Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-23
Alla nyheter

Palmedagarna 2009: SSU pressar moderpartiet i Västsaharafrågan

Det slog gnistor om debatten runt hur Socialdemokraterna bör agera i Västsaharafrågan. Sverige har i historien modigt stött stater i utsatta lägen, vad är skillnaden nu? undrade Jytte Guteland i SSU:s största utrikespolitiska hjärtefråga.

När en nazistregering tog över i Frankrike efter andra världskriget och en alternativ regering uppstod i exil, stöttade Sverige den alternativa regeringen utan att blinka. Efter Berlinmurens fall stöttade Finland ett fritt Estland. Sverige var inte sena att ge bifall, menade Jytte Guteland, SSU-ordförande, på ett seminarium om mänskliga rättigheter i Västsahara under Palmedagarna.

– Västsahara har ett eget territorium, de har en regering. Vad väntar socialdemokraterna på? Norge och Finland väntar på Sverige att vara först med att stödja ett fritt Västsahara. Varför kan vi inte göra det i dag och vara stolta över oss själva i morgon? sa Jytte Guteland i ett engagerat tal..

”Sverige riskerar att isoleras”

Men socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde lockades inte med i känsloyttringarna.

– Striden ska inte vara mellan SSU och Socialdemokraterna. Den ska vara mot Marocko, sa Ann Linde.

Hon sa att hon inte vill se Sverige stå ensam i frågan om att stödja ett fritt Västsahara.

– Sverige stod upp för Västsahara i fiskerifrågan, sa hon och refererade till avtal mellan Marocko och EU om rätten att fiska utanför Västsahara.

Sverige hade förväntat sig att även andra nationer skulle ställa upp för västsaharierna vad gäller fiskerättigheterna i området, enligt Ann Linde.

– Men ingen följde med. Sedan ville ingen tala med Sverige om Västsahara, vi blev isolerade.

Hoppas på Obama

I stället la Ann Linde stora förhoppningar på Obamaadministrationens förändrade hållning i Västsaharafrågan. Efter Bushs linje att sympatisera med Marocko, har president Barack Obama ändrat USA:s hållning.

– Det kan innebära att vi nästa år får hela EU med på att stötta en folkomröstning i Västsahara.

Det är med den sortens enighet Ann Linde tror att Västsahara kan gynnas.

Hennes förslag till agerande är att FN-styrkan MINURSO:s uppdrag utvidgas. MINURSO skulle ha sett till att en folkomröstning om självbestämmande i Västsahara genomfördes. Men så har inte skett. Det nya uppdraget borde innefatta att rapportera brott mot de mänskliga rättigheterna i området, menade Ann Linde.

Polisario Front la ner sina vapen

Västsahara har kallats världens sista koloni. Fram till 1975 var området en del av Spanien, berättade Brahim Mokhtar, representant för Polisario Front i Skandinavien.

Efter det överlämnades territoriet till Marocko. Men den Internationella domstolen i Haag har beslutat att Marocko saknar rätt till området. Därför stred Polisario Front mot marockanska trupper fram till 1991, då FN kom in i bilden. Västsahara fick ett löfte om att låta folket rösta om självbestämmande.

I stället för väpnad kamp har människorättsaktivister försökt uppmärksamma den orättvisa situationen i området, sa Brahim Mokhtar. Till exempel har studenter genomfört hungerstrejker.

Den marockanska polisens reaktion på fredliga demonstrationer har varit förtryck, sa Polisariorepresentanten. Två personer får inte ses tillsammans på gatan, utländska läkare och observatörer har förhindrats att komma in i Västsahara, enligt Brahim Mokhtar.

Han menade att ett svenskt stöd för att erkänna Västsaharas självständighet skulle betyda mycket,och vara ett led i arbetet med att sätta press på Marocko att acceptera FN:s resolution om en fredlig uppgörelse, sa Brahim Mokhtar.

– Vi fortsätter söka övriga världens erkännande för att vi är en självständig stat. Det kan ske med stöd av ett trovärdigt och starkt land som Sverige.

Text: Helena Sundman