Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-02-24
Alla case

Öppnare och mer demokratiska partier

Inom programmet ”Från vapen till valsedlar” samarbetar partier från olika länder för att bli mer öppna och demokratiska. Palestinska Fatah är ett av partierna.

Programmet ”Från vapen till valsedlar” är ett samarbete för partier som tidigare varit befrielserörelser men som nu arbetar parlamentariskt. Tanken är att de i utbyte med andra ska utveckla partistrukturer som är mer öppna och demokratiska. Partierna som ingår i programmet är Akbayan från Filippinerna, ANC från Sydafrika, Fatah från Palestina, MPLA från Angola, PUK från irakiska Kurdistan och Swapo från Namibia.

Inom ramen för programmet hölls i februari ett möte i Stockholm, där representanter för några av partierna träffades för att diskutera politisk finansiering. En av dem var Fadwa Khawaja, som är antikorruptionskonsult och kvinnoledare för det palestinska partiet Fatah.

Hon ser det som mycket värdefullt att utbyta erfarenheter med andra partier som befinner sig i en liknande situation.

– I Palestina har vi inget etablerat system för hur partier ska finansieras. Det är förstås ett dilemma, berättar Fadwa.

På mötet diskuterades bland annat olika typer av finansiering, och vilka risker men även möjligheter det finns när pengar blandas in i politiken. I nästan alla länder finns det någon form av regler för hur man får samla in pengar till kampanjer. För Fatah handlar det dels om att använda pengar effektivt, men också om att motverka korruption.

Fatah är ett brett och sekulärt parti som bildades på 1950-talet och som bland annat innehar presidentposten i Palestina. Partiet möter som bekant stora utmaningar. Fredsprocessen är bräcklig och det palestinska styret splittrades 2007 mellan Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken.

Frågan om finansiering handlar om mer än bara pengarna i sig. I slutändan gäller det att bygga upp mer demokratiska partistrukturer, så att de medel som kommer in används till rätt saker.

– Det räcker inte med bara pengar. Det är människor som förändrar, säger Fadwa.

Läs mer om Från vapen till valsedlar.

Läs mer om Palestina.

Text: Kalle Holmqvist