Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-11-17
Alla case

De kämpar för burmesiska migrantarbetare

Thailand/Burma: Många har själva varit migrantarbetare som lidit under slavliknande arbetsförhållanden. Nu jobbar de för att hjälpa sina landsmän ur liknande situationer, trots hot, mordförsök och trakasserier av polisen.

Bara fyra månader efter att mannen kom till Thailand från Burma, 2011, hamnade han i en olycka. Han arbetade på ett sockerrörsplantage och när han var med och fraktade sockerrören krockade lastbilen och han förlorade benet från knäet och ner.

Arbetsgivaren gav honom ynka 500 thailändska baht i ersättning, och menade att det var arbetarnas eget fel. Han kunde inte jobba vidare och blev hemlös, men fick då bo hos den fackliga hjälporganisationen som Palmecentret stödjer. De hjälpte honom med mediciner, behandling och boende tills han kunde hitta ett nytt jobb.

Efter samråd med organisationen beslutatade mannen att ta fallet till domstol. 2014 vann han, och arbetsgivaren fick betala över 50 000 baht.

– Jag blev väldigt glad när vi vann. Jag hade aldrig kunnat ana det. Jag har jobbat länge i jordbrukssektorn och arbetsgivarna säger alltid att olyckor är arbetarnas eget fel och vill inte ta ansvar.

Var det inte läskigt att gå till rätten?

– I början var jag väldigt rädd för att utmana företaget, men efter att jag talat igenom fallet med organisationen började jag tro på möjligheterna. Det var fortfarande läskigt men jag kände att jag hade en chans och att jag hade lagen på min sida.

– Nu har jag börjat tro på att det faktiskt går att få sina rättigheter respekterade. Jag hoppas att andra arbetare nu ser att man faktiskt kan vinna och kräva sin rätt, även om man är enbent och illegal invandrare som jag är. Det är fantastiskt.

Mannen jobbar på jordbruk igen nu, men orkar bara jobba 50 procent nu med benet i protes. Resten av tiden hjälper han organisationen.

– De har blivit en del av min familj här, från tiden när jag bodde här och de hjälpte mig. Jag vill ge tillbaka. Har inga planer på att åka tillbaka till Burma, vill fortsätta jobba här och hjälpa andra i samma situation som jag var i.

– Jag vill hjälpa så gott jag kan. Jag kan inte donera pengar men jag kan försöka samla ihop. De hjälpte mig när jag var utsatt och behövde hjälp.

Text och foto: Axel Kronholm

Med ditt stöd kan vi hjälpa fler migrantarbetare till frihet. Swisha valfritt belopp till 123 240 60 72 eller sms:a frihet till 72 456 för att skänka 100 kr.  Tack!