Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-23
Alla nyheter

Palmedagarna 2007: Det man ser med egna ögon det stannar i hjärtat

– Vi kommer aldrig nå en fred i Israel om hela Gazas befolkning spärras in, utan vatten, utan el och utan matleveranser. Det sa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin när hon talade vid Palmedagarna i Karlstad.

Mona Sahlin fick avsluta 2007 års upplaga av Palmedagarna och gjorde det med ett uppskattat anförande som till stor del handlade om Mellanöstern. Mona Sahlin gjorde nyligen sin första utlandsresa som partiordföranden och den gick just dit.

– Jag lever efter devisen ”det man ser med egna ögon det stannar i hjärtat”, sa Mona Sahlin och bekräftade också att hennes upplevelser från palestinska flyktingläger och israeliska byar som ständigt utsätts för missilattacker gjort starkt intryck på henne.

Det finns offer på båda sidor och de är oftast civila, sa hon och konstaterade att arbetet för fred hänger mycket på oss.

– Vi sitter på mycket av verktygen i vår del av världen. EU kan spela en stor roll och jag är besviken över att vi inte samarbetade med den palestinska regeringen, att hela världssamfundet vände dem ryggen, menade Mona Sahlin och varnade för en ökad uppgivenhet i Mellanöstern.

I sitt anförande berörde hon även situationen i Burma och skickade via exilburmesen och socialdemokratiska partiledaren Aung Moe Zaw, som gästade Palmedagarna, en hälsning till den fängslade Aung San Suu Kyis.

– Jag har tidigare fått förmånen att träffa Nelson Mandela och det är ett av de mest fantastiska ögonblicken i mitt liv. Det vore helt underbart att någon gång får träffa Aung San Suu Kyis, utanför hennes hem, i ett fritt Burma, sa Mona Sahlin.

Hon ifrågasatte starkt den moderatledda regeringens tal om att nu vilja avveckla enprocentsmålet. Visserligen har situationen i världen radikalt förbättrats på senare år, med ökade resurser, landvinningar för demokratin och en större medvetenhet om klimatförändringarnas konsekvenser.

– Men det är ju nu som världens ledare ska ställa sig upp och gå vidare och intensifiera arbetet. Då sticker Gunilla Carlsson upp sitt huvud och säger att vi ska minska på biståndet!

Mona Sahlin uppmanade också alla intresserade att engagera sig i det socialdemokratiska partiets rådslag – och inte bara det som behandlar internationell politik.

– Den internationella aspekten behövs i alla rådslag; sysselsättning, miljöfrågan, välfärd. Så tag plats, inte minst i debatten om Europa!

Text: Jenny Åkervall