Skriv ut

Under Bokmässan i Göteborg 26-29 september 2019 arrangerar Palmecentret fem seminarier på Globala Torget (H-hallen, 1 trappa upp) och tre seminarier utanför Bokmässan. Alla seminarier som genomförs på Globala Torget kan ses via Globala Torgets hemsida, Facebook-sida eller YouTube.

Palmecentrets seminarier på Globala Torget

Torsdag 26 september klockan 09:15-10:00 (frukost finns från 09:00)

Global tillbakagång för jämställdheten

Ökad jämställdhet är en förutsättning för demokrati, fred och alla människors lika rätt. Men diskriminering och förtryck präglar vardagen för alltför många kvinnor och flickor. Kvinnor har mindre resurser och rättigheter än män och sämre möjligheter att fatta beslut som formar deras liv. Görs det framsteg och hur ser de i så fall ut? Kan Sverige bidra till ökad jämställdhet i andra länder?

Medverkande: Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten och Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S) 2009–2019 och ordförande för Olof Palmes Internationella Center. Samtalsledare: Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

Lördag 28 september klockan 11:40-12:00

Selahattin Demirtas – fängslades i Turkiet för fred, blev fängslad av global jämställdhet

Politikern och människorättsadvokaten Selahattin Demirtas sitter fängslad sedan 2016 i hemlandet Turkiet. Demirtas är välkänd för sin kamp som går ut på att ingen i Turkiet ska diskrimineras för sitt kön, sin etnicitet, tro, sexuella läggning eller sitt språk. Just i Demirtas parti kandiderar kurder, aleviter, syrianer, armenier och romer. Trots sin fångenskap har han valt att inte titta bakåt, utan istället rikta sitt fokus framåt och framförallt på kvinnornas situation i sin bok Dawn (Devran). Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center samtalar med Selahattins fru Basak Demirtas, som berättar om en samtidshändelse som sträcker sig långt längre än ett människoöde.

Lördag 28 september klockan 13:00-13:20

Ytterhögern i Europa – så agerar den efter EU-valet

Inför EU-valet fanns farhågor om att den växande ytterhögern i Europa skulle nå stora framgångar, och därmed ge ökad kraft åt en nationalistisk, främlingsfientlighet, och antidemokratisk utveckling. Men hur blev det? På vilket sätt fortsätter partierna på högerkanten att agera för att stärka sin makt inom EU och de europeiska länderna.

Lars Jederlund, författare till boken Ödesvalet, frågas ut av Björn Lindh, kommunikationschef på Olof Palmes Internationella Center

Söndag 29 september klockan 10:00-10:20

Kärnvapen – största hotet mot mänsklighetens överlevnad

Kärnvapen har en unik förstörelseförmåga. Ett enda vapen kan ödelägga en stor stad på ett ögonblick. Kärnvapen kan inte skilja civila mål från militära mål, vilket gör att i princip all användning av dem strider mot internationell humanitär rätt. Ett fåtal länder med cirka 15 000 kärnvapen tar sig rätten att riskera hela mänskligheten. Av dessa vapen står 1 800 i beredskap för omedelbar avfyrning.

Enligt en opinionsmätning gjord på uppdrag av Olof Palmes Internationella Center 2018 vill 85 procent av svenskarna att Sverige skriver under FN:s avtal om ett förbud mot kärnvapen. Hur kan vi arbeta vidare för en kärnvapenfri värld?

Medverkande: Pierre Schori, ordförande för Olof Palmes minnesfond och Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

Söndag 29 september klockan 10:20-10:40

Minnesstädningen

Ett samtal med Helin Sahin om kollapsen av Osmanska riket, framväxten av det nya djupt nationalistiska Turkiet och minoriteternas kamp mot utplåning. Sahin väver ihop Turkiets politiska historia med egna erfarenheter som flykting i Uppsala.

Medverkande: Helin Sahin, författare, och Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.

Välkommen! Alla seminarier är gratis.


Palmecentrets seminarier utanför Bokmässan, i samarbete med ABF Göteborg

Fredag 27 sep kl 17.00-18.30 -på persiska

Dr Karim Lahidji och Dr Rasoul Nejadmehr

Folkets Hus (Järntorget)

Lördag 28 sep 13.00-14.00 – på arabiska

Joumana Haddad

Folkets Hus Hammarkullen

Lördag 28 sep 15.00-16.00 – på turkiska

Basak Demirtas

Folkets Hus Hammarkullen

Välkommen! Alla seminarier är gratis.


 

Datum och tid: 26 september 2019, klockan 09:15

Plats: Globala Torget, Bokmässan, Göteborg

Arrangör: Olof Palmes Internationella Center

Kostnad: Gratis men entrébiljett till Bokmässan krävs.

Till toppen av sidan