
Palmedagarna 2008: Palmedagarna 2008
Den 18 och 19 oktober 2008 samlades över 350 deltagare, forskare och politiker i ABF-huset i Stockholm för att delta i Palmedagarna, en tvådagars konferens på temat migration.Deltagarna diskuterade migration från en rad vinklar såsom försämrade arbetsvillkor och svårigheten att upprätthålla migranters mänskliga rättigheter, utmaningen med att organisera migrantbefolkningen fackligt och hur migration påverkar vårt välfärdssamhälle.
I öppningsanförande menade Jens Orback, Palmecentrets nytillträdde generalsekreterare, att ämnen migration kräver både att vi ”finjusterar våra kompass och ökar vår uthållighet” inför ämnets komplexitet.
– Vi bör fråga oss varför någon flyttar från ett land till ett annat. Vi ställs inför frågor som: Vad gör vi som byggt upp välfärden i det här landet när någon annan knackar på? Under vilka villkor står vår välfärd öppen för andra?
Politiker, forskare och publik belyste även den globala ekonomins koppling till migration, förändringar inom migrantbefolkningen som alltmer börjat inkludera kvinnor och Sveriges mottagande av migranter genom årtiondena.
Bland talarna och panelisterna fanns före detta migrationsminister Jan O Karlsson, Institutet för framtidsstudiers vd Joakim Palme, generalsekretare för filippinska Alliance of Progressive Labor, Joshua Mata samt migrationsforskarna Lisa Pelling och Nicola Piper.
En del av svaret i hur vi bör förhålla oss till migration ligger i möten mellan människor, menade Jens Orback avslutningsvis.
– Vi själva är en rörelse i rörelsen och Palmecentret ska arbeta för fred och mänskliga rättigheter i denna anda. Vi bör visa omtanke och solidaritet i möten med dem som kommer hit. Möten mellan människor står i centrum för att migration ska fungera. Och det ligger också i hjärtat av Palmecentrets verksamhet.
Text: Helena Sundman