Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-10-16
Alla nyheter

Fackligt besök i Palestina och Israel

Den svenska fackföreningsrörelsen försöker knyta närmare kontakter med fackförbund i både Palestina och Israel.

Nu i september besökte en delegation från LO och Palmecentret palestinska Hebron och Nablus, samt israeliska Tel Aviv. I Nablus träffade de bland annat den palestinska fackliga landsorganisationen PGFTU. LOs vice ordförande Tobias Baudin är en av dem som var med på resan.

– Det var den mest lärorika resan jag gjort, berättar Tobias Baudin på LOs hemsida.

Palestinsk politik präglas inte bara av ockupationen, utan även av den interna konflikten mellan sekulära befrielserörelsen Fatah – som innehar presidentposten och kontrollerar Västbanken – och islamistiska Hamas, som styr Gaza.

Det senaste parlamentsvalet hölls 2006 och det har inte varit presidentval sedan 2005. Bland de palestinska politikerna är medelåldern hög.

– Det behövs ett generationsskifte i den palestinska politiken, säger Palmecentrets Isabel Lundin som också var med på resan.

Hon menar att omvärlden måste fortsätta arbetet med stöd till politiska partier och folkrörelser i Palestina. Framför allt på sätt som kan bidra till att lyfta fram palestinska ungdomar.

– Fatah måste släppa fram unga politiker så att det skapas legitimitet för det politiska systemet. Dessutom är det hos ungdomen som hoppet finns.

Ett syfte med resan var att skapa kontakter i Palestina och Israel. LOs Tobias Baudin menar att det är viktigt att svenska fackföreningar även har en dialog med den israeliska arbetarrörelsen.

En gång i tiden var den israeliska fackföreningsrörelsen stark och hade ett stort inflytande i samhället. Under de senaste årtiondena har det skett en högervridning av den israeliska inrikespolitiken. Just nu präglas Israel av växande klyftor och ökande sociala problem.

– Det israeliska välfärdssystemet håller helt på att kollapsa. Den progressiva vänsterrörelsen i Israel behöver vårt stöd, säger Isabel Lundin.