Skriv ut

1995 slöts freden i Bosnien och Hercegovina efter tre års inbördeskrig, men landet är än i dag splittrat och står inför stora utmaningar. I samband med fredsavtalet delades landet in i två entiteter med totalt 14 regeringar och tre presidenter. Det är ett av världens mest komplicerade politiska system som har försatt landet i ett politiskt vakuum. I ett samhälle kantat av lågt förtroende för landets politiker och hög korruption spelar civilsamhällesorganisationerna en viktig roll i landets demokratiska utveckling. Hur är det att verka i ett land med sådana förutsättningar? Och hur engagerar de medborgarna att aktivt delta i landets utveckling när arbetslösheten stiger och allt fler väljer att lämna landet?

I detta samtal kommer våra två praktikanter diskutera de utmaningar som landet står inför – som korruption, etniska uppdelningar, brain-drain och miljöförstöring. Samtalet utgår från deras erfarenheter efter fyra månaders praktik hos två av Palmecentrets partnerorganisationer i staden Tuzla.

Theresa Wahlqvist har praktiserat på Agora Center. Agora Center är ett centrum för öppenutbildningar och demokrati som arbetar för allas rätt att utbilda sig eller mötas och tillsammans lösa problem i lokalsamhället.

Stina Karlsson har praktiserat på Tuzla Community Foundation som har som mål att stärka aktivt medborgarskap och öka invånarnas deltagande i samhällsutvecklingen. Organisationen möjliggör bland annat att ungdomar kan söka pengar och driva egna projekt samt stöttar mindre organisationer och initiativ som arbetar med hållbar samhällsutveckling.

Välkommen till ett spännande samtal om Bosnien och Hercegovinas demokratiska utmaningar. Vi bjuder på fika och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor.

 

OBS! Obligatorisk föranmälan till sanna.eliasson@palmecenter.se

Datum och tid: 17 januari 2018, 18:00

Plats: Hörsalen, Sveavägen 68, Stockholm. T-Rådmansgatan.

Arrangör: Olof Palmes internationella center

Kostnad: Fri entré, men obligatorisk anmälan

Till toppen av sidan