Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-09-15
Alla nyheter

Palmedagen 2011: Papperslösa måste inkluderas – inte exkluderas

- Det fanns inga lagliga sätt att resa, och pengarna till smugglarna räckte inte för hela familjen. Sen räckte inte skälen för att få stanna i Sverige och nu verkar alla vägar lika stängda. När Elviras mamma städar svart är det inte för att komma undan skatt, utan för att det är enda möjligheten.

Det sa Sanna Vestin, journalist, föreläsare och aktiv inom flyktingfrågor, under Palmedagen 2011 på ett seminarium om EU och hur en solidarisk migrationspolitik kan skapas. Hon diskuterade ämnet tillsammans med Andrine Winther, som arbetar för Socialdemokraterna i riksdagen med EU-frågor.

Sanna kom i kontakt med trettonåriga Elvira när hon ringde på en hjälplinje där Sanna jobbade. ”Jag vill fråga om ni kan hitta en familj till mig.” hade Elvira sagt. Hon beskrev sitt problem så här: ”Jag kan inte gå till skolan för jag är liksom illegal.” Sanna menade att Elvira ringde för att hon var självständig och för att hennes mamma hade svårt med svenskan.

– Elviras mamma kom inte till Sverige för att leva på svenskarna. Hon flydde när släktingar hade dödats och Elvira inte kunde gå i skolan längre. Då gav hon sig iväg för att skydda sina barn, hitta ett normalt liv, inte behöva vara rädd.

Hur blev det så här? Sanna Vestin menade att EU kompenserade för borttagandet av de inre gränskontrollerna med att införa krav på inresevisum. Visum beviljas inte för asylsökande och resultatet blev att de behövde resa illegalt för att söka legal asyl.

Sedan kom kontrollregler för visum och antalet asylsökande sjönk kraftigt. Det vände efter ett tag – men skillnaden var att nu kom de asylsökande på illegala vägar. Det är därför EU:s migrationspolitik på sistone har fokuserat på att bekämpa olaglig invandring. Många olika förhindrande åtgärder har genomförts, ofta med förevändningar av att vara humana insatser.

– Men det är EU-ländernas egna beslut som har lämnat marknaden öppen för smugglare. Och åtgärderna drabbade inte bara kriminella aktörer utan också offren, förklarade Sanna Vestin.

Länge brydde sig inte de flesta EU-länder om att verkställa utvisningar, men under 00-talet fick vi se allt mer av förvarstagande och storskaliga deportationer. Men Elvira är kvar trots att bara en tredjedel av dem som söker asyl i Sverige får uppehållstillstånd. I EU beräknas de papperslösa till 3-6 miljoner. De flesta jobbar.

Papperslösa arbetar de längsta dagarna

– Det är en myt att papperslösa är snyltare. Papperslösa jobbar de längsta dagarna, till de lägsta lönerna. De städar på sjukhusen där de själva inte får vård. Papperslösa lagar mat och diskar till svart låglön så att den som har riktig lön kan äta ute till samma pris som att äta hemma, de diskar om nätterna och de delar ut tidningarna. Det är Fredrik Reinfeldt och jag som snyltar på Elviras mamma, inte tvärtom, hävdade Sanna Vestin.

Hon konstaterade att fokus på regleringen har blivit för stort. Vad är då lösningen enligt henne?

– Det är inget nytt, vi vet hur man gör. Det har vi gjort sedan arbetarrörelsens barndom. Man exkluderar inte, man inkluderar. Man släpper in. Man synliggör, man organiserar, man ställer krav på lika villkor för alla. Eller hur? avslutade Sanna Vestin.

Andrine Winther började med att berätta att hon tidigare undvikit migrationsfrågorna eftersom hon blir så fruktansvärt upprörd över hur människor behandlas. Nu kunde hon konstatera att det faktiskt är roligt att jobba med frågorna, även om det ibland är svårt och innebär ilska och gråt.

-För socialdemokraterna måste utgångspunkten alltid vara att det handlar om människor, påtalade hon och berättade att hon blivit positivt överraskad över den samsyn som finns inom det europeiska socialdemokratiska samarbetet gällande det gemensamma asylsystemet. Hon menade att denna samsyn helt klart varit ett steg framåt.

Vi har en åldrande befolkning – hur ska vi få folk att komma till Sverige trots aspekter som mörker, kyla och främlingsfientlighet?  Kanske är svaret schyssta villkor och bra integration spekulerade Andrine Winther.

Text: Klas-Herman Lundgren