Skriv ut

Sverige valdes efter en lyckad kandidaturkampanj in i FN:s säkerhetsråd som icke permanent medlem under två år från 1 januari 2017. Det är ett viktigt uppdrag, men ska utföras i en tid då världen upplever större problem än på länge med krig och kriser, över 60 miljoner flyktingar och hungersnöd. Säkerhetsrådet har bland annat ansvar för upprätthållandet av fred och säkerhet i världen enligt FN-stadgan, antar resolutioner och vidtar åtgärder som det anser nödvändiga för att uppnå målen. Tyvärr blockeras besluten i säkerhetsrådet ofta på grund av meningsskillnader, då ett eller flera av de fem permanenta medlemsländerna använder sin vetorätt.

Svenska regeringen står sedan 2014 för en feministisk utrikespolitik. Den backar upp säkerhetsrådets resolution 1325 som föreskriver kvinnors medverkan i allt freds- och konfliktförebyggande arbete. Regeringen har sagt sig vilja prioritera frågor om konfliktförebyggande och konfliktlösande frågor under tiden i säkerhetsrådet.

Vad har Sverige och utrikesministern hittills för erfarenhet av arbetet i säkerhetsrådet? Vad väntar den tid som återstår av mandatet? Vilka är de största problemen och möjligheterna?

Medverkande:

Margot Wallström, utrikesminister

Samtalsledare: Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Fri entré men föranmälan krävs via Billetto.

Välkommen!


 

Datum och tid: 18 maj 2017, klockan 17:00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

Arrangör: Olof Palmes internationella center, ABF Stockholm, HBT-socialdemokrater, S-kvinnor, S-studenter, SSU och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet

Kostnad: Fri entré men föranmälan krävs enligt ovan.

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...