Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2014-11-17
Alla nyheter

Palmedagen 2014

Temat för Palmedagen 2014 var "Från Syrien till Europa - att fly från krig och konflikt". Cirka 150 personer samlades den 8 november i Göteborgs Folkets Hus för att lyssna på föredrag och diskussioner om flyktens orsaker och vägar samt Sveriges och Europas ansvar.

Inte sedan andra världskriget har så många människor tvingats lämna sina hem på grund av krig och förföljelse. Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR befinner sig i dag över 50 miljoner människor på flykt. Länder som Syrien, Irak, Sydsudan och Centralafrikanska republiken kan inte längre ge skydd åt sina medborgare.

Till Europa är de lagliga vägarna stängda. Av det totala antalet flyktingar i världen ges endast 14 procent skydd i de rika länderna. Med utgångspunkt i krigets Syrien och flyktingarnas egna berättelser och erfarenheter diskuterades det juridiska och politiska ramverket och den svenska arbetarrörelsens svar på dagens utmaning.

Palmedagen inleddes med Hogir Hiroris film ”Isis offer”, som spelades in i augusti på gränsen mellan Syrien och Irak, där över en miljon människor befinner sig på flykt undan den militanta islamistgruppen Isis. Se filmen här.

Palmedagen 2014 arrangerades av Palmecentret, Socialdemokraterna i Göteborg, SSU Göteborg, S-studenter Göteborg, ABF Göteborg och LO-distriktet i Västsverige.