
Palmedagarna 2003: Palestina och Folkrätten – finns ännu en strimma hopp?
– Jag är djupt bekymrad. Det är oroande att Israels ledning slår dövörat till mot stora delar av det egna folket och omvärlden, suckade en smått uppgiven Thomas Hammarberg under Palmedagarnas delseminarium om Palestina och folkrätten.
Palmecentrets generalsekreterare Thomas Hammarberg och Amnesty Internationals Palestinasamordnare, Paula Friman, var inbjudna av Uppsalas socialdemokratiska studentförening Laboremus för att diskutera Palestina och folkrätten. Presentatör och huvudansvarig för seminariet var Laboremus ordförande Gustaf Lantz och Jörgen Embring var utfrågare.
– Palestiniernas frihet och livskvalitet begränsas nu ytterligare, sade Paula Friman med anledning av den barriär Israel håller på att bygga genom delar av Palestina.
Seminariet kom att domineras av den mycket kontroversiella muren och vad den har för inverkan på palestiniernas livssituation. Talarna uttryckte dock samtidigt en stark förståelse för israelers rädsla för terrorattacker.
Paula Friman var starkt kritisk till barriärprojektet och menade att konsekvenserna av det stred mot internationell rätt.
Sansad debatt
Thomas Hammarberg höll med och var dessutom mycket kritisk mot flera av Israels andra metoder. Han underströk dock att det är viktigt att hålla en sansad debatt och inte tala om folken i termer av ”palestinier och israeler”, då de inte är homogena folkgrupper. Som ett exempel berättade Hammarberg att ca 30 % av Israels befolkning är emot nuvarande och framtida bosättningar på Västbanken.
– Israels tanke med muren är att separera bosättarna från palestinierna. Genom denna avskärmning hoppas man skydda landet från terror i form av bland annat självmordsbombare, sade Paula Friman.
– Inne i Israel bor ca en miljon palestinier och risken är hög att det bland dem finns ett flertal som skulle kunna komma att agera som självmordsbombare, tillade Thomas Hammarberg,
– Då hjälper inte muren, sade han och Paula Friman nickade instämmande.
Jörgen Embring frågade Paula Friman vilka konsekvenser muren har gett och kommer att få för palestiniernas liv.
– Många palestinska barn har inte har kunnat komma till sina skolor, gravida kvinnor har inte kunnat ta sig till förlossningskliniker och arbetsplatser har hamnat på fel sida av muren, var några av konsekvenserna hon nämnde.
Svag förhoppning
Thomas Hammarbergs utstrålade en känsla av maktlöshet när han talade om muren, palestiniernas lidande och det nya läge i konflikten som muren innebär. Allt eftersom seminariet fortskred steg ändå en svag förhoppning fram om parternas möjligheter att lösa konflikten.
– Men då måste USA agera kraftigare än vad man hittills gjort – vilket i nuläget är högst osannolikt då en presidentvalskampanj snart är i antågande, sade Thomas Hammarberg.
Att ämnet är hett och mycket aktuellt märktes av publikens många frågor och tydliga engagemang. Viss förvirring uppstod då en man ur publiken hemmahörande från regionen ställde en fråga som var något diffus.
Thomas Hammarberg försökte svara genom att ge en historisk överblick kring läget. Frågeställaren protesterade dock och menade att det inte alls var något svar på hans fråga. Thomas Hammarberg förklarade då att han äger och har läst hyllmeter av böcker i ämnet, men att vissa frågor är mycket svåra att svara på. Thomas Hammarberg sökte efter seminariets avslutande upp mannen ur publiken för vidare diskussion. Av de bägges minspel att döma kom de då till koncensus under hjärtliga former.
Oskar Sandstedt