Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-23
Alla nyheter

Palmedagarna 2007: Fel att bojkotta Hamas

– Det är fel att bojkotta Hamas i de kommande fredssamtalen. Palestinska folket röstade fram Hamas, det internationella samfundet måste erkänna det och inleda samtal. Det sa Fatahmedlemmen Tamer Abu Nejem när han och Ahmad Jaradat från Hamas träffades för ett samtal under Palmedagarna.

Moderatorn Kajsa Borgnäs, ordförande för socialdemokraternas studentförbundet, målade i inledningen av samtalet upp en pessimistisk bild av situationen på Gazaremsan. Efter Hamas våldsamma övertag av området i juni framstår palestinierna som mer fraktionerade och våldsammare än någonsin, menade hon. Något som Ahmad Jaradat eller Tamer Abu Nejem bara delvis ville hålla med om.

– Vi är kollegor på samma universitet. Vi slåss inte, det är en mediabild. Högsta ledarna pratar kanske inte, men vi studenter och ungdomar träffas hela tiden, har gemensamma aktiviteter och samarbetar väldigt bra, hävdade Hamasrepresentanten Ahmad Jaradat.

Men det pågår i alla fall inga officiella samtal mellan Hamas och Fatah, invände Kajsa Borgnäs. Vad krävs för att kunna inleda sådana?

– Hamas måste lämna tillbaka säkerhetsstyrkorna och bygga upp nya palestinska styrkor. Sen måste de erkänna en rad FN-resolutioner. Men trots stora skillnader kan jag inte se varför vi inte skulle kunna samtala, det är Israel som är det stora hindret, menade Tamer Abu Nejem.

Båda beklagade att Hamas inte skulle vara representerat vid de kommande fredssamtalen som ska äga rum i slutet av november.

– EU borde inte acceptera det, sa Ahmad Jaradat och menade att den allmänna uppfattningen bland palestinierna på Gazaremsan är att konferensen är meningslös.

– Vi har haft åtta år med Bush och han har inte gjort ett dugg för palestiniernas sak. Nu när han ska lämna Vita huset kom han på att något måste göras. Alla avtal har kommit till strax innan presidentval i USA, men efter valen gömmer de bort konflikten.

Också Tamer Abu Nejem var tveksam till om konferensen kan leda till något gott. Om Fatah reser dit ensam innebär det ett svagt palestinskt deltagande och dåliga odds för konstruktiva samtal, hävdade han och uppmanade den svenska regeringen att ta ett första steg och inleda en dialog med såväl Hamas och Fatah, liksom att sätta press på Israel att ta med Fatah i fredsförhandlingarna.

Samtidigt gick det att ana en kompromisslöshet när Kajsa Borgnäs frågade om vilken betydelse de yngre medlemmarna har för deras verksamhet och framtiden.

– Vi har en ung struktur i vår organisation. Till och med barn kan delta i verksamheten och även de som inte gillar Hamas deltar i våra aktiviteter, menade Ahmad Jaradat och syftade bland annat på att Hamas också driver daghem, skolor och sociala inrättningar.
– Ungdomens roll är viktig i vår rörelse. De är energiska och mer uthålliga. Trots den ekonomiska och politiska bojkotten av Hamas står alla kvar. Vi kommer inte att ändra oss, vad vi tror på eller våra ledare, avslutade han.

Text: Jenny Åkervall