Skriv ut

Här hittar du arkivet över nyheter och artiklar som vi har publicerat på vår webbplats. Letar du efter något särskilt? Använd sökfunktionen till vänster!

2020-07-06

De tar Sydafrikas våldsutsatta kvinnor i försvar

I ett av Sydafrikas mest brottsdrabbade områden kämpar anställda och frivilliga på brottsofferorganisationen Ilitha Labantu med att ge psykologiskt och socialt stöd till kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuellt våld, misshandel eller brott.

2020-07-03

Ny broschyr om rättvis klimatomställning

Beställ och sprid ny broschyr om rättvis klimatomställning.

2020-07-01

Mänskliga rättigheter är inget smörgåsbord

I många länder omnämns det vi brukar kalla smörgåsbord ofta för ”Swedish table” – svenskt bord. Principen om ett bord med många olika rätter där gästerna tar för sig av det som faller dem i smaken sällar sig i raden av svenska exportsuccéer.

2020-06-23

Filippinerna: Motkraften Risa Hontiveros - ”Vi har inget val: att hoppas, organisera oss och kämpa!”

Socialdemokratiska motkraften Risa Hontiveros från Akbayan är en av endast fyra oppositionella i Filippinernas senat efter framgångarna för president Rodrigo Duterte och hans allierade i mellanårsvalet 2019. Eftersom presidenten har supermajoritet i underhuset så har han nu enorm makt. Men oppositionen ger inte upp.

2020-06-22

Belarus: Motkraften Ihar Barysau blickar framåt

Bara en gång var fjärde år får den belarusiska oppositionen vara med i statlig teve och radio. När det är val. För att regimen vill hålla skenet av demokrati uppe. ”Vi vet att vi inte har någon chans men för mig är valen ett redskap för att visa de problem som finns i samhället. Visa att vårt parti existerar och är ett politiskt alternativ”, säger motkraften Ihar Barysau, partiledare för socialdemokraterna.

2020-06-18

Stödet hjälpte Željko i en svår tid

Oro och förtvivlan präglar nu tillvaron för tusentals personer i organisationer som får stöd av Palmecentret. En av dem heter Željko Lemić, metallarbetare från staden Sombor i norra Serbien.

2020-06-15

Studio Solidaritet

Tiotals år av global kamp för ökad rättvisa, demokrati och jämställdhet går nu förlorade framför ögonen på oss i en hastighet ingen hade kunnat ana. Coronakrisen slår mot oss alla - men de redan utsatta drabbas som vanligt hårdast. I den digitala seminarieserien Studio Solidaritet zoomar vi på Palmecentret tillsammans med ABF Stockholm och intressanta gäster bort från Sverige och de delar av västvärlden vi hör allra mest om och istället zoomar in på resten av världen - i spåren av corona.

2020-06-09

Fackligt aktiva i Zimbabwe i behov av stöd

Redan före coronapandemin befann sig Zimbabwe i en djup kris, som nu blir än värre. Och även försvårar fackets möjlighet att stödja sina medlemmar. Ungefär två gånger i veckan försöker Japhet Moyo, generalsekreterare på zimbabwiska LO, ta sig till sin arbetsplats.

2020-06-09

Ny politisk rörelse ger hopp i Colombia

I Colombia växer en ny progressiv politisk rörelse fram, men de krafter som nu står upp emot de rådande korrupta maktstrukturerna får kämpa i hård motvind. Med hat och hot som vardag. Möt motkraften Carlos Caicedo, guvernören som tar striden mot orättvisorna.

2020-06-09

Motkraften Sakhile i Zimbabwe: Ingen demokrati utan jämställdhet

”Zimbabwe är inte ett land där medborgarna bestämmer vad som ska göras, det är ett land där politiska eliter sätter agendan”. Motkraften Sakhile Sifelani-Ngoma, chef för Palmecentrets partnerorganisation Women in Politics Support Unit, WiPSU är en av många modiga zimbabwier som arbetar för att förändra landet.

2020-06-05

I land efter land är friheten i fara

Friheten - så lätt att ta för given. Inte minst när solen står högt och syrenerna blommar. Men kanske har en vår som så fullständigt vänt upp och ner på tillvaron ändå fått oss att värdera den högre? Friheten. Den som så många slåss för. Offrar sitt liv för. Som kan vinnas men också berövas.

2020-05-01

Gränslös solidaritet måste vara arbetarrörelsens verklighet

Den svenska arbetarrörelsens ansvar slutar inte vid Sveriges gränser. Vår rörelse kan vara den globala, solidariska motkraften, skriver generalsekreterare Anna Sundström inför årets första maj-firande.

2020-04-28

Coronakrisens eftermäle får inte bli extrem nationalism

Med coronapandemin genomgår vi inte bara en hälsokris utan även ett stresstest för demokratin. Hittills har vi sett hur länder har hanterat detta med extrem nationalism, inskränkningar av mänskliga rättigheter och pressfrihet, i stället för internationell samverkan, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström tillsammans med Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare för FN.

2020-04-24

Behoven stora i Syriens flyktingläger

I Idlib, Syrien sitter drygt 250 familjer fast i det trångbodda Al-Ram lägret, utan tillgång till hälsovård och ordentlig hygien. Hittills har inga coronafall bekräftats men oron är stor för att ett utbrott ska nå lägret.

2020-04-24

I frontlinjen för romers rättigheter

I Serbien arbetar nu Palmecentrets partnerorganisation A11 febrilt för att romerna, som är en av landets allra mest utsatta grupper inte ska berövas sina rättigheter under coronakrisen. I landet lever runt 150 000 romer, de flesta under mycket svåra sociala och ekonomiska förhållanden. Coronakrisen slår inte jämlikt – A11 flaggar för att gruppen drabbas extremt hårt både ur ett hälso- och ekonomiskt perspektiv.

2020-04-08

Coronaviruset sätter rohingyer i ny slags dödlig fara

I Burma har invånarna i de etniska minoritetsområdena Rakhine och Chin sedan 2019 levt med hårda blockeringar av internet. Bland annat är minoritetsgruppernas egna nyhetsbyråer nedstängda på order av myndigheterna. I och med den globala spridningen av Covid-19 riskerar nu dessa grupper drabbas extra hårt, i synnerhet de drygt 130.000 rohingyer som sitter fast i interneringsläger dit livsviktig information inte når ut.

2020-04-06

Kriserfarna Palestina möter nya utmaningar med corona

Till följd av coronakrisen har Palestinska myndigheten och Israel infört ytterligare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Palestinierna har en viss erfarenhet när det kommer till att arbeta, leva och organisera sig aktivt även under helt eller delvis nedstängda förhållanden.

2020-03-31

Stor oro inför coronavirusets spridning i Sydafrikas kåkstäder

Sydafrika, som i nuläget har fler än 1000 verifierade coronafall, har blivit ett epicentrum för spridningen i Afrika. Under torsdagsnatten förra veckan sattes landets 57 miljoner invånare i karantän för att förhindra spridning av viruset som kan komma att drabba fattiga och boenden i kåkstäderna extremt hårt.

2020-03-26

Mot moderna hot hjälper inte kulor

Corona-viruset lamslår land efter land och orsakar ekonomisk kris för länder, företag och enskilda människor. FN-organet ILO räknar med 25 miljoner förlorade jobb. Världshälsoorganisationen WHO varnar för mycket allvarliga konsekvenser om viruset sprids till flyktingläger och krigsdrabbade länder som Syrien och Jemen. Men också för länder med stor andel fattiga som Sydafrika, Filippinerna och Venezuela kan spridningen få ödesdigra konsekvenser.

2020-03-26

Vår medmänsklighet prövas av corona

Vi befinner oss mitt i en enorm global utmaning. Världen är drabbad av ett virus som inte känner några gränser. Många politiska ledare pratar om ”kriget” mot viruset. Men det är inte vapen som kommer att hjälpa oss genom krisen. Det är vår förmåga att bry oss om varandra – på lagom avstånd.

2020-03-20

Nytt nummer av Global Solidaritet - ute nu!

I 2020:s upplaga av Palmecentrets tidning Global Solidaritet låter vi motkrafterna ta plats och höras. Hoten mot demokratin bara ökar, allt fler länder styrs nu av auktoritära och populistiska ledare. Vi träffar motkrafterna som inte låter sig tystas.

2020-03-17

Coronaviruset slår hårt mot Palmecentrets värld

I land efter land skärps nu läget för att få kontroll över spridningen av det nya coronaviruset. I många av de länder Palmecentret arbetar i innebär de ökade restriktionerna svårigheter för invånarna. Där den sociala och ekonomiska utsattheten redan är stor blir konsekvenserna av viruset också allvarligare.

2020-03-12

Facklig seger ger kvinnor hopp

67 miljoner människor är hushållsarbetare världen över. De har ofta en utsatt ställning med bland annat oreglerade villkor och långa arbetsdagar. Palmecentret driver tillsammans med Kommunal och Internationella federationen för hushållsarbetare IDWF projektet ”Empowering domestic workers for their rights” i bland annat Mexiko och Hongkong.

2020-03-05

Motvind för demokratin i Belarus

I Belarus laddar det socialdemokratiska partiet BSDP upp inför det stundande presidentvalet i augusti. Men chanserna för partiet och andra politiker i opposition ser bistra ut, sittande presidenten Lukasjenko håller landet i ett järngrepp. Palmecentrets ambassadör Markus Alexandersson (S) har varit på BSDP:s partikongress i Minsk.

2020-03-03

Kriminalisera stor­skalig miljöförstörelse

Sverige bör gå i täten för att minska straffriheten och göra det kostsamt att förstöra människans livsbetingelser. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Anna Sundström, Olof Palmes internationella center.

2020-02-28

Det som nyss var otänkbart är det nya normala

Det känns som alldeles nyss. Men ändå har så mycket förändrats. Nyss var tiden när det ansågs närmast surrealistiskt att en politiker som vräkte ur sig rasistisk och sexistisk smörja, och som öppet angrep fria medier skulle kunna bli USA:s president. Nu är sannolikheten stor att han blir återvald.

2020-02-28

Palmecentret och LO: offensiven mot demokratikämpar måste upphöra

Vår vän Lee Cheuk-yan greps idag i Hongkong. Nu väntar han på rättegång i maj för deltagande vid en olaglig demonstration 31 augusti 2019.

2020-02-25

Samira har inte gett upp hoppet om kvinnornas Syrien

Det är nu nio år sedan kriget i Syrien bröt ut. Det som började som en folklig revolution mot den styrande auktoritära regimen, har nu – nästan ett decennium senare, blivit till en humanitär katastrof utan någon fredlig lösning i sikte. Vi bevittnar nu den största flyktingströmmen under krigets alla nio år – över 800 000 människor flyr från provinsen Idlib. Finns hoppet om demokratin kvar?

2020-02-12

Här utbildas framtidens kvinnliga ledare

Ett av Palmecentrets viktigaste fokusområden är kampen för global jämställdhet. Framtidens jämlika samhällen kräver sina kvinnliga ledare på alla nivåer. I Burma och Zimbabwe stödjer Palmecentret två organisationer som utbildar framtidens kvinnliga ledare – Altsean Burma och Hashtag Wispers.

2020-01-28

Sydafrikas lantarbetare kräver rättvisa

Det har gått 25 år sedan apartheid avskaffades och demokrati infördes i Sydafrika. Men fortfarande är utmaningarna enorma. Över 70 procent av den odlingsbara jorden ägs fortfarande av den lilla vita minoriteten. Lantarbetare utnyttjas hänsynslöst.

2020-01-28

Örebro mästare i solidaritet

Socialdemokraterna i Örebro län är svenska mästare i internationell solidaritet. Distriktet lyckades värva flest nya månadsgivare till Palmecentret, och vann därmed Solidaritetstävlingen. Vinsten är inget mindre än en resa till Sydafrika där deltagarna kommer få följa hur vi inom svensk arbetarrörelse bedriver solidaritetsprojekt.

2020-01-20

Chockerande verklighet i Nordmakedonien

- Jag blev chockerad över hur kvinnorna inom textilindustrin har det på sina arbetsplatser. Jag kunde knappt ta in att förhållandena i ett land i Europa kan vara så upprörande, säger Maja Ullberg, Handelsanställdas förbund.

2019-12-18

Var med och gör skillnad

Trots ljusen i juletid känns mörkret – i världen. Aldrig någonsin har vi människor varit så sammanflätade som nu, genom Internet, resor och nyheter som direkt når oss från världens alla hörn.

2019-12-17

Kultur sprider glädje i krisens Zimbabwe

En teatergrupp som får stöd av Palmecentret försöker skapa hopp i ett Zimbabwe som befinner sig i en djup kris.

2019-12-11

Vi måste ge människor hopp

Människorna som går ut på gatan i Santiago de Chile och Beirut gör det för att de drömmer om en annan värld.

2019-12-06

Svenska folket är för ett kärnvapenförbud

– Svenska folket känner att kärnvapenhotet är en av vår tids stora globala ödesfrågor, precis som klimatet, säger Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

2019-11-27

Folkens uppror är en möjlighet

Kraven på jämlikhet och demokrati går just nu som en tryckvåg över världen. Chile, Bolivia, Iran, Irak, Libanon, Hongkong …

2019-11-19

Palmedagarna 2019 gav hopp om en bättre framtid

En imponerande samling människor från hela världen, som tillsammans visade på att det finns hopp och konkreta lösningar på de globala utmaningarna. Ungefär så kan man sammanfatta Progressive Alliance Convention och Palmedagarna; tre dagar som fyllde Folkets hus i Stockholm.

2019-10-11

Stoppa invasionen - stöd ett demokratiskt och fredligt Turkiet!

Olof Palmes Internationella Center kräver stopp för Turkiets invasion av norra Syrien. Palmecentret ger konkret stöd till rörelser i Turkiet som verkar för ett demokratiskt och fredligt Turkiet, och till stöd för syriska flyktingar. Vi behöver ditt stöd för att öka våra insatser. Swish: 1232406072

2019-10-07

Kommentar: Turkisk offensiv i norra Syrien

Turkiet har i flera dagar signalerat att de snart kommer att gå in i norra Syrien. USA har i natt meddelat att Turkiet snart kommer att gå in i norra Syrien samt att Turkiet nu kommer att ansvara för alla IS-krigare som har tagits tillfånga under de senaste två åren.

2019-10-03

Kom till Palmedagarna och Progressive Alliance!

Årets viktigaste dagar för dig som bryr dig om världen!

2019-09-25

Tio års fängelse för tro på demokrati

Kontakterna med våra turkiska kamrater är oerhört viktiga. När grundläggande demokratiska fri- och rättigheter hotas måste arbetarrörelsen höja rösten, skriver Anna Sundström.

2019-09-19

Palmecentret ansvarar för Globala Torget på Bokmässan i Göteborg

Sista helgen i september förvandlas H-hallen i Svenska mässan i Göteborg till en myllrande mötesplats för demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling.

2019-08-28

Stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter

Människors vilja till frihet kan inte slås ner med våld. Den svenska arbetarrörelsen måste tillsammans stå upp för Hongkong, skriver Anna Sundström.

2019-08-09

Kommunal Öst stöttar kvinnors organisering

Kommunals avdelning Öst stöttar genom Palmecentret ett nätverksprojekt för kvinnor på landsbygden i Bosnien och Hercegovina. Mevlida Mehanović är en av eldsjälarna som samlar kvinnorna i de isolerade byarna.

2019-07-12

Regeringen avstår från att underteckna kärnvapenförbud

2019-06-18

Engagerade aktivister i Zimbabwe

Det största hoppet i Zimbabwe inger alla de människor som tålmodigt kämpar vidare, trots svåra förhållanden.

2019-05-23

Demokratin måste försvaras

Kampen för demokratin pågår ständigt. Demokratins genombrott var inget som kom automatiskt, det var ett resultat av långt och envist politiskt arbete, skriver Anna Sundström.

2019-05-22

Zimbabwe: Glöm inte det längre perspektivet

Palmecentret arbetar långsiktigt med lokala partners för en hållbar förändring. Det handlar om att ställa myndigheter till svars, att människor gemensamt kräver sin rätt och gör sina röster hörda.

2019-05-21

Fullfölj Olof Palmes kamp för en kärnvapenfri värld!

Risken för en ny kapprustning med kärnvapen i Europa är mycket stor. Att vika sig för tomma hot är inte bara förnedrande, det äventyrar vår säkerhet och vårt oberoende, skriver Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond.

2019-05-12

Viktigt val väntar i Dutertes Filippinerna

Vi måste stå upp för de som orkar fortsätta kämpa i Filippinerna, skriver Anna Sundström.

2019-05-02

Global Solidaritet 2019

I tidningen Global Solidaritet kan du läsa om Palmecentrets och våra partnerorganisationers arbete runt om i världen.

2019-04-29

En dag för fred, frihet och rättvisa

Första maj är en viktig högtidsdag. Men 2019 kanske ännu viktigare än vanligt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2019-04-18

Filippinerna: Från slavarbete till facklig ledare

I de organisationer som får stöd via Palmecentret finns många människor med historier som förtjänar att berättas. Som till exempel Novy, som kämpat sig fram till den globala styrelsen för facket för hushållsarbetare samtidigt som hon arbetar och bor hemma hos en familj. Facklig ledare på världsnivå och hembiträde på samma gång.

2019-03-29

Bosnien och Hercegovina: Kvinnor på landsbygden organiserar sig

Palmecentret samarbetar med Vive Zene – en organisation som verkar på landsbygden i östra Bosnien och Hercegovina och arbetar med kvinnor som överlevde krigen på Balkan.

2019-03-28

Världen brinner – och vi för den

Den svenska arbetarrörelsen har slagits för internationell solidaritet ända sedan den grundades. Gräsrötterna har varit ryggraden i solidaritetsarbetet.

2019-03-28

Hongkong: Det viktigaste är att organisera

Fackföreningsrörelsen i Hongkong kämpar vidare trots att det finns inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna. Fackets viktigaste uppgift är att organisera fler.

2019-02-27

Visselblåsaren som fick Palmepriset

2018 års Palmepristagare Daniel Ellsberg blev på 1970-talet en av världens viktigaste visselblåsare när han offentliggjorde dokument som visade att amerikanska presidenter hade ljugit om möjligheten att vinna kriget i Vietnam. Nu varnar han för en global nukleär förintelse om inte kärnvapenstaterna nedrustar.

2019-02-27

Ödesvalet

En orosanmälan om ett brunt Europa.

2019-02-25

Vi behöver mer jämlikhet och mindre klyftor

Om Olof Palme sägs ofta att han hade en unik förmåga att gå i takt med tiden. Margot Wallström besitter en liknande förmåga att tolka och agera i takt med sin samtid. Det var förra mandatperiodens feministiska utrikespolitik ett lysande exempel på. På samma sätt ligger den demokratioffensiv som presenterades i samband med regeringens utrikespolitiska deklaration helt rätt i tiden.

2019-02-05

Filippinerna: Framsteg i arbetet mot psykisk ohälsa

I ett samhälle genomsyrat av den politiska osäkerhet och rädsla som finns i Filippinerna finns risk för stress och hopplöshet inför framtiden för unga. Men Youth for Mental Health Coalition har visat att engagemang kan skapa förändring.

2019-01-30

En viktig röst för fred och nedrustning

Vi lever i en tid när världsledare hotar med kärnvapen och utrymmet för fri debatt minskar på många håll. Det behövs kritiska röster som granskar makten.

2019-01-30

Belarus: Böter och husarrest för facklig ledare

Situationen för fackligt aktiva i Belarus är svår och de trakasseras av myndigheterna. Ihar Komlik är en av dem som drabbats.

2018-12-27

Starkt stöd för att Sverige undertecknar kärnvapenförbudet

Kampen mot kärnvapen går framåt i världen. Schweiz parlament röstade under december för att landet ska skriva under avtalet om ett globalt kärnvapenförbud. I Sverige vill 85 procent av befolkningen att våra politiker går samma väg.

2018-12-17

Israels mur hindrar Haya och Ayham att leva fritt

Inför julen vill Palmecentret uppmärksamma situationen för de barn som lever i Jesus födelsestad Betlehem i dag. Deras och andra palestinska barns frihet vidgas något av insatser från flera organisationer inom svensk arbetarrörelse.

2018-12-04

Ayham, 11 år: Karate har gjort mig motiverad och medveten

En stor del av Betlehems befolkning lever i trångbodda flyktingläger. Dheisheh etablerades 1949 i centrala Betlehem för att rymma 3 000 flyktingar. I dag lever cirka 15 000 människor där.

2018-12-04

Haya, 7 år: Jag vill bli läkare när jag blir stor

Haya bor med sin familj i ett hus bara några meter från muren i Betlehem. De är förbjudna att röra sig fritt och har begränsade möjligheter att försörja sig.

2018-11-30

Rätten att leva i fred

Julen börjar närma sig, en tid på året då många riktar en extra tanke till ett barn som kom till världen i Mellanöstern för drygt 2000 år sedan.

2018-11-27

Filippinerna: Busschaufförer kämpar för sina jobb

Arnulfo Abril kör sin jeepney 17 timmar om dagen, 6 dagar i veckan. Men han och de andra förarna behöver stöd från Sverige för att kunna fortsätta dra in tillräckligt med pengar för att hålla barnen i skolan.

2018-11-12

Turkiet är på väg mot en avgrund

En oppositionsledare och en röst för fred och demokrati i Turkiet arresteras i sitt hem. Åtalen lindas in i den turkiska terrorlagstiftningen och Selahattin Demirtas riskerar 142 år i fängelse för kampen att ingen ska diskrimineras utifrån kön, etnicitet, tro, sexuell läggning eller språk, skriver Helin Sahin.

2018-10-18

Högernationalismen i Israel ökar polariseringen

Som vänner till Israel är vi djupt bekymrade över i vilken riktning landet håller på att utvecklas. Samtidigt förgiftas samhällsklimatet av tonläget i debatten, skriver Ingvar Carlsson, Lena Hjelm-Wallén, Jan Eliasson, Pierre Schori och Anna Sundström.

2018-10-17

Tiden är knapp för mänskligheten

Samma dag som FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin rapport stod det klart att högerpopulisten Jair Bolsonaro vunnit den första valomgången i Brasilien. Bolsonaro är en av många politiska ledare som tvivlar på klimatförändringarna.

2018-10-11

Palmecentret och LO protesterar mot gripande av fackliga ledare

Palmecentret och LO går ut i en gemensam protest mot att fackliga ledare i dag gripits i Zimbabwe. Polisen gjorde en räd mot den fackliga centralorganisationen när facket var på väg att demonstrera mot den ekonomiska politiken.

2018-10-09

Ja, vi kan förbjuda kärnvapen!

Det mesta tyder på att svensk säkerhetspolitik inte skulle skadas om vi undertecknar FN:s avtal om kärnvapenförbud. Det vore därför ett misstag av de borgerliga partierna att gå emot en folkmajoritet och hålla fast vid sitt nej till avtalet, skriver Anna Sundström.

2018-09-27

Sarajevo – en vacker stad med ett smärtsamt förflutet

Många oroas av ökande nationalistisk propaganda och spänningar mellan olika etniska grupper i Bosnien och Hercegovina. Vi såg på 1990-talet vilken katastrof det kan leda till.

2018-09-24

Stöd fredsaktivisterna!

Inbördeskrig pågår fortfarande på flera håll i Myanmar (Burma) och hundratusentals människor har tvingats på flykt. FN har anklagat militären i landet för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter i samband med fördrivningen av folkgruppen rohingya. Militärens kränkningar drabbar även andra etniska minoriteter i landet.

2018-08-29

Myanmar/Burma: De ansvariga för folkmordet måste ställas till svars

FN:s utredare kräver i en nysläppt rapport att Myanmars militärledning ställs inför rätta för folkmord.

2018-08-27

Globala Torget på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg byter namn på sin internationella avdelning till Globala Torget och sätter ytterligare fokus på framtidens globala utmaningar. I år kommer bland annat Pussy Riot, Anders Kompass och feministikonen Nawal El Saadawi.

2018-08-27

Kraften som vänder utvecklingen

I Makedonien är det våra vänner som just nu förändrar landet i dess grundvalar, på Filippinerna är det vårt systerparti som står upp mot Dutertes tyranni och i Turkiet dokumenterar våra partnerorganisationer brotten mot mänskliga rättigheter.

2018-08-24

Solidaritet ger resultat

Förra hösten gjorde Palmecentret i samarbete med Aftonbladets ledarsida en insamling för att stödja barn från folkgruppen rohingya som flytt undan förtrycket i Myanmar (Burma). Insamlingen har gett resultat i form av trygga platser för flyktingbarnen.

2018-08-09

EU borde inte vara tyst inför saudiskt förtryck

Saudiarabien har utvisat Kanadas ambassadör, stoppat nya affärskontrakt och ställt in flyg till Kanada – för att Kanadas utrikesminister vädjade om frihet för regimkritiker. EU bör bryta tystnaden och sluta upp bakom Kanada, skriver Anna Sundström.

2018-08-03

Fusk eller rättvisa val i Zimbabwe?

Ett rättvisande valresultat eller fusk? Det är frågan som ställs både i Zimbabwe och omvärlden. Resultatet från måndagens val har nu publicerats och den sittande presidenten Mnangagwa har utropats som segrare.

2018-07-24

Manar till opposition mot Duterte

President Duterte målar läget i Filippinerna i ljusa färger. Oppositionspartiet Akbayan talar om kris för mänskliga rättigheter, angrepp mot kvinnor, ökad arbetslöshet och manar till hårdare opposition.

2018-06-29

Öppet brev om situationen i Burma

Sedan augusti 2017 har över 700 000 människor drivits på flykt från delstaten Rakhine till Bangladesh till följd av militärens brutala övergrepp mot civilbefolkningen.

2018-06-29

NY RAPPORT: Sveriges feministiska utrikespolitik

I Palmecentrets nya rapport intervjuas makthavare runt om i världen om sina tankar kring Sveriges feministiska utrikespolitik.

2018-06-27

Palestina: Att få barn att sätta ord på sina känslor

Ett ockuperat land och ett samhälle genomsyrat av våld och hot. Men där ljuset kommer i form av ord. Ord som sätts på känslor kring trauman, stress och rädsla. Organisationen Al-Marfas arbete för barnen på Västbanken ger dem självkänslan tillbaka.

2018-06-21

Burma: Utbildning för demokrati och jämställdhet

Palmecentret arbetar i Burma sedan 1990-talet. En av de organisationer vi samarbetar med är Altsean Burma.

2018-06-18

Ödesval i Turkiet

Sommarlovet har börjat och snart står semestern för dörren. För alla oss som har svårt att nöja oss med hängmattan och som gärna följer världspolitikens utveckling även under semestern finns all anledning att hålla sig ”uppkopplad”.

2018-06-14

Trygga platser i flyktinglägret Kutupalong

I höstas anordnade Palmecentret en insamling till förmån för rohingyier som tvingats fly från Burma. Ett stort antal organisationer och privatpersoner hjälpte till. Tillsammans fick vi in över 530.000 kronor!

2018-06-01

Serbien: En cykel ökar inkomsten för romer

Det finns runt en halv miljon romer i Serbien och de möts ofta av fördomar om att de inte vill arbeta och hellre lever på bidrag. Men människorna i bosättningen i Belgrad som Palmecentret stöttar visar på det motsatta.

2018-05-31

Eren Keskin får Anna Lindh-priset

Människorättskämpen Eren Keskin från Turkiet har utsetts till årets mottagare av Anna Lindh-priset. Hennes arbete med att hjälpa våldsutsatta kvinnor, HBTQ-personer och andra förtryckta upphör aldrig trots att Keskin förföljs som oppositionell i Erdogans Turkiet.

2018-05-25

Ny bok: 40 år av solidaritet

Arbetarrörelsens Internationella Centrum (AIC) bildades 1978. 14 år senare slogs AIC ihop med Arbetarrörelsens Fredsforum. Den nya organisationen fick namnet Olof Palmes Internationella Center.

2018-05-17

Omvärlden måste reagera på vad som händer i Palestina

Så många gånger har vi fördömt Israels övervåld, så många gånger har vi förfasats över Gazabornas umbäranden och krävt att blockaden mot Gaza ska upphöra. Så många gånger att orden nu känns ihåliga och platta. Men siffrorna talar sitt tydliga språk.

2018-05-16

Medborgarjournalister skriver för förändring i Burma

Burma utvecklas i en rasande fart, men få vet vilka övergrepp som sker i landets minoritetsområden. Med stöd från Palmecentret försöker nu journalister från Kachinstaten ändra på det.

2018-05-16

Det är dags att släppa in Balkan i EU

Det saknas en bit i det europeiska pusslet. Strax öster om Italien, söder om Ungern, väster om Bulgarien och norr om Grekland ligger sex länder på Västra Balkan som måste släppas in i EU för att pusslet ska bli komplett. Det skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

2018-05-07

Blanda inte samman bistånd och återtagande av flyktingar!

När Socialdemokraterna i går presenterade sin migrationspolitik sades att enbart länder som går med på att återta flyktingar ska få svenskt bistånd.

2018-04-25

Marita Ulvskog ny ordförande för Palmecentret

Marita Ulvskog (S) blir Palmecentrets nya ordförande och efterträder Wanja Lundby-Wedin på posten. Hon är Europaparlamentariker och har ett flertal tunga poster inom Socialdemokraterna bakom sig, som kultur- och civilminister och partisekreterare. Marita Ulvskog valdes under Palmecentrets årsmöte onsdagen 25 april till ny ordförande.

2018-04-24

Mexiko: Hushållsarbetare kräver bättre villkor

I Mexiko finns det över 2 miljoner hushållsarbetare. De flesta, men långtifrån alla, är kvinnor. Villkoren har ofta varit dåliga, hushållsarbetarna saknar rättigheter på jobbet och social trygghet. Men situationen börjar bli bättre efter att hushållsarbetarna i Mexiko organiserat sig.

2018-04-24

Ny tidning: Global Solidaritet

Global Solidaritet är en tidning om Palmecentrets arbete i olika delar av världen.

2018-04-16

Palestina: Projektet som förändrar hela livet

När kvinnor i ett samhälle med konservativa värderingar kommer samman och får chans att utvecklas händer det saker. I gruppen av kvinnor i den palestinska staden Hebron ska flera ställa upp som kandidater i lokalvalen, en har fått ett bra jobb och ytterligare en har bestämt sig för att ta det stora steget och lämna ett destruktivt äktenskap. Det är ett projekt som på riktigt förändrar livet för kvinnor i Palestina.

2018-04-11

Låt världen ta plats i valrörelsen

Frågor om internationell solidaritet borde få större utrymme i valrörelsen, tycker Palmecentret och 50 andra organisationer som står bakom uppropet #hjärtavärlden.

2018-04-05

Burma: De dokumenterar militärens övergrepp

Inbördeskriget i norra Burma har härjat i över ett halvt sekel. Många av militärens övergrepp går obemärkt förbi. Men aktivister försöker – med stöd från Palmecentret – dokumentera brotten för att kunna driva på förändring.

2018-03-27

Turkiet: Efter kursen vågar jag fråga

– Kursen stärkte mitt självförtroende. Jag fick syn på mig själv. Det säger 25-årige Turgay Dogan, en av deltagarna vid the Other School of Politics som Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discrimination (ZDA) arrangerade för unga romer förra sommaren.

2018-03-21

Människors frihetslängtan är imponerande stark

I Belarus förbereder oppositionen firandet av Frihetsdagen 25 mars. I år är det dessutom 100 år sedan staten Belarus bildades och protesterna väntas bli ännu större än vanligt.

2018-03-19

Palmecentret fördömer Turkiets invasion av Afrin

Turkiska styrkor och allierade syriska milisgrupper har tagit kontroll över centrala Afrin och tvingats tiotusentals människor på flykt. Enligt uppgift har minst 280 civila dödats. 

2018-03-14

Allt våldsammare strider i norra Burma

Med luftanfall och tungt artilleri har den burmesiska militären intensifierat sina attacker på etniskt baserade väpnade grupper i landets utdragna inbördeskrig. Palmecentret stödjer medborgarjournalister som samlar in och vidareförmedlar information om stridigheterna.

2018-03-13

När bistånd är som bäst får tjejer en talan

En del av en feministisk biståndspolitik måste vara att på olika sätt få tjejer att känna att de har rätt att bestämma över sina egna liv, skriver Otto Widmark.

2018-02-23

Varför stoppar ingen kriget?

I mars går kriget i Syrien in på sitt sjunde år. Ett krig som hittills krävt mer än en halv miljon människors liv och skapat miljontals flyktingar. Det internationella samfundet står handfallet och FN:s trovärdighet står på spel. Men i Sydafrika blåser förändringens vindar.

2018-02-23

Palmecentret arrangerar Internationella torget vid Bokmässan

I år och nästa år ansvarar Palmecentret för att arrangera Internationella torget vid Bokmässan i Göteborg.

2018-02-22

Palestina: Motarbetad förening förändrar ungdomars liv

I normala fall borde polisen vara glad när ungdomar finner engagerande fritidsaktiviteter, och håller sig borta från kriminalitet och droger. Men i östra Jerusalem gör polis och myndigheter vad de kan för att sabotera för de palestinska ungdomarnas förening.

2018-02-14

Oacceptabelt med vapenexport till Filippinerna

Enligt uppgifter i media ska Inspektionen för strategiska produkter ha gett sitt tillstånd för export av vapensystem till Filippinerna. Detta trots en omfattande kritik mot den filippinska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Olof Palmes internationella center tar avstånd från export av svenska vapen till Filippinerna.

2018-02-05

Sydafrikanerna är färdiga med Zuma

"Zuma har förstört ditt ANC och ditt arv." Små handskrivna lappar till Nelson Mandela vittnar om krisen för Sydafrikas styrande parti efter åtta år med Jacob Zuma. Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström rapporterar från en kokande kongress i Soweto.

2018-02-02

Turkiet behöver fler romska opinionsbildare

– Vi planterar ett frö. Det kan vara för tidigt att skörda nu, men om tio år eller så kommer vi att ha resultat, säger Elmas Arus, ordförande för Palmecentrets turkiska samarbetspartner Zero Discimination (ZDA) och initiativtagare till en specialutbildning för unga romer som arrangerades förra sommaren.

2018-01-25

Tortyroffer fick upprättelse efter 15 års kamp

Tortyr är fortfarande utbrett i Turkiet. Hamdiye Aslan kämpade för rättvisa och till slut avskedades fem poliser.

2018-01-24

Så länge det finns människor som fortsätter kämpa finns det hopp

Turkiet måste omedelbart upphöra med sina flygattacker mot kurdiska mål. Beklagligt att FN:s säkerhetsråd inte fördömt Turkiets orättfärdiga agerande, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2018-01-23

Stoppa attackerna mot Afrin!

I helgen inledde Turkiet en attack mot det kurdkontrollerade Afrin. Striderna som intensifierades under måndagen har krävt flertalet civila offer enligt Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

2018-01-15

Sparkad för sin kamp för fred och rättigheter på jobbet

48-åriga Nuray Şimşek arbetade som filosofilärare på gymnasiet. Men efter 26 år med ett jobb som hon älskar fick hon sparken i februari 2017. En dag stod hennes namn på en lista på nätet.

2017-12-19

I Belarus fortsätter kampen för demokrati

För oppositionen i Belarus som fortsätter att kämpa mot Lukasjenkas styre är frihetsberövanden lika vanliga som de är oförutsägbara. Att EU har lättat på sina sanktioner har inte förändrat den verkligheten.

2017-12-18

Jerusalem skulle kunna vara en fredens stad

Nu när julen närmar sig är det många som tänker lite extra på en judisk flyktingpojke som föddes i Mellanöstern för ungefär 2000 år sedan. Utvecklingen i Israel och Palestina har under senare år hamnat lite i skuggan av kriget i Syrien. Men konflikten har fortfarande inte fått någon lösning och emellanåt dyker den upp i nyhetsflödet.

2017-12-13

Föreningshus för möten och sociala aktiviteter

Tuzla Community Foundation har varit med och stöttat utvecklingen av ett föreningshus i den lilla byn Hrasno, som ligger strax utanför Tuzla. Hrasno har knappt 1300 invånare och kämpar mot hög arbetslöshet och isolering.

2017-12-08

Trumps beslut väcker ilska i Palestina

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker starka känslor i Palestina.

2017-12-05

Vad händer med ANC?

Den 16–20 december 2017 äger ANC:s kongress rum i Johannesburg. ANC har med stor majoritet vunnit alla val sedan 1994 fram till lokalvalet 2016 då partiet fick 54 procent av rösterna. Det var en minskning med åtta procent från valet 2014 och man förlorade majoriteten i fyra storstäder. Nu står man för första gången inför hotet att förlora regeringsmakten i Sydafrika.

2017-12-04

Tack för ert stöd!

Det kom in över 520 000 kronor till insamlingen till förmån för rohingyer som flytt från Burma.

2017-12-01

Jämställdhet och demokrati i Tuzla

Den 10–12 november gick Freja Forum av stapeln för elfte året i rad. Freja Forum är ett forum för jämställdhet, demokrati, mångfald och dialog.

2017-11-29

Bättre villkor genom kollektiva förhandlingar i Hong Kong

Kollektivförhandlingar är själva basen för fackföreningsrörelsen; klarar du inte att genomföra förhandlingar och få igenom dina krav är du inte relevant, säger Han Dongfang från China Labour Bulletin i Hongkong.

2017-11-22

Från oro till framtidstro på Palmedagen

Den 11 november firade Palmecentret 25 år. Temat för firandet var: Från oro till framtidstro.

2017-11-20

Kvinnor befriar kvinnor med lagens hjälp

Palmecentrets Helin Sahin skriver om mötet med N.C, en kurdisk flicka som våldtogs och såldes under flera månaders tid och den organisation som gav henne upprättelse.

2017-11-17

Osäkert läge i Zimbabwe

I onsdags kom uppgifter om att Zimbabwes militär har tagit över makten från den 93-årige presidenten Robert Mugabe. Läget just nu är mycket oklart.

2017-11-16

Sydafrika: Utmaningar för fackförbunden

Labour Research Service försöker skapa utrymme för sydafrikanska fackförbund att mötas.

2017-11-10

Ny bok: Drömmen om ett bättre liv

Miljontals människor lämnar varje år sina hemländer i jakten på bättre villkor.

2017-11-07

Facklig organisering i Palestina

DWRC grundades 1993 på initiativ av palestinska arbetare. Centret utbildar fackligt aktiva och stöttar fackföreningar på olika sätt.

2017-10-26

Burma: För rohingya betyder den nya regeringen ingen förändring

I november 2015 gick Burma/Myanmar till val för första gången sedan militärstyret tog slut i mars 2011. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) vann mot Thein Seins militärstödda parti Union Solidarity and Development Party (USDP).

2017-10-25

Somalia: Fackets avgörande roll i fredsbygget

Den somaliska centralorganisationen FESTU vill stärka fackets roll i freds- och konfliktarbetet i det krigsdrabbade Somalia.

2017-10-25

Stort stöd för kärnvapenförbud

Nästan nio av tio svenskar vill att Sverige undertecknar FN:s avtal om ett kärnvapenförbud. Det visar en opinionsundersökning som Olof Palmes internationella center beställt från Sifo.

2017-10-23

En kärnvapenfri värld är möjlig

Att Nobelkommittén väljer att ge priset till den internationella kampanjen mot kärnvapen är en viktig signal, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-10-20

Tusentals sprang för kampen mot bröstcancer

I Bosnien och Hercegovina har frågan om bröstcancer tidigare varit förknippad med skam. Palmecentrets samarbetsorganisation Agora Center har deltagit i ett lopp för att samla in pengar till kampen mot bröstcancer.

2017-10-16

Alla måste kompromissa om Syrien ska bli helt

I Syrien talas det allt mindre om regimskifte och allt mer om dialog. Om en försoningsprocess ska bli möjlig måste alla parter vara beredda att kompromissa, skriver Danielle Barsoum Malki.

2017-10-12

Facklig kampanjdag för bättre arbetsvillkor

I lördags – den 7 oktober – firades den internationella dagen för bra arbetsvillkor (World Day for Decent Work), med demonstrationer och möten.

2017-10-06

Nobelpriset till Ican – där Palmecentret är medlem

Nobels fredspris 2017 går till International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican), där bland annat Palmecentret är medlem.

2017-10-04

Barnen som flyr från Burma: "Man ser i deras ögon att det bara handlar om överlevnad"

John Littleton på organisationen Children on the Edge har precis kommit tillbaka till sitt kontor i Thailand. Fram till och med gårdagen har han befunnit sig i ett otillgängligt område i norra Bangladesh. Där har han träffat och sett tusen och åter tusen rohingyer som flytt från militärens övergrepp i Burma de senaste veckorna.

2017-10-03

Namibia: ”Vi kvinnor är starka om vi står upp tillsammans”

Unga kvinnor från sanfolket i Namibia organiserar sig för en bättre tillvaro.

2017-09-21

Stoppa våldet i Burma!

Den svenska arbetarrörelsen har en lång tradition av solidaritet med Burmas folk. Nu startar vi en insamling för att bygga skolor och trygga platser för barnen som flytt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-09-19

Latinamerika: Facket försvarar välfärden

På många håll i Latinamerika sker just nu nerskärningar och privatiseringar av välfärdssystemen. Den regionala fackföreningsrörelsen försöker organisera sig för att försvara den offentliga välfärden.

2017-09-12

Palmecentret kräver sanktioner mot Burma, och omprövat bistånd

De senaste veckornas besinningslösa övergrepp mot minoritetsfolket rohingya i Burma måste få konsekvenser för de styrande i Burma. FN:s högste ansvarige för mänskliga rättigheter använder nu orden ”etnisk rensning”.  Då kan inte längre omvärlden fortsätta att förhålla sig passiv, menar Olof Palmes Internationella Center.

2017-09-11

Krönika: Frys EU-medlemsförhandlingarna med Turkiet

Utvecklingen i Turkiet fortsätter att vara en fara för befolkningen i Turkiet, Mellanöstern och Europa. och det är dags att frysa förhandlingarna om EU-medlemskap tills landet åter är på rätt spår, skriver Evin Incir, samordnare för demokratistöd vid Palmecentret i en krönika i Dagens Arena.

2017-09-03

Debatt: Viktigt att Sverige ratificerar förbud mot kärnvapen

I somras bröt jublet ut i FN:s högkvarter – 122 stater, däribland Sverige, hade röstat för en konvention om ett totalförbud mot kärnvapen. Ett viktigt steg på vägen för att eliminera ett av de största hoten mot hela mänskligheten.

2017-08-30

Kosovo: Facket en arena för förändring

– Kön ska inte bestämma människors liv. Jag vill att alla ska kunna göra den karriär de vill och utvecklas utan att styras av sitt kön, säger Mimoza Pacuku, som jobbar med Palmecentrets partner Peer Educators Network i Kosovo.

2017-08-24

Sydafrika: Hudfärg avgör lön och förmåner

I Sydafrika visar undersökningar att fler än 200 000 arbetare lever i slaveri. Arvet från apartheid och stor migration från närliggande länder har skapat ett överskott av arbetskraft som framför allt utnyttjas i hushålls-, lant- och byggsektorn.

2017-08-22

Krönika: Det finns motkrafter

Tillsammans är vi en motkraft som kan möta hoten mot demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-08-18

Filippinerna: Längtar efter mormor varje dag

– Jag vill att mormor Sheilla ska komma och bo med oss. Varför måste hon jobba i Hongkong? Sofia, 9 år, har ögonen fulla med tårar när hon visar oss ett foto på sin mormor i fotoalbumet. Vi befinner oss i en litet samhälle i den filippinska provinsen Pangansinjan, drygt fyra timmar med bil från Manila.

2017-08-14

Namibia: Optimism trots stora utmaningar

Palmecentrets partnerorganisation Women’s Leadership Centre (WLC) i Namibia arbetar med att stärka den mest utsatta gruppen i samhället: flickor och kvinnor i minoritetsgruppen san.

2017-08-10

Ryssland: Straff för kvinnomisshandel mildras

Kvinnors rättigheter offras när Ryssland vill försvara traditionella värden. Det är den ryska ortodoxa kyrkan och företrädare för staten som går i armkrok. – Vi måste ha en ny politik, säger Marina Pisklakova-Parker på kvinnocentret Anna i Moskva .

2017-08-08

Serbien: En tredjedel jobbar i informella sektorn

Center for Democracy Foundation grundades 1984. De arbetar med juridisk rådgivning och försöker vara en brygga mellan fackföreningarna och anställda i den informella sektorn.

2017-08-04

Burma: Mon Mon Aung håller ordning i Yangon

– Här brukar knarkarna sitta, säger Mon Mon Aung och lyser med ficklampan in i det mörka buskaget. Grenverket kastar långa skuggor över marken; några tomma ölburkar och cigarettpaket glimrar i ljuset.

2017-08-02

ABF i Belarus engagerar ungdomar

I Belarus anordnar ungdomar studiecirklar som motvikt till det statliga undervisningssystemet. Deras organisation ABF BY – där BY står för Belarus – har byggts upp i samarbete med ABF Gästrikebygden.

2017-07-31

Palmecentret publicerar första oberoende rapporten om mänskliga rättigheter i det omstridda Abchazien

Palmecentret har beslutat att offentliggöra en rapport om mänskliga rättigheter i Abchazien, ett omstritt territorium i tidigare Sovjetunionen. Rapporten var beställd av EU där ledningen bedömde den som alltför känslig för att publiceras.

2017-06-28

Albanien: Valvinst för sittande regeringen

Den sittande regeringen ledd av socialistpartiets premiärminister Edi Rama vann helgens parlamentsval i Albanien. De fick 48 procent av rösterna och nådde egen majoritet i parlamentet med 74 av totalt 140 mandat. Valet blev en framgång för Rama som under valkampanjen satte som mål att kunna bilda regering på egen hand. Han lovar nu fler reformer för att kunna öppna förhandlingar med EU om medlemskap.

2017-06-26

Hongkong: Förändringen börjar på arbetsplatserna

Arbetarrörelsen i Hongkong har svårt att få igenom sina krav via parlamentet, eftersom många av ledamöterna tillsätts direkt av näringslivet. Facket försöker i stället organisera ute på arbetsplatserna.

2017-06-19

Från oro till framtidstro

Sveriges utrikesminister sedan 3 oktober 2014. Generalsekreterare för Olof Palme Internationella Center sedan 13 februari i år, men med ett långt engagemang i utrikesfrågor. Margot Wallström och Anna Sundström möts för ett samtal om feministisk utrikespolitik, kärnvapen och engagemang.

2017-06-16

Anna Sundström: Aung San Suu Kyi i Sverige

Det var glädjande att Aung San Suu Kyi besökte Sverige. Men brotten mot mänskliga rättigheter som sker i Burma måste uppmärksammas.

2017-06-15

Kosovo: Den politiska kartan ritas om

En allians av partier med rötter i Kosovos gerillarörelse vann helgens val och ska nu försöka bilda regering. Alliansen leds av Kosovos demokratiska parti (PDK), men de behöver stöd från andra partier för att nå en majoritet i parlamentet. 

2017-06-14

Ökade förföljelser av fackligt aktiva

I allt fler länder ökar våldet och hotet mot fackliga aktivister.

2017-06-12

Allt är inte mörkt i Afghanistan

Det finns trots allt en vardag i Afghanistan, trots det försämrade säkerhetsläget. Mycket är mörkt, men det är inte omöjligt att utvecklingen vänder till det bättre, skriver Palmecentrets press- och kommunikationschef Björn Lindh.

2017-06-09

Belarus: Ilska över straffskatt för arbetslösa

Straffskatt för arbetslösa. Så var det tänkt när president Aljaksandr Lukasjenka utfärdade dekret nummer tre. Den som inte arbetar eller lyckas få ett arbete ska böta 2 500 kronor per år. Förslaget väckte folkets vrede. I mars utbröt omfattande protester och 900 människor arresterades.

2017-06-07

Makedonien: Stora förhoppningar på ny socialdemokratiskt ledd regering

Fem månader efter valet presenterade ledaren för socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, sin regering i förra veckan. Det innebär slutet på elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en utdragen och våldsam process efter valet.

2017-05-30

Nya fackföreningar startas i Bosnien och Hercegovina

CGS i Bosnien och Hercegovina hjälper till med att starta fackföreningar. Nya fackföreningar är nu på gång inom metallindustrin och träindustrin.

2017-05-23

Tunisien – ett ljus i mörkret

LO:s systerorganisation i Tunisien Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT) var en del av ”kvartetten” som belönades med Nobels fredspris 2015. De fick priset för att de bidragit till att förhandla fram en konstitution för Tunisien som baserades på grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati.

2017-05-18

Solidariteten behövs mer än någonsin

Nu behövs politiskt mod! Vi måste stå upp för satsningar på välfärden, fred, humanitärt stöd och katastrofhjälp, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-05-18

Sverige godkänner protokoll mot tvångsarbete

Tvångsarbete är ett globalt problem som även förekommer i Sverige. Fackföreningsrörelsen har länge krävt att den svenska regeringen ska godkänna ett ILO-protokoll vars syfte är att motverka slaveri och andra former av tvångsarbete.

2017-05-18

Carin Jämtin blir generaldirektör på Sida

Carin Jämtin som tidigare har arbetat på Palmecentret blir ny generaldirektör på Sida.

2017-05-16

Framtidens politiker i Afrika

Delar av Afrikas nya politiska ledarskap formas på utbildningar som Palmecentret är med och driver. I många länder i Afrika är det äldre män som dominerar i politiken. För att stärka unga och kvinnor behövs kunskaper och nätverk.

2017-05-10

Debatt bland unga förändrar Palestina

Hanin Othnani, Dalia Alahmad och Dujana Abu Alrab är överens. Projektet Palestinian Debate Program har fått dem att förstå att kvinnor och män kan agera tillsammans för att förändra samhället. Alla tre är i dryga 20-årsåldern och pluggar på universitetet eller har just avslutat sina studier.

2017-05-08

Kurdernas vägval viktigt för Turkiet

Kommer kurderna att välja den progressiva rörelsens demokratiska kamp för sitt motstånd efter folkomröstningen i Turkiet? Nu utformas oppositionens strategier, vägvalen är viktiga, skriver Palmecentrets Helin Sahin.

2017-05-03

Ryssland: Utbildning för fackliga rättigheter

De ryska facken kläms mellan arbetarnas vilja att få bättre villkor och regeringens vilja att skapa en stormakt. En ny organisation arbetar med utbildning och att främja samarbete mellan olika fackförbund.

2017-04-28

Makedonien: Konflikt om makt inte om etnicitet

Igår kväll utsåg den folkvalda parlamentariska majoriteten i Makedonien en ny talman. En förutsättning för att kunna bilda en ny regering. I samma ögonblick stormade cirka två hundra anhängare till regimpartiet VMRO-DPMNE parlamentet. Mobben attackerade flera parlamentsledamöter från den nya parlamentariska majoriteten, varvid ett tiotal ledamöter skadades, inklusive den socialdemokratiska partiledaren Zoran Zaev som slogs blodig.

2017-04-27

Palmecentrets partner stärker facket i Albanien

– Frustrationen är enorm och det finns ett uppdämt behov av att få vara med och påverka utvecklingen i landet. Vi hoppas kunna hjälpa till att kanalisera denna energi till att stärka den fackliga rörelsen i Albanien.

2017-04-25

Filippinerna: Viktiga framgångar för facket

– Vi ger oss inte utan fortsätter att kämpa tills Citra Minas ägare erkänner vår självklara rätt att bilda en fackförening och till fasta anställningar. Det säger Romulo Dumalag, vice ordförande i fackklubben på tonfiskföretaget Citra Mina i staden General Santos.

2017-04-21

Turkiets förvandling - så stryper Erdogan demokratin

När Erdogan kom till makten för femton år sedan uppfattades han av många som en demokratisk kraft, men efter att ha manövrerat ut militären och den gamla eliten från makten slog hans regering in på en allt mer auktoritär väg.

2017-04-21

EU:s undfallenhet ger Erdogan legitimitet

Folkomröstningen i söndags ger Erdogan rätt att regera helt utan begränsningar. Nu måste EU stå upp för grundläggande principer om demokrati och mänskliga rättigheter, rikta tydlig kritik mot den turkiska statens auktoritära maktutövning och kräva att rapporter om valfusk utreds, skriver Jesper Bengtsson och Anna Sundström.

2017-04-20

Västsahara: Snart är tålamodet slut

Det finns en gräns för lojalitet och tålamod. Om inget händer snart är risken stor att västsahariska ungdomar radikaliseras och ansluter sig till extrema grupper. Det säger allt fler i dag i de västsahariska flyktinglägren.

2017-04-19

Anna Sundström: Stöd de demokratiska krafterna i Turkiet

Folkomröstningen i Turkiet blev en seger för president Recep Tayyip Erdogan – men en mycket knapp sådan.

2017-04-18

Turkiet: Ett resultat som väcker många frågor

Det blev ett ja i den turkiska folkomröstningen om mer makt till presidenten. Men det var knappast ett bra resultat för ja-sidan, skriver Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin.

2017-04-13

Turkiet: Livstids fängelse hotar känd människorättsadvokat

Militärens försök till kupp i Turkiet sommaren 2016 misslyckades. Sedan dess har president Recep Tayyip Erdoğan förföljt akademiker, journalister, politiker och människorättsaktivister som inte vill underkasta sig regimens kontroll.

2017-04-10

Burma: Förtrycket och brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter

Förtrycket fortsätter i Burma, trots att det demokratiska partiet med Aung San Suu Kyi vann valet 2015. Över 70 000 av minoritetsbefolkningen rohingyas har tvingats fly sina hem efter att militären satt eld på deras hus och fler journalister och demokratiaktivister arresteras nu än tidigare, skriver Frida Perjus, Palmecentret.

2017-04-06

Palmecentret och Socialdemokraterna startar insamling till stöd för fängslade i Turkiet

Olof Palmes internationella center och Socialdemokraterna tar initiativ till en insamling till stöd för fängslade turkiska och kurdiska politiker och deras anhöriga. Insamlingen startar på Socialdemokraternas kongress i Göteborg, som inleds på lördag den 8 april.

2017-04-06

Internationella Socialdemokraten 2017

I tidningen Internationella Socialdemokraten kan du läsa om Palmecentrets och Socialdemokraternas internationella arbete runt om i världen.

2017-04-05

Sydafrika: Att stoppa toleransen för våld

Organisationen Ilitha Labantu arbetar med att försöka stoppa det utbredda våldet mot kvinnor i några av Sydafrikas mest utsatta områden.

2017-04-03

Serbien: Väntad valseger för Vucic

Serbiens nuvarande premiärminister och ledaren för Serbiens progressiva parti, Aleksandar Vucic, vann som väntat presidentvalet den 2 april. Han fick 55 procent av rösterna och kan nu ta ett ännu starkare grepp över landets framtid.

2017-03-30

Syrien: Utbildning för återuppbyggnad

Konflikten i Syrien är en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid med nära tolv miljoner människor som har flytt sina hem, hälften av dem barn. Cirka fem miljoner har flytt till grannländerna och ungefär en miljon har tagit sig till Europa. Hundratusentals människor har mist livet. Men mitt i mörkret finns ljusglimtar – förändringar sker, särskilt på lokal nivå och det civila engagemanget är stort.

2017-03-27

Filippinerna: Fortfarande en utmaning att organisera arbetare

"Vårt främsta mål är att ena arbetarrörelsen, den är väldigt fragmenterad i Filippinerna", säger Jennifer Albano från Palmecentrets partner Labor Education and Research Network Philippines (LEARN).

2017-03-23

Klimatet – en ödesfråga för arbetarrörelsen

Hur kan vi hitta gemensamma lösningar på klimatförändringarna och hotet mot miljön? Det diskuterades på Palmecentrets seminariedag i Stockholm 15 mars.

2017-03-22

Namibia: Forskning för fackliga rättigheter

LaRRI startades av Namibias största fackliga centralorganisation och ägnar sig åt forskning och utbildning kring arbetsmarknadsfrågor.

2017-03-21

En rörelse i rörelse

Det räcker inte att ha det rätta budskapet, vi måste också ha förmågan att samla människor bakom oss, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-03-20

Globala mål för hållbar utveckling

Utrota extrem fattigdom. Minska orättvisor och ojämlikhet i världen. Lösa klimatkrisen. Det är det ambitiösa syftet med de nya globala målen för hållbar utveckling.

2017-03-15

Uttalande om gripna oppositionella i Belarus

Under helgen den 11-12 mars genomförde den politiska oppositionen i Belarus protester mot den så kallade parasitlagen som Lukasjenka infört i landet. Lagen innebär att den som är arbetslös betalar en straffskatt, en pålaga som drabbar hårt i ett land där arbetslösheten är hög och många oppositionella är svartlistade från vanliga arbeten. Hittills har cirka 150 oppositionella gripits i samband med protesterna.

2017-03-15

Organisering av småbönder i Burma

- Nu när vi har en fackförening kan vi ha en dialog med de lokala myndigheterna. Det kunde vi inte ens drömma om tidigare, säger burmesiska Daw Myat Win, medlem i jordbruksfacket i Kyaung Gone som ligger i Irrawaddy-deltat.

2017-03-13

Skaffa en rysk vän för vänskap och fred

Palmecentrets Inga Näslund ser ett samband mellan en skev Sverigebild i Ryssland, rysskräck i Sverige och kraftigt minskade kontakter på folklig nivå i en krönika i Dagens Arena.

2017-03-07

Praktiskt jämställdhetsarbete i Burma

Burma är trots de senaste årens demokratisering fortfarande männens land. Kvinnor är underrepresenterade i politiken, missgynnade i rättssystemet och utsatta för sexuellt våld och våld i hemmen.

2017-03-06

Röster för en jämställd värld

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars släpper Palmecentret en ny broschyr med texter om några av våra samarbetspartners som arbetar för ett mer jämställt samhälle.

2017-03-02

Hongkong: Hushållsarbetare organiserar sig

Det är söndag, den dag i veckan då Hongkongs flera hundratusen hushållsanställda är lediga. Dagen då de har möjlighet att träffa och umgås med vänner från hemlandet. Majoriteten av dem kommer från Filippinerna men nästan lika många har sitt ursprung i Indonesien. Andra stora grupper hushållsanställda migrantarbetare kommer från Fastlandskina, Sri Lanka och Bangladesh.

2017-02-27

Burma: Han fick rätt mot sockerplantagens ägare

Bara fyra månader efter att burmesiske U Ye Thein kom till Mae Sot i Thailand för att jobba råkade han ut för en olycka och förlorade benet från knäet och ner. Sockerrörsplantagen där han arbetade gav honom bara omkring 130 kronor i ersättning och hävdade att olyckan var arbetarnas fel.

2017-02-20

Kampen mellan oro och framtidstro

Arbetarrörelsens styrka har alltid varit att driva en samhällsutveckling som ger framtidstro, skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

2017-02-17

FN bör utreda pågående människorättsbrott i Burma

I januari 2017 gick över 40 civilsamhällesorganisationer från Burma/Myanmar ut med uppmaningen att en oberoende internationell kommission måste tillsättas med uppgift att utreda vad som uppges vara pågående brott mot mänskligheten i delstaten Rakhine. Vi ställer oss bakom deras uppmaning och vädjar nu till Sveriges regering att agera för att en sådan utredning tillsätts. Det skriver Palmecentret tillsammans med sex andra organisationer i ett gemensamt uttalande.

2017-02-15

Vi måste få till ett tydligt avtal för en kärnvapenfri värld

Låt oss skriva historia - förbjud kärnvapen. Det skriver Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström på Aftonbladet debatt tillsammans med företrädare för nio andra organisationer.

2017-02-13

Året började med gungfly på Balkan

Folket på Balkan har tappat tålamodet med den inhemska politiska klassens arrogans, skriver Palmecentrets Johan Schmidt i en krönika på Dagens Arena.

2017-02-10

Tron på ANC som rörelse och parti

Om ANC:s politiker möter väljarna stärks demokratin och ANC samtidigt. Kanske är just det vägen mot ett bättre Sydafrika och ett bättre ANC, skriver Palmepraktikanten Gustav Björklund Larsen.

2017-02-08

Larm om barnarbete i textilindustrin i Burma

En stor del av de kläder som svenska storföretag säljer produceras i Burma. Men enligt en ny holländsk rapport förekommer både barnarbete och tvångsarbete på fabrikerna.

2017-02-02

Sydafrika: Lantarbetare kämpar för anständiga villkor

Mer än två decennier efter apartheidsystemets fall i Sydafrika lever många av landets lantarbetare fortfarande under slavlika förhållanden. Det säger fackförbundet CSAAWU, Commercial Stevedoring, Agricultural and Allied Workers Union, som arbetar med att försöka förbättra arbetarnas situation.

2017-01-31

Palmecentrets ordförande om ny broschyr mot slavarbete

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna finns ett mycket tydligt förbud mot slavarbete: ”Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna.” Men ändå finns det enligt den internationella arbetslivsorganisationen ILO cirka 21 miljoner människor runt om i världen som utsätts för tvångsarbete under slavliknande förhållanden. Miljontals är offer för trafficking och olika former av människohandel.

2017-01-26

Sydafrikas bostadspolitik – ett eko från apartheid

Trots att apartheid upphörde för snart 23 år sedan syns ojämlikheten fortfarande tydligt i strukturerna på bostadsmarknaden. Politikerna har även uttalat att en låg ambitionsnivå bör förväntas framöver. Ur missnöjet har dock en ny social rörelse som vägrar ge upp kampen om anständiga bostäder, The Housing Assembly, vuxit fram i Västra Kapprovinsen.

2017-01-24

Förenen eder!

En avgörande framtidsfråga är arbetarrörelsens förmåga att organisera sig globalt, skriver Palmecentrets avgående generalsekreterare Jens Orback.

2017-01-20

De bekämpar slaveriet med lagen

I Mae Sot i nordvästra Thailand finns uppskattningsvis 350 000 arbetare som lever under slavliknande former. Många av dem är migrantarbetare från Burma. De har usla löner, långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö. I de flesta fall har de ingen möjlighet att hävda sina rättigheter. Palmecentrets samarbetsorganisation YCOWA hjälper arbetarna att ta strid mot hänsynslösa arbetsgivare.

2017-01-16

En glimt av hopp i Syrien

Nu samlas oppositionen och regeringen i Syrien för att återuppta fredssamtalen. Den militära obalansen kan resultera i att de väpnade striderna ersätts av diplomati, skriver Palmecentrets handläggare Danielle Barsoum Malki i en krönika i Dagens Arena.

2017-01-12

Möten mellan unga kvinnor från Serbien och Sverige

SSU och serbiska Demokratska omladina driver ett projekt som går ut på att uppmärksamma jämställdhetsfrågor i Serbien och Sverige, samt att stärka kvinnor som är politiskt engagerade i länderna.

2017-01-04

Anna Sundström ny generalsekreterare

En enig styrelse utsåg idag Anna Sundström till ny generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center. Hon efterträder Jens Orback som i oktober meddelade sin avgång.

2016-12-21

Utbildning om faran med missbruk

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet och de västsaharier som bor kvar har blivit andra klassens medborgare i sitt eget land.

2016-12-16

Styrkan ligger i att vara många

Organisering ger oss kraften att förändra. Tillsammans blir vi starka.

2016-12-15

Folket har besegrat regimen i Makedonien

Det är oklart vem som bildar ny regering i Makedonien, men valet var en framgång för socialdemokratiska SDSM.

2016-12-12

Moldaviens Trump vann valet

Presidentvalet i Moldavien tar landet ett steg närmare Ryssland.

2016-12-09

Kritik mot arresteringar av unga aktivister i Palestina

Ett närmande mellan Hamas och Fatah och allmänna val för första gången på drygt tio år kan bli resultatet av Fatahs nyligen avslutade kongress i Palestina. Men omvalde ledaren Abbas kritiseras av Anders Österberg efter att unga Fatahkritiker har arresterats. – Vi stödjer Palestinas rätt till oberoende. Men vi är oroliga för hur demokratin i rörelsen fungerar, menar han.

2016-12-08

Ny broschyr om kampen mot tvångsarbete

Palmecentret har tagit fram en ny broschyr om kampen mot tvångsarbete.

2016-11-30

Stadsodling i sydafrikanska kåkstaden

Ekasi Project Green är ett stadsodlingsprojekt som startades i kåkstaden Khayelitsha och som drivs av unga människor från området. Projektet avser att främja en hälsosam livsstil och producera näringsrik mat som folk har råd med. Dessutom skapar odlingsprojektet en yta där unga människor får utlopp för sin kreativitet och kan utvecklas som individer.

2016-11-28

Nu fängslas meningsmotståndarna i Turkiet

Från flera håll i världen kommer nyheter om hur oppositionspolitiker fängslas. Fängelse är våld. Politik däremot är att verktyg för att lösa intressekonflikter utan våld. Den turkiska regeringen inskränker nu fundamentala demokratiska rättigheter: rätten att mötas, organisera sig och säga vad man vill. Palmecentrets Jens Orback försökte besöka en av Turkiets oppositionspolitiker i fängelset, men blev inte insläppt.

2016-11-23

En bättre värld är möjlig

YGAP är en internationell utbildning som genomförs av IFWEA, där bland annat ABF​ ingår, och som riktar sig till yngre personer inom arbetarrörelsen.

2016-11-21

Solidaritet med fängslade oppositionella i Turkiet

Jens Orback, Marie Granlund och Johan Büser har besökt Turkiet för att visa sitt stöd för oppositionen i Turkiet.

2016-11-17

YCOWA Thailand

Många av YCOWA:s medlemmar har själva varit migrantarbetare som lidit under slavliknande arbetsförhållanden. Nu jobbar de för att hjälpa sina landsmän ur liknande situationer, trots hot, mordförsök och trakasserier av polisen.

2016-11-17

Strejkande lantarbetare i Sydafrika

Mer än två decennier efter apartheidsystemets fall i Sydafrika lever många av landets lantarbetare fortfarande under förhållanden som påminner starkt om apartheids förtryck. Palmecentrets partnerorganisation TCOE stöttar fackförbundet CSAAWU som utlyst en strejk för att försöka ändra på situationen.

2016-11-14

Bekämpa slaveriet!

Trots att slaveri är förbjudet i alla länder finns det fler än 21 miljoner slavarbetare världen över. Det handlar om människor som tvingats till arbete genom antingen våld, hot, skuldsättning eller beslagtagna identitetshandlingar. Palmecentrets partners hjälper arbetare att ta strid mot hänsynslösa arbetsgivare.

2016-11-14

Putin och Trump förenas i reaktionär politik

Hur kommer världen se ut med två sådana ledare i Kreml och Vita huset? Framtiden känns plötsligt mörk, skriver Inga Näslund.

2016-11-07

Missbruk hindrar utveckling

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO bedriver flera olika internationella projekt. Men de har starka krafter emot sig, alkoholindustrin vill hitta nya marknader i bland annat asiatiska länder.

2016-11-01

Uttalande om den alarmerande situationen i Turkiet

Situationen i Turkiet fortsätter att eskalera i fel riktning. I går sattes den turkiska tidningen Cumhuriyet under utredning av turkiska myndigheter och dess chefredaktör och ett dussin medarbetare har arresterats, anklagade för att ha stött terrorism.

2016-10-31

Historiskt FN-beslut om kärnvapen

FN:s generalförsamling röstade i torsdags igenom en resolution om kärnvapennedrustning.

2016-10-24

Partiernas kris?

Det finns ofta skäl att kritisera både politiker och politiska partier. Men låt mig också få framföra några tankar kring den positiva roll som partierna kan spela. Inte minst nu när en tsunami av populism och anti-etablissemang sköljer över världen.

2016-10-17

Turkiets demokrati ett spel för gallerier

För folket här är allt ett spel för gallerierna och en maktstrid som sker mellan de starkaste, oavsett vilka som styr landet.

2016-10-10

Ungdomar i Namibia förändrar världen

Unga Örnar har flera olika projekt i södra Afrika, i samarbete med Palmecentret. Angelica Berg från Unga Örnar väst åkte till Namibia och besökte bland annat projektet Children's Movement, som handlar om att alla ungdomar kan förändra världen genom att förändra sin omgivning.

2016-10-05

Stora utmaningar i lokalvalen i Bosnien och Hercegovina

De lokala valen i Bosnien och Hercegovina överskuggades som vanligt av nationalistisk retorik, nationella frågor och utnyttjande av de etniska konflikterna för politisk vinning.

2016-10-04

Uttalande om attackerna mot Aleppo, Syrien

2016-09-22

Kan man gå före?

Det behövs gemensamma överenskommelser, men det är också viktigt att Sverige vågar gå före, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2016-09-21

Kan en ny partiledare rädda ANC?

I sommarens lokala val gjorde ANC sitt sämsta val någonsin sedan de första fria valen genomfördes för 22 år sedan.

2016-09-20

Lyckad insamling för lantarbetare i Zimbabwe

Under 2016 har Palmecentret samlat in pengar till förmån för lantarbetarfacket i Zimbabwe. Målet var att förbundet skulle kunna köpa en vävningsbuss för att åka runt på farmerna och organisera medlemmar.

2016-09-19

Stöd de strejkande lantarbetarna!

Vingårdsarbetarna på Robertson Winery strejkar för att visa att de inte längre går med på dåliga löner och usla arbetsförhållanden.

2016-09-16

Kvinnliga lantarbetare dubbelt förtryckta

Kvinnliga lantarbetare är i många fall beroende av både sina män och sina arbetsgivare. Women on farms är en av de sydafrikanska organisationer som arbetar för lantarbetarnas rättigheter.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: Om fred och säkerhet, EU och solidaritet

Den 3-4 september 2016 ägde Palmedagarna rum i Bollnäs. Drygt hundra deltagare fick under två dagar ta del av föreläsningar och diskussioner om många olika internationella frågor, bland andra EU:s framtid, fred och säkerhet samt läget i Filippinerna, Albanien, Moldavien, Bolivia och Belarus.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: Fred och säkerhet i en föränderlig värld

Säkerhetsperspektivet behöver breddas. I en alltmer globaliserad värld blir samtidigt politiken alltmer nationell. Det sade Philip Botström, ordförande i SSU, i en diskussion under Palmedagarna om fred och säkerhet i en föränderlig värld.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: EU i framtiden - sammanhållning eller splittring?

En utvidgning av EU blir knappast aktuell på många år och det finns ett behov av en tydligare socialdemokratisk linje inom EU-politiken. Det var ett par synpunkter i samtalet om EU i framtiden under Palmedagarna 2016. EU har växt förhållandevis snabbt till nuvarande 28 medlemsländer och ytterligare fem kandidatländer knackar på dörren för medlemskap.

2016-09-12

Palmedagarna 2016: Solidaritetens kraft och möjligheter

En solidarisk politik kan göra större skillnad, men då måste även ambitionsnivån höjas. Förändringen av svensk vapenexport är ett lyckat exempel. Det sade Laila Naraghi, nybliven riksdagsledamot från Kalmar län, i ett samtal om solidaritetens kraft och möjligheter tillsammans med Pierre Schori, ordförande för Olof Palmes minnesfond och Elisabeth Brandt Ygeman, andra vice ordförande i Handelsanställdas förbund.

2016-09-08

Palmepraktikanternas blogg

På bloggen skriver Frida, Mergim och Tom som gör praktik hos Palmecentrets samarbetsorganisationer i Sydafrika.

2016-08-29

Kvinnornas Egypten – fem år efter revolutionen

Palmecentrets kommunikationschef Magnus Nilsson besökte under fyra dagar World social forum – världens största samling av progressiva gräsrotsrörelser.

2016-08-24

Att stoppa hiv och aids i Sydafrika kräver mer än medicin

Att få bukt på spridningen av hiv handlar långtifrån bara om medicinska framsteg, vård och behandling. En rad orsaker i lokalsamhället gör att hjälpen inte når fram, alltifrån brist på rättigheter hos de som bär på viruset till okunskap och svagt ledarskap.

2016-08-22

Kampen om demokratin fortsätter efter OS

En elit som inte lyckats få stöd genom demokratiska val har tagit över makten i Brasilien.

2016-08-18

Klargörande om Sverigedemokraternas anklagelser om vårt arbete i Zimbabwe

Palmecentrets verksamhetschef Anna Sundström svarar på felaktiga påståenden från Sverigedemokraternas biståndsorganisation Hepatica i Aftonbladet.

2016-08-11

Våg av utomrättsliga avrättningar i Filippinerna

Internationella människorättsorganisationer slår larm om att fler än 700 personer misstänkta för drogmissbruk eller langning har mördats i Filippinerna bara under de senaste tre månaderna.

2016-08-10

Kraftiga översvämmningar i Makedonien

Makedonien var under måndagen i landssorg efter att minst 22 personer omkommit till följd av den storm med kraftiga skyfall och hård vind som drog in över huvudstaden Skopje under lördagskvällen. Under mindre än två timmar föll det 93 millimeter regn i de kraftiga åskskurarna, mer än en normal augustimånad.

2016-07-08

Starkare tillsammans på Coca-Cola

Arbetarna på Coca-Cola fick bättre villkor när de bildade en fackklubb. De filippinska livsmedelsarbetarna har även ett nära samarbete med sina kamrater i Sverige.

2016-07-07

Unga aktivister fackets framtid

En utmaning för den fackliga centralorganisationen HKCTU är att nå ut till och organisera de många unga som bor i Hongkong.

2016-06-30

Kvinnor i Namibia slåss mot förtrycket

Sister Namibia är en feministisk organisation som bland annat ger ut en egen tidning.

2016-06-22

Vi behöver inte tycka lika om allt

I många av de länder vi arbetar i finns allvarliga konflikter mellan olika etniska och religiösa grupper. Det gäller till exempel Burma, där den muslimska minoriteten förföljs.

2016-06-20

Stort missnöje bland sydafrikaner

ANC riskerar att förlora sin dominans på Sydafrikas politiska karta.

2016-06-16

Små steg i rätt riktning i Albanien

ABF och SAP i Gävleborg och Örebro har tillsammans med Gävleborgs internationella länsförening Internationali(s)ten och Europahuset Gävleborg gjort en "Läs- och res"-satsning om Albanien.

2016-06-13

Niklas sprang maraton för fred och demokrati

2016-06-08

Olof Palmes gärning uppmärksammades i Hanoi

I den nyrestaurerade entréhallen till det nationella pediatriska sjukhuset i Hanoi, ”Olof Palme-sjukhuset”, står nu samma byst av Olof Palme som i den svenska riksdagen.

2016-06-01

Västsaharas president Mohamed Abdelaziz har avlidit

Presidenten för Västshara avled igår efter en lång tids sjukdom. Palmecentret har skickat sina kondoleanser till Västsahara.

2016-05-30

Turkiet på gränsen till kaos

President Erdogans makt över Turkiet blir allt starkare. Samtidigt trappas kriget mellan PKK och turkiska militären upp. Regionen är på väg in i en djup kris.

2016-05-26

Ett Europa ur tiden

För många svenskar har det europeiska samarbetet historiskt präglats av en försiktighetsprincip, en princip där utökade befogenheter har mötts med skepsis.

2016-05-25

Bönder i Burma kämpar för sin jord

I Burma vill militärens företag ta över böndernas mark och låta utländska företag bygga lyxhotell på den. Bönderna har nu organiserat sig och hoppas kunna försvara rätten till sin jord.

2016-05-25

Olof Palmes minne hedras i Vietnam

Sveriges ambassad i Hanoi genomför under den 1 och 2 juni ett antal arrangemang för att hedra minnet av Olof Palme och hans gärning i Vietnam. Tillresta från Sverige är Pierre Schori, huvudtalare den 2 juni, samt f.d. ambassadören till Vietnam Börje Ljunggren och konstnären Thomas Qvarsebo.

2016-05-18

Städerskor slåss för sina rättigheter

Det bosniska handelsfacket STBIH samarbetar sedan 2010 med svenska Handelsanställdas förbund. För närvarande driver de tillsammans nätverket Para-Legal som ger stöd till arbetare vars rättigheter har kränkts.

2016-05-11

Hotet från högerpopulismen

Bara 30 år efter den folkliga revolutionen 1986 som ledde till störtandet av den filippinske diktatorn Ferdinand Marcos kan landet vara på väg in i en ny auktoritär era – med Marcosklanen tillbaka vid makten. Filippinernas oförmåga att på djupet komma tillrätta med korruptionen, och få till stånd en fungerande rättsstat och ekonomisk utveckling som gynnar alla och inte ett fåtal har krattat manegen för högerpopulisten Rodrigo Duterte i presidentvalet.

2016-05-09

Det är den syriska aktivisten vi ska stödja

Inom bistånds- och utvecklingssamarbeten ställer många ofta frågan vad vårt arbete egentligen gör för skillnad.

2016-05-02

Turkiet påverkas av Syrienkriget

Palmecentrets Turkietexpert Helin Sahin rapporterar från Gaziantep i Turkiet – ett land som håller på att dras in i det syriska inbördeskriget och där friheten inskränks alltmer. De som kritiserar IS riskerar att dödas. 

2016-04-27

Bristande tillit blir till allas kris

Den senaste månadens skandaler kring Panama och skatteplanerande borde egentligen inte överraska någon.

2016-04-21

Regeringen anklagas för skrämseltaktik

Sittande premiärminister Aleksander Vučić ser ut att gå emot en säker seger i Serbiens parlamentsval på söndag. Vučić är lika populär bland sina anhängare som hatad av sina motståndare som beskyller honom att föra landet mot ett auktoritärt styre.

2016-04-20

Palmebyst till Vietnam

Ett stort tack till alla som varit med och skänkt pengar till en Palmebyst i Vietnam.

2016-04-18

En skandal som hotar demokratin

Den politiska krisen i Makedonien har under den senaste veckan förvärrats på ett mycket alarmerande sätt. Talmannens hårt kritiserade beslut från i fredags att valet trots allt ska hållas den 5 juni har försvårat en fredlig lösning.

2016-04-14

Nytt material: Facklig kamp för en bättre värld

Palmecentret har gett ut en ny broschyr om fackliga projekt.

2016-04-14

Oppositionen i Serbien förbereder sig för valet

Den 24 april är det val i Serbien. Valkampanjen blir ett tillfälle för dem som deltagit i Palmecentrets projekt att dra nytta av sina lärdomar.

2016-04-13

Palmebyst till Vietnam

Ett stort tack till alla som varit med och skänkt pengar till en Palmebyst i Vietnam.

2016-04-11

Burma behöver moraliskt stöd från omvärlden

Burma har fått en delvis folkvald regering för första gången sedan 1958. Det är utan tvekan ett historiskt ögonblick. Efter ett halvt sekel av stenhård militärdiktatur återstår dock många hinder innan landet är demokratiskt – vilket Sverige och omvärlden inte bör glömma när vi sänder våra gratulationer.

2016-04-08

Albanien: Från soptunnan till skolbänken

Det här är berättelsen om Beni, en nioårig romsk pojke, och hans familj. För ett år sedan påträffades han varje dag inuti en soptunna i en av Tiranas förorter där hans föräldrar arbetade. Hans enda uppgift i livet var att ta hand om lillasyster Kassandra medan föräldrarna rensade sopor. I dag är Benis liv annorlunda. I dag har han ett liv, ett framtidshopp. Han har börjat i skolan.

2016-04-04

Känd människorättsaktivist förbjuds lämna Turkiet

Eren Keskin, chefredaktör och internationellt prisbelönt advokat med fokus på mänskliga rättigheter, har i samband med en rättsprocess belagts med utreseförbud. Därmed bekräftas den negativa utvecklingen ifråga om yttrandefrihet i landet.

2016-03-31

Agentlagar stryper fria organisationer i Ryssland

Det oberoende samarbetet med Ryssland faller samman. Stöd från internationella samarbetspartners ger föreningar stämpeln ”utländsk agent”.

2016-03-29

En skandal som hotar Makedoniens demokratin

I ett spektakulärt beslut bestämde Makedoniens författningsdomstol att presidenten ska kunna benåda personer som misstänks för valfusk. Opinionsbildare talar om ett nederlag för demokratin, och spänningarna växer sig allt starkare mellan opposition och regering.

2016-03-21

Kosovo söker en väg ur tårgasdimman

Det finns två diametralt olika sätt att beskriva läget för Kosovo. Regeringen talar om hög tillväxt, framsteg i förhandlingarna med både Serbien och EU och pekar på en ljusnande framtid för den unga nationen. Oppositionen menar att allt är på väg åt fel håll.

2016-03-21

Civilsamhällets krympande utrymme hot mot demokratin

I dag lever sex av sju människor i länder där medborgerliga rättigheter är begränsade och hotade.

2016-03-18

Missnöjet ökar bland kinesiska arbetare

Under mer än tjugo år har China Labour Bulletin rapporterat om protester, olyckor och rättsprocesser i Kina. Den Hongkong-baserade organisationen har en unik insikt i utvecklingen i Kina.

2016-03-14

Klargörande om möte med Itamar Marcus

Den 15 mars kommer Olof Palmes Internationella Center att träffa Israels ambassadör Isaac Bachman samt föreläsaren Itamar Marcus för ett internt möte. Eftersom det inkommit ett antal frågor kring mötet vill vi göra några klargöranden.

2016-03-11

Kurdiska områden under attack

Utegångsförbud, beskjutningar och bombningar av områden i sydöstra Turkiet, där befolkningen domineras av kurder, har drabbat civilbefolkningen hårt. Hundratusentals människor har flytt.

2016-03-11

FN måste anordna en folkomröstning i Västsahara

I ett gemensamt uttalande kräver skandinaviska organisationer som arbetar i Västsahara att FN anordnar en folkomröstning där Västsaharas folk får ta ställning till självbestämmande.

2016-03-08

Handelsanställda i Sarajevo ockuperar arbetsplats

På den vackra gågatan Strosmajerova i Sarajevo ligger butiken Mura. Den drevs fram tills förra året av företaget Sarajevotextil som har funnits i 65 år. I dag är affären ockuperad av 45 medelålders kvinnor som kräver att få ut obetalda löner och pensioner.

2016-03-07

Tydlig koppling mellan demokrati och fattigdomsminskning

När en naturkatastrof inträffar är naturligtvis i första läget katastrofbistånd oerhört viktig. Men långsiktigt krävs även internationellt stöd för att utveckla demokratin om ett hållbart resultat ska uppnås.

2016-03-03

Sveriges regering måste trycka på för demokrati i Burma

Den svenska regeringen måste trycka på för att de demokratiska fri- och rättigheterna ska respekteras samt för mer inkluderande fredssamtal.

2016-02-26

Hopp inför framtiden

Bristen på hopp är det största hotet mot vår säkerhet – både lokalt och globalt, skriver Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2016-02-24

Trettio år sedan Olof Palme mördades

2016-02-17

Nya metoder för fattigdomsbekämpning i Namibia

I Namibia prövas nu nya metoder för att minska ojämlikheten, till exempel en form av medborgarlön. Pilotstudier i byarna Otjivero och Omitara visar att andelen fattiga kan halveras genom en månatlig summa motsvarande 100 svenska kronor per person.

2016-02-08

Hopp om rättvisa och fred i Burma

Aung Moe Saw, partiledare för Democratic Party for a New Society (DPNS), hoppas att Burmas nya parlament kan stifta lagar som gynnar jämlikhet, rättvisa och fred.

2016-01-29

Han lär unga i Palestina göra motstånd med kultur

Den palestinske prästen Mitri Raheb får tillsammans med israeliske journalisten Gideon Levy årets Palmepris som delas ut den 29 januari.

2016-01-26

Det behövs fler röster för fred och försoning

Årets Olof Palme-pris går till palestiniern Mitri Raheb och israelen Gideon Levy.

2016-01-25

Den nya propagandan i Ryssland

I övergången från Radio Moskva till Sputnik News har den ryska propagandan förändrats. Få hade kunnat förutse Rysslands stöd till fascism och rasism.

2016-01-18

Erkänn Västsahara!

Det ska inte löna sig att ockupera ett annat land, säger Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2016-01-15

Premiärministern avgår i Makedonien

Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski lovar att avgå. Det är ett stort och glädjande framsteg, tycker Jonas Andersson som är Palmecentrets partistödshandläggare för Västra Balkan och Moldavien.

2016-01-12

Folkbildning för fackliga rättigheter i Filippinerna

I Filippinerna finns en motsvarighet till svenska ABF: Learn. Folkbildningsorganisationen strävar efter att bilda framför allt arbetare inom den informella sektorn. – Vi är en folkrörelse och vill öka engagemanget i samhället, säger Jennifer AC Albano, generalsekreterare på Learn.

2016-01-07

Teater för barns rättigheter

Unga Örnar har flera globala solidaritetsprojekt i södra Afrika. I höstas besökte en grupp från Unga Örnar Mlichi grundskola på Zimbabwes landsbygd.

2015-12-28

Kamp mot dödligt slarv med arbetsmiljön

Det är en märklig och skrämmande känsla att stå intill husruinen i staden Valenzuela som ingår i Metro Manila. Några månader tidigare i maj 2015 utbröt här en brand i skofabriken Kentex. En brand som tog minst 80 arbetares liv.

2015-12-22

Ett land där klass och hudfärg avgör allt

Att Sydafrika är ett delat land syns både i historien och vid ett besök i landet. Sydafrika var länge ett skrämmande exempel på det rasistiska lagsystemet apartheid, ett system där människor dömdes och behandlades både juridiskt och socialt helt baserat på sin hudfärg.

2015-12-16

Unga slåss mot både ockupationen och patriarkatet

Hur är det att vara ung i Palestina idag? 14-årige Mohajed i flyktinglägret Jalazone nära Ramallah på Västbanken funderar en stund. – Jag vill bli snickare och ha en familj. Men jag har ingen bra framtid, inte med ockupationen. Så jag kanske hamnar i fängelse. Det är helt normalt här.

2015-12-15

Demokrati är bara första steget

Så är julen snart här. För många kommer en efterlängtad vila och en möjlighet till eftertanke kring det som hänt och händer i vår omvärld.

2015-12-14

Ett erkännande till fredliga krafter

Valet av fredspristagare är ett erkännande till alla krafter som på fredlig väg strävar efter demokratisk förändring.

2015-12-11

Frige de fängslade fackliga aktivisterna

Fackföreningsrörelsen i Hongkong lanserar en stödkampanj för fängslade kamrater i Guangdong i södra Kina.

2015-12-10

Nobelpris till tunisiskt fredsarbete

Tunisiens nationella dialogkvartett får Nobels fredspris för sin roll i landets demokratiseringsprocess. En viktig roll spelades också av Mustapha Ben Jaafar, ledare för Tunisiens socialdemokratiska parti, som nyligen besökt Sverige.

2015-12-08

Stark kvinnorörelse i Tunisien

Thouraya Hammami Bekri, ledande tunisisk socialdemokrat, ser Tunisiens starka kvinnorörelse som ett hoppfullt tecken. Men jihadister, korruption och ungdomsarbetslöshet kastar mörka skuggor över den unga arabiska demokratin.

2015-12-04

Oberoende facklig kamp i Iran

Situationen för fackligt aktiva i Iran var temat på ett seminarium som arrangerades av LO, Transportarbetareförbundet och Palmecentret den 2 december i Stockholm.

2015-12-02

Stoppa det moderna slaveriet!

Slaveri är fortfarande ett stort problem på många håll i världen. I samband med internationella dagen mot slaveri kräver den svenska fackföreningsrörelsen att regeringen gör mer i kampen mot tvångsarbete.

2015-11-30

Belarus: Hur härdar man ut

Mikola känner sig som den friaste mannen i Belarus. Vare sig han sitter i fängelse eller är fri.

2015-11-27

Klimatet: Folkrörelser hoppas på vändpunkt

Inför klimattoppmötet i Paris är många folkrörelser och gräsrotsorganisationer över hela världen med och organiserar protester.

2015-11-23

Filippinerna: Facklig kritik mot frihandelsavtal

Statschefer från 21 länder samlades 18-19 november i Filippinernas huvudstad Manila för att förhandla om frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership agreement (TPP). Avtalet, som av sina anhängare kallas historiens mest ambitiösa frihandelsavtal, anklagas för att innebära en dödsstöt för arbetares och jordbrukares rättigheter.

2015-11-19

Burma: Hopp om en bättre framtid

Aung San Suu Kyi har inte varit ensam, utan bara den mest kända representanten för demokratirörelsen. Bakom henne står alla människor som trots svåra förhållanden organiserat sig för fred, frihet och rättvisa, skriver Palmecentrets Jens Orback.

2015-11-16

Vilken väg väljer Makedonien?

Makedonien står inför ett vägskäl. Gruevskis avgång i januari kan leda till riktig demokrati och ett tydligt närmande till EU. Om inte riskerar landet att bli allt mer isolerat, vilket också skulle skicka negativa signaler till resten av regionen.

2015-11-10

Palmecentrets nedrustningsarbete och medlemskap i ICAN

Olof Palmes internationella center har en lång historia av att arbeta med nedrustningsfrågor och var en av de pådrivande organisationerna då Socialdemokraterna på sin partikongress 2013 tog beslut om att verka för ett demokratikriterium i regelverket för vapenexport.

2015-11-08

Burma: Kamp för arbetares och bönders rättigheter

I Burma arbetar oppositionspartiet DPNS, Socialdemokraternas systerparti, för böndernas och arbetarnas rättigheter. I valet på söndag ställer DPNS upp med egna kandidater på flera ställen.

2015-11-07

Kan valet i Burma leda till förändring?

Den 8 november går Burma till val och de flesta bedömare tror att oppositionen kommer att vinna.

2015-11-04

Ny rapport om säkrare flyktvägar in i Europa

EU:s restriktiva flyktingpolitik försvagar inte bara asylrätten utan också rätten att fly. Bristen på lagliga vägar för flyktingar gör att de istället tvingas till andra, mer "olagliga" vägar, vilket skapar osäkerhet kring deras flyktingstatus. Det skriver Sirin Kana i en rapporten "Bättre än gummibåtar - säkrare flyktvägar in i Europa", som ges ut av Tankesmedjan Tiden och Olof Palmes internationella center.

2015-10-30

Fackligt arbete i vårt östra grannskap

Medlemmar som tvingas ut i krig och blir dödade, förödande arbetslöshet och Europas lägsta löner - i denna svåra verklighet verkar de fackliga organisationerna i Ukraina just nu.

2015-10-30

Vårt östra grannskap – hur bör Sverige och EU agera?

Det är dags att vi återupptar vårt stöd till Ukraina och Belarus, och öppnar för nya gräsrotsprojekt tillsammans med positiva krafter i dessa länder.

2015-10-30

Situationen i vårt östra grannskap

- Det känns fantastiskt att komma till Sverige, som betytt så mycket för mig genom åren. Men vägen till frihet och demokrati är lång för mig och folket i Belarus, sa Mikola Statkevich, som nyligen släpptes ur fängelset efter flera år som politisk fånge.

2015-10-29

Palmedagen 2015

Temat för Palmedagen 2015 var "Vårt östra grannskap". Cirka 130 personer samlades den 24 oktober på Forum i Oskarshamn för att lyssna på berättelser och diskussioner om situationen i Ryssland, Belarus och Ukraina.

2015-10-28

Blixtinsamling för Västsaharas flyktingläger

De västsahariska flyktinglägren i Algeriet har drabbats av svåra översvämningar. Palmecentret genomför just nu tillsammans med flera medlemsorganisationer en snabbinsamling för översvämningarnas offer.

2015-10-27

Belarus: Jag vill försöka få bort rädslan

Människor är så skrämda, det hölls inte ett enda protestmöte under de år jag satt i fängelse. Jag vill försöka få bort rädslan genom att visa att jag vågar, säger Mikola Statkevich.

2015-10-26

Namibia: Nya krav på forna befrielserörelsen

Nya krav ställs på den forna befrielserörelsen SWAPO när en ny generation unga växer upp och vill se politisk förnyelse.

2015-10-20

Västsahara: Inga folkrättsliga hinder för ett erkännande

Förra veckan var Palmecentret med och arrangerade ett seminarium om Västsahara. Flera röster har höjts för att Sverige borde erkänna staten Västsahara, på samma sätt som vi erkänt Palestina.

2015-10-20

Belarus: Motståndet hann inte mobilisera

Samma vecka som det blev känt att Svetlana Aleksijetivtj tilldelas Nobelpriset i litteratur hölls presidentval i hennes hemland Belarus. Enligt officiella siffror vann den sittande presidenten, Aleksander Lukasjenka, med 83,5 procent av rösterna.

2015-10-19

Jens Orback: Stort engagemang för att hjälpa flyktingar

Att människor engagerar sig för att stödja flyktingarna visar att vi alla hör samman. Gränsöverskridande utmaningar måste mötas av gränsöverskridande samarbete och solidaritet, skriver Palmecentrets Jens Orback.

2015-10-16

Fackligt besök i Palestina och Israel

Den svenska fackföreningsrörelsen försöker knyta närmare kontakter med fackförbund i både Palestina och Israel.

2015-10-15

Västsahara: Kampen för ett fritt land

– Jag hoppas att den svenska regeringen ska stå upp för sina principer och göra som man lovade i valrörelsen, att erkänna Västsahara. Ett erkännande skulle vara mycket viktigt och kunna bidra till att lösa en konflikt som pågått i 40 år, säger människorättsaktivisten Aminatou Haidar.

2015-10-14

Ukraina: Lönekamp i krigets skugga

Industristaden Kharkiv var en gång huvudstad i delrepubliken Ukrai­na i Sovjetunionen. 1991 föll imperiet samman och Ukraina blev självständigt. Kharkiv fortsatte att spela en viktig roll som Ukrainas näst största stad.

2015-10-13

Ryssland: "Jag vill berätta historier om människor och hjälpa till"

Journalisten och fotografen Victoria Ivleva har just återvänt från Odessa när vi ses. Hon bjuder på borsj och starkt kaffe hemma i sin lägenhet i centrala Moskva i september 2014. Här bor hon med sina två vuxna barn. I ut­givningen finns två böcker och ett pris från World Press Photo Golden Eye 1991 för hennes bilder inifrån kärnkraftreaktorn i Tjernobyl.

2015-10-09

Tunisien: Nobels fredspris till demokratiarbete

Från Oslo meddelades i dag att Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiens nationella dialogkvartett – som består av den fackliga centralorganisationen UGTT, arbetsgivarorganisationen UTICA, människorättsorganisationen LDTH och den nationella advokatföreningen ONAT.

2015-10-08

Belarus: En politisk fånge blir fri

2015-10-05

Sydafrika: Protesterna ger hopp

Sydafrikas historia är fascinerande. Landet som är alla människors ursprung. Här har människor fötts, arbetat, kämpat, älskat och dött i årtusenden. Men det är också ett land där invånarna kämpat mot århundraden av kolonialism och förtryck i olika former.

2015-09-24

Albanien: Fortsatta studentprotester

Albanska studenter fortsätter att protestera mot höjda avgifter. Studentrörelsen i Albanien har inte varit så här stark sedan 1990-talet.

2015-09-17

Palestina: Fackliga rättigheter i Ramallah

Jag befinner mig i Palestinas administrativa center Ramallah sedan fem dagar tillbaka. Inresan till staden från flygplatsen Ben-Gurion i Tel Aviv var fin fram tills att muren som omringar Västbanken blev påtagligt närvarande när den uppenbarade sig bland olivträden.

2015-09-14

Burma: Mörka utsikter för rohyingafolket

Världen brinner. Omkring 60 miljoner människor är på flykt, hälften av dessa inom sina egna länders gränser.

2015-09-09

Presidentmakt eller demokrati?

I förra veckan besökte jag tillsammans med en grupp riksdagsledamöter från Socialdemokraterna de turkiska oppositionspartierna CHP och HDP.

2015-09-08

Visa solidaritet med människor på flykt

Miljontals människor har tvingats lämna sina hem. De flyr från inbördeskriget i Syrien och från terrorgruppen IS fruktansvärda härjningar. På sikt måste kriget och terrorn stoppas och ett fredligt, demokratiskt Mellanöstern byggas upp. Men just nu behövs akuta humanitära insatser för att rädda liv.

2015-09-01

Bosnien och Hercegovina: Många utmaningar för unga

Det finns många problem att lösa men kämpar man finner man en väg, säger Katarina Vuckovic, projektkoordinator på Kult, som arbetar för ungas rättigheter.

2015-08-27

Filippinerna: Kreativ facklig organisering

Fackföreningsrörelsen i Filippinerna är inte bara extremt fragmentariserad – den är också åldrande. Det är något som SENTRO Youth Council vill ändra på. – Vi vill politisera ungdomar och göra dem till förändringsaktörer, säger Joanna Bernice S. Coronacion.

2015-08-25

Utbildning för unga kvinnor

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Halva befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet. Palmecentret och S-kvinnor arbetar tillsammans med den västsahariska kvinnorörelsen för att förbättra kvinnornas ställning.

2015-08-24

Turkiets progressiva krafter behöver vårt stöd

Två månader efter det turkiska valet är vapenvilan avblåst och fredsprocessen har avstannat. Oppositionella trakasseras och journalister åtalas.

2015-08-05

Vi lever med rädsla och våld

I Serbien väntar fortfarande hbt-personer på att deras rättigheter ska respekteras. Lagstiftningen har de senaste åren förbättrats men i praktiken härskar traditionella könsnormer och homofobi.

2015-07-06

HBT-socialdemokrater ny medlemsorganisation

HBT-socialdemokrater Sverige är numera en av Palmecentrets medlemsorganisationer.

2015-06-30

Somalia: Hopp om en bättre framtid

Somalias fackföreningsaktivister utstrålar en enorm framtidstro. Här finns viljan till en bättre framtid för Somalia. Den energin måste tas till vara, skriver Palmecentrets Auburn Daniels.

2015-06-23

Rätten att få vara med och påverka

I slutet av maj hade Socialdemokraterna kongress i Västerås. Och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet möttes i Stockholm. Då höll också Riksidrottsförbundet sitt riksmöte.

2015-06-22

Bolivia: Förändringarnas vindar blåser

Förändringarnas vindar blåser i Bolivia. De kommer från landets högplatå, där Evaliz Morales och hennes mor Fransisca Alvarado Pinto har varit politiskt aktiva sedan många år. Fransisca blev en central figur i landets folkbildningsrörelse, efter att själv ha rymt hemifrån för att studera. Evaliz är uppvuxen i navet av ursprungsfolkets reformarbete. Nu arbetar mor och dotter för ett mer demokratiskt Bolivia.

2015-06-16

Belarus: Oppositionen vill ha ett rättvist val

Den socialdemokratiska oppositionen arbetar för att presidentvalet i Belarus i höst ska bli så rättvist och demokratiskt som möjligt.

2015-06-15

Turkiet: En historisk valseger för vänstern

Valet i Turkiet blev en stor framgång för nya vänsterpartiet HDP. Nu finns goda chanser att förändra Turkiet i en demokratisk och pluralistisk riktning. Turkiet skulle kunna bli ett föredöme för regionen.

2015-06-11

Filippinerna: Kamp för bättre arbetsmiljö

I maj omkom 72 arbetare i en brand i en skofabrik i Valenzuela utanför Filippinernas huvudstad Manila. Branden uppmärksammades även i svenska medier. Den filippinska fackföreningsrörelsen jobbar hårt för att arbetsmiljön ska bli säkrare.

2015-05-27

Serbien: En egen nyhetshemsida

I Serbien uttrycker många oro över pressfriheten. Men det finns också goda exempel. En av Palmecentrets partnerorganisationer, Bečej Youth Association (BUM) bestämde sig för att starta en egen nyhetsportal där de skriver om sådant som inte publiceras i de lokala medierna.

2015-05-25

Makedonien: Protesterna kan bli slutet för Gruevski

Den 50 000 personer starka demonstrationen i Skopje är kulmen av den fördjupade politiska kris som landet befunnit sig i sedan socialdemokratiska ledamöter och journalister kastades ut med våld från parlamentet 2012.

2015-05-22

Jens Orback: Flykten är det enda som återstår för rohingyas

Flykten har blivit vår tids ödesfråga. Med över 50 miljoner på flykt från sitt eget land har FN-organet UNHCR konstaterat att de globala flyktingströmmarna inte varit så här omfattande sedan andra världskriget.

2015-05-19

Palestina: Sabrine vågar sjunga igen

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-05-12

Enträgen vinner

Under konferensen om kärnvapennedrustning i New York är många folkrörelser och gräsrotsorganisationer på plats. Historien visar hur viktigt motståndet från civila samhället har varit i frågan om nedrustning av kärnvapen.

2015-05-11

Serbien: Lokalt initiativ ska stoppa korruptionen

Roma Center for Democracy är en organisation som bland annat arbetar med att öka romers deltagande i demokratiska processer och förbättra deras möjligheter till försörjning.

2015-05-04

Västsahara: Snart orkar de unga inte vänta längre

Ett svenskt erkännande av Västsahara skulle sätta tryck på omvärlden. Det skulle dessutom lugna den västsahariska befolkningen. Snart orkar de unga i flyktinglägren inte vänta längre.

2015-04-30

Lärare med Syriens framtid i sina händer

I skolor i Syriens grannländer försöker syriska flyktingbarn glömma kriget och i stället lära sig läsa, skriva och räkna. Men hur undervisar man barn som flytt undan våld och bomber? Nidal är en av de lärare som brottas med den svåra uppgiften.

2015-04-29

Jens Orback: Att stå upp för någon du aldrig mött

Frågan om människors behov av förflyttning har inte varit så kritisk och brådskande sedan andra världskriget. Båtolyckorna på Medelhavet har hittills i år tagit minst 1750 människors liv. Det är 30 gånger fler än samma period förra året.

2015-04-28

Stöd Syriens lärare!

Över 12 miljoner människor har flytt kriget i Syrien. Hälften av dem är barn.

2015-04-28

Idrott och politik hör ihop

Obetalda löner, barackboende på bygget och dålig arbetsmiljö. Det är vardagen för de som bygger VM-arenan i S:t Petersburg. Risken är att fotbolls-VM i Ryssland 2018 blir ännu ett lågvattenmärke för mänskliga rättigheter. Det är på tiden att idrottens makthavare tar sin del av ansvaret.

2015-04-23

Palestina: Hjälp till ett bättre liv

I det ockuperade Palestina är våldet alltid närvarande och många människor lever med trauman. Men psykisk ohälsa är ett tabubelagt ämne och det kan vara svårt att ta steget att söka hjälp.

2015-04-21

Västsahara: Sahara marathon

Västsahara är Afrikas sista koloni och ockuperas av Marocko sedan 40 år tillbaka. I februari 2015 arrangerades Sahara marathon för löpare som ville visa solidaritet med det västsahariska folkets längtan efter frihet.

2015-04-16

Hongkong: Fackligt stöd för feministiska aktivister

Fem kinesiska kvinnor som greps i mars har nu släppts fria, efter en stödkampanj från bland annat fackföreningsrörelsen i Hongkong.

2015-03-30

Sverige kan säga ifrån

Politiska fångar och förtryck mot oppositionen fortsätter att vara politisk vardag i Belarus. Sverige kan vara det land som ifrågasätter presidentens deltagande på toppmötet i Riga.

2015-03-27

Vad är alternativet?

Nu kritiseras utrikesministern för att relationen till Saudiarabien försämrats. Men hur kan Saudiarabien kallas något annat än diktatur?

2015-03-26

Filippinerna: Viktig seger för facket

Nyligen fick 43 filippinska fiskeriarbetare komma hem efter att ha varit strandsatta i Indonesien i över fem månader. Den filippinska fackföreningsrörelsen har jobbat hårt med frågan.

2015-03-10

Zimbabwe: Lantarbetare blir utan lön

Zimbabwe gick i juli 2013 till val efter fem år med en trepartiregering som genomförde stora förändringar av konstitutionen. Trots en valrörelse fylld av kontroverser vann Robert Mugabes parti ZANU-PF, som fortsätter sitt mer än trettioåriga styre av landet.

2015-03-09

Turkiet: Orädd och stridbar människorättsadvokat

Inga frivilligorganisationer blir insläppta i de flyktingläger som drivs av den turkiska staten, berättar Eren Keskin, ordförande för Föreningen för avgiftsfri rättshjälp i Turkiet.

2015-03-06

Burma: Studenterna bemöts med våld

Burmastudenternas uppror fortsätter, men de fredliga protesterna bemöts med våld.

2015-03-05

Kvinnokamp på Filippinerna

Det filippinska arbetarpartiet Akbayan jobbar aktivt med att organisera människor på gräsrotsnivå. Partiet har två platser i parlamentet och har bland annat drivit igenom en lag om rätt till sexualupplysning.

2015-03-02

Studenternas protester fortsätter

Studentrörelsen utgör ett reellt hot mot militärdiktaturen i Burma. Protester skakar sedan flera månader landet.

2015-02-26

Serbien: Lika rättigheter för alla

I Kragujevac arbetar facket med projektet ”Mi smo jednaki” – ”Vi är lika” för att stärka kvinnors ställning på arbetsplatserna och i de fackliga organisationerna.

2015-02-24

Öppnare och mer demokratiska partier

Inom programmet ”Från vapen till valsedlar” samarbetar partier från olika länder för att bli mer öppna och demokratiska. Palestinska Fatah är ett av partierna.

2015-02-24

Vilka principer ska styra vår utrikespolitik?

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien undertecknades av den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2005 och förlängdes av alliansregeringen 2010. I den så kallade Saudiaffären 2012 avslöjades att Sverige planerade att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

2015-02-18

Belarus: Nya möjligheter med internet

En delegation med unga socialdemokrater från Belarus har varit på besök i Sverige. Internet och sociala medier är ett viktigt vapen i deras kamp för demokratiska rättigheter.

2015-02-06

Makedonien: Oroväckande politisk utveckling

I Makedonien har den demokratiska utvecklingen tagit flera steg bakåt under nuvarande regering. Bland annat har regeringen genom påtryckningar nästan total kontroll över media.

2015-02-02

Blerta Hoti: En feministisk utrikespolitik stärker freden

Sverige har en feministisk rödgrön regering med en uttalad feministisk utrikespolitik. Det ger goda förutsättningar för att vara en global förebild för ett mer jämställt och fredligt samhälle.

2015-01-26

Palmepriset till Xu Youyu

Den kinesiske filosofiprofessorn Xu Youyu får 2014 års Olof Palme-pris för sin långa kamp för demokratiska rättigheter.

2015-01-23

Utbildning för mer demokrati

I januari genomfördes en utbildning för representanter från partier i stater som är eller har varit auktoritärt styrda. Deltagarna fick bland annat diskutera hur man bedriver kampanjer och opinionsbildning.

2015-01-19

Vi har vårt öde i våra egna händer

Det tunisiska socialdemokratiska partiet Ettakatol var med och utformade den nya konstitutionen. Men i valet hösten 2014 åkte partiet ut ur parlamentet. Nu satsar Ettakatol på nästa års lokalval, där de hoppas att inte minst kvinnorna, som har fått stärkt ställning, ska ge partiet ny kraft. Men framför allt gäller det att konsolidera den bräckliga demokratin, förklarar Lobna Jeribi som var med och skrev den nya författningen.

2015-01-15

Bosnien och Hercegovina: Fler jobb är viktigast

Irma Maric är internationell sekreterare för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Bosnien och Hercegovina. Hon är 30 år och beskriver sin hemstad Sarajevo som multikulturell, där många olika typer av människor, religioner och kulturer blandas.

2015-01-15

Sjuttio år utan Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg är den person som räddade flest judar från förintelsens dödsläger. I januari 2015 har det gått 70 år sen Raoul Wallenberg försvann i Budapest. Med anledning av detta hölls en minneskonferens i Tel Aviv, Israel, där bland annat Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback höll tal.

2015-01-07

Makedonien: Människor är rädda för att uttrycka åsikter

Stefan Bogoev är ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet i Makedonien. Han är 24 år, bor i huvudstaden Skopje och arbetar på att slutföra sina masterstudier i finansiell ekonomi. Som ordförande för ungdomsförbundet arbetar Stefan Bogoev ideellt, precis som alla andra som är aktiva inom det socialdemokratiska partiet. Partiet leder oppositionen mot den konservativt ledda koalitionsregeringen.

2014-12-22

Här värnar vi allas lika värde

Jag var 12 år när jag blev flykting och tvingades lämna mitt hem. Det var innan finanskrisen, lasermannen och Sverigedemokraterna. Jag vill fortfarande tro att här värnar vi allas lika värde.

2014-12-19

Sydafrika: Efter apartheid

Det har gått 20 år sen Sydafrikas första demokratiska val. ANC har under dessa år varit landets överlägset största parti. Simon Andersson från tidskriften Libertas besökte Kapstaden för att ta reda på om Sydafrika blivit jämlikt efter apartheid, hur ANC fungerar och hur arbetarrörelsen organiseras.

2014-12-19

Röster från ICT-konferensen

I december 2014 träffades 15 personer från Burma, Belarus och Iran för att stärka sina kunskaper om ICT (Information and communications technology) och utbyta erfarenheter av politiskt arbete i auktoritära stater. Under dagarna arrangerades det föreläsningar och workshops om allt från internetsäkerhet till videoproduktion.

2014-12-19

Internet och sociala medier i auktoritära stater

Palmecentret har arrangerat en konferens där människor från Burma, Belarus och Iran fick möjlighet att utbyta erfarenheter och lära sig mer om internet och sociala medier.

2014-12-18

Facket på plats vid klimatförhandlingar

I samband med klimattoppmötet i Lima lyfte den fackliga rörelsen bland annat fram social trygghet, sysselsättning och behovet av en demokratisk kontroll över energin.

2014-12-17

Hushållsarbetare organiserar sig

Runt om i världen finns nära 53 miljoner personer som arbetar i andras hushåll. Hushållsarbetare lever ofta i extrem fattigdom och saknar lagstadgade rättigheter. En ny nätplattform ska hjälpa dem att organisera sig och utbyta erfarenheter med varandra.

2014-12-15

Belarus: Hungerstrejk och facklig strid i Babrujsk

– Jag vet hur det är att utsättas för repression. Därför hungerstrejkade även jag. Barnboksbibliotekarien Svetlana Gritsenko gjorde något ovanligt när hon öppet agerade för traktorfabrikens avskedade arbetare.

2014-12-15

Hongkong: Kampen fortsätter

Torsdagen den 11 december slog polisen till och tömde protestlägret i Admiralty i centrala Hongkong. Bland de gripna fanns generalsekreteraren för Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU. Men facket meddelar att kampen för demokratiska val fortsätter.

2014-12-08

Västra Balkan: Djup kris för socialdemokratin

I Serbien och i Bosnien-Hercegovina har de socialdemokratiska partierna förlorat valen på ett spektakulärt sätt under 2014. Sammanbrottet är i det närmaste totalt. I Makedonien förlorade man det fjärde valet i rad.

2014-12-08

Sydafrika: Vi brottas med liknande problem

Emma Nilsson från tidskriften Libertas har varit i Kapstaden och besökt South African Liaison Organization som arbetar för att förhindra mäns våld mot kvinnor. Även om Sverige och Sydafrika är olika på många sätt finns det också saker som är gemensamma. Det visade sig att vi är mer lika än vad vi tror och att vi står inför samma problem, skriver Emma Nilsson.

2014-12-04

Iran: Regimen är rädd för fackföreningar

I Iran är det förbjudet att organisera sig i oberoende fackföreningar. Ändå växer antalet strejker och protester. I slutet av november kom Ahmed Shaheed, som är FN:s rapportör om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, till Sverige och deltog bland annat på ett seminarium i Stockholm.

2014-12-02

Sydafrika: Folkbildning på andra sidan jordklotet

IFWEA (International Federation of Workers’ Education Association) är en slags sydafrikansk motsvarighet till ABF. De utbildar människor i att hålla studiecirklar och starta organisationer. Mycket arbete återstår. För även om apartheidregimen störtades för 20 år sedan så finns det fortfarande stora problem kvar i Sydafrika.

2014-12-01

Bosnien-Hercegovina än mer splittrat efter valet?

Splittringen inom landet blir ännu värre av att inte heller politikerna vill ha ett land med gemensamma framtidsvisioner, skriver Palmecentrets Christina Bergman i Dagens Arena.

2014-11-26

Serbien: Folkrörelser ska förändra landet

Bojana Srebro, 24 år, kommer ursprungligen från Novi Sad i norra delen av Serbien men studerar sedan några år tillbaka rehabilitering med fokus på rörelsehindrade barn och vuxna i Serbiens huvudstad Belgrad. På sin fritid är hon engagerad i en av Palmecentrets serbiska partnerorganisationer: Group Let’s som bland annat arbetar med att öka ungas deltagande i samhället genom aktivism.

2014-11-21

Albanien: Vi kan arbeta för förändring

Det är kul att få träffa och lära sig av de unga som har mest engagemang och energi i hela Albanien. Det säger Albana Kulari som är engagerad i ungdomsorganisationen New Epoch Center i staden Feir.

2014-11-18

Filippinerna: Trög återuppbyggnad efter tyfonen Yolanda

Drygt ett år efter tyfonen kvarstår de stora problemen i de tyfondrabbade områdena runt Tacloban i Filippinerna. Men många problem som fattigdom och markbrist fanns där redan innan tyfonen drog in och dödade tusentals människor och ödelade hela samhällen.

2014-11-17

Över 50 miljoner människor på flykt

Inte sedan andra världskriget har så många tvingats fly från sina hem. FNs flyktingkommissariat UNHCR räknar med att över 50 miljoner människor befinner sig på flykt i världen, de allra flesta i utvecklingsländer. – I u-länderna får detta väldigt stor påverkan på det lokala samhället. Enorma flyktingströmmar ger enorma problem, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

2014-11-17

EU:s yttre gränser: är lagliga vägar möjliga?

Talla Alkurdi, ordförande S-studenter, och Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, diskuterade hur EU:s flyktingmottagande ser ut och huruvida lagliga vägar till Europa är möjliga. Båda menade att detta är fullt möjligt men att EU fortfarande har långt kvar att gå.

2014-11-17

Brister i föråldrad flyktingkonvention

FN:s flyktingkonvention skapades för att ge skydd åt människor på flykt efter andra världskriget. Men förutom ett tillägg 1967 har flyktingkonventionen aldrig ändrats och i dag är den föråldrad på många områden. – Flyktingkonventionen bygger på bilden av vad en flykting var efter andra världskriget, men sedan dess har världen förändrats både ekonomiskt och socialt, säger Mårten Löfberg, Migrationspolitiska S-föreningen, på ett seminarium under Palmedagen den 8 november i Göteborg.

2014-11-17

Katastrofalt läge i irakiska Kurdistan

Just nu pågår en humanitär katastrof i irakiska Kurdistan. Över en miljon människor befinner sig på flykt undan den militanta islamistgruppen Isis. På Palmedagen i Göteborg visades Hogir Hiroris film ”Isis offer”, inspelad för drygt två månader på gränsen mellan Syrien och Irak. – Flyktingarnas liv är redan förstörda, de blir aldrig sig själva igen, säger filmaren.

2014-11-17

Palmedagen 2014

Temat för Palmedagen 2014 var "Från Syrien till Europa - att fly från krig och konflikt". Cirka 150 personer samlades den 8 november i Göteborgs Folkets Hus för att lyssna på föredrag och diskussioner om flyktens orsaker och vägar samt Sveriges och Europas ansvar.

2014-11-14

DU OCH JAG FÖR GAZA - Hit går insamlade medel

Sommarens krig i Gaza har fått förödande konsekvenser för befolkningen. Tusentals familjer är nu hemlösa i ett samhälle till stor del i ruiner. Behovet av stöd för återuppbyggnad är stort. Därför startade Palmecenter tillsammans med Aftonbladets ledarsida insamlingen ”Du och jag för Gaza” till stöd för civilbefolkningen. Tack till alla er som bidragit till insamlingen. Som på möten tagit med bössor, som uppmanat vänner att ge och delat information om insamlingen. Ett särskilt tack till Stefan Löfven som under sitt sommartal lyfte insamlingen och därmed hjälpte till att samla in 27 000 i bössorna.

2014-11-05

Burma: Trafikstockning i Rangoon

Burmas politiska utveckling går trögt. Väpnade sammandrabbningar rapporteras från delar av landet och klyftorna ökar mellan fattiga och rika, skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-11-04

Situationen i Kurdistan i Irak

Terrorgruppen IS har på kort tid erövrat stora områden i Syrien och Irak. Det har fått allvarliga humanitära konsekvenser: massavrättningar, våldtäkter och en stor utsatthet för regionens religiösa och etniska minoriteter.

2014-10-30

”Därför erkänner Sverige i dag staten Palestina”

Viktigt steg. Somliga kommer att hävda att beslutet kommer för tidigt. Jag är rädd att det snarare är för sent. Nya bosättningsbeslut försvårar en tvåstatslösning. Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till målet att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fredlig samexistens, skriver utrikesminister Margot Wallström.

2014-10-28

Serbien: Samarbete kräver tillit

Många unga lämnar Serbien på grund av landets höga arbetslöshet. För Miloš Savić var det ett viktigt skäl att stanna kvar. Nu arbetar han med fackliga och medborgerliga rättigheter på Palmecentrets partnerorganisation Center for Democracy Foundation (CDF).

2014-10-23

Västra Balkan: Nya röster i EU:s väntrum

– Efter de många krigen har Västra Balkan blivit lite bortglömt. Folk tror att det nu är lugnt och stabilt. Men tyvärr är det inte riktigt så, säger Christina Bergman, som samordnar Palmecentrets program för Västra Balkan.

2014-10-21

Västra Balkan: Samarbete för förändring

I Albanien och Kosovo är varannan kvinna och varannan ung människa arbetslös. Den utbredda arbetslösheten medför fattigdom och ett bristande inflytande i samhället. Tre av Palmecentrets samarbetspartners i Albanien och Kosovo har nyligen gått samman för att förändra situationen.

2014-10-20

Palestina: Utnyttja tiden fram till erkännandet

Sverige har all anledning att dra ut på det formella erkännandet av Palestina. Det för att hålla diskussionen vid liv och få fler länder att ta steget till ett erkännande, skriver Palmecentrets Isabel Lundin i Dagens Arena.

2014-10-17

Mellanöstern: Stöd från omvärlden behövs

”Kriget mot Isis kommer tyvärr att bli ett långvarigt krig tror jag. Men hur många som kommer att dö och skadas är upp till omvärlden.” Det säger Shoresh Rahem, som är Kurdistans Regionala Regerings (KRG) representant i Sverige.

2014-10-13

Margot Wallström: Det talade ordet gäller

Utrikesminister Margot Wallströms tal vid The Cairo Conference on Palestine - Reconstructing Gaza, från den 12 oktober 2014.

2014-10-10

Socialdemokraterna i Makedonien: Satsa på näringslivet

På väggen i Radmila Šekerinskas kontor hänger en tavla från 2005. Den visar hur hon klättrar uppför ett berg med en EU-flagga och årtalet 2010 på toppen. Året innan tavlan målades hade Makedonien ansökt om medlemskap i EU.

2014-10-06

Mellanöstern: Hotet från Isis enar kurder

En av vår tids stora humanitära katastrofer pågår i Syrien och Irak. Framtiden är ytterst oklar i hela regionen. Det skriver Helin Sahin i Dagens Arena.

2014-10-03

Hongkong: Fackföreningsrörelsen demonstrerar för demokrati

Stora demonstrationer pågår i Hongkong. Kraven är fria och demokratiska val 2017. Bland demonstranterna finns Palmecentrets partnerorganisation, Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU), som är Kinas enda fria fackförbund.

2014-09-24

”Sverige – ta ansvar för de globala utmaningarna"

”Vi uppmanar Sveriges nya regering att under det kommande årets förhandlingar agera för att FN:s medlemsstater enas kring ambitiösa utvecklingsmål på flera områden”, skriver 17 svenska organisationer.

2014-09-22

Makedonien: Romers rättigheter måste stärkas

Šuto Orizari i Makedonien – Šutka i folkmun – är världens största romska stad. Det är också den enda stad i världen där både borgmästaren och majoriteten i stadsfullmäktige är romer, och där romani är officiellt språk. Här arbetar romska politiker och unga aktivister för lika rättigheter och de använder förhandlingarna med EU i sin kamp.

2014-09-17

Svensk modell förebild för serbisk fackförening

– Facket hade en mycket starkare ställning förr, då var det en ära att få vara med. I dag kallas man modig om man vågar vara aktiv, säger Radmila Jolić från metallfacket SSMS i staden Novi Sad i Serbien. Hon är en av deltagarna i ”Lokala fackliga förändringsledare” som är ett samarbetsprojekt mellan SSMS och IF Metall Östergötland.

2014-09-12

Världen går att förändra

– Så länge jag kan komma ihåg har jag varit internationellt intresserad. Och tack vare Olof Palme utvecklades det intresset. Inte minst i samband med att Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien och så Vietnamkriget förstås. Det säger Stefan Löfven.

2014-09-10

Ryssland: Författare hängs ut som förrädare

Författare och journalister förväntas stödja Putins politik. Allt annat definieras som förräderi av makten. Sverigeaktuelle Arkadij Babtjenko tror att ”allt går åt skogen” och ser framför sig ett stort krig i Europa. Den hyllade Ljudmila Ulitskaja säger att Ryssland som nation tappat allt förnuft och fotografen Victora Ivleva är chockad över hur publicering kan misstolkas.

2014-09-09

Palestinier besöker valrörelsen

Hur genomför man en valrörelse? Det ville Palmecentrets samarbetspartners i Palestina veta när de fick chansen att besöka Sverige i början av september. Men själva lär de inte få delta i ett demokratiskt parlamentsval på länge än. Risken är för stor att Hamas vinner, anser både palestinska och internationella rådgivare.

2014-09-08

Sydafrika demonstrerar i solidaritet med Palestina

Kapstaden är en av de städer som samlar flest Gaza-demonstranter. Palestinier och sydafrikaner delar många levda erfarenheter. Det skriver Mikael Leyi i Dagens Arena.

2014-09-03

Sydafrika: Demokrati tar tid

ANC har lett Sydafrika i tjugo år. Tjugo år av demokrati. Vad hinner man uppnå på tjugo år? Tjugo år är en kort tid. Eller lång. Det beror naturligtvis på vad man jämför med. I Sydafrika beräknas medellivslängden för en man vara 51 år och för en kvinna 53. Sett ur det perspektivet är tjugo år nästan ett halvt liv, skriver Palmecentrets Kajsa Lönegård i Morgonbris.

2014-09-01

Sydafrika: Demokrati tar tid

ANC har lett Sydafrika i tjugo år. Tjugo år av demokrati. Vad hinner man uppnå på tjugo år? Tjugo år är en kort tid. Eller lång. Det beror naturligtvis på vad man jämför med. I Sydafrika beräknas medellivslängden för en man vara 51 år och för en kvinna 53. Sett ur det perspektivet är tjugo år nästan ett halvt liv, skriver Palmecentrets Kajsa Lönegård i Morgonbris.

2014-08-22

Vittnesmål från Gaza: Abdel Samih Harb Al-Najjar

Abdel Samih Harb Al-Najjar är ordförande för Independent Labor Committees Union i Gaza. Den 29 juli förlorade han i ett israeliskt flyganfall sin dotter Ibtisam, sin svärson Ata Mohammed och sina barnbarn Rafif och Mohammed, 3 respektive 1 år gamla.

2014-08-18

Vittnesmål från Gaza: Ulla Abu Hleilu

Ulla Abu Hleilu är 20 år och engagerad i Palmecentrets palestinska partnerorganisation Pyalara. Här skriver hon om sina upplevelser under kriget i Gaza.

2014-08-15

Vittnesmål från Gaza: Tawfiq Hamid

Tawfiq Hamid är 22 år och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i Beit Lahiya i norra Gaza. Genom Palmecentrets partnerorganisation Filistiniyat har han utbildat sig i debatt och dialog. Den 19 juli träffades hans hem av en missil.

2014-08-07

Du och jag för Gaza - alla bidrag behövs! PG 570-2

De senaste fyra veckorna har vi varje dag sett hemska bilder från Gaza och den förödelse som kriget fört med sig. Fler än 1800 palestinier har dödats, de flesta civila och 400 av dem barn. Därför startar Palmecentret en insamling till stöd för civilbefolkningen - sätt in ditt bidrag på plusgiro 570-2.

2014-07-17

Filippinerna: Hjälpen har nått fram

När tyfonen Haiyan drog in över Filippinerna inledde Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) en omfattande hjälpinsats. De distribuerade mat, dricksvatten, kläder, filtar och mediciner och upprättade provisoriska sjukvårdscentraler i drabbade områden.

2014-07-16

Jens Orback: Nödgad att avstå israeliska varor

Om jag hade växt upp i dagens Israel hade jag förmodligen känt en osäkerhet inför mina grannländer. Jag hade också, på goda grunder, känt en misstro gentemot det internationella samfundets stöd om och när mitt land skulle angrips. Och kanske är det också ett av skälen till att Israel fortsätter att mejsla sig ur det internationella samfundets regelverk. Ett val som emellertid inte talar för Israels säkerhet på längre sikt. För om israeliska politiker besökte sitt grannland Palestina, vilket de allt för sällan gör, skulle de övertygas om att den politik som Israel för skapar både hat och rädsla - vilket är grogrunden för osäkerhet och våld. Därför anser jag att en reaktion mot folkrättsbrotten också är ett sätt att långsiktigt stödja Israels rätt och möjlighet till en säker framtida existens.

2014-07-09

Belarus: Kampanj mot dödsstraff – när musik kan nå fler än politik

Belarus är det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff. Sedan 1997 har fler än 400 människor avrättats. Med risk för repressalier pågår musikprojekt för att stoppa avrättningarna. "Konst och musik kan vara mer effektivt än politiska paroller" säger juristen Marina Adamovitj.

2014-07-01

Ryssland: Oberoende fackföreningar hotas

I Ryssland blir situationen allt svårare för oberoende organisationer och fackförbund. Fackligt aktiva riskerar att utsättas för trakasserier och påtryckningar. En försvagad fackföreningsrörelse gynnar Putin, menar två aktivister inom den ryska fackföreningsrörelsen som är på tillfälligt besök i Stockholm. 

2014-06-25

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2014-04-29

Sydafrika: Vart är landet på väg?

En samspelt regnbågsnation som brottas med korruption, fattigdom och arbetslöshet. En politisk demokrati där de vita fortfarande kontrollerar ekonomin. Så beskrevs Sydafrika när Palmecentret och Arena Idé nyligen uppmärksammade 20-årsjubiléet av det första fria valet.

2014-01-20

Representant från Syrian Women Network deltar i fredsförhandlingarna

I dag inleds fredsförhandlingarna om konflikten i Syrien. Vice ordförande för oppositionsdelegationen är Noura Al Jizawi, medlem i det av Palmecentret stödda nätverket Syrian Women's Network (SWN).

2014-01-20

Syrien: Låt kvinnorna vara med i fredsförhandlingarna

Liksom sina systrar i regionen gick syriska kvinnor i bräschen för den folkliga resningen. När nu fredssamtal hålls behövs kvinnorna. Chansen att freden håller är då större. Sverige borde stödja bred syrisk kvinnorepresentation i anslutning till samtalen, skriver Lena Ag och Jens Orback på DN Debatt.

2014-07-07

Israel-Palestina: Fredlig lösning avlägsen

De senaste veckornas eskalering av våld, hämnd och hat i Israel och Palestina väcker stor oro. Endast med dialog och respekt för folkrätten kan en fredlig lösning nås, skriver Palmecentrets Isabel Lundin.

2014-06-24

Sister Nambia bekämpar våldet mot kvinnor

– Hon bad om det. Det var pojkvännens ord sedan han med sex knivhugg mördat Tiffany Lewin, 22 år, och mor till två barn. Själv låg han på sjukhus efter skador han fått då ett av barnen, en fyraåring, med en kniv försökte rädda sin mamma.

2014-06-17

Palestina: Från isolering till kunskap

De tillhör de fattigaste och mest utsatta kvinnorna i Palestina. Ingen kunde väl ana att de en dag skulle skriva egna plakat och gå med i en demonstration mot kvinnovåld i Ramallah. Men det var precis vad de gjorde, kvinnorna från byarna Azmout och Ras elin som deltar i Palmecentrets kvinnoprojekt.

2014-06-16

Ett tyst uppror i Bosnien och Hercegovina

I februari i år gick tiotusentals bosnier ut på gatorna och demonstrerade mot korruption och dysfunktionell politik. I dag fylls inte längre gatorna av demonstranter. Men det pågår ett tyst uppror i Bosnien och Hercegovina, skriver Palmecentrets Christina Bergman i Dagens Arena.

2014-06-13

Belarus: Oberoende fackförbund kämpar i motvind

Fjorton mil söder om Minsk ligger gruvstaden Saligorsk, fäste för en av Belarus oberoende fackföreningar. De fackligt anslutna motarbetas ständigt av arbetsgivare och det regimtrogna fackförbundet. Men de har trots det lyckats genomdriva förbättringar av löner och arbetsvillkor.

2014-06-09

Regeringens nya biståndspolitik brister i analys och visioner

Regeringens biståndsplattform har för allvarliga brister för att som avsett fungera som den svenska biståndspolitikens övergripande styrdokument. Den saknar omvärldsanalys och visioner om hur en rättvis och hållbar värld ska uppnås. Det är allvarligt, menar företrädare från en rad organisationer, däribland Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

2014-06-02

Tunisiens kvinnor vann maktkamp

– Den arabiska våren startade här. Nu tar vi nästa steg mot demokrati. Då ska kvinnorna ha lika rättigheter! Det säger Lobna Jeribi - IT-expert, tunisisk s-parlamentariker och medförfattare till Tunisiens nya konstitution, som är en av världens mest progressiva.

2014-05-28

Unga burmeser kämpar för demokrati

Fram till nyligen har politisk opposition varit olaglig i Burma. Men sedan ett par år har vissa steg tagits mot demokratisering i landet. Nu börjar den demokratirörelse som länge har varit verksam i exil att arbeta innanför Burmas gränser. Det gäller också för den skola för unga burmesiska demokratiaktivister som SSU stöder sedan 2011.

2014-05-19

Palestina: Hamas och Fatah mot försoning

En förutsättning för fred mellan Israel och Palestina är att Hamas och Fatah försonas. Därför förtjänar processen omvärldens stöd. Det skriver Palmecentrets Isabel Lundin i Dagens Arena.

2014-05-16

Belarus: Mänskliga rättigheter kränks under VM

Medan ishockey-VM pågår i Belarus har situationen i landet förvärrats vad gäller mänskliga rättigheter. Hemlösa har fördrivits från Minsk, studenter har tvingats att arbeta gratis och över 30 regimkritiker har fängslats för att inte kunna genera Lukasjenko när omvärldens blickar riktas mot landet.

2014-05-14

Röster från Västra Balkan

Två nya broschyrer beskriver hur Palmecentret tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer och lokala partners verkar på Västra Balkan i dag. Läs reportage och intervjuer med människor som arbetar med folkbildning, i fackföreningar och i romska och socialdemokratiska organisationer.

2014-05-07

Sydafrika: Apartheid där det hör hemma - på museum

Ingången till apartheidmuseet i Johannesburg i Sydafrika består av två grindar. På den ena står det ”whites” och på den andra ”non-whites”. På biljetten anges vilken ingång du ska ta, slumpmässigt förstås.

2014-05-05

Katastrofkapitalism i Filippinerna

I kölvattnet efter tyfonen Haiyan som drabbade Filippinerna förra året har regeringen privatiserat återuppbyggnadsarbetet. Hjälporganisationer och lokala myndigheter hålls tillbaka av regeringens byråkrati. Samtidigt har privata företag på flera håll fått fria händer. Det skriver Palmecentrets Viktoria Svensson Tordenborn i Dagens Arena.

2014-04-14

Serbiens Putin

Inte sedan Titos dagar har Serbien sett en liknande personkult växa fram som kring landets nytillträdda premiärminister, Aleksandar Vučić. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi och Danilo Milic i Dagens Arena.

2014-04-09

Lisbet Palmes tal till minne av folkmordet i Rwanda

I år är det 20 år sedan folkmordet i Rwanda, då en miljon människor dödades. Lisbet Palme ingick i den panel som för Afrikanska unionens räkning utredde folkmordet. Läs hennes tal på engelska från en minneshög som den rwandiska ambassaden arrangerade den 7 april i Stockholm.

2014-04-07

Burma: Svenskstödd folkräkning spär på konflikter

Folkräkningen som nu genomförs i Burma – med stöd från Sverige – riskerar att spä på de etniska konflikter som finns i landet. Det skriver Palmecentrets Frida Perjus i Dagens Arena.

2014-04-02

Våldet eskalerar i Burma

Burma har under de senaste dagarna präglats av demonstrationer och protestmarscher. Missnöjet över den odemokratiska konstitutionen, fortsatta människorättskränkningar och den utbredda fattigdomen är utbrett. Samtidigt har en ny våldsvåg svept in över den redan oroliga Arakan-staten i västra Burma. Det skriver S-studenters Burmautskott.

2014-03-27

Film om återuppbyggnaden efter tyfonen i Filippinerna

"Den svenska arbetarrörelsen var en av de första som svarade på vårt anrop om att hjälpa offren i de drabbade områdena" säger Marie Chris Cabreros, koordinator för Active Citizenship Foundations (ACF) hjälpinsatser i Filippinerna. Se en film där hon berättar om återuppbyggnaden.

2014-03-22

Filippinerna: "Vi vill bidra med det vi kan"

Josephine Jecino Bendigo och hennes man Ernesto Jecino fick som många andra innevånare i byn Cabalawan, Filippinerna, sitt hus förstört av tyfonen. Nu har de skänkt 1500 kvadratmeter mark, där bostäder till 15 familjer ska byggas. Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizenship Foundation (ACF) står för material och byns innevånare hjälps åt att bygga husen.

2014-03-20

Situationen för Syriens flyktingar

Det har gått tre år sedan syriska medborgare började att demonstrera mot al-Assads regim. De fredliga demonstrationerna bemöttes med våld och snart utvecklades situationen till ett inbördeskrig. I dag är över två och en halv miljon människor på flykt.

2014-03-10

Turkiets framtid osäker

Efter det sjuåriga samarbetet med oberoende organisationer i Turkiet lämnar nu Palmecentret – efter ett beslut från Sida – ett land i djup kris. Just oberoende organisationer spelar en viktig roll i Turkiet för att öka medvetenheten hos befolkningen om demokrati och mänskliga rättigheter. Men de arbetar i motvind. Turkiets statsapparat håller på att krackelera. Det skriver Palmecentrets Helin Sahin i Dagens Arena.

2014-02-27

ETU arbetar mot hiv och aids i Sydafrika

Organisationen Education and Training Unit (ETU) bildades i samband med de första demokratiska valen i Sydafrika 1994. Sedan dess har ETU bland annat arbetat med att utbilda unga politiker och koordinera kampen mot hiv och aids.

2014-02-12

Sydafrika: Marius ord följer mig

”Vi har fokuserat för mycket på det som går att se och för lite på det som inte går att se”, säger Marius Fransman, lokal ANC-företrädare i Västra Kapprovinsen. I sin enkelhet sammanfattar det både ANC:s interna, och Sydafrikas nationella, utmaningar. Det skriver Palmecentrets Anna Sundström i NSD.

2014-02-10

Sydafrika: ANC:s ställning har rubbats

ANC firar tjugo år vid makten. Men inför de nationella valen som hålls i vår rör sig marken för första gången på allvar under partiets fötter. Det skriver Palmecentrets Mikael Leyi i Dagens Arena.

2014-01-08

Sydafrika: De skildrar missförhållanden på arbetsplatserna

Palmecentrets sydafrikanska partnerorganisation Workers World Media Production arbetar sedan 2009 med att producera tv-programmet Labour Show. Där skildras arbetarnas vardag och de missförhållanden som arbetare dagligen möter på sina arbetsplatser.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Facklig kamp i Kina

– Vi behöver en hävstång för att förändra Kina, och jag tror att den hävstången är arbetarmakt. Kan vi stärka arbetarnas makt då kan vi också förändra Kina till slut. Jag hoppas att den dagen kommer innan Kina förändrar oss, säger Lee Cheuk-Yan, generalsekreterare för Hongkong Confederation of Trade Unions.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Så vill vi minska klyftorna i världen

Dagens sista talare var Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson. Han inledde med att slå fast att vi inte ska bekämpa klyftor, utan själva orsaken till klyftorna. Liksom Joakim Palme påminde han om att Sverige på 1800-talet var fattigare än dagens fattigaste länder, och menade att vi måste lära av hur vi tog oss ur det.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Klyftorna mellan fattiga och rika i världen

Joakim Palme, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, höll en innehållsrik föreläsning om global ojämlikhet och hur den bäst bekämpas. Han började med att ifrågasätta uppfattningen att fattigdom i Europa och i utvecklingsländer skulle skilja sig åt så mycket att inget går att lära av erfarenheter från vår del av världen.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Panelsamtal

Finalen på Palmedagen 2013 blev ett samtal mellan Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, Wanja Lundby-Wedin, ordförande för Palmecentret, och Andrine Winther, internationell sekreterare för Socialdemokraterna. Samtalsledarna Daniel Wolski och Charlotte Malmborg, båda från S-studenter i Malmö, frågade ut paneldeltagarna om deras syn på globaliseringen och dess effekter för ojämlikheten.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Vägen till demokrati och minoritetsgrupper i Somalia

Somalia har Afrikas längsta kust. Stora delar av landet är täckt av torrt slättlandskap. Klimatet är varmt med oregelmässigt regnfall och torka. De mer fruktbara och odlingsbara områdena ligger i södra delen av landet. Avskogning och övergräsning är allvarliga miljöproblem, vilket gör livssituationen svår för landets många jordbruksarbetare. Somalia är ett väldigt homogent land där den enskilt största folkgruppen är etniska somalier. Städerna är stora till följd av en starkt tilltagande urbanisering. Landet tillhör, som ett av få icke-arabiskt talande länder, den arabiska samarbetsorganisationen Arabförbundet.

2013-12-06

Palmedagen 2013: Ökade klyftor i kölvattnet av en ökad globalisering

Medverkande: Daniel Wolski och Charlotte Malmborg. Seminariet arrangerades av S-studenter i Malmö.

2013-09-01

Palmedagen 2013 – Bekämpa klyftorna

Palmedagen 2013 arrangerades i samarbete med Socialdemokraterna och S-studenter i Malmö på temat Bekämpa klyftorna. Här finns referat från några av seminarierna.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Folkrörelsernas roll i utveckling och förändring

”När man talar om Palmecentret som det har varit, som det är och som det ska bli, då talar man om världen.” Så inledde Jens Orback, generalsekreterare på Palmecentret, årets Palmedag den 17 november. Temat var ”Tillsammans för förändring – folkrörelser för demokrati”. Under dagen firades också att det är 20 år sedan Palmecentrets bildades.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Framtiden för arbetarrörelsens internationella folkrörelsesamarbete

”För den som vill förbättra sina livschanser räcker det inte att berika sig själv. Man måste leva i ett anständigt samhälle, och det skapar man bäst tillsammans” sa Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback under det avslutande samtalet för Palmedagen 2012.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Kampen för demokrati fortsätter – möt Palmecentrets samarbetspartners

LO:s respektive Socialdemokraternas internationella sekreterare, Keth Thapper (LO) och Ann Linde (S) ledde ett samtal mellan partners från Palmecentrets samarbetsprojekt i tre länder: Serbien, Tunisien och Belarus. Marija Grbic från serbiska SSSV och Ingrid Andrae från Västra Götalands LO-distrikt diskuterade utmaningar och målsättningar för fackföreningsrörelsen i Serbien.

2012-11-28

Palmedagen 2012: Folkrörelser för förändring – organiseringens kraft

Arline Santos, partiledare för det filippinska socialdemokratiska partiet Akbayan och sydafrikanen Murphy Morobe, före detta studentledare och facklig aktivist, höll två inspirerande tal på Palmedagen den 17 november.

2012-11-18

Black, gifted and gay

Gayrörelsen i Sydafrika har gjort stora framsteg och landet har en av världens mest progressiva konstitutioner. Samtidigt är hot, trakasserier och våld vardag för många kvinnor, transexuella och lesbiska. Möt Acey som är aktiv i den sydafrikanska gayrörelsen, och som har en viktig historia att berätta.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Så formades EU:s globala roll

Gunnar Lund, tidigare EU-ambassadör och minister med ansvar för finansmarknader.

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s fiskepolitik

Inger Näslund, expert på fiskefrågor, Världsnaturfonden:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll och folkrätten

Pål Wrange, docent i folkrätt vid Stockholms universitet:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU ur ett utifrånperspektiv

Raúl L. Cordenillo, chef för IDEA:s interregionala demokratiresurscenter:

2011-12-07

Palmedagen 2011: EU:s roll sett från Västsahara

Brahmin Dahane, människorättsaktivist från Västsahara:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Panelsamtal – vilka är utmaningarna för EU?

Göran Färm, europaparlamentariker (Soc & Dem) Marie Granlund, vide ordförande i riksdagens EU-nämnd (S) Lars Lindgren, ordförande Transport Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Arbetarrörelsens handlingsplan för EU:s globala roll

Jens Orback, generalsekreterare, Palmecentret Åsa Westlund, europaparlamentariker (S) Gabriel Wikström, ordförande SSU:

2011-12-07

Palmedagen 2011: Europeiska fack skulle stärka arbetsrätten

- För att stärka de arbetsrättsliga villkoren inom EU krävs det att det bildas europeiska fackföreningar, snarare än de federationer som finns i dagsläget. Detta menar Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetarförbundet, som deltog i ett seminarium om EU och arbetslivets rättigheter under Palmedagen. Tommy Svensson, kommunikationschef för Arbetarrörelsens Tankesmedja, deltog också i samtalet som modererades av Helena Proos, oppositionsråd (S) i Enköping.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Papperslösa måste inkluderas – inte exkluderas

- Det fanns inga lagliga sätt att resa, och pengarna till smugglarna räckte inte för hela familjen. Sen räckte inte skälen för att få stanna i Sverige och nu verkar alla vägar lika stängda. När Elviras mamma städar svart är det inte för att komma undan skatt, utan för att det är enda möjligheten.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Haven riskerar att tömmas på fisk

- Man glömmer ofta bort att EU påverkar världen genom vad man gör internt.”Så inledde Åsa Westlund, socialdemokratisk europaparlamentariker, seminariet om EU och miljö, jordbruk och handel på Palmedagen i Uppsala. Deltog gjorde också Inger Näslund, expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF, och moderator var Pyry Niemi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Biståndet bör koncentreras till de fattigaste

Hur enad är EU:s biståndspolitik? Det blev en av de centrala frågeställningarna under Palmedagen som i år hölls i Uppsala. Europaparlamentarikern Göran Färm (S) och Peter Sörbom från EU-organet CONCORD deltog i seminariet om EU och utvecklingssamarbetet.

2011-12-07

Palmedagen 2011: Västsahara vid vägskäl – fredlig eller väpnad kamp?

I 20 år har västsaharierna drivit fredlig kamp för att få rätt till sitt land Västsahara, som står på FN:s lista över stater som ska avkoloniseras. Västsaharierna står nu inför ett vägskäl om den fredliga kampen ska fortsätta eller om de ska ut i krig. Detta framkom på samtalet mellan Brahim Dahane och Natasa Mirosavic som diskuterade Västsahara under ett seminarium på Palmedagen i Uppsala.

2010-12-06

Palmedagen 2010: Common Security: A Question of Global Solidarity

Inför Palmedagen, den 15 oktober, genomfördes ett rundabordssamtal på temat "Common Security: A Question of Global Solidarity" med en rad intressanta talare.

2010-12-05

Palmedagen 2010: Kvinnor, fred och säkerhet

Resolution 1325 fyllde tio år i år. Idén föddes efter 90-talets massvåldtäkter i Bosnien och Rwanda, då massvåldtäkter under krig uppmärksammades offentligt för första gången och rapporter om systematiska övergrepp mot kvinnor chockade omvärlden. Det internationella samfundet kunde inte längre blunda för att kvinnornas roll i konflikter skiljde sig från männens och behovet av en resolution blev tydligt efter starka påtryckningar från det civila samhället. Men hur implementeras resolutionen idag?

2010-11-26

Palmedagen 2010: En kärnvapenfri värld – är det möjligt?

Kärnvapen står idag i skuggan av klimatdebatten, men hotet har inte försvunnit. Av de 22400 kärnvapen som finns idag står cirka 2600 kärnvapen i högsta avfyringsberedskap och kan avfyras inom några minuter. Kärnvapen världen runt är redo att förinta världen inom en kvart. – Kärnvapen är det bortglömda hotet mot mänskligheten, säger Josefin Lind, Svenska läkare mot kärnvapen, och Emma Rosengren, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Ökad samsyn för modern definition av gemensam säkerhet

Det är maten vi äter och blommorna vi köper som bestämmer var vi befinner oss i världen. Med de orden ringade Utrikespolitiska Institutets (UI) nya chef Anna Jardfelt Melvin in den moderna synen på gemensam säkerhet under Palmedagens första pass.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Omvärldens bild av EU

Är EU gammalt, trött och impotent när det gäller mänskliga rättigheter? Eller en förebild för regionala organisationer i andra delar av världen? Det var två frågor på ett seminarium om hur omvärlden ser på EU under Palmedagen den 16 oktober.

2010-11-23

Palmedagen 2010: EU:s ansvar i världen

EU bör främst arbeta med att påverka sitt närområde, menade Urban Ahlin. Glöm inte att stärka demokratikämpar runt om i världen, sa Per Wirtén. ”It´s the economy, stupid”, ansåg Katrine Kielos. Palmedagens sista seminarium handlade om EU:s roll i världen från ett svenskt perspektiv.

2010-11-23

Palmedagen 2010: Finansmarknaden som dominospel

Finanskrisen avslöjade på ett dramatiskt sätt finansmarknadernas makt över nationella ekonomier och människors ekonomiska trygghet. Finanssektorn är ett dominospel som alla länders ekonomier sårbara och instabila. Medvetenheten om det akuta behovet att få ett reformerat regelverk på plats finns hos världens makthavare.

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Bistånd bara en av flera faktorer för utveckling

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv och aids-epidemin i global fas

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Global Respekt - kampen för social rättvisa

2010-02-26

Palmedagarna 2004: EU:s grundlag – ny konstitution eller lapptäcke?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: USA-valet – mot ett nytt styre?

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Iraks väg mot demokrati och mänskliga rättigheter

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Tjetjener – ett folk under förtryck

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Islamafobi - Västvärldens projektion

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Hiv/aids - ett hot mot demokratin

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Palestinas framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2004: Solidariteten och det gemensamma ansvaret

2010-02-26

Palmedagarna 2003: FN, fred och folkrätt

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Låt Olof Palmes idéarv leva vidare

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palmedagarnas inledning: Anna Lindh, Carin Jämtin och FN

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Efter 11/9, Afghanistan och Irak

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Gemensam säkerhet – inte pistoler under huvudkudden!

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Fackliga och mänskliga rättigheter i Sydostasien

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Hur stärker vi FN och Folkrätten?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Palestina och Folkrätten – finns ännu en strimma hopp?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kurdernas rättigheter – hur hanteras frågan idag?

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Demokratiutveckling på Filippinerna

2010-02-26

Palmedagarna 2003: Kvinnor viktiga för varaktig fred

2010-02-26

Palmedagarna 2002: En rättvis värld

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Rättvis och hållbar utveckling måste toppa dagordningen

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Global rättvisa – kampen måste föras på alla plan!

2010-02-26

Palmedagarna 2002: Palmedagarna: Vi kan förändra världen!

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Inledning

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Lika - men olika inför lagen - om brott, polis och rättsväsende

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Stängda eller öppna arbetsplatser - om att få chansen på arbetsmarknaden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Diskriminering eller mångfald i arbetslivet - om världens bäst utbildade städarkår

2010-02-26

Palmedagarna 2001: En skola för andra eller för alla - om utanförskap i skolan

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Kultur och identitet - om kulturella skillnader och sociala förhållanden

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Den svarte syndaren – om invandrarfrågor och media

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Delade samhällen - om boendesegregation och trångboddhet

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mäktiga och vanmakt - om hur utanförskap ska brytas

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Socialdemokratins tredje uppgift: Kampen mot diskriminering

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Mindre segregation i välfärdsstat

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Efter nittiotalets sparår: Ministrar tror på ljusare framtid

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Deltagarnas botemedel: Medvetenhet och välfärdspolitik

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Vi och utlänningarna - Olof Palme juldagen 1965

2010-02-26

Palmedagarna 2001: Behövs en särskild integrationspolitik?

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Media som vapen i kampen för frihet

I september visade SVT filmen ”Burma VJ”, en hyllad dokumentär om videojournalisten Joshua. Tillsammans med ett flertal kollegor filmade Joshua från det stängda Burma under saffransrevolutionen 2007.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Cirklar för förändring i Kenya

- Genom dialogcirklarna vill vi informera gemene man om deras rättigheter och möjligheter att själva styra vårt land, berättar Alex Otiene, som är projektledare för ungdomsorganisationen ULUSI i Bono i Kenya.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Latinamerikas snåriga väg mot demokrati

Några av Latinamerikas främsta vänsterpolitiker samlades i Z-salen på ABF-huset under Palmedagarna. Samtalsledarare var Carin Runesson, socialdemokratisk ledamot i Utrikesutskottet.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Åldern är en kritisk aspekt för fred

Både Shimon Peres och Mahmud Abbas är båda i åttioårsåldern och detta är ett hinder för fred, menade Hasan Faraj från Fatahs ungdomsförbund i sitt anförande på Palmedagarnas seminarium om den israelisk-palestina konflikten.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Vitryssland: Det är ungdomarna som har idéerna

Vitryssland är en diktatur. Landet styrs av diktatorn Alexander Lukasjenko. Men trots våld, trakasserier och fängslande av oppositionella, så fortsätter många att utmana regimen. Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter samt Unga Örnar är två organisationer i Sverige som stödjer det vitryska folkets kamp.

2009-11-16

Palmedagarna 2009: Små steg mot ökad demokrati i Zimbabwe

- För att ta det bästa scenariot: Om ett år eller två finns en färdig konstitution, fria och rättvisa val hålls i vilka MDC vinner majoritet. Men Zanu-PF är i opposition. De är fortfarande en politisk faktor att räkna med.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Palmedagarna 2009 – från befrielse till frihet

När befrielsekampen övergår till demokrati krävs oftast ett helt nytt styre. Det är då det blir svårt, menade Lena Hjelm-Wallén, ordförande för Palmecentret, i inledningen av årets Palmedagar som hade temat ”Från befrielse till frihet” - hur ledare tar makten och hur de sedan fördelar den.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: ANC saknade ledare

När ANC vann valet 1994 saknades personer för viktiga ledarställningar. Och när ledarskapet skulle formas föll kontakten med gräsrötterna bort. Även korruption har nästlat sig in i partiet.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Den nyliberala globaliseringen går i graven

Utvecklingsländerna lider mer av finanskrisen än vi i väst och är samtidigt oskyldiga till att ha skapat den. När dagens orättvisa globaliseringsmodell är på väg att dö bör den internationella fackförbundsrörelsen ta chansen och skapa alternativa modeller.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Jämställd i kampen men inte vid makten

Kvinnorna bar vapen. De pausade sina liv för att vara med i befrielsekampen. När de återvände hem kom många aldrig till makten. Det sa Thoko Matshe, kvinnorättsaktivist, om de olika befrielsekamperna i södra Afrika.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Ny generation ledare för befrielse och frihet

Åtta ungdomar har begått självmord sedan det senaste kriget på Gaza. Och i tälten i Västsahara har de unga tappat tålamodet. I stället för att vänta på en omröstning om självstyre vill en del ta upp vapen.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: SSU pressar moderpartiet i Västsaharafrågan

Det slog gnistor om debatten runt hur Socialdemokraterna bör agera i Västsaharafrågan. Sverige har i historien modigt stött stater i utsatta lägen, vad är skillnaden nu? undrade Jytte Guteland i SSU:s största utrikespolitiska hjärtefråga.

2009-11-15

Palmedagarna 2009: Svårt avgöra solidaritetens gränser

Sverige bör rannsaka sin hållning mot staters agerande efter befrielsekampen, var en åsikt som flera talare under Palmedagarna hade.- Vad hände med vår inre kompass för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter? frågade sig Rädda Barnens Elisabeth Dahlin.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Årets Palmedagar handlade om migration

Om cirka 15 år uppstår stora förändringar, och vi måste samverka inom EU. Vi kommer att få ett stort behov av invandrad arbetskraft, bland annat personal för att upprätthålla välfärden. Vår egen befolkning räcker inte längre till. Det är ett fenomen som vi känner från 50-, 60- och början av 70-talen då vi tog emot 100 000-tals invandrare till Sverige. Det sa Joakim Palme, chef för Institutet för framtidsstudier, under en paneldiskussion om "Migration - en överlevnadsfråga för vem?"

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmecentrets roll i en värld i rörelse

- Tal av Jens Orback vid Palmedagarna 2008.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Palmedagarna 2008

Den 18 och 19 oktober 2008 samlades över 350 deltagare, forskare och politiker i ABF-huset i Stockholm för att delta i Palmedagarna, en tvådagars konferens på temat migration.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Riktat bistånd och rättvisare handel påverkar migrationen

Krig, förföljelser och befolkningsstrukturer i andra länder orsakar migration. Men vi själva påverkar migrationen genom färre handelshinder och riktat bistånd. Och kan vi inte genom ordnade former sköta arbetskraftsinvandringen till Sverige kan främlingsfientligheten öka, menade Lena Hjelm-Wallén och Joakim Palme under Palmedagarna i Stockholm den 18, 19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Han saknar fackets engagemang

Det är dags att fler invandrare inom offentlig sektor hamnar på mellan- och chefspositioner. Det uttryckte Dario Espiga, kommunalråd i Göteborg i ett samtal under Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Sanning och myter om migration

– Att migranter skulle vara en belastning för mottagarlandet, eller parasiter som Sverigedemokraterna säger är nonsens och lögn. De är en synnerligen lönsam affär för mottagarländerna. Migranters samlade produktionsvärde i världen är 2 700 miljarder dollar om året. Det sa före detta migrationsminister Jan O Karlsson under Palmedagarna i Stockholm den 18,19 oktober.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Fackliga rättigheter och migration

Under debatten om fackliga rättigheter och det filippinska exemplet ställde författaren Anna-Lena Lodenius efter Josua Matas presentation frågan till Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall, om främlingsfientlighet även i Sverige stoppat facket från att ta sig an migrantarbetare.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vård åt papperslösa - dilemma för vårdpersonal

- Dessa människor är utestängda från vården. De borde ha samma rättigheter som övriga medborgare, konstaterar Helena Ganslandt, läkare på Björnstigens vårdcentral som även ger vård åt papperslösa i Röda Korsets regi.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Folkomröstning eller väpnad kamp?

Ultimatum från Afrikas sista koloni till FN: – Låt oss som ett folk få rätten att säga vår mening. Låt oss få vår folkomröstning. Om denna inte genomförs, kommer våra ungdomar inte att acceptera att leva som vi levt de senaste 33 åren. De vill ha sin frihet. Får de inte den, kommer de att betala det slutliga priset – att kämpa in i döden för friheten.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: När blir man svensk?

Migrationen från u-länder ökar världen över. En tredjedel av emigranterna är mellan 18 och 24 år. Under seminariet Migration och ungdomar – vinna och försvinna diskuterades bland annat de identitetsproblem i Sverige, som uppstår när invandrarungdomar betraktas som främlingar.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Facket och Filippinerna

– De tror att gräset är grönare på andra sidan stängslet, men ibland kommer migrantarbetare till och med tillbaka i likpåsar, sa Josua Mata, generalsekreterare för Alliance for Progressive Labor på Filippinerna då han talade om ämnet migration på årets Palmedagar i Stockholm.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Samhällets nya A och B-lag

– För 45 kronor i timmen kan vi låta en polsk byggjobbare renovera vårt kök. Det är billigt för oss konsumenter, men är det okej? undrade Byggnads Christer Wälivaara vid seminariet Byggare, bönder och Bandidos.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Från ett helvete till ett annat

Burmesiska immigrantarbetares verklighet i Thailand. – Hon får sova i ett hörn på golvet bredvid hunden. Men å andra sidan får hon en dag ledigt i månaden och oftast lön. Det här är det bästa arbete min burmesiska vän har haft på länge, berättar Jenny Hedström från S-kvinnor Hallsberg.

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Nya möjligheter för immigranter

”Sverige skall inte plocka in arbetskraft utifrån förrän alla här inne har fått jobb”. Det sa dåvarande statsministern Göran Persson år 2003. – Det kan verka logiskt men det håller inte för utvecklingen, säger Magdalena Streijffert (s) riksdagsledamot på seminariet Arbetskraftsinvandring – wild card vs blue card?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Asylreformen nödvändig, men inte fullkomlig

– De långa handläggningstiderna är inte bara ett problem för hela asylprocessen, utan också ett stort svek mot de asylsökande. Det säger Anders Lago (s), kommunalråd i Södertälje, under seminariet Två år efter asylreformen – vad är ett krig?

2008-10-20

Palmedagarna 2008: Vilket är mitt ansvar?

- Vi har haft vårdcentraler för papperslösa i över tio år, men vi har inte vågat diskutera arbetskraftsinvandring. Det sade riksdagsledamoten Veronica Palm i den debatt som sammanfattade Palmedagarna den 18, 19 oktober i Stockholm. I centrum stod även de papperslösas situation.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Röster från Palmedagarna

Under två dagar samlades representanter från Palmecentrets medlemsorganisationer i Karlstad till en tvådagarskonferans på temat fred och försoning. Vi pratade med några av deltagarna för att höra efter vilka intryck de hade av Palmedagarna 2007.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Palestinierna förnekas rättigheter

- Palestinierna förnekas sina grundläggande rättigheter på livets alla områden. Det är oförlåtligt att ett land som Israel, med sin historia, diskriminerar ett annat folk på det här viset. Det sa Susan Nathan, författare till boken "Ett annat Israel", när hon talade under Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Fred handlar inte om att släta över

– Vill man uppnå varaktig fred handlar det inte om att släta över det som varit. Då måste du öppna upp och gå igenom ett plågsamt händelseförlopp. Det sa Hlengiwe Mkhize, tidigare medlem i den Sydafrikanska Sannings- och försoningskommissionen, när hon talade om försoningsprocesser under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Det man ser med egna ögon det stannar i hjärtat

– Vi kommer aldrig nå en fred i Israel om hela Gazas befolkning spärras in, utan vatten, utan el och utan matleveranser. Det sa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin när hon talade vid Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Fel att bojkotta Hamas

– Det är fel att bojkotta Hamas i de kommande fredssamtalen. Palestinska folket röstade fram Hamas, det internationella samfundet måste erkänna det och inleda samtal. Det sa Fatahmedlemmen Tamer Abu Nejem när han och Ahmad Jaradat från Hamas träffades för ett samtal under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Margot Wallström - EU en politisk arena

- Våga se EU som en politisk arena! Det var vice ordföranden i EU-kommissionen Margot Wallströms inte alltför överraskande budskap under Palmedagarnas seminarium om en politik för fred och försoning.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Burma – 6000 aktivister fängslade

- 6000 aktivister har förts bort och fängslat sedan höstens folkliga resning i Burma – och övergreppen fortsätter än idag. Det sa Aung Moe Zaw, ordförande för det burmesiska socialdemokratiska partiet, Democratic Party for a New Society (DPNS) när han inledningstalade vid Palmedagarna i Karlstad.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Likgiltighet det största hotet

– Fredsprocessen hotas numera inte bara av våldet. Utan också av en likgiltighet som breder ut sig bland människor. Det sa Gadi Baltiansky, generaldirektör för Genève-initiativet Israel när han och palestinske kollegan Nidal Fugah möttes under Palmedagarna för ett samtal om förutsättningarna för fred i Mellanöstern.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Solidaritet och Afrika

– Palmecentret spelar en stor roll i att återskapa solidaritetsbanden och Mona Sahlin har sagt att ”vi ska återknyta till Afrika”. Det sade Birgitta Silén, biståndschef på Palmecentret, under seminariet Sydafrika - Uppdrag Solidaritet, kampen mot apartheid.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Trafficking i Europa

– Nu får du väl ändå ta och ge dig. Det svaret fick EU-parlamentarikern Inger Segelström när hon i direktsänd morgon-tv inför fotbolls-VM 2006 berättade att containtrar skulle användas för att fyllas med kvinnor som besökare kunde köpa sexuella tjänster av. Under Palmedagarna i Karlstad berättar Inger Segelström problemen med världens barn- och kvinnohandel.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Acehprovinsens väg mot självständighet

– Tsunamin avslöjade Aceh för världen. Det sade Bakthiar Abdullah, GAM-talesmann, som under Palmedagarnas första dag i Karlstad kom för att tala om landets väg mot självständighet.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Bosnien och Hercegovina – tolv år efter kriget

Tolv år efter freden i Bosnien och Hercegovina finns det fortfarande politiska utmaningar för Västra Balkans framtid. Landet är ett djupt delat med stora etniska och religiösa skillnader samt att landet är trespråkigt. Nina Karadjinovic, koordinator för Forum of Women of SDP BIH (Bosnien och Hercegovinas Socialdemokratiska parti) tror att det finns hopp för Västra Balkan.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: ”Vi har inget val. Vi måste fortsätta”

– Vi har inget val. Vi måste fortsätta. Vi har inte uppnått det vi vill ha, trots att vi har betalat priset. Det sade Aung Moe Zaw, ledare för Burmas socialdemokratiska parti, under ett seminarium om Burma på Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: United Youth - Från Botkyrka till Palestina

- Allt är bara skit i Alby, men det regnar i alla fall inte bomber. Så kan ungdomarna i Alby tycka, sa Johan Wennerstrand, kulturansvarig vid ABF Botkyrka-Salem, när han tillsammans med fritidsgårdsföreståndaren Fuat Nuan, besökte Palmedagarna i Karlstad med sitt projekt United Youth.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Freden – för värdefull för politiker

– Freden är för värdefull för att helt överlåtas åt politikerna. Våra mål går bortom att skriva på ett nytt fredsavtal. Det handlar egentligen om att skapa en ny kultur som ger resonans över hela världen. Samarbete är huvudidén. Det sa Yael Patir, från Perez Center for Peace när hon under Palmedagarna berättade om ”Palestinian Israeli Peace NGO Forum”, ett två år gammalt samarbetet mellan ideella fredsorganisationer i Israel och Palestina.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Hot och förföljelse vardag för filippinska vänsterpolitiker

Akbayan, Filippinernas motsvarighet till socialdemokraterna har många fiender. Sedan bildandet 1998 har partiet kämpat för att reformera landets sirapströga statsapparat. En kamp som försvåras av korruption och valfusk med president Arroyo i förgrunden. – De tycker vi är ett gäng högljudda bråkstakar, säger Percival Cendaña, biträdande partisekreterare i Akbayan på sitt seminarium i Karlstad under Palmedagarna.

2007-10-29

Palmedagarna 2007: Inomstatliga konflikter ändrar karaktär

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, startades av svenska regeringen som leddes av Tage Erlander 1966 för att manifestera det faktum att Sverige levt världsunika 150 år sammanhängande i fred. Sipri, med en stab på 55 anställda, som ifjol hade sitt 40 års jubileum har sedan starten varit ett internationellt institut som samlat forskare från hela världen, berättar Sipris nye amerikanske chef Bates Gill inför Palmedagarna i Karlstad bara två veckor efter att han tillträtt sin post.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Globalisering på gott och ont

Under årets Palmedagar diskuterades olika aspekter av globaliseringen. Det var mycket givande diskussioner men de visade också på svårigheten att definiera begreppet, något jag också tampades med för fem-sex år sedan som ledamot i den parlamentariska utredningen "Globkom", som lade grunden för det som idag är Sveriges Politik för Global Utveckling (PGU).

2006-10-30

Palmedagarna 2006: "Sanningen kommer att vara läkande"

Det var slagordet när Sydafrika satte igång sin försoningsprocess i början av 1990 - talet. Istället för spott och straff betonades sanning och förlåtelse. Det har hyllats och stått som modell för konfliktlösning över hela världen. Men hur fungerar försoning i praktiken och vilka lärdomar kan vi dra av de erfarenheter som gjorts?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Jobben, facken och företagen

För fackföreningsrörelsen är globaliseringen inte ett hot utan någonting som ska bejakas. Samtidigt måste facket verka för en globalisering där mänskliga rättigheter hela tiden står i fokus. Det ansåg LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin som diskuterade globaliseringens konsekvenser tillsammans med Byggnads ordförande Hans Tilly och Sandviks vd Lars Pettersson.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Sverige i världen och världen i Sverige

Vi måste bry oss om världen utanför Verona, sade Shakespeare. För Jan Eliasson, före detta utrikesminister, är det självklart att Sverige är en del av världen – precis som världen är en del av Sverige.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Har du chattat med din granne?

Vi rör oss alltmer obehindrat mellan att vara off line och on line. Men vi är inte lika öppna i vår närmiljö som vi tycks vara på nätet. Hur påverkas vårt beteende av den interaktiva världen på webben? Är det rentav läge att tillsätta en communityminister?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Islams många ansikten i en globaliserad värld

Det finns inte en sanning, en enda bild av islam. Trots det måste Pernilla Ouis inleda varje samtal med att ta avstånd från de extrema tolkningarna av religionen. – Det är en banal sak egentligen, för det är klart det finns många olika tolkningar i en religion, men ändå måste det alltid sägas, att jag inte är som ”de”. Det känns som ett nederlag att behöva börja så.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Migration, människor och möjligheter

Allt fler migranter i världen är kvinnor. Och allt fler ansvarar för familjens försörjning. Att hindra dessa kvinnor från att röra sig över gränser i jakten på jobb är varken möjligt eller önskvärt, sade före detta migrationsminister Jan O Karlsson.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Världen blir bättre – och sämre

I en globaliserad värld går det inte längre att dela in länder i rika och fattiga, utvecklade och outvecklade. I själva verket är läget i världen på många håll betydligt bättre än vad man kanske tror – samtidigt som utvecklingen i stora delar av Afrika går åt fel håll. Det förklarade Staffan Landin, som med statistikens hjälp tog med publiken på en global resa.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Varaktig fred i Mellanöstern

-Den Israel-arabiska konflikten är bara två år yngre än FN. Konflikten har haft många bakslag, men vissa framsteg har ändå gjorts. Så inledde Palmecentrets generalsekreterare Viola Furubjelke seminariet om konflikten i Mellanöstern under Palmedagarna.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Socialt entreprenörskap

Under senare år har begreppet socialt entreprenörskap vuxit fram. Vilka fördelar finns med företagsformen, och hur kan idéer och verksamheter drivas bättre med dess hjälp? Vilka hinder finns för att starta sociala företag, och hur får man kunskapen att räcka till i ett marginaliserat samhälle?

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Ung i El Salvador

Under Palmedagarna besökte sex stycken el salvadoranska ungdomar Gävle för att prata om hur deras situation ser ut idag. Seminariet leddes av José Ortiz, projektledare för projektet ”ungdom till ungdom” som drivs av organisationen Fundahmer, och Lars Bäckius, ombudsman för ABF Gästrikebygden.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Världens största samtal

- Rättvisa måste diskuteras på en global nivå. För att förstå världen som den ser ut idag måste vi ställa frågor om globaliseringen, sa Kent Werne, projektledare vid ABF-förbundet berättade om World Social Forum – världens största samtal - under Palmedagarna.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Öst är öst och väst är väst, men i en global värld måste de mötas

─ Brytningar mellan religion och politik har blivit alltmer vanligt. För ungefär ett år sedan publicerade den danska tidningen Jyllands-Posten karikatyrbilder på Profeten Muhammed. Detta ledde till demonstrationer i Danmark och senare även att ambassader brändes på vissa håll. Detta är bara ett exempel på ett nytt och ökat samspel mellan religionen och politiken.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Letter i Vaxholm och kineser i Älvkarleby

I den så kallade Vaxholmskonflikten upphandlade Vaxholm Söderfjärdsskolan. Laval, ett lettiskt diverseföretag, fick kontraktet, men byggandet hann knappt komma igång innan man hamnade i en fejd med den svenska fackföreningsrörelsen.

2006-10-30

Palmedagarna 2006: Burma - den eviga diktaturen?

Burma är ett stort land med rikliga naturtillgångar och var en gång Sydostasiens största imperium. Men under den nuvarande regimens förtryck saknar befolkningen mänskliga rättigheter och är fattigare än någonsin. Militärjuntan som styrt landet sedan en militärkupp 1962 har slagit ned allt motstånd. Ändå finns det många som är hoppfulla och tror på demokrati.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Invigning av Palmedagarna

Lördagen den 24 september 2005 invigdes årets upplaga av Palmedagarna. Denna gång ägde de rum på Aros Congress Center i Västerås. Dagen inleddes av trubaduren Staffan Lindberg som sjöng och berättade anekdoter.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Mänskliga rättigheter i arbetslivet

- Mänskliga rättigheter i arbetslivet är inte bara en facklig fråga – det berör hela samhället. Med den utgångspunkten inledde Guy Ryder, generalsekreterare för Fria Fackföreningsinternationalen ICFTU, ett samtal om jobben, facken och företagen tillsammans med Wanja Lundby Wedin, ordförande för LO.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Minoriteternas rättigheter

Romer är den mest utsatta och diskriminerade befolkningsgruppen i Europa. De lever ofta i fattigdom och är avskilda från andra i samhället. Romerna i Västra Balkan är mycket fattiga, lever i slumområden och saknar tillgång till skola och hälsovård.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Kränkningar av kvinnors rättigheter

– Kvinnor betraktas världen över som andra klassen medborgare och utsätts livet igenom, från foster till döden, för olika former av övergrepp. Redan som foster finns faran i att man lever i en kvinnas kropp som ofta lever under hot om fysiskt våld. Det sa Roma Debrabata från den Indiska organisationen STOP verksam i New Deli. Hon deltog i Palmedagarna tillsammans med Iluta Lace, ordförande i Martacenter i Lettland, Riga, och Inger Segelström, EU-parlamentariker.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Makten att förändra

När man tillbringar en helg med att studera konflikter, miljöproblem och brist på utbildning och jämställdhet runt om i världen, kan man lätt bli lite nedstämd. Det är då man behöver någon som säger: Ditt arbete gör skillnad. Fortsätt kämpa! Du behövs!, vilket var precis vad Debbie Stothard från organisationen ASEAN gjorde.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Lev som du lär!

Alice Bah Kuhnke avslutade 2005 års upplaga av Palmedagarna genom att ge deltagarna en ordentlig tankeställare. Alice trollband publiken, och att försöka förklara hennes engagemang och glöd i text är en omöjlighet!

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Uppdrag: Bevaka mänskliga rättigheter

Trots att de mänskliga rättigheterna är en självklarhet för de flesta människor i Sverige sker kränkningar av dem dag; på arbetsplatser och i offentliga rum.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Framgång med fackligt projekt i Bosnien

Sedan tre år tillbaka har Östergötlands LO-distrikt och ABF drivit ett fackligt projekt i Bosnien–Hercegovina. Med hjälp av den traditionella studiecirkel-metoden har de tillsammans försökt förmedla hur man jobbar med fackliga frågor i Sverige, som man hoppas ska leda till ökat fackligt arbete i Bosnien.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Laila Freivalds: Det finns inget alternativ till FN

- Stödet för FN och folkrätten utgör en central punkt i Sveriges utrikespolitik. Med de orden inledde utrikesminister Laila Freivaldsen diskussion om FN, milleniemålen och toppmötet tillsammans med Aleksander Gabelic, Svenska FN-förbundet och Åsa Bjering, LSU.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Rätten till vatten

”Vem ska äga vattnet?”, inledde Inga-Lena Wallin, internationell sekreterare på Kommunal, seminariet. Att tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet håller de flesta med om. Fokus måste därför ligga på hur denna rättighet ska uppnås snarare än om den ska det.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Upp till kamp för de mänskliga rättigheterna!

På Sigmatorget i Västerås hölls lördagen 24 september en manifestation för de mänskliga rättigheterna. Inte bara Palmedagarnas deltagare utan även många Västeråsbor hade sökt sig ut denna soliga septemberlördag för att delta i manifestationen och lyssna på de tre talarna, SSUs ordförande Anna Sjödin, Palmecentrets generalsekreterare Thomas Hammarberg samt LOs ordförande Wanja Lundby Wedin.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Hiv/aids och rätten till hälsa

Hiv/aids-epidemin är ett faktum och skördar alltfler offer. 40 miljoner människor är smittade, och  av dem bor 25 miljoner i Afrika söder om Sahara. Hiv/aids-epidemin är starkt sammankopplad med bristen på mänskliga rättigheter och framförallt kvinnors rättigheter. Det menade Ann Svensén, chef för opinionsbildning och policyutbildning på RFSU, under Palmedagarna.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Barnens rättigheter

- Barnkonventionen handlar inte bara om vilka rättigheter barn har utan är även en beskrivning av den situation barn lever i. Det handlar om kidnappning, psykisk och fysisk misshandel, sexuella övergrepp och barn som tvingas bli soldater. Det sa Kerstin Alnebratt, Unga Örnars förbundsordförande, under Palmedagarna.

2005-09-26

Palmedagarna 2005: Drömmen om frihet står högst

Ordet frihet återkommer gång på gång när Lama Qumsiyeh ska beskriva sin vardag, berätta vad hon önskar mest eller hur det är att leva som ung i Palestina. Det vill säga drömmen om frihet - att en dag leva i ett land utan ockupation.

2001-11-01

Palmedagarna 2001: Angrepp mot segregation och utanförskap!

Palmedagen 2013: Ungdomsutbyte och folkbildning i Sydafrika och Schyst Resande

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...