Skriv ut

Sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli 2016 har läget för demokratin och de mänskliga rättigheterna kraftigt försämrats. Många människor som inte behagat Erdoganregimen har avskedats eller fängslats. Diskrimineringen av kurder har tilltagit. Ett stort antal personer har valt att gå i landsflykt. Den 24 juni hölls val till både presidentposten och parlamentet. Erdogan fick fler än hälften av rösterna redan i första valomgången av presidentvalet. I parlamentsvalet förlorade hans parti AKP den egna majoriteten men styr vidare med hjälp av det nationalistiska partiet MHP. Oppositionspartiet HDP, vars presidentkandidat sitter fängslad, klarade spärren på 10 procent och sitter därmed kvar i parlamentet. Anklagelser om valfusk i båda valen har kommit från oppositionen.

Turkiets relation till EU har försämrats. Turkiet är en aktiv aktör i konflikterna i Mellanöstern, särskilt i Irak och Syrien, där det finns många kurder. I Syrien har Turkiet samarbetat med Ryssland.

Seminariet kommer att ta upp den aktuella situationen i Turkiet vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter, kvinnors ställning och ekonomi. Landets utrikes relationer till USA, Ryssland, EU och Nato samt landets roll i Mellanöstern kommer att behandlas. Vilken utveckling kan väntas i Turkiet under den närmaste framtiden?

Medverkande:
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet
Helin Sahin, handläggare för Turkiet, Palmecentret
Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör i Turkiet

Kostnad: 80 kronor. 60 kronor för dig som är student, pensionär eller arbetssökande. Boka och betala din biljett här. Mer information finns på ABF Stockholms hemsida.

Välkommen!


 

Datum och tid: 18 september 2018, klockan 18:00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Arrangör: Olof Palmes Internationella Center och ABF Stockholm

Kostnad: 80 kronor. 60 kr för dig som är studerande, arbetssökande eller pensionär. Boka din biljett via ABF Stockholms hemsida eller på plats i ABF-husets Information.

Till toppen av sidan