Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-02-14
Alla debattinlägg

Oacceptabelt med vapenexport till Filippinerna

Enligt uppgifter i media ska Inspektionen för strategiska produkter ha gett sitt tillstånd för export av vapensystem till Filippinerna. Detta trots en omfattande kritik mot den filippinska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Olof Palmes internationella center tar avstånd från export av svenska vapen till Filippinerna.

Olof Palmes internationella center tar avstånd från planerna på svensk vapenexport till Filippinerna.

– Det är synnerligen olämpligt att exportera vapen till en regering som begår allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret

Enligt uppgifter i media ska Inspektionen för strategiska produkter ha gett sitt tillstånd för export av vapensystem till Filippinerna. Detta trots en omfattande kritik mot den filippinska regimens brott mot mänskliga rättigheter. På ön Mindanao pågår en väpnad konflikt, och det råder undantagstillstånd.

– Kriget mot droger, där människor avrättas utan någon som helst rättslig prövning, och president Dutertes ständiga hotfulla utfall, inte minst mot kvinnor, visar på en regim som helt saknar respekt för människovärdet, säger Anna Sundström

– De organisationer vi från Palmecentret samarbetar med i Filippinerna känner ett ökat hot. De har krisplaner i beredskap för en fortsatt upptrappning och man fruktar en situation där regimen griper alla som de uppfattar som motståndare, fortsätter Anna Sundström

Kanadas pågående helikopteraffärer med Filippinerna har ifrågasatts av människorättsorganisationer och regeringen Trudeau har nu tillsatt en utredning av affären då man misstänkt att militärhelikoptrarna skulle kunna komma att användas mot den egna befolkningen i Filippinerna.

Lagstiftningen för svensk vapenexport är på väg att skärpas, och den demokratiska statusen i de länder som vill köpa svenska vapen ska vara central vid prövning av tillstånd. Men även den nya lagen innehåller oklara formuleringar.

– Därför behövs nu en tydlig politisk signal om att svensk vapenexport till odemokratiska och förtryckande regimer inte ska få förekomma. Att exportera vapen till Filippinerna signalerar det motsatta, säger Anna Sundström.