Skriv ut

Margot Wallström och Michelle Bachelet har på varsin sida Atlanten och i FN:s högkvarter förändrat världen för alltid. Genom att själva leda, som ministrar, vice ordförande i EU och president i Chile och ledande positioner i FN är de förebilder för unga kvinnor – och män – i hela världen. Men efter årtionden av positiv utveckling försöker återigen mörka krafter i en mix av populism, nationalism och rasism att kasta omkull världen. Demokrativågorna har stagnerat, abortmotståndet väckts till liv och ökande inkomstklyftor splittrar samhällen.

Varför är de mest grundläggande rättigheterna fortfarande förvägrad hälften av världens befolkning? Hur kan FN vara ett instrument för en jämställd värld? Vad spelar det för roll ifall utrikespolitiken är feministisk eller inte – och hur bedrivs en feministisk utrikespolitik i praktiken?

Välkommen till ett samtal mellan två världsledare om modet att gå före, hur vi vänder världsutvecklingen och vilken betydelse feminismen spelar i politiken.

Margot Wallström blev minister för första gången 1994 och var i tio år, 1999-2010 EU-kommissionär och vice ordförande. Därefter var hon den första som FN:s särskilda sändebud i frågor gällande sexuellt våld i konflikter. Utsågs 2014 till utrikesminister och lanserade den feministisk utrikespolitiken

Michelle Bachelet var Chiles första kvinnliga president 2006-2010 och återigen 2014-2018. Hon inledde ministerkarriären 2000 efter en lång tid som politiskt aktiv mot diktaturen i Chile. Hon var chef för UN Women 2010-2013 och utsågs nyligen till FN:s högre kommissionär för mänskliga rättigheter.

Samtalsledare: Johan Hassel, internationell sekreterare hos Socialdemokraterna

Välkommen!


 

Datum och tid: 29 augusti 2018, klockan 18:00-19:00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Z-salen

Arrangör: Olof Palmes Internationella Center och ABF Stockholm

Kostnad: Fri entré.

Till toppen av sidan