Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-23
Alla nyheter

Palmedagarna 2007: United Youth – Från Botkyrka till Palestina

- Allt är bara skit i Alby, men det regnar i alla fall inte bomber. Så kan ungdomarna i Alby tycka, sa Johan Wennerstrand, kulturansvarig vid ABF Botkyrka-Salem, när han tillsammans med fritidsgårdsföreståndaren Fuat Nuan, besökte Palmedagarna i Karlstad med sitt projekt United Youth.

Projektet som precis tagit fart, är ett samarbete mellan två fritidsgårdar. En i Jerusalem och en i Stockholmsförorten Alby.

– Skillnaderna är uppenbara, men intresset är det samma, säger Johan.

Palestina har under fyrtio års tid legat i konflikt med Israel. Man behöver bara titta på marknaden i Jerusalem för att se de enorma skillnaderna. På den israeliska delen av marknaden är golvet skinande rent, medan det palestinska golvet är smutsigt.

I en fyrvägskorsning med trafikljus där en israelisk och palestinsk väg korsar varandra, är det ständigt kö på den palestinska vägen. Det gröna ljuset lyser längre på den israeliska delen än på den palestinska. Där är det för det mesta rött, stopp och en lång, lång kö.

– Många Israeler upplever palestinierna som andra klassens människor. Det handlar om ett strukturellt förtryck, berättar Johan.

Överallt i Jerusalem finns kameror som bevakar platser och människor. Poliser och militär har en ständig närvaro. För att besöka heliga platser måste en del först kontrolleras hårt. Vissa kommer inte in alls.

I det palestinska folkets pass står det att de är jordanier. Trots att de aldrig ens varit där. Hus förstörs till grunden i Palestina och människor tvingas flytta in till Jerusalem, en stad som blir allt trängre och smutsigare. Där har de tvingats bygga murar även uppåt, då vissa israeler slänger sitt skräp rakt ut på gatorna.

– Människor förlorar hoppet och tappar tron på sig själva. De flesta ungdomar ser ingen anledning till att utbilda sig när de ändå aldrig kommer få jobb, berättar Johan.

Projektet tar fart

Johan arbetade tillsammans med Fuat på ABF. De ville tillsammans göra något för ungdomarna. Johan spenderade mycket tid på fritidsgården Café Fejm i Alby, när han var yngre, vilket gav dem idén till att satsa på just den fritidsgården. Caféet har funnits sedan mitten av 1970-talet. Där föddes idén till projektet United Youth.

Projektet bedrivs i samarbete mellan ABF Botkyrka-Salem och Old City Youth Association (OCYA) i Jerusalem med stöd av Olof Palme Internationella Center. Genom projektet möts ungdomar i Botkyrka och östra Jerusalem. De lär sig av varandra och om varandras liv och plats på jorden.

– Vi är inga experter, men vi gör vår bästa, säger Johan.

Det hela började när Johan och Fuat såg över sina problem. Den stora frågan var hur de skulle kunna motivera ungdomarna.

– Vi identifierade vårt problem. Hur skulle vi få dem motiverade till att vilja utveckla sig och sitt lärande? Vi hade två morötter. Ungdomarna ville på en skidresa. De ville resa ifrån förorten. Den andra moroten var datorer och Internet. Frågan var hur vi skulle kunna leda detta till ungdomar ska vilja fortsätta utvecklas.

Johan och Fuat tog kontakt med ABF Sollentuna för att diskutera möjligheten till ett internationellt utbyte. Föreningen hade ett projekt med Palestina och så började samarbetet. Det visade sig att deras samarbetspartner hade samma problem.

– De hade ett stort behov av att motivera ungdomar till kunskap, berättar Johan.

Inga bomber i Alby

Projektet i Jerusalem bedrivs för palestinska ungdomar mellan tolv och femton. Men även unga och gamla är välkomna till fritidsgården. Föräldrarna är hela tiden involverade i barnen och ledarna har god kontakt med dem. För just mammorna finns det speciella grupper, där de kan träffas och dela med sig av sina erfarenheter.

På en tvärgata till Via Dolorosa ligger ett hus som en gång var ett stall. Numer huserar OCYA där. Projektet är religiöst obundet och har funnits sedan 1990. Deras mål är att höja ungdomarnas motivation genom aktiviteter.

För Johan och Fuat var nästa steg hur ungdomarna skulle kunna kommunicera med varandra.

– Vi har bestämt oss för att använda webbkameror, berättar Johan. Vi vill att de ska kunna känna närhet, trots det långa avståndet. Det hela har gjort att ungdomarna blivit motiverade till att lära sig engelska, så att de ska kunna kommunicera via sina webbkameror.

När de i Alby sedan ska kunna se sina kamrater i Jerusalem, kanske de får ett annat perspektiv på sitt eget liv.

– Ungdomar kan tycka att allt är bara skit i Alby, men det regnar i alla fall inte bomber. Flera av våra ungdomar tränar karate. Här har vi mattor, medan de palestinska ungdomarna tränar på stengolv.

Lika världar

Ett av målen med projektet är att bygga broar mellan ungdomar i två olika delar av världen.

– Samtidigt är världarna så lika. I Israel råder en hierarki mellan israeler och palestinier. I Alby råder en hierarki mellan olika nationaliteter. Ungdomarna har mer gemensamt än vad man kan tro, säger Fuat.

Johan och Fuat vill med projektet belysa att människors problem, drömmar och besvikelser är ganska lika, var man än befinner sig i världen. De vill genom aktivitet höja motivationen till att vilja utbilda sig, motverka fördomar och det destruktiva som finns i både Alby och Jerusalem.

Text: Marijah Stafås, Sofia Eklund