blev en central figur i landets folkbildningsrörelse, efter att själv ha rymt hemifrån för att studera. Evaliz är uppvuxen i navet av ursprungsfolkets reformarbete. Nu arbetar mor och dotter för ett mer demokratiskt Bolivia.

2015-06-16

Belarus: Oppositionen vill ha ett rättvist val

Den socialdemokratiska oppositionen arbetar för att presidentvalet i Belarus i höst ska bli så rättvist och demokratiskt som möjligt.

2015-06-15

Turkiet: En historisk valseger för vänstern

Valet i Turkiet blev en stor framgång för nya vänsterpartiet HDP. Nu finns goda chanser att förändra Turkiet i en demokratisk och pluralistisk riktning. Turkiet skulle kunna bli ett föredöme för regionen.

2015-06-11

Filippinerna: Kamp för bättre arbetsmiljö

I maj omkom 72 arbetare i en brand i en skofabrik i Valenzuela utanför Filippinernas huvudstad Manila. Branden uppmärksammades även i svenska medier. Den filippinska fackföreningsrörelsen jobbar hårt för att arbetsmiljön ska bli säkrare.

2015-06-08

ISIS föddes inte ur ett vakuum

Den 3 juni arrangerade Olof Palmes internationella center ett seminarium med Rami Khouri som inbjuden gäst. Rami Khouri är en mycket välkänd journalist, skribent och föreläsare som är bosatt i Beirut och framför allt täcker nyhetsrapportering från Mellanöstern. Utöver Rami Khouri medverkade även Ann Dismorr som är svensk ambassadör. Samtalsledare för seminariet var Thomas Hammarberg, svensk diplomat och tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet.

2015-05-27

Serbien: En egen nyhetshemsida

I Serbien uttrycker många oro över pressfriheten. Men det finns också goda exempel. En av Palmecentrets partnerorganisationer, Bečej Youth Association (BUM) bestämde sig för att starta en egen nyhetsportal där de skriver om sådant som inte publiceras i de lokala medierna.

2015-05-25

Makedonien: Protesterna kan bli slutet för Gruevski

Den 50 000 personer starka demonstrationen i Skopje är kulmen av den fördjupade politiska kris som landet befunnit sig i sedan socialdemokratiska ledamöter och journalister kastades ut med våld från parlamentet 2012.

2015-05-22

Jens Orback: Flykten är det enda som återstår för rohingyas

Flykten har blivit vår tids ödesfråga. Med över 50 miljoner på flykt från sitt eget land har FN-organet UNHCR konstaterat att de globala flyktingströmmarna inte varit så här omfattande sedan andra världskriget.

2015-05-19

Palestina: Sabrine vågar sjunga igen

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-05-12

Enträgen vinner

Under konferensen om kärnvapennedrustning i New York är många folkrörelser och gräsrotsorganisationer på plats. Historien visar hur viktigt motståndet från civila samhället har varit i frågan om nedrustning av kärnvapen.

2015-05-11

Serbien: Lokalt initiativ ska stoppa korruptionen

Roma Center for Democracy är en organisation som bland annat arbetar med att öka romers deltagande i demokratiska processer och förbättra deras möjligheter till försörjning.

2015-05-04

Västsahara: Snart orkar de unga inte vänta längre

Ett svenskt erkännande av Västsahara skulle sätta tryck på omvärlden. Det skulle dessutom lugna den västsahariska befolkningen. Snart orkar de unga i flyktinglägren inte vänta längre.

2015-04-30

Lärare med Syriens framtid i sina händer

I skolor i Syriens grannländer försöker syriska flyktingbarn glömma kriget och i stället lära sig läsa, skriva och räkna. Men hur undervisar man barn som flytt undan våld och bomber? Nidal är en av de lärare som brottas med den svåra uppgiften.

2015-04-29

Jens Orback: Att stå upp för någon du aldrig mött

Frågan om människors behov av förflyttning har inte varit så kritisk och brådskande sedan andra världskriget. Båtolyckorna på Medelhavet har hittills i år tagit minst 1750 människors liv. Det är 30 gånger fler än samma period förra året.

2015-04-28

Idrott och politik hör ihop

Obetalda löner, barackboende på bygget och dålig arbetsmiljö. Det är vardagen för de som bygger VM-arenan i S:t Petersburg. Risken är att fotbolls-VM i Ryssland 2018 blir ännu ett lågvattenmärke för mänskliga rättigheter. Det är på tiden att idrottens makthavare tar sin del av ansvaret.

2015-04-23

Palestina: Hjälp till ett bättre liv

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-04-21

Västsahara: Sahara marathon

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 40 år tillbaka. I februari 2015 arrangerades Sahara marathon för löpare som ville visa solidaritet med det västsahariska folkets längtan efter frihet.

2015-04-17

Nytt nummer av Internationella Socialdemokraten

Nu har ett nytt nummer av Internationella Socialdemokraten kommit.

2015-04-16

Hongkong: Fackligt stöd för feministiska aktivister

Fem kinesiska kvinnor som greps i mars har nu släppts fria, efter en stödkampanj från bland annat fackföreningsrörelsen i Hongkong.

2015-04-14

Ny facklig handbok

Nu finns en ny engelskspråkig handbok som handlar om hur man bygger upp fackliga organisationer.

2015-03-30

Sverige kan säga ifrån

Politiska fångar och förtryck mot oppositionen fortsätter att vara politisk vardag i Belarus. Sverige kan vara det land som ifrågasätter presidentens deltagande på toppmötet i Riga.

2015-03-27

Albanien: Studenterna protesterar

Albanska studenter varnar för att regeringens planerade omorganisation av universiteten kommer göra att ännu färre får tillgång till utbildning.

2015-03-27

Vad är alternativet?

Nu kritiseras utrikesministern för att relationen till Saudiarabien försämrats. Men hur kan Saudiarabien kallas något annat än diktatur?

2015-03-26

Filippinerna: Viktig seger för facket

Nyligen fick 43 filippinska fiskeriarbetare komma hem efter att ha varit strandsatta i Indonesien i över fem månader. Den filippinska fackföreningsrörelsen har jobbat hårt med frågan.

2015-03-16

Belarus: Husrannsakan hos politiker

I Belarus är det vanligt att oppositionella trakasseras. En socialdemokratisk politiker fick nyligen datorer och anteckningar beslagtagna av polis.

2015-03-10

Zimbabwe: Lantarbetare blir utan lön

Zimbabwe gick i juli 2013 till val efter fem år med en trepartiregering som genomförde stora förändringar av konstitutionen. Trots en valrörelse fylld av kontroverser vann Robert Mugabes parti ZANU-PF, som fortsätter sitt mer än trettioåriga styre av landet.

2015-03-09

Turkiet: Orädd och stridbar människorättsadvokat

Inga frivilligorganisationer blir insläppta i de flyktingläger som drivs av den turkiska staten, berättar Eren Keskin, ordförande för Föreningen för avgiftsfri rättshjälp i Turkiet.

2015-03-06

Burma: Studenterna bemöts med våld

Burmastudenternas uppror fortsätter, men de fredliga protesterna bemöts med våld.

2015-03-05

Kvinnokamp på Filippinerna

Det filippinska arbetarpartiet Akbayan jobbar aktivt med att organisera människor på gräsrotsnivå. Partiet har två platser i parlamentet och har bland annat drivit igenom en lag om rätt till sexualupplysning.

2015-03-02

Studenternas protester fortsätter

Studentrörelsen utgör ett reellt hot mot militärdiktaturen i Burma. Protester skakar sedan flera månader landet.

2015-02-26

Serbien: Lika rättigheter för alla

I Kragujevac arbetar facket med projektet ”Mi smo jednaki” – ”Vi är lika” för att stärka kvinnors ställning på arbetsplatserna och i de fackliga organisationerna.

2015-02-24

Öppnare och mer demokratiska partier

Inom programmet ”Från vapen till valsedlar” samarbetar partier från olika länder för att bli mer öppna och demokratiska. Palestinska Fatah är ett av partierna.

2015-02-24

Vilka principer ska styra vår utrikespolitik?

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien undertecknades av den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2005 och förlängdes av alliansregeringen 2010. I den så kallade Saudiaffären 2012 avslöjades att Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

2015-02-23

Anna Lindh-seminariet 2014

Anna Lindh-seminariet 2014 fokuserade på arbetet för att utveckla ett globalt Saltsjöbadsavtal.

2015-02-20

Fel att exportera vapen till Saudiarabien

Den 15 maj löper avtalsperioden om vapenhandel med Saudiarabien ut. Det innebär att vi nu har chansen att rätta till det som gått fel, skriver Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare, och Jytte Guteland, EU-parlamentariker (S), på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

2015-02-18

Belarus: Nya möjligheter med internet

En delegation med unga socialdemokrater från Belarus har varit på besök i Sverige. Internet och sociala medier är ett viktigt vapen i deras kamp för demokratiska rättigheter.

2015-02-06

Makedonien: Oroväckande politisk utveckling

I Makedonien har den demokratiska utvecklingen tagit flera steg bakåt under nuvarande regering. Bland annat har regeringen genom påtryckningar nästan total kontroll över media.

2015-02-04

Burma: Folkbildning för kvinnor

ABF Örebro län och S-kvinnor i Hallsberg har ett samarbetsprojekt med en kvinnoorganisation i Burma som bland annat arbetar med utbildning.

2015-02-02

Blerta Hoti: En feministisk utrikespolitik stärker freden

Sverige har en feministisk rödgrön regering med en uttalad feministisk utrikespolitik. Det ger goda förutsättningar för att vara en global förebild för ett mer jämställt och fredligt samhälle.

2015-01-26

Palmepriset till Xu Youyu

Den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youyu får 2014 års Olof Palme-pris för sin långa kamp för demokratiska rättigheter.

2015-01-26

Egypten: Protester mot dödsskjutning

Egyptens socialdemokratiska parti protesterar mot dödsskjutningen av en vänsteraktivist. Partiet kräver att de demokratiska rättigheterna respekteras.

2015-01-23

Utbildning för mer demokrati

I januari genomfördes en utbildning för representanter från partier i stater som är eller har varit auktoritärt styrda. Deltagarna fick bland annat diskutera hur man bedriver kampanjer och opinionsbildning.

2015-01-19

Vi har vårt öde i våra egna händer

Det tunisiska socialdemokratiska partiet Ettakatol var med och utformade den nya konstitutionen. Men i valet hösten 2014 åkte partiet ut ur parlamentet. Nu satsar Ettakatol på nästa års lokalval, där de hoppas att inte minst kvinnorna, som har fått stärkt ställning, ska ge partiet ny kraft. Men framför allt gäller det att konsolidera den bräckliga demokratin, förklarar Lobna Jeribi som var med och skrev den nya författningen.

2015-01-15

Bosnien och Hercegovina: Fler jobb är viktigast

Irma Maric är internationell sekreterare för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Bosnien och Hercegovina. Hon är 30 år och beskriver sin hemstad Sarajevo som multikulturell, där många olika typer av människor, religioner och kulturer blandas.

2015-01-15

Sjuttio år utan Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg är den person som räddade flest judar från förintelsens dödsläger. I januari 2015 har det gått 70 år sen Raoul Wallenberg försvann i Budapest. Med anledning av detta hölls en minneskonferens i Tel Aviv, Israel, där bland annat Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback höll tal.

2015-01-12

Syrien: Krigets vardag

I varje väpnad konflikt finns det otaliga berättelser om mänskliga öden. I boken Krönet berättar syriska kvinnor om vardagen bakom nyhetsrubrikerna.

2015-01-07

Makedonien: Människor är rädda för att uttrycka åsikter

Stefan Bogoev är ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Makedonien. Han är 24 år, bor i huvudstaden Skopje och arbetar på att slutföra sina masterstudier i finansiell ekonomi. Som ordförande för ungdomsförbundet arbetar Stefan Bogoev ideellt, precis som alla andra som är aktiva inom det socialdemokratiska partiet. Partiet leder oppositionen mot den konservativt ledda koalitionsregeringen.

2014-12-22

Här värnar vi allas lika värde

Jag var 12 år när jag blev flykting och tvingades lämna mitt hem. Det var innan finanskrisen, lasermannen och Sverigedemokraterna. Jag vill fortfarande tro att här värnar vi allas lika värde.

2014-12-19

Sydafrika: Efter apartheid

Det har gått 20 år sen Sydafrikas första demokratiska val. ANC har under dessa år varit landets överlägset största parti. Simon Andersson från tidskriften Libertas besökte Kapstaden för att ta reda på om Sydafrika blivit jämlikt efter apartheid, hur ANC fungerar och hur arbetarrörelsen organiseras.

2014-12-19

Röster från ICT-konferensen

I december 2014 träffades 15 personer från Burma, Belarus och Iran för att stärka sina kunskaper om ICT (Information and communications technology) och utbyta erfarenheter av politiskt arbete i auktoritära stater. Under dagarna arrangerades det föreläsningar och workshops om allt från internetsäkerhet till videoproduktion.

2014-12-19

Internet och sociala medier i auktoritära stater

Palmecentret har arrangerat en konferens där människor från Burma, Belarus och Iran fick möjlighet att utbyta erfarenheter och lära sig mer om internet och sociala medier.

2014-12-18

Facket på plats vid klimatförhandlingar

I samband med klimattoppmötet i Lima lyfte den fackliga rörelsen bland annat fram social trygghet, sysselsättning och behovet av en demokratisk kontroll över energin.

2014-12-17

Hushållsarbetare organiserar sig

Runt om i världen finns nära 53 miljoner personer som arbetar i andras hushåll. Hushållsarbetare lever ofta i extrem fattigdom och saknar lagstadgade rättigheter. En ny nätplattform ska hjälpa dem att organisera sig och utbyta erfarenheter med varandra.

2014-12-15

Belarus: Hungerstrejk och facklig strid i Babrujsk

– Jag vet hur det är att utsättas för repression. Därför hungerstrejkade även jag. Barnboksbibliotekarien Svetlana Gritsenko gjorde något ovanligt när hon öppet agerade för traktorfabrikens avskedade arbetare.

2014-12-15

Hongkong: Kampen fortsätter

Torsdagen den 11 december slog polisen till och tömde protestlägret i Admiralty i centrala Hongkong. Bland de gripna fanns generalsekreteraren för Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU. Men facket meddelar att kampen för demokratiska val fortsätter.

2014-12-08

Västra Balkan: Djup kris för socialdemokratin

I Serbien och i Bosnien-Hercegovina har de socialdemokratiska partierna förlorat valen på ett spektakulärt sätt under 2014. Sammanbrottet är i det närmaste totalt. I Makedonien förlorade man det fjärde valet i rad.

2014-12-08

Sydafrika: Vi brottas med liknande problem

Emma Nilsson från tidskriften Libertas har varit i Kapstaden och besökt South African Liaison Organization som arbetar för att förhindra mäns våld mot kvinnor. Även om Sverige och Sydafrika är olika på många sätt finns det också saker som är gemensamma. Det visade sig att vi är mer lika än vad vi tror och att vi står inför samma problem, skriver Emma Nilsson.

2014-12-04

Iran: Regimen är rädd för fackföreningar

I Iran är det förbjudet att organisera sig i oberoende fackföreningar. Ändå växer antalet strejker och protester. I slutet av november kom Ahmed Shaheed, som är FN:s rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, till Sverige och deltog bland annat på ett seminarium i Stockholm.

2014-12-02

Sydafrika: Folkbildning på andra sidan jordklotet

IFWEA (International Federation of Workers’ Education Association) är en slags sydafrikansk motsvarighet till ABF. De utbildar människor i att hålla studiecirklar och starta organisationer. Mycket arbete återstår. För även om apartheidregimen störtades för 20 år sedan så finns det fortfarande stora problem kvar i Sydafrika.

2014-12-01

Bosnien-Hercegovina än mer splittrat efter valet?

Splittringen inom landet blir ännu värre av att inte heller politikerna vill ha ett land med gemensamma framtidsvisioner, skriver Palmecentrets Christina Bergman i Dagens Arena.

2014-11-26

Serbien: Folkrörelser ska förändra landet

Bojana Srebro, 24 år, kommer ursprungligen från Novi Sad i norra delen av Serbien men studerar sedan några år tillbaka rehabilitering med fokus på rörelsehindrade barn och vuxna i Serbiens huvudstad Belgrad. På sin fritid är hon engagerad i en av Palmecentrets serbiska partnerorganisationer: Group Let’s som bland annat arbetar med att öka ungas deltagande i samhället genom aktivism.

2014-11-21

Albanien: Vi kan arbeta för förändring

Det är kul att få träffa och lära sig av de unga som har mest engagemang och energi i hela Albanien. Det säger Albana Kulari som är engagerad i ungdomsorganisationen New Epoch Center i staden Feir.

2014-11-18

Filippinerna: Trög återuppbyggnad efter tyfonen Yolanda

Drygt ett år efter tyfonen kvarstår de stora problemen i de tyfondrabbade områdena runt Tacloban i Filippinerna. Men många problem som fattigdom och markbrist fanns där redan innan tyfonen drog in och dödade tusentals människor och ödelade hela samhällen.

2014-11-14

DU OCH JAG FÖR GAZA - Hit går insamlade medel

Sommarens krig i Gaza har fått förödande konsekvenser för befolkningen. Tusentals familjer är nu hemlösa i ett samhälle till stor del i ruiner. Behovet av stöd för återuppbyggnad är stort. Därför startade Palmecenter tillsammans med Aftonbladets ledarsida insamlingen ”Du och jag för Gaza” till stöd för civilbefolkningen. Tack till alla er som bidragit till insamlingen. Som på möten tagit med bössor, som uppmanat vänner att ge och delat information om insamlingen. Ett särskilt tack till Stefan Löfven som under sitt sommartal lyfte insamlingen och därmed hjälpte till att samla in 27 000 i bössorna.

2014-11-14

Följ Aftonbladets ledarskribenters resa med Palmecentret i Palestina och Israel

Under sex dagar deltar två av Aftonbladets ledarskribenter i en journalistresa anordnad av Palmecentret.

2014-11-13

Norman måste agera mot Total

AP-fonderna har, trots den senaste utrensningen, stora innehav i oljebolaget Total som har verksamhet i det ockuperade Västsahara. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) måste agera. Det skriver Jens Orback, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center, och Gabriel Wikström, SSU-ordförande i Göteborgs-Posten.

2014-11-05

Burma: Trafikstockning i Rangoon

Burmas politiska utveckling går trögt. Väpnade sammandrabbningar rapporteras från delar av landet och klyftorna ökar mellan fattiga och rika, skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-11-04

Situationen i Kurdistan i Irak

Terrorgruppen IS har på kort tid erövrat stora områden i Syrien och Irak. Det har fått allvarliga humanitära konsekvenser: massavrättningar, våldtäkter och en stor utsatthet för regionens religiösa och etniska minoriteter.

2014-10-30

”Därför erkänner Sverige i dag staten Palestina”

Viktigt steg. Somliga kommer att hävda att beslutet kommer för tidigt. Jag är rädd att det snarare är för sent. Nya bosättningsbeslut försvårar en tvåstatslösning. Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till målet att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fredlig samexistens, skriver utrikesminister Margot Wallström.

2014-10-28

Serbien: Samarbete kräver tillit

Många unga lämnar Serbien på grund av landets höga arbetslöshet. För Miloš Savić var det ett viktigt skäl att stanna kvar. Nu arbetar han med fackliga och medborgerliga rättigheter på Palmecentrets partnerorganisation Center for Democracy Foundation (CDF).

2014-10-23

Västra Balkan: Nya röster i EU:s väntrum

– Efter de många krigen har Västra Balkan blivit lite bortglömt. Folk tror att det nu är lugnt och stabilt. Men tyvärr är det inte riktigt så, säger Christina Bergman, som samordnar Palmecentrets program för Västra Balkan.

2014-10-21

Västra Balkan: Samarbete för förändring

I Albanien och Kosovo är varannan kvinna och varannan ung människa arbetslös. Den utbredda arbetslösheten medför fattigdom och ett bristande inflytande i samhället. Tre av Palmecentrets samarbetspartners i Albanien och Kosovo har nyligen gått samman för att förändra situationen.

2014-10-20

Palestina: Utnyttja tiden fram till erkännandet

Sverige har all anledning att dra ut på det formella erkännandet av Palestina. Det för att hålla diskussionen vid liv och få fler länder att ta steget till ett erkännande, skriver Palmecentrets Isabel Lundin i Dagens Arena.

2014-10-17

Mellanöstern: Stöd från omvärlden behövs

”Kriget mot Isis kommer tyvärr att bli ett långvarigt krig tror jag. Men hur många som kommer att dö och skadas är upp till omvärlden.” Det säger Shoresh Rahem, som är Kurdistans Regionala Regerings (KRG) representant i Sverige.

2014-10-13

Margot Wallström: Det talade ordet gäller

Utrikesminister Margot Wallströms tal vid The Cairo Conference on Palestine - Reconstructing Gaza, från den 12 oktober 2014.

2014-10-10

Socialdemokraterna i Makedonien: Satsa på näringslivet

På väggen i Radmila Šekerinskas kontor hänger en tavla från 2005. Den visar hur hon klättrar uppför ett berg med en EU-flagga och årtalet 2010 på toppen. Året innan tavlan målades hade Makedonien ansökt om medlemskap i EU.

2014-10-06

Mellanöstern: Hotet från Isis enar kurder

En av vår tids stora humanitära katastrofer pågår i Syrien och Irak. Framtiden är ytterst oklar i hela regionen. Det skriver Helin Sahin i Dagens Arena.

2014-10-03

Hongkong: Fackföreningsrörelsen demonstrerar för demokrati

Stora demonstrationer pågår i Hongkong. Kraven är fria och demokratiska val 2017. Bland demonstranterna finns Palmecentrets partnerorganisation, Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), som är Kinas enda fria fackförbund.

2014-10-01

Palmepraktikanterna bloggar från södra Afrika

Då kör vi äntligen igång! Vi är tre praktikanter som via Palmecentret befinner oss på tre olika organisationer i södra Afrika. I vår blogg kommer ni att kunna läsa våra öppna brev till varandra om våra organisationer, länderna vi befinner oss i och en massa mer

2014-09-24

”Sverige – ta ansvar för de globala utmaningarna"

”Vi uppmanar Sveriges nya regering att under det kommande årets förhandlingar agera för att FN:s medlemsstater enas kring ambitiösa utvecklingsmål på flera områden”, skriver 17 svenska organisationer.

2014-09-22

Makedonien: Romers rättigheter måste stärkas

Šuto Orizari i Makedonien – Šutka i folkmun – är världens största romska stad. Det är också den enda stad i världen där både borgmästaren och majoriteten i stadsfullmäktige är romer, och där romani är officiellt språk. Här arbetar romska politiker och unga aktivister för lika rättigheter och de använder förhandlingarna med EU i sin kamp.

2014-09-17

Svensk modell förebild för serbisk fackförening

– Facket hade en mycket starkare ställning förr, då var det en ära att få vara med. I dag kallas man modig om man vågar vara aktiv, säger Radmila Jolić från metallfacket SSMS i staden Novi Sad i Serbien. Hon är en av deltagarna i ”Lokala fackliga förändringsledare” som är ett samarbetsprojekt mellan SSMS och IF Metall Östergötland.

2014-09-12

Världen går att förändra

– Så länge jag kan komma ihåg har jag varit internationellt intresserad. Och tack vare Olof Palme utvecklades det intresset. Inte minst i samband med att Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien och så Vietnamkriget förstås. Det säger Stefan Löfven.

2014-09-10

Ryssland: Författare hängs ut som förrädare

Författare och journalister förväntas stödja Putins politik. Allt annat definieras som förräderi av makten. Sverigeaktuelle Arkadij Babtjenko tror att ”allt går åt skogen” och ser framför sig ett stort krig i Europa. Den hyllade Ljudmila Ulitskaja säger att Ryssland som nation tappat allt förnuft och fotografen Victora Ivleva är chockad över hur publicering kan misstolkas.

2014-09-09

Palestinier besöker valrörelsen

Hur genomför man en valrörelse? Det ville Palmecentrets samarbetspartners i Palestina veta när de fick chansen att besöka Sverige i början av september. Men själva lär de inte få delta i ett demokratiskt parlamentsval på länge än. Risken är för stor att Hamas vinner, anser både palestinska och internationella rådgivare.

2014-09-08

Sydafrika demonstrerar i solidaritet med Palestina

Kapstaden är en av de städer som samlar flest Gaza-demonstranter. Palestinier och sydafrikaner delar många levda erfarenheter. Det skriver Mikael Leyi i Dagens Arena.

2014-09-01

Sydafrika: Demokrati tar tid

ANC har lett Sydafrika i tjugo år. Tjugo år av demokrati. Vad hinner man uppnå på tjugo år? Tjugo år är en kort tid. Eller lång. Det beror naturligtvis på vad man jämför med. I Sydafrika beräknas medellivslängden för en man vara 51 år och för en kvinna 53. Sett ur det perspektivet är tjugo år nästan ett halvt liv, skriver Palmecentrets Kajsa Lönegård i Morgonbris.

2014-08-27

Unga stärks på Agora Center

Den första som kommer till Agora Center i utkanten av Tuzla denna eftermiddag är tioårige Mersed Bečirović. Han kommer hit efter skolan för att lära sig engelska bättre. Just i dag är det bara han, för de andra i gruppen kunde inte. Men Mersed kommer ändå.

2014-08-22

Vittnesmål från Gaza: Abdel Samih Harb Al-Najjar

Abdel Samih Harb Al-Najjar är ordförande för Independent Labor Committees Union i Gaza. Den 29 juli förlorade han i ett israeliskt flyganfall sin dotter Ibtisam, sin svärson Ata Mohammed och sina barnbarn Rafif och Mohammed, 3 respektive 1 år gamla.

2014-08-18

Vittnesmål från Gaza: Ulla Abu Hleilu

Ulla Abu Hleilu är 20 år och engagerad i Palmecentrets palestinska partnerorganisation Pyalara. Här skriver hon om sina upplevelser under kriget i Gaza.

2014-08-15

Vittnesmål från Gaza: Tawfiq Hamid

Tawfiq Hamid är 22 år och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i Beit Lahiya i norra Gaza. Genom Palmecentrets partnerorganisation Filistiniyat har han utbildat sig i debatt och dialog. Den 19 juli träffades hans hem av en missil.

2014-08-12

You and I for Gaza - all contributions are needed!

The last four weeks terrible images has reached us from Gaza. The war has brought massive devastation. More than 1 800 Palestinians have been killed, most of them civilians, and 400 of them children. In support of the civilians affected, the Olof Palme International Center has started a fundraising campaign.

2014-08-11

Du och jag för Gaza - kampanjmaterial

Kriget i Gaza har fått fruktansvärda konsekvenser för civilbefolkningen. Palmecentret bedriver en insamling till stöd för de drabbade. Stöd insamlingen på Plusgiro 570-2 och hjälp själv till att samla in.

2014-08-07

Du och jag för Gaza - alla bidrag behövs! PG 570-2

De senaste fyra veckorna har vi varje dag sett hemska bilder från Gaza och den förödelse som kriget fört med sig. Fler än 1800 palestinier har dödats, de flesta civila och 400 av dem barn. Därför startar Palmecentret en insamling till stöd för civilbefolkningen - sätt in ditt bidrag på plusgiro 570-2.

2014-07-17

Filippinerna: Hjälpen har nått fram

När tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna inledde Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) en omfattande hjälpinsats. De distribuerade mat, dricksvatten, kläder, filtar och mediciner och upprättade provisoriska sjukvårdscentraler i drabbade områden.

2014-07-16

Jens Orback: Nödgad att avstå israeliska varor

Om jag hade växt upp i dagens Israel hade jag förmodligen känt en osäkerhet inför mina grannländer. Jag hade också, på goda grunder, känt en misstro gentemot det internationella samfundets stöd om och när mitt land skulle angrips. Och kanske är det också ett av skälen till att Israel fortsätter att mejsla sig ur det internationella samfundets regelverk. Ett val som emellertid inte talar för Israels säkerhet på längre sikt. För om israeliska politiker besökte sitt grannland Palestina, vilket de allt för sällan gör, skulle de övertygas om att den politik som Israel för skapar både hat och rädsla - vilket är grogrunden för osäkerhet och våld. Därför anser jag att en reaktion mot folkrättsbrotten också är ett sätt att långsiktigt stödja Israels rätt och möjlighet till en säker framtida existens.

2014-07-09

Belarus: Kampanj mot dödsstraff – när musik kan nå fler än politik

Belarus är det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff. Sedan 1997 har fler än 400 människor avrättats. Med risk för repressalier pågår musikprojekt för att stoppa avrättningarna. "Konst och musik kan vara mer effektivt än politiska paroller" säger juristen Marina Adamovitj.

2014-07-01

Ryssland: Oberoende fackföreningar hotas

I Ryssland blir situationen allt svårare för oberoende organisationer och fackförbund. Fackligt aktiva riskerar att utsättas för trakasserier och påtryckningar. En försvagad fackföreningsrörelse gynnar Putin, menar två aktivister inom den ryska fackföreningsrörelsen som är på tillfälligt besök i Stockholm. 

2014-06-25

Kosovo: Nyhetsbrev om Palmecentrets partners

Läs det första numret av Focus Kosovo, ett nyhetsbrev på engelska om det arbete som oberoende organisationer bedriver i Kosovo. Nyhetsbrevet utkommer fyra gånger per år, och ges ut av Palmecentrets samarbetspartner EC Ma Ndryshe.

2014-06-24

Focus Kosovo

The conference gathered leading representatives from a large range of different opposition parties, ethnic and religious organizations, as well as writers, university teachers, actors and bloggers. The participants came both from within Syria and from the opposition that has fled to other countries, for example France, Germany and Sweden.

2014-04-22

Nytt nummer av Internationella Socialdemokraten

Nu utkommer Internationella Socialdemokraten 2014. Läs om Stefan Löfvens visioner för internationell politik, om kampen för jämställdhet i Tunisien och om unga demokratiaktivister i Burma.

2014-01-20

Syrien: Representant från Syrian Women Network deltar i fredsförhandlingarna

I dag inleds fredsförhandlingarna om konflikten i Syrien. Vice ordförande för oppositionsdelegationen är Noura Al Jizawi, medlem i det av Palmecentret stödda nätverket Syrian Women's Network (SWN).

2014-01-20

Syrien: Låt kvinnorna vara med i fredsförhandlingarna

Liksom sina systrar i regionen gick syriska kvinnor i bräschen för den folkliga resningen. När nu fredssamtal hålls behövs kvinnorna. Chansen att freden håller är då större. Sverige borde stödja bred syrisk kvinnorepresentation i anslutning till samtalen, skriver Lena Ag och Jens Orback på DN Debatt.

2014-07-15

Märk ockupationen!

Den israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten. Därför uppmanar Socialdemokraterna och Palmecentret regeringen att införa ursprungsmärkning av produkter från bosättningarna. Kampanjen startades för över ett år sedan men vi lyfter den igen med tanke på den nuvarande utvecklingen.

2014-07-07

Israel-Palestina: Fredlig lösning avlägsen

De senaste veckornas eskalering av våld, hämnd och hat i Israel och Palestina väcker stor oro. Endast med dialog och respekt för folkrätten kan en fredlig lösning nås, skriver Palmecentrets Isabel Lundin.

2014-06-30

Uttalande av Jens Orback

Tre israeliska pojkar som tidigare rapporterats försvunna har nu hittats döda, rapporterar flera medier. Här följer ett uttalande av Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

2014-06-24

Sister Nambia bekämpar våldet mot kvinnor

– Hon bad om det. Det var pojkvännens ord sedan han med sex knivhugg mördat Tiffany Lewin, 22 år, och mor till två barn. Själv låg han på sjukhus efter skador han fått då ett av barnen, en fyraåring, med en kniv försökte rädda sin mamma.

2014-06-17

Palestina: Från isolering till kunskap

De tillhör de fattigaste och mest utsatta kvinnorna i Palestina. Ingen kunde väl ana att de en dag skulle skriva egna plakat och gå med i en demonstration mot kvinnovåld i Ramallah. Men det var precis vad de gjorde, kvinnorna från byarna Azmout och Ras elin som deltar i Palmecentrets kvinnoprojekt.

2014-06-16

Ett tyst uppror i Bosnien och Hercegovina

I februari i år gick tiotusentals bosnier ut på gatorna och demonstrerade mot korruption och dysfunktionell politik. I dag fylls inte längre gatorna av demonstranter. Men det pågår ett tyst uppror i Bosnien och Hercegovina, skriver Palmecentrets Christina Bergman i Dagens Arena.

2014-06-13

Belarus: Oberoende fackförbund kämpar i motvind

Fjorton mil söder om Minsk ligger gruvstaden Saligorsk, fäste för en av Belarus oberoende fackföreningar. De fackligt anslutna motarbetas ständigt av arbetsgivare och det regimtrogna fackförbundet. Men de har trots det lyckats genomdriva förbättringar av löner och arbetsvillkor.

2014-06-11

Bombdåd mot PUK i irakiska Kurdistan

Söndagen den 8 juni utsattes det socialdemokratiska partiet Patriotic Union of Kurdistan:s (PUK) kontor i al-Jalawla i irakiska Kurdistan för ett bombdåd. 15 personer dödades, alla medlemmar i PUK, och 70 skadades.

2014-06-09

Regeringens nya biståndspolitik brister i analys och visioner

Regeringens biståndsplattform har för allvarliga brister för att som avsett fungera som den svenska biståndspolitikens övergripande styrdokument. Den saknar omvärldsanalys och visioner om hur en rättvis och hållbar värld ska uppnås. Det är allvarligt, menar företrädare från en rad organisationer, däribland Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2014-06-05

Kosovo: Val den 8 juni

På söndag är det nyval till parlamentet i Kosovo. I ett land med över 40 procents arbetslöshet är missnöjet med den rådande politiken stort. Något som kan gynna oetablerade partier, menar Levend Bicaku som är Palmecentrets koordinator i Pristina, Kosovo.

2014-06-02

Tunisiens kvinnor vann maktkamp

– Den arabiska våren startade här. Nu tar vi nästa steg mot demokrati. Då ska kvinnorna ha lika rättigheter! Det säger Lobna Jeribi - IT-expert, tunisisk s-parlamentariker och medförfattare till Tunisiens nya konstitution, som är en av världens mest progressiva.

2014-05-28

Unga burmeser kämpar för demokrati

Fram till nyligen har politisk opposition varit olaglig i Burma. Men sedan ett par år har vissa steg tagits mot demokratisering i landet. Nu börjar den demokratirörelse som länge har varit verksam i exil att arbeta innanför Burmas gränser. Det gäller också för den skola för unga burmesiska demokratiaktivister som SSU stöder sedan 2011.

2014-05-23

Stöd Palmecentrets arbete på Balkan

Översvämningarna på Balkan är omfattande. Minst 35 är döda. 70 000 har tvingats lämna sina hem och upp emot 600 000 människor beräknas påverkas av översvämningarna. När vattennivåerna sjunker kommer mycket arbete att återstå.

2014-05-21

Översvämningar lamslår Västra Balkan

Balkan har drabbats av de värsta översvämningarna på flera generationer. Bosnien och Hercegovina och Serbien befinner sig i kris. Palmecentret följer utvecklingen med personal på plats och genom en kontinuerlig dialog med våra samarbetsorganisationer

2014-05-19

Palestina: Hamas och Fatah mot försoning

En förutsättning för fred mellan Israel och Palestina är att Hamas och Fatah försonas. Därför förtjänar processen omvärldens stöd. Det skriver Palmecentrets Isabel Lundin i Dagens Arena.

2014-05-16

Belarus: Mänskliga rättigheter kränks under VM

Medan ishockey-VM pågår i Belarus har situationen i landet förvärrats vad gäller mänskliga rättigheter. Hemlösa har fördrivits från Minsk, studenter har tvingats att arbeta gratis och över 30 regimkritiker har fängslats för att inte kunna genera Lukasjenko när omvärldens blickar riktas mot landet.

2014-05-14

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2014-05-13

Sydafrika vinner på ett svagare ANC

Svagare allianser på en ny spelplan förändrar förutsättningarna för ANC i Sydafrika. Det kommer i längden att vara bra för landet. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi i Dagens Arena.

2014-05-07

Sydafrika: Apartheid där det hör hemma - på museum

Ingången till apartheidmuseet i Johannesburg i Sydafrika består av två grindar. På den ena står det ”whites” och på den andra ”non-whites”. På biljetten anges vilken ingång du ska ta, slumpmässigt förstås.

2014-05-05

Katastrofkapitalism i Filippinerna

I kölvattnet efter tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna förra året har regeringen privatiserat återuppbyggnadsarbetet. Hjälporganisationer och lokala myndigheter hålls tillbaka av regeringens byråkrati. Samtidigt har privata företag på flera håll fått fria händer. Det skriver Palmecentrets Viktoria Svensson Tordenborn i Dagens Arena.

2014-05-02

Uttalande om Waleed Sami Abu al-Khair

Den saudiske människorättsaktivisten Waleed Sami Abu al-Khair tilldelades 2012 års Olof Palmepris, som delas ut av Olof Palmes minnesfond. Sedan några veckor sitter han fängslad i Saudiarabien. Läs Pierre Schoris uttalande för Waleed Sami Abu al-Khairs frigivning.

2014-04-29

Sydafrika: Vart är landet på väg?

En samspelt regnbågsnation som brottas med korruption, fattigdom och arbetslöshet. En politisk demokrati där de vita fortfarande kontrollerar ekonomin. Så beskrevs Sydafrika när Palmecentret och Arena Idé nyligen uppmärksammade 20-årsjubiléet av det första fria valet.

2014-04-23

Annelie Nordström ”Globala facket måste bli bättre på rekrytering”

– Mitt viktigaste budskap är att de globala facken måste lyfta fram medlemsrekryteringen. Jag tror att vi måste erkänna att det behövs ett helt annat driv, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

2014-04-17

Sexualundervisning införs i Filippinerna

I Filippinerna godkände landets högsta domstol nyligen en lag om reproduktiv hälsa. Den innebär ett stort steg framåt för jämställdheten i det katolska Filippinerna. Socialdemokraternas systerparti Akbayan har varit drivande bakom lagförslaget tillsammans med Palmecentrets partners inom den filippinska fackföreningsrörelsen.

2014-04-15

Turkiet: Människorättskämpe släppt ur häkte

Den 12 april släpptes advokaten och människorättskämpen Muharrem Erbey efter att ha suttit häktad i fem år. Erbey var vid tiden för häktningen ordförande för Human Rights Association (HRA), som är en av Palmecentrets partnerorganisationer i Turkiet. Sedan 2009 står han åtalad bland annat för att ha deltagit i demokratiworkshops och för att ha förödmjukat den turkiska staten.

2014-04-14

Serbiens Putin

Inte sedan Titos dagar har Serbien sett en liknande personkult växa fram som kring landets nytillträdda premiärminister, Aleksandar Vučić. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi och Danilo Milic i Dagens Arena.

2014-04-11

”Varje försoningsprocess är unik”

– Rubriken för kvällens seminarium är dömande eller försoning, men det ska inte tolkas som ett motsatsförhållande, för det är det inte. Domstolarnas roll är bara en del av den långa försoningsprocess som följer efter en konflikt, sa Lena Hjelm-Wallén, tidigare utrikesminister och vice statsminister, på ett seminarium den 27 mars i ABF-huset i Stockholm.

2014-04-10

Åke Söderman: Alla kan bidra

Vi har ett sådant fint arv i arbetarrörelsen av internationell solidaritet, inte minst under Olof Palmes tid, och det kan vi bli ännu bättre på att förvalta. Det säger Åke Söderman, ombudsman på ABF Gävleborg, som på året distriktskongress för Socialdemokraterna i Gävleborg värvade nio nya månadsgivare till Palmecentrets solidaritetsfond.

2014-04-09

Lisbet Palmes tal till minne av folkmordet i Rwanda

I år är det 20 år sedan folkmordet i Rwanda, då en miljon människor dödades. Lisbet Palme ingick i den panel som för Afrikanska unionens räkning utredde folkmordet. Läs hennes tal på engelska från en minneshög som den rwandiska ambassaden arrangerade den 7 april i Stockholm.

2014-04-07

Burma: Svenskstödd folkräkning spär på konflikter

Folkräkningen som nu genomförs i Burma – med stöd från Sverige – riskerar att spä på de etniska konflikter som finns i landet. Det skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-04-02

Våldet eskalerar i Burma

Burma har under de senaste dagarna präglats av demonstrationer och protestmarscher. Missnöjet över den odemokratiska konstitutionen, fortsatta människorättskränkningar och den utbredda fattigdomen är utbrett. Samtidigt har en ny våldsvåg svept in över den redan oroliga Arakan-staten i västra Burma. Det skriver S-studenters Burmautskott.

2014-03-27

Film om återuppbyggnaden efter tyfonen i Filippinerna

"Den svenska arbetarrörelsen var en av de första som svarade på vårt anrop om att hjälpa offren i de drabbade områdena" säger Marie Chris Cabreros, koordinator för Active Citizenship Foundations (ACF) hjälpinsatser i Filippinerna. Se en film där hon berättar om återuppbyggnaden.

2014-03-25

Karl-Petter Thorwaldsson: "Vi ska bara stödja demokratiska fackföreningar"

– Jag hävdar ofta saker som inte är populära inom den globala fackföreningsrörelsen, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Han tar emot på sitt tjänsterum i LO-borgen. Ovanför skrivbordet hänger en gigantisk tavla målad av Albin Amelin. Motivet är ett fackligt möte med röda fanor och en talare längst fram.

2014-03-22

Filippinerna: "Vi vill bidra med det vi kan"

Josephine Jecino Bendigo och hennes man Ernesto Jecino fick som många andra innevånare i byn Cabalawan, Filippinerna, sitt hus förstört av tyfonen. Nu har de skänkt 1500 kvadratmeter mark, där bostäder till 15 familjer ska byggas. Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) står för material och byns innevånare hjälps åt att bygga husen.

2014-03-20

Situationen för Syriens flyktingar

Det har gått tre år sedan syriska medborgare började att demonstrera mot al-Assads regim. De fredliga demonstrationerna bemöttes med våld och snart utvecklades situationen till ett inbördeskrig. I dag är över två och en halv miljon människor på flykt.

2014-03-10

Turkiets framtid osäker

Efter det sjuåriga samarbetet med oberoende organisationer i Turkiet lämnar nu Palmecentret – efter ett beslut från Sida – ett land i djup kris. Just oberoende organisationer spelar en viktig roll i Turkiet för att öka medvetenheten hos befolkningen om demokrati och mänskliga rättigheter. Men de arbetar i motvind. Turkiets statsapparat håller på att krackelera. Det skriver Palmecentrets Helin Sahin i Dagens Arena.

2014-03-10

Brev om svenskt stöd till Burmas folkräkning

Sverige finansierar den folkräkning i Burma som mitt i en skör reformprocess har rört upp starka känslor bland Burmas etniska minoriteter. Hur ser Sverige till att folkräkningen inte bidrar till konflikt? Det undrar Svenska Burmakommittén, Olof Palmes Internationella Center, Swedish Karen Community och Swedish Rohingya Association i ett brev till svenska ambassaden i Bangkok och Sida.

2014-03-07

Albanien: Brisilda Taço kämpar för romers rättigheter

Som 25 år ung rom har Brisilda Taço lyckats med att lyfta upp frågan om romernas situation på den politiska dagordningen i Albanien. Det är en svår situation, präglad av fattigdom och diskriminering. Samtidigt finns tecken på en viss förbättring, med fler unga romer som går i skolan och studerar på universitetet.

2014-02-27

ETU arbetar mot hiv och aids i Sydafrika

Organisationen Education and Training Unit (ETU) bildades i samband med de första demokratiska valen i Sydafrika 1994. Sedan dess har ETU bland annat arbetat med att utbilda unga politiker och koordinera kampen mot hiv och aids.

2014-02-18

Bosnier kräver förändring

Korruption och dysfunktionell politik har bidragit till en negativ social och ekonomisk utveckling i Bosnien. Det skriver Palmecentret Christina Bergman och Thomas Edin på Dagens Arena.

2014-02-17

Ökad polarisering i Egypten

Det som händer i Egypten påverkar hela Mellanöstern. Så har det också varit under de senaste tre årens dramatik, när världen sett två egyptiska presidenter falla under ett folkligt tryck. Det skriver Bitte Hammargren från ett seminarium om Egypten den 5 februari.

2014-02-14

Palmecentrets får pris för verksamheten i Turkiet

Den 13 februari 2014 tog Palmecentret emot Fria människor-priset för sitt arbete i Turkiet. Priset delas ut varje år av Anatoliska folk-, vetenskaps- och kulturakademin, en kulturförening verksam i Sverige och Turkiet. Motiveringen betonade vikten av Palmecentrets stöd till oberoende organisationer i Turkiet.

2014-02-12

Sydafrika: Marius ord följer mig

”Vi har fokuserat för mycket på det som går att se och för lite på det som inte går att se”, säger Marius Fransman, lokal ANC-företrädare i Västra Kapprovinsen. I sin enkelhet sammanfattar det både ANC:s interna, och Sydafrikas nationella, utmaningar. Det skriver Palmecentrets Anna Sundström i NSD.

2014-02-10

Sydafrika: ANC:s ställning har rubbats

ANC firar tjugo år vid makten. Men inför de nationella valen som hålls i vår rör sig marken för första gången på allvar under partiets fötter. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi i Dagens Arena.

2014-02-07

Ryssland: OS i Sotji – Spel med många förlorare

Den 7-23 februari äger vinter-OS rum i badorten Sotji vid Svarta havet, vilket riktar mediavärldens uppmärksamhet mot Ryssland. Nya lagar inskränker mänskliga rättigheter och enorma summor försvinner på ett oklart sätt vid byggandet av arenor och infrastruktur.

2014-01-17

Hon vill ena facket i Filippinerna

Den filippinska arbetarrörelsen har länge varit känd som en av världens mest fragmenterade. Men under 2013 togs viktiga steg mot ökad enighet. En huvudfråga just nu är kampen för säkra och trygga anställningar, säger Nice Coronacion, nationell ungdomskoordinator för Alliance of Progressive Labor (APL).

2014-01-15

Serbien: Kampen mot korruption

Korruption är ett av Serbiens största problem och det genomsyrar hela samhället. Människor tvingas att muta läkare och tjänstemän för att få tillgång till sina medborgliga rättigheter. Samtidigt har det skapat ett politiskt klimat utan tydliga konfliktlinjer och med små möjligheter till politiskt ansvarsutkrävande.

2014-01-08

Sydafrika: De skildrar missförhållanden på arbetsplatserna

Palmecentrets sydafrikanska partnerorganisation Workers World Media Production arbetar sedan 2009 med att producera tv-programmet Labour Show. Där skildras arbetarnas vardag och de missförhållanden som arbetare dagligen möter på sina arbetsplatser.

2014-01-03

Zimbabwe: Kvinnor kämpar mot hiv och aids

I över 20 år har Palmecentrets partnerorganisation Women and Aids Support Network (Wasn) arbetat med frågor kring hiv och aids i Zimbabwe. Särskilt fokuserar Wasn på de utmaningar som kvinnor drabbas av. Tidigare i höst arrangerade de en workshop för hivpositiva kvinnor i samhället Chivhu.

2013-12-31

Burma: Utan kvinnor i politiken är det ingen riktig demokrati

Yin Myo från organisationen Women’s Galaxy konstaterar att när det kommer till kvinnofrågor är alla frågor viktiga. Tillsammans med sina kollegor ser hon dagligen olika uttryck för bristande jämställdhet i Burma. Parlamentet är i princip tomt på kvinnor och många kvinnor väljer att inte organisera sig av rädsla för att bli arresterade.

2013-12-18

Turkiet: Romernas rätt till likabehandling

I slutet av november välkomnade Palmecentret en delegation från Turkiet. I delegationen ingick bland annat Elmas Arus, 2013 års mottagare av Europarådets Raoul Wallenberg-pris och ordförande för organisationen Zero Discrimination Association (ZDA), tillsammans med fler företrädare för ZDA och tjänstemän och representanter för turkiska myndigheter och den turkiska regeringen.

2013-12-12

Palestina: Viktigt att debattera problemen

Att lära varandra att debattera blir allt vanligare i Palestina och kan komma att spela en viktig politisk roll i framtiden. Varannan vecka deltar ett tiotal unga palestinier i Ramallah i en studiecirkel om debatteknik som arrangeras av Filastiniyat, en av Palmecentrets palestinska partnerorganisationer.

2013-12-11

Återuppbyggnaden inleds i Filippinerna

Fem veckor efter att tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna pågår hjälpinsatserna för fullt. Fortfarande finns ett akut humanitärt behov och Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizen Foundation (ACF) distribuerar mat och tillhandahåller sjukvård. Nu går hjälpinsatserna också in i ett skede av återuppbyggnad av de raserade samhällena.

2013-12-09

Kina: Sociala medier fackligt vapen

Glöm flygblad och kinesiska väggtidningar. När aktivister för arbetares rättigheter i Kina försöker organisera arbetare sprider de sitt budskap via Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter.

2013-12-08

Den långa vägen mot frihet är inte över

Nelson Mandelas största framgång var att vinna sina landsmäns tro på att försoningen var möjlig. Denna regnbågsfärgade försoning hotas nu av ojämlikhetens växande gap. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi i Dagens Arena.

2013-12-06

Mandelas försoningsbudskap det största hoppet inför framtiden

Den 21 februari 1986 gjorde Olof Palme ett av sina sista större framträdanden. Det var vid en manifestation mot apartheid. Ett engagemang som varat länge och Palme förklarade varför. "Apartheid är en unik form av ondska. Det är den enda form av tyranni som brännmärker en människa ända från födseln på grund av hennes hudfärg. Barnets öde avgörs i samma ögonblick som befruktningen sker." Palmes sista ord den kvällen löd: "Om världen bestämmer sig för att avskaffa apartheid så kommer apartheid att försvinna."

2013-12-06

Stefan Löfven: Mandela gav demokrati åt ett land

– Mandela gav demokrati åt ett land, röst åt ett folk och hopp till en hel generation världen över. Därför kommer hans minne leva vidare långt efter den sorg och tomhet jag känner idag, säger Stefan Löfven.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Facklig kamp i Kina

– Vi behöver en hävstång för att förändra Kina, och jag tror att den hävstången är arbetarmakt. Kan vi stärka arbetarnas makt då kan vi också förändra Kina till slut. Jag hoppas att den dagen kommer innan Kina förändrar oss, säger Lee Cheuk-Yan, generalsekreterare för Hongkong Confederation of Trade Unions.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Så vill vi minska klyftorna i världen

Dagens sista talare var Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson. Han inledde med att slå fast att vi inte ska bekämpa klyftor, utan själva orsaken till klyftorna. Liksom Joakim Palme påminde han om att Sverige på 1800-talet var fattigare än dagens fattigaste länder, och menade att vi måste lära av hur vi tog oss ur det.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Klyftorna mellan fattiga och rika i världen

Joakim Palme, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, höll en innehållsrik föreläsning om global ojämlikhet och hur den bäst bekämpas. Han började med att ifrågasätta uppfattningen att fattigdom i Europa och i utvecklingsländer skulle skilja sig åt så mycket att inget går att lära av erfarenheter från vår del av världen.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Panelsamtal

Finalen på Palmedagen 2013 blev ett samtal mellan Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, Wanja Lundby-Wedin, ordförande för Palmecentret, och Andrine Winther, internationell sekreterare för Socialdemokraterna. Samtalsledarna Daniel Wolski och Charlotte Malmborg, båda från S-studenter i Malmö, frågade ut paneldeltagarna om deras syn på globaliseringen och dess effekter för ojämlikheten.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Vägen till demokrati och minoritetsgrupper i Somalia

Somalia har Afrikas längsta kust. Stora delar av landet är täckt av torrt slättlandskap. Klimatet är varmt med oregelmässigt regnfall och torka. De mer fruktbara och odlingsbara områdena ligger i södra delen av landet. Avskogning och övergräsning är allvarliga miljöproblem, vilket gör livssituationen svår för landets många jordbruksarbetare. Somalia är ett väldigt homogent land där den enskilt största folkgruppen är etniska somalier. Städerna är stora till följd av en starkt tilltagande urbanisering. Landet tillhör, som ett av få icke-arabiskt talande länder, den arabiska samarbetsorganisationen Arabförbundet.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Ökade klyftor i kölvattnet av en ökad globalisering

Medverkande: Daniel Wolski och Charlotte Malmborg. Seminariet arrangerades av S-studenter i Malmö.

2013-12-05

Nelson Mandela – vår tids störste hjälte

Den 12 mars 1990 landar han på Arlanda och kommer sedan under en vecka att inta Haga slott, omgiven av nya och gamla vänner från sitt hemland. Han har kommit till Sverige bara några veckor efter tjugosju år i fängelse för sin kamp mot raspolitiken. Nu har regimen tvingats släppa honom fri och en ny och minst lika farofylld tid ska börja. Kampen för demokrati och alla människors lika rättigheter. Det skriver Bengt Säve-Söderbergh i en text till minne av Nelson Mandela.

2013-12-05

Sydafrika: Kommuninvånare engagerar sig i kampen mot hiv och aids

Efter en oroande utveckling med fortsatt hög arbetslöshet, utbredd fattigdom, en ökande andel hivpositiva invånare och ett omfattande våld mot kvinnor startade Alfred Nzo kommun Men’s Sector Forum. Det är en plattform som samlar män i kampen mot sociala problem. Tillsammans med Palmecentrets samarbetspartner Education and Training Unit (ETU) arrangerade de i höstas en workshop där hiv och aids stod i fokus.

2013-12-03

Europarådets Raoul Wallenberg-pris till Elmas Arus

Elmas Arus är ordförande för organisationen Zero Discrimination Association (ZDA) som arbetar för romers rättigheter i Turkiet. Olof Palmes Internationella Center stödjer ZDA:s arbete och nominerade tidigare i år Elmas Arus till Europarådets Raoul Wallenberg-pris.

2013-12-03

Raoul Wallenberg-priset till Elmas Arus

I dag tillkännagavs att Europarådets nyinstiftade Raoul Wallenberg-pris går till Elmas Arus. Elmas Arus är ordförande för organisationen Zero Discrimination Association, som är en av Palmecentrets samarbetspartners i Turkiet. Zero Discrimination Association är en av de främsta rösterna för romers rättigheter i Turkiet.

2013-12-01

Syrien blöder

I veckan som gått har vi på olika sätt blivit smärtsamt påminda om det laglösa tillstånd som råder i Syrien. Det är svårt att ta in verkligheten bakom siffrorna i nyhetsrapporteringen. Det skriver Palmecentrets Stina Oskarsson i Dagens Arena.

2013-11-29

Moldavien närmare EU

Moldavien inledde i dag ett associationsavtal med EU, med syfte att öka det politiska och ekonomiska samarbetet. Det skedde på toppmötet i Vilnius som pågår den 28-29 november. På dagordningen står det så kallade östliga partnerskapet, det vill säga relationen mellan EU och ett antal före detta sovjetiska stater.

2013-11-25

Med Anna Lindh som förebild

Anna Lindh, som spelade en viktig roll för att hindra att krig bröt ut i Makedonien 2001, är Radmila Sekerinskas förebild. Själv var Sekerinska en nyckelaktör för att ta Makedonien från gränsen till krig till att bli en stabil EU-kandidat med framtidstro. Men i julas blev hon och landets politiska opposition brutalt utburen ur parlament av säkerhetstjänsten.

2013-11-22

Projektaktiva avvisade från Israel

Fyra av Palmecentrets projektaktiva har avvisats från Israel.

2013-11-18

Burma: Modernt slaveri

Om inte villkoren för arbetarna i Burma förbättras kan den demokratiska utvecklingen hejdas och stora ekonomiska klyftor skapas. Det skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2013-11-15

Filippinerna: Stödet stort för hjälpinsatserna

Hjälpbehovet i Filippinerna är enormt. Medan arbetet pågår med att få ut förnödenheter till tyfonens drabbade är engagemanget för hjälpinsatserna stort både i Sverige och Norge. Under de senaste dagarna har privatpersoner och flera organisationer bidragit till Palmecentrets insamling.

2013-11-14

Filippinerna: Mat, vatten och sjukvårdspersonal på väg till de drabbade

I den ödelagda staden Tacloban finns personal från Palmecentrets samarbetspartner Active Citizenship Foundation (ACF) på plats för att förbereda den första ankomsten av förnödenheter och nära 100 volontärer. Ett fartyg avgår mot Tacloban i morgon, fredagen den 15 november. Fler sändningar följer, med bland annat mediciner och sjukvårdspersonal. Samtidigt pågår arbetet med att hitta sätt att nå fram till många av de svårtillgängliga regioner som har drabbats av tyfonen.

2013-11-14

Stöd våra samarbetspartners i Filippinerna

Tyfonen Haiyan har slagit hårt mot Filippinerna och är en av de kraftigaste tyfoner som någonsin har uppmätts. Enligt FN har elva miljoner människor i Filippinerna drabbats och flera tusen beräknas ha omkommit. Stöd Palmecentrets insamling till stöd för tyfonens drabbade.

2013-11-14

Ny rapport om arbetsvillkoren i Burma

I Burmas största stad Rangoon tjänar en genomsnittlig fabriksarbetare 500 kronor i månaden och arbetar 66 timmar i veckan. Det framgår av rapporten ”Modern slavery: A Study of Labour Conditions in Yangon’s Industrial Zones” som har tagits fram av Palmecentrets samarbetspartners i Burma.

2013-11-08

Ryssland: Situationen svår för oberoende organisationer

I Ryssland får oberoende organisationer allt svårare att verka fritt. Utvecklingen har pågått i flera år och stegrats under den senaste tiden. Särskilt utsatta är organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Detta framkom under ett seminarium på ABF-huset i Stockholm den 24 oktober.

2013-11-06

Burma: Folket måste bli delaktigt i demokratiseringen

Efter 23 år i exil flyttade Thaung Htun tillbaka till Burma i början av 2013. Han leder Institute for Peace and Social Justice, en organisation som arbetar för mänskliga och fackliga rättigheter med stöd av Palmecentret.

2013-11-01

Valet i Kosovo

Den tredje november är det kommunval i Kosovo. Democracy in Action, som stöds av Palmecentret, är ett nätverk av oberoende organisationer som bland annat övervakar kandidaternas kampanjer. Detta eftersom tidigare kommunval har kantats av fientligheter, aggressivitet, fusk och korruption.

2013-10-29

Finansierar svenska pensionspengar ockupationen av Västsahara?

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet och de västsaharier som bor kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land. Flera internationella företag har kopplingar till Västsahara och stödjer därmed ockupationen ekonomiskt. De stora svenska pensionsfonderna har aktieinnehav i några av dessa företag.

2013-10-24

Zimbabwe: Mugabe stärks och sanktionerna lättar

I presidentvalet i Zimbabwe i augusti vann Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF en jordskredsseger. Samtidigt backade MDC-T kraftigt, partiet som i valet 2008 symboliserade politisk förändring i Zimbabwe.

2013-10-22

PUK backade i valet i irakiska Kurdistan

21 september var det val i irakiska Kurdistan. Socialdemokraternas systerparti The Patriotic Union of Kurdistan (PUK) backade med flera mandat i parlamentet. Några veckor innan valet var representanter för Örebro arbetarekommun i Suleymani i irakiska Kurdistan för att diskutera kampanjarbete. Det skedde inom programmet Från vapen till valsedlar, som Palmecentret driver tillsammans med Socialdemokraterna.

2013-10-16

Burma: EU måste inkludera civilsamhället

Medan omvärldens ekonomiska stöd till Burma ökar bör EU erkänna att dess mervärde inte bara utgörs av mer ekonomiskt stöd utan av förmågan att inkludera, samarbeta med och på ett politiskt plan stödja ett självständigt och levande civilsamhälle. Det skriver Olof Palmes Internationella Center, tillsammans med flera människorättsorganisationer, i ett brev till EU:s utrikesrepresentant Cathrine Ashton.

2013-10-14

Fel av regeringen att lämna Sydafrika

Med beslutet att lämna Sydafrika och Namibia blottar regeringen Reinfeldt en mycket snäv syn på utveckling. Ländernas BNP har vuxit. Men för att en omfördelning ska äga rum krävs det stöd utifrån. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi i Dagens Arena.

2013-10-11

Malala Yousafzais och kvinnokampen i Pakistan

I dag tillkännages vem som får Nobels fredspris 2013. En storfavorit är Malala Yousafzais, en sextonårig kvinna som kämpar för flickors rätt till skolgång i Pakistan.

2013-10-08

Kina – ett år efter folkkongressen

Vid folkkongressen för ett år sedan bytte Kina till en ny ledargeneration. Spekulationerna har handlat om den nya ledningen skulle stå för förnyelse, fortsätta den gamla linjen eller välja en kompromiss. Den första oktober arrangerade Palmecentret och ABF ett seminarium på ABF-huset i Stockholm om vart Kina är på väg – politiskt, ekonomiskt, i miljö- och klimatfrågor och som global och regional stormakt.

2013-10-04

Burmas svåra väg mot demokrati

Att vägen mot demokrati inte är enkel framgår tydligt under en workshop som Palmecentret och våra partners genomför. Polis och militär underrättelsetjänst kommer på besök och dokumenterar vilka som deltar och vad vi pratar om. Men de är mycket artiga, ber om ursäkt för att de stör och uttrycker sin tacksamhet över att vi är där och stödjer landets arbetare. När vi föreslår att polisen ska bilda en fackförening tycker de att det är en lysande idé.

2013-09-30

ANC efter Mandela

Nelson Mandela har utan tvekan varit ANC:s främsta ledare och partiet har hittills vunnit alla demokratiska val. Men nu har många sydafrikaners förväntningar ersatts av otålighet och ilska över korruption och ökade klyftor.

2013-09-27

Små förbättringar men fortsatt förtryck i Belarus

Den politiske fången Mikola Statkievitj, S-ledare, fick inga vykort med födelsedagshälsningar den 12 augusti. Fängelseledningen sa nej. Människorättsaktivisten Ales Bialiatski, dömd till fyra års fängelse, fick efter åtta månader ett matpaket av sin fru Natallia Pintjuk.

2013-09-24

Palestina: Viktigt partisamarbete med östra Jerusalem

Samarbetet mellan Socialdemokraterna i Stockholm och systerpartiet Fatah i östra Jerusalem har stor politisk betydelse i Palestina. Projektet som heter ”Capital to Capital” är viktigt eftersom det bidrar till att ge legitimitet till östra Jerusalem som huvudstad i en framtida fri palestinsk stat.

2013-09-23

Framgång för facken i Swaziland

I valet i Swaziland 20 september blev flera personer ur den swaziländska fackföreningsrörelsen invalda i parlamentet. Förhoppningen är att de på parlamentarisk väg ska kunna bidra till en demokratisk utveckling av monarkin Swaziland.

2013-09-20

Zimbabwe: Mugabe stärker greppet i omtvistat val

Redan på valnatten till den 1 augusti stod det klart att Zimbabwes ledare sedan 33 år, Robert Mugabe och maktpartiet ZANU-PF, kommer att fortsätta att dominera den politiska utvecklingen. Enligt det officiella resultatet för presidentvalet fick Mugabe 61 procent medan hans antagonist sedan över ett decennium, och premiärministern i samlingsregeringen sedan 2008, Morgan Tsvangirai, fick 34 procent av rösterna. Även i parlamentsvalet har ZANU-PF erövrat över två tredjedels majoritet, tillräckligt för att på egen hand kunna ändra landets grundlag.

2013-09-17

Var är den svenska närvaron i Burma?

Nu har Sveriges regering öppnat för bistånd till Burma, som ett svar på positiva politiska reformer i landet. Den stora satsningen till trots saknar Sverige ännu en aktiv närvaro i Burma. För att kunna genomföra Sveriges strategi är en officiell närvaro av stor betydelse, skriver sju svenska organisationer med verksamhet i Burma i ett brev till utrikesminister Carl Bildt.

2013-09-15

Turkiet: Syrienkonflikt känslig fråga för Erdogan

Turkiets premiärminister Erdogan har tidigare förespråkat en ”Kosovo-modell” för Syrien. Men i motsats till Erdogan är folket i Turkiet knappast berett på att delta i ett krig.

2013-09-13

Syriska kvinnor i nytt nätverk

Syriska kvinnoaktivister har med stöd av Palmecentret bildat ett nätverk för att främja kvinnors ställning i Syrien – i dag och i morgon. ”Kvinnofrågorna kan inte vänta”, säger Basma Qadmani, ledande profil i Syriens demokratirörelse.

2013-09-13

Varför Västsahara angår oss

”Vi är en del av en global värld, fullt ut, vare sig vi vill eller inte. Vi äter livsmedel från Västsahara, använder Omega 3 som är producerat på fiskolja därifrån. Svenska fiskare är aktiva i vattnen och sen är det fosforn. Utan fosfor skulle vi svälta ihjäl. Marocko sitter på denna värdefulla resurs och fosforn hamnar i våra hem. Göder våra gräsmattor, finns i fläsket vi köper och äter och finns till och med i hundmaten!” Det säger Lars Schmidt, en av författarna till boken Tyst Territorium.

2013-09-13

Ur Tyst territorium – sju reportage om Västsahara

Tyst Territorium – sju reportage om Västsahara är en av de första svenska skildringarna inifrån ett land som inte finns trots att det borde. Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975 och den halva av befolkningen som stannat kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land. Den andra halvan av befolkningen lever sedan snart fyrtio år i tältläger i öknen på andra sidan gränsen till Algeriet. Varför ser det ut så här? Det försöker författarna Fredrik Laurin och Lars Schmidt att ta reda på. Här presenterar vi ett utdrag ur boken.

2013-09-12

Syrien fortsätter att blöda

Tragedin i Syrien har nu kostat minst 100 000 döda. Varken regimen eller rebellerna har kontroll över hela landet. Ju längre detta blodiga inbördeskrig pågår, desto svårare blir det att bygga upp en fungerande nation igen. Läs Bitte Hammargrens artikel från mitten av augusti.

2013-09-11

Pinochet igår, Lukasjenka i dag

40 år har gått sedan militärkuppen i Chile. Då intog Pinochet och hans mannar Santiago med våld, avsatte president Allende och gjorde landets nationalstadion till tortyr- och avrättningsläger. Partier och fackföreningar förbjöds och sträng censur infördes. Tusentals människor mördades, ”försvann” och torterades.

2013-09-11

Pinochet igår, Lukasjenka i dag

40 år har gått sedan militärkuppen i Chile. Då intog Pinochet och hans mannar Santiago med våld, avsatte president Allende och gjorde landets nationalstadion till tortyr- och avrättningsläger. Partier och fackföreningar förbjöds och sträng censur infördes. Tusentals människor mördades, ”försvann” och torterades.

2013-09-09

Thailand: Vägar till försoning

Fiender som inte möts förblir ofta fiender. Palmecentret har därför ända sedan sin start ägnat sig åt att få rivaler att mötas. Oberoende om intressekonflikterna har handlat om gränstvister, religionsutövning, etnisk tillhörigheter eller ideologi.

2013-09-01

Bosnien och Hercegovina: Nyfödda i laglöst land

Politiskt storbråk i Bosnien och Hercegovina har lett till att nyfödda barn lever i något som liknar ett laglöst land. Nu protesterar tusentals människor i Sarajevo.

2013-08-27

Se seminariet Occupy Gezi - vad hände?

Måndagen 26 augusti arrangerade Palmecentret och ABF Stockholm ett seminarium om sommarens protester i Istanbul och Turkiet.

2013-08-23

Stöd Syriens kvinnor - alla bidrag behövs!

Varje dag blickar krigets fasor mot oss från dödandet i Syrien. Mer än 100 000 människor har mist livet. Lidandet är omätbart. Kvinnorna från Syrien vet vad det handlar om. Men de vägrar ge upp kampen för fred och frihet. De behöver ditt stöd. Därför startar vi nu en insamling tillsammans med Aftonbladets ledarsida. Sätt in din gåva på plusgiro 570-2 och märk det Syriens kvinnor.

2013-08-22

Burmesiska kvinnor organiserar sig mot våld

Under många år har kvinnorna bakom Women’s Galaxy varit verksamma på den thailändska sidan om gränsen till Burma. Där har de arbetat med frågor kring trafficking och jämställdhet, och särskilt riktat in sig på burmesiska flyktingar och migrantarbetare. Men för snart ett år sedan kunde Women’s Galaxy för första gången öppna verksamhet innanför Burmas gränser.

2013-08-16

Sydafrika: Ett år sedan Marikana

I dag är det ett år sedan 34 personer sköts ihjäl vid det internationella gruvföretaget Lonmins gruva i Marikana. Ett år sedan Sydafrika vaknade upp till en delvis ny verklighet eller åtminstone en spegelbild som framstod som mer sargad och sårad än man tidigare velat se. Ett antal aspekter av denna händelse pekar på centrala utmaningar för Sydafrika som demokrati.

2013-08-07

Syrien: Att gå från ord till handling

Varje dag blickar krigets fasor mot oss i rapporterna från dödandet i Syrien. Kriget slår besinningslöst. Mer än 100 000 människor beräknas ha mist livet. Lidandet är omätbart.Kvinnorna från Syrien vet vad det handlar om. Men de vägrar ge upp kampen för fred, frihet och demokrati.

2013-08-01

Facklig organisering i Burma

I slutet av maj 2013 arrangerades en workshop för fackanslutna arbetare i Burma, stödd av Palmecentret genom vår burmesiska partnerorganisation Institute for Peace and Social Justice in Burma. En av deltagarna var Aye Aye Thet. Hon är 22 år, arbetar på en skofabrik i Rangoon och var med på en liknande utbildning i oktober 2012. Sedan dess har hon förhandlat fram en kollektiv löneförhöjning på fabriken där hon arbetar.

2013-07-16

Afrikanskt regionalt nätverk för hushållsarbetare

Community House är en historisk plats. Det var här den sydafrikanska fackföreningsrörelsen tog några av sina första stapplande steg under åttiotalet. Huset har status som kulturminnesmärke och en plakett visar att den brandgula byggnaden med grönt tak inte är vilket hus som helst. Närmre 100 delegater från sjutton organisationer från lika många länder i Afrika möttes här den 15-16 juni för att bilda det afrikanska nätverket för hushållsarbetare.

2013-07-10

Nyhetsbrev om Namibia från ABF Södra Småland

SoKaOkah! är ett nyhetsbrev om ett projekt med syftet att stärka kvinnors aktiva deltagande bland annat genom att stödja lokala kvinnoorganisationer.

2013-07-09

Sydafrika: Frustrationen växer på landsbygden

Palmecentrets samarbetspartner Trust for Community Outreach and Education firar trettio år och uppmärksammar samtidigt 100 årsdagen för inrättandet av the Land Act.

2013-07-03

Sydafrika: Lokala politiker engageras mot hiv

Palmecentrets partnerorganisation Education and Traning Unit (ETU) är på besök i kommunhuset i Alfred Nzos kommun i Östra Kap för att för första gången utbilda kommunens fullmäktigeledamöter om hiv och aids. Sedan 2007 har antalet infekterade i provinsen Östra Kap minskat, medan antalet infekterade i kommunen ökat - en utveckling ETU tillsammans med kommunen kämpar för att förändra, bland annat genom att bilda aidsråd.

2013-07-02

Palmecentret om situationen i Turkiet: Stödet till civilsamhället måste fortsätta

Under den senaste månaden har Turkiet skakats av demonstrationer runt om i landet. Det som började som protester mot regeringens planer att bygga ett köpcenter i Geziparken i centrala Istanbul ledde till landsomfattande demonstrationer. Det polisvåld som har riktats mot demonstranter har eskalerat och kritiserats av bland annat Europaparlamentet, Amnesty International, Solidar och Human Rights Watch.

2013-06-19

Burma: Frisläppt människorättskämpe har fortfarande väskan packad

Burmas regering har uppmärksammats de senaste åren för att ha frigivit många av landets politiska fångar. Det räknas som en orsak till att EU i april 2013 lyfte alla sanktioner mot Burma utom vapenembargot. En av de som frigavs i samband med att USA:s president Obama besökte landet i november förra året var U Myint Aye.

2013-06-16

Israel/Palestina: Utan Frihet ingen fred

Ekonomisk utveckling är i fokus i vad som beskrivits som det kraftfullaste initiativet på flera år för att skapa fred mellan israeler och palestinier. När USA:s utrikesminister John Kerry i slutet av maj besökte regionen och World Economic Forum i Jordanien för att blåsa liv i den strandade fredsprocessen avslöjade han sitt ess i rockärmen, en plan om ”ekonomisk fred” som kvartettens ordförande Tony Blair har arbetat fram.

2013-06-12

Zimbabwe: Lantarbetarfacket kämpar mot barnarbete

I dag den 12 juni är det den internationella dagen mot barnarbete. I Zimbabwe är barnarbetet utbrett trots att det är förbjudet att anställa barn under 15 år. Men det finns starka motkrafter. "Staten måste förbättra utbildningen och stoppa barnarbetet – det är alla barns rättigheter som står på spel", säger Pascal Masocha på Coalition Against Child Labour, Caclaz.

2013-06-10

En revolution har skett i människors sinnen

De turkiska protesterna är 1980- och 90-talisternas egen 68-rörelse som tycks ha överrumplat regeringen. Palmecentrets Helin Sahin rapporterar från protesterna i Turkiet och hur de påverkar landets politik och ekonomi.

2013-06-07

Jämtin och Orback om den egyptiska domen mot 43 NGO-aktiva

Uttalande av Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback angående den egyptiska domen mot 43 civilsamhällesaktiva i Egypten:

2013-06-05

Burma: Utblidning i demokratiskt ledarskap

I september 2012 deltog Khine Zar Chi Wint och Si Thu Tun i en marsch för fred i Kachinstaten i norra Burma. Marschen gick från huvudstaden Rangoon hela vägen till Kachinstatens gräns 120 mil därifrån.

2013-06-04

Turkiet har kommit över en mur av rädsla

Gatorna har väckts till liv. Erdogans exkluderande politik har lett till djupa samhällsklyftor och fängslade demokratiaktivister. Nu förenas turkar, kurder, män, kvinnor, hbt-personer, fotbollsanhängare, uteliggare, unga, äldre, skådespelare, politiker, lärare, muslimer och aktivister mot regeringen. Vill Erdogan fortsätta sitta kvar har han inget annat val än att lyssna på folket, skriver Palmecentrets Helin Sahin.

2013-06-04

Final payment to decived Cameroonian workers

In early June, the second, and final, payment of the funds raised to the duped Cameroonian forestry workers will be made. The first payment was completed in late April.

2013-06-04

Sista utbetalning till lurade kamerunska skogsarbetare

I början av juni kommer den andra, och sista, utbetalningen av insamlade medel till de lurade kamerunska skogsarbetarna att ske. Den första genomfördes i slutet av april.

2013-05-30

Sydafrika: Facken satsar på ökad jämställdhet

Den sydafrikanska fackföreningsrörelsen står inför en rad utmaningar. Bland annat att locka nya medlemmar och att organisera bredare lager av arbetstagare inom ett större antal sektorer. Det handlar vidare om att göra kollektivavtalsförhandlingarna till ett verktyg för att driva på för bredare och djupare förändringar, delvis bortom löneökningar och löneanspråk. I arbetet med att få in både nya medlemmar och nya frågor är det helt avgörande att kvinnors fackliga aktivism uppmuntras, synliggörs och möjliggörs med nya arbetsmetoder, kampanjer och organisationssätt.

2013-05-27

Nybildat syriskt kvinnonätverk

Den 23-25 maj samlades 140 syriska kvinnor i Kairo där de grundade The Syrian Women Network. Nätverket samlar organisationer och individer som representerar mångfalden i alla Syriens regioner, olika generationer och yrkesidentiteter. Målet är att uppnå jämställdhet mellan män och kvinnor, och att arbeta för fred och demokrati.

2013-05-23

Albanien: Försök att skapa plats för unga i valet

Kampanjarbetet har påbörjats inför det albanska parlamentsvalet den 23:e juni. Valet ses som något av ett eldprov för Albaniens möjligheter att gå med i EU. Partierna har ordnat massmöten och debatter och prytt städerna med affischer. Däremot har kampanjer och informationsmaterial riktat till unga lyst med sin frånvaro.

2013-05-21

Syriska kvinnor organiserar sig

Den 23-25 maj samlas syriska kvinnor för att konstituera ett brett nätverk. Syftet är att stärka kvinnors inflytande och representation i fredsprocessen och i ett framtida fredligt Syrien.

2013-05-15

Zimbabwe: Hon har vigt sitt liv åt att stötta kvinnor med hiv och aids

Enligt UNAIDS har 1,2 miljoner människor i Zimbabwe hiv, hälften av dem är kvinnor över 15 år. Mary Sandsai har nästan hela sitt liv arbetat för att försöka förbättra livet för alla dessa kvinnor. Hennes stora engagemang har lett till ett arbete som chef för Women And Aids Support Network, en organisation som arbetar med att stötta kvinnors rättigheter rörande sexuell och reproduktiv hälsa med ett särskilt fokus på hiv och aids.

2013-05-12

Sydafrika: Jorden de ärvde

Den 20 juni är det hundra år sedan den formella grunden lades för segregering och åtskillnad i Sydafrika. 1913 antog det brittiska styret the Natives Land Act som reglerade var afrikaner tilläts bo och under vilka omständigheter de fick äga land. Åt 80 procent av befolkningen uppläts sju procent av landets yta och i ett slag förvandlades svarta sydafrikaner till främlingar i sitt eget land.

2013-05-02

Zimbabwe: ”Det måste bli fler kvinnliga politiker!”

Att vara kvinna i Zimbabwe innebär att bli dömd för alla dina livsval – du ska helst vara gift, ha barn och ta hand om familjen. Ditt liv ska kretsa kring den privata sfären och du ska absolut inte engagera dig politiskt. Palmecentrets samarbetsorganisation Women in Politics Support Unit (WIPSU) arbetar för att stödja och öka antalet kvinnliga politiker och beslutsfattare.

2013-04-26

Sydafrika: Hushållsarbetarnas fackliga kamp för bättre arbetsvillkor

Inom en snar framtid förväntas Sydafrika som femte land i världen anta ILOs konvention 189 rörande anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare.

2013-04-25

Ryssland: Kan svenska och ryska organisationer samarbeta för demokrati och mänskliga rättigheter?

Det var temat för ett seminarium som ordnades gemensamt strax före påsk av OSSE-nätverket, Palmecentret, Föreningen Norden Stockholm, Sällskapet för Studier av Ryssland, Öst- och Centraleuropa samt Centralasien och ABF Stockholm.

2013-04-25

Utbetalning till lurade skogsarbetare

En första omgång av de insamlade medlen till de lurade kamerunska skogsarbetarna betalades ut den 25 april. Olof Palmes Internationella Center delade i detta första skede ut insamlade pengar till 26 kamerunska skogsarbetare som har arbetat hos Skogsnicke AB under 2011-2012.

2013-04-25

Märk ockupationen: Tillåt svenska konsumenter att välja

Palmecentrets Palestina-handläggare Isabel Lundin skriver en debattartikel i nya numret av S-Kvinnors tidning Morgonbris. Där berättar hon om kampanjen Märk ockupationen som Palmecentret driver tillsammans med den svenska arbetarrörelsen med syftet att svenska konsumenter ska kunna välja bort israeliska produkter från ockuperad mark.

2013-04-24

Albanien: Nytt nätverk för ungdomar

Den 6 april samlades 36 ungdomsorganisationer från hela Albanien på European University of Tirana för att delta i kongressen “Unite in Action”. Kongressen anordnades av Olof Palmes Internationella Center och Friedrich Ebert Stiftung. Deltagarna diskuterade de största samhällsproblemen som unga står inför i Albanien: framför allt arbetslöshet, brister i utbildningssystemet och få möjligheter till kultur- och fritidsverksamhet.

2013-04-22

Västsahara: Därför är ett erkännande viktigt

Fatma Mehdi från den västsahariska befrielserörelsen Polisario besökte nyligen Sverige i samband med Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Den 5 december 2012 beslutade riksdagen att erkänna Västsahara som en självständig stat. Men regeringen har ännu inte verkställt beslutet.

2013-04-22

Palestina: Bryt tystnaden om ockupationen

”Det är vår moraliska skyldighet att göra de här berättelserna kända”, sade Dana Golan från den israeliska organisationen Breaking the silence på ett seminarium i samband med lanseringen av boken Bryt tystnaden. Boken, som ges ut av Leopard förlag, samlar vittnesmål från israeliska soldater om deras tjänstgöring och kontakt med palestinier i de ockuperade områdena på Västbanken.

2013-04-22

EU måste ställa krav på regimen i Burma

I dag väntas EU lyfta sanktionerna mot Burma, vapenembargot undantaget, och därmed påbörja ett nytt historiskt kapitel i sitt förhållande till landet, som bygger på dialog. I denna dialog måste EU tala klarspråk om att omvärlden inte blundar för allvarliga människorättsbrott som fortsatt begås i Burma. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback tillsammans med företrädare för andra människorättsorganisationer.

2013-04-18

1,6 miljoner till lurade kamerunska skogsarbetare

Aftonbladet Kulturs och Palmecentrets insamling till de lurade kamerunska skogsarbetarna har fått stort gehör. Sedan den 15 mars har mer än 1,6 miljoner kronor samlats in.

2013-04-16

SWAPO:s generalsekreterare på besök i Sverige

Nangolo Mbumba är generalsekreterare för SWAPO (South West Africa People's Organization), Namibias regeringsparti och systerparti till Socialdemokraterna. Nyligen besökte han Socialdemokraternas partikongress i Göteborg för delta i de seminarier som Palmecentret och Socialdemokraterna arrangerade i samband med kongressen.

2013-04-16

Brev till FN:s säkerhetsråd om Västsahara och Minurso

Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback skriver tillsammans med en rad svenska och nordiska organisationsföreträdare och politiker till FN:s säkerhetsråds ordförande, H.E. Eugene-Richard Gasana, om vikten av att Minurso ges mandat att bevaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna i Västsahara.

2013-04-16

Sydafrika: Film om ungas inflytande i ANC

I Sydafrika är majoriteten av befolkningen under 35 år. Inom ANC är dock medelåldern bland dem som styr hög och unga får kämpa för att få inflytande. Palmecentret och vår sydafrikanska partner ETU har startat en politikerskola för att stärka ungas roll i partiet.

2013-04-15

Kina: Facklig gryning i Kina

Den senaste tidens många strejker i Kina har tvingat fram små förändringar till de bättre för fabrikernas anställda. Palmecentrets Anna Sundström berättar om hur social oro ses som ett hot mot den stabilitet som, enligt kinesiska kommunistpartiet, är en förutsättning för fortsatt ekonomisk tillväxt.

2013-04-10

Sydafrika: Kvinnorna mot kvinnovåldet

Vid en grusig väg utanför East London i Östra Kap, Sydafrika, ligger byn Reeston. Förra året våldtogs och mördades här en kvinna av sex män utanför sitt hus. Kvinnans skräckslagna dotter och man gömde sig inne i huset. De vågade inte ingripa. Palmecentrets partnerorganisation Masimanyane reste till byn för att medverka i en minnesceremoni och bidra med information.

2013-04-09

Betlehems borgmästare: Staden håller på att bli en ö omgiven av murar

För en tid sedan var Betlehems första kvinnliga borgmästare Vera Baboun på besök i Sverige, inbjuden Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Stockholm i samarbete med Palmecentret. Bland annat framträdde hon på ABF på Sveavägen i ett samtal med Isabel Lundin, handläggare på Palmecentret.

2013-04-06

Tre dagar kvar av Kamerun-insamlingen

De kom till Sverige med löften om arbete i sex månader och ersättningar som har visat sig vara tomma. Istället har de blivit utnyttjade och strandsatta i Sverige med skulder i hemlandet. Palmecentret har tillsammans med Aftonbladet Kultur därför startat en insamling. Insamlingen har hittills stötts av många människor runt om Sverige som velat hjälpa dessa människor i deras akuta situation. Vi tackar för ert stöd och solidaritet!

2013-04-04

Demokratistöd till Ryssland främjar svensk säkerhet

I ljuset av satsningarna på Jas, som motiveras med svensk säkerhet, borde det vara självklart att höja nivån på stödet till arbetet för demokrati i Ryssland. Något som främjar både svensk, rysk och europeisk säkerhet. Stödet borde uppgå till minst 100 miljoner kronor. Det framstår ändå som småpengar jämfört med Jas 90 miljarder. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2013-03-31

Dialog pågår mellan Serbien och Kosovo

De senaste veckorna har de pågående förhandlingarna mellan Serbien och Kosovo totalt dominerat nyheterna i de både länderna. Den så kallade Belgrad-Prishtina-dialogen sker under EU:s medling och inleddes 2011 för att normalisera relationerna mellan partnerna. Frågor om vad som menas med en normaliserad relation finns det gott om. Liksom om hur utsikterna för att nå dit ser ut. Det skriver Palmecentrets Stina Oskarsson om i dag i Dagens Arena.

2013-03-27

Brister i regelverken öppnar för exploatering av migrantarbetare

Aftonbladet och Palmecentret bedriver en insamling till stöd för de kamerunska skogsarbetarna som lurats på sin lön. Många berörda menar att en regeländring måste till för att liknande situationer inte ska uppstå igen. Att processerna kring arbetskraftsinvandring måste involvera både fackliga organisationer och myndigheter förordade Palmecentrets ordförande Lena Hjelm-Wallén redan 2006, då hon var ordförande för den statliga utredningen ”Kommittén för arbetskraftsinvandring”.

2013-03-21

Krav på märkning av produkter från bosättningar

Roula Meri från Nablus köper inte varor från ockuperad mark. Svenska konsumenter har i dag ingen möjlighet att välja bort produkter från de israeliska bosättningarna.

2013-03-20

Stöd insamlingen till de kamerunska skogsarbetarna

I fredags startade Aftonbladet Kultur och Olof Palmes Internationella Center en insamling för att hjälpa de utnyttjade och i många fall strandsatta skogsarbetarna från Kamerun. Gensvaret har varit stort, många människor i Sverige vill hjälpa till.

2013-03-18

Burma: Presidenten på Europaturné medan inbördeskrig rasar

Burmas president Thein Sein avslutade nyligen sin första turné i Europa. Inför det riggade parlamentsvalet 2010 utsågs han av militärregimen att efterträda den före detta diktatorn Than Shwe. Sedan dess har flera avgörande reformer genomförts. Läs Palmecentrets handläggare Frida Perjus krönika som även har publicerats i Dagens Arena.

2013-03-17

Kan ny konstitution ge Zimbabwe en nystart?

Den 16 mars går Zimbabwe till folkomröstning för att anta eller förkasta en ny grundlag. Efter mer än ett decennium av hårda politiska motsättningar är den nya konstitutionen en för Zimbabwe unik kompromiss som arbetats fram av en gemensam parlamentarisk kommitté, där både maktpartiet Zanu-PF och de ledande politiska motståndarna MDC-T och MDC-M ingår.

2013-03-15

Albanien: Krav på ökad representation för kvinnor

På den internationella kvinnodagen den åttonde mars arrangerade Palmecentrets partnerorganisation Children’s Rights Center Albania, CRCA, en ljuddemonstration utanför valkommissionens byggnad i Tirana. Med visselpipor och plakat uppmärksammade de att endast 16 procent av ledamöterna i det albanska parlamentet är kvinnor.

2013-03-13

Vart går Moldavien?

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Inrikespolitiskt präglas det av parlamentarisk instabilitet. Tidigare i mars avgick koalitionsregeringen, ”Allians för europeisk integration”, som styrt landet i minoritet sedan 2009. Utrikespolitiskt är det framför allt två frågor som dominerar: EU och den så kallade frusna konflikten med Transnistrien. Den 6 mars arrangerades ett seminarium på ABF för att fördjupa den ofta knapphändiga rapportering om vad som sker i Moldavien.

2013-03-08

Syrien: De låter sig inte tystas

Situationen i Syrien innebär upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter. Samtidigt klassas Syrien som det fjärde sämsta landet i världen sett till pressfrihet. Bara Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan rankas lägre. Och de syriska aktivister som dokumenterar vardagen och övergreppen lever farligt. Några av dem deltog på den konferens for syriska kvinnoorganisationer och aktivister som Palmecentret arrangerade den 17-20 februari utanför Stockholm.

2013-03-08

Sydafrika: "Nu får det vara nog!"

Den senaste tiden har våldet som drabbar kvinnor i Sydafrika uppmärksammats. Men det finns motkrafter. Palmecentret och S-kvinnor samarbetar i Östra Kap med organisationen Peddie Women's Support Centre (PWSC) som har organiserat sig för förändring. Läs Mikael Leyi berättelse från ett protestmöte i Peddie.

2013-02-28

Turkiet: Utrikespolitisk roll i förändring

För några år sedan låg Turkiet i intensiva förhandlingar med EU om ett framtida medlemskap. I svensk media rapporterades med jämna mellanrum om nya turer i diskussionen. Men plötsligt slutade nyheterna att handla om EU. I stället har Turkiet mer och mer figurerat i samband med rapporter om Mellanöstern. Särskilt i bevakningen av det pågående inbördeskriget i Syrien.

2013-02-26

Syrien: ”Det var vi som bar den här revolutionen”

”Det var vi som var ute på gatorna, det var vi som bar den här revolutionen: Ungdomar, kvinnor, journalister, lärare och studenter. Det jag är rädd för är att vi kommer att marginaliseras när striderna är över”. Det säger Reem ”Hala”, som nyligen deltog på en konferens för syrisk opposition, som Palmecentret arrangerade utanför Stockholm.

2013-02-25

Sydafrika: Vem tjänar på Black Economic Empowerment?

För den ANC-ledda regeringen i Sydafrika är Black Economic Empowerment (BEE) ett av de främsta politiska verktygen för att komma till rätta med historiska orättvisor. Det är en kontroversiell policy som förra året fyllde tio år.

2013-02-20

Syrien: Konferens utmynnar i nätverk för kvinnor

I tre dagar har aktivister och representanter för den syriska oppositionen samlats utanför Stockholm för att diskutera kvinnors inflytande och representation under konfliktperioden och i ett post-auktoritärt Syrien. Konferensen arrangerades av Olof Palmes Internationella Center som sedan 2011 haft ett nära samarbete med olika delar av oppositionen.

2013-02-19

Sydafrika: Från livvakt till rådgivare om arbetsrätt

I Khayelitsha i Sydafrika, finns LAMEC, ett rådgivningskontor för arbetare. Där tar Veronica Mente emot anmälningar om uteblivna löner och felaktiga avskedanden. Många gånger kan hon lösa problemen genom att informera arbetsgivaren om vilken lagstiftning som gäller. Se en kortfilm där hon berättar vad som driver henne.

2013-02-12

Därför måste regeringen erkänna Västsahara

I Marockos huvudstad Rabat står just nu 24 människorättsaktivister från Västsahara inför en militärdomstol. De har suttit fängslade sedan hösten 2010 då marockansk polis och militär brände och rev tältlägret Gdeim Izik med 200 000 protesterande västsaharier. Sverige har möjlighet att markera sitt stöd för den västsahariska frihetskampen vid riksdagens utrikespolitiska debatt på onsdag 13 februari. Då har också Carl Bildt möjlighet att göra en insats.

2013-02-12

Turkiet måste försonas med mörkt förflutet

För en verklig demokrati och fred i Turkiet behöver historien kring såväl folkmordet av armenier som de tiotusentals ouppklarade mord begångna av både regeringen och PKK konfronteras. Det skriver Palmecentrets Programkoordinatör Helin Sahin i Dagens Arena.

2013-02-06

Serbien: 1500 på visning av filmen Palme

På dokumentärfilmfestivalen The Magnificent 7, visades i helgen filmen Palme för första gången för en serbisk publik. Dokumentären, regisserad av Kristina Lindström och Maud Nycander, har dragit rekordmånga besökare på svenska biografer under hösten, och lockade 1500 personer till Sava Centar i centrala Belgrad på fredagkvällen.

2013-02-05

Burma – På väg mot demokrati?

De senaste åren har man kunnat läsa mycket om Burma i tidningarna. Den en gång så repressiva militärdiktaturen verkar ha lättat på trycket. Medierna har följt hur oppositionsledaren och Palmepristagaren Aung San Suu Kyi har släppts ur sin husarrest och röstats in i parlamentet. Och samtidigt avslöjades det så sent som i höstas att den burmesiska armén använde det svenska granatgeväret Carl Gustaf i kriget mot sin egen befolkning.

2013-01-29

Syrisk kvinnokonferens i Stockholm

Aktivister och representanter från den syriska oppositionen möts under en kvinnokonferens i Stockholm den 17-20 februari för att diskutera kvinnors roll under konflikten och i ett post-auktoritärt Syrien. Omkring 70 personer väntas delta, varav en majoritet kvinnor.

2013-01-28

Israel vid ett vägskäl

Trots en sömnig valrörelse och högerns grepp om opinionsundersökningarna, blev det israeliska valet en nagelbitare. Det jämna valresultatet chockade inte bara en samstämmig skara valanalytiker utan också en redan segerviss premiärminister Benjamin Netanyahu.

2013-01-18

Sydafrika: Film om kvinnors roll i ANC

Redan 1907 var kvinnor med i kampen mot passlagarna i Sydafrika och från 1943 kunde kvinnor bli medlemmar i ANC. Se en film där kvinnliga ANC-medlemmar berättar om kampen för ett jämställt samhälle och varför det är viktigt.

2013-01-17

Palestinsk politiker ”vägrar vara typisk”

Fadwa Tmeize från Idhna, en by i närheten av Hebron, är politiker och projektledare. Men detta var inte ett självklart val. Hon gifte sig när hon var 17 år, lämnade skolan och fick sju barn inom tio år. Livet kretsade kring familjen och hon saknade sociala kontakter.

2013-01-10

Facklig organisering i Ramallah

Unga och kvinnor inom den palestinska vårdsektorn vill bli bättre på att förhandla. Palmecentret och LO Skellefteå stödjer dem genom Democracy and Worker´s Rights Center. I december samlades medlemmarna i Community Health Workers till en konferens i Ramallah där LO Skellefteå var med.

2013-01-08

Serbien: Civilsamhället mobiliserar för framtiden

”Jag skulle verkligen vilja se en del förändringar i civilsamhället i Serbien” säger Dragormir Pop Mitis från organisationen Uzice Center for Human Rights and Democracy. Han var en av deltagarna på en konferens för organisationer i civilsamhället som arrangerades i Belgrad i december.

2013-01-02

Från minilivs i Stockholm till minister i Irak

”Det är viktigt att skapa relationer och få kontakt med sin omvärld, att kunna visa att vi är ett folk som älskar livet och att vi därför förtjänar att leva”, säger Narmin Osman från det kurdiska partiet PUK:s verkställande utskott. Hon var en av partiets representanter på årets Från Vapen till valsedlar-konferens i Sulymaniyah i irakiska Kurdistan.

2012-12-19

Seminarier om relationen Chile-Sverige under 2013

Den elfte september 2013 infaller 40-årsdagen för militärkuppen i Santiago och störtandet av den demokratiska regeringen i Chile. Pinochets diktatur innebar tortyr, mord och försvinnanden, ett förtryck som tvingade många chilenare att fly landet till bland annat Sverige.

2012-12-19

Sydafrika: Nya utmaningar efter ANC:s 53:e kongress

”ANC kan inte fortsätta att vara ett relevant parti för Sydafrikas väljare endast genom att vinna val. Vi måste samtidigt fortsätta arbetet med att förbättra livskvalitén för människor” Det säger den sydafrikanska ambassadören Molefe Tsele som var en av deltagarna på konferensen Från vapen till valsedlar som hölls i Sulaymaniyah i irakiska Kurdistan den 4 och 5 december i år.

2012-12-13

Utbildning för jämställdhet i Turkiet

I sydöstra Turkiet, i kurdiska städer och byar, verkar organisationen Selis för kvinnors rättigheter. Omkring en tredjedel av kvinnorna i Turkiet uppskattas arbeta obetalt i hemmet samt i jordbrukssektorn och många har aldrig gått i skolan. Selis besöker bland annat byar och talar med kvinnor om deras rättigheter.

2012-12-12

Hur hamnade svenska vapen i Burma?

Det finns ett land som exporterar mer vapen per capita än något annat land i världen: Sverige. Det finns ett annat land som köper mer vapen än något annat av de länder som står under EUs vapenembargo: Burma. Nu möts de två, när det har visat sig att svenska granatgeväret Carl Gustaf används av den burmesiska regimen.

2012-12-05

Strejker för högre lön i Sydafrika

Strejkerna på den sydafrikanska arbetsmarknaden sprider sig nu till jordbrukssektorn i vinprovinsen Västra Kap. Det är på många sätt representativt att de två ekonomiska områden som tydligast representerar den gamla, strukturella underordningen, gruvnäringen och jordbruket, är de två första inom vilka vilda strejker för första gången på länge bryter ut i större skala.

2012-12-04

Ny skrift om Turkiet

Palmecentrets verksamhet i Turkiet startade i sin nuvarande form 2005. Sedan dess har Palmecentret tillsammans med drygt 40 turkiska och runt 30 svenska organisationer genomfört cirka 80 projekt. I en nya skrift beskrivs samarbetet.

2012-11-30

ABF har fått ett syskon i Bolivia

En motsvarighet till ABF-förbundet i Sverige bildades i oktober i Bolivia - nästan exakt samtidigt som ABF firade 100 år. Organisationen heter Asociación Boliviana por la Educación y Cultura, ABEC. Den bildades av fem lokala eller regionala folkbildningsorganisationer i Bolivia. Åke Söderman, ombudsman på ABF Gävleborg, som var med vid bildandet, beskriver i en artikel denna historiska händelse.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Folkrörelsernas roll i utveckling och förändring

”När man talar om Palmecentret som det har varit, som det är och som det ska bli, då talar man om världen.” Så inledde Jens Orback, generalsekreterare på Palmecentret, årets Palmedag den 17 november. Temat var ”Tillsammans för förändring – folkrörelser för demokrati”. Under dagen firades också att det är 20 år sedan Palmecentrets bildades.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Framtiden för arbetarrörelsens internationella folkrörelsesamarbete

”För den som vill förbättra sina livschanser räcker det inte att berika sig själv. Man måste leva i ett anständigt samhälle, och det skapar man bäst tillsammans” sa Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback under det avslutande samtalet för Palmedagen 2012.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Kampen för demokrati fortsätter – möt Palmecentrets samarbetspartners

LO:s respektive Socialdemokraternas internationella sekreterare, Keth Thapper (LO) och Ann Linde (S) ledde ett samtal mellan partners från Palmecentrets samarbetsprojekt i tre länder: Serbien, Tunisien och Belarus. Marija Grbic från serbiska SSSV och Ingrid Andrae från Västra Götalands LO-distrikt diskuterade utmaningar och målsättningar för fackföreningsrörelsen i Serbien.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Folkrörelser för förändring – organiseringens kraft

Arline Santos, partiledare för det filippinska socialdemokratiska partiet Akbayan och sydafrikanen Murphy Morobe, före detta studentledare och facklig aktivist, höll två inspirerande tal på Palmedagen den 17 november.

2012-11-26

Mycket har hänt i Sydafrika, men fortsatt samarbete behövs

För en tid sedan deltog jag i en solidaritetskonferens i Sydafrika. ANC som den ledande frihetsrörelsen mot apartheid ville samla sina gamla partners och tacka för den hjälp man fick. Sverige, svensk arbetarrörelsen och Olof Palme fick en särskilt framskjuten plats.

2012-11-21

Eldupphör!

Palmecentret har ett långvarigt engagemang för en fredlig tvåstatlösning mellan Israel och ett självständigt Palestina. Det är med oro vi följer den kritiska situationen i Gaza. Vi manar till eldupphör. Den militära eskaleringen i Gaza och södra Israel måste upphöra för att förhindra en vidare upptrappning av våldet och skydda liv.

2012-11-20

Färsk rapport från kriget i östra Kongo

Just nu rapporteras det om striderna som rasar runt Goma i östra Kongo. Situationen i de östra delarna av DR Kongo är katastrofal för civilbefolkningen. På onsdag talar Zihindula Mulegwa, chef för Center for Political and Strategic Studies i Kinshasa, i Stockholm. Han kommer direkt från Kinshasa, och presenterar under seminariet en färsk rapport från kriget.

2012-11-18

Black, gifted and gay

Gayrörelsen i Sydafrika har gjort stora framsteg och landet har en av världens mest progressiva konstitutioner. Samtidigt är hot, trakasserier och våld vardag för många kvinnor, transexuella och lesbiska. Möt Acey som är aktiv i den sydafrikanska gayrörelsen, och som har en viktig historia att berätta.

2012-11-14

Putin III – Vad ska ske?

”Man kan inte ge upp i tron om att Ryssland är dömd av sin historia till ett auktoritärt styre. Varför skulle inte Ryssland kunna bli en demokrati”? Det frågade utrikeskorrespondenten Stig Fredrikson i sitt anförande under ett seminarium på ABF-huset i Stockholm om den politiska utvecklingen i Ryssland.

2012-11-13

Sverige måste ställa tydliga krav på reformer i Burma

Statsminister Fredrik Reinfeldt och handelsminister Ewa Björling är just nu i Burma med svenskt näringsliv för att öppna upp för svenska företag i landet. Reinfeldt och Björling skrev på Brännpunkt igår att Sverige nu ökar biståndet till Burma. Det välkomnar vi! Palmecentret har samarbetat med den burmesiska demokratirörelsen i över 15 år.

2012-11-06

Palmedagen 17 november: Han kämpade mot apartheid i 20 år

Murphy Morobe deltog i befrielsekampen i Sydafrika bland annat som studentledare och facklig aktivist. Nu kommer han till Sverige för att delta på årets Palmedag som har temat ”Tillsammans för förändring – folkrörelser för demokrati”.

2012-11-05

Lönebarometer stöd vid förhandlingar i Sydafrika

En majoritet av lönearbetarna i Sydafrika får tusentals rand lägre lön än vad som krävs för att kunna betala för hus, mat, transport, el, vatten och andra grundläggande behov. Därför driver COSATU, Sydafrikas motsvarighet till LO, sedan många år kravet på levnadslöner. Nu får de hjälp av Palmecentrets partner Labour Research Services senaste LRS Bargaining Monitor.

2012-10-30

Tio år av fred i Angola

Angola är ett land som håller på att resa sig efter decennier av inbördeskrig. Palmecentret och Socialdemokraterna samarbetar med landets socialdemokratiska parti, MPLA, i ett projekt som kallas Från vapen till valsedlar. Även andra systerpartier, som delar ett förflutet av utdragen frihetskamp mot ockupation och förtryck, deltar som till exempel ANC i Sydafrika och Fatah i Palestina.

2012-10-30

Konflikten i västra Burma fortsätter

Den konflikt som blossade upp i Arakanstaten i västra Burma i juni mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen, rakhaine (arakaneser) och den muslimska minoritetsgruppen, rohingyas har nyligen eskalerat.

2012-10-25

Facklig kämpe från Belarus till Palmedagen

”Folkrörelser spelar en avgörande roll för att etablera demokratiska principer i ett samhälle.” Det säger Oleg Podolinski, internationell sekreterare i BKDP, Congress of Democratic Trade Unions of Belarus, den enda oberoende fackföreningsfederationen i landet. Oleg Podolinski medverkar på årets Palmedag den 17 november.

2012-10-23

Genombrott i rysk facklig-politisk samverkan

”Fackföreningar och ryska socialdemokratiska partier. Ihop eller isär?” Det var temat på ett dialogmöte mellan fackföreningar och socialdemokratiska partier i Sankt Petersburg och Leningrad-regionen den 5 oktober. Dialogmötet var ett gemensamt initiativ från fackföreningarna och de socialdemokratiska partierna i regionen.

2012-10-17

Unga tränas i representation i Sarajevo

KULT är en organisation i Sarajevo som bland annat arbetar med olika utbildningsprogram för ungdomar. Sista helgen i september arrangerade de en utbildning i Sarajevos parlament då ungdomarna fick lära sig mer om hur EU-kommissionen och EU-parlamentet fungerar.

2012-10-16

Sydafrika: Sång och musik i kriget mot hiv och aidsepidemin

Inne i det stora vita cirkustältet i kommunen uMsunduzi är stämningen glad och uppsluppen. De cirka tvåtusen ungdomar som samlats skrattar så de kiknar åt det som händer på scenen, skriker högt när de inte gillar något eller applåderar och visslar när de tycker något är bra. Kampanjen som lanseras kallas the Anti Sugar Dady Campaign och den är ett led i kampen mot hiv och aids och tonårsgraviditeter.

2012-10-12

Ny folkrörelse för fred i Colombia

Den interna väpnade konflikten mellan vänstergerillor och den colombianska staten har pågått sedan sextiotalets mitt. Colombia är ett av de länder i världen som har flest internflyktingar och är ett av de farligaste länderna att vara fackföreningsaktiv i. Nyligen inleddes en fredsprocess mellan staten och Farc-gerillan och med anledning av det ordnade Latinamerikagrupperna ett frukostseminarium på solidaritetshuset i Stockholm.

2012-10-12

Stöd den demokratiska oppositionen i Syrien - alla bidrag är viktiga

Palmecentrets insamling till Syrien har hittills gett nästan 45 000 kronor. "Vi är mycket tacksamma över det här stödet som visar solidaritet med dem som kämpar för demokrati i Syrien och gör vårt arbete möjligt", säger Ulrika Lång, operativ chef på Palmecentret.

2012-10-04

Filmvisning mot främlingsfientlighet i Thokaza

"Vi tänkte visa en film om Swaziland och swazis. Ni vet dem ni kanske kallar ama kwere kwere". Publiken skrattar generat igenkännande. SALO, South African Liaison Office, inleder sin filmvisning i kåkstaden Thokoza i East Rand utanför Johannesburg. Kvällens aktivitet är en del av deras informationsarbete mot främlingsfientlighet i de utsatta områden där den sprider sig som mest.

2012-09-21

LO Skellefteå stärker facket i Palestina

Palestinska kvinnor och ungdomar ska bli bättre representerade i den oberoende fackliga federationen i Palestina. Projektet drivs av Democracy and Worker´s Rights Center med stöd av Palmecentret och det får nu en viktig svensk partner: LO Skellefteå.

2012-09-20

Från ”Afrikapolitik” till partnerskap?

Afrika är nästa utvecklingskontinent, men relationen till Europa präglas fortfarande av ojämlika villkor. Detta var en av slutsatserna under ett seminarium om relationen Afrika – Europa som arrangerades av Olof Palmes Internationella Center, Afrosvenskarnas Riksförbund och ABF Stockholm.

2012-09-17

Oklara förutsättningar för syrisk fred

”Vi står inför en situation av ett öppet, grymt och brutalt inbördeskrig med stora humanitära konsekvenser för en stor del av den syriska befolkningen”. Så inledde Thomas Hammarberg, människorättsexpert och tidigare kommissionär i MR-frågor i Europarådet, seminariet "Fallet Syrien – Brott mot folkrätten och mänskliga rättigheter".

2012-09-13

Isolering för fängslad politiker i Belarus

Hennes man Mikola Statkevitj, socialdemokratisk oppositionspolitiker, dömdes 2011 till sex års fängelse i Belarus för ”uppvigling mot staten”. Marina Adamovitj, jurist och läkare, lever varje dag i väntan och oro. – Övervakad? Javisst. Det får jag räkna med, hela tiden.

2012-09-03

Med vatten som källa till förtryck i Palestina

Vatten är inte bara vatten. I konflikten mellan Israel och Palestina är den även en av de mest svårlösta frågorna för att få till stånd en rättvis fred. – Vi kräver bara vad den internationella rätten uttrycker. När det finns gemensamma resurser ska de fördelas rättvist och rimligt, det är det vi ber om, förklarar Dr. Shaddad Attili, minister för den palestinska vattenmyndigheten PWA (Palestinian Water Authority).

2012-08-22

Stöd den demokratiska oppositionen i Syrien!

Strider rasar i Syrien och FN:s observatörer har lämnat landet. Den syriska regimen försöker strypa informationsflödet till omvärlden och inom landet genom att blockera internettillgång och mobiltrafik. I samband med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens sommartal i Stockholm arrangerar Palmecentret en insamling till den demokratiska oppositionen i Syrien.

2012-08-21

En liten seger i kampen för farmares rättigheter

Småskaliga lantbrukare i provinsen Västra Kap i Sydafrika vann i förra veckan en viktig delseger i kampen mot de kommunala lagar som försvårar djurhållning och i vissa fall fråntar dem deras boskap. Palmecentrets samarbetspartner, Trust For Community Outreach (TCOE), har hjälpt lantbrukarna att föra sin talan. För dessa lantbrukare är ofta boskapen grunden för hela ekonomin. Att bli av med de djur man har är således en smärre katastrof för hela familjen.

2012-08-08

Stöd till demokratiska krafter i Syrien

Palmecentret stödjer oppositionsgrupper som kämpar för ett demokratiskt Syrien. Projekten genomförs av organisationer kopplade till Syriska nationella rådet, SNC, och dess koordinationsgrupper samt med Syrian Revolution Coordinators Union, SRCU. I samarbetena ingår bland annat utbildning i demokratisk organisering och jämställdhet.

2012-08-06

I San Miguel skapar kvinnor trygghet genom arbete

Palmecentrets medlemsorganisation ABF driver projekt kring folkbildning i sex orter i Bolivia. ABF:s partner Asociación Boliviana para la Cultura (ABC) håller i studiecirklar, ordnar kurser och kulturfestivaler. Många studiegrupper som ABC organiserar har handarbetet som gemensam nämnare.

2012-08-01

Fortfarande farligt att vara öppen hbt-person i Turkiet

Just nu pågår Stockholm Pride där hbt-personer från hela världen samlas. I Turkiet verkar Kaos GL för rättigheter och erkännande i en miljö som är allt annat än öppen för homo-, bi- och transsexuella.

2012-07-18

Svårt läge i Syrien: Analys av de senaste avhoppen

I juli 2012 hoppade två viktiga figurer av från regimen i Syrien: Bashar al-Assads personlige vän Manaf Tlass, chef för en brigad med ansvar för presidentens säkerhet, och Nawwaf al-Fares, ambassadör i Irak och tung stamledare i den syriska östern.

2012-07-18

Burma: Det finns ett ljus i tunneln

U Win Tin är fortfarande en av de främsta politiska aktivisterna i Burma trots sin ålder på 83 år. Han började sin kamp för demokrati i Burma redan som ung student. När Aung San Suu Kyi återvände till Burma i slutet av 1980-talet var U Win Tin en av de som hon bildade partiet National League for Democracy (NLD) tillsammans med. U Win Tin var då en framstående författare och journalist.

2012-07-09

Oppositionella studenter från Iran möts i Göteborg

Studenter från den iranska gröna rörelsen utanför Iran möts under några utbildningsdagar i Göteborg den 12-15 juli. Omkring 60 personer väntas delta.

2012-07-05

Ny skrift om den syriska oppositionen

Det råder fullskaligt inbördeskrig i Syrien och tusentals människor har fallit offer för våldet. Oppositionen samlar allt fler som med stort mod protesterar mot regimen. Samtidigt är oppositionen splittrad. Skriften Divided they stand är den hittills mest detaljerade beskrivningen av den syriska oppositionen.

2012-06-29

Allvarlig situation i Ryssland

Moskva fylldes av stora demonstrationer på Rysslands nationaldag häromveckan. Det var en massprotest mot president Putin. På gatorna samlades en myriad av organisationer: Från yttersta högerkanten till yttersta vänstra.

2012-06-19

Kvinnor utanför arbetsmarknaden

Daytonavtalet som avslutade Bosnienkriget i november 1995 skrevs utan att en enda kvinna från det forna Jugoslavien var närvarande vid förhandlingarna. I Bosnien och Hercegovinas författning fastslogs att det politiska systemet ska byggas upp kring etnicitet med kvoter för kroatiska, bosniska och serbiska politiker, och en liten kvot för ”övriga folkgrupper”.

2012-06-11

Konflikt i nordvästra Burma

En allvarlig konflikt har blossat upp mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen i Arakanstaten i nordvästra Burma, rakhine; och en muslimsk minoritetsgrupp, rohingyas.

2012-06-04

Brist på sociala och ekonomiska rättigheter i Serbien

Endast 46 procent av befolkningen röstade i det serbiska presidentvalet och misstron mot politiker är utbredd. Serbiska arbetare saknar ofta kunskap om sina sociala och ekonomiska rättigheter vilket Palmecentrets samarbetspartners arbetar hårt för att förändra.

2012-05-21

Serbien: ”Fackliga aktiviteter saboteras och fackliga representanter trakasseras och hotas”

Idag fick Serbien en ny president, nationalisten Boris Tadic. Han tar över styret av ett land där hundratusentals arbetare i den ekonomiska krisens spår har blivit utan löner och pensioner. Hälften av landets anställda är fackligt anslutna och rörelsen skulle kunna vara en viktig del av samhällsutvecklingen, men verkar under svåra förutsättningar.

2012-05-11

Brist på framtidshopp i Bosnien och Hercegovina för ungdomar

Unga människor i Bosnien och Hercegovina saknar inflytande över samhället och drömmer om arbete, bostad eller om att emigrera för att få ett bättre liv i utlandet. Palmecentrets samarbetspartners jobbar aktivt för att involvera kvinnor och unga i samhället, men de verkar i en hård miljö och brist på politisk vilja försvårar arbetet.

2012-05-07

Sjung för demokrati – oppositionella hoppas på Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan

I slutet av maj kommer miljontals européer njuta av den pampiga finalen i Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan. Men utanför nybyggda Crystal Hall i Baku, där sånger om kärlek kommer ljuda, tystas och avlyssnas oliktänkande. I hela Europa uppmanas nu artister och medborgare att visa att de vill ha en tävling ”utan politiska fångar”.

2012-05-02

Latinamerika: Samarbete för trygga socialförsäkringar

Nu inleder svenska LO ett samarbete med TUCA, fackföreningsrörelsens samarbetsorgan för den amerikanska kontinenten, för att förbättra socialförsäkringssystemen i Latinamerika. Samarbetet, som stöds av Palmecentret, handlar om utbildning i fem länder och lobbyarbete i internationella arbetsorganisationen ILO för att förhindra att en socialförsäkring som ska omfatta alla inte innebär försämringar för anställda som i dag har en socialförsäkring.

2012-04-24

SNC-ledare på Sverigebesök

I mars 2011 startade protesterna i Syrien. Resultatet har blivit tusentals döda och tiotusentals fängslade. I oktober 2011 bildades det Syriska nationella rådet, SNC, ett försök att samla den syriska oppositionen. George Sabra är talesperson för SNC och anses av många vara en tänkbar ledare om regimen faller. Han besökte den 18 april Stockholm på ett seminarium som arrangerades av Olof Palmes Internationella center och ABF med Amnesty som medarrangör.

2012-04-16

Carin Jämtin om Europas sista diktatur

Samtidigt som demokratin vinner framsteg världen över förföljs människor för sina åsikter på andra sidan Östersjön. Vi Socialdemokrater gör allt för att hjälpa de som vill göra Belarus till ett demokratisk land. Vi i Sverige har ett speciellt ansvar som en nära granne. President Lukasjenka förvägrar sitt folk demokrati, mänskliga rättigheter, öppenhet och pressfrihet. Istället har han isolerat Belarus.

2012-04-16

Brev till FN:s säkerhetsråd om Västsahara och Minurso

Lena Hjelm-Wallén och Jens Orback skriver i ett brev till FN:s säkerhetsråds ordförande, H.E. Ms. Susan E. Rice, om vikten av att Minurso ges mandat att bevaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna.

2012-04-13

Talespersonen för Syriska nationella rådet talar i Stockholm

George Sabra, talesperson för Syriska nationella rådet, besöker Stockholm nästa vecka och talar på ett seminarium den 18 april om situationen i Syrien.

2012-04-04

Alternativa vägar till ett erkännande av Palestina

Tvåstatsmodellen ser alltmer avlägsen ut. Trots det finns det hopp om lösningar på Israel/Palestina-konflikten.

2012-03-13

Ojämlikhet och fattigdom skapar korruption

– Utan länder som Sverige splittras världen i rika och fattiga och vi har ingen gemensam grund att stå på. Ni är ett av få länder som kan utgöra en bro och det är organisationer som Palmecentret som möjliggör detta. Detta berättar Beatie Hofmeyr från sydafrikanska ETU.

2012-02-20

Den enda ledaren

Väpnade strider med PKK och repression mot politiskt aktiva på vänsterkanten är bakslag för Turkiets demokratisering. Än så länge lyckas premiärminister Recep Tayyip Erdogan bevara sin starka ställning i regionen. Palmecentrets Helin Sahin skriver om situationen i Turkiet i senaste numret av Tidskriften Arena.

2012-02-20

Svenskt stöd till thailändsk försoning

Palmecentret har under en längre tid stöttat arbetet för försoning i Thailand. Kent Härstedt, ledamot i Palmecentrets styrelse och riksdagsledamot, reste den 16-19 mars med Kofi Annan och Martti Ahtisaari till Bangkok för en ny runda försoningssamtal.

2012-02-10

Putin i centrum inför ryskt presidentval

Den 4 mars går Ryssland till val. En protestvåg har svept över landet de senaste månaderna och Vladimir Putins popularitet har dalat. Men samtidigt är han klar favorit i presidentvalet. – Putin kommer att vinna valet även utan manipulationer, något som inte betyder att manipulationer inte kommer att ske, säger Fjodor Lukjanov, chefredaktör för Russia in Global Affairs, vid ett samtal arrangerat av Palmecentret och ABF Stockholm.

2012-02-10

EU-pris till turkisk hbt-rörelse

För tredje året i rad har Palmecentrets nominering till den europeiska utmärkelsen Silver Rose Award fångat juryns intresse. Den 6 mars delas priset ut i Europaparlamentet till en av Palmecentrets partners i Turkiet, hbt-organisationen Kaos GL.

2012-02-08

Rapport om helgens Irankonferens

Helgens konferens om Iran, samlade drygt 50 iranska oppositionella. I slutet av konferensen skrevs en rapport som kortfattat beskriver konferensen och vad som diskuterades. Merparten av konferensdeltagarna valde att sätta sitt namn under rapporten. Några som också delade rapportens innehåll valde dock att inte skriva under med hänsyn till sitt arbete eller sin säkerhet. Här nedan finns rapporten att läsa.

2012-02-07

Med förtrycket som vardag - att leva i Palestina

En konflikt som aldrig tycks ta slut och ett lidande som knappt går att beskriva. Men hur hanterar man en vardag full av förtryck? – Jag har varit där i två, snart tre år. Första året var jag entusiastisk, under det andra året fick jag mer struktur och under det tredje året känner jag mig känslomässigt sliten, berättar Svjetlana Duric, handläggare vid Olof Palmes Internationella Center i Jerusalem/Ramallah, inför ett femtiotal åhörare på ABF-huset i Stockholm.

2012-01-26

Regeringen vill svika Västsahara

EU-kommissionen vill driva igenom ett nytt fiskeavtal med Marocko. Sverige har tidigare varit ett av få länder som stått upp för Västsaharas rätt och röstat emot fiskeavtalet med Marocko som innefattar västsahariska vatten. Men nu har regeringen bytt fot. Det är skandal skriver Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare, tillsammans med andra organisationer.

2012-01-25

Iranska oppositionella möts i Stockholm

Representanter från den iranska oppositionen och civilsamhället utanför Iran, möts under en konferens i Stockholm den 4-5 februari. Konferensen samlar ledande företrädare från olika delar av oppositionen utanför landet liksom författare, aktivister och universitetslärare utanför Iran. Omkring 50 personer väntas delta.

2012-01-16

Vitryssland tema för nya numret av Libertas

Vitryssland/Belarus är temat för senaste numret av Libertas som är Socialdemokratiska studentförbundets tidskrift. Numret innehåller bland annat artiklar från S-studenternas egen resa till Europas sista diktatur.

2011-12-15

Släpp de politiska fångarna i Burma

Ett drygt år har gått sedan det ifrågasatta valet i Burma förra året. Mycket är sig likt: landet är fortfarande ett av världens mest stängda och att säga vad man tycker är inte sällan förknippat med stor fara.

2011-12-12

Västsaharas röst Brahim Dahane fortsätter tala

- 21 västsahariska människorättsaktivister hungerstrejkar nu i november i marockanska fängelser. Stöd dem! De måste friges villkorslöst eller få en rättvis rättegång! Det säger Brahim Dahane med hetta en kylig novemberdag i Stockholm, dit den västsahariske människorättsaktivisten bjudits in av bland andra Palmecentret.

2011-12-12

Vardagsarbete stärker självkänslan

I den fattiga stadsdelen Tarlabaşi i Istanbul stödjer Palmecentret alfabetisering för kvinnor och aktiviteter för barn som annars inte skulle ha någonstans att ta vägen. – Många kvinnor får också hjälp med juridiska frågor och annat som stärker deras självkänsla, berättar Nörgül Öztürk som arbetar på centret.

2011-12-12

Studiecirklar förändrar ungas framtid

En bok av feministen Nawal El Saadawi ändrade riktning på livet för Sophie Abu Soboh i Ramallah på Västbanken. – Jag var bara tolv år när jag började läsa hennes böcker, och de träffade mig rakt i hjärtat. Hon skrev att kvinnor och män var jämlika, att man skulle göra det man ville med sitt liv och inte lyda auktoriteter blint. Det var ett fantastiskt budskap att få med sig som ung!

2011-12-09

Öppna samtal minskar kvinnoförtryck

– Min pappa ville ha en son. Därför var jag en besvikelse för honom och han visade det tydligt. Till slut började jag själv känna mig skyldig för att jag var en flicka. Behiye Aslan vet vad det vill säga att vara kvinna och inte känna något värde. Men hon gav inte upp. I dag är Behiye Aslan advokat och trots sin ungdom en välkänd företrädare för kvinnor som utsatts för våld och övergrepp i östra Turkiet.

2011-12-09

Facket står för demokrati

Då och då arresteras Michael Kandukutu från Zimbabwe av säkerhetspolisen, och det händer att hans barn trakasseras. Men han tänker aldrig ge upp sitt fackliga engagemang. – För många zimbabwier är facket hoppet om demokrati.

2011-12-07

Västsaharierna bortglömda i den arabiska våren

- Situationen i den ockuperade delen av Västsahara är mycket kritisk. Människor är frustrerade, sa Brahim Dahane, västsaharisk människorättsaktivist och Per Angerpristagare vid seminariet ”Västsaharas framtid” i riksdagen i Stockholm i mitten av november.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Så formades EU:s globala roll

Gunnar Lund, tidigare EU-ambassadör och minister med ansvar för finansmarknader.

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s fiskepolitik

Inger Näslund, expert på fiskefrågor, Världsnaturfonden:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll och folkrätten

Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU ur ett utifrånperspektiv

Raúl L. Cordenillo, chef för IDEA:s interregionala demokratiresurscenter:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll sett från Västsahara

Brahmin Dahane, människorättsaktivist från Västsahara:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Panelsamtal – vilka är utmaningarna för EU?

Göran Färm, europaparlamentariker (Soc & Dem) Marie Granlund, vide ordförande i riksdagens EU-nämnd (S) Lars Lindgren, ordförande Transport Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Arbetarrörelsens handlingsplan för EU:s globala roll

Jens Orback, generalsekreterare, Palmecentret Åsa Westlund, europaparlamentariker (S) Gabriel Wikström, ordförande SSU:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Europeiska fack skulle stärka arbetsrätten

- För att stärka de arbetsrättsliga villkoren inom EU krävs det att det bildas europeiska fackföreningar, snarare än de federationer som finns i dagsläget. Detta menar Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetarförbundet, som deltog i ett seminarium om EU och arbetslivets rättigheter under Palmedagen. Tommy Svensson, kommunikationschef för Arbetarrörelsens Tankesmedja, deltog också i samtalet som modererades av Helena Proos, oppositionsråd (S) i Enköping.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Papperslösa måste inkluderas – inte exkluderas

- Det fanns inga lagliga sätt att resa, och pengarna till smugglarna räckte inte för hela familjen. Sen räckte inte skälen för att få stanna i Sverige och nu verkar alla vägar lika stängda. När Elviras mamma städar svart är det inte för att komma undan skatt, utan för att det är enda möjligheten.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Haven riskerar att tömmas på fisk

- Man glömmer ofta bort att EU påverkar världen genom vad man gör internt.”Så inledde Åsa Westlund, socialdemokratisk europaparlamentariker, seminariet om EU och miljö, jordbruk och handel på Palmedagen i Uppsala. Deltog gjorde också Inger Näslund, expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF, och moderator var Pyry Niemi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Biståndet bör koncentreras till de fattigaste

Hur enad är EU:s biståndspolitik? Det blev en av de centrala frågeställningarna under Palmedagen som i år hölls i Uppsala. Europaparlamentarikern Göran Färm (S) och Peter Sörbom från EU-organet CONCORD deltog i seminariet om EU och utvecklingssamarbetet.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Västsahara vid vägskäl – fredlig eller väpnad kamp?

I 20 år har västsaharierna drivit fredlig kamp för att få rätt till sitt land Västsahara, som står på FN:s lista över stater som ska avkoloniseras. Västsaharierna står nu inför ett vägskäl om den fredliga kampen ska fortsätta eller om de ska ut i krig. Detta framkom på samtalet mellan Brahim Dahane och Natasa Mirosavic som diskuterade Västsahara under ett seminarium på Palmedagen i Uppsala.

2011-10-13

Läget i Tunisien

– Jag är 60 år gammal och stolt över att få rösta för första gången, säger Omar Mestiri, inför det kommande valet i Tunisien den 23 oktober. Det är det första fria valet på ett halvt sekel. Ett interimsparlament ska väljas för att styra landet fram till dess att ett allmänt val kan äga rum.

2011-10-12

The Syrian Opposition met in Stockholm

The 8-10:th of October the Syrian opposition gathered at a conference that took place in Stockholm, hosted by the Olof Palme International Center. The conference was called “Unify all efforts to support the Syrian people” and aimed at unifying the opposition’s different fractions and their efforts for democracy and human rights in Syria.

2011-10-11

Minnet av Anna Politkovskaja – Frihetens bittra smak!

Det gått fem år sedan den internationellt kända ryska journalisten Anna Politikovskaja brutalt mördades utanför sitt hem i Moskva. De som tog hennes liv har ännu inte fått sina domar. Som undersökande journalist på Novaja Gazeta var Anna Politikovskaja ibland den enda som gav uttryck åt Putinregimens offer. Politkovskaja uppmärksammades särskilt för sin modiga bevakning av krigen i Tjetjenien, vilken innebar att hon utsatte sig för stora risker.

2011-10-10

Syriska oppositionen möttes i Stockholm

I helgen möttes ett hundratal representanter från den syriska oppositionen på en konferensanläggning i Stockholm. Deltog gjorde ledande företrädare från en rad olika oppositionspartier, organisationer bildade på etnisk och religiös grund, samt författare, universitetslärare, skådespelare och bloggare. Konferensen genomfördes med stöd av Olof Palmes Internationella Center.

2011-10-05

Pridefestival förbjöds i Serbien

Många minns bilderna på stenkastande demonstranter från förra årets Prideparad i Belgrad. Paraden har blivit en viktig symbol för Serbiens framsteg gällande respekten för mänskliga rättigheter - ett krav för att beviljas EU-kandidatstatus. Den serbiska regeringens beslut att i sista stund förbjuda årets parad var därför ett stort bakslag i kampen för HBT-personers rättigheter.

2011-09-26

Osäker utveckling i Zimbabwe

Sedan 2009 styr en samlingsregering i Zimbabwe. Vissa förbättringar har skett, bland annat i ekonomin. Men för majoriteten av befolkningen är förhållandena fortsatt svåra och det är osäkert hur landet kommer att utvecklas. Det behövs ett nytt demokratiskt val och detta kommer sannolikt inte att hållas förrän 2013.

2011-09-23

Erkänn Palestina!

Palestinierna går idag till FN för att erkännas som stat och bli FN:s 194:e medlem. Sverige bör ställa sig bakom detta. Ett erkännande av Palestina och ett palestinskt FN-medlemskap ökar möjligheterna för konstruktiva samtal länderna emellan, och för fred. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback i Dala-Demokraten.

2011-09-02

Människorättsbrotten i Burma måste stoppas

Att viss politisk dialog i Burma har initierats löser inte problemen med grova människorättsbrott. Därför bör Sverige snarast stödja en FN-ledd utredning av människorättsbrott i Burma. Att det inte redan gjorts är häpnadsväckande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback på Svd Brännpunkt tillsammans med flera representanter från olika människorättsorganisationer.

2011-09-01

Baltiska staternas självständighet 20 år

Svenska socialdemokraternas stöd till de baltiska staternas självständighet inleddes under 1960-talet. De exil-lettiska socialdemokraterna leddes av Bruno Kalnins och de exil-estniska socialdemokraterna av Johannes Mikhelson, som verkade i Stockholm.

2011-08-25

"I Pakistan slåss vi inte mot kapitalism, utan mot feodalism"

Khalid Mahmoudi, chef för folkbildningsorganisationen Labour Education Foundation (LEF), är på besök i Sverige. Jag träffar honom på Palmecentrets kontor i Stockholm. Han har varit i Sverige många gånger och är van att bli intervjuad. I ögonen gnistrar engagemanget. Under många år har han varit aktiv för att stärka fackliga rättigheter och demokratirörelser i Pakistan. Det har inte varit enkelt, men hans glöd har inte svalnat.

2011-06-20

Gideon Levy: Fredsprocessen är död

- Ingen ska kunna säga att vi inte visste. Därför fortsätter jag att skriva om hur Israels politik drabbar invånarna i Gaza och på Västbanken. Det säger den kände israeliska journalisten Gideon Levy, på Sverigebesök för att presentera sin senaste bok, Gaza mitt älskade. En naken, kärleksfull och drabbande berättelse om människorna på ökenremsan som världen helst vill glömma.

2011-06-13

Kamp tillsammans med Västsaharas folk

- Vi kallar den skammens mur, för det är skamligt att skilja på bröder och systrar på det sättet. Det säger Brahim Mojtar och pekar bort mot en av världens längsta murar som Marocko har byggt mitt genom Västsahara. Muren är dryga 200 mil lång, mer än hela Sveriges längd.

2011-06-08

Turkiet på helspänn inför valet

Tre dagar kvar till valet i Turkiet domineras gatorna i varje stad av högljudda kampanjbilar som åker runt för att väcka väljarnas uppmärksamhet. Valsedlarna som har tryckts inför valet den 12 juni är nära två meter långa och har liknats vid lakan. Palmecentrets Helin Sahin rapporterar om valet direkt från Turkiet.

2011-05-25

Med fatva för en bättre framtid

Medborgare i Bosnien måste trycka på sina politiska företrädare att söka kompromisser framför polarisering. Dels i frågan om hur detta multietniska land ska styras, dels hur ett stabilt samhälle kan skapas med hjälp av social och ekonomisk utveckling, skriver Palmecentrets Johanna Leander i Dagens Arena.

2011-05-12

Saknar Sveriges röst

- Vi saknar Sveriges röst i kampen för ett fritt Burma. Det säger Thaung Htun, FN-representant för NCUB, den burmesiska oppositionen i exil, på besök i Stockholm. Han hoppas att den svenska regeringen ska ge sitt aktiva stöd till Burmas oppositionsrörelse, där bland andra Aung San Suu Kyis parti NLD ingår. Ett viktigt krav är en FN-kommission för att utreda juntans människorättsbrott.

2011-04-14

”Ockupationen har tagit min barndom”

Khaira Mohammed Bachir är 22 år och har aldrig varit i Västsahara, det land som hennes föräldrar flydde ifrån 1975. Hon är född och uppvuxen i de västsahariska flyktinglägren i öknen i Algeriet. Här arbetar hon som engelskalärare på ett av de västsahariska ministerierna.

2011-04-11

Nelly Ne'ameh

45 år, bor i Betlehem, Västbanken.

2011-04-11

Ayman Abu Kriem

34 år, bor i flyktinglägret Maghazi, Gaza.

2011-04-11

Nisreen Takatkah

23 år, bor i Beit Jala, Västbanken.

2011-04-11

Hani Temraz

36 år, bor i Deir el-Balah, Gaza.

2011-04-11

Sneen Al Tanani

21 år, bor i Beit Hanoun, Gaza.

2011-04-11

Nidal Abu Ayyasy

53 år, bor i Beit Amar, Västbanken.

2011-04-11

Zakieh Masoud

49 år, bor i Tulkarem, Västbanken.

2011-04-11

Ahmad Abu Haija

32 år, bor i Jenin, Västbanken

2011-04-11

Ibtihal Al Aloul

25 år, bor i Gaza City, Gaza.

2011-04-11

Bildt, dags att agera för Burma

Imorgon träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera EU:s politik gentemot Burma. Bildt och Sverige måste då tydligt driva frågan om att EU ska uttala stöd för en utredning om brott mot mänskligheten i Burma.

2011-04-05

Politiskt dilemma i Zimbabwe

Frågan om riktade sanktioner mot Zimbabwe är verksamma i dag eller i själva verket förhindrar landets utveckling måste tas på allvar. Problemet är att sanktionerna skapar en politisk låsning.

2011-04-04

Brev till FN:s säkerhetsråd om Västsahara och Minurso

Jens Orback skriver i ett brev till FN:s säkerhetsråds ordförande, H.E. Mr. Nestor Osorio, om vikten av att Minurso ges mandat att bevaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna. Han skriver tillsammans med Urban Ahlin.

2011-03-29

Västsaharas frihet tabubelagt

I Västsahara, ”Afrikas sista koloni” – ockuperat av Marocko sedan 1975 råder marockanska lagar som ständigt begränsar västsahariska människorättsaktivisters arbete. - Bara du nämner Västsaharas självständighet kan du råka illa ut, säger Mohammed som tvingats fly från ockuperat område och nu gömmer sig i de västsahariska flyktinglägren i öknen Algeriet.

2011-03-11

Silver Rose Award till pakistanska LEF

Den fackliga folkrörelsen Labour Education Foundation (LEF) från Pakistan mottog i början av mars den europeiska utmärkelsen Silver Rose Award i Europaparlamentet. Priset mottogs av LEF:s chef Khalid Mahmood. Palmecentret har sedan länge samarbetat med LEF för mänskliga rättigheter och demokrati i Pakistan, och nominerade organisationen till priset.

2011-02-28

Låt oss använda vår frihet för att vinna andras

Fantastiskt att leva i historiskt omvälvande dagar. Ett nytt sekels stora demokratiseringsvåg sveper över Nordafrika. Det är en mäktig manifestation av att människors längtan efter frihet till slut kommer att segra. Men situationen ger också vittnesbörd om hur länge en diktatur kan hålla sig kvar vid makten och vilken roll den som står bredvid kan spela.

2011-02-21

Kvinnor i Vitryssland

De riskerar fängelsestraff och razzior i sina hem. Ändå väljer de en politisk tillvaro. – Vi tänker på nästa generation, säger Larysa Nasanovitj, journalist, och verksam i staden Salihorsk. – De som kan offrar sina egna liv i förhoppningen om att deras barn ska få det bättre.

2011-02-18

Mellanöstern behöver dialog på alla nivåer

Det är hög tid för oss att göra upp med traditionella och auktoritära livsmönster. Hela mellanöstern behöver dialog, på alla nivåer! Det säger Ahmed Abu Haija, aktiv i Palmecentrets dialogprojekt i Palestina och på Sverigebesök den vecka då egypterna befriade sig från envåldshärskaren Mubarak.

2011-02-17

Aung San Suu Kyi: Vi behöver ert stöd

Aung San Suu Kyi talade till svenska politiker och aktivister på seminarium i riksdagen den 16 februari 2011. Burma är inne i en avgörande tid och det är viktigare än någonsin att omvärlden ger sitt stöd till demokratirörelsen.

2011-02-14

Turkiet – mitt i spänningsfältet

Turkiet – en av de viktigaste knutpunkterna mellan öst och väst, mellan nord och syd. Samtidigt som omvärldens intresse ökar för denna potentiella stormakt råder stor osäkerhet om åt vilket håll landet egentligen är på väg. Kommer reformarbetet leda till verkliga förändringar för kurderna och vad händer om EU stänger dörren till medlemskap?

2011-01-11

Hiv och aids – individuella rättigheter och individuellt ansvar

- Vi måste se att det finns en koppling mellan spridningen av hiv i Sydafrika och den centrala kampen för individuella rättigheter som inte har ackompanjerats av den direkt relaterade frågan om individuella skyldigheter.

2010-12-22

19 december i Minsk

Den 19 november 2010 var det presidentval i Vitryssland. Dagen var lugn men efter att vallokalerna stängt samlades människor i protest mot valfusk på Oktoberberget i Minsk. Journalisten Maria Söderberg befann sig mitt i händelsernas centrum när kvällen slutade med våld mot demonstranter och fängslanden av oppositionskandidater

2010-12-17

Högt tonläge i Minsk

Det råder ett stort – kontrollerat - lugn i Vitryssland inför valet på söndag. Under ytan finns försök att bryta den sittande maktstrukturen, men kontrollen av de enskilda medborgarna är stor.

2010-12-16

Partiet mittemellan

20 år efter självständigheten står framtiden i den förra Sovjetrepubliken Moldavien fortfarande och väger mellan EU och Ryssland. I Europas fattigaste land kämpar socialdemokratiska DPM, Demokratiska partiet, i motvind för en tredje väg.

2010-12-16

Unga Örnar i norra Moldavien

Sex års samarbete mellan Soroca i norra Moldavien och Unga Örnar i Borås och Säffle är på väg att avslutas. Resultatet av samarbetet är ungdomar som bland annat blivit medvetna om att det är viktigt med organisering för att Moldavien ska bli mer demokratiskt i framtiden.

2010-12-16

Dialog kring politik och religion i Mellanöstern

Man kan inte styra livet i Mellanöstern med lagar från medeltiden! Det säger Mitri Raheb, välkänd präst från Betlehem på besök i Sverige. Med stöd av bland andra Palmecentret samlar han religiösa ledare i regionen till samtal om förhållandet mellan religion och politik.

2010-12-15

”Valet kommer att bekräfta president Lukasjenkas makt”

Intresset var stort för Palmecentrets seminarium om presidentvalet i Vitryssland den 19 december. – Jag har små förväntningar, tyvärr, sa Tone Tingsgård som tidigare arbetat med valövervakning för OSSE. Andra medverkande i panelen var Amanda Lövkvist, Silc förlag; Stefan Eriksson, ambassadör och Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.

2010-12-06

Palmedagen 2010: Common Security: A Question of Global Solidarity

Inför Palmedagen, den 15 oktober, genomfördes ett rundabordssamtal på temat "Common Security: A Question of Global Solidarity" med en rad intressanta talare.

2010-12-05

Palmedagen 2010: Kvinnor, fred och säkerhet

Resolution 1325 fyllde tio år i år. Idén föddes efter 90-talets massvåldtäkter i Bosnien och Rwanda, då massvåldtäkter under krig uppmärksammades offentligt för första gången och rapporter om systematiska övergrepp mot kvinnor chockade omvärlden. Det internationella samfundet kunde inte längre blunda för att kvinnornas roll i konflikter skiljde sig från männens och behovet av en resolution blev tydligt efter starka påtryckningar från det civila samhället. Men hur implementeras resolutionen idag?

2010-11-26

Palmedagen 2010: En kärnvapenfri värld – är det möjligt?

Kärnvapen står idag i skuggan av klimatdebatten, men hotet har inte försvunnit. Av de 22400 kärnvapen som finns idag står cirka 2600 kärnvapen i högsta avfyringsberedskap och kan avfyras inom några minuter. Kärnvapen världen runt är redo att förinta världen inom en kvart. – Kärnvapen är det bortglömda hotet mot mänskligheten, säger Josefin Lind, Svenska läkare mot kärnvapen, och Emma Rosengren, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

2010-11-25

Vitryssland - fortsatt diktatur eller förändring

De som väljer att opponera sig mot makten i Vitryssland kan råka illa ut. Vanliga metoder för bestraffning är att anställningskontrakt inte förlängs, att studieplatsen på universitetet inte längre är tillgänglig eller att myndigheterna trakasserar den som vågar protestera mot makten.

2010-11-24

Vitryska valet en rysare

Det vitryska presidentvalet den 19 december blir en rysare. Sittande president Aljaksandr Lukasjenka har styrt landet i 16 år. Nu utmanas han av tio andra som samlat in över etthundratusen namnunderskrifter. En av dem är författaren Uladzimir Nyaklyayeu. "Vi har inte tillgång till statskontrollerad media och ingen har insyn i rösträkningen, men vi ska försöka vinna."

2010-11-23

Vitryssland går mot presidentval

I Sveriges närområde förbereder sig en auktoritär regim för presidentval, ett val som förväntas bli fult och översminkat. Regimen finns i Vitryssland, ett land som allt fler svenskar har fått upp ögonen för.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Ökad samsyn för modern definition av gemensam säkerhet

Det är maten vi äter och blommorna vi köper som bestämmer var vi befinner oss i världen. Med de orden ringade Utrikespolitiska Institutets (UI) nya chef Anna Jardfelt Melvin in den moderna synen på gemensam säkerhet under Palmedagens första pass.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Omvärldens bild av EU

Är EU gammalt, trött och impotent när det gäller mänskliga rättigheter? Eller en förebild för regionala organisationer i andra delar av världen? Det var två frågor på ett seminarium om hur omvärlden ser på EU under Palmedagen den 16 oktober.

2010-11-23

Palmedagen 2010: EU:s ansvar i världen

EU bör främst arbeta med att påverka sitt närområde, menade Urban Ahlin. Glöm inte att stärka demokratikämpar runt om i världen, sa Per Wirtén. ”It´s the economy, stupid”, ansåg Katrine Kielos. Palmedagens sista seminarium handlade om EU:s roll i världen från ett svenskt perspektiv.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Finansmarknaden som dominospel

Finanskrisen avslöjade på ett dramatiskt sätt finansmarknadernas makt över nationella ekonomier och människors ekonomiska trygghet. Finanssektorn är ett dominospel som alla länders ekonomier sårbara och instabila. Medvetenheten om det akuta behovet att få ett reformerat regelverk på plats finns hos världens makthavare.

2010-11-18

Glöm inte Burmas 2202 politiska fångar!

Le Le och Min Min har båda suttit fängslade i Burma för sina politiska åsikter. Båda två arresterades efter att ha försökt starta organisationer på sina respektive universitet. Om omvärlden legitimerar valet i Burma finns risk att uppmärksamheten riktas från de politiska fångarna, menar de.

2010-11-09

Uttalande om valet i Burma

Här följer ett uttalande om det burmesiska valet från EBN, European Burma Network.

2010-11-09

Burma efter valet

Palmecentret har sedan länge samarbetat med den burmesiska oppositionen för att möjliggöra en demokratisk utveckling i landet.

2010-11-07

Valet i Burma 7 november

Den 7 november i år planerar den burmesiska militärregimen att hålla parlamentsval för första gången sedan 1990. Men årets val har andra förtecken än förra valet, då oppositionspartiet National Leauge for Democracy (NLD) med Aung San Suu Kyi i spetsen vann med över 80 procent av rösterna men förvägrades tillträda makten. Årets val är det första under Burmas nya konstitution.

2010-11-02

Palestinsk medalj till Sten Andersson

Sten Andersson tilldelas postumt Palestinas näst högsta utmärkelse Jerusalems stjärna (Order of the star of Jerusalem) för sina insatser för fred i Mellanöstern och stöd till det palestinska folket, efter beslut av president Mahmoud Abbas.

2010-10-26

Analys: Inför andra valomgången i Brasilien

Den sista oktober genomförs den andra omgången av valet i Brasilien. Palmecentrets Latinamerikahandläggare Mikael Näve Ljunggren analyserar situationen.

2010-10-22

Stark kritik mot Turkiet från Palmecentret och Advokater utan gränser

Måndagen den 18 oktober inleddes den uppmärksammade rättegången mot 151 människorättsförsvarare och politiker i turkiska Diyarbakir. Olof Palmes Internationella Center och Advokater utan Gränser fanns på plats för att följa rättegången.

2010-10-20

Debbie Stothard: Om valet i Burma

Debbie Stothard, en av Palmecentrets samarbetspartners i Burma uppmanade svenska regeringen att ställa sig bakom kravet om en internationell granskning av militärjuntan i en intervju i TV4 i dag.

2010-10-10

President Abdelaziz och Jens Orback: Hög krigsrisk i Västsahara

Nordvästra Afrika står på randen till krig, varnar Västsaharas president Mohamed Abdelaziz och Palmecentrets Jens Orback på dagens DN Debatt. Samtidigt säger de att EU kan spela en roll för att lugna situationen.

2010-09-28

Facklig kamp för ett demokratiskt Pakistan

Khalid Mahmoudi är chef för den pakistanska folkbildningsorganisationen Labour Education Foundation, LEF, som drivs av ett 40-tal pakistanska fackliga organisationer och har stöd av Palmecentret. Han är i Sverige på kort besök, och hamnade mitt i det svenska valet.

2010-09-21

Burmas val ett spel för gallerierna

Burma står inför val den 7 november. Men valprocessen är hårt styrd av den sittande militärjuntan och således bara ett spel för gallerierna.

2010-09-07

Marocko misshandlar demokratiaktivister

Förra veckan misshandlades Hassanna Abba av marockansk polis på grund av sitt arbete för ett fritt Västsahara.

2010-07-14

Kampanj mot korruption i Ryssland

-Jag inbjuder alla intresserade att ingå i en koalition för bekämpning av korruptionen i Ryssland som vi nu kungör starten av, sa Michael Gorny, chef för NGO:n Strategia, under Nordiskt forum för säkerhetspolitiks konferens i Sankt Petersburg.

2010-07-13

Anna Lindh-seminariet 2010

Fredsinitiativ i Mellanöstern

2010-06-22

Uppgivenheten växer i Västsahara

De västsahariska flyktinglägren är kanske världens mest välorganiserade flyktingläger. Efter 20 år av havererade politiska förhandlingar håller dock tålamodet på att rinna ut, och många befarar att Polisarios kongress i december kommer att rösta för att den väpnade kampen återupptas.

2010-06-22

Kvinnor driver utvecklingen i Beit Sira

-På kvinnocentret försöker vi säga att det finns tre kriterier för när en kvinna kan gifta sig: hon måste vara minst 18, inte vara släkt med mannen och ha en utbildning. Orden kommer från Amani al-Haj, en av koordinatorerna på kvinnoföreningen Beit Sira Young Women Center.

2010-06-17

Oförändrat läge i Nagorno-Karabach

Läget har inte förbättrats i den frusna Nagorno-Karabach-konflikten. Det var det enstämmiga omdömet från Palmepristagarna 1992 Arzu Abullayeva, Azerbajdzjan och Anahit Bayandour, Armenien när de talade vid ett seminarium i ABF-huset.

2010-06-16

Aljaksandr Kazulin: Rektorn som utmanade systemet

Aljaksandr Kazulin var presidentkandidat i Vitryssland 2006, och fick 2,3 % av rösterna – enligt den officiella beräkningen. Några dagar efter valet firade oppositionen självständighetsdagen, och Kazulin anförde ett demonstrationståg. Han greps av polisen och dömdes senare till 5,5 års fängelse för uppvigling.

2010-06-16

Valförberedande utbildningar i Palestina

Sedan fler år tillbaka har Socialdemokraterna och Palmecentret ett samarbete med systerpartiet Al Fatah i Palestina. I början av juni genomfördes en valförberedande utbildning för förtroendevalda och kampanjansvariga inom Al Fatah.

2010-06-15

Reformarbete möter motstånd

Situationen i landet har förbättrats - men reformarbetet som ska leda fram till en ny grundlag möter motstånd från Robert Mugabes parti Zanu PF. Det var ett av huvudbudskapen under ett seminarium som hölls på Palmecentret i juni om Zimbabwe idag, där flera representanter från det zimbabwiska civila samhället deltog.

2010-06-09

Colombia - världens farligaste land för fackligt aktiva

Colombia är världens farligaste land att vara fackligt aktiv i. Förra året mördades 48 fackliga aktivister i landet. Det framgår av Internationella Fackliga Samorganisationens årliga rapport över kränkningar av fackliga rättigheter världen över, som presenterades i mitten av juni. Sammanlagt mördades 101 fackligt aktiva i hela världen under 2009.

2010-06-08

Utbildning förbättrar projekten i Turkiet

- Det finns inget utvecklat stöd till civilsamhällets organisationer i Turkiet. Speciellt svårt att få stöd är det för minoritetsgrupper och de som arbetar med att stärka de mänskliga rättigheterna. Under sådana omständigheter är det svårare att bedriva en effektiv och väl organiserat arbete, för att stärka civilsamhällets organisationer, säger Palmecentrets Elsa Anderman som besöker Turkiet för första gången.

2010-06-01

Gaza - artikelsamling från seminarium

Folkrätten och respekten för mänskliga rättigheter negligeras grovt i många konflikter i världen. Ansvarsfrågan för grova brott mot humanitär rätt och internationella konventioner och överenskommelser har inte utretts och straffrihet har fått råda.

2010-05-12

Studiecirkeln på export

I kommunhuset i Kwa Langa, en kåkstad i Uitenhage i Östra Kapprovinsen i Sydafrika har folk bänkat sig och sång strömmar ut genom fönstret fast klockan ännu inte är nio. Det är ANC-föreningarna i KwaLanga som har Söderköpings arbetarkommun på besök. I två dagar ska man lära sig om – och diskutera - studiecirkeln, och hur ANC-föreningarna ska kunna ha nytta av den i sin verksamhet.

2010-05-12

Gaza – internationell rätt och ansvar

– Sverige anser att Goldstonerapporten är en seriös rapport som måste tas på stort allvar. Vi har tillsammans med majoriteten av EU-länderna röstat för att alla inblandade parter i Gazakonflikten måste göra opartiska och trovärdiga utredningar som lever upp till internationell standard.

2010-05-11

Fotbolls-VM, Sydafrika och mänskliga rättigheter

Fotboll och politik hör ihop och alla har ett ansvar för att villkoren är schysta också utanför planen. Om detta fanns en enighet när Palmecentret, Socialdemokraterna i riksdagen, Reportrar utan gränser, S-Kvinnor och Byggnadsarbetareförbundet höll ett seminarium om Fotbolls-VM, Sydafrika och mänskliga rättigheter i Stockholm den 10 maj. Hela seminariet sänds i SVT Forum måndagen den 17 maj kl 09.30-14.00.

2010-05-10

Unga Örnar i Vitryssland: Med sikte på framtiden

”Det är ett arbete för framtiden. Vi vill vara med och hjälpa ungdomar att hitta sig själv och utforma sina idéer”. Andrej Agatov, 22 år, började som webbdesigner hos Unga Örnar i Minsk. Idag är han med utvecklar framtidens barn- och ungdomsverksamhet i Vitryssland. Idag har organisationen, med stöd svenska Unga Örnar, aktiviteter i sex städer.

2010-05-10

Valet försvårar kampen för demokrati

Demokratiaktivisten och före detta kriminalreportern Debbie Stothardt kämpar sedan 15 år mot förtrycket i militärdiktaturens Burma. Hon vill stoppa det odemokratiska val som juntan tänker genomföra i år, men är övertygad om att det sargade Burma en dag får en folkvald regering. - Burmeserna har inte gett upp hoppet om demokrati. Varför skulle vi göra det då?

2010-04-06

Dialog mellan religioner i Istanbul

- Relationen mellan religion och politik är en utmaning för alla samhällen, även det svenska. Det sa prästen Marta Axner under ett dialogseminarium i Istanbul i slutet av mars, där ett 40-tal deltagare diskuterade religion och samhälle.

2010-03-26

Kvinnokollektivet i PDA

- Jag är inte rädd längre, när jag vill säga något så ber jag om ordet utan att tveka. Ana Maria Cuellar Cubillos är 55 år. Hon kommer från staden la Hormiga, centralort i departementet Putumayo, Colombia. Vi sätter oss ner i anslutning till den nationella konferens som PDA: s kvinnokollektiv anordnar i Bogotá.

2010-03-26

Fackligt-politiskt samarbete med Sydafrika

- Om ANC ska lyckas med sin vision om ett land med minskade klyftor, hög sysselsättning och god välfärd måste det fackligt-politiska samarbetet i Sydafrika intensifieras. Det säger Ann Linde, Socialdemokraternas internationella sekreterare.

2010-03-26

Gaza - internationell rätt och ansvar

Under en del av seminariet om Gaza fick de svenska folkrörelserna ge sin syn på Goldstonerapporten. Bengt Westerberg trodde att Israel skulle ta rekommendationerna på allvar, medan Bo Forsberg menade att ingen hänsyn tagits till liknande rapporter tidigare.

2010-03-26

Goldstonerapporten om Gaza

Kriget i Gaza i fjol saknade motstycke i sin hårdhet och konsekvenserna kommer att bli långvariga. Det konstaterads i Goldstonekommissionens rapport som nu har kommit ut på svenska i en kortare form. Rapporten presenterades av den pakistanska juristen Hina Jilani, under ett seminarium om Gaza.

2010-03-26

Kazakstan – ifrågasatt ordförandeland för OSSE

-Bristerna i demokrati och mänskliga rättigheter gjorde att många länder reste invändningar mot att låta Kazakstan bli ordförandeland i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som har 56 medlemsländer i Europa, Nordamerika och Centralasien.

2010-03-26

Unga lär sig förbättra samhället i Tuzla

- För mig har det varit fantastiskt att få lära mig leda och fatta beslut. Det säger Emina Beganovic, som deltagit i den ungdomsverksamhet som drivs med stöd av Unga Örnar och Palmecentret i Tuzla.

2010-03-25

Hiv och aids fortfarande stigmatiserat

I Östra Kapprovinsen är omkring 600 000 människor sjuka i aids. Bland unga flickor som är gravida så är 70 procent hivsmittade. - Fattigdomen får folk att ta risker. Flickor har inget annat val än att sälja sex, säger Melikhaya Lusiti.

2010-03-10

Solidaritet med Chile

Med anledning av jordbävningen den 28 februari i år vill Olof Palmes Internationella Center uttrycka sin stora medkänsla och solidaritet med de chilenska familjer och kamrater som drabbats.

2010-03-10

Pakistanska kvinnor kräver rättvisa

LAHORE: Över 1500 kvinnor marscherade tillsammans med Palmecentrets samarbetsorganisation Women Workers Help Line (WWHL) för att fira den internationella kvinnodagen den 8 mars.

2010-03-01

Valresultatet i Namibia ifrågasatt

Nio oppositionspartier i Namibia har lämnat in en domstolsansökan där man kräver att valresultatet från november 2009 ogiltigförklaras på grund av oegentligheter. Valet vanns som väntat stort av SWAPO, som fick 74 % av rösterna till nationalförsamlingen.

2010-03-01

Partners arresterade i Zimbabwe

Zimbabwe är ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i. Nyligen arresterades två personer från det zimbabwiska lantarbetarfacket GAPWUZ (General Agricultural and Plantation Workers' Union), som Palmecentret har samarbetat med under en längre tid.

2010-02-11

Gruvarbetarnas rättigheter måste stärkas

- Arbetet i gruvan är som ett krig, beskrev journalisten Maria Söderberg livet i den vitryska gruvstaden Saligorsk, under ett seminarium om gruvarbete i världen, arrangerat av Palmecentret och ABF Stockholm.

2010-02-04

Det omöjliga existerar inte!

Sylvia och Vilma arbetar för ett öppnare, mer demokratiskt och rättvist Brasilien genom barn- och ungdomsorganisationen Mirim-Brasil. - Det häftigaste är att se hur människors självkänsla växer, säger Sylvia Siqueira Campos, som är ordförande i föreningen.

2010-02-04

Utbildning och barnomsorg viktigast

Vårt samhälle är mycket patriarkalt och det märks inom alla områden. Så kommenterar Shereen Nammari från Västbanken och Yasmin Al Abbadi från Gaza Palmecentrets undersökning om situationen för kvinnor i Palestina. - Generellt är vi palestinska kvinnor starka, engagerade och välutbildade – men alltid underordnade männen, säger de.

2010-02-04

Bibliotek smugglar böcker till arbetarna

Myo Zaw arbetade tidigare på en textilfabrik i Mae Sot i Thailand – liksom många andra burmesiska migrantarbetare. När arbetsgivaren vägrade betala ut löner kom han i kontakt med Yaung Chi Oo Worker Association. "För första gången fick jag tillgång till utbildning i vilka rättigheter jag har både som människa och som arbetare", berättar Myo Zaw, som idag arbetar på ett bibliotek som har bokklubbar och ordnar diskussionskvällar.

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Bistånd bara en av flera faktorer för utveckling

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv och aids-epidemin i global fas

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Global Respekt - kampen för social rättvisa

2010-02-26

Palmedagarna 2004: EU:s grundlag – ny konstitution eller lapptäcke?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: USA-valet – mot ett nytt styre?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Iraks väg mot demokrati och mänskliga rättigheter

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Tjetjener – ett folk under förtryck

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Islamafobi - Västvärldens projektion

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv/aids - ett hot mot demokratin

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Palestinas framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Solidariteten och det gemensamma ansvaret

2010-02-26

Palmedagarna 2003: FN, fred och folkrätt

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Låt Olof Palmes idéarv leva vidare

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palmedagarnas inledning: Anna Lindh, Carin Jämtin och FN

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Efter 11/9, Afghanistan och Irak

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Gemensam säkerhet – inte pistoler under huvudkudden!

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Fackliga och mänskliga rättigheter i Sydostasien

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Hur stärker vi FN och Folkrätten?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palestina och Folkrätten – finns ännu en strimma hopp?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kurdernas rättigheter – hur hanteras frågan idag?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Demokratiutveckling på Filippinerna

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kvinnor viktiga för varaktig fred

2010-02-26

Palmedagarna 2002: En rättvis värld

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Rättvis och hållbar utveckling måste toppa dagordningen

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Global rättvisa – kampen måste föras på alla plan!

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Palmedagarna: Vi kan förändra världen!

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Inledning

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Lika - men olika inför lagen - om brott, polis och rättsväsende

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Stängda eller öppna arbetsplatser - om att få chansen på arbetsmarknaden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Diskriminering eller mångfald i arbetslivet - om världens bäst utbildade städarkår

2010-02-26

Palmedagarna 2001: En skola för andra eller för alla - om utanförskap i skolan

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Kultur och identitet - om kulturella skillnader och sociala förhållanden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Den svarte syndaren – om invandrarfrågor och media

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Delade samhällen - om boendesegregation och trångboddhet

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mäktiga och vanmakt - om hur utanförskap ska brytas

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Socialdemokratins tredje uppgift: Kampen mot diskriminering

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mindre segregation i välfärdsstat

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Efter nittiotalets sparår: Ministrar tror på ljusare framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Deltagarnas botemedel: Medvetenhet och välfärdspolitik

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Vi och utlänningarna - Olof Palme juldagen 1965

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Behövs en särskild integrationspolitik?

2009-12-22

Ryssland idag - inifrån och utifrån

- Alternativen till demokrati är bara kommunism och fascism. Det första har vi redan haft, och det senare vill vi inte ha. Det behövs en mera grundlig och omfattande politisk reform. Det sa Boris Makarenko, chef för en tankesmedja i Moskva. Han var en av deltagarna vid ett seminarium om Ryssland som ordnades av Svenska OSSE-nätverket och Palmecentret.

2009-12-22

Stort försörjningsansvar för äldre

I Sydafrika finns ingen arbetslöshetsersättning. De äldre får ofta försörja både sina barn och barnbarn på sin pension. I Mdantsane har en grupp kvinnor startat en studiecirkel genom SASCAför att lära sig hur de kan tjäna mer på sitt handarbete.

2009-12-22

Samtal över politiska och fysiska gränser

Självklart kommer palestinierna i Gaza och på Västbanken att enas – men vi behöver stöd. Splittringen har många orsaker, politiska, regionala och kulturella. Viktigast av allt är att ockupationen upphör. Det var huvudbudskapet när palestinska människorättsaktivister framträdde i Stockholm.

2009-12-22

Kina: en självmedveten global aktör

- Kinesiska kommunistpartiets budskap är att partiet har förmåga att leda landet och fostra folket. Kinas ledare ser med tillförsikt på framtiden. De viker inte från socialismens väg, men inte heller från reformernas väg.

2009-12-03

Participants Dialogue Meeting

A presentation of the participants of the seminars on Palestine, held in Stockholm December 11, and in Gothenburg December 12.

2009-11-24

Organisationer i dialogseminarierna

Följande organisationer deltar i de dialogseminarier som Palmecentret arrangerar den 11-12 december 2009 i Stockholm och Göteborg.

2009-11-20

Brev till Cecilia Malmström

Bästa Cecilia Malmström,

2009-11-20

RFSL möter Kaos GL i Turkiet

Att vara homosexuell kurd eller att bära slöja innebär att du utsätt för diskriminering från vaggan till graven. Det konstaterade deltagarna under en utbildning i Izmir i Turkiet.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Media som vapen i kampen för frihet

I september visade SVT filmen ”Burma VJ”, en hyllad dokumentär om videojournalisten Joshua. Tillsammans med ett flertal kollegor filmade Joshua från det stängda Burma under saffransrevolutionen 2007.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Cirklar för förändring i Kenya

- Genom dialogcirklarna vill vi informera gemene man om deras rättigheter och möjligheter att själva styra vårt land, berättar Alex Otiene, som är projektledare för ungdomsorganisationen ULUSI i Bono i Kenya.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Latinamerikas snåriga väg mot demokrati

Några av Latinamerikas främsta vänsterpolitiker samlades i Z-salen på ABF-huset under Palmedagarna. Samtalsledarare var Carin Runesson, socialdemokratisk ledamot i Utrikesutskottet.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Åldern är en kritisk aspekt för fred

Både Shimon Peres och Mahmud Abbas är båda i åttioårsåldern och detta är ett hinder för fred, menade Hasan Faraj från Fatahs ungdomsförbund i sitt anförande på Palmedagarnas seminarium om den israelisk-palestina konflikten.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Vitryssland: Det är ungdomarna som har idéerna

Vitryssland är en diktatur. Landet styrs av diktatorn Alexander Lukasjenko. Men trots våld, trakasserier och fängslande av oppositionella, så fortsätter många att utmana regimen. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter samt Unga Örnar är två organisationer i Sverige som stödjer det vitryska folkets kamp.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Små steg mot ökad demokrati i Zimbabwe

- För att ta det bästa scenariot: Om ett år eller två finns en färdig konstitution, fria och rättvisa val hålls i vilka MDC vinner majoritet. Men Zanu-PF är i opposition. De är fortfarande en politisk faktor att räkna med.

2009-11-16

Sverige måste göra mer för Brahim

Förra veckan firades Berlinmurens fall. EU:s ledare, med det svenska ordförandeskapet i spetsen, hyllade de demokratikämpar som stått upp mot Östtyskland och som banat väg för frihet i Östeuropa.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Palmedagarna 2009 – från befrielse till frihet

När befrielsekampen övergår till demokrati krävs oftast ett helt nytt styre. Det är då det blir svårt, menade Lena Hjelm-Wallén, ordförande för Palmecentret, i inledningen av årets Palmedagar som hade temat ”Från befrielse till frihet” - hur ledare tar makten och hur de sedan fördelar den.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: ANC saknade ledare

När ANC vann valet 1994 saknades personer för viktiga ledarställningar. Och när ledarskapet skulle formas föll kontakten med gräsrötterna bort. Även korruption har nästlat sig in i partiet.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Den nyliberala globaliseringen går i graven

Utvecklingsländerna lider mer av finanskrisen än vi i väst och är samtidigt oskyldiga till att ha skapat den. När dagens orättvisa globaliseringsmodell är på väg att dö bör den internationella fackförbundsrörelsen ta chansen och skapa alternativa modeller.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Jämställd i kampen men inte vid makten

Kvinnorna bar vapen. De pausade sina liv för att vara med i befrielsekampen. När de återvände hem kom många aldrig till makten. Det sa Thoko Matshe, kvinnorättsaktivist, om de olika befrielsekamperna i södra Afrika.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Ny generation ledare för befrielse och frihet

Åtta ungdomar har begått självmord sedan det senaste kriget på Gaza. Och i tälten i Västsahara har de unga tappat tålamodet. I stället för att vänta på en omröstning om självstyre vill en del ta upp vapen.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: SSU pressar moderpartiet i Västsaharafrågan

Det slog gnistor om debatten runt hur Socialdemokraterna bör agera i Västsaharafrågan. Sverige har i historien modigt stött stater i utsatta lägen, vad är skillnaden nu? undrade Jytte Guteland i SSU:s största utrikespolitiska hjärtefråga.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Svårt avgöra solidaritetens gränser

Sverige bör rannsaka sin hållning mot staters agerande efter befrielsekampen, var en åsikt som flera talare under Palmedagarna hade.- Vad hände med vår inre kompass för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter? frågade sig Rädda Barnens Elisabeth Dahlin.

2009-10-30

Blandade signaler i Turkiets arbete för mänskliga rättigheter

Respekten för mänskliga rättigheter har ökat i Turkiet de senaste tio åren. Men sedan 2007 har flera människorättsorganisationer konstaterat ett ökat antal kränkningar. Ville Forsman, Amnesty Turkiet, bekräftar att kränkningar mot enskilda ökat och han ser ett samband med temperaturen i Turkiets medlemsförhandlingar med EU.

2009-10-29

Stärker kvinnor i Burmas demokratirörelse

Me La Run tillhör en av de hundratals etniska grupper som lever i Burma. Utan att kunna vare sig burmesiska, thai eller engelska lämnade hon sin by som 16-åring, för att delta i det utbildningsprogram för unga kvinnor som s-studenter och Palmecentret driver med organisationen Student and Youth Congress of Burma, SYCB, i Mae Sot.

2009-10-10

Palmedagarna inledda - talare stoppad av Marocko

Idag inleds de årliga Palmedagarna i Stockholm som Palmecentret arrangerar. En av konferensens talare är Brahim Dahane, ordförande för människorättsorganisationen ASVDH – The Sahrawi Association of Human Rights Victims. Han skulle tala om Västsahara och Marockos ockupation av landet.

2009-10-09

Med videokameran som vapen

Hela världen har sett bilderna från protesterna i Burma för ett par år sedan. När de orangeklädde munkarna intog Rangoons gator för att protestera mot militärdiktaturen. Och när burmesisk polis och militär slog ner folket.

2009-10-08

Vi måste prata öppet om epidemin

Varje dag kommer Iso 5 år, Thando 5 och Shaun, 7, till Ekuphilene Drop In Center i år i Umjinji i Sydafrika. Där får de en gratis lunch - majsmos, bönor och morötter i varsin skål – och oftast sitter de tillsammans under ett träd i skuggan och äter. Iso, Thando och Shaun är tre av 1,4 miljoner barn i Sydafrika vars föräldrar dött i aids.

2009-10-07

Facket stöd för arbetslösa i Zimbabwe

Plaxedes Chironda arbetar på ros-odlingen Green Valley Growers utanför Harare. Lönen är en US dollar om dagen, men Plaxedes är glad att ha ett jobb i ett Zimbabwe där mer än 90 procent är arbetslösa.

2009-10-06

Jerusalem + Botkyrka = Sant

Palestiniern Riad Shihabi brottar ned Jenni Aho från Stockholmsförorten Botkyrka och håller fast henne i ett stadigt grepp. Båda gapskrattar. På ungdomscentret i gamla Jerusalem möts unga från många kulturer, med stöd av ABF i Botkyrka. Ökad förståelse och respekt för olika livsmönster är ett viktigt syfte.

2009-10-06

På besök hos Fatah i Hebron

Efter valet 2006 blev vi kontaktade av socialdemokratiska partier från många länder. Men vi trivs bäst med svenskarna, säger Khaled Tomaizi på Fatahs partidistrikt i Hebron på Västbanken. - Ni har ingen dold agenda, utan vill verkligen hjälpa till att bygga demokrati.

2009-09-24

Civila drabbas hårt i Afghanistan

För mer än 20 år sedan kom jag i kontakt med Afghanistan. I flyktingläger i Peshawar fick jag lära mig mycket om det afghanska folkets utsatthet. Värd för mitt besök var Svenska Afghanistankommittén som redan då uppmärksammade det afghanska folkets kamp för sin frihet.

2009-09-15

Första mötet för två kollegor

Palmecentrets nya koordinatörer i Gaza och på Västbanken Ibtihal al Alouloch och Aida Koni arbetar bara några mil ifrån varandra, men har aldrig träffats. Inte förrän i veckan när båda var i Stockholm. De drömmer om den dag då det är möjligt för palestinier och alla andra att resa fritt i regionen.

2009-09-10

Trondheimsmodellen – välfärd genom facklig-politiska samverkan

- Det som kallas Trondheimsmodellen är ett resultat av att arbeiderpartiet, DNA, återtog makten i Trondheims kommun 2003 efter att den haft borgerligt styre i 14 års tid, sa Aase Saetran, kommunalråd i Trondheim, vid en intervju sista juli samtidigt som Olavfestdagarna pågick i den drygt tusen år gamla staden. Under de dagarna samlas varje år pilgrimer främst från de nordiska länderna för att fira Norges kung, den helige Olav som dödades 29 juli (Olofsdagen) 1030. Relikerna efter Olav förvaras i den mäktiga medeltida Nidarosdomen.

2009-09-02

Regeringsskifte i Japan – hur går det med säkerhetspolitiken?

Det tio år gamla demokratiska partiet, DJP, segrade stort i det japanska parlamentsvalet och får cirka 300 av parlamentets 480 mandat. Det innebär regeringsskifte och DJPs partiledare Yukio Hatoyama, som tidigare tillhört LDP, kommer att bli ny regeringschef. Liberaldemokraterna, LDP, som förlorar makten har varit ett statsbärande regeringsparti i 54 års tid. Avgående premiärministern Taro Aso lämnar nu också posten som partiledare för LDP.

2009-08-27

Bosättningarna ett hinder för fred

De israeliska bosättningarna på Västbanken är illegala och ett hinder för en fredlig lösning av Israel/Palestinakonflikten. Det konstaterade de israeliska bosättarexperterna Noa Galili och Eyal Hareuveni, liksom den tidigare chefen för FNs rättssekretariat Hans Corell vid ett seminarium på ABF i Stockholm på onsdagen.

2009-08-05

I gränslandet mellan EU och Ryssland

I augusti i fjol hamnade Georgien och Ryssland i krig mot varandra. Georgien och i något mindre grad Ukraina har försökt distansera sig från Ryssland, som å sin sida strävar efter att behålla inflytandet och utöva kontroll inom sitt nära grannskapsområde. Olje- och gasresurserna är en central faktor i spelet.

2009-08-03

Är Afghanistan förlorat?

Det finns en bristande balans mellan de militära och de civila insatserna i Afghanistan och biståndsverksamheten måste få en större andel av de samlade insatserna. Det ansåg flera av de medverkande under ett seminarium som Palmecentret var medarrangör till.

2009-06-26

Iran och Nordkorea – hot mot internationella samfundet

Ahmadinejad har det iranska väktarrådets öra och naturligtvis ett betydande inflytande över den dagliga politiken. För omvärlden är en huvudfråga om Iran kommer att gå vidare med att utveckla sitt civila kärnenergiprogram - vilket är tillåtet enligt ickespridningsfördraget, NPT - till att tillverka egna kärnvapen, som de är förbjudna att göra som signatär av NPT. Iran anklagas för att inte ha rapporterat om sitt kärnenergiprogram till IAEA på det sätt som förutsätts.

2009-06-26

Iran - massdemonstrationer och en hotad regim

Omvärlden hade hoppats på den reforminriktade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi i det iranska presidentvalet nyligen. Mousavi var premiärminister på 80-talet. Men i stället segrade den sittande konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad stort med 63 procent av rösterna.

2009-06-26

Iran och Nordkorea – hot mot internationella samfundet

Ahmadinejad har det iranska väktarrådets öra och naturligtvis ett betydande inflytande över den dagliga politiken. För omvärlden är en huvudfråga om Iran kommer att gå vidare med att utveckla sitt civila kärnenergiprogram - vilket är tillåtet enligt ickespridningsfördraget, NPT - till att tillverka egna kärnvapen, som de är förbjudna att göra som signatär av NPT. Iran anklagas för att inte ha rapporterat om sitt kärnenergiprogram till IAEA på det sätt som förutsätts.

2009-06-26

Iran - massdemonstrationer och en hotad regim

Omvärlden hade hoppats på den reforminriktade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi i det iranska presidentvalet nyligen. Mousavi var premiärminister på 80-talet. Men i stället segrade den sittande konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad stort med 63 procent av rösterna.

2009-06-26

Det tjeckiska ordförandeskapet har lutat sig mot EU:s institutioner

Tvivlen var stora om Tjeckien skulle vara mäktig uppgiften som EU-ordförande som nykomling med sin relativa litenhet, en egocentrisk och EU-skeptisk president Vaclav Klaus samt en instabil politisk situation.

2009-06-04

Direktrapport från Sri Lanka

Nyss hemkommen från Sri Lanka deltog riksdagsledamot Kent Härstedt (S) i ett seminarium arrangerat av Palmecentret. Han var inbjuden av den lankesiska regeringen och deltog i FN:s generalsekreterares Ban Ki-Moons delegation. Programmet innehöll bland annat samtal med regeringsrepresentanter och besök i flyktingläger.

2009-05-28

Zimbabwes vägval

Zimbabwe blöder. Landets president, Robert Mugabe, och hans parti ZANU-PF som enväldigt styrt Zimbabwe i decennier, har bokstavligen kört ekonomin i botten. Arbetslösheten ligger runt 90 procent. Inflationen har nått över flera miljoner procent och för någon månad sedan kollapsade den zimbabwiska valutan.

2009-05-27

Indien efter kongresspartiets stora valseger

Kongresspartiet vann sin största seger på 25 år i det indiska parlamentsvalet i vad som brukar kallas "världens största demokrati" med 1,1 miljarder invånare. 714 miljoner indier var röstberättigade och 1 055 partier ställde upp i valet som pågick i en månads tid.

2009-05-20

Segerns dag av "Det stora fosterländska kriget" i Murmansk

- Vi slår tillbaka vilken aggression som helst, sa ryske presidenten Dimitrij Medvedev med anspelning på det rysk-georgiska femdagars kriget från augusti i fjol i sitt tal på Röda torget när Segerns dag av andra världskriget - som kallas Det stora fosterländska kriget i Ryssland - firades den 9 maj. Sovjetunionen förlorade 30 miljoner medborgare i kriget och varje familj har upplevt dödsoffer.

2009-05-20

Sätt press på Burma

Aung San Suu Kyi har tillbringat 13 av de senaste 19 åren i fängelse eller husarrest. Det är hög tid för Europa agerar kraftfullt och i samarbete med Burmas grannländer och övriga ASEAN ökar trycket på Burmas generaler. Det skriver Åsa Westlund och Jens Orback.

2009-04-23

Dödsoffer och försvunna efter valprotester i Moldavien

Fredliga manifestationer mot fusket i valet i Moldavien, som hölls den 5 april, urartade i våldsamheter. Tre människor har dödats, 30 försvunnit och minst 800 har suttit anhållna. Oppositionen har bevis för att det regerande kommunistpartiet, som vann valet, har manipulerat röstlängderna och provocerat fram våldet.

2009-04-23

Utökat nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete föreslås

Förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg har haft de nordiska utrikesministrarnas uppdrag att presentera en oavhängig rapport med nya förslag om nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete under de närmaste 10-15 åren. Rapporten har presenterats av Stoltenberg vid två olika seminarier i Stockholm. De nordiska utrikesministrarna ska ta ställning till rapporten vid sitt möte 9-10 juni.

2009-04-20

EU utgångspunkt för samarbete

Finlands förre utrikesminister, Erkki Tuomioja, saknar EU i Stoltenbergs rapport om nordiskt försvars- och säkerhetssamarbete. - EU behöver inte stå emot det nordiska. Det politiska samarbetet inom EU måste vara en utgångspunkt för det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet, säger han i en intervju.

2009-04-14

Demokratiska Republiken Kongo – en global tragedi

Demokratiska republiken Kongo är en av världens mest konfliktdrabbade regioner, där civilbefolkningen är hårt drabbad av våldet. -Vi har nu en ny grym diktatur i landet. Den är korrupt, massakrerar befolkningen, utför våldtäkter, konfiskerar varor, plundrar och tar kontrollen över naturresurserna, sa Manuela Nkongolo, UDPS, under ett seminarium om DR Kongo.

2009-03-31

Finland mellan öst och väst – en politisk översikt av självständighetstiden

För drygt 90 år sedan, 6 december 1917, beslutade finska lantdagen att förklara Finland självständigt. Det var en månad efter ryska revolutionen. Efter tidiga överväganden om att göra landet till monarki likt de skandinaviska grannländerna – en tysk tronpretendent hann till och med utses - beslutades att styrelseformen skulle vara republik.

2009-03-18

Olösta politiska frågor i Irak sex år efter krigets början

- Under hösten 2007 rapporterades om en successiv nedgång i våldet över hela Irak. Många ansåg att det berodde på USAs intensiva militära insatser i början av året. Amerikanarna tog äran av att äntligen ha fått stopp på det sekteristiska våldet i Bagdad. Det skriver Laura Macdissi i sin nyutkomna bok ”700 dagar i Bagdad” (Ordfront 2009, 284 sidor).

2009-03-10

Folkmordet i Rwanda hade gått att undvika

I april är det 15 år sedan folkmordet i Rwanda begicks. Fem år senare fick förre statsministern Ingvar Carlsson FNs säkerhetsråds och generalsekreterares uppdrag att leda en oberoende kommission i frågan. Ingvar Carlsson intervjuas om tragedin av Palmecentrets Gunnar Lassinantti.

2009-03-10

Israeler och palestinier överens!?

För första gången sedan kriget i Gaza träffades under tre dagar i början av mars palestinska och israeliska politiker i Stockholm under Palmecentrets värdskap. Detta visade att trots alla bakslag – senast kriget i Gaza och högerns seger i israeliska valet – finns det ännu israeler och palestinier som inte bara kan tala med varandra, utan som också delar samma fredsbudskap.

2009-03-09

Konflikterna i Mellanöstern och Sudan - finns det lösningar?

Konflikterna i Mellanöstern och Sudan - finns det lösningar? är ett nytt studiematerial som Palmecentret givit ut med Gunnar Lassinantti som författare (93 sidor). Materialets syfte är att presentera bakgrundsfakta och analyser och bidra till arbetet med dialog och konfliktlösning. Det är slutresultatet av ett projekt som finansierats av Folke Bernadotteakademin.

2009-02-19

Kosovo ett år - intervju med Hans Corell

Kosovo ett år – Hans Corell, FNs undergeneralsekreterare och rättschef 1994-2004 svarar på frågor av Palmecentrets Gunnar Lassinantti.

2009-02-19

Kosovos självständighet har ettårsjubileum

17 februari är det ett år sedan Kosovo förklarade sig självständigt. Kosovo ligger mellan Albanien, Makedonien, Serbien och Montenegro och har drygt två miljoner invånare, varav 500 000 bor i huvudstaden Pristina. Kosovo beskriver sig som en ”demokratisk, multietnisk och sekulariserad republik” som inkorporerat FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag rörande områdets status, inklusive skydd och garantier av rättigheter för alla medborgare.

2009-02-10

Många och välkända MR-problem i Turkiet

- Problemen med mänskliga rättigheter i vårt land är både många och välkända. Det har skett en relativ förbättring men respekten för mänskliga rättigheter skiftar när politiska förändringar inträffar. Det säger den turkiska människorättsjuristen Sehnaz Turan i en intervju i samband med en heldagskonferens om Turkiet som Palmecentret anordnat.

2009-02-10

Turkiet - ungdomsorganisering och stärkt roll i civilsamhället

- Vi försöker att stötta ungdomsorganisationer i de aktiviteter de vill involvera sig i, allt från påverkansarbete till social verksamhet. Tidigare arbetade civila samhällets organisationer mest med välgörenhet och annan social verksamhet, men idag blir påverkansarbete vanligare. Det berättar Yoruk Kurtan från Youth Studie Unit i Istanbul i en intervju i samband med en heldagskonferens om Turkiet som Palmecentret anordnat.

2009-02-10

Situationen i Zimbabwe

En decemberkväll samlades åhörare på Sveavägen 68 för att lyssna på den paneldiskussion om Zimbabwe som Palmecentret arrangerat. Birgitta Silén ledde diskussionen mellan Isaac Maposa, chef för Zimbabwe Institute i Sydafrika, och Thoko Matshe, koordinator för Palmecentrets lokalkontor i Afrika. Paneldiskussionen om situationen i Zimbabwe, om det politiska läget och om det internationella samfundets roll kom att bli en stark påminnelse om en kris som världen inte har råd att glömma.

2009-02-10

Barack Obama installerad som president – står inför svåra prövningar

- Barack Obama som var underskattad i början av sin valkampanj, har rivstartat genom att de första dagarna som president presentera ett nytt stort beslut varje dag för att med eftertryck demonstrera att hans administration står för ”change” (förändring) i förhållande till den avgående presidentens politik. Han vill göra förändringar och på vissa områden mycket fundamentala sådana, som en man som står för ”action”.

2009-01-22

Öppet brev till regeringen med anledning av situationen i Gaza

22 January 2009 To: Minister for Foreign Affairs Carl Bildt Minister for International Development Co-operation Gunilla Carlsson

2009-01-20

Över 1000 civila döda i Uganda och Kongo sen december

I två decennier har ett av världens mest brutala krig pågått i norra Uganda, i princip utan ansträngningar från omvärlden att ingripa. 10,000-tals civila har dött, runt 30,000 - till stor del barn - har rövats bort av gerillan Herrens motståndsarmé (LRA) för att sedan användas som barnsoldater i kriget mot den ugandiska regeringen. Från en period av lugn med lovande förhandlingar har situationen nu på kort tid utvecklats till värre än på flera år.

2009-12-18

Övriga

2008-12-19

Religiondialogskonferens i Istanbul

Politik och religion är en viktig och omdebatterad fråga i Mellanöstern. Under två dagar möttes politiska och religiösa ledare ifrån Egypten, Syrien, Libanon, Jordanien och Palestina för att diskutera relationen mellan politik och religion i Istanbul. Vad alla instämde i var vikten av dialog, vilket också var huvudtemat för Palmecentrets generalsekreterare Jens Orbacks inledningsanförande.

2008-12-16

Burma - militärdiktaturen lika hård som någonsin

För ett drygt år sedan dominerade utvecklingen i Burma och kampen för demokrati i landet världens massmedier. - Idag är militärdiktaturen i mitt hemland lika hård som någonsin. I spåren på finanskrisen befarar jag att världen idag glömmer vad som händer i Burma. Det säger Aung Thu Ya, ordförande i det burmesiska sjöfacket SUB (Seafarers’ Union of Burma). Han lever sedan många år i exil i Bangkok.

2008-12-15

”Turkiets medlemskap i EU dröjer men självklart tillhör landet Europa”

Turkiet har väntat på sitt EU-medlemskap i snart 50 år. Det blir verklighet även om det kommer att dröja ett tag till. Det var alla överens om under endagsseminariet Vad händer i Turkiet? Seminariet arrangerades av Palmecentret i samarbete med OSSE-nätverket. OSSE står för Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa.

2008-12-05

Nobels fredspris till Martti Ahtisaari – också ett erkännande av Finland

Finlands förre president Martti Ahtisaari (1994-2000), 71 år, tilldelas årets Nobels fredspris för sina insatser som internationell medlare. Ahtisaari har varit nominerad sedan år 2000.

2008-12-04

Folklig mobilisering i kampen mot Hiv och aids

I de hårdast drabbade av Sydafrikas 283 kommuner pågår nu ett intensivt arbete med att samla alla krafter som på något sätt kan bidra i kampen mot HIV och aids. Palmecentret samarbetar och stöder den drivande kraften bakom den folkliga mobiliseringen, ETU – Education and Training Unit.

2008-12-04

Försämrade möjligheter till fred i Östra Kongo

Processen för fred och stabilisering i östra Kongo har kraftigt försämrats sedan augusti. FN:s medlare Olusegun Obasanjo har en komplicerad uppgift framför sig.

2008-12-04

Jämställdhetsarbete bland unga burmeser

- Kvinnor behöver mycket utbildning och kunskap för att våga träda fram. De flesta kvinnor är inte ens medvetna om sina rättigheter. Det säger Yin Yin Mon, en ung burmesiska som lever i gränsstaden Mae Sot i Thailand. Hon har deltagit i en utbildning i jämställdhet för unga kvinnor som stöds av S-studenter via Palmecentret. I november besökte hon Sverige.

2008-12-04

HIV-utbildning för exilburmeser

Bilder på kroppen. Kondomer för män och kvinnor. Snoppar av trä. Sex. Sexualitet. För de unga burmeser som kommer till den thailändska gränsstaden Mae Sot för att delta i Student & Youth Congress of Burmas HIV-utbildning är det mesta av det nytt. Utbildningen ges inom ramen för ett projekt som stöds av Palmecentret. Förhoppningsvis tar de det med sig när de åker tillbaka till Burma för att tala med andra ungdomar. Det behövs. I Burmas läroböcker täcks bröst, kön och mage av en stor svart ruta.

2008-11-26

Det svenska folkrörelsebiståndet till Ryssland

Vid ett seminarium på Folkets hus i Umeå arrangerat av Palmecentret och ABF i Umeå och som behandlade Ryssland och det svenska folkrörelsebiståndet till Ryssland, ställdes frågan vart Ryssland är på väg. Första talare var den tidigare utrikesministern Lena Hjelm-Wallén som menade att den frågan är svår att besvara även för experten.

2008-11-26

Darfurkonfliktens kärna, bakgrund och perspektiv

Vid ett seminarium på Umeå universitet ordnat av Palmecentret, ABF Umeå och Utrikespolitiska föreningen vid universitetet talade Johan Brosché över ämnet ”Darfurkonfliktens kärna, bakgrund och perspektiv”. Brosché är forskare vid Uppsala universitets freds- och konfliktforskningsinstitut. Han har skrivit den nyligen utkomna ”Darfur – Dimensions and Dilemmas of a Complex Situation” (Upps univ).

2008-11-26

Konflikten i Mellanöstern

Vid ett seminarium på Umeå universitet anordnat av Palmecentret, ABF Umeå och Utrikespolitiska föreningen vid universitet behandlades konflikten i Mellanöstern. Docent Michael Schulz från Göteborgs universitet inledde och påminde om en inte särkilt avlägsen tid när denna konflikt beskrevs som en kamp mellan arabvärlden och Israel.

2008-11-21

Resa i vargens tid - Dagbok från resa i Vitryssland

Maria Söderberg, fotograf och journalist, har sedan 1997 gjort närmare fyrtio resor i Vitryssland. Under oktober-november 2008 gjorde hon sin senaste resa. I form av en dagbok berättas om en resa mellan renoveringsiver, beslagtagen film och gruvarbetarsorg över att livet blir så kort.

2008-11-05

Barack Obama överlägsen segrare i amerikanska presidentvalet!

Barack Obama segrade och blir USAs nye president efter landets längsta valkampanj någonsin som pågått två år, väckt ett aldrig tidigare skådat intresse i hemlandet och utomlands och beräknas ha kostat totalt två miljarder dollar. Den 47-årige senatorn från Chicago, Illinois, född på Hawaii, delvis uppvuxen i Indonesien, socialarbetare, journalist, vidareutbildad till jurist, är den förste afroamerikanske presidenten.

2008-10-31

Samhällsbygge i Demokratiska Republiken Kongo

ÖSTRA DRK -norra Kivu- har under landets moderna historia varit en plats för ett flertal blodiga konflikter mellan diverse regeringar och miliser. Resultatet är en mänsklig tragedi i form av hundratusentals flyktingar och internflyktingar, samt utbrett sexuellt våld mot kvinnor.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Årets Palmedagar handlade om migration

Om cirka 15 år uppstår stora förändringar, och vi måste samverka inom EU. Vi kommer att få ett stort behov av invandrad arbetskraft, bland annat personal för att upprätthålla välfärden. Vår egen befolkning räcker inte längre till. Det är ett fenomen som vi känner från 50-, 60- och början av 70-talen då vi tog emot 100 000-tals invandrare till Sverige. Det sa Joakim Palme, chef för Institutet för framtidsstudier, under en paneldiskussion om "Migration - en överlevnadsfråga för vem?"

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmecentrets roll i en värld i rörelse

- Tal av Jens Orback vid Palmedagarna 2008.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmedagarna 2008

Den 18 och 19 oktober 2008 samlades över 350 deltagare, forskare och politiker i ABF-huset i Stockholm för att delta i Palmedagarna, en tvådagars konferens på temat migration.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Riktat bistånd och rättvisare handel påverkar migrationen

Krig, förföljelser och befolkningsstrukturer i andra länder orsakar migration. Men vi själva påverkar migrationen genom färre handelshinder och riktat bistånd. Och kan vi inte genom ordnade former sköta arbetskraftsinvandringen till Sverige kan främlingsfientligheten öka, menade Lena Hjelm-Wallén och Joakim Palme under Palmedagarna i Stockholm den 18, 19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Han saknar fackets engagemang

Det är dags att fler invandrare inom offentlig sektor hamnar på mellan- och chefspositioner. Det uttryckte Dario Espiga, kommunalråd i Göteborg i ett samtal under Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Sanning och myter om migration

– Att migranter skulle vara en belastning för mottagarlandet, eller parasiter som Sverigedemokraterna säger är nonsens och lögn. De är en synnerligen lönsam affär för mottagarländerna. Migranters samlade produktionsvärde i världen är 2 700 miljarder dollar om året. Det sa före detta migrationsminister Jan O Karlsson under Palmedagarna i Stockholm den 18,19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Fackliga rättigheter och migration

Under debatten om fackliga rättigheter och det filippinska exemplet ställde författaren Anna-Lena Lodenius efter Josua Matas presentation frågan till Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall, om främlingsfientlighet även i Sverige stoppat facket från att ta sig an migrantarbetare.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vård åt papperslösa - dilemma för vårdpersonal

- Dessa människor är utestängda från vården. De borde ha samma rättigheter som övriga medborgare, konstaterar Helena Ganslandt, läkare på Björnstigens vårdcentral som även ger vård åt papperslösa i Röda Korsets regi.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Folkomröstning eller väpnad kamp?

Ultimatum från Afrikas sista koloni till FN: – Låt oss som ett folk få rätten att säga vår mening. Låt oss få vår folkomröstning. Om denna inte genomförs, kommer våra ungdomar inte att acceptera att leva som vi levt de senaste 33 åren. De vill ha sin frihet. Får de inte den, kommer de att betala det slutliga priset – att kämpa in i döden för friheten.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: När blir man svensk?

Migrationen från u-länder ökar världen över. En tredjedel av emigranterna är mellan 18 och 24 år. Under seminariet Migration och ungdomar – vinna och försvinna diskuterades bland annat de identitetsproblem i Sverige, som uppstår när invandrarungdomar betraktas som främlingar.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Facket och Filippinerna

– De tror att gräset är grönare på andra sidan stängslet, men ibland kommer migrantarbetare till och med tillbaka i likpåsar, sa Josua Mata, generalsekreterare för Alliance for Progressive Labor på Filippinerna då han talade om ämnet migration på årets Palmedagar i Stockholm.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Samhällets nya A och B-lag

– För 45 kronor i timmen kan vi låta en polsk byggjobbare renovera vårt kök. Det är billigt för oss konsumenter, men är det okej? undrade Byggnads Christer Wälivaara vid seminariet Byggare, bönder och Bandidos.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Från ett helvete till ett annat

Burmesiska immigrantarbetares verklighet i Thailand. – Hon får sova i ett hörn på golvet bredvid hunden. Men å andra sidan får hon en dag ledigt i månaden och oftast lön. Det här är det bästa arbete min burmesiska vän har haft på länge, berättar Jenny Hedström från S-kvinnor Hallsberg.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Nya möjligheter för immigranter

”Sverige skall inte plocka in arbetskraft utifrån förrän alla här inne har fått jobb”. Det sa dåvarande statsministern Göran Persson år 2003. – Det kan verka logiskt men det håller inte för utvecklingen, säger Magdalena Streijffert (s) riksdagsledamot på seminariet Arbetskraftsinvandring – wild card vs blue card?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Asylreformen nödvändig, men inte fullkomlig

– De långa handläggningstiderna är inte bara ett problem för hela asylprocessen, utan också ett stort svek mot de asylsökande. Det säger Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje, under seminariet Två år efter asylreformen – vad är ett krig?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vilket är mitt ansvar?

- Vi har haft vårdcentraler för papperslösa i över tio år, men vi har inte vågat diskutera arbetskraftsinvandring. Det sade riksdagsledamoten Veronica Palm i den debatt som sammanfattade Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm. I centrum stod även de papperslösas situation.

2008-10-15

Konsensus kring Västsahara problematisk

På bokmässan i Göteborg ordnade Palmecentret ett seminarium om Västsahara tillsammans med sin liberala motsvarighet Swedish International Liberal Centre, SILC. Panelen som leddes av riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) bestod av Johan Moström från Palmecentret och Aron Lund från SILC. Det skulle visa sig att debattörerna var överens om det mesta trots att de hade olika politisk bakgrund.

2008-10-15

Kina när den olympiska elden har slocknat

Kina kränker mänskliga rättigheter mer idag än vad de gjorde 2001 när IOK beslutade att OS skulle gå av stapeln i Peking. Det konstaterade generalsekreteraren för Svenska Amnesty, Lise Bergh, på ett seminarium på bokmässan i Göteborg.

2008-09-19

Regeringskrisen i Ukraina – slutet på orangea revolutionen

Ukraina befinner sig i regeringskris sedan ministrar från president Viktor Justjenkos parti Vårt Ukraina lämnat regeringen. Premiärminister Julia Timosjenko har därefter 30 dagar på sig att försöka bilda en ny koalitionsregering tillsammans med det proryska Regionernas parti som leds av Viktor Janukovitj, orangea revolutionens huvudfiende från den våldsamma striden 2004.

2008-09-16

Slutspurt mot presidentvalet i USA

Demokraternas och republikanernas partikonvent har avslutats, och valet av Barack Obama respektive John McCain som presidentkandidater bekräftats. Mera överraskande var partiernas val av kandidater som vicepresidenter, Joe Biden och Sarah Palin, med ett slags motsatser till Obamas och McCains egenskaper. Biden har lång erfarenhet som senator och ledande utrikespolitiker i senaten som dess utrikesutskotts ordförande. Palin, ung guvernör från Alaska är ett mera oprövat kort nationellt och internationellt, moralkonservativ kvinna och aktiv i den organisation som försvarar amerikanarnas rätt att inneha privata vapen.

2008-09-02

Stöd Rysslands demokrater!

Det demokratiska underskottet i Ryssland är en viktig förklaring till agerandet mot Georgien. Fortsatt demokratibistånd till Ryssland måste därför vara ett viktigt komplement till andra västliga motåtgärdeer, skriver Tone Tingsgård och Jens Orback.

2008-08-29

40 år efter Praginvasionen

Pragvåren 1968 och experimentet ”socialism med mänskligt ansikte” hade gett människor förhoppningar om ett bättre samhälle i dåvarande Tjeckoslovakien och utomlands. Dessa grusades genom invasionen av Warszawapaktsstyrkor från fem länder 21 augusti 1968. Det tjeckoslovakiska svaret med civilt icke-våldsmotstånd bedömdes vara det enda möjliga. Ledningen med partichefen Alexander Dubcek i spetsen fängslades och sändes till Moskva. Den fick återvända efter några dagar och temporärt styra vidare med hårda ”tumskruvar” på sig. I april 1969 övertogs makten av Sovjetstyrda gammelkommunister med Gustav Husak i spetsen. Kommunismen visade sitt verkliga ansikte.

2008-08-29

Praginvasionen 1968 och dess följdverkningar

- Pragvåren ökade starkt det politiska intresset. En huvudfråga var om kommunismen skulle kunna avvecklas. Med de orden inledde tidigare statsministern Ingvar Carlsson ett seminarium om Praginvasionen 40 år senare som ordnades av Palmecentret och ABF Stockholm. Carlsson startade seminariets andra panels diskussion, för vilken uppgiften var att svara på vilka konsekvenserna blev och vilka slutsatser som kan dras. Ett artikelreferat från seminariets första paneldiskussion "Ögonvittnen berättar" redovisas i en separat artikel.

2008-08-20

Blodigt propagandakrig i Georgien med farliga efterverkningar

Samtidigt som olympiska spelen började i Beijing inleddes angreppen i Sydossetien. Georgien och Ryssland har dragits in i ett väpnat krig och en oförsonlig propagandastrid mot varandra. Det uppenbara propagandakriget på bägge sidor gör att olika uppgifter måste bedömas med kritisk källgranskning och stor försiktighet.

2008-07-03

Vilken framtid har koreanska halvön?

Är koreanska halvöns framtid en fortsättning av den status quo som rått ända sedan vapenstilleståndet 1953 utan fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea? Eller kommer ett närmande, eller sammanslagning av de bägge staterna att bli framtidens lösning? Kan det bli en ge-och-ta-lösning eller kommer det rikare, väststödda Sydkorea att inkorporera den fattigare, kommunistdiktaturen Nordkorea ungefär som Förbundsrepubliken Tyskland gjorde med DDR för snart 20 år sedan?

2008-07-03

S-studenters arbete för ökad jämställdhet i Burma

Längs gränsen mellan Thailand och Burma, på den thailändska sidan av gränsen, ligger den skumma staden Mae Sot. Det är en stad som varken är helt burmesisk eller helt thailändsk, där majoriteten av invånarna är burmeser och där den thailändska polisen tjänar pengar på att exploatera burmesiska flyktingar. Det är ett smuggelcentrum där smuggelbilarna från Burma på bestämd tid varje kväll rullar igenom.

2008-07-02

Idrott och politik med sikte på OS – fokus Kina

20 000 utländska journalister väntas till Kina under OS i augusti, och många av dem kommer att intressera sig minst lika mycket för frågor utanför sportarenorna, såsom situationen för de mänskliga rättigheterna i landet och hur långtgående eller begränsad pressfriheten kommer att bli för medias samlade representanter. Världens ögon kommer att riktas på Kina under olympiaveckorna både för sportprestationerna och många andra mera politiskt betonade frågor.

2008-07-02

Burma – Problemen är många och akuta

– Det är mycket eftertraktat bland thailändsk polis att bli placerad i Mae Sot, en gränsstad mellan Thailand och Burma, berättar Palmecentrets Asienhandläggare Martin Gemzell. I Mae Sot och längs den thai-burmesiska gränsen har korrupta poliser och myndighetspersoner etablerat sweatshops där de burmesiska flyktingar systematisk exploateras. Som burmesisk flykting i Thailand är du rättslös, konstaterar han. De som lämnar missförhållanden på fabrikerna jagas ofta upp av thailändsk polis och riskerar att bli deporterade om de organiserar sig fackligt.

2008-06-29

Ny fas i solidaritetsarbetet för Södra Afrika

Kampen mot apartheid i Sydafrika som började på 1960-talet var det största solidaritetsengagemanget som förekommit bland folkrörelserna i Sverige. Det riktade sig mot kolonialismen och samlade de flesta folkrörelser, facket, kyrkor och samfund och alla politiska partier med undantag av moderata samlingspartiet. Svenska regeringen påverkades och påverkade med Olof Palme som en ledande gestalt i agerandet mot apartheidsystemet. Palmes sista framträdande i Stockholm innan han mördades 1986 var för övrigt på Svenska folkriksdagen mot apartheid, där han medverkade tillsammans med ANC-ledaren Oliver Tambo.

2008-06-17

Dyster bild – men nya öppningar

Det var en dyster bild av läget i Israel och Palestina – framförallt om situationen på Gaza – som målades upp under Palmecentrets dialogkonferens om Mellanöstern som hölls i Stockholm förra veckan. Men debatten visade också på en ny öppenhet inför alternativa lösningar - bland annat diskuterades en enstatslösning som ett tänkbart alternativ.

2008-06-17

"Gaza - en kärlekshistoria"

Människor i Gaza varken lever eller dör i värdighet, säger journalisten Catrin Ormestad. Under Palmecentrets Mellanösternkonferens berättade hon om arbetet med sin reportagebok ”Gaza, en kärlekshistoria”, där palestinska människor träder fram ur den anonyma folkmassan och får ansikte och namn.

2008-06-17

Tamimi uppmanade ingen att bli självmordsbombare!

Onsdag den 11 juni arrangerade Palmecentret en dialogkonferens om möjligheterna för fred och samarbete i Mellanöstern. Konferensen ägde rum i Piperska Muren, vid rådhuset på Kungsholmen i Stockholm. Bland deltagarna märktes Ghada Karmi, från Inst. For Arab and Islamic Studies vid Exeter University UK, Azzam Tamimi vid Islamic Political Thought, Avraham Burg, fd talman i israeliska Knesset och Gideon Levy från den israeliska dagstidningen Haaretz samt Mustafa Bargouti palestinsk parlamentariker och partiledare.

2008-06-04

Israel och Palestina 60 år

- Det fanns en mycket stor sympati för judarna, och vi unga socialdemokrater var väldigt imponerade av det kollektiva arbetet på kibbutzerna och den fina gemenskapen. Palestinierna fanns inte i tankevärlden på den tiden. Det sade Maj-Britt Theorin, inledningstalare vid ett seminarium med anledning av att det gått 60 år sedan staten Israel bildades.

2008-05-29

”Historien” - en demokratisk rättighet

Ännu har de fattigas och underprivilegierades röst i historieskrivningen i Sydafrika i många fall inte fått höras. Fattigdomen är fortfarande utbredd, de sociala skillnaderna stora och demokratin behöver stärkas. Att äga och vara delaktig i sin historia är en del av att komma ur social och kulturell fattigdom. Det är en fördjupningen av demokratin.

2008-05-29

Gräsrotsdemokrati i Kenya

Trots att Kenya idag officiellt är en demokrati upplever många kenyaner att de inte får vara med i samhällsutvecklingen och politiken. Politiska partier är ofta elitistiska och både korruption och nepotism är utbrett. Hoppet står till organisationer från det civila samhället och de sociala rörelser som de sista åren vuxit sig starka. För Palmecentret har det därför också varit viktigt att på plats i Kenya stödja gräsrotsdemokratin och arbetet för en ökad och fördjupad demokrati.

2008-05-29

Afrika behöver ditt stöd!

Vi gör oss ofta skyldiga till att tala om Afrika som om det vore ett land. Och bilden som förmedlas handlar ofta fattigdom, krig och politiskt förtryck. Men Afrika är en kontinent med många ansikten. Här finns alltjämt stora problem som hiv/aids, konflikter, extrem fattigdom, korruption och auktoritära regimer, men också enorma naturrikedomar och stora mänskliga resurser, livaktiga civila samhällen, demokratisträvanden och en positiv välfärdsutveckling.

2008-05-29

Hoppet för en kontinent

- Att utbilda en kvinna är att utbilda en hel nation, säger Amelia Sumbana, parlamentsledamot från Moçambique. Under tio dagar har Amelia Sumbana och nio kollegor från södra Afrika besökt Sverige genom ett av Palmecentrets demokratiprojekt.

2008-05-29

Ett nytt Afrika

Många länder i Afrika – förutom de som befinner sig i krig och konflikter – har idag hög ekonomisk tillväxt. Det är framför allt de asiatiska giganterna Kina och Indien som blivit marknader för råvaruexport från Afrika. Det är både ett hot och en möjlighet. Afrika kan bli objekt för en våg av exploatering som så många gånger förr. Men rikedomarna kan också användas till arbeten, utbildning, sjukvård, bostäder och rent vatten.

2008-05-26

Försoningskonferens på Gaza

Inom ramen för projektet Fred i Mellanöstern.nu har Palmecentret arrangerat en serie workshops och konferenser i Gaza. Det har gjorts i samarbete med University Teachers Society- Palestine ( UTS- P ), en oberoende fackförening som samlar lärare och professorer främst från Gaza. Under våren har sammanlagt åtta dialogmöten arrangerats med fokus på att ge olika aktörer en regelbunden mötesplats. Mötena har främst fokuserats till personer på Gazamensan men även inkluderat personer från Västbanken via länk. Mötena har inkluderat över 350 deltagare sammanlagt och ett antal rekommendationer som ett resultat har antagits. Dessa har främst spridits ut via arabisk media i regionen.

2008-05-26

Var tydlig om folkrätten!

Socialdemokraternas internationella rådslag under ledning av Jan Eliasson har genomfört ett seminarium om folkrätt och mänskliga rättigheter. Kosovofallet lyftes fram i diskussionen. Ledande EU-företrädare, bland dem utrikesminister Carl Bildt, har hävdat att Kosovos utropade självständighet 17 februari 2008 och erkännandet av denna är ”ett särfall och unikt beslut som befinner sig i en gråzon av folkrätten”. Frågan kan inte stoppa upp vid detta konstaterande, utan kräver en närmare granskning.

2008-05-16

Vittnesmål från Palestina

Jan-Otto Jansson, f.d. kriminalkommissarie från Citypolisen med bland annat tio års FN-tjänst bakom sig, var under tre månader ekumenisk följeslagare i Palestina. Söndagen den 13 april fick han bevittna rättegången mot en palestinsk professor i civilrätt som blivit föremål så kallad administrative detention, frihetsberövning utan att åtalspunkter offentliggörs. Läs vittnesmålet.

2008-05-07

Kampen mellan status quo och demokratiska reformer i Turkiet

Medan allt fler regeringar inom EU och dess befolkning är skeptiska inför ett turkiskt EU-medlemskap, slår den djupa staten tillbaka mot de turkiska reformkrafterna. En ny kamp mellan status quo anhängare, kemalisterna, och reformister har tagit form i Turkiet.

2008-04-28

Sverige nytt ordförandeland i Europarådet – Ryssland granskas!

Björn von Sydow, vice ordförande i svenska delegationen i Europarådet har intervjuats av Palmecentrets Gunnar Lassinantti inför Sveriges ordförandeskap i Europarådet som börjar 7 maj. Rysslandsgranskningen kommer att prioriteras enligt von Sydow. Det går sedan 23 år innan Sverige blir ordförandeland på nytt.

2008-04-23

Samling för Solidaritet

Onsdagen den 12 april anordnade Palmecentret tillsammans med ett flertal organisationer ett halvdagsarrangemang I Norrmalmskyrkan kring temat internationell solidaritet. Med befrielsekampen i södra Afrika som utgångspunkt fördes diskussioner som tog sikte på nuet och framtiden.