
Palmedagarna 2005: Invigning av Palmedagarna
Lördagen den 24 september 2005 invigdes årets upplaga av Palmedagarna. Denna gång ägde de rum på Aros Congress Center i Västerås. Dagen inleddes av trubaduren Staffan Lindberg som sjöng och berättade anekdoter.Marita Öberg Molin, vice ordförande för kommunfullmäktige i Västerås, hälsade deltagarna välkomna till Västerås och vi fick oss en mindre historielektion till livs. Ett stenkast från kongresscentret vi satt i ligger slottet där det sägs att Erik XIV blev förgiftad av ärtsoppa. Västerås är mest känt för industriföretaget ABB, men numera är Västerås mer än industristad med en relativt ny högskola och med utmärkelser som årets kulturkommun och musikstad.
Palmecentrets ordförande, Lena Hjelm-Wallén betonade att vi alla behövs för att hålla den internationella solidariteten levande inom arbetarrörelsen.
– Under helgen ska vi fördjupa våra kunskaper om mänskliga rättigheter, men framför allt ska vi diskutera hur kunskapen ska omformas i praktiken och hur vi ska jobba vidare.
Lena Hjelm-Wallén avslutade med att påminna om att I-fonden alltid är i behov av nya givare och bad oss sprida budskapet i våra medlemsorganisationer.
Ordet lämnades till Palmecentrets generalsekreterare Thomas Hammarberg som även han inledde med att tala om kampanjen social rättvisa.
– Social rättvisa är ett gammalt tema för arbetarrörelsen men mycket aktuellt idag, menade Thomas Hammarberg. Vi inom arbetarrörelsen bejakar och tror på globaliseringen men ser även dess baksidor. Företag läggs ner och människor tvingas flytta. Detta tenderar att påverka dem som redan har det svårt.
Thomas Hammarberg beskrev hur FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna togs fram.
– Efter andra världskriget sade världssamfundet ”Aldrig mera krig!” och ur detta kom 1948 deklarationen om de mänskliga rättigheterna, berättade Thomas. Deklarationen bygger på tre olika grupper. Friheterna, som innefattar religionsfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet. Skydd, som handlar om rätten att få skydd mot övergrepp. Den tredje gruppen av artiklar handlar om grundläggande basbehov, exempelvis rätt till att få ersättning för det arbete man utför, skolgång och hälsovård.
Det finns vissa kriterier som utmärker och kännetecknar mänskliga rättigheter:
– Rättigheterna gäller alla utan diskriminering.
– Det finns någon som är ansvarig, myndigheter och regering är ansvariga och måste svara för att rättigheterna uppfylls och så långt som det är möjligt ska rättigheterna fästas i lag.
Det är en internationellt gemensam uppgift. Alla länder måste vara öppna för att redovisa hur mänskliga rättigheter respekteras i landet.
Efter denna stund av sång, musik, Västeråsanekdoter, kampanjprat och inledande samtal om mänskliga rättigheter var 2005 års Palmedagar invigda och deltagarna fick en kort stund av fika och mingel innan det var dags för nästa punkt på schemat.
Text: Anna Nikula