Skriv ut

I november 2015 segrade Aung San Suu Kyis parti Nationella förbundet för demokrati (NLD) i det första fria parlamentsvalet sedan militären tog makten på 1960-talet. Det fanns då stora förhoppningar på förändringar av landet. Men förhoppningarna har till stor del grusats, bland annat genom att muslimska rohingyer förföljts, vilket lett till att Suu Kyi och hennes regering har fått skarp kritik från omvärlden. Även om landet nu har en civil regering ger författningen militären stort inflytande över politiken. Landet har också fortsatt stora utmaningar gällande sociala förhållanden, och i dag beräknas runt en fjärdedel av invånarna leva i fattigdom.

Sveriges regering har varit konsekvent i sina fördömanden av folkrättsbrott i Burma och var under sin tid som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd pådrivande för kraftigare åtgärder från omvärlden. Sverige har också genom sitt medlemskap i EU spelat en viktig roll i att driva på för att EU ska agera mot företag och individer kopplade till den burmesiska militären och människorättsbrott i Burma. Flera socialdemokratiska krafter i Sverige har också länge verkat aktivt för att bidra till en förändring i landet.

2020 är det parlamentsval i Burma, och det socialdemokratiska partiet Democratic Party for a New Society (DPNS) ställer då upp. Frågan är vilken roll partiet kan spela i arbetet för en ljusare framtid.

Välkomna till ett samtal om situationen i Burma med fokus på landets situation ur ett socialdemokratiskt perspektiv. Vad kan vi förvänta oss av det stundande valet? Och hur kan socialdemokratin i Sverige stötta progressiva krafter i landet?

 

Medverkande:

Olle Thorell, riksdagsledamot Socialdemokraterna och ledamot i utrikesutskottet.

Frida Perjus, handläggare Burma, Olof Palmes Internationella Center.

Johanna Kvist, S-märkt Burmakännare och tidigare vid Svenska Burmakommittén.

Aung Moe Zaw, ordförande för Democratic Party for a New Society (DPNS)

Givetvis bjuds det på kaffe och fika.

Varmt välkommen!

Datum och tid: 12 november 2019, 19–20

Plats: Folkhemmet, Socialdemokraternas Hus, Sveavägen 68, Stockholm.  

Arrangör: Socialdemokraterna i Stockholms läns internationella kommitté och Olof Palmes Internationella Center.

Kostnad: Fri entré

Till toppen av sidan