Skriv ut

Välkommen till ett samtal om boken ”Minnesstädningen” av Helin Sahin, till vardags Turkietkännare på Palmecentret. Med utgångspunkt i boken leder Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren ett samtal mellan författaren och Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, om villkoren för kurder och aleviter i går och i dag. Vad hände i Dersim 1938? Varför vill de äldre i släkten inte prata om det och hur gick det till när Helins mamma berättade för henne om ”38”?

Om boken ”Minnesstädningen”:

Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938. Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte tala om det? Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

Medverkande:
Helin Sahin, Turkietkännare på Olof Palmes Internationella Center. Hon kommenterar frekvent turkisk politik i bland annat SVT, SR och dagstidningar. Minnesstädningen är hennes första bok.
Paul T Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier, Stockholms universitet
Bitte Hammargren, författare och Mellanösternanalytiker

Kostnad: 90 kronor. Om du är pensionär, student eller arbetssökande 70 kronor. Skaffa biljetter.


 

Datum och tid: 19 mars 2019, klockan 18:15

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Arrangör: Olof Palmes Internationella Center, Natur och Kultur och ABF Stockholm

Kostnad: 90 kronor. Om du är pensionär, student eller arbetssökande 70 kronor. Skaffa biljetter genom att klicka på länken i texten ovan.

Till toppen av sidan