Skriv ut

I våras rapporterade media att IS besegrats och inte har några fästen kvar i Syrien. Kriget i Syrien har pågått i åtta år och krävt nära 400 000 människors liv. Nästan 13 miljoner människor har tvingats på flykt i ett land som innan konflikten bröt ut hade 23 miljoner invånare.

Den materiella förstörelsen är enorm, infrastrukturen i stor utsträckning sönderslagen och psykiska trauman efter krigsupplevelserna är oerhörda.

Den syriska regimen har med hjälp av Ryssland stärkt sin ställning och bedöms nu kontrollera 60 procent av landets territorium. YPG (Kurdiska: Yekineyen Parastina Gel) och USA besegrade tillsammans IS i de norra delarna i Syrien trots att Turkiet motsätter sig att parterna samarbetar.

FN:s fredsansträngningar som började med Kofi Annans medlingsförsök i inbördeskrigets inledningsskede har blivit resultatlösa i brist på stöd från inblandade parter.

Hur kan situationen nu beskrivas i Syrien? Hur ser de närmaste framtidsutsikterna ut? Vad skulle parterna, FN och Sverige kunna göra – och vad görs de facto? Finns det något hopp om att tragedin ska kunna börja lösas?

Medverkande:
Per Örnéus, UD:s representant för Syrienkrisen
Andrei Engstrand Neacsu, chef Svenska Röda Korsets MENA-enhet
Omar Sheikhmous, författare

Samtalsledare: Thomas Hammarberg, riksdagsledamot (S)

 

Välkommen!


 

Datum och tid: 12 september 2019, klockan 18:00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Arrangör: Olof Palmes Internationella Center och ABF Stockholm

Kostnad: Fri entré.

Till toppen av sidan