
Palestina: Motarbetad förening förändrar ungdomars liv
I normala fall borde polisen vara glad när ungdomar finner engagerande fritidsaktiviteter, och håller sig borta från kriminalitet och droger. Men i östra Jerusalem gör polis och myndigheter vad de kan för att sabotera för de palestinska ungdomarnas förening.På de trånga gatorna i gamla staden i Jerusalem ryms både historia och dagens konflikter. Längs en av de mer berömda gatorna ska Jesus ha släpat sitt kors. Här finns judarnas klagomur, muslimernas al-Aqsa-moské och flera kristna kyrkor. De flesta som bor här är palestinier, men det är Israel som har makten.
Här finns Old City Youth Association, som engagerar omkring 100 ungdomar. Det är ett projekt som stöds av Palmecentret och ABF Botkyrka-Salem. Föreningen genomför fritidsaktiviteter och föreläsningar om droger, sociala media och andra ämnen som engagerar ungdomar. Folkdans har växt till en stor aktivitet. En folkdansgrupp har bildats som blivit alltmer professionell, och även uppträtt internationellt.
Men i lika hög grad är ungdomsföreningen och dess lokal en träffpunkt; ett alternativ till trånga överbefolkade lägenheter, och till att hänga på gatorna där det finns gott om droger, och där man ständigt blir trakasserad av israelisk militär och polis.
– Man kan se hur särskilt killarnas beteende förändrats sedan de blivit engagerade i föreningen. Tidigare satt de mest och hängde och uppträdde ohyfsat mot kvinnor och turister, säger Sameer Amro, som leder verksamheten i lokalen.
Men osäkerheten inför framtiden är stor. Uppfattningen är att israelerna helst såg att ungdomsföreningen stängde ner sin verksamhet.
– Senast igår genomförde polisen en räd. De kom flera stycken med vapnen dragna. De letar bevis på att vi får stöd från palestinska myndigheten. Om de hittar bevis på det tvingas vi stänga, säger Sameer Amro.
Föreningens lokal befinner sig alltså mitt i den gamla stadsdelen, i en byggnad som är många hundra år gammal. Den är i kraftigt behov av upprustning. Rappningen lossnar från taket, och man har fått sätta upp presenningar för att den inte ska hamna i huvudet på besökarna. Men de israeliska myndigheterna tillåter inte någon upprustning, utan tycks hoppas att förfallet ska göra lokalen obrukbar. I våningarna ovanför centret har israeliska bosättare tagit sig in och ockuperat lägenheter.
Som en del av samarbetet med ABF Botkyrka-Salem ingår att grupper av ungdomar har fått möjlighet att åka till Sverige på besök. Något som uppfattas som stort och viktigt av ungdomar som formellt inte är hindrade att resa runt i hela Israel, men som i praktiken inte törs lämna de palestinska stadsdelarna.
Tamara Abdelrezaq Siyam har varit hela sex gånger i Sverige. De resorna speglar på något sätt den resa hon gjort i livet, tack vare ungdomsföreningen. För ungefär tio år sedan började hon engagera sig i föreningen. Undan för undan har hon utvecklats genom verksamheten, dansen och koreografin har varit viktigast för henne.
– I dag är jag den mest kända palestinska koreografen i Jerusalem. Människor känner igen mig när jag går på stan, säger hon.
För Tamaras del handlar det lika mycket om personlig utveckling. I dag är hon en aktiv och engagerad person; lärare för blinda barn.
– Om det inte varit för ungdomsföreningen så hade jag varit hemmafru i ett arrangerat äktenskap. Nu är det jag som bestämmer när och med vem jag vill gifta mig.
Killarna i lokalen vill hellre prata om tillvaron under den israeliska regimen, när de äntligen har utlänningar som är villiga att lyssna. De klagar över ständiga id-kontroller, och om att de som inte har gamla staden som adress på sin id-handling kastas ut därifrån. Men det är också mer allvarliga berättelser om gripanden och perioder i israeliska häkten. Alla verkar vara överens om att med Donald Trumps utspel om Jerusalem som enbart Israels huvudstad kommer situationen bara att bli värre.
Text och foto: Björn Lindh