Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2018-04-16
Alla case

Palestina: Projektet som förändrar hela livet

När kvinnor i ett samhälle med konservativa värderingar kommer samman och får chans att utvecklas händer det saker. I gruppen av kvinnor i den palestinska staden Hebron ska flera ställa upp som kandidater i lokalvalen, en har fått ett bra jobb och ytterligare en har bestämt sig för att ta det stora steget och lämna ett destruktivt äktenskap. Det är ett projekt som på riktigt förändrar livet för kvinnor i Palestina.

Det är inte alldeles enkelt att få grepp om det projekt som kallas Active Women Community Changers, och som finansieras av Palmecentret. De kvinnor vi träffar i staden Hebron har alla ingått i grupper som genomgått ett slags utbildning som omfattat bland annat ledarskap och kommunikation. De har sedan på olika vis blivit aktiva i sina byar och varit med om att dra igång olika lokala initiativ. Nu är de redo att vara med och starta nya grupper, och därmed få ännu fler kvinnor in i projektet.

Men om det är svårt att beskriva verksamheten i detalj så vittnar personliga berättelser att mycket förändrats i livet för de kvinnor som deltar.

– Tidigare hade jag knappast vågat sitta vid ett bord tillsammans med män, och om jag gjort det så hade jag inte sagt ett ord, säger en av kvinnorna.

Kvinnor har mest att tjäna på ökad frihet

Palestina kan sägas vara ett samhälle med traditionella och konservativa värderingar. Människor lever dessutom under israelisk ockupation som skapar konflikt, frustration och minskad rörelsefrihet, samtidigt som en ekonomisk utveckling som skulle ta människor ut ur fattigdomen medvetet förhindras av ockupationsmakten. Samhällsutvecklingen stagnerar, vilket främst drabbar kvinnorna, som skulle ha mest att tjäna på ökad frihet.

Asnar Zugheer är den mest talföra i gruppen. Hon berättar om hur hon stärkts genom utbildningen och samvaron med de andra kvinnorna.

– Jag har blivit mer engagerad i samhället. Jag vågade ta steget att närma mig andra lokala organisationer för att få igång aktiviteter och jag har startat volontärarbete för kvinnor, säger Asnar Zugheer.

Aktivismen har för hennes personliga del lett fram till ett arbete där hon sprider kunskap till andra kvinnor om kost och hälsa.

Kamp mot våld i hemmet

– Jag vill främst engagera mig för fler jobb till kvinnor, och mot våld i hemmet och tidiga äktenskap. Vid nästa lokalval har jag åldern inne för att kandidera. Och det tänker jag göra.

En förutsättning för Asnars engagemang är att hon har stöd och tillåtelse från sin man. Det krävdes en del övertalning i början, men nu används deras hem som en plats för kvinnor att mötas.

Shaden Taraweh har fattat det omtumlande beslutet att skilja sig från en kontrollerande och våldsam man. Foto: Björn Lindh.

En som saknat stödet hemifrån är Shaden Taraweh. Hon gifte sig med en man hon bara träffat en kort stund. Mannen och hans familj blev allt mer kontrollerande. Shaden fick knappt tillåtelse att gå ut och mannen försökte bryskt hindra henne från att delta i kvinnoprojektet. Men Shaden fattade sitt beslut.

– Han var inte mina drömmars man, och jag bestämde mig för att skiljas. Vi är fortfarande gifta, men lever inte tillsammans. Som tur är har jag fått jobb på en förskola, så jag klarar mig, säger Shaden Taraweh.

Text och foto: Björn Lindh