Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-23
Alla nyheter

Palmedagarna 2008: Fackliga rättigheter och migration

Under debatten om fackliga rättigheter och det filippinska exemplet ställde författaren Anna-Lena Lodenius efter Josua Matas presentation frågan till Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall, om främlingsfientlighet även i Sverige stoppat facket från att ta sig an migrantarbetare.

– Det finns främlingsfientlighet inom våra fackförbund, men den största frågan är inte längre om vi ska organisera migrantarbetare utan hur, svarade Stefan Löfvén.

Han efterlyste internationella ramavtal och större respekt för ILO:s fundamentala principer och rättigheter i arbetslivet. ILO är FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor.

– Jag är för globaliseringens goda sidor, men jag är emot risken att arbetare förlorar sina rättigheter. Vi måste hitta ett sätt att förändra reglerna inom Världshandelsorganisationen och även använda Världsbanken till att stärka arbetares rättigheter, sa Stefan Löfvén.

Josua Matas ord om att Världshandelsorganisationen bara ser till att göra den rikare delen av världen rikare går Stefan Löfvén delvis med på, men utvecklar resonemanget.

– Vi behöver förändra Världshandelsorganisationen. För handel kommer att fortsätta. Om vi saknar globala handelsregler kommer i stället två länder att bedriva handel med varandra. Då vinner den starka och den svage kommer att lida, sa han.

Vad gäller den svenska arbetsmarknaden sa Stefen Löfvén att det är viktigt att upprätthålla regler som kan inkludera migrantarbetare. Det är i förlängningen ett sätt att skydda den svenska arbetskraften.

– Om migrantarbetare börjar arbeta längre skift, för lägre löner och det sprids i landet så kommer de att tävla med oss om jobben. Vi måste undvika detta. Migrantarbetare är välkomna till Sverige men vi kan inte låta reglerna på arbetsmarknaden lösas upp.

Dag Klackenberg, vd, Svensk Handel, som representerade arbetsgivarorganisationerna, ville först inte tillägga något efter Josua Matas presentation. Efter påtryckningar från samtalsledaren och publiken sa han att hans organisations medlemsföretag som Ikea, Ica Maxi och H&M uppmanas att informera sina entreprenörer i andra länder om regler mot barnarbete, vilka kemikalier som får användas och om fackliga rättigheter.

På frågan vad hans vision var för rättigheter åt migrantarbetare svarade han att utländska entreprenörer som kommer hit får veta hur de ska uppföra sig på den svenska arbetsmarknaden.

Avslutningsvis sa Josua Mata att handel visst är viktigt men tillade:

– Vad vi behöver är ett ordentligt utvecklat ramavtal där även migrantarbetare får sina rättigheter tillgodosedda.

Text: Helena Sundman