
Palmecentrets ordförande om ny broschyr mot slavarbete
I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna finns ett mycket tydligt förbud mot slavarbete: ”Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna.” Men ändå finns det enligt den internationella arbetslivsorganisationen ILO cirka 21 miljoner människor runt om i världen som utsätts för tvångsarbete under slavliknande förhållanden. Miljontals är offer för trafficking och olika former av människohandel.Detta är fullständigt oacceptabelt.
Det är viktigt att komma ihåg att slavarbete fortfarande existerar. Men det är minst lika viktigt att uppmärksamma de organisationer och enskilda aktivister som kämpar mot slaveriet. I den här broschyren möter du våra samarbetspartners hushållsarbetarfacket, YCOWA som hjälper burmesiska migrantarbetare i Thailand, samt fackförbundet CSAAWU som försöker förbättra villkoren för lantarbetare i Sydafrika. Facket beskriver hur arbetsgivarna kontrollerar arbetarnas bostäder, dricksvattentillgång och hela livssituation. Det påminner på många sätt som hur statarna hade det i Sverige på 1800-talet.
Det svenska statarsystemet avskaffades 1945 – men först efter en lång och hård kamp, inte minst från lantarbetarnas fackförbund.
Vi på Palmecentret är väldigt glada och stolta över vårt samarbete med frihetskämparna som försöker stoppa vår tids slaveri.
Wanja Lundby-Wedin,
ordförande Olof Palmes Internationella center
FRIHET! BEKÄMPA SLAVERIET (2016) En broschyr om organisationer som arbetar mot tvångsarbete, bland annat det globala hushållsarbetarfacket IDWF, YCOWA som hjälper burmesiska migrantarbetare i Thailand, samt lantarbetarfacket CSAAWU i Sydafrika. Ladda ner broschyren eller beställ tryckta exemplar gratis här.