Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-23
Alla nyheter

Palmedagarna 2009: Jämställd i kampen men inte vid makten

Kvinnorna bar vapen. De pausade sina liv för att vara med i befrielsekampen. När de återvände hem kom många aldrig till makten. Det sa Thoko Matshe, kvinnorättsaktivist, om de olika befrielsekamperna i södra Afrika.

Under temat Från befrielse till frihet under Palmedagarna i oktober deltog flera som sett kvinnors roll i befrielsekamper i södra Afrika. En av dem var Thoko Matshe, nu koordinatör för Palmecentret i Sydafrika.

Hon drog dystra slutsatser av de resultat hon sett av dessa kvinnors engagemang.

– Kvinnorna är med i befrielsekampen men när det blir dags att dela beslutandemakten finns inte kvinnorna med.

Kvinnofrågorna får vänta

Manliga parlamentsledamöter förklarar det med att kvinnor är tysta när de väl sitter i parlamentet.

– Men under befrielsekampen sa ingen att de var tysta, sa Thoko Matshe.

Det var i den kampen som många kvinnor passade på att höja sina röster för jämställdheten mellan könen. Det de fick till svar var ”Först koncentrerar vi oss på befrielsen, sedan fokuserar vi på kvinnofrågorna.”

– Det är att låta halva befolkningen vänta på frågor som är viktiga för dem. Kvinnorna i södra Afrika väntar fortfarande, sa Thoko Matshe.

Hon berättade att inom kvinnorörelsen i södra Afrika finns ett gemensamt skämt.

– Under befrielsekampen deltog vi åtminstone med att vara med i köket. När vi återvände hem blev vi förpassade till bakgården. Kampen för likabehandling av kvinnor måste fortsätta, sa Thoko Matshe.

ANC får in kvinnor i parlamentet

Skillnaderna i andel invalda kvinnor i parlamenten mellan olika länder söder om Sahara är stor. Snittet är 18,6 procent, enligt Thoko Matshes siffror.

Hon underströk att det betyder att i vissa länder är andelen kvinnor i parlamentet mycket låg.

Rwanda  56,3 %
Sydafrika  44,5 %
Angola  37,3 %
Mozambique 34,8 %
Namibia  26,7 %
Zimbabwe  15,2 %

Siffrorna som Thoko Matshe visade var från länder som genomgått en befrielsekamp. Det finns dock länder där kvinnorna kommit långt, som i Rwanda och i Sydafrika, påpekade Thoko Matshe. Men i Sydafrikas fall menade hon att fram till det senaste valet låg siffrorna på strax under 35 procent. Dessutom är kvinnors ökade representativitet i parlamentet helt beroende av ANC. Det är det enda partiet som infört effektiva regler på jämställdhetsområdet – de strävar efter att hälften av ledamöterna ska vara kvinnor.

– Om ANC i morgon skulle förlora majoriteten i parlamentet skulle antalet kvinnliga parlamentsledamöter genast dala. Det är inte idealiskt.

Därför slog Thoko Matshe ett slag för att alla politiska partier bör starta kampanjer för att öka andelen kvinnor i beslutsfattande ställning.

Hon sa också att det enda sättet för kvinnor att bli en del av makten är att engagera sig i politiska partier.

Samtidigt finns hinder för att kvinnofrågorna ska komma fram på just den arenan, menade hon.

– I partiernas kvinnoavdelningar tar kvinnorna inte strid för sina frågor. Partierna verkar tycka att kvinnofrågorna ofta går emot partiagendan. Det är begränsande.

Ställa de äldre till svars

Samtalen under Palmedagarna tog även upp kampen mellan generationerna. Thoko Matshe sa att hon särskilt uppmärksammat när talare i sina anföranden erkänt att de stött Robert Mugabe i Zimbabwe.

Thoko Matshe uppmanade yngre partimedlemmar att fråga de äldre:

– Det ni var med och bestämde ledde inte till den demokrati som utmålats. Hur tänkte ni egentligen, hur kunde det bli så fel?”

Text: Helena Sundman